2017-08-22 211 浏览
在星期日的早上, 天氣很好,陽光普照, 也不要浪費,拿起相機即興到山頂影相,到了午餐時段, 就想找個地方歇一歇, 喝杯啤酒。印象中在上環差館上街有間餐廳,提供多款手工啤酒給食客選擇, 對啤酒迷有一定吸引力, 所以便決定去試試。由西營盤地鐵站步行前來Crafty Cow只需幾分鐘,交通也算方便, 整間餐廳裝潢時尚富格調, 設計著重柔和舒適,精心的擺設配合柔和的燈光, 更為環境增添一股悠閒感覺, 偶爾在午餐時喝一點酒放鬆一下自己亦不錯。 這裡有多款手工啤酒供應,要了Mango Beer, 色澤金黃亮麗,麥味香濃,略帶點芒果味,飲落有清涼順喉, 喝得高興, 為炎炎夏日消消暑。在weekend brunch menu中選了Hanger Steak Salad, 內容有麵包、煎蛋、牛肉、蕃茄、蔬菜沙律。麵包麥味香濃; 蛋煎得剛剛熟, 蛋白入口嫩滑; 牛肉鮮嫩而肉味濃; 蕃茄鮮甜多汁; 沙律菜配合黑醋汁, 非常清新。在這裡喝啤酒, 享受午餐, 實在優遊自在,寫意非常, 消磨了一個下午, 要回家了。
2017-08-21 1381 浏览
最近愛上了周末只做一件事,就是找間舒服的Cafe,與我愛的人聊聊天、喝喝咖啡、放放空,一坐就是幾小時。 醉佳Pancake 西環,是那麽的平靜又充滿著濃濃的藝術氣息啊。在這裏的街道閑逛,能欣賞到藝術與生活的融入:不少大廈牆身畫上創意塗鴉,細心尋找能發掘到不少特色餐廳與Cafe。這個周末筆者與男友特地從老遠跑來這邊,選了這間店名滲透著獨特個性的Crafty Cow,希望過個悠閑的上午。Cafe 牆身畫了個栩栩如生且凶猛的老虎,拍照打卡之餘,筆者不禁暗地裏嘀咕著,“老虎什麽時候與牛拉上關係了?” 進去找了個靠窗的位置坐下,看著窗外人烟稀少的街道,小路上偶爾才有幾輛車輛駛過,這裏安靜愜意得不像我認識的香港。Cafe 迎面而來了一個假日外出散心的小家庭,一對金髮小男、女孩撒嬌吵著要進去看牛牛, 小孩們溫柔的爸媽該是耐不住他們的撒嬌,最後還是推門進來了。小孩的嘻哈笑聲不吵耳,反而是給Cafe裏面輕快的音樂伴起樂來了。我竪著耳朵陶醉於音樂旋律之中,毫不擦覺肚皮也不禁打起拍子來。翻了翻Brunch的餐牌,我倆選了以“醉”佳Pancake和Egg Benedit 配黑咖啡 來沉醉於假日的寫意氛圍。 D
醉佳Pancake
進去找了個靠窗的位置坐下,看著窗外人烟稀少的街道,小路上偶爾才有幾輛車輛駛過,這裏安靜愜意得不像我認識的香港。Cafe 迎面而來了一個假日外出散心的小家庭,一對金髮小男、女孩撒嬌吵著要進去看牛牛, 小孩們溫柔的爸媽該是耐不住他們的撒嬌,最後還是推門進來了。小孩的嘻哈笑聲不吵耳,反而是給Cafe裏面輕快的音樂伴起樂來了。我竪著耳朵陶醉於音樂旋律之中,毫不擦覺肚皮也不禁打起拍子來。翻了翻Brunch的餐牌,我倆選了以“”佳PancakeEgg Benedit黑咖啡 來沉醉於假日的寫意氛圍。

Drunkin' Pancakes ($108)
Drunkin' Pancakes

餐廳老闆說這款Pancake以啤酒製作,新鮮藍莓和士多啤梨作點綴,Caramel Sauce淋面,甜忌廉伴碟。青澀啤酒滲入鬆軟的Pancake, 苦澀與甜味混合,味道趨向清淡、不甜不膩。
苦甜交雜,吃到最後的一口,嘆息了一下,不禁驚呼,這就是成年人的味道啊。

Smoked Salmon Egg Benedit ($108)

Smoked Salmon Egg Benedit

我用小刀把蛋切開,看著潺潺蛋黃汁如瀑布般流洩出,與荷蘭醬結合在一起,再用叉子叉起一小片煙三文魚、菠菜和英式Muffin一起送入嘴裡。

Poached Egg 做的接近完美- 滑溜的蛋白和如金黃色流水般的蛋汁,絲般順滑的口感令人意猶未盡;這個荷蘭醬濃稠度較傳統的稀淡; 兩者的混合,使整體口感變得濕潤、濃而不膩,更清新。縱然是配角,菠菜和三文魚也不失色;菠菜青綠新鮮,三文魚紅嫩、魚油甘香。
 呷一口香濃帶甘的黑咖啡,讓味蕾平靜下來。Drunkin' Pancakes的味道依然停留在舌尖上,綿綿醉意,纏繞心頭。

臨走前,我貪心地用力吸盡了周圍的空氣,希望能把這裏的香味、寧靜與休閑帶走。也罷,雖然是帶不走,但能帶走的都是點點滴滴甜蜜的回憶,足夠反覆回味。

Crafty Cow
地址:上環差館上街3-3A號地舖 G/F, 3-3A Upper Station Street, Sheung Wan
平均消費:$100 / 每人
最推薦食物:Drunkin' Pancakes ($108)
2017-08-13
$108 (早餐)
Drunkin' Pancakes
2017-08-16 147 浏览
店內裝修以木質系顏色為主,非常簡約Wagyu Steak Sandwich $148第一碟食嘅係和牛sandwich,齋睇賣相已經非常吸引😍,半熔狀態嘅芝士流係和牛🐮上面,再放係脆卜卜嘅烘法包上,咬落去果下,肉汁真係會緩緩流出!💦牛嘅份量其實都唔少,生熟嘅程度亦都恰到好處,非常嫩滑!😋成份三文治口感豐富,味道一流!😎仲有側邊好新鮮嘅沙律配菜,配上黑醋汁非常開胃!Truffle Grilled Cheese & Tomato Soup $118牛油多士焗到好香好脆!😋一路都對黑松露冇乜好感,因為覺得陣味好燶,所以平時啲人嗌咩黑松露薯條🍟都麻麻地。但係配上芝士之後反而dilute 左陣燶味!浸埋落番茄湯🍅到都唔會話浸到塊多士淋左,反而仲惹味左!😌Spicy Oxtail Linguine $118非常豐富同足料😋燉牛尾、炒菇 🍄 、parmesan cheese 、少少乾身嘅小辣椒、同埋好惹味令人醒神開胃嘅tomato sauce🍅!牛尾燉得好淋!最好係佢已經起埋骨!意粉反而係扣左少少分嘅一環,我覺得硬左少少比較韌,不過口感呢樣嘢又係好depends嘅😂整體黎講都好食嘅😏😏

店內裝修以木質系顏色為主,非常簡約

Wagyu Steak Sandwich $148

Spicy Oxtail Linguine $118

2017-08-12 165 浏览
之前朋友睇到openrice 有訂座優惠,所以去左唔常去又唔識路既地方去覓食,真係要上梯下坡的😅🤣去到既時候全間舖都無人,以為打烊唔開,但我哋訂左檯🤔入到去仲有set lunch 可以揀,我朋友唔食牛,所以揀左mashroom pasta 同「推介之選」松露芝士toast (已經唔記得曬啲名)。職員即場煮俾我地❤️新鮮熱辣的👍🏼餐湯:蕃茄湯係超足料的,好有茄味,佢仲有啲蕃肉粒,每一啖都好有層次!意粉:好好味!因為我本身係鐘意「結」身好creamy 、有啲掛汁既感覺,蘑菇好鮮甜,整碟都帶有濃厚既菇味😍多士:就唔使講太多!真係勁香、勁濃、勁爽脆、勁多芝士,勁好味❤️❤️👍🏼😆最後餐飲可加錢轉手工啤,我哋試左「鬼佬」,清甜無苦澀味,帶少少花既清香同麥味!值得一試!

去到既時候全間舖都無人,以為打烊唔開,但我哋訂左檯🤔
職員即場煮俾我地❤️新鮮熱辣的👍🏼
2017-05-12
午餐
2017-07-10 402 浏览
上環這個地方餐廳總是超過價格。但這個地方的價格非常公平,食物質量好。地方看起來很酷很美式,擺放很多啤酒樽,更有特色啤酒趣語▶一日一啤酒醫生快快走,店主應該是外國人,當日都係英文落單,輕輕鬆鬆relaxing 渡過一個下午。整體真係好喜歡依間cafe,尤其服務態度親切,100%會再回來。辣味蕃茄spicy oxtail 貌相不錯,充滿濃郁微辣酸甜的蕃茄味道,這反而吃得到它們的原汁原味,意大利米夠咬口,唔會好濕好淋,面頭仲有好多蕃茄仔同香草,牛尾肉整得好琳好入味,味道好濃郁,肉質鮮嫩牛尾還帶著一種特殊的酸甜香,尤其幾片芝士的點綴加輕輕的炒和慢煮過,清新感更見突出,簡單就是美。美食配凍啡令一完美搭配。

2017-06-27
  • CC Beef Tasting
2017-07-06 297 浏览
店內職員非常友善,介绍了幾款美食給我俩品嘗!果然美味~嫩滑的和牛!新鮮雜菜沙律!香脆芝士黑松露三文治!香辣牛粒并薄餅!由於下午茶tea完要做要事,不能飲啤酒!下次來試…
2017-07-05
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
  • 和牛及芝士黑松露三文治
2017-07-04 197 浏览
I went there for dinner with my girlfriend for our anniversary . The service was amazing the staff made us laugh alot very kind and friendly. The food there was also good especially the truffle grilled cheese and the beef tasting . The beef tasting was a really good idea of having three different kind of beef .
  • CC Beef Tasting
  • Truffle  cheese
2017-06-29 186 浏览
一早就訂了下午茶 有5折優惠活動 所以老遠放工同好姊妹地鐵過來 仲要找了一段時間, 但到了那裡,那店員話唔知有人訂了位 佢同事無講底,之後我問是否有5折優惠,佢又話唔知 佢話點會有5折 你問我我都唔知呀 我都係睇openrice 有咪試下囉環境普通 坐位不是太特別舒服好彩最後佢問咗佢的同事話有 但只有午餐有 咁我們叫了芝士多士加蕃茄湯;野菇忌廉意粉 飲品一個叫了檸水 一個叫了手工啤酒 我們一同分享的芝士黑松露多士份量好多 芝士同黑松露好夾 好香口好好味道;蕃茄湯好好飲 好酸甜又濃味 又有沙律菜(這個汁可以多一點)意粉:好香意粉的質料剛剛好 不會太硬 好多菇手工啤酒是這裡的特色 我平時唔多飲酒 唔難入口 淡淡的 適合怕太酒精濃度高的客人
你問我我都唔知呀 我都係睇openrice 有咪試下囉

野菇忌廉意粉
手工啤酒  黑熊
  • 手工啤酒
2017-06-27 1649 浏览
上環好多選擇,而今日揀咗crafty craw,首先見到個塗鴉牆吸引了我,再偷望入去覺得環境充滿美國氣色好似好舒服,就㨂呢度lunch relax 下😊有很多不同嘅啤酒擺放着,還有很多精緻小品看似毫不起眼,但是非常可愛精美,看得出很有心思,連廁所位都好特別,睇得出老闆好比心機去營造一間精緻特色餐廳。值得學習值得推介👍🏻👍🏻👍🏻我order 左Yellow spring chicken caesar with romaine,入面有Hard boiled egg 半生熟嘅但係最好味,Parmesan 味道較淡,但口感厚實,Bacon 小小點綴嘅煙肉鮮蝦濃烈,With black garlic dressing 用上黑蒜及黑醬油令整個餐添上層次感,Grilled croutons 味道好出色,雞肉嫩滑饀香料味道好清新香口,蒜蓉包略嫌油膩。Coffee香醇濃郁,咖啡的香氣四溢,咖啡的微苦,從口中釋放,那特別的氣息,味道千變萬化。最後店員服務態度非常友善,雖然全程講英文,但他都細心同我分析食物感到非常和藹,其實店員仲好靚仔😍

Coffee

Coffee
2017-06-26 102 浏览
今日朝早同朋友ifc睇戲後就去覓食,難得過黎中環都唔係咁熟路,朋友揀左crafty cow,一入到去見到環境唔錯。坐底果staff推介Linguine,因為係freshly made,既然推介就梗係試下啦,我同朋友嗌左truffled wild nushroom linguine alfredo 同埋 Wagyu steak sandwich開心share, 跟餐飲品可以揀japanese tea/ french tea/soda/coffee或者加$40轉手工啤酒。我地揀左french tea,都幾香茶味,首先上steak sandwich,個牛扒好juicy同足料,沙律D菜好新鮮,沙律汁味道唔錯。扁意粉上面D芝士好夠味,mushroom好爽好入味,食飽後我地一邊聽著輕鬆ga音樂,一邊傾計,渡過左愉快嘅下午,值得一讚係餐廳格局令人覺得好relax,店内擺放左好多手工啤酒,好有特色!

2017-06-24 105 浏览
跟友人在中環國金看電影後,向上環方向逛逛。發現荷李活道上的差館上街有一間很酷很休閑的Gastro restaurant。一進去便聽見悠揚的時代曲,感覺非常relax.內裏裝修亦很有時代感。午餐選擇比我預期想像中豐富,侍應特別推介他們的番茄湯,是新鮮自製的,還有Linguine 也是鮮制的。最後我還是選了比較特別的wagyu steak sandwich. 麵包非常軟熟,牛扒生熟程度恰到好處,仍然很嫩滑,配合melting cheese,非常完美,一點也不膩。午餐所配合的餐茶,比起一般餐廳的檸茶檸水,更有質素👍🏻

Wagyu  steak  sandwich

French  tea

午餐所配合的餐茶,比起一般餐廳的檸茶檸水,更有質素👍🏻
Wagyu  steak  sandwich
French  tea
2017-06-18 2535 浏览
每逢星期五,都好想揾間好一點的餐廳,食個好少少的午飯,所以離公司遠小小的地方,放鬆一下心情。行吓行吓,被呢一間店的外牆所吸引,就唔覺意入咗去啦~入到店內,真係好清涼,跟店外簡直是兩個世界咁。門口旁邊排了一櫃啤酒瓶,伴著中間的 bar 枱,仲有一排木製的枱椅,跟店外形成截然不同的格調。我拿著餐牌看了看,職員以一口流利的英語推介了 Truffle Grilled Cheese & Tomato Soup,講到好似好吸引咁,就不猶豫的點了試試看。端上枱的是厚厚的三文治和一碗蕃茄湯,三文治食落好香脆,而裡面就有溶溶的芝士和松露,芝士食落好滑,好容易入口,加埋香到不得了的松露,真係食到停唔到。而碗蕃茄湯,唔算係好酸,但是超級濃,濃到好似一碗醬咁,職員提議可以把三文治點點後食,試過仲多咗一陣酸味味,好開胃。因為主菜是熱食,食完都有少少熱,所以飲番杯 Tonic Water 降温。正當我以為如此的格調,十居其九都係做外國人生意,點知原來職員係講到一口流利的廣東話,真係估唔到原來係咁國際化的。

入到店內,真係好清涼,跟店外簡直是兩個世界咁。

2017-06-02
$129.8 (午餐)
2017-06-12 98 浏览
今日響上環上堂,又一個人四圍搵食,最喜歡上環有不少小店,今次揀左間美國菜。很喜歡這餐廳嘅裝修,以手工啤酒樽作為擺設,為呢度加添不同嘅色彩。正值lunch時間,餐廳都有不少不同國藉嘅客人,彷彿置身於外國一樣。Lunch Set Menu選擇不少,我今次揀選左wauga steak sandwich。呢款三文治用左烘法包,中間夾著新鮮蕃茄,牛扒有驚喜,肉質鮮嫩,難得厚度和份量不少,配上芝士,牛扒能保留肉汁,整份三文治口感豐富,味道一流。很喜歡沙律伴菜,沙律汁係自家制,新鮮沙律菜配上黑醋,開胃非常。另外餐飲還有無限添飲嘅Americano,嘆著咖啡,聽著餐廳嘅音樂又渡過左一個悠閒嘅下午,享受極了。

2017-06-11 106 浏览
上環。荷里活道很有味道 閒時都會去逛逛 捉緊老香港的氣味~ 今天走得有點累 看見一間小店 主打西餐和手工啤 頗有感覺 走入去 送一個悠閒的下午給自己。午餐都有不少的選擇 沙律 意粉 麵包類都有。仲可以配啤酒 不過今日有揸車 都是乖乖地飲茶好了!Spicy Oxtail Linguine~香辣 惹味 yummy~ 有少少濕炒意粉既feel 辣蕃茄 唔會太酸 辣度又夠。牛尾好驚喜!!肉質非常軟熟 味道亦好好 炆得夠火喉~ 配料有很多新鮮的菇菌和雜豆 令到口感很豐富。炒的意粉 可以做到口感煙韌有咬口 都是很有誠意的 因為出面好多餐廳的炒意粉都是太腍的。餐飲揀左法國茶 淡淡茶香 很配合午後的心情。P.S.手工啤其實有好多選擇 selection好多。特別有我喜愛的港製門神啤!

Spicy Oxtail Linguine~

餐飲揀左法國茶 淡淡茶香 很配合午後的心情。

2017-06-06 125 浏览
上一次來到西環,已發現該區有很多特色餐廳。今日難得再次光臨西環,決定和同事去這餐廳午餐。餐廳環境舒適闊落,擺放了好多酒瓶,洋溢著一片外國風情。午飯時段有set lunch 供應,包一主菜及一飲品,價錢比晚市更經濟實惠。Wagyu Cheeseburger Tacos超有特色的一道菜,與一般漢堡不同。這塊和牛漢堡扒面層鋪滿芝士,底層是一塊墨西哥tacos,和牛鬆軟配上tacos 的香脆,一脆一軟提升了口感的層次。望著窗邊的景色,嘆著一杯咖啡,很有藝文青的感覺。

餐廳環境舒適闊落,擺放了好多酒瓶,洋溢著一片外國風情。

Wagyu Cheeseburger Tacos

望著窗邊的景色,嘆著一杯咖啡,很有藝文青的感覺。
2017-06-02
午餐