2019-08-27 456 浏览
Casa Luca 餐廳喺假日下午非常旺場,cashier 條龍已經成幾十人排住等俾錢。見到咁多人幫襯, 我都唔執輸排埋一份。我點咗雞扒親子鐵板($69), 黑松露忌廉意粉($64), 紅酒牛尾飯($64), 2 杯熱檸水同1杯熱奶茶。俾完錢後,職員會俾個牌我,當個牌震動時, 就代表我可以拎飯食。等咗一陣後, 終於到我可以拎飯啦。首先講咗雞扒親子鐵板先。餐廳用黑色鐵板裝上熱辣辣既白汁焗飯,飯上面個層鋪咗一塊太陽蛋同雞扒。雞肉柔嫩多汁, 好香,煎得唔錯。 透亮既蛋白同流住半熟蛋汁圓轆轆既蛋黄非常吸引。跟住就到黑松露忌廉意粉。新鮮既磨菇配上香濃嫩滑既忌廉,非常惹味。再配上香味濃郁既黑松露同芝士,食落去好香口。意粉煙韌彈牙, 口感唔錯。紅酒牛尾飯亦係令人食指大動既美食。肉質軟稔, 香濃嫩滑,入口即溶,配上怡人既紅酒簡直係完美既配搭。紅酒既味道唔會太濃,小朋友都啱食。檸水奶茶都相當大杯同好飲。餐具方面其實設計得幾有心思。 餐廳會提供有炳既托盤俾客人拎飯, 等佢地無咁易打翻或整親。總括而言, 雖然等拎飯係耐咗小小,但食物味道唔錯,份量適中,價錢合理, 環境優雅, 適合一家大細或者一班朋友一齊黎。

等咗一陣後, 終於到我可以拎飯啦。

檸水奶茶都相當大杯同好飲。
午餐
2019-08-25 28 浏览
星期五放工之後,想去九龍灣KITEC行下街,順便去呢間食飯。呢間餐廳進晚都有set,主要係Pasta同飯。店員都好有禮貌,買左嘢食就揾位坐低。等左一陣,就有得食啦。我就揀左蕃茄汁雞肉意粉,即叫即整,味道ok。而我朋友就揀左和牛漢堡配薯條,都係熱辣辣。以呢個價錢黎講,仲可以送杯嘢飲,沙律,加$18可升級咖啡/朱古力,我同朋友都加左$18要凍朱古寥,唔會太甜。平地每人$80左右,呢個晚餐算係抵食唔錯!

2019-08-25 40 浏览
睇戲之前黎食埋野,尋日食得太heavy, 見佢呢度有沙律,三文治好似幾正,一於黎個輕食。✨怕唔夠飽,佢仲有d 鐵板飯,意粉,burger等等既選擇。✨買好飛就可以起出面㨂野食,佢d 包都幾多饀, 有吞拿魚、蟹柳、豬頸肉、雞肉餡。主食有雞脾,豬手,豬肋骨~配菜沙律各有數款,望落幾吸引。✨三文治加沙律餐$58 ,個包真係好足料,超級多吞拿魚,蘋果沙律夠新鮮,放幾耐都唔變色先勁,仲有嘢飲送。✨另一個大胃餐係$138 ,有兩款主菜或三文治+兩款沙律+兩款配菜連飲品。配菜雜菌原汁原味夠清新,豬手啖啖肉,可惜外皮有點硬。不過呢款沙律幾好食,有沙律菜、青瓜、粟米、雞肉、車厘茄,味道幾豐富。✨我覺得主菜雞髀最好食,外皮夠滑帶點蜜糖味,雞肉嫩滑多汁,又夠大隻好夠飽肚。配菜有白汁西蘭花同椰菜花,味道清清地都唔錯。✨我最鍾意嘅沙律係南瓜沙律,南瓜夠腍又夠甜,紫薯都好味。不過我最鍾意既必食之選係南瓜,見佢有得單獨叫添😍

雞脾

雞脾
2019-08-21 40 浏览
轉了新工一個月,在九展上班,平日自備午餐,都不常外出午膳,這天沒帶飯,跟同事到2樓食街吃,不太喜歡「佬飯」的我,見到Casa Luca覺得幾吸引!我跟同事order了一個二人套餐,有沙律、配菜、潛艇/主菜,還有飲品,的確很豐富!在收銀處買了飛之後就可以去食物櫃自選食物!每類菜式選擇都不少,沙律有5款,蘋果沙律、雜菜沙律、水果沙律等。配菜有3款,主菜有3款,還有各式潛艇。我們點了雜菜沙律、桃沙律、炒茄子、炒雜菇、煙三文魚潛艇和吉列魚柳。炒茄子加了芝士再焗,好香!雜菜沙律有生菜、青瓜、小蕃茄,新鮮又幾清新。吉列魚柳超巨型,大過手板,店員有先幫我們的魚柳和煙三文魚潛艇加熱,魚柳熱辣辣很香脆,又幾嫩滑,不錯!煙三文魚潛艇也很豐盛,大大片的煙三文魚,包也幾鬆軟,配搭得不錯!我們點了熱洋甘菊茶和Flat white,消消滯,這個午餐健康又豐盛!

在收銀處買了飛之後就可以去食物櫃自選食物!

炒茄子加了芝士再焗,好香!

雜菜沙律有生菜、青瓜、小蕃茄,新鮮又幾清新。
2019-08-12
平時去Emax睇戲多 成日都好想搵下附近有乜好野食呢間西餐廳選擇多,可自選三文治、主菜、沙律、配菜等仲有burger薯條食,種類款式都唔少選擇🤗————————————————————1️⃣ 和牛漢堡拼薯條 |$68漢堡厚身,餡料有芝士、蕃茄、沙律菜、沙律醬 🍅和牛香味突岀 但不會過膩漢堡的兩塊麵包都烘至脆卜卜~一咬就有清脆的聲音 令旁人注目🙈吃到後段,包的部分仍然是脆口的👅漢堡配薯條 是永恆的拍檔薯仔係粗身的波浪薯條 🍟份量都幾多 夠二人分享呢個set比預期的飽和滿足😆.2️⃣ 黑松露忌廉意粉 |$64身為黑松靈忠實粉絲的我 當然不會放過熱辣辣送上時 黑松露的香氣十分濃厚!一啖食落去 先有松露的香味,之後炒香的洋葱味慢慢滲岀餐廳用了幾款菇類配搭 加上用了鮮忌廉烹調醬汁,稠度剛剛好令整份意粉的香味更濃郁 每條意粉都掛有足夠的汁醬,十分推介!一份意粉配有沙律菜 意粉份量還不少~足夠一個男士吃飽飽-🥤以上兩款餐點都附送熱飲轉特飲可半價指購我地點了兩杯凍咖啡,咖啡味很濃焦糖咖啡有淡淡的焦糖香味 不會過甜-餐廳性價比高! 食物質素很好,份量比預期多適合打工仔午餐或朋友相聚 大家有興趣可以去試~
平時去Emax睇戲多 成日都好想搵下附近有乜好野食
呢間西餐廳選擇多,可自選三文治、主菜、沙律、配菜等
仲有burger薯條食,種類款式都唔少選擇🤗
————————————————————
1️⃣ 和牛漢堡拼薯條 |$68
漢堡厚身,餡料有芝士、蕃茄、沙律菜、沙律醬 🍅
和牛香味突岀 但不會過膩
漢堡的兩塊麵包都烘至脆卜卜~
一咬就有清脆的聲音 令旁人注目🙈
吃到後段,包的部分仍然是脆口的👅
漢堡配薯條 是永恆的拍檔
薯仔係粗身的波浪薯條 🍟
份量都幾多 夠二人分享
呢個set比預期的飽和滿足😆
2️⃣ 黑松露忌廉意粉 |$64
身為黑松靈忠實粉絲的我 當然不會放過
熱辣辣送上時 黑松露的香氣十分濃厚!
一啖食落去 先有松露的香味,之後炒香的洋葱味慢慢滲岀
餐廳用了幾款菇類配搭 加上用了鮮忌廉烹調醬汁,稠度剛剛好
令整份意粉的香味更濃郁
每條意粉都掛有足夠的汁醬,十分推介!
一份意粉配有沙律菜 意粉份量還不少~
足夠一個男士吃飽飽
🥤以上兩款餐點都附送熱飲
轉特飲可半價指購
我地點了兩杯凍咖啡,咖啡味很濃
焦糖咖啡有淡淡的焦糖香味 不會過甜
餐廳性價比高!
食物質素很好,份量比預期多
適合打工仔午餐或朋友相聚 大家有興趣可以去試~
2019-08-19 43 浏览
近來E-Max 多左好多好去處,玩之前就過左呢間Casa Luca醫肚先。呢間食店主打西式快餐!餐牌價格相宜,款式都幾多。客人先到收銀處付款,再自選座位,嗶嗶機響就可以取食物喇。自選三文治有4款,望到實物想食邊個就可叫店員取果個,翻熱後就拎得。仲有豬頸肉、炸魚塊、豬肋骨,超吸引。等左5分鐘左右,食物已經到齊喇。凍飲加$3自選文治套餐配沙律 $58叫左豬頸肉餡料,份量都幾多。面包咬落煙韌熱辣。沙律有3款,選左通粉沙律。通粉經胡椒、蛋黃醬拌勻,還有蟹柳絲、紫洋蔥、紅羅白絲 非常滋味。原隻燒春雞 $108燒春雞切半放到整盤薯條上,份量十足。春雞脾位燒得嫩滑,唯胸位或其他部位較乾柴。 但$170價錢食到呢個質素真的很不錯。

呢間食店主打西式快餐!

餐牌價格相宜,款式都幾多。
客人先到收銀處付款,再自選座位,嗶嗶機響就可以取食物喇。

仲有豬頸肉、炸魚塊、豬肋骨,超吸引。

等左5分鐘左右,食物已經到齊喇。

凍飲加$3

自選文治套餐配沙律 $58
叫左豬頸肉餡料,份量都幾多。面包咬落煙韌熱辣。

沙律有3款,選左通粉沙律。

原隻燒春雞 $108

燒春雞切半放到整盤薯條上,份量十足。
2019-08-17
2019-08-18 294 浏览
今日同老媽子去九展睇戲,睇完就係度食埋野先。平時黎開都幾鍾意食呢間Casa Luca,因為好鍾意啲夠曬健康既潛艇堡同沙律。今日好可惜黎到已經差唔多晚飯時間,所以我最愛既三文治已經全數售罄。咁都好既可以黎食下新野。黎到晚餐時段都仲有好抵食既食物,全部跟野飲。我地叫左一個沙律、一個鐵板飯同漢堡,夠曬多元化。<脆炸雞沙律>($64)好在唔係落粉漿炸既,如果唔係就肥死了。呢個炸法啱曬我。係雞髀肉,都幾厚又幾嫩。沙律係預拌沙律醬,無over,啱啱好。<香脆雞堡配檸檬蜜糖汁>($62)個包係焗到脆身,入面有番茄、生菜、仲有一大塊雞扒。下面既薯條沾滿檸檬蜜糖,好惹味,唔落番茄醬已經好好食。<海鮮什錦番茄飯>($73)呢個重頭戲,黎到啲芝士仲係鐵板上滾緊起曬泡,好壯觀。都幾多料,有魷魚仔、蝦仁、天婦羅炸蝦,番茄蓉都幾多,而且食落無覺得落左額外糖調味,幾健康。飲品除左跟餐茶、啡外,可以加$15(熱)/$18(凍)轉特飲。我地就無轉到,因為食完主食都好飽喇。
咁都好既可以黎食下新野。

<脆炸雞沙律>($64)
脆炸雞沙律

<香脆雞堡配檸檬蜜糖汁>($62)
香脆雞堡配檸檬蜜糖汁

<海鮮什錦番茄飯>($73)
呢個重頭戲,黎到啲芝士仲係鐵板上滾緊起曬泡,好壯觀。
海鮮什錦番茄飯

我地就無轉到,因為食完主食都好飽喇。

2019-08-18
脆炸雞沙律
香脆雞堡配檸檬蜜糖汁
海鮮什錦番茄飯
2019-08-17 36 浏览
行開到EMAX食飯,見到這間有沙律套餐,這二人餐一人可以選一款沙律,一款烤菜跟一款主食/麵包,一看就知道比其他餐廳健康得多除了自選餐之外,也有飯餐選,但為了試一試他的健康餐,這次就先選自選沙律選擇很多,所以感覺好像十分抵食我選了一個雞肉沙律,沙律醬足而不油膩,很爽脆另外選了一份芝士茄子,當中帶點酸味又有點甜,非常開胃最後一份是吞拿魚麵包,帶有番茄跟生菜,新鮮而且多奧米加三,健康易消化另外還有一杯很濃的熱巧克力,入口的口感近乎巧克力醬,而且沒有下糖,喜歡苦澀的我加了一包啡糖剛剛好,還是澀澀的味道整個菜單選擇很多,讓人覺得很抵食

選擇很多,所以感覺好像十分抵食

我選了一個雞肉沙律,沙律醬足而不油膩,很爽脆
另外選了一份芝士茄子,當中帶點酸味又有點甜,非常開胃

整個菜單選擇很多,讓人覺得很抵食
這陣子天氣悶熱,胃口不佳,今天下午想吃點簡單清新的食物作午餐🤫Casa Luca的自選午餐有西式三文治,沙律及配菜可選,而且即叫即取,非常方便~✨三文治: 蟹柳潛艇三文治配料豐富,口感清新😃店員會先為客人加熱,加分!!另有雞肉潛艇三文治或肉類主菜可選✨沙律: 通心粉沙律扭紋通心粉拼切絲青紅椒👍簡單又好吃✨配菜: 芝士焗西蘭花🥦為今天的午餐增添一點蔬菜😛這裡的西蘭花不會煮得太硬,加入芝士亦令味道更有層次✨飲品: cappuccino本來想喝的smoothie沒有供應,選擇了咖啡提提神😃跟餐半價(+$18)換購

✨三文治: 蟹柳潛艇三文治

✨沙律: 通心粉沙律
扭紋通心粉拼切絲青紅椒👍簡單又好吃

✨配菜: 芝士焗西蘭花🥦

✨飲品: cappuccino

2019-08-16 18 浏览
今晚黎到e max附近,入去睇下有咩食,一眼就認出casa Luca ,之前lunch食過超正,原來晚市得返啲套餐,咁我地就簡左個炸子燒春雞套餐同埋和牛漢堡,平日夜晚真係平較靜,坐得舒服啲。個餐一出黎,嘩左出黎,啲薯條多到成坐山咁,燒春雞一開二,金黃色咁,配埋沙律菜,成件事好青春,好正!個和牛漢堡同相一樣咁靚,個包焗到脆邊,和牛漢堡中間仲係粉紅色,美中不足是太多菜,成個包好大個,女仔食起上黎真係無咩儀態,但真係好味。隻春雞仲好味,真係皮脆肉滑,朋友都話調味做得好好,不失雞味又剛剛好,趁熱食仲正。薯條份量好多,同樣熱辣辣,炸到剛剛好脆口,估唔到套餐同lunch既水準都咁高呀,如果有多啲特色飲品就更好了。

,但真係好味。

2019-08-15 23 浏览
今日lunch同同事去E-Max食野,E-Max呢個地方好似冇咩野咁,但其實成層都係餐廳,好多選擇,今日我地揀呢間既環境比較開放咁,座位算多。今日食個Lunch Set,佢地嘅Lunch set都算多野食,有burger、有意粉,有沙律,有三文治,有飯。今日我哋試咗意粉,同沙律。開放式廚房,廚房都乾乾淨淨。豬頸肉,羽衣甘藍🥬,菇🍄豬頸肉好厚肉,咬落又唔硬,好夠味。羽衣甘藍,同茹嘅份量都幾多。黑松露忌廉意粉好creamy, 菇🍄大大粒,好有咬口。

開放式廚房,廚房都乾乾淨淨。

豬頸肉,羽衣甘藍🥬,菇🍄
豬頸肉好厚肉,咬落又唔硬,好夠味。
羽衣甘藍,同茹嘅份量都幾多。

黑松露忌廉意粉
好creamy, 菇🍄大大粒,好有咬口。

2019-08-15
2019-08-15 16 浏览
星期六過了九龍灣國際展貿中心睇電影,睇完戲有點兒肚餓,於是上去二樓,我地選擇了Casa Luca,看看餐單,都有好多選擇,有特色鐵板,自選午餐👍🏻👍🏻黑松露忌廉意粉 HKD64意粉硬度適中,黑松露好香,整體味道不錯👍🏻香辣雞肉忌廉意粉HKD68雞肉反而沒有辣味,d辣味係意粉到,唔算太辣,好開胃的感覺😋😋另外,我地仲點左和牛漢堡拼薯條,薯條炸得好脆,漢堡就比較硬,芝士都凍了,沒有拉芝的效果😖😖

黑松露忌廉意粉 HKD64

意粉硬度適中,黑松露好香,整體味道不錯👍🏻

香辣雞肉忌廉意粉HKD68

2019-08-14 36 浏览
終於到了星期六,放假的心情,所以同朋友去左九龍灣國際展貿中心行街,地下一層開了一個好大的遊樂場,有大量夾公仔機同遊戲,我地玩左一陣就上去2樓搵野食啦😬我地選擇了Casa Luca,看看餐單,都有好多選擇,有特色鐵板,自選午餐,同其他意粉黑松露忌廉意粉意粉硬度適中,黑松露好香,整體味道不錯朋友選擇了香辣雞肉忌廉意粉雞肉反而沒有辣味,d辣味係意粉到,唔算太辣,好開胃的感覺,朋友都很滿意😬另外,我地仲點左和牛漢堡拼薯條,薯條炸得好脆,不錯👍🏻

黑松露忌廉意粉

意粉硬度適中,黑松露好香,整體味道不錯

朋友選擇了香辣雞肉忌廉意粉

另外,我地仲點左和牛漢堡拼薯條,薯條炸得好脆,不錯👍🏻
2019-08-12 48 浏览
星期日買左戲飛去九龍灣Emax睇餐,貪個度容易買到飛,睇戲前嚮Food Court揾d好野食,就食左一間"Casa Luca",佢餐廳食物有多款選攞,有潛艇三文治套餐、Burger、飯、意粉等等,十分多選擇。餐廳價錢十分大衆化,可以話係抵食,首先點一個魚柳漢保拼薯條,包埋飲品都只係$59,魚柳夠厚夠大塊,炸得香脆,而且麵包焗得香口,非常好味抵食,而且份且又大又多,絕對抵食。另外點一個三文治潛艇套餐,包括主食、沙律、配菜連飲品,豬勁肉三文治,肉夠多但略嫌唔夠熱,通粉沙律多汁好味,加埋配菜炒磨菇,夠曬份量。因為當日星期日都幾多顧客,部份主菜食物例如豬肋骨都已售罄,為有下次再食。最後再加點水牛城雞肶飯,估唔到原來水牛城醬汁極度辣,好在有杯凍飲中和一下。

2019-08-11 35 浏览
Kowloon bay is our go-to place as it’s close to us and our gym. We decided to grab something at E-MAX (a place which is developing) lol 😆 but it’s actually there a while. We saw this deli in the middle and decided to give it a try immediately as many of the items have been sold out! Only two sandwiches 🥪 left when we arrived. We picked the set for two (salad, side and bread/main) it was affordable! you can choose your own options for each of the side/salad & main. They offer sweet potatoes, gril
you can choose your own options for each of the side/salad & main. They offer sweet potatoes, grilled sweet potatoes and kale for salad today. Mushroom, broccoli with cheese for sides. Main only honey glazed grilled pork left.
we picked the perfect combinations!
the grilled pork neck was flavorful and strong in taste. Kale was fresh and mushroom 🍄 was delicious.
On the other hand, sandwich was crab meat sandwich, sweet potatoes were so yummy and sweet. I also finished the whole plate of cauliflower & broccoli with cheese!
overall, a very satisfying meal and they also offered great coffee too! Will definitely be back for some quick delights.