2018-08-04 147 浏览
行過太古揾晚飯,其實係週年紀念日。。。本身呢到樓面,店外門口一d都唔起眼。。。而且menu都只係普通西餐咁,一d都提唔起興趣。。。不過,望望吓,竟然望到佢係米芝蓮,再望下menu價錢。。。。立即感覺雖然貴,預最少兩人都成千落樓!但都算抵食!所以就衝咗入去食!bread係免費不停refill。。。服務,味道都好好,好有禮貌。。。特別pizza....皮脆!用料新鮮而且,叫酒飲都唔一定得貴酒選擇,有二百八到都有一枝。。。仲可以就咁加几十蚊,有3杯餐酒叫做可以飲兩杯開心吓😆少少地又唔怕醉
行過太古揾晚飯,其實係週年紀念日。。。
本身呢到樓面,店外門口一d都唔起眼。。。
而且menu都只係普通西餐咁,一d都提唔起興趣。。。

不過,望望吓,竟然望到佢係米芝蓮,
再望下menu價錢。。。。
立即感覺雖然貴,預最少兩人都成千落樓!
但都算抵食!

所以就衝咗入去食!
bread係免費不停refill。。。

服務,味道都好好,好有禮貌。。。
特別pizza....皮脆!
用料新鮮
而且,叫酒飲都唔一定得貴酒選擇,有二百八到都有一枝。。。
仲可以就咁加几十蚊,有3杯餐酒
叫做可以飲兩杯開心吓😆少少地又唔怕醉
2018-08-04 1063 浏览
太古城中心肥妹仔好少去,但係近來聽到肥哥講起一間好好食既Italian restaurant,肥妹仔我無試過食正宗同高級既意大利菜,所以今晚就抱住一個嚐鮮既心情去試下CIKA,體驗一下~一入到去,個餐廳裝修好靚,係好fine dinning同精緻,肥妹仔我好好彩,坐到一個對住餐廳大螢幕既枱,個screen係播緊五六十年代既黑白西片,肥妹仔我成晚都差唔多無出過聲,睇住個scrwen,感覺就好似入咗時光隧道咁,去咗以前仲係黑白片既年代,好有feel,亦係肥妹仔從未體驗過既dinning experience!Baby Octopus Stew $140呢個係一個熱盤,用咗海鮮蕃茄汁去煮意式八爪魚,伴有三塊garlic bread!個海鮮蕃茄醬好濃蕃茄味,肥妹仔我仲食到有龍蝦汁既味道,八爪魚煮到好軟諗,薯仔係煎到香脆再上碟,好香薯仔既香氣。garlic bread焗到好脆,肥妹仔我將塊garlic bread沾上海鮮蕃茄醬再架隻八爪魚仔一齊食,真係好好食,呢個hot dish thumbs up!!Fritto Misto $190Basically呢一個係意式炸海鮮拼盤,內面有炸蝦,炸魷魚

Baby Octopus Stew $140

Fritto Misto $190
Basically呢一個係意式炸海鮮拼盤,內面有炸蝦,炸魷魚圈,炸魚仔同幾面炸脆玉瓜……伴碟既仲有一兜沙律醬,佢既沙律醬有一陣好獨特既味道,肥妹仔我估係有羅勒葉,唔知有無錯啦~炸蝦好大隻,肉質係好彈牙實淨,好新鮮,亦都有蝦味,炸物黎講好高水準!炸魷魚圈就係一盤大路貨色,無comment!!而個炸魚仔食落好特別,因為佢真係成條炸起,食到有魚肉,口感都幾結實,不錯喔!

2 Gusti Pizza 7" ~ Norcina and Estiva $190
叫咗個雙拼既pizza,一邊係自家製豬肉腸拼芝士磨菇口味,一邊係Parma ham拼火箭菜,兩款口味,啱唒肥妹仔我呢d貪心人士啦。先講下個豬肉腸,佢唔係我地食開德國豬肉腸果隻咁重鹽咁重口味,佢既豬肉腸只係少少醃過,無咩鹽味,反而食得出豬肉既油香味,surprise到肥妹仔我!芝士係morzarella,淡淡既芝士香同炒得香氣誘人既磨菇一齊食,熱辣辣切開有拉絲既效果!!!Parma ham就真係有咸香同油脂既味道,同火箭菜自己本身獨特既香氣黎食,好match!!!意大利餐廳整既pizza底通常都係脆薄底,亦都係點解會比起其他餐廳好食既地方!

Tagliolini Carbonara $160
呢個carbonara又係肥妹仔我從來未試過既味道,芝士醬既味超濃,對於我黎講什至有少少過咸tim,不過如果食很咸既人就一定好鐘意,因為真係好香芝士味,至於個意粉真係好特別,因為係食得出同其他意粉唔同,係特別煙韌,掛汁既能力超強,好好食!!!!

Virgin Mojito $70
好重mint既味道,甜甜地,好fresh!!!

Blueberry Cheese Cake $80
因為肥妹仔係好鐘意食cheesecake,所以無論幾飽如果有得叫都會叫!!!個cheesecake既texture似慕絲,比較諗身!!blue berry味都算濃,個餅底好重牛油味,not bad!!!!至於個hazalnut ice cream超好食,食得出好似某牌子既榛子朱古力味,正!!!!

what an excellent fine dinning experience!!!
2018-08-01
2018-08-03 168 浏览
尋晚肥雞同屋企人去咗試下呢間響太古城中心嘅西餐廳 叫Ciak, 佢係一間食意大利菜嘅餐廳 其實肥雞心入面已經諗好咗要揀乜嘢 首先嗌咗個 海鮮汁八爪魚 個湯底有啲似龍蝦湯雖然啲八爪魚唔係話好新鮮但係不過燉得好淋 都幾特別嘅 之後嗌咗個炸海鮮拼盤呢一個呢就有啲普通啦因為可能冇乜味道 全場最好味製嗌咗個相片pizza火箭菜parma ham配自家製豬肉芝士蘑菇 之後嗌咗個蛋黃醬芝士意粉呢一個鈉含量真係太超過啦好咸 直情咸到苦 最後嗌多咗個甜品藍莓芝士蛋糕配hazelnut雪糕 個hazelnut雪糕又真係唔錯反而過藍莓芝士蛋糕冇咩驚喜
2018-08-01
1K
2018-07-31 191 浏览
今日嚟到太古城米芝蓮餐廳推介的“CIAK”食一個high class lunch🍽, 竟然畀我哋食到呢碟香煎鱸魚有回到過去嘅味道。🙄🙄鱸魚都幾大件,肉質嫩滑,魚皮很脆,伴上清蜆肉濃湯好清甜, 令我同親友大開眼界👀,果然米芝蓮餐廳總會給人們驚喜。😎😎其實我哋最欣賞佢哋嘅餐包及前菜😂😂。🍞麵包新鮮出爐,熱辣辣香脆可口,唔好以為脆就會好乾,呢個麵包內裡好鬆化,配黑醋及橄欖油,超讚👍🏻👍🏻餐湯有濃厚嘅蘑菇味,好creamy及順喉😋😋。沙律有鮮味,八爪魚煙韌及爽口,入口有好強烈嘅橄欖味😲😲刺激你味蕾,稱得上開胃前菜,令食慾馬上提升。🔝🔝🔝睇下個草莓芝士蛋糕外形好似鋼琴🎹🎹,好像為食客彈奏出優美旋律🎶🎵,真令人食到翩翩起舞💃🏻💃🏻💃🏻。芝士味香濃幼滑,餅底硬度適中,牛油味同甜味不重,感覺好light。😊😊雖然餐廳在太古城,但環境很舒適,服務態度良好,真能感受到5星級食物,6星級待遇。😎😎

其實我哋最欣賞佢哋嘅餐包及前菜😂😂。

餐湯有濃厚嘅蘑菇味,好creamy及順喉😋😋。

朋友難得去見份好工咁值得慶祝就緊係同佢食餐好既😋😋我地揀左嚟試呢間被批為米之蓮既意大利餐廳Lunch set嚟講如果有高水準味道咁個價錢都make sense!呢個餐包可以refill,覺得好好食!因為太鬆軟,同埋配上橄欖油仲有少少醋,出奇地幾夾👍🏻前菜揀左一個湯同冷盤,我比較中意個湯,因為每啖都好分明地感受到濃郁既南瓜溶!一啲都唔淡味Pizza係啱啱焗好!熱騰騰,啲芝士完全係拉到絲,個餅底係幾脆,食左2舊已經有飽腹感主食除左叫左pizza,仲嗌左比較輕食既鱸魚,想講平時唔太中意食魚既我,都停唔到喺咁食!因為佢本身無骨,啲肉唔會階,好嫩滑,仲有魚皮可以保持到少少脆既感覺係好推介!食埋個甜品就完滿哂!呢度既cheese cake比較軟身同creamy,食落似慕絲多啲,但係味道係好重芝士味😂食漏左再食返啖乳酪雪糕解膩最適合不過
朋友難得去見份好工
咁值得慶祝就緊係同佢食餐好既😋😋
我地揀左嚟試呢間被批為米之蓮既意大利餐廳

Lunch set嚟講如果有高水準味道
咁個價錢都make sense!

生牛肉薄片伴巴馬芝士

南瓜濃湯
辣肉腸伴芝士蕃茄醬pizza
草莓芝士蛋糕伴野莓乳酪蛋糕
2018-07-26 1485 浏览
同肥仔去食西餐,行開太古城,見到呢間個樣幾FINE DINING入面都幾有情調Dinner set $298 per person有麵包、前菜、主菜、甜品及餐飲。餐前麵包麵包外脆內軟,加埋橄欖油同醋好開胃是日餐湯南瓜餐湯味道好香濃,煙三文魚伴杏仁配檸檬欖油三文魚煙薰味道香,加埋杏仁食口感豐富。蕃茄汁燴蟹肉蝦肉意大利飯意大利飯好正宗,咬落有嚼勁,醬汁好creamy,蟹肉蝦肉味道都突出。但都幾細碟..幾啖食晒慢煮美國牛肋骨伴薯菜肉味超香濃的牛肋骨,咬落好嫩口,推介!香蕉蛋糕伴朱古力碎及香草雪糕蛋糕的香蕉味道香,仲可以加埋香蕉肉一齊食,又不會太甜。蛋白杏仁蛋糕伴椰子脆片及椰子雪糕蛋糕好香滑,面頭有芒果醬,酸酸甜甜,多重味道。+$120 wine pairing好抵飲!共有三杯酒(白酒、紅酒、甜酒)先黎白酒,好易入口,又唔會好甜你差唔多飲晒先會黎紅酒, 一D都唔酸易入口呢杯好岩女仔飲,好甜,好快飲晒,但好快會飲晒仲有一人一杯餐飲,叫左凍咖啡OVERALL 兩個人差唔多8百左右,又有靚酒飲,但咁岩果日好多一家大細,嘈左小小。

入面都幾有情調

Dinner set $298 per person

有麵包、前菜、主菜、甜品及餐飲。

餐前麵包
麵包外脆內軟,加埋橄欖油同醋好開胃

是日餐湯
南瓜餐湯味道好香濃,

煙三文魚伴杏仁配檸檬欖油
三文魚煙薰味道香,加埋杏仁食口感豐富。

蕃茄汁燴蟹肉蝦肉意大利飯

慢煮美國牛肋骨伴薯菜
肉味超香濃的牛肋骨,咬落好嫩口,推介!

香蕉蛋糕伴朱古力碎及香草雪糕

蛋糕的香蕉味道香,仲可以加埋香蕉肉一齊食,又不會太甜。

蛋白杏仁蛋糕伴椰子脆片及椰子雪糕
蛋糕好香滑,面頭有芒果醬,酸酸甜甜,多重味道。

+$120 wine pairing
好抵飲!共有三杯酒(白酒、紅酒、甜酒)
先黎白酒,好易入口,又唔會好甜
你差唔多飲晒先會黎紅酒, 一D都唔酸易入口

呢杯好岩女仔飲,好甜,好快飲晒,但好快會飲晒
仲有一人一杯餐飲,叫左凍咖啡

2018-07-25
  • wine pairing
2018-07-18 155 浏览
家人慶祝帶我嚟!我本場係食肉獸所以好開心又有得食肉!餐廳唔算平,但裝潢夠哂靚突然好感恩自己係香港大!因為可以試到好多美食,唔駛走圍飛先試到!香港真心係一個美食天堂不過我應該無咩事都唔會成日嚟,因為打工仔一個月一次都夠哂數但如果男朋友帶我周年記念我都唔介意!佢嘅pizza都好香好脆口,外脆內軟,口感十足如果對肉同pizza都有興趣,我諗唔到唔試嘅理由😂只能夠說同傳統pizza差好遠.......佢好味好多
家人慶祝帶我嚟!
我本場係食肉獸
所以好開心又有得食肉!
餐廳唔算平,但裝潢夠哂靚

香港真心係一個美食天堂

不過我應該無咩事都唔會成日嚟,因為打工仔一個月一次都夠哂數

但如果男朋友帶我周年記念我都唔介意!
佢嘅pizza都好香好脆口,外脆內軟,口感十足

如果對肉同pizza都有興趣,我諗唔到唔試嘅理由😂
只能夠說同傳統pizza差好遠.......佢好味好多
2018-07-08 278 浏览
set lunch $230 二道菜,$260 三道菜, 飲品要另外加錢,因為是日甜品唔係咁啱, 所以只叫左$230 set.頭盤有沙律 / 湯, 主菜有pizza, 意大利飯, 牛肋條 同 魚, 選擇唔算太多餐包味道唔錯, 熱辣辣, 外脆內軟, 好香, 但有點咸個湯都几好味, 飲落去有點飲泡泡的感覺, 入面好多空氣, 几特別主菜我地揀左雙拼pizza 同 risotto,pizza係norcina拼margherita, pizza 皮好薄, 餡多, margherita好多番茄醬, 加埋羅勒酸酸哋几好味, 但我鍾意norcina多點, 因為有好多野菌, 好香菌味, 好正risotto - 番茄汁燴蟹肉蝦肉, 味道普通,食落似龍蝦汁多過番茄汁, 唔係好覺有蟹肉, 蝦肉就有几粒, 食落有點漏, 飯粒硬度偏向正宗, 所以較硬, 唔係太習慣

餐包味道唔錯, 熱辣辣, 外脆內軟, 好香, 但有點咸

2018-07-07
2018-07-05 2270 浏览
自從轉工由九龍轉戰港島後,天天在這區搵食都已經成為佐我既日常。太古,鰂魚涌既街邊小店實在不少,基本上花上一年半載,你仍然可以在這區找到一間「新餐廳」。但有時小店茶仔食得多,偶爾都會想搵間四正一點既餐廳食番餐好既,飲番靚既紅酒。呢一日,我就黎佐太古坊既 Ciak 。餐廳位於太古最大型既商場 – 太古坊,所以環境絕對有保證。步進餐廳,調得比較昏暗,把餐廳的格調昇華,讓令身邊的人和事美化不少。細看餐牌,$298一個dinner set,包埋餐湯/ 頭盤,主菜,甜品,再加埋飲品,真係好抵食。如果喜歡飲酒既,仲可以加多$120黎個wine pairing,平時既我,一定唸都唔駛唸就加埋佢,但係今日放工都有D累,唔飲得太多,所以最後揀佐散叫多一杯紅酒。散叫by glass黎講,呢度既選擇都真係幾多,平時house wine 想一杯杯 order 都只會有紅白各一既選擇,但係呢度就有成10款俾我地慢慢揀。Pinot Grigio, Danzante $70 per glass因為今日唔打算食紅肉既關係,所以order佐兩杯白酒,味道唔算好複雜,勝在容易入口。Buffalo Burrato 頭盤先來

呢一日,我就黎佐太古坊既 Ciak 。

餐廳位於太古最大型既商場 – 太古坊,所以環境絕對有保證。

Buffalo Burrato

頭盤先來一個水牛芝士既沙律,份量都唔少,伴上車厘茄,用黎清一清味蕾岩哂。

Daily Soup

因為頭盤我地點佐一個沙律,一個餐湯,而店員都非常醒目地拿多佐一隻碗仔黎俾我share ,值得一讚。

呢個菜湯做得好creamy ,味道好濃好好味。

餐包

餐包亦係餐廳既其中一個好大既賣點,一來夠熱,二來鬆化,簡單配上 Olive Oil 同埋 Vinegar 已經非常好味,我都忍唔住食佐3塊先停到手。

蕃茄汁燴蟹肉蝦肉意大利飯

Main Course我地第一個既選擇係意大利飯,亦都好比到驚喜我地,意大利飯粒唔會太硬唔會太淋,食落有咬口之餘帶少少黏口既咬勁。

蟹肉蝦肉汁做得夠 Creamy ,味道亦夠濃,唔會太咸卻帶有鮮味。

香煎鱸魚伴菠菜及魷魚配蜆肉濃湯

由於Main Couse 一號揀佐個比較Heavy 既意大利飯, Main Course 二號我地就揀佐比較清既鱸魚。

鱸魚係浸在濃湯上上碟既,個湯做得好鮮甜,一口鱸魚一口湯好滋味。

鱸魚既魚質夠挺身,而且厚身,食落夠口感。

香蕉蛋糕伴朱古力碎, 香草雪糕

香蕉蛋糕上面真係有燒得「蕉香」既香蕉,蛋糕既口感幾實在,蕉味都幾突出,香草蛋糕可以用黎中和一下香蕉既飽肚感。

蛋白杏仁蛋糕伴椰子脆片, 椰子雪糕

杏仁蛋糕上加了香橙,甜甜地又酸酸地,幾得意,雖然本身完成佐MAIN之後都幾飽,但係食落呢個蛋糕又會好開胃。

椰子蛋糕味道夠濃,帶埋椰絲,夠口感。

餐茶

最後送上既餐茶為整晚劃上完美句號,埋單人頭計唔駛$400,今時今日黎講真係好抵食,一定有下次!

2018-06-19
聞說中環店曾獲米芝蓮一星,以手工意粉馳名,而且有朋友吃過說不錯,所以此餐廳一直on my list本身已訂座,我和另一朋友先到,另一朋友一來到坐下,女侍應立即上前說要推薦餐牌,朋友說等一下,女侍應續說有secret menu要推薦,之後說了一輪就說是4-5人份量⋯ 但是我們只有3人 🤦🏼‍♀️ 而且前後只是約10-15分鐘,侍應表現好像對我們還沒下單不耐煩,可是朋友只是剛坐下呀 🤔餐前麵包不錯,聽說是任食的,但擬似男經理好像不想讓人吃 😒 麵包好吃才想多吃兩口呀,他好像看不起人不斷吃麵包似的招牌handmade carbonara,吃不出handmade感,醬汁過濃,這個菜式實在是稍遜Pizza 選了雙併,要了香辣雜錦海鮮跟四種意大利芝士配Parma ham,pizza烘得香脆7吋份量適中,特別是四種芝士那邊,very cheesy,芝士烘得軟軟綿綿的,非常好吃 炸海鮮拼盤做得唔錯,額外加分因本人喜歡炸物,而且有青瓜、白飯魚等少見食材,感覺頗新鮮。在還剩下少許時,女侍應再上前問該朋友吃完沒有,便立即收掉朋友餐具,還打算把我們的收掉。我們立即吃東西,她才作罷 😡 dipping sauce

炸海鮮拼盤做得唔錯,額外加分因本人喜歡炸物,而且有青瓜、白飯魚等少見食材,感覺頗新鮮。在還剩下少許時,女侍應再上前問該朋友吃完沒有,便立即收掉朋友餐具,還打算把我們的收掉。我們立即吃東西,她才作罷 😡 dipping sauce 做得唔錯,但擬似經理問也不問就在我們還在吃的時候就迅速把醬收了 🤬🤬🤬

之後女侍應再拿著menu出現,說可以叫甜品餐飲。朋友著她放下,我們便繼續談話。隔了不久,女侍應再出現,問要不要甜品?我:no
要不要餐飲?我:no 😡 這個女侍應再作罷!!我們完全感受不到她想推薦,只想不停煩我們再下單 😒😒😒😒😒

事後翻看fb,發現原來他們的service一直為人垢病 😡 食物還可以,個人是覺得有點過譽了,侍應的態度絕對是把餐廳毀了,餐廳需要正視一下!!
2018-06-26 219 浏览
咁岩嚟開太古城行街 行行下就肚餓啦就梗係搵個地方坐低醫下肚上網搵吓資料 就發覺原來太古城係有間米之蓮大廚開嘅餐廳 咁就梗係即刻入去入到餐廳都幾有格調 座位寬闊坐得好舒服首先我哋就叫咗個意式燴八爪魚仔及海鮮蕃茄汁八爪魚仔好彈牙 而且佢呢個番茄醬一絕之後就水牛芝士薄餅配羅勒番茄醬好得意 啲芝士一咬落去竟然係軟都好似液體咁之後就係和牛肉醬自家製寬麵 肉醬好有牛味 而寬麵都好彈牙最後就叫咗個朱古力心太軟作結尾唔會太甜 幾好
咁岩嚟開太古城行街 行行下就肚餓啦

肉醬好有牛味 而寬麵都好彈牙

最後就叫咗個朱古力心太軟作結尾
唔會太甜 幾好
2018-06-24 2285 浏览
今次嚟到Ciak搵食! 本身以為太古廣場係有錢人集中地,餐廳菜色一定好貴,原來都有例外。呢間意大利餐廳雖然被評為米芝蓮推介,但係食物的性價比意外地相當高,值得向各位食家開心share餐廳裝潢設計時尚中帶點藝術風格,有酒吧枱,牆上有掛畫,最特別是投放著意大利黑白電影,見客或放工happy hour氣氛都唔錯。菜色選擇非常豐富,最有名的是麵包、薄餅和麵條都是用意大利麵粉自家製,有心思自然好味道。餐前麵包上枱仲係暖笠笠,小麥味香,外脆內軟,黑醋和橄欖油瓶子設計獨特,平凡的麵包感覺即刻升值十倍。是日餐湯$100今天的餐湯是南瓜濃湯,雖然沒有其他配料,只有一些香草蒜頭和橄欖油調味,但味道還是很好,全因食材選料新鮮品質高。店員亦非常細心,主動幫我們將一客湯分成兩碗享用。傳統意色燴牛柏葉伴意大利白腰豆及蒜蓉包 $ 150沒想到意大利菜有牛栢葉食,當中亦有些牛肚,用燴的煮法又腍又入味,意式醬汁好香牛油味和豆味,蒜蓉包脆到好似薯片咁,點醬汁一起吃一流。自選雙拼組合薄餅(7吋) $180薄餅可以自選尺寸及雙拼材料,十分欣賞這個以食客為先的服務,份量和口味都容易控制,滿足所有客人。我們點了個7吋的,餅底薄餅
今次嚟到Ciak搵食!

是日餐湯$100

傳統意色燴牛柏葉伴意大利白腰豆及蒜蓉包 $ 150
傳統意式燴牛柏葉伴意大利白腰豆及蒜蓉包

自選雙拼組合薄餅(7吋) $180
自選雙拼組合薄餅(7吋)

我們點了個7吋的,餅底薄餅邊脆,即使放一段時間都可以保持香脆,一邊是四重芝士配意大利風乾火腿,鹹香味濃齒頰留香。另一邊是香辣雜錦海鮮配芝士番茄醬,微辣番茄醬很惹味,海鮮有蜆、蝦、魷魚,雖然偏細粒不過勝在鮮味。

海鮮汁伴虎蝦,青瓜粒自家製寬麵 $180
意式自家製的寬麵比較有咬口,蛋味亦比較濃,最出色的是麵條表面很掛汁,每一條都充滿濃郁的海鮮汁味。虎蝦肉鮮味彈牙,而且廚師已經預先拆殻,細心的服務讓客人可以盡情享用美食。
海鮮汁伴虎蝦、青瓜粒自家製闊條麵

檸檬撻配熱情果雪葩 $100
撻的餅底做得香脆,檸檬和熱情果味道都是甜中帶偏酸,正正可以消化一下豐富的晚餐。我最喜歡反而是面上白色像威化餅乾的,是用蛋白、砂糖、檸檬汁打成的糖餅,入口即化,香甜滋味。
檸檬撻配熱情果雪葩

餐廳不論食物和服務的水準都一流,價格亦親民,絕對可以再來幫襯!
2018-06-05
傳統意式燴牛柏葉伴意大利白腰豆及蒜蓉包
自選雙拼組合薄餅(7吋)
海鮮汁伴虎蝦、青瓜粒自家製闊條麵
2018-06-21 245 浏览
今日同好朋友去左太古慶祝生日, 因為知道有一間米芝蓮餐廳, 環境同食物既質素都好高既。就帶佢去試試。去之前都已經同左餐廳講我朋友生日,佢地真係超好,會幫我準備甜品以及生日朱古力字。SO WARM去到有分內外既位置,我揀左室內,原因係覺得好FEEL D, 仲有個電視播D 片。唔錯。一坐低就上左自家製餐包先。連餐包都特別好食,外脆卜卜內軟腍好好食呀我地見到PIZZA 可以MIX 埋一齊食超開心, 因為呢度D PIZZA 係出名好食架。我地揀左意式風乾火腿, 火箭菜薄餅配芝士蕃茄醬 MIX香辣雜錦海鮮出奇地夾呀。 可以一個PIZZA 食到兩款不同口味,皮底鬆軟香噴噴,蕃茄醬酸酸甜甜好醒胃,我同朋友兩個女仔可以極速食晒成個7” 批。帶子伴青瓜粒香蒜辣椒意大利麵大大粒帶子,麵身加左辣,更為惹味,食完都唔會有好滯既感覺呀最後叫左個沙律平衡一下先。大大碟沙律,食出好新鮮既味道到主角出場喇,我朋友好SURPRISE 好開心, 佢地擺得好靚,朱古力心太軟加雪糕球係PERFECT MATCH, 下次有任何GATHERING 或者慶祝活動既好選擇資料由香港愛玩生iPlayhk.com提供
SO WARM

帶子伴青瓜粒香蒜辣椒意大利麵

大大粒帶子,麵身加左辣,更為惹味,食完都唔會有好滯既感覺呀

最後叫左個沙律平衡一下先。大大碟沙律,食出好新鮮既味道

下次有任何GATHERING 或者慶祝活動既好選擇

資料由香港愛玩生iPlayhk.com提供
2018-06-20 208 浏览
依間餐廳係米芝蓮推介意大利餐廳,而中環分店更獲米芝蓮一星。今次黎到太古分店,都好高期望。餐廳服務都唔錯,會主動加水同換碟。價錢亦都幾扺食,有set dinner 只係$298。Angus beef Carpaccio賣相好靚,生牛肉片唔會太薄,食落口感唔錯。Smaoked Salmon Carpaccio唔會太咸,充滿油香,份量都幾多,夠兩個人食。Tagliolini Carbonara之前睇雜誌介紹評分唔錯,所以好期待,可惜醬汁太鹹,食落好heavy,意粉口感亦比想像中淋身。Pan Fried Sea Bass魚肉鮮嫩,表面煎得香脆,湯汁美味。Dacquoise跟餐嘅甜品,椰子雪糕同熱情果味道好夾,食完覺得好清新。Chocolate pudding 店員推介,焦糖雪糕帶鹹,味道有層次,但係心太軟太甜。
Angus beef Carpaccio
賣相好靚,生牛肉片唔會太薄,食落口感唔錯。

Smaoked Salmon Carpaccio
唔會太咸,充滿油香,份量都幾多,夠兩個人食。

Tagliolini Carbonara
Pan Fried Sea Bass
魚肉鮮嫩,表面煎得香脆,湯汁美味。
Dacquoise
跟餐嘅甜品,椰子雪糕同熱情果味道好夾,食完覺得好清新。

Chocolate pudding
店員推介,焦糖雪糕帶鹹,味道有層次,但係心太軟太甜。
2018-06-19 165 浏览
今晚約左好朋友慶祝生日。 公主👸🏻佢比較怕熱同唔喜歡落雨出街,食野亦都好有要求🙆🏻‍♀️。所以選擇餐廳的確很花功夫。 之前食過中環店覺得質素好高,知道太古城有分店,地點大家都方便,而且環境一定有保證,👸🏻一定滿意,所以訂左台食晚飯慶生🎂。-我們選擇了二人餐 + $120 每人Wine Pairing 先奉上熱騰騰的麵包麵包剛剛焗起,外層脆,但內裡相當軟熟配黑醋欖油已經十分美味我們refill 了一round 呢!-🤹🏼‍♀️Appetizers配🥂Vermentino di sardegna1️⃣特級水牛芝士伴意大利車厘茄配黑醋欖油汁水牛芝士質感呈半軟有彈性配上酸酸甜甜新鮮的車厘茄及黑醋 與芝士奶香交融著,口感多層次-2️⃣煙三文魚薄片伴杏仁片配檸檬欖油帶咸香的煙三文魚本身已經很好吃煙味不算濃, 不會搶去魚的鮮味加上醒胃醬汁:檸檬欖油,更香更滑,將味道提升。杏仁片脆脆的挺香口,能增加咬口-吃畢兩道清新開胃的前菜,就來主菜了🌟Main course 配🍷Podere Montepulciano d'Abruzzo1️⃣香煎鱸魚伴菠菜及魷魚配蜆肉濃湯魚皮煎至微微的金黃色,非常香脆🤞🏻鱸魚沒有過多的調味,用
先奉上熱騰騰的麵包

麵包剛剛焗起,外層脆,但內裡相當軟熟
配黑醋欖油已經十分美味
我們refill 了一round 呢!
🤹🏼‍♀️Appetizers
配🥂Vermentino di sardegna

1️⃣特級水牛芝士伴意大利車厘茄配黑醋欖油汁

水牛芝士質感呈半軟有彈性
配上酸酸甜甜新鮮的車厘茄及黑醋
與芝士奶香交融著,口感多層次
2️⃣煙三文魚薄片伴杏仁片配檸檬欖油

帶咸香的煙三文魚本身已經很好吃
煙味不算濃, 不會搶去魚的鮮味
吃畢兩道清新開胃的前菜,就來主菜了
🌟Main course

1️⃣香煎鱸魚伴菠菜及魷魚配蜆肉濃湯

魚皮煎至微微的金黃色,非常香脆🤞🏻
鱸魚沒有過多的調味,用蜆肉海鮮做湯底
味道清新,更能突出魚的鮮味,湯底亦很清甜
魚肉肉質綿密鬆軟,口感嫩滑,卻不沾一絲魚腥的滋味

簡單地配上新鮮菠菜及帶咬口的魷魚🦑
一份甜美細膩的味道
2️⃣慢煮美國牛肋骨配薯菜

低溫慢煮這種新派烹調方法,可令肉滑多汁
牛肋骨肉質帶點粉嫩、油花分佈較平均
肉甜味帶脂香,慢煮令肉質十分軟腍鬆化,帶微微韌勁。
🌟Desserts
配🍸Moscato d'asti Vignaioli di s. stefano

1️⃣香蕉蛋糕配朱古力碎,香草雪糕

蛋糕🍰很鬆軟,濃濃的香蕉🍌味
與香滑奶味重的香草雪糕很夾
2️⃣蛋白杏仁蛋糕伴椰子🥥脆片,椰子雪糕

蛋白蛋糕軟熟,有淡淡的杏仁香
椰子雪糕裡有椰絲
食物質素高,環境靚,而且價錢唔貴抵食👍🏻
聚會既好選擇❤️