2019-09-16 477 浏览
又嚟咗呢間好舒服嘅咖啡店chill❤️all day 是必叫的對吧❤️Classical 全日早餐貴,賣相係好靚既😚而且有好多唔同既野食,轉左炒蛋要加$20有啲貴既,但炒蛋又未去到驚為天人嘅級數,香腸有兩條既,有我鐘意既牛仔腸,仲有大茹❤️真係大滿足呀🥳 ❤️牛肉飯看似普通,不過又幾好食啵❤️嗰汁調得唔錯喔😋😋😋😋 ❤️「Flatwhite」加左extra shot =3 shot ☕️ 啡味勁重,咖啡豆係我鐘意既品種,只係太細杯了,偷望左店舖用咩fresh milke黎沖,不是我喜愛的明治奶喔😏

牛肉飯看似普通,不過又幾好食啵❤️嗰汁調得唔錯喔😋😋😋😋

2019-09-16
午餐
  • Classical  all  day
2019-09-15 324 浏览
星期六晚上的時候和朋友來到太子這裏食晚飯人不算太多 這間Cafe也開到晚上10點 你同朋友坐在這裏傾了很久叫咗招牌all day breakfast $98擺盤不錯 食落去煙肉亦都唔會話太硬另外亦都叫咗個青醬雞肉意粉$78 唔會話太鹹幾好食呢度嘅咖啡亦都唔錯我同朋友就叫咗拿鐵同埋抹茶咖啡 ☕️咖啡上面係有唔同嘅拉花 比較特別嘅係抹茶咖啡平時多數飲嘅係抹茶鮮奶拿鐵☕️呢度嘅咖啡幾好飲 而且抹茶咖啡係勁大杯同朋友都幾鍾意
星期六晚上的時候和朋友來到太子這裏食晚飯
叫咗招牌all day breakfast $98
擺盤不錯 食落去煙肉亦都唔會話太硬

另外亦都叫咗個青醬雞肉意粉$78 唔會話太鹹幾好食

呢度嘅咖啡幾好飲 而且抹茶咖啡係勁大杯同朋友都幾鍾意
2019-09-14 193 浏览
OpenRice 見到呢間餐廳rating唔錯,諗住試一試,點知係我食過最難食既沙律同多士。我地叫左烤雞沙律同煙三文魚牛油果多士。首先個沙律係由切粒青瓜黃瓜蕃茄等撈埋一齊組成,d菜同Feta Cheese上枱時已經出曬水,賣相超差,食落口就覺得好唔新鮮好難食,好似擺左幾日咁。至於個烤雞,得兩舊非常細既雞件,仲要極難食,似係豉油醃完就拎去焗一樣。換言之價錢又貴又細碟又難食,完全係無誠意之作。個煙三文魚牛油果多士,係無誠意之作既表表者。呢個價值$68蚊既多士,就真係只係由兩塊多士加一塊煙三文魚加幾粒牛油果夾埋組成。其他coffee shop都會試下牛油果變醬或者加上少少配料。呢到完成無驚喜,就只有失望。另外完全冇服務可言,個staff俾完餐牌就叫我地去cashier落單,其他野都要自助。佢就同其他staff就只係圍埋一齊傾計。又係一間openrice rating高但又名不符實既餐廳。我好想一粒星都唔俾!
$120 (早餐)
2019-09-13 111 浏览
今日中秋早放 未夠食飯時間去附近hea 下飲咖啡 朋友話去呢間 滿位 但服務員好有禮貌叫我哋入面等 話出面熱 咖啡價錢實惠 仲有餐 食左嗰紅絲絨蛋糕 蛋糕好味 咖啡都不錯 其他隔離食物好香但我地要去食飯所以下次先..
2019-08-23 165 浏览
好耐冇同好朋友見面啦!終於約到出嚟!朋友話唔想食太多嘢,想食啲西式嘅嘢!於是我地就揀咗呢一間餐廳!間餐廳唔係好大!今日係閒日,所以唔駛等位,七點幾去到已經有位。個Menu有好多唔同嘅西餐,有意粉有pizza有飯,好似普通嘅cafe一樣。來呢間餐廳之前,我已經睇咗個Menu決定要All day breakfast!朋友揀左一輪,佢最後都係揀咗All day breakfast! 我就叫咗一杯鮮西柚茶,朋友就揀咗一杯鮮蘋果茶!原來杯鮮蘋果茶要等成20分鐘先上到,個店員話因為要浸20分鐘。跟住我哋兩個聽到個反應都覺得好surprise,竟然一杯先蘋果茶要浸20分鐘先上。我哋心諗呢杯蘋果茶應該唔錯🤣最後蘋果茶真係差唔多成20分鐘先上到,跟住睇到杯蘋果茶,原來佢係將啲蘋果切到一粒粒咁,可能因為咁就可以浸到啲蘋果出味。🤣我自己就覺得杯西柚茶幾好飲,唔會太甜,同埋好fresh! 跟住我覺得個All day breakfast份量都幾大!賣相幾靚,啲腸都煎得幾靚,係啲煙肉硬左少少,同乾左啲。其他都唔錯。我朋友就食唔晒,佢食剩一條腸同少部份煙肉同菜。對女仔嚟講,呢個份量幾夠飽!最後同朋友一邊好開心咁品嚐

最後同朋友一邊好開心咁品嚐美食之餘,一邊傾左好耐計,傾到店舖就嚟關門!好開心嘅一晚!😊
2019-08-22
  • 經典大早餐
2019-08-22 144 浏览
星期六下午,來到太子附近想食個悠閒的午餐,嘆下咖啡☕️。上網搵下,發現呢一間cafe評分都幾唔錯,就決定黎一搵。幾欣賞餐廳裡面既設計,樓底好高,用了木層架搭了一個屋簷形狀的天花,加上燈光,好似一間玻璃屋頂的效果,好有田園清新的感覺。呢到既咖啡飲品應該係主打,有好多種唔同咖啡款式,我地叫咗一杯 hot latte 同 iced milk chocolate 。可能有期待,所以都有d失望,咖啡普通,milk chocolate 好似飲緊盒裝朱古力奶咁。食物方面:每一款既賣相都幾好,配搭上幾有心思,每款pasta都配上一片麵包,可以沾上pasta汁食,而且份量都幾大。不過味道方面就中規中舉。蜜糖烤雞翼, 即叫即烤。🌟 可能係因為依家多咗好多更有特式,對咖啡質感更有要求的 cafe ,呢一間整體感覺係不過不失,又唔會特別推介。

不過味道方面就中規中舉。

蜜糖烤雞翼, 即叫即烤。

2019-08-17
2019-08-02 2162 浏览
這間餐廳是我很久之前去的了,常常去旺角、銅鑼灣等地方覓食,偶爾也會生厭,這次來到了就近旺角的太子區覓食,太子沒有什麼店舖可以逛街,在太子吃完飯也方便到旺角走走。個人真的十分喜歡這間餐廳的環境,像一間小屋似的,天花的位置是一條條的橫樑,而且環境以木材為主,簡約,給人的感覺也舒適。牆身又有一幅幅風景、食物的照片,增添了餐廳的藝術氣息。餐廳的環境雖然不錯,卻要留意一點,調味料、清水和碟子都是自助的,桌面上沒有就不要以為餐廳沒有提供呀。現今開始有不少餐廳的調味料、餐具都是自助的,有好好壞吧,好處是自己喜歡拿多少就拿多少🙊壞處是比較麻煩。意粉的價錢都不昂貴,但出奇的是,沙律的價錢竟然跟意粉的差不多,我現在下午吃午飯多以三文治和沙律為主,在外面吃的沙律都不便宜,也許是因為沙律中的蔬菜是高質素的蔬菜。另外餐廳亦提供All day breakfast,不想點意粉的人可選擇這個。這個墨西哥雞肉菠菜麵真是超正的,很久沒冇吃過菠菜麵了,健康又有益,絕對不會難吃,有少量的忌廉汁,只是略嫌醬汁不夠,令意粉有點偏向乾身。很適合想吃得美味一些又注重健康的人雞肉是墨西哥雞肉,所以會有點辣,不過也沒有太大的關係,連我這

牆身又有一幅幅風景、食物的照片,增添了餐廳的藝術氣息。

雞肉是墨西哥雞肉,所以會有點辣,不過也沒有太大的關係,連我這個不太辣的人也不會覺得吃不了。
墨西哥雞肉菠菜麵

除了菠菜麵,這間餐廳的南瓜汁肉丸意粉也是很不錯的選擇,南瓜汁覆蓋整個意粉,比起平時常吃的忌廉汁健康,也不失美味
肉丸的數量不少,爽口彈牙,和南瓜汁莫名奇妙的配合,$78真的算是很便宜了

自家製南瓜汁肉丸意粉
墨西哥雞肉菠菜麵
自家製南瓜汁肉丸意粉
2019-08-02 836 浏览
好耐無同表妹出來食飯,所以約佢出來cafe邊食邊傾計!!這裡位於太子,但距離地鐵站較遠,大約都要行10分鐘,cafe設計成一間小屋,裝修以白色和木色為主,牆上掛左幾幅畫,唔會覺得好單調,既簡單又舒適真係幾好!Menu有Light meal, Salad, Pasta, All day breakfast,咖啡,茶,朱古力和梳打等,都幾多選擇!我們最後簡左Light meal同2杯飲品!<法式潛艇> 外脆內軟的麵包夾住香腸,青瓜,番茄,再淋上多到漏哂出來的芥末醬,越食越惹味!!旁邊放左好多沾滿醋的沙律菜!食起來可以無咁漏!!<美式辣肉腸熱狗> 軟稔的熱狗包面上有芝麻,食起來幾香口,內裡除了番茄,還放了一條長長的辣肉腸,再倒滿超多的肉醬,食起來味道香濃又辣辣地,真的不錯!<Flat white & 朱古力> 無論咖啡定朱古力都整左個好靚的拉花,Flat white拉左一朶花,朱古力就拉左個好似馬的拉花,唔會拉得是是旦旦,好有心機!!見到拉得咁好的拉花,飲落去更加覺得好飲!
好耐無同表妹出來食飯,所以約佢出來cafe邊食邊傾計!!

下午茶
1K
2019-07-31 793 浏览
星期五的4人之聚,又係雨神同行,落大雨-0-!4人一飯聚就會招風雨(真的犯罪了ですか?飯聚先來下雨?!)以飯聚心理學來講係呢個moment應該龜縮係商場內的餐廳,但今次決定唔拗,照到想去的cafe食飯,太子站落行左陣即到了cafe,入到去竟冇乜人,可能因為天雨路滑一字馬,少左人出去食飯。 餐廳的裝潢以木系為主,天花板上的木屋頂架,配合柔和燈光,猶如置身在溫室中,感覺舒適,白牆上掛有油畫及照片,木架上擺放一些小盆栽,鬧市中的小清新。 有自助斟水。 餐牌,來嘆啡就梗,食物上有沙律、意粉、飯、三文治、小食及全日早餐等,揀了意粉。 好可愛的茶具。 焦糖海鹽鮮奶咖啡,跟餐加$25,好有藝術感的拉花,雖然藝術嘅嘢我識條鐵,但都覺得好靚,咖啡入口綿滑,味道香濃,海鹽的鹹,焦糖的甜,鹹甜味交集有層次,味道不俗。 田會長的咖啡,全白色的奶泡,好想係上面畫野呀。 友人的咖啡。 友人的檸檬柚子茶。 煙肉碎牛油果蜜桃粟米沙律,$74,大家開心share,沙律菜新鮮,牛油果必食,蜜桃香甜,配上煙肉碎及粟米更有咬口,味道清新又美味。 黑松露野菌意粉,$85,入口有黑松露的香氣,意粉軟硬適中

有自助斟水。

好可愛的茶具。

焦糖海鹽鮮奶咖啡

田會長的咖啡,全白色的奶泡,好想係上面畫野呀。

友人的咖啡。

友人的檸檬柚子茶。

煙肉碎牛油果蜜桃粟米沙律

黑松露野菌意粉

黑松露野菌意粉,$85,入口有黑松露的香氣,意粉軟硬適中,口感creamy,野菌較少,味道正常水準,仲有片多士,好飽肚呢。

西西里意粉

西西里意粉,$82,田會長的。

經典大早餐

經典大早餐,$98,友人的,有一刻想點呢這個。

希臘雞胸沙律

希臘雞胸沙律,$88,友人的。

環境坐得舒服,食物味道不俗,服務態度有禮貌,下次有機再戰,thank友人的手信。

太子花園街232-242號禮賢大廈地下F舖
煙肉碎牛油果蜜桃粟米沙律
2019-07-17 326 浏览
之前一直都好想黎試下!見去開呢邊就黎食lunch因為係weekdays 人都唔算多即刻有位 舖面裝潢以簡約風為主 沒什麼特別 曾經係ig見到以為好靚😯.. 我地叫左lunch set 一個all day breakfast配cappuccino 賣相一般啊...好似自己homemade既breakfast咁..食落仲普通😔好平平無奇 多士唔脆..咖啡都係普普通通男友叫左個日式吉列飯 味道好似出面是但一間平價餐廳既飯咁😔😔唔值得cafe呢d貴價 真係幾失望
之前一直都好想黎試下!見去開呢邊就黎食lunch
星期六下午 想搵個靜靜地既地方食野於是經朋友介紹 去試下位於太子既cafe系地鐵站a岀口 行2分鐘唔洗就搵到啦而且無乜人 唔洗等位就有得入入到去 環境清新 播住d輕鬆既音樂同街外好大對比 即刻心情平靜好多有種遠離煩囂既感覺 cafe入面都唔多人啱哂去放空發呆 坐下hea下侍應馬上拎餐牌出泥 事不宜遲 叫野食先朋友推薦食既黑松露意粉有小小creamy既感覺 但又唔會太膩有一片片既黑松露 所以味道都幾濃仲有小小野菌伴菜 好好食自家製蕃茄湯 熱辣辣冒哂煙好濃郁蕃茄味 但比較稀 而加無乜蕃茄肉同我想像中有小小分別 但都幾好飲蒜蓉包 即叫即焗 所以拎到岀泥太熱要放涼一陣先食到 好脆好香蒜蓉味凱撒沙律 已經撈好沙律醬 有d麵包 煙肉粒沙律醬份量啱啱好 菜好清爽 好fresh !西柚茶 要等大概15分鐘茶即叫即沖 所以要焗一陣茶味味道都幾好 系有小小太甜 但都仲飲到茶味利申:環境一流 食物都OK不過不失兩個人埋單$228 CP值幾高落order要去cashier比錢先 自助斟水本身想叫埋蜜糖雞翼 但已經sold out同埋如果無咩耐性建議唔好叫茶 因為我地食完哂所有野 杯野飲先到
星期六下午 想搵個靜靜地既地方食野

同我想像中有小小分別 但都幾好飲

蒜蓉包 即叫即焗 所以拎到岀泥太熱
要放涼一陣先食到 好脆好香蒜蓉味

凱撒沙律 已經撈好沙律醬 有d麵包 煙肉粒
沙律醬份量啱啱好 菜好清爽 好fresh !

西柚茶 要等大概15分鐘

同埋如果無咩耐性建議唔好叫茶
因為我地食完哂所有野 杯野飲先到
  • 黑松露野菌意粉
2019-06-21 494 浏览
今次黎到呢到係我好朋友搵嫁 呢個地方好近太子地鐵 所以真係好方便lol 間餐廳就係酒吧街附近店鋪細小 但感覺好舒服 朋友叫左黑松露意粉 朋友話汁好香滑,意粉份量都算多佢就叫左杯泡沫咖啡,我見佢拉花拉得好令呀 我都忍唔住飲左啖而我果日唔太肚餓 所以我叫沙律食 佢個沙律已經係撈好個汁所以唔會太過多汁 感覺岩岩好呀真係
今次黎到呢到係我好朋友搵嫁
呢個地方好近太子地鐵 所以真係好方便lol
間餐廳就係酒吧街附近
店鋪細小 但感覺好舒服
朋友叫左黑松露意粉 朋友話汁好香滑,意粉份量都算多
佢就叫左杯泡沫咖啡,我見佢拉花拉得好令呀 我都忍唔住飲左啖
而我果日唔太肚餓 所以我叫沙律食 佢個沙律已經係撈好個汁
所以唔會太過多汁 感覺岩岩好呀真係
人長大了不喜歡太嘈吵的地方寧願選一間靜靜的餐廳和朋友聚一聚🎈🎈🎈今晚我們來到了這間小木屋🏠👭🕺餐廳裝修得很雅緻~~木色做主調🌳配上不同色彩的畫作感覺像去了一個小畫廊🎨看著看著…心情都變好了💕💕💕姐姐級的我倆👭叫了兩壺果茶慢慢嘆~很養生吧😌蘋果玉桂茶🍎 ($42)只飲到蘋果的香味玉桂的味道有點太淡了💨英式蜜桃茶🍑 ($45)蜜桃味還真的有點太淡味道不夠啊~~😔好似係叫“烤雞沙律”(忘記名字和價錢lu😂)烤雞的味道很香口沙律菜拌上淡淡的沙拉醬加上🍊🍅口感清爽~這樣的沙律不錯不錯😎煙三文魚牛油果香草多士🥑 ($68)多士夠香脆~但稍嫌烤得過燶了🔥牛油果和煙三文魚真的是好朋友~🐟🥑味道真夾😌自家製南瓜汁肉丸意粉🍝 ($78)意粉一端上枱以為不夠熱~~~用🍴一弄~熱騰騰的香味就飄出來了💨💨💨南瓜汁夠香濃~稠稠的🤤每一條麵條都沾滿南瓜汁🎃意粉硬度剛剛好~~~別以為大大粒的肉丸會很乾很實淨🙅‍♀️肉丸內裡還是很鬆軟多汁🙆‍♀️還有還有餐廳的碟子很有特色👀對Half + Half = We ❤P.S.在寧靜小木屋相聚一下心情真好😊😊😊
人長大了
不喜歡太嘈吵的地方
寧願選一間靜靜的餐廳
和朋友聚一聚🎈🎈🎈
今晚
我們來到了這間小木屋🏠👭🕺

餐廳裝修得很雅緻~~
木色做主調🌳
配上不同色彩的畫作
感覺像去了一個小畫廊🎨
看著看著…心情都變好了💕💕💕

姐姐級的我倆👭
叫了兩壺果茶慢慢嘆~
很養生吧😌

蘋果玉桂茶🍎 ($42)

只飲到蘋果的香味
玉桂的味道有點太淡了💨

英式蜜桃茶🍑 ($45)

蜜桃味還真的有點太淡
味道不夠啊~~😔

好似係叫“烤雞沙律”
(忘記名字和價錢lu😂)
烤雞的味道很香口
沙律菜拌上淡淡的沙拉醬
加上🍊🍅
口感清爽~
這樣的沙律不錯不錯😎

煙三文魚牛油果香草多士🥑 ($68)

多士夠香脆~
但稍嫌烤得過燶了🔥
牛油果和煙三文魚真的是好朋友~🐟🥑
味道真夾😌

自家製南瓜汁肉丸意粉🍝 ($78)

意粉一端上枱
以為不夠熱~~~
用🍴一弄~
熱騰騰的香味就飄出來了💨💨💨
南瓜汁夠香濃~稠稠的🤤
每一條麵條都沾滿南瓜汁🎃
意粉硬度剛剛好~~~
別以為

在寧靜小木屋
相聚一下
心情真好😊😊😊

• 自家製南瓜汁肉丸意粉
The lady Barista was not passionate about customer service ( and she is not supposed to be) but she is possibly the best one in Prince Edward! We were served with very creative and lovable pattern of coffee art that made our Friday night!Thank you so much, Barista.Will come again and nag you on your passion in coffee.
Thank you so much, Barista.
2019-05-12 483 浏览
係太子經過見丁呢間野裝修唔錯 有啲文青feel 就去試下🤭😍夜市有套餐 有湯 沙律飲品 見好耐冇食過豬手 價錢又唔算太貴 所以就叫左豬手🤩🤩同一份小食水牛城雞翼雞翼夠大隻 味道帶少少甜及酸 唔辣 醬汁好夠 佈滿成個外皮 食落真係好邪惡啊🤤🤤 不過醬汁就有啲流🤭 食到第三隻有啲濟 建議同人一齊分享香脆豬手豬手外皮算脆 味道都好足夠 帶小小鹹香 份量都夠大份 一個人都有啲難食曬全隻🤭🤭肥豬肉就有啲多 岩啲鐘意食肥豬手啲人😍不過筋位有啲多 有啲難切🤭

水牛城雞翼

香脆豬手