2018-06-13
今日同朋友去開香港島行街 朋友話想試下 食好嘢 咁我見啱啱出糧 就建議去食fine dining 咁就上咗偉大嘅openrice 去搵附近有乜嘢好嘅餐廳 見到呢一間CIAK環境好正 就同朋友去試下啦入到去環境果然係一流 地方寬敞 好大又唔多人 可以慢慢坐傾下計 而且職員亦都好貼心咁樣畀咗一啲麵包我哋食 呢個麵包真係非常之正 因為佢嘅外皮好鬆脆 但入面係好軟熟嘅麵包 食到我哋舐舐脷之後就到主菜啦 首先我哋叫咗個水牛芝士蕃茄醬pizza 番茄醬嘅番茄味好濃沃 唔似普通餐廳咁用普通茄膏去整嘅pizza 而水牛芝士嘅奶味都非常之濃 同番茄好夾 而pizza嘅餅底好香脆 值得一讚之後就叫咗個烤羊架 呢個嘅外皮烤得香脆之餘 入面嘅肉都好juicy 完全封鎖喺肉入面一切落去真係驚喜芝士拼盤係芝士控必叫既項目 價錢唔貴就可以試到七種唔同口味風格嘅芝士 侍應哥哥會介紹芝士嘅名同埋口味食用次序等等 當中有兩種較creamy嘅芝士食落好似麵包抹醬咁 非常綿密口感細膩 重牛奶香味 配上餐廳既手做麵包一齊食超夾 另外令我最深刻嘅就係酒糟芝士 口感質地較為鬆散 入口即化 有淡淡嘅酒香味 相對上冇咁濃味 拼盤入面
拼盤入面仲有 蜜漬栗子同埋藍莓醬 可以品嚐芝士之後清一清個口腔
之後就到甜品嘅時間 首先我哋就叫咗個蘋果撻配雲呢拿雪糕 蘋果整得好香甜 配上酥軟嘅餅底同甜甜嘅雲呢拿雪糕 簡直係天下無敵嘅搭配囉
而朋友就叫咗一個tarimisu配朱古力味雪糕 雪糕非常之有朱古力味 唔似喺出面快餐店食到嘅咁樣得個甜字 而terimisu嘅芝士味 可可味同埋咖啡味亦都非常之突出 為呢一餐畫上最完美嘅句號