2018-02-24 37 浏览
今日係Happy Friday 朋友放左工之後就相約一齊去食dinner傾下計 揀左呢間cafe 環境幾安靜幾適合幾個女仔傾計我地叫左經典大早餐 入面有波蘭腸 徳國腸 芝士大蘑菇 煙肉 雞蛋 沙律菜 茄汁豆同香草包 唔使等食brunch先食到 之後我地叫左個黑松露野菌意粉 一上碟好似好少咁但其實都夠飽 意粉軟硬適中 都有黑松露味 之後我地仲叫左兩杯野飲 我自己唔想飲凍野 所以叫左杯英式蜜桃茶 岀乎意料之外完全唔甜 有少少香味 個人幾中意 朋友就唔想夜晚訓唔著所以叫左杯熱抹茶鮮奶 我地最後仲叫左一人一個cake最愛柚子芝士蛋糕 幾清新
2018-02-24 577 浏览
這天忙著和朋友來到太子花墟一處,為新年的來臨前替家居粉飾一翻,血戰過後,又是醫肚的時間,便決定在附近來個小型快餐,最後由朋友發板來到Cafe Prince Royal。餐廳的設計相當樸素,原木色的橫樑襯有純白色的牆壁,再襯搭藍木框的假窗木,牆上掛有多幅海藍景觀的油畫和花卉擺設,看起來晏時簡潔柔和。餐牌的選擇性不多,主要以輕食為主,如All Day Breakfast、意粉、多士、牛肉酥及沙律等。三文魚牛油果香草牛角酥 ($68)牛角酥看起來落足牛油的份量,既能烘至千絲可見的酥層,拿上手卻不沾油份,亦能吃到微暖軟熟又富牛油香撲鼻的質感,又帶有點空氣感。光是吃著牛角酥而已經美味極了。 煙三文魚比例比想像中豐富得多,味道不會過咸也帶點煙薰的香氣,混上牛油果和雜菜,牛油果肉軟滑 creamy,經典的配搭沒有難食的理由,自然令人容易接受。清新素食大早餐 ($88)知道快要過新年必定吃很多煎炸賀年美食,所以特意點一份清新素食大早餐來調節一下健康。一看賣相就極之豐富,素食包有芝士大蘑菇、三色大甜椒、茄子、黃瓜、沙律菜、牛油粟米、雞蛋和香草包等等,款式相當多元化。香草包略為烘得乾身一點,咬下去偏為乾硬

三文魚牛油果香草牛角酥 ($68)

清新素食大早餐 ($88)

香草包略為烘得乾身一點,咬下去偏為乾硬且脆,香草味欠奉,質感就是差了一點。大蘑菇多汁澎湃,配搭半溶狀的芝士,芝香迷人,口感juicy。三色大甜椒、茄子和黃瓜條只用少許鹽調味蒸煮,簡單得來但卻突顯出清甜健康。

牛油粟米沒有落太多的牛油,油得來卻不會很膩,襯上粟米粒香甜怡人,多吃也沒有內疚感。煎雞蛋只煎熟蛋白部分,至於蛋黃則仍然呈流心質地,一用叉刺開便如岩漿般湧出來,蛋香味濃郁,細軟滑嫩的質感,配搭其他雜菜來吃又添多一份蛋香的味道。

煙肉碎牛油果蜜桃粟米沙律 ($78)

朋友見這款沙律的配料有很多,所以也特意來一客。端上桌,賣相十分吸引,配料真的非常豐富,份量也很多,建議兩、三個人一齊分享才是王道,我們還刻意加$20換多一份煙三文魚呢。

沙律上舖滿煙三文魚、煙肉碎,味道咸咸脆脆,蜜桃肉香甜多汁,更加入沙律醬和芝士粉作伴,令沉悶的沙律添加了不少美味口感!

蘋果肉桂茶 ($42)

充滿陣陣蘋果和肉桂的果香茶,以一壺端上,耐熱性能高,我和朋友邊談邊喝一個鐘頭以上,都能保持暖笠笠的溫度,茶香解膩。

抹茶鮮奶咖啡 ($47)

抹茶鮮奶咖啡 ($47)

這杯抹茶鮮奶咖啡與想像中很有出入,一般的抹茶鮮奶都是不含咖啡因的,夜麻麻的我有免得喝完咖啡後會訓不着,所以一點一杯來喝。但原來這一杯確實是含有咖啡因的咖啡,自己卻誤會了。色澤不如以往看到的翠綠柔和,咖啡加入了抹茶粉混合而來的灰諧色,質地不算光亮迷人,但總算有個完整的拉花,賣相看起來還是不錯。

以一杯咖啡來說,味道十分不錯,咖啡香氣濃厚、回甘細膩,淡奶和咖啡比例完美。繼而有抹茶的甘香絲絲縷縷的伴隨,整體匀令人精神抖擻。

Cafe Prince Royal (太子)
太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖
2018-02-14
2018-02-23 52 浏览
年近歲晚,太子花墟嗰邊成日都會人山人海。一嚟又有年宵市場啦,其次就係有好多人都會去花墟度買年花,幫間屋扮靚靚,等人嚟拜年都喜氣洋洋啲呀嘛!我哋每年都會去花墟到買啲花返屋企擺下,感覺上有啲生氣開心啲!呢晚行花墟行都唔知肚餓,買完花我餓飛起就喺附近搵間餐廳食嘢啦。見到有一間Cafe好似幾舒服咁,就入去試吓佢啦!入到去嘅感覺好舒服,雖然未去過希臘,但係都好友嗰種藍色小屋嘅感覺!佢有一個自助嘅調味品架,可以自己斟水啊拎餐具啊拎調味料,好Cozy好似屋企咁!亦都有一個甜品櫃,未叫嘢食見到啲甜品已經決定要留啲位置比佢哋啦!首先到嘅就係大少嘅香辣海鮮意粉,睇到嗰啲係用木造嘅而且刻上佢哋嘅店名,儲呢啲細微嘅野就睇到呢一間小店嘅心意。我點嘅就係Carbonara ,非常Creamy之餘味道剛剛好,而且意粉煮到al dente ,好好味!可惜嘅就係份量比較細,女生還可以但係男生食就可能會覺得唔夠飽啦!另外我哋再叫咗一個秋葵雞胸沙律,因為太熱愛食牛油果嘅關係就另外加一份牛油果入去(+$15)。可能因為當晚廚房比較忙碌,結果食完意粉先至上沙律,感覺上次序怪怪地咁!蔬菜都好新鮮,雞胸都唔錯但係我最鍾意嘅牛油果就

另外我哋再叫咗一個秋葵雞胸沙律,因為太熱愛食牛油果嘅關係就另外加一份牛油果入去(+$15)。可能因為當晚廚房比較忙碌,結果食完意粉先至上沙律,感覺上次序怪怪地咁!蔬菜都好新鮮,雞胸都唔錯但係我最鍾意嘅牛油果就好似熟得滯啦,有少少瘀瘀地咁。呢一款沙律我係推介嘅!

咖啡就叫咗一杯Flat White,豆味係OK唔會太酸,不過以Flat White嚟講奶就好似唔係好夠,泡比較多咗啲喇!

之前都有講到一見到個甜品櫃就已經叫自己要留啲位置比啲甜品啦!問問店員蛋糕都係佢哋自己做嘅,就更加要支持下啦!

我哋揀咗焦糖布丁蛋糕同埋栗子蒙布朗忌廉蛋糕。我非常鍾意焦糖布丁蛋糕,佢個甜度唔會好似一般焦糖蛋糕咁甜,佢係有種香味,而且個質感真係有少少似布丁,好得意啊!另外一款蛋糕略為乾咗少少,但個栗子蓉嘅味完全可以cover到呢點呢!
2018-02-13
3K
2018-02-23 59 浏览
星期日要去友人新居,於是乎去了花墟選購盆靚花贈送給他們。路經一間cafe見入面裝潢不錯,有cozy的感覺。橫掂肚餓,食完先去隔離街買花都仲有時間呢!牛油果粟米沙律份量頗多。差不多有半個牛油果,還有桃,但粟米粒略為少。底層全是罹馬生菜,翠綠爽口新鮮。沙律醬汁恰到好處,開胃醒神的前菜。煙三文魚意粉配自家製鮮茄汁茄汁功勞不可少,真的新鮮製造還可見一塊塊蕃茄,帶出鮮甜味。意粉如硬度硬一點會更好。抺茶芝士蛋糕好清新的綠茶味,又搶不了芝士味道,綿綿的,不過甜不膩,滋味!Cappuccino 甜品配咖啡絶配。味道香濃,奶泡滑溜,有微微回甘的口感。

牛油果粟米沙律

煙三文魚意粉配自家製鮮茄汁

抺茶芝士蛋糕

Cappuccino

甜品配咖啡絶配。味道香濃,奶泡滑溜,有微微回甘的口感。

2018-02-22
2018-02-22 50 浏览
呢間咖啡店既設計好似一間小溫室,以淺木色加白色為主調,令人感覺放鬆。.煙三文魚牛油果香草牛角酥 $68 同煙肉碎牛油果蜜桃粟米沙律 $72,兩個都有牛油果🥑好green 呀🌿幾健康之選😎💪🏼 先講下個牛角包,入面夾有好多煙三文魚,仲有半個幾靚既牛油果,好足料呢👍🏼 不過牛角包吾夠脆🙈然後個沙律好大份呀😳 沙律菜好新鮮,好多芝士碎,用作調味吾錯呀👍🏼 加上牛油果同粟米粒,令到整體味道甜啲同更加豐富。.墨西哥雞肉菠菜麵 $98好欣賞呢個麵,好高質,誠意之作👍🏼 麵既軟更度適中,每條麵條都掛上醬汁,而個汁好有層次感、微辣,幾開胃,雞肉既份量夠多👍🏼 encore 之選🤘🏻.抹茶鮮奶咖啡 $47 同鮮奶咖啡 $34,拉花都幾靚,味道不過不失。.柚子芝士蛋糕 $24柚子味突出,味道幾清新💕吾會覺得膩。

墨西哥雞肉菠菜麵 $98

柚子芝士蛋糕 $24
柚子味突出,味道幾清新💕吾會覺得膩。

2018-02-22 338 浏览
<Cafe Prince Royal>是小清新的Cafe,白色磚牆配上天藍色的小洋燈,在街角特別搶眼。室內樓底很高,木色的橫樑掛上吊燈,格外柔情。牆上的七彩油畫,散發藝術氣息。英式蜜桃茶 $45坐下後,先點一壺蜜桃茶,喝下淡甜、清新,帶蜜桃果香,感覺安靜心神,跟朋友聊天暢飲,十分舒快。榛子鮮奶 $36榛子鮮奶十分幼滑,奶泡濃厚,入口洋溢榛子甜香,迷人可口。經典早餐 $98我最喜歡吃All Day Breakfast,配料豐富,德國肉腸厚實、肥美;波蘭腸帶清新香草味,把2隻流心太陽蛋,放在鬆軟的牛油面包上,是爽神的味道。大啡菇滑溜、爽彈,舖滿溶化芝士,十分誘人,還有煙肉及茄汁豆。黑松露野菌意粉 $85每條意粉都掛滿黑松露醬,入口啖啖松露幽香,夾合彈牙的野菌粒粒,十分窩心。伴碟的香草面包,質感鬆軟。吞拿魚沙律香草牛角酥 $58牛角酥酥脆無比,入口沁透濃郁牛油香,包裹著爽脆生菜及吞拿魚沙律,口感飽滿。吞拿魚沙律黏稠,夾雜香草及洋蔥粒,滋味誘人。伴碟的沙律菜,淋上黑醋,清新平衡。柚子醬厚多士(每日限定) $78今天的限定厚多士是柚子醬口味,多士焗至偏焦褐,切開時柚子醬傾瀉而出,
英式蜜桃茶 $45
榛子鮮奶
榛子鮮奶 $36
榛子鮮奶十分幼滑,奶泡濃厚,入口洋溢榛子甜香,迷人可口。
經典早餐 $98
黑松露野菌意粉 $85
吞拿魚沙律香草牛角酥 $58
柚子醬厚多士(每日限定) $78
今天的限定厚多士是柚子醬口味,多士焗至偏焦褐,切開時柚子醬傾瀉而出,配上滑滑忌廉,是清新及香滑的結合。只是獨欠雪糕調味,若把柚子醬換成柚子雪糕,冷熱交融,口感更佳。

2018-02-21
榛子鮮奶
2018-02-22 51 浏览
年近歲晚,出左花墟睇下花,路經時已經見到呢個餐廳幾靚,買完野之後入去食左個all day breakfast,第一次見有素all day ,幾健康素all day breakfast $88意粉沙律又吾貴,全部$100留下無加一以白色及木為主,影相都靚d香噴噴all day breakfast $98磨菇有芝士,蛋黃金黃少少流心,腸仔烤得好靚沙律酸酸地好開胃,面包好脆,仲有煙肉,好滿足素all day breakfast $88以茄子,瓜,三色椒代替腸仔,烤得好淋,好易入口,以粟米代替茄汁豆,好甜好fresh 點了一杯小熊咖啡,可愛又好味賣相同價錢都好超值,太子又多一間靚cafe可以去

素all day breakfast $88

意粉沙律又吾貴,全部$100留下無加一

以白色及木為主,影相都靚d

香噴噴all day breakfast $98
磨菇有芝士,蛋黃金黃少少流心,腸仔烤得好靚
沙律酸酸地好開胃,面包好脆,仲有煙肉,好滿足
素all  day  breakfast

素all day breakfast $88

點了一杯小熊咖啡,可愛又好味

賣相同價錢都好超值,太子又多一間靚cafe可以去

素all  day  breakfast
2018-02-22 73 浏览
平時去cafe多數去上環,覺得旺角個啲都麻麻地,但係睇到依間嘅食評都唔錯,就同朋友放工試下。cafe座位唔多,去到嘅時候full左,等左十幾分鐘就入得。餐廳係半自助形式,無收加一,價錢都幾平。忌廉黑松露野菌意粉($85)份量都唔少,質感接近al dente,黑松露汁好香,推介依個意粉牛油果煙三文魚牛角包($68)有半個牛油果,同煙三文魚嘅咸香好夾,牛角包夠酥脆,再焗熱啲會更好。秋葵雞胸沙律加牛油果($88+$15)雞胸唔鞋仲好juicy,調味亦足夠,秋葵再多啲會更好,再加牛油果就更creamy。Rose Flat white ($43)Rose Latte($43)因為怕夜晚訓唔著所以叫左latte,加左玫瑰好清香,完全無咖啡嘅苦澀。柚子芝士蛋糕($24)細細件當甜品剛剛好,口感幼滑,帶微微柚子香,再酸少少會更好。焦糖布甸蛋糕($24)海綿蛋糕加焦糖布甸cream,對我黎講甜左啲。
餐廳係半自助形式,無收加一,價錢都幾平。

忌廉黑松露野菌意粉($85)

牛油果煙三文魚牛角包($68)

秋葵雞胸沙律加牛油果($88+$15)

Rose Flat white ($43)
Rose Latte($43)

柚子芝士蛋糕($24)
焦糖布甸蛋糕($24)
海綿蛋糕加焦糖布甸cream,對我黎講甜左啲。
2018-02-22 66 浏览
文青cafe 的約會!是小姐約了kammy姐姐... 不是我... 😂 我只是隨從.. 婢女.. 妹仔.. 😖 呢度勁多映相位... 每個位置都可以映倒靚相!正!Carbonara 見到芝士絲一絲絲佈滿意粉的 Cesar salad 好大碟 熱朱古力.. 睇小姐個樣就知正啦! ..
2018-02-20 35 浏览
前排同朋友想搵間靜靜地既cafe坐下傾下計,於是係太子發現到呢間幾正既cafe!我地入座個陣都未算有好多人,環境清靜,坐落幾舒服。因為太肚餓,我地叫佐3個意粉:卡邦尼意粉、黑松露野菌意粉、同埋煙三文魚茄汁意粉。當中大推卡邦尼意粉同黑松露野菌意粉!前者好香芝士味同食落好creamy;後者就好濃黑松露味,中意黑松露必點😋另外想讚一讚佢個三文魚牛油果牛角酥!估唔到熱辣辣既牛角酥配上凍既煙三文魚同牛油果都咁夾!野飲方面好推介雲尼拿牛奶,好香又唔會太甜。

我地入座個陣都未算有好多人,環境清靜,坐落幾舒服。

野飲方面好推介雲尼拿牛奶,好香又唔會太甜。
  • 卡邦尼意粉
2018-02-19 96 浏览
三條女吹水,搵左間平平地cafe ,呢間cafe 真係好平,仲要免加一,意粉種類多,都係$80-$90左右,好抵食見到茶煲太太,好開心好多款cafe ,下次試一壺桃茶,好香,無糖,優雅升級朋友要左壺berry 茶,帶少少酸甜,好清新三文魚牛油果牛角包,包好鬆軟,牛油果焗過,好香,同三文魚勁夾經典卡幫尼意粉$85好香濃,好多汁,意粉軟硬適中,份量剛剛好 墨西哥雞肉菠菜麵好香菠菜味,好健康,雞肉好鮮,仲有青椒紅椒好好味餐廳真係舒適又美味,下次一定要再食😋😋😋

見到茶煲太太,好開心

好多款cafe ,下次試
一壺桃茶,好香,無糖,優雅升級

朋友要左壺berry 茶,帶少少酸甜,好清新

經典卡幫尼意粉$85
好香濃,好多汁,意粉軟硬適中,份量剛剛好

墨西哥雞肉菠菜麵
好香菠菜味,好健康,雞肉好鮮,仲有青椒紅椒
好好味
餐廳真係舒適又美味,下次一定要再食😋😋😋
2018-02-17 33 浏览
去完花園街路經一間餐廳, 俾佢裝修吸引住, 環境十分不錯, 就入去食過晚飯餐廳十分之靚, 樓底高, 上面造成一個透明窗嘅屋頂,光線打入嚟, 感覺非常之親切叫咗一杯檸檬柚子梳打, 飲筒係用不銹鋼飲管,非常之環保,值得一讚! 柚子梳打飲落去清新, 口感不錯吞拿魚沙律多士, 多士焗到金黃色, 有啲草, 同吞拿魚嘅味道非常配合, 沙律菜點上油醋汁,酸酸甜甜, 開胃點算了一個墨西哥雞肉菠菜麵, 賣相不錯, 雞肉非常的大塊, 有黑椒嘅加持, 辣辣地, 幾開胃, 另外菠菜麵口感非常之,里靭, 有芝士嘅醬汁, 好CREAMY

2018-02-15 27 浏览
就快過年,放工同媽咪去旺角行下睇下有冇花買經過依間王子餐廳幾吸引,於是就入去醫肚先一入到去就覺得裝修好正好似間屋咁,有d遠離城市繁囂嘅感覺,一坐低職員就攞咗啲碟黎,已經忍唔住要影低佢,好靚丫睇完menu可以自己去叫嘢食,自助形式都幾好凱薩沙律 $58超級大碟沙律,夠新鮮,沙律菜好爽口,加上脆卜卜既麵包糠等,又開胃又好味煙三文魚牛油果香草多士 $68餐廳有幾款多士/牛角包既小食,依個有我中意既牛油果&煙三文魚,本身已經夠香,再加上好多香草既多士,未食已經流口水黑松露野菌意粉 $85個碟好得意好似一粒茹黑松露味超濃,野菌份量都多,每條意粉都被黑松露&醬汁包住,非常好味熱朱古力 $40朱古力味濃郁,甜味啱啱好抹茶鮮奶咖啡 $47抹茶份量可能相對較小,所以只飲到濃濃既咖啡味餐廳都幾著重環保,冇用膠飲管,反而用咗鐵飲管,都幾特別藍莓芝士蛋糕&栗子蒙布朗忌廉蛋糕 $24/1平時mama地食甜品既媽咪竟然出聲話想試下真係幾吸引既兩個蛋糕既甜度都啱啱好,蛋糕夠鬆軟,藍莓&栗子味都夠濃,最緊要係又抵食
就快過年,放工同媽咪去旺角行下睇下有冇花買
經過依間王子餐廳幾吸引,於是就入去醫肚先

一入到去就覺得裝修好正
睇完menu可以自己去叫嘢食,自助形式都幾好

凱薩沙律 $58

煙三文魚牛油果香草多士 $68

黑松露野菌意粉 $85
個碟好得意好似一粒茹

熱朱古力 $40
朱古力味濃郁,甜味啱啱好

抹茶鮮奶咖啡 $47
抹茶份量可能相對較小,所以只飲到濃濃既咖啡味
餐廳都幾著重環保,冇用膠飲管,反而用咗鐵飲管,都幾特別

藍莓芝士蛋糕&栗子蒙布朗忌廉蛋糕 $24/1
平時mama地食甜品既媽咪竟然出聲話想試下
真係幾吸引既

2018-02-14 30 浏览
新年將近,就逛太子買花,之後就在附近食晚餐,就見到一間舒服的cafe,店內裝潢都用了不少心思。Rose Latte $39,還以為有靚靚的玫瑰花的賣相,而拉花不算太精緻,至於咖啡味算香濃。Cappuccino $34,不夠熱,普通。煙肉碎牛油果蜜桃沙律 $72食材都幾新鮮,有蕃茄、水蜜桃、牛油果等等,顏色繽紛,不過只有少許芝士粉,沒有黑醋調味,單調了一點。香辣海鮮意粉 $88伴碟的香草包鬆軟味道不錯。內裡有不少辣椒圈,原來都幾辣下。煙火腿蕃茄青瓜牛角酥 $68其實不是大大件就抵食,要配搭得宜,這個煙火腿好大件,而且出水,至於蕃茄、青瓜切得太大塊,難以享用,而且無汁。榛子摩卡蛋糕 $24蛋糕可以再鬆軟點。

Cappuccino $34,不夠熱,普通。

煙肉碎牛油果蜜桃沙律 $72

香辣海鮮意粉 $88
伴碟的香草包鬆軟味道不錯。

內裡有不少辣椒圈,原來都幾辣下。

煙火腿蕃茄青瓜牛角酥 $68

榛子摩卡蛋糕 $24
蛋糕可以再鬆軟點。
2018-02-12 33 浏览
今日去開花墟見到有間新cafe..裝潢都吾錯就決定和男人入去試下,入到去餐牌選擇都可以而咖啡類比心目中多,最後就叫左沙律,意粉,大早餐和咖啡。Matcha cafe latte $47...黎到見到有拉花而且份量都大杯,飲落去吾錯喎,抹茶和咖啡味都保持到又吾太甜,的確吾錯。Seafood pasta $88..沒想到都幾辣,海鮮都多而且意粉口感一流,醬汁又吾會太杰身,味道岩好,十分惹味,份量都吾少添。Classic breakfast $98..份量都夠一個人食有餘,蛋味重而沙律菜都新鮮鮮甜,啡菇味道吾錯又吾太乾,腸仔2大條都十分夠食。Blueberry cheese $24 ...當然叫左咖啡就吾會吾叫甜品,價錢吾貴味道可以。Salad/avocado corn $72...份量都多而且菜好新鮮,牛油果夠熟又香加上清新的桃,整體吾錯..這裡的 咖啡 味道都吾錯價錢抵飲,其他食品水準都可以,而且坐得都舒服,有時間hea下傾下計都係個吾錯既太子選擇。