2022-09-19 65 浏览
今日發現了一個打卡呃like 新地方,位於大角咀的一個小型屋苑商場內裏面的環境像一個小花園,門口就已經有打卡位,有女孩小孩最愛的鞦韆及花草,而每一枱及窗邊都會擺放少量植物,就像身處歐陸花園一樣;還有個露天雅座可以唞吓氣🦐白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉$148賣相精美,碟與環境一絕;虎蝦及蝦頭放在中間,栩栩如生,小蝦肉則平均圍邊,很有心思;濃厚芝士忌廉汁混香料,香料及芝士味很出🔸法式黃油香煎帶子$108濃味香蒜牛油味道配合,把淡淡的帶子肉添了香氣🥗慢煮雞絲牛油果沙律$98沙律有有蕃茄/牛油果/蔬菜/蛋 /雞絲,慢煮雞絲嫩滑腍身,牛油果份量不少🦋latte $52顏色很美麗,藍啡色漸變 ,latte + 蝶豆花;濃味咖啡+蝶豆花清香,味道特別🫖Earl grey $48

🦐白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉$148
法式黃油香煎帶子

🔸法式黃油香煎帶子$108
濃味香蒜牛油味道配合,把淡淡的帶子肉添了香氣
慢煮雞絲牛油果沙律

法式黃油香煎帶子
latte
Earl  grey  tea
2022-09-17 54 浏览
牛肉漢堡包配薯條🍔牛肉厚身得黎仲好多肉汁,咬落去一d都唔乾身,麵包比一般厚身同大個,麵包煎到小小脆身加左芝士、蕃茄、生菜,口感好好👍🏻薯條脆卜卜。英式早餐🥣有英式肉腸、煙肉、牛油果、蘑菇、薯餅、蛋就炒得好滑呀⋯⋯好豐富🤩Salted Rose Latte☕️沖得好有水準,好香玫瑰味,又濃又好飲👍🏻Dirty Mocha🥛咖啡味同奶味調校得啱啱好,好好飲架呢。餐廳環境仲好靚好多打卡位添😍

餐廳環境仲好靚好多打卡位添😍
2022-09-15
午餐
1K
2022-09-12 256 浏览
今日來到一間較隱秘的打卡Cafe,所以人流都不算多,可以盡情打卡,環境真是一流。位置:在奧運站附近的私人屋苑的樓上商場,而商場樓梯都充滿宮廷花園風。環境:門口一個大綠色鐵千秋,牆身佈滿了不同種類的花和一個白色小天使噴水池,是其中一個打卡點,而室內樓底高,環境寬敞,粉紅色座位擺枱疏落,有一邊牆身是落地大玻璃窗,十分光亮,枱邊以不少鼠尾草、乾花等用以裝飾,少女心滿滿💕!服務:一坐下就送上水,有禮貼心。午市:🍴白酒巴馬臣芝士🧀大蝦🍤扁意粉🍝 $148這是招牌主菜,的確一讚👍🏻。大蝦新鮮,肉質結實彈牙,旁有小蝦作配菜,而意粉🍝炒得很香和乾身,雖然沒有酒味,但芝士味卻很濃🥰,條條沾滿芝士醬,很濃味。🍴龍蝦🦞包配薯條🍟 $138這是朋友點叫,特意由薯條轉了沙律菜🥗,都沒問題。兩個手掌大的龍蝦包,夾雜了滿滿的沙律龍蝦🦞肉,不錯,只是份量太豐富了,吃不完呢!🍴檸檬🍋批🥧 $48正常發揮,味道不會太酸。🍴朱古力🍫蛋糕🍰 $48這個甜點很有驚喜🤩,不出色的外表下,隱藏了層次分明的朱古力及軟綿的牛奶忌廉,味道不會過甜😚,口感軟綿,我和朋友都很喜歡😘。☕️蝶豆花 Iced Latte $40打卡😍飲料,一層紫色

而室內樓底高,環境寬敞,

服務:一坐下就送上水,有禮貼心。

午市:🍴白酒巴馬臣芝士🧀大蝦🍤扁意粉🍝 $148

🍴龍蝦🦞包配薯條🍟 $138

🍴檸檬🍋批🥧 $48
正常發揮,味道不會太酸。

🍴朱古力🍫蛋糕🍰 $48
這個甜點很有驚喜🤩,不出色的外表下,

☕️蝶豆花 Iced Latte $40
打卡😍飲料,一層紫色和白色,底層是咖啡,奶味較咖啡濃。

🫖洋甘菊茶 (熱) $38
朋友點叫,杯碟都很漂亮,打卡一流,清香撲鼻。
2022-09-08
  • 白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉
早前見到好多人嚟呢間沐浴於粉紅色世界嘅打卡餐廳食飯,今日終於嚟朝聖🌸餐廳環境寬敞、以不少鼠尾草、乾花等用以裝飾,少女心滿滿💕最適合打卡!✤ 波士頓龍蝦天使麵 $𝟐𝟖𝟖 呢到菜超級𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞🦞超級大隻龍蝦不偏不倚攤平咗係天使麵上面,食嘅時候我地先小呷一口龍蝦𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞!果然如店員所料,呢個龍蝦湯汁採用二十多隻龍蝦熬製而成,味道濃郁、鮮味無窮👍🏻 ✤ 牛肉漢堡包配薯條 $𝟏𝟐𝟖 切開就可以見到牛肉漢堡入面呈現粉紅色!肉汁爆棚🥩、份量超足🍔 ✤ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟑𝟖 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲嘅精要在於將新鮮萃取嘅𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨撞入冰涼的鮮奶,配合掛杯嘅朱古力醬融入雪白嘅鮮奶當中,呢個流線動態視覺效果一流,打卡一流🍫 -✤ 蝶豆花梳打 呢杯夏日𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥都好解渴!優雅嘅紫藍色𝐬𝐨𝐝𝐚下面有不少𝐣𝐞𝐥𝐥𝐲、味道酸酸甜甜好適合夏天飲用👍🏻

✤ 波士頓龍蝦天使麵 $𝟐𝟖𝟖

✤ 牛肉漢堡包配薯條 $𝟏𝟐𝟖

✤ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟑𝟖
✤ 蝶豆花梳打

2022-09-01 124 浏览
🌞奧運篇~~~~今日到東涌綫嘅奧運站食間下午茶餐廳,喺社區入面,一走進來看得連社區都蓋得好靚,成個環境優美很好喺打卡拍照嘅好地方,有鹹食亦有甜食嘅選擇,服務人員態度也好好👍👍👍😋😋😋今日嗌咗👇👇👇1.牛油果雞肉沙律🥗新鮮嘅牛油果搭配上軟嫩多汁的雞肉非常好吃,小編最驚有啲牛油果有一股油耗味,佢地都係唔味,好好食,雞肉也是不柴不乾反而鮮嫩多汁口感都好好呀👍2.橙汁一送上來,有啲漸層嘅感覺,飲起來酸酸甜甜好入口,唔會好酸,算酸味較少,和甜份完美嘅融合在一齊,怕酸嘅人都可以點㗎😆😆😆
😋😋😋今日嗌咗👇👇👇
1.牛油果雞肉沙律🥗
新鮮嘅牛油果搭配上軟嫩多汁的雞肉非常好吃,
2.橙汁
2022-08-30 100 浏览
難得約咗個港女朋友,梗係要搵一間打卡靚嘅餐廳啦。今次我同佢嚟到大角咀呢一間Chercher Café 👍🏻打卡真係一流呀,有少少歐洲風格,仲有一個大千秋喺門口度,影相真係好唔錯㗎。同個女仔朋友嚟食我哋都唔係食到好多嘢,我地share左一個白酒巴馬臣芝士大蝦扁意粉,叫咗一杯海鹽玫瑰鮮奶咖啡,同埋一杯伯爵茶。食物方面來講,我哋叫嘅白酒巴馬臣芝士大蝦扁意粉真係必要佳選,佢個白酒味淡淡地,大蝦好大隻, 扁意粉吸收晒蝦嘅精華,同埋有濃濃嘅芝士味,真係令人回味無窮。嘢飲方面,我飲嘅果一杯海鹽玫瑰鮮奶咖啡,味道都好唔錯。咖啡味唔算太香濃,玫瑰花味比較重,但係飲唔到海鹽味,但味道就啱啱好,可能本人唔鍾意飲太甜嘅嘢。伯爵茶佢用一個茶壺上 ,你可以叫佢幫你加熱水,真係幾抵飲㗎。

2022-08-23 122 浏览
地點離地鐵站有少少遠,但係環境坐位寬闊,坐得好舒服。而且店舖經過悉心嘅佈置有粉紅梳化和落地玻璃光線充足,好適合打卡,亦都好適合同閨蜜或者朋友談心傾偈。我今次係經OpenRice訂座預付優惠:$328享用(2位用)歐陸粉色風格輕食甜品套餐{已連服務費}(價值:$418)感覺份量好足夠亦都好抵食。服務親切。使到我同閨蜜可以瘋狂打卡,亦都食得好舒服。
2022-08-22
大角嘴好多隱世cafe,呢間打卡cafe係住宅商場入面,行歐陸式設計🙆🏻‍♀️內外都有好多乾花和打卡設備💐🌺少女風比較重,假日約另一半同閨蜜去傾下計嘆個tea係唔錯的選擇。💂🏻‍♀️《英式早餐》$138陪娘娘做下港女嗌個full english breakfast打下卡先📸入面有炒蘑菇、黑松露炒滑蛋、雞肉腸、煙肉、煙三文魚、牛油果🥑、麥包同沙律🥗整體質素正常,食材都好新鮮,2個人share食會比較好。評分: 80/100💂🏻‍♀️《白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉》$158呢個意粉要讚一讚👍🏻鹹度適中,隻虎蝦好新鮮,蝦肉好爽口!另外都有好多蝦球係個意粉到所以真係啖啖肉架🥰醬汁唔會太稀,每條都掛到汁。巴馬臣芝士和忌廉相當入味,白酒的味道更令意粉昇華✨評分: 85/100💂🏻‍♀️《朱古力雪糕心太軟》$88兵仔每次食完飯都要嗌個甜品作結尾,咁先perfect 🍮🍨今次嗌咗心太軟,有雲呢拿雪糕、士多啤梨及無花果做伴碟。味道不過不失,如果心太軟可以更加流心會更好🥰評分: 75/100💂🏻‍♀️《Peach & Orange Soda》、《Mocha》$46、$42梳打好清新又唔會太甜,食完個意粉飲下解膩幾好

💂🏻‍♀️《英式早餐》$138
評分: 80/100

💂🏻‍♀️《白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉》$158
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《朱古力雪糕心太軟》$88
評分: 75/100

梳打好清新又唔會太甜,食完個意粉飲下解膩幾好!橙味比較出😍 Mocha就正常發揮,飲到濃濃朱古力味,2杯娘娘都鐘意。
評分: 80/100

總結:
呢到環境係好適合大家坐低傾計、打卡的地方👍🏻如果假日諗唔到帶女朋友黎呢到就啱,好多打卡裝飾,食物質素都唔差,擺碟都好靚💓

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
英式早餐
朱古力雪糕心太軟
英式早餐
2022-07-28 120 浏览
經由網上推介,和朋友專程放假到大角咀這間粉色Cafe打卡,環境相當精緻,坐位空間也闊絡。為方便打卡,和朋友提早已於網上提早預約窗邊位,更專程平日中午到訪,果然人數不多,有充足時間慢打卡慢慢食。網上對這間餐廳食評一般,我無太大期望,認為打卡餐廳的食物好食極有限,但出乎意料我認為味道還不錯。我和朋友叫了一份主食-白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉,一份甜點-香蕉班戟和一杯拉花咖啡。白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉濕度剛好易入口,巴馬臣芝士和忌廉相當入味,少許白酒的味道和香氣令這碟意粉更上一層樓,個人相當喜歡。香蕉班戟甜度剛好,香蕉和班戟相隔,班戟口感鬆軟,配上香蕉的滿實甜味,相當符合我的口味。店內有許多乾花和打卡設備,裝潢風格更是優雅且少女風,是值得和朋友打卡和安靜談心的餐廳。

• 白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉
2022-07-23 96 浏览
食物選擇唔多,想點前菜都無得選擇,唯一有d似前菜影子係得沙律~ 如果唔想叫沙律就無,如果多返少少小食會更好。我哋兩個人叫咗兩個pasta,一個甜品,三樣樣都好食~ 帶子忌廉蒜片扁意粉同黑松露長通粉。最鍾意個黑松露長通粉😊,好creamy, 而且冇假黑松露味。另外焦糖香蕉pancakes都值得讚👍🏻 嘢飲選擇都唔係好多,只係叫咗杯茶同 ice latte,2樣嘢都正常~星期六去都唔係好多人,唔洗坐到好迫~ 環境靚,影相打卡唔錯☺️
天氣太熱,剛巧到此處工作,唔想食野下見到有間環境幾靚,偏粉色,感覺清幽既Cafe唔理三七廿一,坐低先講!叫左杯Americano, 啡算香,果味重偏酸雖唔係我最理想既咖啡口味,但不過不失叫左件藍莓芝士蛋糕,雖然現場開足冷氣,但仍然略熱,引致件cake放一陣都溶溶地,食落味道平常,藍莓味唔太突出,但手工製作值得支持望落舖,4位女將,各負責一part工作分工有序,可以下次再黎支持下試試意粉
天氣太熱,剛巧到此處工作,唔想食野下
見到有間環境幾靚,偏粉色,感覺清幽既Cafe
唔理三七廿一,坐低先講!

叫左杯Americano, 啡算香,果味重偏酸
雖唔係我最理想既咖啡口味,但不過不失

叫左件藍莓芝士蛋糕,雖然現場開足冷氣,
但仍然略熱,引致件cake放一陣都溶溶地,
食落味道平常,藍莓味唔太突出,但手工製作
值得支持

望落舖,4位女將,各負責一part工作
分工有序,可以下次再黎支持下
試試意粉

2022-06-15 100 浏览
🫐雜莓芝士多士 $88下面係黑麥包,煙煙韌韌既口感~上面舖滿cream cheese、無花果、黑桑子、紅桑子、士多啤梨、nuts,非常足料👍🏻👍🏻🥑牛油果多士 $78水波蛋上面灑左少少香料,成個味道豐富左🥚但係整體偏淡,需要自己額外加鹽☕️ Flat White (跟餐免費)拉花幾靚🥰味道就不過不失如果係咖啡愛好者可能就會失望Bookmark左好耐要去試既cafe,環境比想像中細,窗邊影相先靚📸️位置少少難搵,要上一層💁🏼‍♀️餐廳職員服務唔錯,搵佢哋影相都無問題☺️

🫐雜莓芝士多士 $88
下面係黑麥包,煙煙韌韌既口感~

🥑牛油果多士 $78

☕️ Flat White (跟餐免費)
拉花幾靚🥰味道就不過不失
如果係咖啡愛好者可能就會失望

2022-02-12
一間充滿少女心的粉紅𝐜𝐚𝐟𝐞🎀隱藏在私人住宅區的一樓商場以歐陸宮廷風為主的別緻裝潢日光透過玻璃窗溫柔地照進來實在很喜歡這種氛圍感(⑅•ᴗ•⑅)環境唯美,食物質素也不錯喔下午到訪近全滿,建議先訂位𝐜𝐚𝐟𝐞設有戶外跟室內位置選擇拍照推薦玻璃窗旁的梳化卡座▸ 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟔拉花很漂亮,味道不錯(◕▿◕✿)▸ 香蒜牛油帶子意粉 $𝟏𝟓𝟖意粉香蒜味道令人驚艷✨會想一口接一口那種(笑)帶子也煎得很香,很好吃▸ 英式早餐 $𝟏𝟑𝟖賣相精緻,材料很豐富包括煙三文魚、煙肉、牛油果、炒蛋及蘑菇等份量足夠,整體滿意💫.▸ 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 & 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟒𝟔橙味相對較突出亦帶點甜甜的桃味▸ 松露焦糖燉蛋$𝟕𝟖朋友訂位有提及到是慶祝生日的甜品亦寫上𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲 𝐦𝐞𝐬𝐬𝐚𝐠𝐞🎂松露味濃,燉蛋嫩滑,很好吃!

一間充滿少女心的粉紅𝐜𝐚𝐟𝐞🎀
隱藏在私人住宅區的一樓商場
以歐陸宮廷風為主的別緻裝潢
日光透過玻璃窗溫柔地照進來
實在很喜歡這種氛圍感(⑅•ᴗ•⑅)
環境唯美,食物質素也不錯喔
下午到訪近全滿,建議先訂位
𝐜𝐚𝐟𝐞設有戶外跟室內位置選擇
拍照推薦玻璃窗旁的梳化卡座

▸ 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟔
拉花很漂亮,味道不錯(◕▿◕✿)

▸ 香蒜牛油帶子意粉 $𝟏𝟓𝟖
意粉香蒜味道令人驚艷✨
會想一口接一口那種(笑)
帶子也煎得很香,很好吃

▸ 英式早餐 $𝟏𝟑𝟖
賣相精緻,材料很豐富
包括煙三文魚、煙肉、
牛油果、炒蛋及蘑菇等
份量足夠,整體滿意💫
▸ 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 & 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟒𝟔
橙味相對較突出亦帶點甜甜的桃味

▸ 松露焦糖燉蛋$𝟕𝟖
朋友訂位有提及到是慶祝生日的
甜品亦寫上𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲 𝐦𝐞𝐬𝐬𝐚𝐠𝐞🎂
松露味濃,燉蛋嫩滑,很好吃!

• 香蒜牛油帶子意粉
  • 松露焦糖燉蛋
2022-05-08 184 浏览
又嚟到其中一間打卡cafe餐廳啦,今次試吓佢啲野食又得唔得先,因為要坐出邊嘅關係所以佢所有餐具都係外賣紙碗碟嚟,打卡已經冇左果種衝動🙄🙄其他都唔會咁樣就算有寵物喺度都係用正常碗碟,真心唔明😩😩算,叫左英式早餐,佢有炒蘑菇,炒蛋,英式肉腸,牛油果,煙肉,煙三文魚,沙律同埋麥包,首先呢個英式早餐真心失望,啲款普通又少,一定唔會食得飽,雖然入面嘅嘢食都係同平時嘅All Day差唔多,但味道好普通,煙肉煎得唔夠香,沙律菜同菇都少,牛油果都新鮮嘅,睇顏色就最清楚,麥包係多麥既,如果熱多少少就會好食啲🤔🤔另外一個係白酒巴馬臣芝士忌廉虎蝦扁意粉,個名就夠長夠巴閉啦,唔知食落又好唔好食呢,食落都OK嘅,佢有好濃嘅忌廉芝士味,蝦又夠多,仲係大頭嘅虎蝦嚟,蝦子都好足料,就係咁睇張相都見到有好多,仲要炒得乾身唔會好水,不過白酒嘅味就唔係好食得出野飲方面就叫左杯凍Latte,都係有啲淡,奶味重過咖啡味,雖然Latte 嘅奶味係會比較重啲,但唔係好飲到咖啡豆嘅味🤨,至於紅紅地嗰杯就係Blackberry Elderflower Ice Cream Soda,本身自己都唔係好鍾意飲soda,但佢呢杯可能比雪糕同果

野飲方面就叫左杯凍Latte,都係有啲淡,奶味重過咖啡味,雖然Latte 嘅奶味係會比較重啲,但唔係好飲到咖啡豆嘅味🤨,至於紅紅地嗰杯就係Blackberry Elderflower Ice Cream Soda,本身自己都唔係好鍾意飲soda,但佢呢杯可能比雪糕同果味蓋左好濃烈嘅梳打,所以我覺得唔錯容易入口,又有梳打水又有冰其實好難做到好濃嘅味道,但佢呢杯又唔錯喎

總括嚟講呢度比睇相係細得多,室內位置可能大概有10幾張左右,都係一間寵物有友餐廳,但只可以喺出邊,裏面若果你想影相嘅就要全程抱住佢唔可以落地
2022-04-17 144 浏览
少女心爆發粉紅色cafe❤️好岩同閨密去打卡影相📸️食物同飲品味道正常!menu都以輕食為主,但份量比相像中都算多。佢係全部單點無做set lunch嘅!所以價錢嚟講就係中間價位。店內環境乾淨又光猛👍🏻白色配粉紅色又全落地玻璃窗,光線充足,點影都好靚!千祈唔好揀陰天去打卡啦🙊當日只有三個女店員上班,有少忙,但佢地都好有禮貌同好helpful🥰當日係weekday,店員無催趕或限時。所以約埋三五知己去吹水girls talk都係唔錯架💗
少女心爆發粉紅色cafe❤️
好岩同閨密去打卡影相📸️