📍 Coffee by Zion 🎗️📍 西營盤 𝗦𝗮𝗶 𝗬𝗶𝗻𝗴 𝗣𝘂𝗻 • 第一街83號地下1號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-位於西營盤的《Coffee by Zion 🎗️》,已收藏了在bookmarks良久終於趁新年過後的空閒周末,來解鎖一下~-Coffee by Zion位於西營盤地鐵站B1出口正對面,位置好方便有兩張室外的餐桌,方便帶同寵物、吸煙、來休閒一下或打卡的食客;室內也有不少座位-(2024年2月)⭐️ 營業時間:星期一至日 09:00-18:00⭐️ 最低消費:每人一杯飲品⭐️ 繁忙時間有入座時間限制⭐️ 餐廳不設加一服務費,採自助服務形式,以電話下單、自助取餐具等=餐廳提供不少食物選擇,如英式早餐、意粉、漢堡、班戟、牛角窩夫、蛋糕等當然少不了手沖咖啡、咖啡、茶飲等不同飲品選擇強力推薦大家一嚐他們的拉花飲品,因為拉花確實超美超打卡able!!😍-中午時分有午餐餐牌,配有餐湯及餐飲,我們則選擇了單點(現在看回來好像午餐比較划算一點點🤣)-蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條漢堡包 ($128)Smoked slow-cooked pork ribs burger+ 煎蛋 Fried e
📍 Coffee by Zion 🎗️
〔 Follow me! ♥︎ 〕
終於趁新年過後的空閒周末,來解鎖一下~
(2024年2月)
⭐️ 營業時間:星期一至日 09:00-18:00
⭐️ 最低消費:每人一杯飲品
⭐️ 繁忙時間有入座時間限制
=
當然少不了手沖咖啡、咖啡、茶飲等不同飲品選擇
蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條漢堡包 ($128)
+ 煎蛋 Fried eggs ($18)
+ 薯條 Fries ($16)
漢堡包有不少口味配搭,這款【慢煮豬肋骨條】是除了炸雞跟牛肉以外的一款
好好吃,肉身鬆軟又入味,沒有骨所以啖啖肉😋
配上椰菜沙拉,加點爽口的新鮮感,很搭配~
蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條漢堡包
漢堡本身沒有配薯條,但漢堡一定要配薯條才完整的啊,所以可以加$16加配🤣
另外也想加點邪惡感,加配了煎蛋 (+$18),放在漢堡中一起吃,簡直是更上一層樓,大滿足😍
煎蛋

焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 ($108)
Croffle - Banana, Nutella, Ice cream
這裡不賣一般的「waffle」,賣以牛角包弄成的、更邪惡的可頌窩夫「croffle」(croissant X waffle)
可頌窩夫質感外酥脆內帶韌,帶牛角包本身的香氣
可頌窩夫有不同口味配搭,我們選的這款是焦糖香蕉配Nutella,不過我們把Nutella換成普通朱古力醬了
另外還有焦糖香蕉、藍莓、朱古力雪糕,口味配搭一流
雪糕朱古力味道香濃,不過神奇的不太會融化😂
胃口不大的,點一份牛油窩夫都幸福感滿滿💕
焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕
(唯一一點就是雖然備註了要「叫起」,但竟然在吃鹹食前先上了這道,有點打亂了節奏🙈;不過相信只是看漏了,因為把Nutella換成朱古力醬的請求是有留意到的~

Hot chocolate ($45)
來到這裡一定要點拉花飲品啊~~
味道先不說,這個拉花也太美了吧!!!🤩
適逢新年,咖啡師竟然拉花拉了一條「LOONG」🐉!也太有才!!
而味道來說也算滿濃郁🍫
Hot chocolate

Black sesame latte ($48)
這杯拉的是龍頭🐲,打卡度也是滿分啊!
黑芝麻拿鐵可以選配oat milk或almond milk
選了燕麥奶,味道不重,黑芝麻味道很突出、很濃厚
入口還嚐到粒粒芝麻粉,好滿足!🖤
Black sesame latte
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Hot chocolate
Black sesame latte
2024-02-20 14 浏览
呢間Cafe真係好近地鐵站,喺正個出口對面,成日都會經過😆今次weekend就過嚟食個tea🍵入面座位唔算多,週末下午茶時間都幾乎滿座,不過都坐得舒服蟹肉安格斯牛肉漢堡包🍔$118面頭係蟹肉伴蛋黃醬,味道濃郁,安格斯牛外層煎得焦香,切開入面肉汁豐富,麵包亦都烘得香脆,食落令人滿足🥰厚切薯條炸得香脆,灑上咗滿滿嘅鹽,令到每條薯條都好夠味🍟我哋仲要另外加咗煙肉,真係超級邪惡🫠牛油可頌窩夫$68有兩個大大嘅自家製croffle🧇烘得鬆脆,牛油味香濃,配埋牛油同蜂蜜一齊食就啱晒🤤Matcha Latte 🍵$45拉花好可愛🐟飲落抹茶味濃郁亦都帶點回甘🍵

蟹肉安格斯牛肉漢堡包🍔$118

牛油可頌窩夫$68

Matcha Latte 🍵$45
拉花好可愛🐟飲落抹茶味濃郁亦都帶點回甘🍵
下午茶
2024-02-18 23 浏览
西營盤 Coffee By Zion.味道:8/10🌟抵食:8/10🌟環境:8/10🌟.小編喺OpenRice見到呢間Cafe啲拉花勁靚🤩決定帶大家黎try try佢😆第一件蛋糕上到嚟小編就俾佢嘅份量嚇親😍估唔到仲有精緻Cafe俾蛋糕份量比得咁足!大大件巴斯克蛋糕嘅中間係入口即溶嘅流心😆好味😋另外叫咗抹茶味嘅窩夫🧇抹茶醬非常之濃郁🍵窩夫亦都好香口😄菠蘿咖啡非常之清爽,啱晒咁舒服嘅春季😌芝麻特飲都夠曬濃郁,拉花都好得意🤭大家如果經過不妨入嚟坐吓take a break😪.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #拍拖好去處 #香港美食 #打卡 #西營盤 #西營盤Cafe #Cafe #拉花 #下午茶 #西營盤好去 #西營盤美食
西營盤
Coffee By Zion
味道:8/10🌟
抵食:8/10🌟
環境:8/10🌟
2024-02-15 14 浏览
西環 #西營盤 個邊都幾多特色 #餐廳 同 #cafe 好岩放假去chill下呢度D野食都幾出色本身想試佢 #芝士蛋糕 但去到都已經賣晒✨叫左個香蕉朱古力可頌窩夫好香牛油味 整得好脆#朱古力 醬好稀 但濃味 似飲品嘅質地#窩夫 壓得好深 淋上朱古力之後係裝起晒D朱古力啖啖都飲緊朱古力咁✨熟成牛肉漢堡好小cafe shop #漢堡 都用上 #熟成牛肉打碎左熟成牛肉再煎到表面香脆好欣賞佢成個漢堡整得唔會好厚入口易食麵包都有處理過✨拿鐵咖啡佢D #咖啡 種類好多 揀左#nutty D嘅味道落口好濃郁順滑好好飲✨芝麻特飲#芝麻 味好濃郁飲落有D似芝麻糊飲落會食到芝麻粉粒
呢度D野食都幾出色

#芝麻 味好濃郁
飲落有D似芝麻糊
飲落會食到芝麻粉粒

2024-02-08 13 浏览
📍西營盤-Coffee by Zion西營盤一路以嚟都俾我一個好有Lifestyle好慢活嘅感覺🥰今次黎到Coffee by Zion終於深深感受到依種嘅感覺😍😍~~🐷蘋果木煙燻慢煮豬肋條配薯條 $178依個真心好好食!首先豬肋條係慢煮!所以好林😍❤️✨一叉落去係即時骨肉分離🐷🥰!☕️Oatmilk Latte (跟餐+$25)跟餐除咗湯之外仲有杯餐飲🥹加咗$25叫咗杯Latte 轉Oatmilk🥛拉花會唔會拉得太靚🥹❤️❤️好qq!! 同埋順路祝大家Happy New Year 2024+順順利利!✨🥞焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108甜品方面叫咗個Croffle🧇🥐即係waffle mix croissant~ 比起Waffle更加煙韌有咬口❤️🥺另外依碟甜品成個combination都好夾!唔會話好甜!必叫!———-📍西營盤-Coffee by Zion地址: 西環西營盤第一街83號地下1號舖
📍西營盤-Coffee by Zion

🐷蘋果木煙燻慢煮豬肋條配薯條 $178

☕️Oatmilk Latte (跟餐+$25)

🥞焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕 $108

———-
📍西營盤-Coffee by Zion
地址: 西環西營盤第一街83號地下1號舖
推介一間近期去過食物質素好又可以打卡又唔貴既Cafe!❤️早兩日去西營盤一出地鐵就見間輕工業風cafe,仲有戶外位置好chill 好吸引😍😍不過出面已經俾人坐左,就入左去,當日都幾fullTea time黎食都幾多選擇揀😍😍有Main/pasta/burger/sandwich/salad/pancake/croffle!!尤其甜品極為吸引🥰🥰🥰有多款窩夫同蛋糕,揀左好耐😂最後揀左一個可以食飽啲既牛油果dry aged beef burger同焦糖香蕉nutella配朱古力雪糕🥰🥰▪️牛油果美國牛肉漢堡包🍔呢個係set lunch黎,估唔到兩三點都有得揀仲可以加薯條,可以當係Brunch食當日晏畫都見到有唔少人食意粉🍝 係一間幾多選擇既Cafe😛😛跟餐仲有湯同Americano個burger夾左唔少牛油果🥑 加上佢個醬汁好多下午茶揀佢係唔錯既選擇👍🏻幾鍾意佢多人但上餐都快同薯條仲熱辣辣同脆架▫️ 焦糖香蕉Nutella Croffle配朱古力雪糕No.1 窩夫!好出色!必食😚呢個係croffle 即係用牛角包壓實做窩夫🧇個窩夫影完相都係脆~窩夫係酥脆有咬口~💓成個都有牛油香又有好多香蕉粒配碟
推介一間近期去過食物質素好又可以打卡又唔貴既Cafe!❤️
不過出面已經俾人坐左,就入左去,當日都幾full
Tea time黎食都幾多選擇揀😍😍
尤其甜品極為吸引🥰🥰🥰
有多款窩夫同蛋糕,揀左好耐😂

▪️牛油果美國牛肉漢堡包🍔
呢個係set lunch黎,估唔到兩三點都有得揀
仲可以加薯條,可以當係Brunch食
當日晏畫都見到有唔少人食意粉🍝

呢個係croffle 即係用牛角包壓實做窩夫🧇
個窩夫影完相都係脆~窩夫係酥脆有咬口~💓
成個都有牛油香又有好多香蕉粒配碟
仲要個朱古力雪糕好好食又唔易溶🤣
落埋Nutella一啲都無膩,味道好夾好好食❤️
呢個組合好正
呢款甜品本身都大份,但就算好飽都會食得哂的😛😛
推介!仲有款原味牛油都好吸引!😊

呢到既拉花Latte同Americano都好唔錯👏🏻👏🏻
見到仲有coffee cocktail
係我近期去過最高質既Cafe
而且超近地鐵站,一出就係
會再去😍😍😍
2024-02-03
  • Flat  White
  • Americano
  • Banana  Nutella  Croffle
2024-02-07 21 浏览
@coffeebyzion Conveniently located right opposite to Sai Ying Pun mtr, we came here for a little break from work and had some really nice coffee and croffle here. This place also serves pasta, burgers and cakes in a cozy and friendly atmosphere. Glad to have spent my brunch time here.🥂King Prawn and Mussels Spaghetti in Tomato Sauce $138The prawn was grilled to its right texture with a bit of charcoal taste. It’s huge and there are four fresh mussels as well. They kindly gave us a bowl for the s
@coffeebyzion

The prawn was grilled to its right texture with a bit of charcoal taste. It’s huge and there are four fresh mussels as well. They kindly gave us a bowl for the shells. It's really hot even it's been placed for some minutes. The sauce was flavourful too with some garlic and asparagus in it.
Butter  Croffle  &  Avocado

🥂Butter Croffle and Avocado $88
I am a fan of avocado and that’s why we added this to pair with the croffle. Butter and syrup were put on the side and you may add according to your own preference. The croffle was really fluffy and easy to cut.
Flat  White

🥂Flat White $40
The year of dragon is coming and the barista made a dragon on top which is really pretty. Would love to see other latte art here too.

Overall rating: 8/10
2024-02-07 19 浏览
˙˚ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒃𝒚 𝒁𝒊𝒐𝒏 ˚˙第二次回訪的良心小店💛食物選擇多,有意粉、漢堡、燕麥、𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞等,仲要好大份,以港島地段嚟講算好抵!記得加多杯熱啡,欣賞下咖啡師精心設計的拉花,睇得又食得👅依家良心小店愈來愈少,要盡力支持下💛࿐🐣韓式辣汁蘋果炸雞漢堡包 $𝟏𝟎𝟖💫炸雞味道帶微辣、重黑椒味,非常惹味,肉質嫩滑,配上鬆軟、烤香的牛油𝐛𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞包好滿足🥳另外加錢叫咗肉醬芝士薯條($𝟑𝟖)、薯餅($𝟏𝟔)及炒雜菌($𝟏𝟖),估唔到配菜份量都幾多,有一大碗,好抵食😂🍓士多啤梨可頌窩夫 配 雲尼嗱雪糕 $𝟏𝟎𝟖💫𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞牛油味濃郁、外皮香脆,入口質感厚實,完全唔同外面嗰啲空氣𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞👍🏻淋上酸酸甜甜的草莓果醬更開胃,再伴埋雪糕冰火交融,口感超豐富👅🖤黑芝麻特飲 $𝟒𝟖💫黑芝麻味非常濃郁,夾雜大量芝麻碎,質地偏濃稠,換上燕麥奶亦冇變淡,少少似飲緊芝麻糊,芝麻控必試呢💯☕️拿鐵咖啡 $𝟒𝟎咖啡入口順滑,可自選𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲或𝐧𝐮𝐭𝐭𝐲的豆~兩杯熱飲皆附上龍年拉花🐲,非常精緻,咖啡師拉花技巧真係好強,推介要叫杯熱飲欣賞下🤗
˙˚ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒃𝒚 𝒁𝒊𝒐𝒏 ˚˙

士多啤梨可頌窩夫 配 雲尼嗱雪糕
肉醬芝士薯條
  • 韓式辣汁蘋果炸雞漢堡包
2024-02-03 22 浏览
✨西營盤港鐵站1出就係Coffee By Zion, 星期六一早就坐滿人,門口有帶竉物的客人悠閑坐著,感覺幾好,我同朋友好彩有1張角落檯。***** ***** ***** ***** *****🥩蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條配薯條$178🍟豬肋骨條份量好大,慢煮關係肉質軟腍,醃料好入味,香中帶甜;薯條有好多,粗身脆口,呢個餐真心唔錯。忌廉煙肉洋蔥蘑菇忌廉湯🫕牛油可頌窩夫🧇窩夫熱辣辣外脆內軟,非常可口,同朋友食到停唔到口。☕️Latte拉花好靚,咖啡都好細滑,非常推介。美式咖啡亦夠香濃,飲完精神為之一振。此餐廳坐得舒服,走悠閑感覺,入嚟客人好多熟客,感覺好親民,價錢亦唔貴,埋單$300不到,一定會回訪。

***** ***** ***** ***** *****

🥩蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條配薯條$178🍟

忌廉煙肉洋蔥蘑菇忌廉湯🫕

牛油可頌窩夫🧇
窩夫熱辣辣外脆內軟,非常可口,同朋友食到停唔到口。

蟹肉熟成牛漢堡 (+$16薯條) ($134) 🍔🦀🥩中意食漢堡嘅你呢個推介必食🌟睇相到見到啲蟹肉份量比起其他cafe多好多,完全唔孤寒! 塊熟成牛更加係不得了,咬落有肉汁仲要係微微粉紅色,煎得岩岩好,調味都適中,一啖咬成個包食到蟹肉嘅鹹令到成個包更惹味,仲有塊邪惡芝士融系牛上面,加埋肉汁&包入面啲醬,真係好juicy,完全唔乾!薯條要額外加錢,但食過真係建議大家加錢,因為啲薯條條條都好粗身,炸得好香,咬落feel到好多薯系入面,唔係空殼薯條黎,份量亦都幾多,一半以上嘅薯條都係非常之長,好抵食,呢個價錢食到呢個質素係幾性價比高嘅😍大蝦青口番茄扁意粉 ($138) 🦐🍝想講呢間cafe又真係多料,一隻大蝦伴住5-6隻青口,仲要啲青口係掛哂番茄汁,食落完全冇冰鮮味,大蝦肉身有咬口,亦都食到係真係保留到蝦嘅味道!基本上食每一啖都比啲番茄味包圍住,扁意粉有咬口配埋海鮮同埋菜一齊食,有少許田園風嘅感覺🌿香蕉朱古力可頌窩夫 ($108) 🍌🍫🥐首先打卡真係冇得輸啦,成碟擺盤都好靚,好打卡able🤎最令我意外係兩塊croffle都好大塊!食落feel到牛角包一層層嘅口感,唔會壓到個croffle扁哂
蟹肉熟成牛漢堡 (+$16薯條) ($134) 🍔🦀🥩

大蝦青口番茄扁意粉 ($138) 🦐🍝

香蕉朱古力可頌窩夫 ($108) 🍌🍫🥐
首先打卡真係冇得輸啦,成碟擺盤都好靚,好打卡able🤎最令我意外係兩塊croffle都好大塊!食落feel到牛角包一層層嘅口感,唔會壓到個croffle扁哂實哂,仲有一大舊朱古力雪糕同cream醒埋一齊食甜甜地幸福感滿滿,生果有藍莓同香蕉可以比你fresh一fresh,仲有最邪惡係如果你想再多啲朱古力味的話,旁邊有一小杯朱古力醬比你慢慢落,真係好正,推介呀🌟

純牛奶朱古力 ($45) 🍫☕️
中意飲朱古力嘅你會好岩飲,因為呢杯拉花熱朱古力嘅濃度好高,飲落係好重好濃朱古力味,因為偏濃,所以杯朱古力唔會話好甜好膩,仲有最吸睛係個拉花,真係好勁好靚,今年係龍年,所以職員拉左龍嘅圖案,好神似,最後欣賞左好耐先捨得攪勻佢🤣
【雪人拉花黑芝麻latte⛄️悠閒假日西環café】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #西營盤 - 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗯𝘆 𝗭𝗶𝗼𝗻星期六日上吱吱悠悠食個brunch🍳推介西營盤,依間coffee shop ☕️ 除咗有經典全日早餐,仲有bagel三文治、招牌croffle甜品 🧇 特別多人會嗌佢哋嘅拉花咖啡,更有coffee cocktail 🍸 店舖位置闊落座位都比較多,唔怕要等太耐位【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 煙肉炒蛋比高包 $72|7/10Bagle包口感結實,但唔會太難咬,對比一般麵包三文治好似有特色啲🥯除咗煙肉仲可以揀火腿,炒滑蛋份量好多,仲有另外幾篇沙律菜同埋燒烤醬喺上面調味🥗一個女仔嚟講都好夠食◐ 薯條 +$28|7/10Bagel包嗰度,加咗$28要薯條啱啱好$100👀 粗生薯條炸得中規中矩有一兩條比較淋身,有啲可惜🍟 唔想食薯條都可以加錢要炒雜菇 / 薯餅 / 芝士肉醬薯條etc.◐ 抹茶紅豆可頌窩夫 $108|7.5/10 🌟見到IG覺得原味窩夫好吸引 🥞 決定fancy啲嗌嘅宇治金時versi
【雪人拉花黑芝麻latte⛄️悠閒假日西環café】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍HK #西營盤 - 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗯𝘆 𝗭𝗶𝗼𝗻

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 煙肉炒蛋比高包 $72|7/10

◐ 薯條 +$28|7/10

◐ 抹茶紅豆可頌窩夫 $108|7.5/10 🌟
見到IG覺得原味窩夫好吸引 🥞 決定fancy啲嗌嘅宇治金時version 🍵 有一串三色小丸子🍡 超卡かわいい(Ka-wa-ii) 兩塊croffle鬆脆配上綠茶雪糕,係下午茶首選!但…!個人唔建議淋附送個個「綠茶醬(汁)」,unexpected地超液態狀…淋完落croffle會濕曬 😫 但整體係好味嘅(撇除個汁)

◐ 拿鐵咖啡 $40|7/10
咖啡有nutty 或 fruity 豆揀 🫘 另外可以揀加錢要 燕麥奶 / 杏仁奶,拉花好靚好有心思,係獨角獸丫🦄💕

◐ 黑芝麻特飲 $48|8/10 🌟
係雪人拉花⛄️ 可愛之餘,之前學過拉花都知用燕麥奶打奶泡拉花比一半牛奶難,但呢間用燕麥奶都拉得好靚,黑芝麻味7份濃🖤

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗯𝘆 𝗭𝗶𝗼𝗻
🥢 @coffeebyzion
🚶 西營盤站B1出口,步行約1分鐘
📍 西環西營盤第一街83號地下1號舖
🏷️

地區:#laymao_西營盤
分類:#laymao_西式 #laymao_cafe
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
  • Black Sesame Latte
2024-01-24 39 浏览
今日同好友決定西營盤漫遊,最近西營盤成為了人氣大熱熱點,由於進駐了不少文化創意產業,壁畫等,所以連cafe 也開了10數間,今日終於有時間去這間我一直期待的小店。餐廳由於不做晚市所以一定要放假或者假期才有機會可以一試。Black Sesame Latte Latte 可以選用燕麥奶或者杏仁奶,一上枱望見小海馬拉花圖案已經非常開心,入口有濃郁的黑芝麻香氣,黑芝麻味不會太甜,沙沙的口感特別喜歡。Butter Croffle牛角窩夫口感酥脆,夾雜陣陣牛油香,非常惹人喜愛。Extra Scrambled Eggs+Assorted Mushroom另外再加配了炒蛋和炒蘑菇,自製成一份自己喜歡的All day breakfast , 炒蛋滑溜又充滿蛋香,炒蘑菇最得我歡心,菇味不算太濃烈,但香氣十足,入口juicy , 味道清新。Banana & Nutella Croffle牛角窩夫加上朱古力雪糕,配合香蕉粒+甜甜的榛子醬,配搭相當邪惡!窩夫外層酥脆跟雪糕一起吃,一冷一脆,口感超正。

餐廳由於不做晚市所以一定要放假或者假期才有機會可以一試。

Black Sesame Latte

Butter Croffle
牛角窩夫口感酥脆,夾雜陣陣牛油香,非常惹人喜愛。

Banana & Nutella Croffle

Cafe地點超方便,一出地鐵站就係!餐廳格局幾打卡,而且仲有Outdoor位置!今次叫嘅Set Lunch已包括湯及飲品~🔹蘋果木煙燻慢煮豬肋骨條配薯條($178)係新出嘅Chef’s Special,份量非常多!慢煮嘅肉非常嫩同有水份,一啲都唔乾,就咁食已經好好味,想味道再濃啲就可以斟醬汁,薯條亦炸得好香脆!🔹牛油果煙三文魚沙律配蜜糖芥末籽醬($128)份量大,沙律醬汁嘅調味剛剛好,入邊有我最愛嘅火箭菜,仲有Nuts同雜莓,呢個配搭非常健康!🔹餐廳係香草忌廉蘑菇湯,雖然外表普通,但係味道非常濃郁!🔹咖啡豆有幾種選擇,對於咖啡有要求嘅人可以試吓,我哋冇乜特別揀,入口呢一隻係帶濃濃朱古力嘅香味,個人幾鍾意!🔹因為天氣凍嘅關係叫咗Rose & Roselle,大微微嘅酸味及甜味,比較養生🤭Cafe地點超方便,一出地鐵站就係!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 8/10環境: 7/10打卡: 9/10CP值: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔹餐廳係香草忌廉蘑菇湯,雖然外表普通,但係味道非常濃郁!

味道: 8.5/10
服務: 8/10
環境: 7/10
打卡: 9/10
CP值: 8/10
推介值:8/10

2024-01-22 19 浏览
公司附近開咗越來越多小店,返工唔係咁忙嘅時間我多數都會喺小店度坐返個零兩個鐘,見到呢間小店一出地鐵站行過對面馬路就係,咁方便就揀你嚟試吓。餐廳有lunch set,三文魚牛油果沙律,超級大份,額外加$18點咗炒雜菇,另外加錢再叫咗個烤蕃茄,估唔到呢10幾蚊係咁超值,因為係另外碟上而且份量都唔少,最開心係真係好好味,炒菇一啲都唔苦,味道好香濃,咁大個蕃茄烤完之後竟然超級甜,令到一份原本平平無奇嘅沙律,因為呢兩樣配菜變得非常之精彩。Lunch加錢可以飲杯靚咖啡,但竟然有晒拉花,賣相唔止靚,而且味道都好好,咖啡味濃郁,簡直係提神之選。原來呢度連甜品都有得食,忍唔住點左一份窩夫,非常有驚喜,因為窩夫即叫即整,食入口外脆內軟,連埋雪糕一齊食,冰火嘅感覺太正,成餐lunch真係大滿足。

2024-01-19 31 浏览
又再試一試西營盤區的coffee shop~深木系設計靚!文青feel 🤎空間感十足!坐得好舒適食物、甜品、飲品既選擇都多!價錢合理!男老闆好 nice😆Tomato king prawn & mussel大蝦青口茄汁扁意粉上桌就很誘人!大大隻大虎蝦配以數隻大粒的青口~大蝦好爽口,青口鮮甜肥美,義大利麵粉除了可保留小麥香氣,亦更有口感! 義大利麵掛滿蕃茄醬汁,味道濃厚,亦配有蔬菜,加強口感的層次焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫 配朱古力雪糕強推剛出爐的窩夫! 現烤很鬆軟,搭配香蕉、蘋果、藍莓等生果不會膩,還淋上朱克力醬,及朱古力雪糕,簡直是巧克力腦袋的福星。甜度剛剛好👍Black sesame latte almond milk 現在就算喝咖啡也要養個生,可選燕麥奶或杏仁奶!😆 那就山再極致一點,點黑芝麻補補頭髮😌驚喜的是,這杯也有一個讓人忍不住掏出來給它拍張照的豬仔拉花~輕輕喝了一口,黑芝麻太香濃啦!不過,拿鐵要自己拌勻,芝麻醬裡面有少少未打碎的黑白芝麻,拌一拌會比較好~
又再試一試西營盤區的coffee shop~
深木系設計靚!文青feel 🤎
空間感十足!坐得好舒適
食物、甜品、飲品既選擇都多!
價錢合理!
男老闆好 nice😆

Tomato king prawn & mussel
大蝦青口茄汁扁意粉

上桌就很誘人!
大大隻大虎蝦配以數隻大粒的青口~

焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫 配朱古力雪糕