2021-04-28 1132 浏览
意外高質嘅西餐廳,值得一試配餐嘅湯同水果茶好好飲仲要配埋甜品 雪糕一客 -北海道帶子黑松露意粉-帶子新鮮彈牙,意粉又唔會太creamy太流-廣島蠔配青醬燉飯-平時食開蠔嘅我都覺得有啲偏腥,唔怕腥嘅朋友可以試吓
意外高質嘅西餐廳,值得一試
配餐嘅湯同水果茶好好飲
仲要配埋甜品 雪糕一客

-北海道帶子黑松露意粉-
帶子新鮮彈牙,意粉又唔會太creamy太流

-廣島蠔配青醬燉飯-
平時食開蠔嘅我都覺得有啲偏腥,唔怕腥嘅朋友可以試吓
應該啲間野好多人都聽過佢名嫁啦 做千層蛋糕做到出曬名 佢係開放式廚房 比啲客人都見到佢嘅煮食過程 而佢全部都係卡位 我去嘅時候係非繁忙時間 好啲人會係到做自己野 好似coffee shop禁 位置都幾大好舒服 個人空間感好強 同朋友一齊嚟就岩岩好-🧏🏻‍♀️溫馨提示:係非繁忙時間先好坐係到啊 如果吾係就霸曬人地啲位嫁啦 另外食主食之前簡定甜品先 佢地嘅同事會幫你hold起 禁就吾驚想食嘅味比人簡走左啦🙈-▪️曲奇千層蛋糕 $32▪️邪惡朱古力曲奇奶昔 $58-#曲奇千層蛋糕首先,真係好抵讚嘅係千層樣好薄,食落去係入口即融嘅感覺,口感係無得輸。但係味道方面,可能因為我本身整甜品,所以對甜品要求比較高,味道上甜味掩蓋左曲奇味道,吾太食得出曲奇嘅味,而且一吉落去好易散,對客人嚟講食落去比較麻煩,不過外型上層層分明,打卡無得輸嫁。#邪惡朱古力曲奇奶昔成禁野飲落去完全滿足到邪惡嘅意思,但對我嚟講中意飲呢啲邪惡嘅野嘅人,都好清楚朱古力好易甜到漏,或者完全掩蓋左曲奇嘅味道,不過我反而覺得曲奇味好重,睇嚟真係落足料👍🏻————————————————————-—————-📍Location 觀塘開源道60
▪️曲奇千層蛋糕 $32

📍Location
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖

🕙Business hours
12:00pm-10:00pm
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-04-15 4817 浏览
🍝隱世西餐廳🍝推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍駱駝漆美食多不勝數,今日朋友子請食飯建議去Call Me Chef,舉腳贊成啦!小店由90後藍帶全級第一名畢業嘅店主主理,每日homemade 多款蛋糕,有千層蛋糕、杯子蛋糕、戚風蛋糕等。除咗甜點,都有西餐㗎!Special Menu 有11款Main Course選擇,有意粉、Risotto 、蛋批、ribs同西冷扒,再配沙律、餐湯、意大利雪糕球同飲品!✨封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉 HK108帶子煎得岩岩好,香煎下提升香氣又嫩滑。醬汁份量剛剛而且不太膩,黑松露平穩!🥗沙律:沙律夠凍,沙律菜爽脆,而面層沙律醬粟米、薯仔、紅蘿蔔都平穩。🥣餐湯:紅菜頭雜菜湯,味道偏淡,材料十足。🍨意大利雪糕球:雲尼拿同奶味濃郁、帶淡淡荔枝味好清新。(𢳂咗啖先記得影,哈哈)🍹飲品:凍檸檬茶少甜少冰,茶底偏淡,似日式。唔係第一次來,食物質素水準平穩。蛋糕櫃有約10款蛋糕,有Tiramisu、Earl Grey、焦糖海鹽、香芋奶蓋、焙茶等口味,可惜時間有限,下次再試吓先!總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️❤️.··餐廳:Call Me Chef (觀塘
🍝隱世西餐廳🍝
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

✨封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉 HK108
封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉

🥣餐湯:紅菜頭雜菜湯,味道偏淡,材料十足。

🍹飲品:凍檸檬茶少甜少冰,茶底偏淡,似日式。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:Call Me Chef (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖
封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉
  • 是日沙律
  • 意大利雪糕
  • 精選餐湯
2021-04-12 814 浏览
觀塘有好多黃店🤩其中Call Me Chef係一間專整蛋糕&會提供埋西餐嘅餐廳,但因為太多人book位,所以我地今次淨係買左個7吋焦糖脆脆伴海鹽芝士奶蓋戚風蛋糕。個蛋糕咬落去好軟淋淋,奶蓋味突出,仲有包獨立包裝嘅焦糖脆脆,加埋啲焦糖脆脆地,再夾埋奶蓋,簡直係一流😋❣️
2021-03-29 1152 浏览
去APM戲院睇完場戲後,仲煩惱緊去邊食午飯,朋友就提議到附近的駱駝漆大廈覓食,掃樓途中俾Call Me Chef門口餅櫃陳列的千層蛋糕吸引左入去。 烤釀明太子無骨雞翼配白菌奶油意粉 $108套餐: 是日沙律蘋果薯仔沙律,正正常常,好多醬汁。 套餐: 精選餐湯是日餐湯為南瓜湯,南瓜蓉好細緻口感香滑,味道不錯。 套餐: 烤釀明太子無骨雞翼配白菌奶油意粉主菜上場賣相吸引,雞翼脹卜卜釀滿明太子,啖啖肉咬落滿足,明太子調味唔錯要讚,雞皮炸得幾香脆。忌廉汁香濃好掛意粉,配料仲有不少菇菌和翠玉瓜片,口感豐富。套餐: 意大利雪糕球有雲尼拿同芝麻味兩款選擇,我選了芝麻味。雪糕口感滑滑,芝麻味都好香濃。 套餐: 精選餐飲凍水果茶,有蘋果、香橙、西柚、石榴同火龍果,全部都大大片,飲落微甜口感清爽。 焙茶千層蛋糕 $34忍唔住要叫件千層蛋糕試試,每一層餅皮都好薄,忌廉好均勻,淡淡焙茶茶香,減輕忌廉的甜膩感,食晒成件都唔會覺膩,幾好味,下次一定要試多幾款味道。

烤釀明太子無骨雞翼配白菌奶油意粉 $108

套餐: 是日沙律
蘋果薯仔沙律,正正常常,好多醬汁。
是日沙律

套餐: 精選餐湯
是日餐湯為南瓜湯,南瓜蓉好細緻口感香滑,味道不錯。
南瓜湯

意大利雪糕球
凍水果茶
焙茶千層蛋糕
2021-03-28 666 浏览
曾經報章雜誌見到推介,難得路過決定入去一試究竟哈哈, 期望太大,不過不失份量偏少,味淡,士多啤梨味不突出粒士多啤梨都很酸勝在平,足多層純粹過下口引,不過未必會再食
曾經報章雜誌見到推介,難得路過決定入去一試究竟
哈哈, 期望太大,不過不失
份量偏少,味淡,士多啤梨味不突出
粒士多啤梨都很酸
勝在平,足多層
純粹過下口引,不過未必會再食
2021-03-18 1102 浏览
聞說是藍帶90後主理的一家黃店,主打平靚正超抵食$32一件千層蛋糕,千里迢迢慕名而來在所不惜.到了店門果然好多人排隊等吃,除了出名的千層蛋糕還有熱食提供,主食都會跟餐湯沙律飲品雪糕,價錢便宜但性價比麻麻地.帶子野菌黑松露奶油意粉: 帶子煎得過熟,有點痴牙,國王的黑松露,加上人生第一次吃意粉有翠肉瓜,難免有點驚訝😦.一片三文魚香草鮮茄意粉: 蕃茄可能真的太新鮮,鮮到味道有點淡🤔.千層蛋糕試了兩件🍰🍰一分錢一分貨,這家的蛋糕算十分便宜了.焦糖海鹽: 有非常淡的咸味,還有國王的焦糖味焙茶: 最為感動的一口,真的有茶味!!!😭.最後吃了國王的雪糕,離開餐廳才發現我們不夠聰明,看不見雪糕的樣子就走了,有人吃過可以分享國王的雪糕的味道嗎?

千層蛋糕試了兩件🍰🍰一分錢一分貨,這家的蛋糕算十分便宜了
焦糖海鹽: 有非常淡的咸味,還有國王的焦糖味
焙茶: 最為感動的一口,真的有茶味!!!😭

2021-03-15 767 浏览
去觀塘駱駝漆大廈買野,唔覺意經過之前有個YouTuber 介紹的call me chef, 就入去食下佢既千層蛋糕🍰順便食埋lunch件千層蛋糕真係好多層,有24層,皮與cream 比例幾好,我唔好甜都唔覺得甜又是幾好,但開心果味真係唔太食得出,面既cream 都無乜開心果味,以三十幾蚊價錢,呢個size 個人覺得係幾抵,千層蛋糕唔駛太大件既,否則會好漏另外叫咗個餐,明太子無骨雞翼意粉🍝雞翼正常無乜特別,意粉有咬口,適合唔鐘意淋既朋友至於其他餐湯/沙律🥗/咖啡☕️就正常下次可再試其他味千層蛋糕🍰

開心果千層蛋糕🍰

明太子雞翼意粉

至於其他餐湯/沙律🥗/咖啡☕️就正常

下次可再試其他味千層蛋糕🍰
Latte
沙律
2021-03-13 513 浏览
一向知道觀塘工廈有兩間千層蛋糕都唔錯,上次試左Holam Bakery,今次就試Call Me Chef啦。由於都幾多人,費事等入座,就直接叫左焦糖海鹽千層蛋糕($32)現場食。相比之外,呢間嘅皮好薄,感覺上每層嘅cream好多,焦糖味比較少,加上海鹽微鹹,整體唔太甜都幾好食,但唔知係咪因為Cream偏多,食完覺得有少少膩。之後都忍唔住買多個打包食,買左個栗子千層蛋糕($32),返到屋企立即比人分晒黎食,無影到原本個樣。栗子味相對就比較甜比較香,屋企人都幾鍾意食。
焦糖海鹽千層蛋糕

2020-08-29
焦糖海鹽千層蛋糕
觀塘真係集中咗好多好嘢食既好地方,當然講緊既係啲工廈區既舖頭,唔係APM呀。已經慣咗手勢搵甜品會上去駱駝漆嗰幾層望吓。 今日貢咗上去HoLamBakery,相信大家對佢都唔陌生,訂咗個whole cake做之後生日蛋糕之後,見隔離舖Call Me Chef都有賣千層蛋糕,就買咗幾件切餅番去試吓。相較之下,呢間細件少少但又平少少。 買咗幾隻味道,最鍾意係個冧酒同伯爵茶👍🏻👍🏻👍🏻茶同酒香都好夠濃,食落每一啖都聞到個香味之餘,入口後仲會stay係入面一陣,撞落蛋糕既甜味好正,cream唔會好膩,推介大家買嚟試吓😊😊
已經慣咗手勢搵甜品會上去駱駝漆嗰幾層望吓。
2021-03-02
外卖自取
  • 伯爵茶千層蛋糕
  • 冧酒千層蛋糕
2021-02-17 785 浏览
睇過一個特輯, 覺得好有heart, 一直放在想去list內, 今日新年, 諗住又有位咪試下啦結果大失所望, 全店只有一個服務員, 及只有一個廚師, 全程隨左落單, 基本自己服務自己, 一個女仔又落單又賣cake, 邊做到呢7 人 埋單$1450, 以一個lunch, 吾算平但質數等於茶記, 好一般, 一定吾會推介比朋友圖片$168吾係煎鵝肝, 係燒黑燒干鵝肝, 真係好低級先會煎到咁樣, 仲夠膽比客食圖片$258豬鞍, 只感到食緊一舊肉, 一dd豬味都無, $258 都吾算平真心, 無下次
7 人 埋單$1450, 以一個lunch, 吾算平
但質數等於茶記, 好一般, 一定吾會推介比朋友
真心, 無下次

2021-02-08 690 浏览
Call Me Chef由製作糕餅的工房進化做一家餐廳, 除了令食客可以在一個更方便及舒適的地方, 享受着由主理人Vonnie處理的千層蛋糕外, 也可以為他們提供更多的食品選擇. 作為黃店, 可以的話當然多多支持. 先説其千層蛋糕, 我點的是抹茶風味, $32的手工千層蛋糕並不算昂貴, 和其他店比較, 高度差不多而闊度短了一點. 先説餅皮本身, 層次分明而且口感入濕潤, 蛋香度可以, 抹茶味的忌廉味道甘香而且回甘度足, 有食客說其蛋糕重甜口味, 但也許加上抹茶, 其甘味中和了甜味而令整體味道剛剛好. 主菜的BBQ Ribs有點令人失望, 我明白在工廈難以以木燻烤, 但作為Ribs本身的重點: 肉質嫩滑, 骨肉容易分離, 這裡不太做到. 菜單說的Baby Ribs很多人以為是”豬仔”的意思, 其實它代表的是脊柱旁的肋骨, 脂肪較少而肉較多, 所以肉汁較多但也較易煮得韌身, 而這裡有點Overcooked, 令到肉汁不多之餘也令肉質頗韌, 用刀大力切也有點吃力. 做成這樣的原因除了火喉外, 也許是因為筋膜未完全清掉, 烤的時候也會連肉一起縮作一團. 配菜的炸忌廉蘑菇飯團反而不俗, 外皮薄脆

主菜的BBQ Ribs有點令人失望, 我明白在工廈難以以木燻烤, 但作為Ribs本身的重點: 肉質嫩滑, 骨肉容易分離, 這裡不太做到. 菜單說的Baby Ribs很多人以為是”豬仔”的意思, 其實它代表的是脊柱旁的肋骨, 脂肪較少而肉較多, 所以肉汁較多但也較易煮得韌身, 而這裡有點Overcooked, 令到肉汁不多之餘也令肉質頗韌, 用刀大力切也有點吃力. 做成這樣的原因除了火喉外, 也許是因為筋膜未完全清掉, 烤的時候也會連肉一起縮作一團. 配菜的炸忌廉蘑菇飯團反而不俗, 外皮薄脆, 內裡口感實在, 有著成為單點小菜的水準.

說到香港最好味的BBQ Ribs, 我覺得Restoration當之無愧, 那一陣個重點木燻的香味, BBQ醬酸度和甜度的平均, 以及肉質之嫩滑多汁, 依然令我難以忘懷. 主理人Jack Carson在離開深灣遊艇會之後, 不知道會否再開一家如Restoration般的正宗美國南部菜餐廳呢? 我實在十分懷念.
2021-01-31 705 浏览
過開觀塘做嘢,知道駱駝漆入面有兩間出名食千層蛋糕嘅舖頭,兩間好平都不相上下 ,兩間都在同一層不過我兩間都冇食過, 所以喺兩間舖頭前都糾結了好久,最後今次就揀咗呢間call me chef,入到舖頭都見到好多味道的千層蛋糕選擇,不過最後都係買咗兩件千層蛋糕回家中食。 第一件係抹茶味千層蛋糕$32,第二件係岩鹽栗子味千層蛋糕$32。味道食落正常, 甜度都係正常,但蛋糕皮唔夠薄,cream比較乾身。只能夠算係非常普通嘅千層蛋糕。
2021-01-17 589 浏览
本身打算食完主食再食千層蛋糕,但主食太飽喇封煎北海道帶子配黑松露奶油意粉🍝$108前菜有沙拉同埋南瓜湯,有啲驚壓沙拉醬係紅色幾特別,南瓜湯就淡淡清香🥣 2粒大大嘅帶子煎得剛熟唔會過火,配埋啲意粉幾好食😋有啲飽 仲有球雪糕送🍦抹茶latte $48本身以為外貌唔吸引,但飲落又OK幾好飲😋 不過唔算重抹茶味
本身打算食完主食再食千層蛋糕,但主食太飽喇

封煎北海道帶子配黑松露奶油意粉🍝$108

抹茶latte $48
本身以為外貌唔吸引,但飲落又OK幾好飲😋 不過唔算重抹茶味
2021-01-16 478 浏览
呢個工廈真係冇好多野食, 不過最唔鍾意就係等(車立)時間非常耐, 就算有訂位我地都會遲到既, 今日就揀咗呢間試食,可能疫情關係,咁啱冇位唔駛等,見到餐牌個價錢係有啲貴既, 但個價係包埋沙律,湯,甜品同飲品都叫做合理特級手工xo醬伴手撕雞炒意大利粉 - 賣相都好吸引, 好重xo醬味道,幾好味煙三文魚配香草鮮茄意粉 - 賣相不錯, 煙三文魚好新鮮, 蕃茄意粉好食烤釀明太子無骨雞翼配白菌奶油意粉 - 賣相好吸引, 雞翼肉質嫩口, 牛油果新鮮紅菜頭蘋果沙律 - 好新鮮, 紅菜頭好鮮甜南瓜湯 - 感覺稀啲冇咁濃, 南瓜蓉湯應該更好特盛水果茶 - 味道不錯薄荷雪糕 - 不錯呢款雲尼拿味重啲, 唔記得係咩水果味總結 : 可以再encore

紅菜頭蘋果沙律 - 好新鮮, 紅菜頭好鮮甜

南瓜湯 - 感覺稀啲冇咁濃, 南瓜蓉湯應該更好

特盛水果茶 - 味道不錯

薄荷雪糕 - 不錯

呢款雲尼拿味重啲, 唔記得係咩水果味

總結 : 可以再encore
2020-12-22