CHUTNEY

2024-06-03 31 浏览
這可能是我在香港吃過最高級的印度菜,一走進去便覺得和平時去的印度餐廳很不同。🔅牛油雞套餐午巿套餐包了前菜和主菜。主菜個人推薦牛油雞。每個套餐包了2塊超大塊的naan,真的不用怕吃不飽。前菜方便我們叫了個素菜,是類似炸丸子的物體,但外層有不同醬汁,意外地不錯。如果想吃肉的話,也可以叫雞肉沙律。🔅Rose Lassi除了mango lassi,Rose Lassi也不錯,有淡淡玫瑰香,但又不會太甜。最後再加個甜品就夠了。

🔅牛油雞套餐

🔅Rose Lassi

最後再加個甜品就夠了。
記得好耐之前食過好食,今日再約朋友食lunch,menu都冇變,味道一樣。懷念印度的各種傳統醬料,味道香辛。餐廳有兩個大窯爐,係地道印度菜,烤薄餅、烤肉、海鮮必備。用餐前,送上Poppadom 印度薄餅🍕 配上三種醬料:🟢薄荷醬Mint sauce 🟡菠蘿醬 Pineapple sauce🔴紅菜頭醬 Beetroot sauce 🍽️ LUNCH SET (starter、main、dessert )STARTERS : 🥔Aloo Tikki chaat (素)~ 馬鈴薯餅、鷹嘴豆佐薄荷、羅望子和優格醬。🐙🌽Tandoor Octopus ~ 炭燒八爪魚好香,仲要醃得好腍好易入口。可點紅菜頭醬,伴碟粟米粒,味道香辣。😋😋MAINS :🐃 Achari Beef Short Rib ~慢煮牛肋骨、芒果、醃洋蔥番茄瑪莎拉,牛肋肉好腍好入味,醬汁辣辣地又有蕃茄味。🐟 Fish Moilee Curry ~ 燒烤的澳洲肺魚,用上洋蔥、椰奶和芥末籽,混合印度咖哩醬料。魚嘅鮮味,加上咖哩香味。All MAIN SERVE WITH :RICE 印度米/ NAAN 印度烤餅🫓 ~ 我揀咗Butte

用餐前,送上Poppadom 印度薄餅🍕 配上三種醬料:
🟢薄荷醬Mint sauce
🟡菠蘿醬 Pineapple sauce
🔴紅菜頭醬 Beetroot sauce

STARTERS :
🥔Aloo Tikki chaat (素)
~ 馬鈴薯餅、鷹嘴豆佐薄荷、羅望子和優格醬。

🐙🌽Tandoor Octopus

MAINS :
🐃 Achari Beef Short Rib

🐟 Fish Moilee Curry

All MAIN SERVE WITH :
RICE 印度米/ NAAN 印度烤餅🫓
~ 我揀咗Butter naan、Garlic naan ,即點即做,放入大窯爐,呢個烤餅份量大,次次都食唔晒,不過真係好好食。

DESSERTS :
🥥🍰 Passion Fruit Coconut Cake
~ 百香果夾心嘅椰子慕絲蛋糕,酸酸甜甜,仲有椰絲、西米、百香果搭配。

➕DRINKS :
[ Mocktail ]
🍏🍹Apple Freshener
~ 青蘋果作裝飾,清新薄荷、蘋果、柑橘味,薑汁汽水作基底。

[ Mocktail ]
🍑🍹Chutney’s Iced Tea
~ 放上香橙乾,有新鮮石榴、桃嘅味道,以紅茶為基底。
2024-05-30
午餐
  • Achari Beef Short Rib
香港有好多印度餐廳第一次見印度餐廳有兩大個Tandoori大窯爐係地道印度菜將薄餅、肉類、海鮮放入爐中烤香 火力均勻 令肉類更粉嫩Juicy餐廳名Chutney係一種印度傳統醬料印度菜成日用辣椒醬、洋蔥醬、蕃茄醬等等全部都味道濃郁香辛 😋🌶️前菜有✨印度薄脆好薄好脆 可以點薄荷、菠蘿或者紅菜頭醬汁 幾開胃✨Aloo Tikki Chaat賣相好似甜品 其實係炸薯餅入面包住鷹嘴豆、石榴子、薄荷醬汁等等口感非常豐富 味道都好清新開胃✨Tandoori Octopus印度烤八爪魚好有燒烤風味八爪魚好軟腍又彈牙加上烤粟米同紅菜頭醬汁好開胃 ✨Old Delhi Butter Chicken咖喱香濃又香滑 雞肉肉質非常嫩滑食咖喱梗係要配Naan今次試吓✨芝士黑松露Naan好大塊 口感好鬆軟 就咁食已經非常香口食印度菜梗係要飲杯Lassi除咗成日飲嘅✨Mango Lassi呢度仲有✨Rose Lassi 好香甜啊Lassi清甜嘅味道 可以中和醬汁濃烈嘅味道最後仲食咗個好好味嘅甜品Mango Kulfi外面係新鮮香甜嘅芒果包住中間芒果sorbet 味道好清甜又冰凍 好食環境好靚 好似印度皇宮咁
香港有好多印度餐廳
第一次見印度餐廳有兩大個Tandoori大窯爐

餐廳名Chutney係一種印度傳統醬料
印度菜成日用辣椒醬、洋蔥醬、蕃茄醬等等
全部都味道濃郁香辛 😋🌶️

前菜有✨印度薄脆
好薄好脆 可以點薄荷、菠蘿或者紅菜頭醬汁 幾開胃

✨Aloo Tikki Chaat
賣相好似甜品 其實係炸薯餅
入面包住鷹嘴豆、石榴子、薄荷醬汁等等
口感非常豐富 味道都好清新開胃

味道好清甜又冰凍 好食

環境好靚 好似印度皇宮咁
  • Mango Kulfi
2K
慶祝同事生日 我提議揀呢間印度餐廳😙 環境舒服之餘 餐廳會幫手上甜品插蠟燭 店員仲會唱生日歌 幫手影相㖭🎶 氣氛真係好好 搞活動一流☺️-🍛 Lagan Ka Gosht 羊肉咖喱咖喱相當有水準 香料味道濃烈惹味🥵 羊肉煮得夠稔又入味 想打包第二日用嚟送飯🤣-🌮 Truffle Cheese Naan 松露芝士薄餅Naan有兩隻手板咁大塊 呢個價錢我覺得好抵😯 完全唔吝嗇松露醬 鋪滿喺餅面 就咁食都好好味🥰-🦐 Sarson Malai Jheenga 芥末煮蝦用嘅蝦幾高質有啲驚喜😳 蝦肉大件爽口 醬汁有啲椰汁味 我覺得有啲似葡汁 幾好食🤤-🧆 Raj Kachori 雜錦脆餅脆餅入面包住香甜嘅水果粒😉 配合薄荷醬乳酪醬 每一啖都充滿印度風情💃🏻-🍹Chutney's Iced Tea / Mango Lassi招牌冰茶用上番石榴同桃 清新解膩🍑 同香濃嘅mango lassi成為好大對比🤭 一人一杯share嚟飲就啱曬喇😏-🥭 Mango Kulfi將泰國芒果去核 再用芒果雪糕填滿中心🤯 食落每一啖都係泰國芒果獨有嘅香味👍🏻 可謂餐廳心思之作 同朋友討論咗好耐點樣可以整到🤓-📍CHUT

🍛 Lagan Ka Gosht 羊肉咖喱
🌮 Truffle Cheese Naan 松露芝士薄餅

🦐 Sarson Malai Jheenga 芥末煮蝦

🧆 Raj Kachori 雜錦脆餅

🥭 Mango Kulfi

📍CHUTNEY
2024-06-01 38 浏览
今日試吓依度lunch , 環境舒適,光線充足,今日安排坐窗口位!☺️我哋order 咗lunch set , 前菜叫咗Octopus 同chicken salad , 八爪魚🐙外脆內軟,個sauce 好好味👍🏻👍🏻chicken salad 個chicken 好juicy 👍🏻👍🏻喜出望外!主菜我哋叫咗牛同牛油雞,牛同雞相比,我哋覺得牛油雞較出色,仲有個薄餅同飯都好好味😋😋叫咗garlic 薄餅, 又香又脆,唔點sauce 都好好味😋😋我哋叫咗兩杯signature drink 都好fresh ,ho ho 飲! signsture mango 🥭 yogurt and iced tea 👍🏻👍🏻獨個甜品太濃香料味,個人不太喜歡。。但整體來說nice lunch 👍🏻值得推介👍🏻
  • Garlic Naan
  • Chutney's Iced Tea
2024-05-28 28 浏览
今日嚟到中環食印度菜,呢間餐廳一早已Remark要去食!餐廳設計充滿宮廷色彩,坐位闊落,坐得舒服,屬高檔印度菜!▫️Poppadom薄脆小食,帶惹味既辛辣味道,配有薄荷、芒果、紅菜頭三款醬料選擇,各有滋味,個人最愛芒果,好有特色😋!▫️Sarason Malai Jheenga唔好以為佢係普通嘅炸蝦,上面嘅醬料都唔好以為係普通嘅黃芥末。隻蝦食落去肉質嫩滑,炸完都冇變鞋!食落去濃濃既香料味,與別不同!▫️Raj Kachori 呢個菜式響香港唔常見,而係印度常見街頭小食!酥脆炸皮入面有粒粒配料,入面既水果粒有蘋果同提子,加埋薄荷及乳酪等等既味道,非常香脆而味道清新,很開胃!▫️Lagan Ka Gosht▫️Truffle cheese naan呢個絕對係必食嘅選擇!紅咖喱充滿香味,而且奶油嘅辣味都相當之惹味!好多香港朋友都驚太濃嘅香料味,而呢間餐廳嘅紅咖喱就做到香味同辣味平衡適中,絕對啱口味!配埋黑松露芝士薄餅,估唔到同紅咖喱嘅香味相當之夾!黑松露獨特嘅香,配上咖喱嘅辛辣,再配搭埋芝士,令到入口嘅味道濃郁而有層次、不單調!▫️ Mango Kulfi印度芒果牛奶雪糕大家以為可能會冇乜特別,但其實今

▫️Poppadom

▫️Sarason Malai Jheenga

▫️Raj Kachori

▫️Lagan Ka Gosht
▫️Truffle cheese naan

▫️ Mango Kulfi
印度芒果牛奶雪糕
大家以為可能會冇乜特別,但其實今次餐廳相當有心思!外圍嘅芒果入面包住雪糕,咬落去啖啖香甜嘅芒果之餘,又有凍冰冰而香濃嘅芒果雪糕,表面中灑咗開心果碎,令成個味道層次更豐富!呢個甜品絕對係夏天消暑神器!

▫️Chutney's Iced Tea
好清新😋充滿番石榴及檸檬香!開胃!

▫️Mango Lassi
飲品就揀咗呢杯印度嘅乳酪飲品,選擇咗芒果味。飲落比起一般嘅乳酪更加香滑,而且芒果味亦都相當濃,唔會剩係得個甜字,而且相當解辣!
試左Chutney Dining的City Menu,一同6個女仔,順便慶祝我同朋友的生日。人多,所以menu入邊差唔多全部都叫晒。前菜1. Keema Pav (Minced Lamb Stew, Quail Egg, Potato Salli)   招牌菜,個包好鬆軟好好味,平時唔太食羊肉都覺得好好食,唔騷。  2. Baby Gem & Mix Leaves Salad WITH  CHICKEN (Tandoori Fresh Local Chicken, Salad Leaves, Dry Fruits and Mix)    正常發揮,唔算特別出色,但都好清新。 3. Tandoori Octopus (Corn Chaat, Beetroot Chutney) 新鮮,非常美味4. Papdi Chaat (Flaky Fried Crackers, Chickpea, Mint, Tamarind & Yogurt Dressing)    味道比較普通,冇咩特別驚喜。加菜5. Mix Mini Tandoori Platter - Australian 5 Star L
前菜

正常發揮,唔算特別出色,但都好清新。
Baby Gem & Mix Leaves Salad WITH OR WITHOUT CHICKEN (Tandoori Fresh Local Chicken, Salad Leaves, Dry Fruits and Mix)

新鮮,非常美味

味道比較普通,冇咩特別驚喜。

加菜
5. Mix Mini Tandoori Platter - Australian 5 Star Lamb Chop, Barramundi Fish Tikka, Chicken Tikka, Malai Chicken Tikka
分量都幾大,不過我覺得唔加都ok,因為佢都比較重口味,我地6個人加左都開始食唔到main
Mix Mini Tandoori Platter

食完前菜其實都已經好滿足。

主菜

1. Beef Roganiosh (US Prime Beef Chunks with Aromatic Spiced Gravy)
   牛肉塊好嫩,醬汁好香。
2. Chicken Makhanwala (Classic Butter Chicken Sauce with Fresh Charred Chicken Tikka) ***推介
   呢道菜真係推介,雞肉鮮嫩,醬汁濃郁。
3. Amritsari Fish Tikka Masala (Charred Barramundi Fish, Onion Tomato Masala Sauce)
   魚塊鮮美,配合醬汁一流。
4. Dal Lobia (An Exotic Preparation of Black Eye Beans) (V) ***推介
   呢道素菜黑眼豆煮得好好,味道豐富。
5. Palaki Choley (Chickpea and Spinach in Onion Tomato Masala Sauce) (V)
   鷹嘴豆同菠菜配上洋蔥番茄醬汁,味道唔錯。

佢地d naan好大塊,最後食唔晒打包。好貼心,有2個素食選擇。到最後我都淨係狂食Chicken Makhanwala
Butter Naan - Garlic Naan - Plain Naan
2024-05-05
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
  • Keema Pav (Minced Lamb Stew
  • Quail Egg
  • Potato Salli)
  • Baby Gem & Mix Leaves Salad WITH OR WITHOUT CHICKEN (Tandoori Fresh Local Chicken
  • Salad Leaves
  • Dry Fruits and Mix)
  • Tandoori Octopus (Corn Chaat
  • Beetroot Chutney)
今個weekend 去咗中環Fine Dining嘅印度菜餐廳Chutney食午餐 店內環境好高貴 裝飾得好有印度色彩顏色 擺設都好豪華嘅感覺 落低無耐 店員就俾咗份印度脆片 佢有三種醬嘅配搭包括係薄荷、紅菜頭醬同菠蘿🤍Appetiser🐙 Tandoor Octopus呢個炭燒八爪魚嘅上盤非常精緻 八爪魚燒成有點點燻香 食落幾彈牙🥗 Chicken Tikka Salad呢個印度烤雞沙律有好多材料 包括有腰果、烤雞、紅石榴籽、個sauce酸酸地同個沙律幾夾 有啲似係yogurt sauce 雞肉肉質唔會好乾 🤍Main🍴Achari Beef Short Rib另一款main我地簡咗慢煮牛肋條 食落有啲似係炆過嘅牛腩 而個sauce係酸酸辣辣🐓 Old Delhi Butter Chicken個main我地簡咗呢個牛油雞sauce 用嚟沾落去Garlic Nann到食 雞肉烤過仲可以保持到肉汁 主要呢個sauce係有牛油香味同埋有啲番茄係到 用嚟送飯定沾落Garlic Nann食都好夾🤍Drink🥭 Mango Lassi印度菜嘅signature drink都會係Mango Las

🤍Appetiser
🐙 Tandoor Octopus

🥗 Chicken Tikka Salad

🤍Main
🍴Achari Beef Short Rib

🐓 Old Delhi Butter Chicken

🤍Drink
🥭 Mango Lassi
印度菜嘅signature drink都會係Mango Lassi 好濃郁嘅芒果味有啲似yogurt咁

🍹Chutney’s Iced Tea
呢杯係用咗紅石榴、桃、脫水橙同茶mix埋 幾啱我地口味
2024-05-27 50 浏览
😻有朋友介紹呢間印度菜今日記同朋友黎試下,首先每張枱都有一份烘餅配紅黃綠三色醬汁,好有特色既前菜Raj Kachori呢款係印度常見街頭小食,外表好似一個球既形狀嘅脆餅,外皮薄而香脆,夾心就有乳酪,薯仔,雞肉等等既配料,咸咸甜甜錦,非常開胃既前菜Keema Pav $198Minced Lamb, Potato Salli and Quail Egg咖喱肉碎麵包 羊肉碎、炸薯脆條、鵪鶉蛋這道菜Keema 係一道咖喱燉菜,由羊肉碎同唔同既香料煮起,將羊肉碎查上麵包一起食,口味口感都非常濃郁豐富Lamb Shank Nalli Nihari $268Slow Cooked Lamb Shank, Classic From the Streets of Old Delhi慢煮羊肉咖哩,味道濃郁好啱配薄餅,羊肉軟淋Apple Freshener🍸Chutney’s Iced Tea 🫖

Raj Kachori
呢款係印度常見街頭小食,外表好似一個球既形狀嘅脆餅,

Keema Pav $198

咖喱肉碎麵包 羊肉碎、炸薯脆條、鵪鶉蛋

Lamb Shank Nalli Nihari $268

慢煮羊肉咖哩,味道濃郁好啱配薄餅,羊肉軟淋

Apple Freshener🍸

Chutney’s Iced Tea 🫖
2024-05-26 40 浏览
📍 CHUTNEY (中環)嘉兆商業大廈4樓, 中環雲咸街75-77號—這家位於中環的印度菜餐廳絕對值得一試。我是跟印度同事的推薦而來,預約了晚餐時間享用。Mango Lassi 這杯著名的印度芒果優格飲料實在好喝!Chicken 65我喜歡這道雞肉料理,口感類似左宗棠雞但又帶有咕咾肉的風味,肉質嫩滑可口。Corn Chaat這道玉米沙拉前菜非常獨特,以生菜包裹著玉米,搭配印度香料,帶有一定的辣味。Lagan Ka Gosht咖哩的濃郁口味微辣宜人,牛肉入口即化。搭配naan上淋上的少量松露醬,香氣四溢 🍞。Truffle Cheese Naan 這份份量十足的松露芝士薄餅,表面鋪滿了松露醬,單吃也相當美味,尤其是搭配咖哩一起享用 🍛。Pistachio Kulfi 最後的開心果煉奶雪糕味道獨特,但需小心其中的堅果碎片,別吃得太快 🥄。-環境 ⭐️ 4.7/5食物 ⭐️ 4.7/5推薦指數⭐️ 4.7/5-
📍 CHUTNEY (中環)
嘉兆商業大廈4樓, 中環雲咸街75-77號

Mango Lassi
這杯著名的印度芒果優格飲料實在好喝!

Chicken 65

Corn Chaat

Lagan Ka Gosht

Truffle Cheese Naan

環境 ⭐️ 4.7/5
食物 ⭐️ 4.7/5
推薦指數⭐️ 4.7/5

在中環要找最好的印度菜餐廳,Chutney 一定是數一數二,中午還推出了三道菜經典套餐,位於雲咸街環境很精緻,一進門就被金碧輝煌的環境震撼到,開揚的玻璃窗以欣賞到大館的景觀,服務也是熱情周到的,作為這個價位的餐廳合乎預期就算約會和跟客戶來吃飯也適合-頭盤我們分別選了Tandoor Octopus和Keema Pav小麵包熱烘烘加上羊肉咖哩和留心鵪鶉蛋,還有必吃的八爪魚,烤香的外層香口,但一口咬下去肉質嫩滑,帶有微微煙燻口味幾獨特,有經驗的大廚把火候控制得很好是我心心念念的Achari Beef Short Rib ,融合酸甜的蕃茄味和印度香料,還有芒果一起煮,牛肋肉慢煮的燉到軟淋好入味,吃起來毫不費力,另一款主菜是大家都很喜歡的butter chicken 之外,整體香氣沉穩,配上Garlic Naan 和butter naan 真的是絕配,對了半開放式廚房可以看到他們即時製作的naan 特別好吃飲品選擇很多,Anarkali很適合現在的天氣,石榴口感清爽,另一杯Chutney's Iced Tea 是沒有酒精的,新鮮的紅石榴和蜜桃果香豐富,印度紅茶很香濃,再配上風乾的橘子,很解渴!整

就算約會和跟客戶來吃飯也適合

頭盤我們分別選了Tandoor Octopus
和Keema Pav

飲品選擇很多,Anarkali很適合現在的天氣,石榴口感清爽,另一杯Chutney's Iced Tea 是沒有酒精的,新鮮的紅石榴和蜜桃果香豐富,印度紅茶很香濃,再配上風乾的橘子,很解渴!整體用餐體驗一如以往的好

🍽️Tandoor Octopus
🍽️keema pav
🍽️Achari Slow cooked beef ribs
Mango, Pickled in onion tomato masala
🍽️Old Delhi Butter Chicken
🍽️Butter Naan, Garlic Naan
🍹Anarkali
🍹Chutney's Iced Tea

—————————————————

CHUTNEY (中環)

—————————————————
  • Keema Pav
  • Chutney's Iced Tea
  • Anarkali
2024-05-25 39 浏览
今晚約埋朋友終於食到呢間book mark已久嘅印度菜dinner🤩我哋叫咗一道前菜,兩道主食,一道甜品。傳統印度薄脆經過烘烤後保持乾爽,配上3種濃郁醬汁醮上嚟食,包括紅菜頭蓉醬、薄荷辣醬、菠蘿蓉醬,薄荷清新得嚟有啲檸檬嘅酸味,作為餐前小食非常開胃!Sarson Malai Jheenga大蝦經炸香,外層被芥末醬包裹住,芥末偏甜唔會過於嗆鼻,比較creamy,侍應介紹可以同伴碟嘅幾種醬料一齊食,包括紅菜頭味、蕃茄辣味、番石榴味,個人比較中意配蕃茄辣味醬,平衡芥末嘅甜味,甜酸辣味一齊食落更多層次。Chicken 65雞肉切成粒裝經過焗香,配上大量特製香料調味再炒香而成,侍應提醒我哋原本呢道菜特別辣,但餐廳特登做到冇咁辣迎合大部分客人口味,適合中意食辣又食唔到太辣嘅人嘗試🔥Lamb Chop Pepper Masala羊肉生熟度啱啱好,非常容易咬 ,份量十足有兩大塊,羊排烤至外微焦,內裡肉質保持嫩滑,搭配上濃郁嘅胡椒同特調汁醬一齊煮成,香氣逼人,搭配住下一道naan一齊食真係好夾,越食越想食😆👍可以一啖羊肉夾naan,一啖淨naan點佢個汁食,各有特色。Truffle cheese naa

傳統印度薄脆

Chicken 65

Lamb Chop Pepper Masala

Truffle cheese naan
嘩,係充滿黑松露嘅naan,餅皮酥脆,內裡柔軟,加埋羊肉咖哩,正!

Passion Fruit Coconut Cake
蛋糕慕絲綿密,搭配上百香果嘅酸甜同椰子嘅香氣,食落唔會太甜太膩,作為ending真係幾唔錯。

2024-05-20
2024-05-22 619 浏览
中環印度料理餐廳,一間正宗印度料理餐廳環境好高級,裝潢好有印度風好豪華,在場見到有幾枱印度人食,相信味道一定好正宗🇮🇳一坐低staff就上左印度脆片有三個醬可以點黎食~薄荷,紅菜頭同菠蘿薄荷有少少似泰式青辣椒味紅菜頭唔知點解食到有少少燒烤味菠蘿味,甜甜地,幾好食😋小朋友都岩食👍🏻Tandoor Octopus $218🐙 印式烤八爪魚,擺碟好靚!八爪魚散發出陣陣誘人的烤香。切開之後,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的煙燻味,口感軟糯柔滑,毫不乾澀。Keema Pav - $198Keema係印式爐烤minced羊肉,搭配牛油烘烤包Keema Pav絕對是我的最愛之一!!!個餐包好脆軟,軟熟.夾埋羊肉一齊食,真係好正🤤!!羊肉餡細緻入味,既不乾澀也不油膩,反而十分香濃鮮美。加入左傳統印度香料,散發出誘人異國氣息,呢隻味出面餐廳食唔到!Malabar Fish Curry $238椰香濃郁的印度魚curry,份量唔算多,一份有2件配濃郁細膩的椰奶汁底,味道微微帶酸,配上香菜、羅望子等香料,完美呈現左南印度Malabar地區獨特的烹飪文化。我都係第一次食呢種味,咖喱有微微酸甜口感既不會太過濃膩,又能
中環印度料理餐廳,一間正宗印度料理餐廳

一坐低staff就上左印度脆片
有三個醬可以點黎食~
薄荷,紅菜頭同菠蘿
薄荷有少少似泰式青辣椒味
紅菜頭唔知點解食到有少少燒烤味
菠蘿味,甜甜地,幾好食😋小朋友都岩食👍🏻

Tandoor Octopus $218
Tandoor Octopus

Keema Pav - $198
Keema係印式爐烤minced羊肉,搭配牛油烘烤包

Malabar Fish Curry $238
椰香濃郁的印度魚curry,份量唔算多,一份有2件
配濃郁細膩的椰奶汁底,味道微微帶酸,配上香菜、羅望子等香料,完美呈現左南印度Malabar地區獨特的烹飪文化。我都係第一次食呢種味,咖喱有微微酸甜口感既不會太過濃膩,又能刺激味蕾,個味幾特別!

Butter Naan-$42
牛油印度薄餅🍕,超級大塊!!!! 大過塊面🤣食完勁飽!烤餅好鬆軟仲有少少🤏脆脆地。

Pistachio Kulfi-$108
係一種傳統印度雪糕🍧口感香濃順滑,加上開心果的清香,彷彿置身於異國風情中,為整個🇮🇳大餐劃上完美的句點!雪糕質地細膩光滑,表面還灑有碎pistachios,口感幾特別,唔同平時食開既雪糕好奶果種!雪糕表面有適當的韌性,但內裡柔軟綿密,入口即溶。沒有任何人工添加劑既痕跡,每一啖都係純正天然既濃郁滋味。食得出印度廚師👨‍🍳既細膩功力。難能可貴既傳統甜品,真心值得一試!個味幾特別!

Butter Naan
Tandoor Octopus
Butter Naan
中環半山區嘅印度菜環境金光閃閃,但係週末都有套餐而且價錢尚算親民!餐廳仲有大窯爐烤薄餅更有風味🤤Chicken Tikka Salad雞沙律配上紅石榴同埋凱撒沙律汁,為一陣食重口味咖喱做鋪墊😚Aloo Tikki Chaat炸薯仔粒鷹嘴豆再mix唔同嘅醬料,紫洋蔥嘅辣、乳酪嘅酸仲有薄荷醬等令到味覺又唔同嘅衝擊😆Achari Beef Short Rib呢一款菜式冇將所有材料打爛成醬,留返少少顆粒感,主要係蕃茄同埋香料嘅味道,仲有啲芒果同埋洋蔥~Old Delhi Butter Chicken點butter/garlic naan食一流~好香嘅香料味同埋微辣😛Sweet of the Day濃郁嘅椰汁味道同埋外邊嘅西米露沾上百香果中和返椰奶嘅甜✨Chutney's Iced TeaDesi Soda在場仲見到有唔少人慶祝生日,店員仲會一齊唱生日歌慶祝,服務一流😚

Chicken Tikka Salad
雞沙律配上紅石榴同埋凱撒沙律汁,為一陣食重口味咖喱做鋪墊😚

Aloo Tikki Chaat

Chutney's Iced Tea
Desi Soda

• Chicken Tikka Salad
2024-05-19 88 浏览
傳統印度餐廳今日同男朋友出去中環試一試傳統印度餐廳,因為我哋都冇試過印度菜式,所以睇完人哋嘅食評就嚟呢間試吓😋餐廳由地鐵站行到去大概10分鐘左右唔算好遠,餐廳喺一棟商業大廈裏便,一出𨋢就覺得成個氣氛同環境唔同晒😍雖然我哋今次唔係坐窗邊,但係如果坐窗邊嘅話就係可以望到大館,環境同氣氛都唔錯👍🏻店員好友善,服務態度好好,每一道菜上嘅時候都會介紹菜式,而我哋食到差唔多店員都會過嚟問吓我哋覺得菜式如何我哋叫咗一人一杯mocktail:Mango Lassi同Desi Soda前菜:Raj Kachori同印度脆餅Raj Kachori係用印度脆餅包裹住薯仔、蜜瓜、蘋果,外面仲有乳酪醬同羅望子醬,第一次見第一次食覺得好清新好有趣一個大蝦:Lagan Ka Gosht外面醬汁有少少芥末味,仲有其他醬汁喺碟上點綴,如果覺得大家唔夠味,仲可以點埋嗰啲醬汁食,口感特別,食落都幾開胃😋一個羊肉咖喱同埋一個黑松露芝士薄餅🍕Sarson Malai Jheenga 同Truffle cheese naan我個人就最喜歡羊肉咖喱同埋黑松露芝士薄餅。羊肉有少少得來,又一啲都唔靭夠晒淋。而黑松露芝士薄餅煙韌軟熟,就
傳統印度餐廳

我哋叫咗一人一杯mocktail:Mango Lassi
同Desi Soda

前菜:Raj Kachori同印度脆餅
印度脆餅

一個大蝦:Lagan Ka Gosht

一個羊肉咖喱同埋一個黑松露芝士薄餅🍕
而黑松露芝士薄餅煙韌軟熟,就咁食調味唔重但係就好香好香黑松露味,用嚟配埋羊肉咖喱一齊食非常之正🤤🤤🤤呢個組合大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻
Truffle cheese naan  &  Lagan Ka Gosht

當然唔少得甜品:Passion Fruit Coconut Cake
口感非常豐富第一啖食落好難去分得清所有嘅味道🤔但係再食多幾啖就開始feel到啲層次,先係濃郁嘅熱情果味,再嚟有淡淡的酒味,然後就係淡淡嘅椰子味🥥一個甜品可以做到咁多個味道真係好唔簡單👍🏻😋

如果大家想試吓正宗嘅傳統印度料理不妨嚟呢一間試試😉✌🏻

🤩 推薦指數:9.5 / 10
📍 餐廳資料:CHUTNEY (中環)
印度脆餅