2008-09-01 20 浏览
今日去左尖沙咀..食CALIFORNIA PIZZA KITCHEN係門口,個RECEIPT態度唔係幾好...佢只係話冇SET冇任何套餐而已,但唔駛講到我地好似冇錢入去食咁...入到去,坐係窗邊望住隻雙子星號...好豪呀..對面D人~哈我地淨係叫左一個和風沙律同最CLASSIC果個批~個沙律好足料~齋食呢個都夠飽~不過D雞肉麻麻地..比較乾,「鞋」...雖然唔係咩貴野..都收我成百蚊個沙律...用心處理一下D材料好唔好?個批就冇個沙律咁好..太甜...仲求其過我做PIZZA HUT果陣...希望第日服務會改善~

入到去,坐係窗邊望住隻雙子星號...好豪呀..對面D人~哈

我地淨係叫左一個和風沙律同最CLASSIC果個批~

希望第日服務會改善~
用料十足
敷衍左d, 我做pizza hut時都整得好過佢
用料十足
Generally speaking, CPK offers nice pizza & salad. Their pizzas are different from those local pizza shop but price is similar (maybe 20-30% vary)Pizza - crispy, with lots of favour to choose, even for vegetrianSalad - my favourite, with more choices & fresh, portion really big, a girl can be as a main coursespagatti - also nice but personally i don't like much the Asian favour (Fusion maybe)Desserts - so heavy but dessert lover would like it

2008-08-30 5 浏览
California Pizza Kitchen 係尖沙咀個景真係一絕呀 今次又係同我地講話要早 D 交番張台出黎 ... 有充足既時間完成 DINNER ..... 梗係無問題啦 !!! 今次佢仲俾左 window seat 呀 !!! 叫左一個意粉一個 PIZZA 同一杯野飲 ... 樣樣都好好食 杯野飲仲係可以不停 refill tim !!! 2 個人淨係食左 $16x ... 淨係望個景都回晒本

對住個海景 ^^
好正既PIZZA
好正既PIZZA
  • 所有 PIZZA
2008-08-26 4 浏览
用了OPENRICE的100元現金卷和家人來吃 特地選尖沙咀呢間 就是為了無敵海景和看一看幻彩詠香江BOOK了7:30的位 一到達已安排入坐 職員態度可以接受 不是最好由於之前訂位要求較接近WINDOWS位置 但回應是WINDOWS旁都是二人位置於是便提出安排較近的位置 入座後發現 位置也不錯我們五人點了 一個小食 一個沙律 兩個PIZZA 兩杯檸茶TORTILLA SPRING ROLLS - 很香口 有兩隻SAUCE可以點 很好吃WALDORF CHICKEN SALAD - 點了後來發現點錯了 味道可以接受 清清地MANGO Tandoori chicken - 很香口吃落有點點像吃咖哩..很奇怪 很像旺角賣咖哩薄餅小店的味道 不是想像中的好吃CALIFORNIA CLUB - 很清 是妹妹推介的 真的唔錯 清清地既PIZZA 有清新既口感 好FRESH食物整體也可以接受 但價錢還是略貴服務也可以接受 但是為了趕我們交台 食物吃完後 便沒有再REFILL檸茶 很失望有點趕客之嫌 雖然定明兩小時交台有點扣分用了OP CASH COUPON後都有差不多三百元但不是點了很多東西 可能真

用了OPENRICE的100元現金卷

有點扣分

用了OP CASH COUPON後都有差不多三百元

但不是點了很多東西 可能真的是吃慣PIZZA HUT的味道

沒有了芝脆PIE 總是差點點
此篇純粹抒發對他們服務的不滿,如有偏頗還請見諒。星期天女友事忙,十點半才能脫身吃晚餐。在廣東道海港城附近兜了幾圈,發覺大多食肆都已拉閘。見這裡仍然八成滿座,就碰碰運氣。10點15分,在門口問一位女侍應,她說「11點last order」。我再致電女友確認後就入座,另一位男侍應招呼,問他可不可以坐窗口位,他嘀咕說「清潔完再安排」,但一直沒有安排,也罷。更差的是他剛遞來menu,就立即催促我點菜,我問不是11點last order嗎?他說不是,「是11點closed」。口供矛盾,心中已有點火氣。見他仍然企在旁邊一副「叫得未呀」的模樣,禁不住跟他說「我o岩o岩開始睇咋喎,睇埋先叫得唔得呀?」他才帶著一副不耐煩的面口走開。匆匆點好菜,飲品想留待人齊才點,他說不行,因為要埋數云云。其實我也真不想阻人收工,但遲十分八分鐘埋數,真會有差嗎?差點想說句「真係對唔住喎,阻住你o地收工!」此後,食物好壞,都沒記心上。食完背脊骨落,正是如此。P.S.: 不得不說,這裡真的比屋村酒樓更嘈吵。
此篇純粹抒發對他們服務的不滿,如有偏頗還請見諒。

此後,食物好壞,都沒記心上。食完背脊骨落,正是如此。

P.S.: 不得不說,這裡真的比屋村酒樓更嘈吵。
2008-08-23 3 浏览
失驚無神扯我黎開餐...兩個人叫了意式傳統pizza$92、牛油果卷$58和半份凱撒沙律。凱撒沙律—兩個人叫了半份,今次叫冇雞肉嗰隻,因為上次食頗鞋耶!芝士塊同sauce都夠,菜再fresh d會更好。牛油果卷—一碟四件,餡料有蕃茄、辣肉腸、牛油果、雞肉碎,撇開香味,其實係好有印度咖喱角feel!同我開餐嗰位勁鍾意這個dish,佢話有80分,覺得仲好味過kebab喎!而我就覺得幾有kebab feel,或者因為蕃茄豐富的汁液同伴碟醬料的關係吧!配上餡料的辣肉腸真係幾惹味,而當中的牛油果其實食落很似薯蓉的口感,除左因為冇咖喱味,其實我真係以為自己似食咖喱角。伴碟醬汁有千島醬和沙律醬,白色嗰隻我冇試,但最後我們商議都覺配千島醬最正!記得趁熱食,個外皮很香脆,依女仔的速度食,係到最後兩、三啖稍稔。意式傳統pizza—屬薄批,主要黑橄欖、青椒、洋葱、蕃茄。今次個pizza焗得很好,唔乾之餘,每樣配料都仍保持水份,芝士都頗多,個底又脆。不過溫馨提示準備kiss嗰d都係不要揀這款,因為又青椒又洋葱真係有點口氣。-_-食後感:而我們7月尾至8月為了方便就腳大家食左幾次pizza hut真有點無奈,但
失驚無神扯我黎開餐...

食後感:

而我們7月尾至8月為了方便就腳大家食左幾次pizza hut真有點無奈,但明顯分別到同cpk的口感不同。雖然這款意式pizza唔係難食,但我們事後都覺得香芒雞肉那個抵叫d~約80蚊之嘛!而且味道又唔錯。

這裡基本上大多數pizza都徘徊$79-$86這個range,係classic bbq chicken和意式這個分別$102同$9x貴少少,到意式pizza上枱後我們都覺得貴少少都係因料多,真係d餡料七零八落咁邊食邊漏又要接。初初都係因同行那位唔多鍾意勁食辣肉腸嗰類野,就佢咪冇叫classic bbq chicken嗰隻pizza,結果我們很搞笑咁在美式食肆叫意式pizza!XD

會有下次,同行那位勁buy佢服務同食物,nur我返黎寫…事實表面上a/c係叫34D,不過多數聽完口述就由我譯寫。

侍應們很好,1930等左15mins門口的職員小姐就俾左個海景位對住IFC嗰邊俾我;前後有幾個男待應添左六次水俾我我們又餐牌又甜品。食西餐有熱水供應不嬲係我們奢望…為了杯熱水想食飽沖下d肥膩野通常格硬叫杯熱餐飲,不過其實杯野飲用來叫多個餸仲好…

今次同行那位佢話俾錢俾得gur喎!XD

2人共$222
意式傳統pizza
牛油果卷
牛油果卷
2008-08-22 7 浏览
1 號又大一歲了... 2 號早一個禮拜就 book 定海景位~~~ hee~~~ 我o地準時到達,靚靚海景,食都食得開心 d~~~ 2 號發牌叫個 pizza,叫個小食,最後仲有必備 gei 生日蛋糕~~~ 仲加杯任飲飲品... 食到我o地好飽飽... 好彩... 我o地無叫多樣o野 jar..."雪碧": d 侍應好快心咁成日幫我o地 re-fill... 我o地唔覺唔覺咁飲o左好多杯... 味道比較淡,可能係因為加o左好多冰o係佢個 jar o度,有人會覺得唔夠味,但我反而鍾意咁淡淡o地。"特色焗春卷": 我o地要o左墨西哥風味同泰國風味。墨西哥風味 gei 春卷入面有雞肉、芝士、黑荳茸,再配上牛油果醬。而泰國風味其實都差唔多,但入面係雞肉、芝士、銀芽咁,配上泰式醬汁。墨西哥風味有 d 荳茸,我鍾意呢個口感多 d。而泰國風味食落又另一個口味,比較爽口 gei 餡料,好有東南亞風味。綠色 gei 牛油果醬味道清新,而紅色 gei 泰式醬汁就比較野味,各有特色。仲有好脆 gei 外皮。唔錯 gei 小食~~~ 好味~~~ "鮮芒果烤雞肉薄餅": 食落好濃 gei bbq 味,加埋 d

"鮮芒果烤雞肉薄餅": 食落好濃 gei bbq 味,加埋 d 紅椒、洋葱,好配合 gei 味道。另有主角雞肉同芒果,同埋 d bbq 味又出奇地配合。2 號仲話佢個批底好,厚度o岩o岩好,又鬆軟~~~

"朱古力香蕉蛋糕": 2 號話生日一定要食蛋糕,所以就叫o左招牌 gei 朱古力香蕉蛋糕,仲加個士多啤朵雪糕球 tim~~~ 嘩~~~ 就咁睇已經好開心~~~ 好濃 gei 朱古力味,朱古力蛋糕夾住香蕉夾心,仲要面頭有好多朱古力同香蕉醬,真係好好食 ar~~~ 加埋雪糕一齊食,好爽呀~~~ hee~~~ 朱古力同香蕉又幾襯 wor~~~

今餐仲有 openrice $100 coupon,所以好抵食~~~ 好開心 gei 生日大餐!!!
"雪碧"
"特色焗春卷"
"鮮芒果烤雞肉薄餅"
"朱古力香蕉蛋糕"
"特色焗春卷"
"鮮芒果烤雞肉薄餅"
"朱古力香蕉蛋糕"
2008-08-19 3 浏览
第一次去CPK就覺得好難吃....還寫了個差的食評,上個月再去吃, 卻有個180度轉變的感覺!!!!上個月和某fan club的member唱k, 完了之後到這吃晚飯,4個人, 點了個pizza, 2碟意粉Pizza有辣肉腸, cheese, 好像還有蓄茄, 一開始真的好怕會辣,但卻不辣的啊.... cheese有點"so"味, 不過很好吃!!!意粉x2: 一碟是菠菜麵, 另一碟是有青豆的意粉, 味道不錯。真的要改觀, 這次沒有郵輪遮蔽風景, 還要是晚上, 景色真的不錯!!但一樣是十分嘈吵的..哈哈。
第一次去CPK就覺得好難吃....還寫了個差的食評,
上個月再去吃, 卻有個180度轉變的感覺!!!!

4個人, 點了個pizza, 2碟意粉

但一樣是十分嘈吵的..哈哈。
辣肉腸pizza
菠菜麵
意粉
首先多謝Openrice 送贈一張$100 CPK 的cash coupon。 趁別人都躲在家看奧運,星期三已訂了位,星期六晚和朋友到這裡試試(預料會少人點…不過當日觀察,應該無少到)。一到埗就先經歷這裡的混亂:向門外侍應說已訂位,她竟找不到任何紀錄!還問我是否真的打過來這店!幸好手機有紀錄,向她展示後,立即被安排一個海景位(算「兜」得好啦)。 點菜時,侍應有提點只可坐約1.5小時。看過不少食評後,叫了這裡的「招牌菜」:1) 香芒雞肉薄PIZZA(Mango Tandoori):幾好,薄批香脆,芒果好香,令個批冇咁熱氣 ;2) 生炒牛肉海鮮意大利粉(Jambalaya):不好意思,明顯係我叫錯,其實係想叫雞肉意粉(不是炒)…雖然落單時,侍應有提點這味菜可能會炒得熟一點,但沒有料到是又黑又乾又燶的,總之又貴又唔好食 ;3) 朱古力香蕉蛋糕(Chocolate Banana Cake):見咁多好評,一定要試!果然名不虛傳,creamy,好味! 好大件,比坊間的件裝餅大一倍,不過價錢亦貴一倍!海景很美,當日天色也很清,皎潔的月色都很清楚 …影了幾張維港夜空照。 一流的環境,但氣氛…比星

看過不少食評後,叫了這裡的「招牌菜」:

好大件,比坊間的件裝餅大一倍,不過價錢亦貴一倍!

海景很美,當日天色也很清,皎潔的月色都很清楚
…影了幾張維港夜空照。 一流的環境,但氣氛…比星期日的麥記(有外傭/生日會時)還要嘈吵,傾計要大大聱… 不過都預左,美式店舖的特色,大家比較casual。

侍應們很忙,簡直來去如風,不過他們都幾細心,如久不久便添加檸茶和水,甚至留意到我有相機,想為我們拍照。可是朋友沒興趣,也就謝過算了。

使用coupon後,每人還要$100多點。這個價錢,有無敵維港夜景有美食(食不完還可打包走),OK啦!(偏向笑,所以也俾個笑啦)

無敵維港夜景
  • 香芒雞肉薄PIZZA
  • 朱古力香蕉蛋糕
2008-08-14
之前都去過CPK 有十次八次,每次都吃厚批,而感覺呢? 就是它的厚批不太出色,所以CKP一直未能成為我的心水餐廳. 今次朋友提議去CPK,我就先來openrice 看一下到底大家覺得這裡有什麼是特別好食的. 結果証明,食友的意見是正確的!因為看到大家說薄批好食,所以就二話不說order 了一個薄批. 我們選的是Milan ($112). 再來要了一客classis caser 另加一個意式雲吞(要了茄汁base 的). 上菜速度奇快, 首先來的是salad. 這個saland 中規中距,不算特別好食. 再來的是雲吞,比我想像中的好. 好了,最叫我surprise 的 Milan 來了. 一上枱,見到材料豐富,馬上食慾大增. 試一口,嘩,新鮮熱辣,材料真的好多(有大大片mushroom & 好多italian sausage). 芝士味突出,但不會太搶. 我們四個人異口同聲說: 好好食喎. 很快我們就幹掉整個pizza, 而本來我們是打算追加一個pasta 的,但因為這個薄批實在精彩所以我們決定encore 多一個. 薄批的選擇其實不多,只有五六款. 我們就選了次貴的Sicilia ($

因為看到大家說薄批好食,所以就二話不說order 了一個薄批. 我們選的是Milan ($112). 再來要了一客classis caser 另加一個意式雲吞(要了茄汁base 的). 上菜速度奇快, 首先來的是salad. 這個saland 中規中距,不算特別好食. 再來的是雲吞,比我想像中的好. 好了,最叫我surprise 的 Milan 來了. 一上枱,見到材料豐富,馬上食慾大增. 試一口,嘩,新鮮熱辣,材料真的好多(有大大片mushroom & 好多italian sausage). 芝士味突出,但不會太搶. 我們四個人異口同聲說: 好好食喎. 很快我們就幹掉整個pizza, 而本來我們是打算追加一個pasta 的,但因為這個薄批實在精彩所以我們決定encore 多一個. 薄批的選擇其實不多,只有五六款. 我們就選了次貴的Sicilia ($108). 這個Sicilia不及milan 好味 (可能因為我們已經半飽了), 但有大大塊pepperoni 也是蠻好食的,特別是它下了不少herbs,令到個pizza好香!

整體來說今餐好滿意,也令我對CPK重新改觀! 唯一不足處是食到最後兩次被waiter 催埋單 (是頗沒禮貌的問: "你地食完未我地有枱客等緊". 喂,難道我們不是客?). 我在訂位之時已問清楚是否有時間限制而訂位的同事說是沒有的. 那你這樣催我埋單又算怎樣?
  • pizza Milan
2008-08-11 8 浏览
三個人wall in黎, 大概等左半個鐘就有位, 仲好好彩咁坐響窗口"卡"位, 可以望住維港景食.order左:1) 新奧爾良辣海鮮幼麵 - 辣辣地幾"野"味, 但其他味就食唔到, 不過都ok既.2) Original Chicken BBQ Pizza - 好味, 個餅底又唔會太厚太薄, 非常適中, 所以食落唔會覺得好"滯".3) 茄汁菠菜雲吞 - 係除左個皮較厚之外, 其實都幾好味.味道: 正體都ok, 食完pizza唔會"滯"住個胃環境: 維港景當然good啦, 不過唔知係咪太多人, 果晚好嘈好嘈, 好似去左酒樓咁服務: 普通啦, 可能太多人, 所以無咩特別衛生: 普通, 正常抵食: 唔算太貴, pizza價錢同其他地方差唔多, 而且都幾多選擇

order左:

味道: 正體都ok, 食完pizza唔會"滯"住個胃
服務: 普通啦, 可能太多人, 所以無咩特別
衛生: 普通, 正常
  • Original Chicken BBQ Pizza
2008-08-09 10 浏览
睇過咁多食評諗住一心去食餐好架啦點知...唉~我地叫左2個PIZZA   鴨胸配京葱  仲有個烤雞加多個 Spaghetti Carbonara 首先叫左四杯野飲   根住我地傾計傾計傾計啦....好奇點解野飲都咁耐未到   問一問先知佢地溜單....雖然有得REFILL 但係飲得出溝好多水...TOO BAD之後黎左個Spaghetti Carbonara 我仲以為係青豆意粉   百幾粒青豆做主菜 幾粒煙肉但係個面真係勁CREAM...CREAM得黎好漿..都算啦  呢到主食係PIZZA麻  但係之後2個PIZZA都好唔掂鴨胸配京葱 又真係幾特別  特別到我接受唔到...個醬激咸 D鴨又無味最好味係上面D薯片囉!!跟住食個烤雞   呢個又勁甜 不過我覺得都比上面個個好既最後叫左個最有期望既豬古力香蕉蛋糕呢個真係好食 不過加一個雪糕都要$15 但係味道似Haagen Dazs總括黎講真係令我失望...可能我地揀錯PIZZA啦
睇過咁多食評諗住一心去食餐好架啦
點知...唉~
我地叫左2個PIZZA   鴨胸配京葱  仲有個烤雞
加多個 Spaghetti Carbonara
首先叫左四杯野飲   根住我地傾計傾計傾計啦....
好奇點解野飲都咁耐未到   問一問先知佢地溜單....
之後黎左個Spaghetti Carbonara
我仲以為係青豆意粉   百幾粒青豆做主菜 幾粒煙肉
但係個面真係勁CREAM...CREAM得黎好漿..
最好味係上面D薯片囉!!
跟住食個烤雞   呢個又勁甜 不過我覺得都比上面個個好既
最後叫左個最有期望既豬古力香蕉蛋糕
總括黎講真係令我失望...可能我地揀錯PIZZA啦

好食!朱古力香蕉蛋糕
好食!朱古力香蕉蛋糕
  • 朱古力香蕉蛋糕
2008-08-08 4 浏览
約左成個summer無見既好朋友去CPK試下帶位果個哥哥仔好似敖犬 : D 不過如果你唔中意人甘講, sorry因為我個好朋友食左lunch先黎, 所以我地2個嗌左1個set lunch同1個香蕉cake! (OR個個都話唔差 梗係要試下啦)Set lunch嗌左個雞肉pizza 同春卷春卷唔錯 尤其是個sauce 我個好朋友食到想打包 - -pizza唔知係米因為我地掛住傾計 好似唔夠熱甘 ;-P 同埋有少少辣同埋佢會不停refill汽水俾我地 不過又飲唔到甘多lor到香蕉cake黎啦! 嘩, 先為佢影左相 就食喇!好甜好甜好甜好甜好甜 ><愛甜之人1定會好中意食, 我都ok既!好開心去左食CPK 下次再同其他朋友去 : P
約左成個summer無見既好朋友去CPK試下
因為我個好朋友食左lunch先黎,
Set lunch嗌左個雞肉pizza 同春卷
春卷唔錯 尤其是個sauce 我個好朋友食到想打包 - -
同埋佢會不停refill汽水俾我地 不過又飲唔到甘多lor
到香蕉cake黎啦! 嘩, 先為佢影左相 就食喇!
好甜好甜好甜好甜好甜 ><
愛甜之人1定會好中意食, 我都ok既!

好開心去左食CPK 下次再同其他朋友去 : P

好SWEEET <3
  • 春卷同佢個sauce! :-)
2008-08-06 3 浏览
太愛Chicken Cesar Salad,所以間唔中會去California Pizza。TST, MK, CW Bay 三間店都去過。我覺得TST最好。除了環境ok,食物都okd。TST初初開時,食物質素幾好,但日子久了好象保持不了水平,尤其PEAK HRS。所以現在會下午茶時間去。如果晚上八點幾九點去,有幾會d湯幾鹹同幾似糊仔。

所以現在會下午茶時間去。

如果晚上八點幾九點去,有幾會d湯幾鹹同幾似糊仔。

• Chicken Cesar Salad & Soup
2008-08-05 4 浏览
第三次享受此集團一行7人晚飯, 被安排了較接近窗口的位置, 一邊望著維港一邊享用晚餐這樣的晚飯真是人間一大樂事XD一共叫了3個PIZZA, 3個意粉其中有一個PIZZA味道十分好, 就是辣肉腸PIZZA辣肉腸分配適中, 不會太咸....還有一個香芒雞肉PIZZA 也十分好味而那3個意粉就不太記得了...但都是美味的XD服務態度也很好, WAITER 耐心地介紹不同食物給我們這一餐十分滿意, 值得一試再試,哈哈哈
第三次享受此集團

這樣的晚飯真是人間一大樂事XD

一共叫了3個PIZZA, 3個意粉

其中有一個PIZZA味道十分好, 就是辣肉腸PIZZA

而那3個意粉就不太記得了...但都是美味的XD

服務態度也很好, WAITER 耐心地介紹不同食物給我們

這一餐十分滿意, 值得一試再試,哈哈哈
  • 香芒雞肉PIZZA ;辣肉腸PIZZA