招聘中
最高可达 $25,000
月薪 (面议)
餐厅: Chatterbox Café (K11 Musea)
资讯:

2024-07-14 239 浏览
K11 Musea的Chatterbox Cafe,散發著一股隨性愜意的氛圍,為匆忙的城市生活注入了一抹悠閒的氣息。首先必推的是「香炒咖哩鮮魷魚」。這道菜色的魔力在於魷魚本身的鮮嫩彈牙口感,與濃郁醇厚的咖哩醬汁完美交織。入口時,濃郁的咖哩香氣撲鼻而來,卻又不會過於重口,恰到好處地提升了整體風味。咀嚼之間,魷魚肉質纖細柔軟,搭配咖哩醬汁,絕對是一場味蕾上的饕餮盛宴。另一道令人讚嘆的菜品是「文華海南雞髀飯」。雞髀肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆微焦,搭配特製的海南雞飯醬汁,營造出層次豐富的風味。每一口飯都飽含著雞髀肉的鮮甜汁液,令人回味無窮。飯菜份量適中,既能令人飽腹,又不會給胃袋帶來負擔。作為前菜的「醬油生菜」,則是以清新爽口的風味開啟了整頓大餐的序幕。新鮮的生菜配上淡雅的醬油醬汁,在舌尖激蕩出清新怡人的層次,成為了一道別具特色的前菜佳餚。

2024-07-13 209 浏览
同朋友嚟到尖沙咀K11 Musea shopping,搵間餐廳坐低繼續慢慢傾。店內裝修雅緻,靠牆位都好舒適。這個過江龍品牌來自新加坡,出名食海南雞飯,果然有水準,怪不得門外一直有客排隊。文華海南雞飯~呢個招牌菜一定要食,差唔多抬抬都有點,冇骨嘅海南雞啖啖肉,肉質嫩滑,忍唔住都食埋雞皮,正!油飯可口,三款醬汁各有特色,美味嘅醬油,仲有少少辣嘅薑蓉。黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕~熱辣辣啱啱炒起,甜甜黑醬油掛滿件件蘿蔔糕,蝦仁好彈牙,非常惹味。香脆薄餅(4件)配咖哩汁,蔬菜條~脆卜卜嘅薄餅小小辣嘅咖哩汁。
店內裝修雅緻,靠牆位都好舒適。
文華海南雞飯~
黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕~
香脆薄餅(4件)配咖哩汁,蔬菜條~
脆卜卜嘅薄餅小小辣嘅咖哩汁。
2024-07-09
再度回✨新加坡五星品牌餐廳✨✨文華海南雞飯🐣淡黃色飯粒飽滿,吸收了雞湯精華,散發著海南雞飯特有香氣,我哋加$10 order咗雞髀,雞件肉質緊緻,口感柔嫩,配搭三款醬汁,香辣、蒜香、甜醬油,一次食晒三款口味!✨醬油生菜🥬生菜新鮮翠綠,份量不算多,淋上濃郁醬油,不會過於鹹,調製恰到好處,係一道開胃小食。✨香脆腐皮卷腐皮即叫即整,色澤金黃,咬下去酥脆可口,口感層次豐富,咸香適中,食到腐皮本身有嘅淡淡豆香,唔錯!沾上配搭嘅酸辣醬汁,更添惹味。
再度回✨新加坡五星品牌餐廳✨

✨文華海南雞飯🐣

✨醬油生菜🥬

✨香脆腐皮卷
2024-07-07 182 浏览
🍜大蝦喇沙~飽滿彈牙嘅大蝦鋪於麵條之上,魚片份量都多,每塊都係厚切,入口彈牙,充滿口感。其他材料有豆腐卜、溏心蛋、芽菜,湯頭濃郁,有椰子香,麵條Q彈有勁,好上汁。黑醬油炒蘿蔔糕~外觀黑澤潤亮,入口軟糯綿密蘿蔔糕,醬汁深沉濃郁,帶有微微甜味,滋味醇厚回甘。期間限定~鐵板蠔餅🦪~用鐵板上,上到枱仲出晒煙,夠晒熱辣辣,色澤金黃,餅體旁邊酥脆,表面有點焦脆,蠔肉都算大粒,吃下有汁,入口有微鹹海鮮味,醬汁微甜微辣,更添風味!

🍜大蝦喇沙~

黑醬油炒蘿蔔糕~

期間限定~鐵板蠔餅🦪~
2024-07-04 142 浏览
最近我朋友約我前往位於尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B1樓B110號舖的Chatterbox Café,品嚐了他們的佳餚,感受到這個餐廳的出色水準。首先,海鮮炒貴刁給我留下了深刻的印象。貴刁的彈牙口感與新鮮的海鮮相得益彰,完美融合,令人垂涎三尺。調味恰到好處,既不會過鹹,也不會過淡,突出了食材本身的鮮甜。這道菜實在是賣相與味道兼備。接著我嘗試了他們的海南雞飯。飯菜色澤豐富,香氣四溢。軟嫩多汁的雞肉,加上吸收了雞湯香氣的飯粒,讓我感受到了家的溫暖。佐料的搭配也恰到好處,為整道菜餚增添不少亮點。總的來說,Chatterbox Café為我呈現了五星級酒店般的用餐體驗。無論是食材的新鮮程度、菜餚的口感還是調味的水準,都讓我留下了深刻的印象。

首先,海鮮炒貴刁給我留下了深刻的印象。
這道菜實在是賣相與味道兼備。

接著我嘗試了他們的海南雞飯。
飯菜色澤豐富,香氣四溢。
佐料的搭配也恰到好處,為整道菜餚增添不少亮點。

2024-06-25 152 浏览
chatterbox海南雞飯有幾出名都唔洗多講, 雞肉高質之外我仲好中意佢個3色醬, 黑醬油夠濃厚, 辣汁辛香惹味, 薑係鮮薑冇味精。黎得既每枱都起碼嗌一份。食食下雞飯為食又叫埋個鐵板蠔餅, 用得鐵板上梗係熱辣辣寧舍香, 蠔仔肉肥嘟嘟, 加芽菜再加埋是拉差口味既辣醬, 香口又惹味。個人覺得哩度既特飲都好值得一試, 將椰子雪糕, 涼粉, 紅豆同椰汁冰哩個組合配搭得超好, 成杯野好豐富又清涼, 既係甜品又係飲品, 重點係反而帶出清爽感覺, 一D都唔heavy!
2024-06-23 152 浏览
位於尖沙咀K11 Musea的餐廳給人一種輕鬆愜意的氛圍。首推是「香炒咖哩鮮魷魚」,魷魚肉質鮮嫩彈牙,配上濃郁的咖哩醬汁,讓人回味無窮。咖哩的香氣十分誘人,不是過於濃郁,恰好可以增添食物的風味。另一道特色菜是「文華海南雞髀飯」,雞髀肉質柔軟,皮脆肉嫩,沾上特製的海南雞飯醬汁,別有風味。飯的份量適中,配合雞髀肉,可以說是一道既飽腹又美味的主菜。最後是「醬油生菜」,新鮮的生菜配上淡淡的醬油醬汁,清新爽口,是很好的開胃菜。整體來說,Chatterbox Cafe提供了一系列美味可口又豐富多樣的菜品,在尖沙咀這個美食聚集地脫穎而出,值得一試。環境雖然不算奢華,但也頗有情調,適合商務聚會或閒逛購物後的休憩之選。期待未來Chatterbox Cafe能推出更多創新的菜品,讓食客有更多驚喜。
位於尖沙咀K11 Musea的餐廳給人一種輕鬆愜意的氛圍。

• 文華海南雞飯
  • 海南雞飯
2024-06-19 155 浏览
黎到K11 MUSEA本身想落food court食, 但係爆多人又有D迫, 就去番food court一上就到既chatterbox, 好食又坐得舒服D~ 朋友諗都唔諗就叫海南雞飯, 確實係招牌菜永冇失手。第一次試哩度既咖喱豬肋骨煲, 好好味😝個底好rich, 咖哩味好香微微辣辣地再帶D椰香味, 豬肋骨大大件有差不多3-4件, 個人覺得揀番雞會襯咖哩多D, 感覺上哩隻豬肋骨襯肉骨茶多D~ 咖哩跟左份薄餅, 係印度薄脆個隻, 有少少香料味, 點咖喱一流~仲有D配菜好似薯仔, 茄子同埋秋葵粒,秋葵粒好好食呀煎香左又夾個咖哩, 幾有心思。班蘭蛋糕伴椰子雪糕非常值得嗌, 食完係有幸福感好滿足既一個甜品。鬆軟又香斑斕味, 椰子雪糕椰味超出好清甜, 加埋椰糖醬, 不能抗拒~~~

朋友諗都唔諗就叫海南雞飯, 確實係招牌菜永冇失手。

2024-06-17 203 浏览
今日闖一闖K11 Musea呢間Chatterbox cafe,環境好有亞熱帶風情,配合它的新加坡美食。喜歡試新嘢嘅我就試左佢期間限定的香炒咖喱大蝦($158),除了咖喱味之外,仲好有辣椒嘅香辣味,配以蕃茄仔,成道菜酸酸辣辣甜甜的,非常惹味😋蝦頭有蝦膏,蝦肉彈牙👍🏻期間限定+$28香脆薄餅四件配咖喱汁、蔬菜條。咖喱味濃,薄餅香脆,蔬菜條清新,Perfect match👍🏻當然唔少得期間限定飲品:椰子雪糕番石榴梳打($54),就係貪佢呢個組合好特別,梳打無味有氣,番石榴清甜,椰子雪糕香甜,加埋一齊又唔會太漏,好岩今日咁熱嘅天氣飲😊#香港美食 #新加坡菜 #咖哩 #K11 Musea #Chatterbox Cafe #尖東美食

2024-06-14 141 浏览
今晚同朋友嚟食生日飯,諗住揀間好少少嘅餐廳,所以特意嚟咗呢個商場。佢呢間餐廳係專食馬拉嘢,咁一定要試吓海南雞啦。我哋叫咗半隻海南雞,佢呢度嘅醬汁同我哋平時食海南雞飯嘅醬汁唔一樣。佢係分別三種豉油,薑蓉同埋辣椒蓉。最鍾意食海南雞就係無骨,可以啖啖肉咁樣擺落口。然後我哋叫咗個蠔仔煎蛋,佢表面啲汁有啲似台式蠔仔煎,甜甜地咁。不過唔同嘅係佢係比較濕身,同埋個蛋好厚身真係名副其實嘅一份煎蛋。另外我哋叫咗個咖喱魷魚,佢另外比較驚喜嘅係我以為入邊嘅配菜係薯仔,點知先知原來係菠蘿菠蘿配咖喱呢個配搭新穎。不過佢啲魷魚就唔係好新鮮啦。蔬菜方面,我哋叫咗個炒豆角,呢個我覺得幾好食嘅,因為有少少辣辣地幾開胃,個豆角都好爽。最後我哋叫咗個炒河粉,佢呢個似係我哋嘅濕炒牛河,啲牛肉都好腍。特別嘅係佢呢款河粉係超級闊身,我都係第一次食,比起我哋平時食嘅河粉會硬身啲,都幾得意。兩個人埋單$700都幾飽㗎,喺呢個商場嚟講算係咁啦。

兩個人埋單$700都幾飽㗎,喺呢個商場嚟講算係咁啦。
2024-06-13
突然間想食海南雞飯,諗起K11 Musea 既呢間星加坡菜,放工即刻黎! 一段時間無黎,水準keep到👍🏻🥢文華海南雞飯招牌無骨海南雞,皮薄鮮滑。配上三款醬汁,甜辣紅醬、黃薑蓉,最愛甜黑豉油口感紮實最夾,突出肉香,發揮得淋漓盡致。雞油香飯,粒粒分明,油香四溢。🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕蘿蔔糕細軟綿夾起唔易散,內外沾滿特濃醬油香,拌上蛋絲、蝦米乾、蝦仁,另有原隻大蝦,味道濃厚又足料! 甜品同樣出色刨冰5款,點了🍧夏日刨冰配雪糕一大球雲呢拿雪糕下,放滿配料。紅豆、Q彈涼粉條、滑溜粟米粒,上面灑滿花生脆粒,煉奶、棕櫚糖甜味自然,啖啖泡冰甜蜜透心涼。

🥢文華海南雞飯
招牌無骨海南雞,皮薄鮮滑。
雞油香飯,粒粒分明,油香四溢。

🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕

甜品同樣出色
刨冰5款,點了🍧夏日刨冰配雪糕
一大球雲呢拿雪糕下,放滿配料。
夏日刨冰配雪糕

夏日刨冰配雪糕
2024-05-27 154 浏览
放假去咗行下尖沙咀K11 MUSEA, 好好行好多嘢睇, 大家多啲留港消費啦☺️試咗喺地鐵站入商場嘅Chatterbox, 今次第二次食喇, 次次經過到好多人! 今日終於入到😄呢間喺K11 MUSEA入面算平民嘅Chatterbox, 原來大有來頭, 係由前星加坡文華大酒店主廚主理! 🔥🔥雖然係酒店主廚管理嘅名銜,但係價錢反而相對親民, 可能因為咁所以咁受歡迎! 海南雞飯差唔多枱枱都有叫, 係餐廳既signature! 不過上次試左, 所以今次就試咗佢嘅喇沙系列☺️招牌雞肉喇沙聞到好香, 係好正宗嘅喇沙味, 除咗雞肉仲有大蝦可以揀, 試咗雞肉好嫩滑, 同個喇沙湯底好夾!串燒拼盤有六串, 雞牛豬各二, 係小食嘅好選擇, 烤得啱啱好配埋佢哋秘製嘅沙嗲醬, 有上乘水準🔥蒜茸炒生菜 上菜係好大碟, 由頭食到尾, 50幾蚊有咁大碟, 味道又好好, 食唔停, 差d 想叫多碟食!

招牌雞肉喇沙

串燒拼盤

蒜茸炒生菜

相約友人到尖沙咀吃飯,於是來了k11 musea chatterbox吃新加坡菜香炒咖喱魷魚 $138+$20 白飯看到是期間限定於是點來試試,炒魷魚辣得非常過癮,醬汁香濃惹味,魷魚新鮮且爽口彈牙,份量不少,底下有菠蘿和椰菜,超級下飯,推介白胡椒肉骨茶配白飯 $132經典新加坡菜,肉骨茶味道正宗湯頭濃郁,配上豆卜和金菇吸湯,豬肋肉毫不吝嗇,肥瘦相間肉質軟腍腍,好吃總括來說,餐廳環境舒適,出品穩定,定價合理,會再來

香炒咖喱魷魚 $138
+$20 白飯

白胡椒肉骨茶配白飯 $132

總括來說,餐廳環境舒適,出品穩定,定價合理,會再來
  • 白胡椒肉骨茶配白飯
  • 香炒咖喱魷魚
2024-05-14 165 浏览
這店的海南雞飯,在香港真的是必吃店之一,早前更獲各大傳媒報導,人氣真的不得了!素菜春卷的外層炸得很香脆,內裡的蘿蔔絲等材料都是滿滿的,很足料!文華海南雞飯加了十元轉做雞肶,實在是太值得了,雞肶肉十分嫩滑,充滿水份感,雞皮的雞脂香更味香而不膩,套餐的雞湯也很鮮味!雲尼拿雪糕是午餐加25元就有了,零尼拿味非常香濃,雪糕溫度剛剛好,質感相當軟滑,性價比很高!美祿恐龍整杯的朱古力味度濃度相當高,有3層層次感,首先是美祿朱古力飲品,中層是美祿粉,上層是朱古力脆脆波波!

2024-05-13 111 浏览
Chatterbox Cafec(尖沙咀)餐廳位於尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯k11 Musea B1樓,餐廳裝修好有星加坡熱帶色彩,設有卡座位和高身吧櫈,餐廳主打星加坡海南雞飯,還有其它粉麵飯選擇,服務員招呼態度友善。午市套餐白胡椒肉骨茶配白飯$132肉骨茶內有香茜,金菇菜,豆腐卜和蒜頭,會有白飯和油炸條,肉骨茶湯底清甜,入口有好濃郁胡椒香味,暖胃,微辛微鹹,廚師烹調肉排夠淋滑,啖啖肉少骨,炸油條香脆,白飯軟糯,餐飲熱咖啡,套餐十$25小食黑醬油蘿蔔糕,蘿蔔糕好特別,與平時食開嘅蘿蔔糕不同,廚師用黑醬油炒蘿蔔糕非常惹味。雞絲雞湯河粉$88河粉內有配料炸蒜粒,香蔥,鮮菇片,紅蘿蔔和小棠菜,配料非常豐富,雞絲份量都不少,微鹹,雞湯底清甜,河粉入口順滑,餐飲熱檸水,套餐十$25有甜品雙球椰子雪糕,有薄荷葉作點綴,雪糕食落有椰絲的口感。
Chatterbox Cafec(尖沙咀)

午市套餐
白胡椒肉骨茶配白飯$132