2019-04-08 1564 浏览
約左一個朋友食飯,佢一向都有個list收藏起想去嘅餐廳,就跟佢提議嚟西環食dinner喇我朋友好堅持由佢負責訂位,當時我都不疑有他。西環呢頭嘅餐廳都好有格調,訂左六點,餐廳都未開始多人,內在環境令人好放鬆,朋友終於到喇,main有兩個選擇係pork同beef,唔洗頭痛我一定揀牛啦然後叫左個risotto ,朋友就叫定甜品,佢話好靚喎,佢一向都係相機食先嘅人,當時我都無懷疑。首先係Abalone risotto,味道一流,而且濕度剛剛好,我對risotto都好有要求😎鮑魚彈牙最期待就係食牛扒,雖然份量偏細,但係韓牛質地好鮮嫩,本身都好juicy ,加埋旁邊個汁,好夾。我地每人叫左一杯mocktail,我呢杯係Popcorn cooler主要係柚子味,但係後味有d似咖啡咁澀。然後waiter上埋甜品,我見到枝蠟燭同個牌都未get到😂以為送錯枱,望真d先發現係自己個名😂太早預祝所以完全估唔到😂感到好驚喜影完相waiter就係爆谷上灑鹽,無幾耐就開始溶,加左鹽後,鹹鹹甜甜食到停唔到,如果爆谷係脆嘅就好喇
約左一個朋友食飯,
佢一向都有個list收藏起想去嘅餐廳,
就跟佢提議嚟西環食dinner喇

我朋友好堅持由佢負責訂位,
當時我都不疑有他。

西環呢頭嘅餐廳都好有格調,
訂左六點,餐廳都未開始多人,

內在環境令人好放鬆,

朋友終於到喇,main有兩個選擇係pork同beef,
唔洗頭痛我一定揀牛啦

然後叫左個risotto ,朋友就叫定甜品
佢話好靚喎,佢一向都係相機食先嘅人,
當時我都無懷疑。
Abalone  risotto

首先係Abalone risotto,
味道一流,而且濕度剛剛好,
我對risotto都好有要求😎
鮑魚彈牙

Hanwoo  beef  tenderloin

最期待就係食牛扒,
雖然份量偏細,但係韓牛質地好鮮嫩,
本身都好juicy ,加埋旁邊個汁,好夾。

Popcorn  cooler
我地每人叫左一杯mocktail,
我呢杯係Popcorn cooler主要係柚子味,
但係後味有d似咖啡咁澀。
Pop  mountain

然後waiter上埋甜品
我見到枝蠟燭同個牌都未get到😂
以為送錯枱,望真d先發現係自己個名😂
太早預祝所以完全估唔到😂
感到好驚喜

影完相waiter就係爆谷上灑鹽,
無幾耐就開始溶,加左鹽後,
鹹鹹甜甜食到停唔到,
如果爆谷係脆嘅就好喇

Hanwoo  beef  tenderloin
Popcorn  cooler
Pop  mountain
2019-03-23 222 浏览
喺IG見到好多人都推薦嚟呢度食爆谷雪糕,今日就同兩個朋友揀咗lunch Time嚟食😋😋😋先講下安排座位方面,大家嚟之前記得一定一定要訂位。 我同兩個朋友因為係walk in入嚟嘅,就算去嘅時候餐廳根本上一個客人都冇,佢哋都只係俾我哋揀吧枱或者坐戶外😐😐😐就算當我地走嘅時候其實都見到有啲台係冇人坐,所以係呢一方面其實係有啲唔係好滿意🥴🥴🥴環境⭐️⭐️⭐️⭐️呢度嘅環境確確實實係唔錯,感覺上都好高級,好適合同三五知己你啲就食個lunch或者tea👍👍食物今次我哋叫咗一個意粉一個 risotto,意粉係卡邦尼意粉,呢一個意粉其實唔係好滿意。首先佢嘅汁完全冇蛋黃醬嘅味道,而且佢上面擺嘅芝士實在太濃味,完全唔覺得自己係食緊carbonara至於佢嘅鮑魚risotto 只可以講係合格,已二百幾蚊一碟嘅價錢黎都可以講性價比唔算好高。因為佢嘅鮑魚冇鮮味,rissoto有好濃嘅海鮮味道,喺味道上係合格嘅,但至於值唔值呢個價錢就真係見仁見智。甜品⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢度嘅爆谷雪糕甜品絕對值得黎試!唔單止份量好足,佢入面嘅雪糕係粟米味嘅雪糕,完美咁樣同外面嘅爆谷配合,而且雪糕甜味唔會好重,中和返爆谷嘅焦糖味。👍👍值得一試!
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
食物
甜品⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-03-12 232 浏览
話說之前揀中咗呢間係西環嘅西餐廳喺香港大學站一出行一陣就到門面已經好靚勁有西式嘅感覺因為我哋係walk in冇book位所以只可以坐近門口嘅一張二人枱我食嘢嘅呢一晚人數都比較多因為係第一次嚟所以我哋好多都揀咗 signature首先呢個前菜係一個韓式嘅rice roll本身熱韓式嘅飯卷佢夾左啲吞拿魚係入面然之後外面在沾左一啲好脆既麵包糠另外佢再配左一啲凍嘅韓式醃蘿蔔同埋紫蘇葉山菜嘅沙律 味道fresh得來又好暖胃我見好耐冇食過risotto 就嗌咗佢呢個abalone risotto一上碟嘅時候香味已經湧緊出嚟risotto 既成品非常好唔會有一啲係煮唔透而且好入味我另一半話呢一個喺香港平均來講係好高分另外佢鮑魚煮得非常林非常有咬口又新鮮估唔到兩樣野加埋一齊會咁好食另外一個main上菜啦佢係一個pork belly 用刀分開佢嘅時候見到佢層層分明面鋪左一層好似乳豬皮咁質地嘅脆脆但食落去嘅時候非常林身 好似準備好耐時間咁覺得好神奇所以就叫咗waiter過嚟問一問佢話 首先要前一晚開始準備醃好第二日就會slow cook 等熟透之後再鋪一層麵包喺上面在拎去焗就會有呢個咁好嘅效果因為我本身唔

話說之前揀中咗呢間係西環嘅西餐廳

冇得食佢食招牌嗰個Popcorn雪糕

成間餐廳嘅Staff服務都好好
係一間好高質嘅西餐廳
2019-03-11 215 浏览
今日得閒嘆個Tea☕️Uni Butter Pineapple Bun🍍菠蘿皮做到勁鬆脆😙麵包質地軟綿綿牛油加入左海膽整成😉相當厚身😄微微鹹每咬一口菠蘿包🤩都充斥住海膽香味係全個Tea set入面小妹最喜愛🥰最底層漢堡扒🍳煎蛋🤪真係估你唔到今日得閒嘆個Tea☕️漢堡扒係朱古力🍫煎蛋係棉花糖😝可愛Cherry mousse 質感幼滑🍒 甜度適中葡撻仔都做得有水準👍🏻最後Tea Set不能缺少嘅scone🥯小妹愛食cranberry😋所以覺得都不錯吃😆嘻嘻食tea小妹中意叫茶飲🍵呢杯係blueberry coconut 🥥 清香嘅果茶味食咁多野飲茶有助中和油膩感😌
今日得閒嘆個Tea☕️

食tea小妹中意叫茶飲🍵
呢杯係blueberry coconut 🥥 清香嘅果茶味
食咁多野飲茶有助中和油膩感😌

2019-03-08 160 浏览
美得像藝術品既下午茶Cobo House環境舒適,落地大玻璃,餐廳內更擺放好多藝術品。588 /2位,每日得10份,記得早d打去book枱。下午茶層架上一共有4款鹹點及7款甜點,另外還有自家製的鬆餅及飲料,仲係透明層架,好grand。下午茶的點心好有特色,特別係「太陽蛋」造型的芒果棉花糖 會出煙架,相機食先,記得不要錯過好特別仲有馬卡龍、紅莓、綠茶吉士、芒果醬及朱古力慕絲製作而成的「馬卡龍漢堡包」成set tea set都好繽紛,完全俘虜了我地女孩的心!
美得像藝術品既下午茶

588 /2位,每日得10份,記得早d打去book枱。

下午茶的點心好有特色,特別係

「太陽蛋」造型的芒果棉花糖

會出煙架,相機食先,記得不要錯過

好特別

仲有

成set tea set都好繽紛
,完全俘虜了我地女孩的心!
2019-02-23 194 浏览
COBO HOUSE👍🏻靚係好靚,味道就一般啦。IMPOSSIBLE BURGER差不多200蚊個,食落好干下,好在d紫薯正正!但食完好口渴🧐 餐廳就真心幾靚嘅,同女仔朋友嚟打卡幾好😽#hkfoodiger #hkfoodshare #hkfoodstagram #hkfoods#hkfoodies#hkfoodshop #cobohouse#hkfoodigdaily #impossibleburger #hkfoodpic
2019-02-21 161 浏览
星期六下畫去完西環碼頭,睇完日落就去cobo house 晚餐,步行約15分鐘就到。餐廳地點非常方便,如搭地鐵香港大學站b2出口行2分鐘就到。2人行叫左3樣食物carbonara linguine 非常重芝士味,芝士控必食pork belly外皮鬆軟油而不脷的豬腩肉 第一次食 感覺非常特別 可以encore 。rice roll 細細粒容易食 有種韓國風味。侍應服務質素非常好,熱心介紹食物。總括嚟講餐廳 食物質素員工服務 值得會再去一次。
餐廳地點非常方便,如搭地鐵香港大學站b2出口行2分鐘就到。
2人行叫左3樣食物
rice roll 細細粒容易食 有種韓國風味。
侍應服務質素非常好,熱心介紹食物。
總括嚟講餐廳 食物質素員工服務 值得會再去一次。
2019-02-16
  • rice roll
2019-02-14 174 浏览
COBO HOUS係一間主打藝術元素的餐廳,裡面啲甜的賣相亦相當精緻。餐廳樓底高再加上簡約又富時尚的裝潢,充滿空間感之餘又令人感覺舒服不壓迫。經友人推介要試呢度嘅Popcorn Mountain($188),呢個甜品份量適合3至4個人食,高度有接近1.5部電話咁高,個甜品主要係粟米味雪糕上面痴滿Popcorn再淋上焦糖醬,之後員工再喺上面刨上岩鹽。因為個Popcorn太搶味,導致粟米味雪糕就好似比較淡嘅Vanilla雪糕,不過就係咁剛剛好平衡返,最到位應該係落咗個岩鹽,成個甜品整體嘅甜度大大提昇!!

呢個甜品份量適合3至4個人食,高度有接近1.5部電話咁高,
甜品主要係粟米味雪糕上面痴滿Popcorn再淋上焦糖醬,
之後員工再喺上面刨上岩鹽。
  • Popcorn Mountain
2019-02-12 215 浏览
cobo house成日睇到啲相都覺得好靚 今日終於試左啦 留意返佢系無set lunch嫁 abalone risotto 睇相都見佢吾少鮑魚系度 但其實個飯裡面都有好多切粒嘅鮑魚 有啲都吾少 佢個sauce又勁creamy不過就有少少濟popcorn mountain 佢系我尼嘅目的 佢都幾大個適合3至4個人食 佢出面系焦糖popcorn 裡面系vanilla雪糕 但系火灸左所以佢個味有啲似creme brûlée’上尼個層嘢咁 如果生日嘅話仲可以加個生日牌系上面 打卡一流佢啲cocktail我都好鐘意 Omi Rosa 見佢上面有一層泡以為系好似平時飲有汽嘅嘢咁 但原來有泡加玫瑰cream 下面就系好重嘅玫瑰味 cocktail 鐘意玫瑰味嘅就一定要試blossom sour 佢都系勁香elderflower 味 雖然佢裡面有vodka, linqueur但一啲都吾會藥水味
cobo house
abalone risotto

popcorn mountain

2019-02-04 4672 浏览
自從西環地下鐵通車後,港島西區起了大變化,老舊建築物一個個倒下,換上了新裝,是進步抑或是無情,誰也說不清。 偶爾都想跟太太來個浪漫的用餐,聽朋友說西環的 Cobo House 不錯,一試無妨。餐廳位於地鐵出口附近,信步而行不過三幾分鐘腳程,相當方便,但因為左右是舊建築物,很容易便擦身而過。 早前餐廳推出了Winter White Truffle Menu ,4道菜($880)連酒水($1,380),正好找個晚上,放下兩隻小魔怪,好好享受一晚。 Pan Seardd Scallop and Octopus帶子煎至外層微焦,而內裡肉質嫩滑,火喉控制得不錯;而八爪魚用慢煮方法處理,咬落毫不覺韌,連同清新爽脆的沙律菜一齊食,味道更佳。 配上Azelua Barbra d'Alba Punta 2012,似乎丹寧偏重,而且帶果酸,或者選用輕盈一點酒會更好。 Crab Ravioli, Crab Tobiko, Crab Bosque Chips意式蟹肉餃味道濃郁,蟹味在口腔散發,而且伴碟的三色蔬菜汁是刁草、南瓜及紫椰菜,蘸點一下,是更添美味,幾片脆片更是神來之筆。 今次

今次配上 Azelia Nebbiolo 2013 ,感覺反而似 table wine,非常平均,易入喉。

Sous Vide Cod with Pistachio Crust

主菜有魚及牛選擇,跟太太各自點選,魚肉非常嫩滑,伴碟的日本舞茸陣陣幽香,店員會在上餐時,為客人刨上白松露,蓋滿碟面,即時瀰漫香氣,超正。

另一道主菜是

Pan Seared Veal Tenderloin with Pistachio Crust

點了 medium rare,中間呈嫣紅色,而且有血絲,火喉準,蘸點的紅菜頭汁,更是甜美。

今次選配 Azelia Barolo 2012,屬於同系中級別較高的一種,丹寧偏強,用來配紅肉一流,醇厚的質感,呼吸後,丹寧更順滑,表現良好,在幾枝酒中,最欣賞的一枝。
White Wine Pear

甜品做得非常細繳,梨肉以白酒煮過,上面還插著梨乾,茉莉米雪葩令人驚喜,再加上置面的松露蜂蜜慕絲,質感輕盈,更得我心。

伴碟的朱古力,外層是朱古力脆皮,內裡是朱古力軟心,又是不可錯過。

Andreola Veru Prosecco Extra Dry NV
最後來杯 Prosecco,輕微酒意,令人感到舒適。

Hokkaido Uni, Korean Chili, Linguine ($338)

由於太吸引,另外追加了一碟 Linguine,拌和了海膽後,口感非常豐腴,Linguine有嚼口,好啱自己。
2019-02-03 178 浏览
It’s a lovely venue at a pretty quiet location. Relax atmosphere, good music, good company.Ambiance 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Taste 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Cleanliness 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 👍🏻👍🏻👍🏻Great place to visit with close friends, portions are pretty big, so good to share if one does not have a big appetite.
Ambiance 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-01-24
午餐
Braised  ox  tail  risotto
2019-02-02 158 浏览
香港大學站外既高水準餐廳同朋友認識左一週年 一於去食餐好叫左好豪華既龍蝦麵 lobster trio $468個龍蝦煮得好香口 麵唔太乾唔太濕 恰到好處但個麵有少少唔夠味呢個價錢有d太貴💸Abalone risotto $258 亦都好好食 呢個平啲 味道一樣咁好 性價比好高!成個risotto一睇就知好creamy 飯既淋 加埋有咬口既鮑魚 好食到想再叫多個!最後食左個pop mountain $188粟米味爆谷同雪糕 再加埋玫瑰鹽成件事昇華哂🖖🏻
香港大學站外既高水準餐廳
粟米味爆谷同雪糕 再加埋玫瑰鹽
成件事昇華哂🖖🏻
  • Abalone  Risotto
2019-01-26 254 浏览
@cobohousehk ————————————————————可能適合對象:#爆谷雪糕 #雪糕山 #爆谷 #粟米湯蛋糕 #雪糕 甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰包 ✖️/ 紙盒✖️🏷:✔️(有朱古力生日牌)💬:高尚餐廳,各個店員都好好🛒:西環 #cakeup_西營盤站🔘:碟裝💰:$188————————————————————性價比:中上曾幾何時,我哋介紹過一個好似Donut形狀嘅啫哩奶凍,有印象?我哋真係有眼不識泰山,原來佢門口有一間餐廳就係食𠵱個爆谷雪糕山!造型其實已經先聲奪人,生日用嚟呃Like,其實唔洗呃都會Like。佢其實係用到粟米湯味爆谷黐上座以粟米味嘅雪糕山度,上面再會加啲岩鹽,甜中帶丁丁咸味!粟米湯爆谷好好味,好濃。我哋個味覺係,一食,就Recall返一包粟米湯味個包水泡形嘅零食!好濃味,好香!正當粟米湯搶先一步俾你feel到個味之後,粟米味雪糕又粉墨登場。但由於爆谷帶有好濃郁嘅粟米味,個雪糕個味就好容易被忽略,就會未必咁易分別到係粟米味雪糕(所以我哋都一度以為係雲呢嗱味雪糕?)但成份甜品都真係好好味,追食度好高。咁去得
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰包 ✖️/ 紙盒✖️
🏷:✔️(有朱古力生日牌)
💬:高尚餐廳,各個店員都好好
🛒:西環 #cakeup_西營盤站
🔘:碟裝
💰:$188
————————————————————
性價比:中上

咁去得𠵱間餐廳都未必會齋食𠵱座山,其他食物,我哋都覺幾好味。不過價錢就未算大眾化,食物portion細啲啲,但座山$188,4個人夠食,同埋又唔洗下下生日蛋糕,雪糕都OK呀。

同埋提一提,要影相,真係把握黃金3分鐘,不竟都係雪糕,影影吓,係會有雪崩嘅情況,見到啲爆谷跌落嚟㗎~
————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #西環美食 #西營盤美食
粟米爆谷雪糕山
粟米爆谷雪糕山
2018-12-21 224 浏览
聖誕節將至, 提早與友人到主理韓式意大利菜的西環Cobo House嘆Festive Menu, $1688+10% for two, 我們均認為非常抵食, 份量不少之餘, 就連賣相及味道都很加分! 主菜兩款、主菜三款及甜品兩款, 吃得我們也捧著大肚子離開. 頭盤先來清脆可口的葡萄牙沙甸魚橄欖沙律, 醬汁是開胃但不會太酸的檸汁, 大大束蔬菜還有車厘茄、香甜烤椒, 十分清新. 若嫌還未夠, 可沾沙律醬, 粒粒黑色的其實是黑醋分子料理, 很有心思. Seafood Gambas, 有蝦、八爪魚、魷魚及魚, 湯頭質感油潤而味道鮮甜, 橄欖油的比重較濃, 烤過的檸檬能減輕厚重的湯頭, 但整體來說是非常美味! 頭盤已經十分有睇頭, 當 然我們對主菜也很期待! 軟殼蟹沙律伴濟洲橘醬汁, 軟殼蟹炸得香口但蟹肉仍嫩滑, 沾上混了些少芥末的濟洲橘醬汁, 特別得來沒有違和感. 以此醬拌新鮮蔬菜吃也很夾. 軟殼蟹下的是Yorkshire pudding, 建議趁熱吃, 外脆內軟. 鮑魚意大利飯, 粒粒飽滿兼有適當的硬度, 以芝士及鮑魚汁去烹調, 特別入味! 看那鮑魚亦有嚼勁, 軟稔度適中,
鮑魚意大利飯, 粒粒飽滿兼有適當的硬度, 以芝士及鮑魚汁去烹調, 特別入味! 看那鮑魚亦有嚼勁, 軟稔度適中, 以為份量少嗎? 吃過risotto的就一定知道少少也能吃得很飽, 我們兩個女生吃到這道菜已經飽了7成啊~
主菜還有 「最靚既豬腩肉」! 驟眼看來是脆皮燒腩, 一刀切下, 才知是麵包糠鋪了在豬腩肉上, 一層肥膏一層肉, 很看口! 肉質未算軟稔, 但也十分不錯啊~
吃時可似韓式吃法, 以生菜放低, 沾了辣醬, 再放豬腩肉在上, 太美味了!
最亮眼的甜品出場了! Sunny Side Up, 好大隻蛋, 又海藻芒果醬而製的蛋黃也吸睛.
店員教路, 從蛋黃開始向下切, ‘流心度’不得了! 這件其實是芒果慕絲蛋糕, 芒果醬、芒果粒, 材料豐富, 酸酸甜甜, 不難吃光一個! 伴碟還有honeycomb crumble, 吃時弄碎一點放在蛋糕上吃增添層次感.
滿有聖氣份的有Mont Blanc Aux Marrons with Champagne Ice-cream, 印象很深刻, 軟心栗子及栗子蓉裹著的便是香檳雪糕, 酒味濃淡得宜, 奶感不重, 絕對不會醉.
非常滿足的一頓! 若果單看menu, 還會以為很少吧, 但其份量之大, 讓我們不得不讚.

Festive menu沒有包括飲品的, 店方的cocktail賣相精緻, 而我們已經超級飽, 沒有再多空間了.
原價$1688+10%, 若12月22日前訂位, 2人餐只需$1388 / 4人餐為$2888+10%, Cobo House位於不繁忙的街道, 因此用餐時街外寧靜, 好舒適.
2018-12-13
  • Mont Blanc Aux Marrons with Champagne Ice-cream
  • Sunny Side Up
  • 麵面糠豬腩
  • abalone risotto
  • 軟殼蟹沙律伴濟洲橘醬汁
  • Seafood Gambas
  • 葡萄牙沙甸魚橄欖沙律
2018-12-20 3394 浏览
提早食聖誕大餐(其實係遲來的慶生)來到12月中難免要局住食貴價餐這裡亦為慶祝聖誕設計了festive menu而且20號前食仲平$300聖誕餐上就缺乏餐廳招牌菜不過依然走歐亞fusion風 全部都係share plate前菜兩款都較為普通味道係不錯但沒有任何驚喜海鮮gamba味道沒想像中鮮而且真係偏油主菜先來軟殼蟹沙津我會說沙津比軟殼蟹好食😂芥末醬幾好食 但同軟殼蟹又不是十分夾軟殼蟹好脆但略嫌炸粉過多Yorkshire pudding更是overcook 太乾太硬然後焗snapper就不錯 魚夠tender但味道又係沒想像中咁出色入味加入中式食材包括咸檸同臘腸係幾特別亦增加味道層次韓式牛肋骨超級淋 用叉就能輕鬆撕開牛好入味 加上超甜栗子絕對係Dish of the Day甜品方面當然係聖誕lookSunny Side Up 就扮太陽蛋但其實係芒果蛋糕加勁多cream😂要讚的係真係流心芒果 超似蛋黃流沙要彈的係cream過多 蛋糕唔夠moist另一個甜品反而有驚喜栗子醬底下原來係香檳雪糕香甜真係食到香檳味 雪糕真係堅好食但配栗子未必係最好配搭最後當然係散叫的招牌甜品popcorn mou
提早食聖誕大餐(其實係遲來的慶生)
來到12月中難免要局住食貴價餐

有幾度菜就咁擺低就算
上菜速度有點過快
剛食完一度菜立刻就來下一個
未能慢慢享受晚餐
兩個雪糕甜品同時上 兩樣都會融 食邊樣先好?
另加的popcorn mountain應該要遲一步上
預約時說好了慶祝生日