2017-05-25 224 浏览
今日特意取了一天AL,在中上環走一走~買了一些台灣地道的茶葉,想轉下口味~所以上到一間pub,食下D西式菜XD原來間pub係有好多不同既手工啤可以試!!!不過因為一陣仲有約會,所以冇飲到~不過下一次可以黎試下!之就都叫左杯Soda, 好夠氣但我覺得太甜,下一次飲如果少甜會比較好...原本想別小小東西,就叫左個black truffle cheese三文治 black truffle味道適中,同cheese既味道好夾!值得一提既係個包真係好脆好好食😁😁😁之後仲叫左個hanger beef~係咁多個呢部份之中我最鍾意食嘅!等呢間餐廳令我最深刻嘅事佢其中兩款調味醬😝首先係個芥茉醬,食嘅時候真係唔可以掂太多,若果唔係就會搶左個牛肉嘅鮮味!另外個個係個玫瑰岩鹽,岩鹽嘅味道唔會太鹹,能夠調出牛肉嘅味道,令人食完好難忘

2017-05-12
  • CC Beef Tasting
終於到左每個星期最開心既星期6喇💃🏻!Weekend就梗系要約閨蜜👭食個brunch啦🍴!我地都非常喜歡食牛🐂,於是就揀左呢間餐廳喇~Crafty Cow系上環同西盤營中間,位置吾算特別就腳😗~我地系西營盤站落車,都要行👣大概10分鐘...呢頭既餐廳都充滿外國風情😌,Crafty Cow既外牆有d塗鴉,好有美國🇺🇸feel啊~餐廳仲有各式各樣既手工啤酒🍺,可惜我地都吾飲酒啦🙊...入座後,店員即刻送上2杯水💧。Wagyu Steak Sandwich($148):Sandwich同和牛呢個配搭真系第1次見😂,估吾到又幾好食喎👍🏻!大大塊和牛上面仲鋪滿芝士🧀,見到即刻心心眼左😍!和牛好好味😋!牛味濃郁、夠juicy💦而且肉質夠軟~不過小妹就略嫌個包太脆💥,同和牛既口感吾太夾👀。伴碟有大量沙律菜🌱,仲用左醋黎調味,好食之餘仲非常健康添💪🏻~

餐廳仲有各式各樣既手工啤酒🍺,可惜我地都吾飲酒啦🙊...
入座後,店員即刻送上2杯水💧。
2017-05-13
2017-05-08 323 浏览
同 frd 相約去 PMQ 行下所以就 o係 poho 區附近覓食依一邊靜少少, 感覺 relax d~我o地見依間小店係 pub restaurant o甘又有 d 外國人 o係度飲 o野, 好似好 chill~依個係 black truffle + grilled cheese ge toast個 toast 厚得 o黎都好脆呢同埋有濃濃 ge 黑松露香味d 芝士多到滿瀉 ar 店員見我 o地係兩個人, 好主動派定 d 碟比我 o地話方便我 o地 share 食物 好細心依個係店員推介 ge wagyu steak salad真係冇介紹錯 D 牛肉好嫩好有牛味依度仲有好多唔同 flavour ge 手工啤下次再 o黎依邊就試下先
同 frd 相約去 PMQ 行下
所以就 o係 poho 區附近覓食
依一邊靜少少, 感覺 relax d~
我o地見依間小店係 pub restaurant o甘
又有 d 外國人 o係度飲 o野, 好似好 chill~

個 toast 厚得 o黎都好脆呢
同埋有濃濃 ge 黑松露香味

d 芝士多到滿瀉 ar
店員見我 o地係兩個人, 好主動派定 d 碟比我 o地
話方便我 o地 share 食物
好細心

依個係店員推介 ge wagyu steak salad
真係冇介紹錯
D 牛肉好嫩好有牛味

依度仲有好多唔同 flavour ge 手工啤
下次再 o黎依邊就試下先

2017-05-07 184 浏览
上環一帶愈開愈多有特色嘅店而差館上街呢條小斜路就連摘星餐廳都有 😎我見呢度開咗間餐廳幾靚都有興趣試下估唔到仲要有 weekend brunch menu!(放假就想瞓晏啲嘛 😂)brunch 嘅選擇唔單止係得 all day breakfast原來呢度係食美國嘢嘅美國返嚟嘅朋友表示好有親切感 😂【wagyu steak salad】呢度叫得 crafty cow,梗係要試下啲牛啦!成個沙律都好豐富,落咗好多 parmesan cheese個 sunny side up egg 都煎得好靚 🍳啲蛋白好滑和牛好好味!牛味好濃郁而且無 overcook,肉質仲係好軟腍果然食牛係無揀錯 😋餐飲揀咗健康嘅 orange juice 🍹
上環一帶愈開愈多有特色嘅店
而差館上街呢條小斜路就連摘星餐廳都有 😎

我見呢度開咗間餐廳幾靚都有興趣試下
估唔到仲要有 weekend brunch menu!
(放假就想瞓晏啲嘛 😂)

原來呢度係食美國嘢嘅
美國返嚟嘅朋友表示好有親切感 😂

【wagyu steak salad】
呢度叫得 crafty cow,梗係要試下啲牛啦!
成個沙律都好豐富,落咗好多 parmesan cheese
個 sunny side up egg 都煎得好靚 🍳
啲蛋白好滑

和牛好好味!牛味好濃郁
而且無 overcook,肉質仲係好軟腍
果然食牛係無揀錯 😋

餐飲揀咗健康嘅 orange juice 🍹
2017-05-03 229 浏览
Lunch menu(送一杯飲品) Spicy oxtail spaghetti 118 蚊 braised oxtail chipotle tomato wild mushroom shaved parmesan有燉牛尾 野生菇 乾身辣椒 parmesan cheese蕃茄 加埋意粉以切得闊同薄身既parmesan cheese 做面 外表美觀 中間既蕃茄汁同辣椒合埋一齊 juicy 帶野酸辣 . 而野菇 比較多 切得碎 所以有菇味得黎充滿口感 牛尾燉得好林 完全切哂骨 食落好軟滑 , 而意粉 口感偏煙靭 同爽口 同醉辣既蕃茄汁十分夾 好食Ginger ale 雖然係一杯ginger ale但落左青檸 酸酸甜甜 同濃味既意粉幾襯(加一)
Lunch menu(送一杯飲品)
Spicy oxtail spaghetti 118 蚊

Ginger ale
(加一)
2017-05-03
位於上環和西型盤中間的crafty cow, 是我和妹妹閒逛時無意發現,就被外牆的塗鴉吸引了。知道這是一間專賣手工啤酒的餐廳,在中午的時候,人流彷彿很少,但看着他的餐牌很吸引,加上周末就彌漫著慢活的氣氛,加上富有美式風情的裝修,就把心一橫一試。如果你是熱愛手工啤酒之士,進入餐廳以後,彷彿變了一個天堂。主打不同地方的手工啤酒,配合午餐或晚餐,令我彷彿發現,原來在中午之時已經可以把酒共歡一番。午餐的菜單,雖然選擇雖然未算太多,但有三文治、沙律,意粉,一應俱全。套餐還包括一杯茶或咖啡,如果想一試手工啤酒,可以加40大元。點了主菜以後,店員推介了兩款手工啤酒。一是來自香港的另一是來自美國三藩市。兩款比較輕型,適合白天一過酒癮。講起手工啤酒,我偏偏喜歡ALE比較淡口的感覺。而店員的推介令我一試難忘!這款來自香港的啤酒,來自Moonzen Brewery ,是本地的製作!認著這個魔鬼的頭像就得,單是包裝已夠哂入型入格啦。啤酒充滿果香,aftertaste 有一陣好重的果味,不苦澀!入口後的香氣徘徊了數十秒,持久十足,很適合女孩子。而來自美國三藩市的Anchor Steam Beer 蒸蒸日上 美式

而來自美國三藩市的Anchor Steam Beer 蒸蒸日上 美式精釀啤酒 ,顏色方面比較深,因為經完全發酵所以質感細滑,味道方面,以麥味為主,味道屬自然不造作,也不過分苦澀,比起香港手工的相對濃味。可能在白天還是不要飲咁苦的啤酒,話哂成日流流長嘛!

Wagyu Steak Sandwich ($148)

主菜方面,點了一客和牛三文治。份量較少,附上的新鮮蔬菜沙律,灑上點點黑醋汁酸中有著蔬菜的清甜。牛肉的份量卻十分多,咀嚼的時候肉汁緩緩流出,和牛應保持鮮嫩,多士加上新鮮的蕃茄,清新非常。

老實說,份量上男生未必夠食,想飽肚可以可考量點Pasta類。但在消磨一個下午方面不失為一個好選擇!而且,店員的態度友善,現在中半山地區享受一頓悠閑的午餐,實在是忙碌工作的一個奬勵。相信夜晚的crafty cow 有另一個不同的一面,擇日再試!
2017-04-30 220 浏览
今日放假同男朋友走左入中上環食飯,中午時間想食得舒服啲就搵左間Cafe啦餐廳好安靜好有主題,主推手工啤酒和牛排,男朋友超鐘意食牛就去試試啦餐廳有好多唔同口味既啤酒,賣相好靚呀lunch仲有set menu叫左一枝手工啤酒試一試。入口比較淡口容易入口,好驚啤酒好苦,依隻比較清淡又有麥香,小小creamy的感覺,較light黑松露芝士烤多士。厚厚牛油多士好香口好濃郁,多士香脆愈食愈好味黑松露和芝士味道突出份量又多,沙律菜加上黑醋汁酸甜勁開胃,完成唔覺好膩。蕃茄湯香濃帶點酸,好香好濃。

餐廳有好多唔同口味既啤酒,賣相好靚呀

lunch仲有set menu

叫左一枝手工啤酒試一試。

黑松露芝士烤多士。
厚厚牛油多士好香口好濃郁,多士香脆愈食愈好味
2017-04-30 158 浏览
今日一個人走到上環街頭,難得放假就搵間cafe食個lunch輕鬆一下,畢竟番工太辛苦啦上環半山有間西式cafe,主打牛料理,又開放的主題就去試下啦lunch menu星期一至六供應架。餐桌排列整齊乾淨。手工啤酒。餐廳有好多唔同味道的手工啤酒,賣相已經夠哂靚。味道比一般啤酒淡味好易入口,小小creamy,岩哂女仔口味。和牛牛排三文治。牛排焗到5成熟,薄身有濃厚牛味,加上蕃茄和芝士焗到香口滋味。牛肉嫩口唔乾身

lunch menu星期一至六供應架。
餐桌排列整齊乾淨。
手工啤酒。
和牛牛排三文治。
牛肉嫩口唔乾身
2017-04-27 203 浏览
週末悶悶地,特登搵d特別野食吓relax吓。上環呢間既brunch, 11:30~4:30都有,見佢都幾特別,唔係行野,幾本上brunch menu全部都$148,叫咗佢地最勁嗰個the works, 係平時少見d既all day breakfast combination, 加$48。有煎鵝肝,好香,煎得幾好,唔油又乾身,配脆脆既多士烤豬腩肉,烤到外面脆脆的,又唔係好多肥膏既五花腩。燉牛尾,拆左肉,好霖。炒薯同酸菜仲有太陽蛋,兩片toast, 沙律菜,真係好飽。送juice or coffee, 叫左orange juice另叫左grilled cheese black truffle toast, 店員介紹要熱辣辣嗰時食, 流d蛋黃汁mix埋融左既芝士同黑松露,唔怕邪惡既朋友一定好滿足,推介鐘意小店,製作認真,又有休閒感,relax!

有煎鵝肝,好香,煎得幾好,唔油又乾身,配脆脆既多士

烤豬腩肉,烤到外面脆脆的,又唔係好多肥膏既五花腩。

燉牛尾,拆左肉,好霖。

炒薯同酸菜

仲有太陽蛋,兩片toast, 沙律菜,真係好飽。

鐘意小店,製作認真,又有休閒感,relax!
2017-04-24 1061 浏览
同朋友sunday食brunch, 呢間雖然細細,但感覺好chill, 好relax呢度既brunch,同出面既all day breakfast 有唔同,唔係千篇一律既組合,有自己既style, like!brunch送咖啡或juice, 推介呢個柚子汁,又唔似西柚咁酸,比橙汁酸少少,都幾fresh!推介呢個black truffle grilled cheese toast, 入面超多芝士,可以拉絲的黑松露都好多,口味同味覺既沖擊一齊嚟,加埋太陽蛋既蛋汁,一絕有黑醋沙律陪菜,可refresh一下!the work, 好似all day breakfast 既deluxe版,有煎鵝肝,烤豬腩肉,燉牛尾,烤蕃茄,煎太陽蛋,兩片toast, 酸菜,黑醋沙律菜同炒薯仔。鵝肝好香,另外上,剛剛煎好,配脆脆既多士,好食,又煎得剛剛熟,唔油膩。燉牛尾,好霖,又多collagen, 味道好,都係配多士既絕配。平時多士係我棄兵,今次係主點。今次比我all day breakfast 既另類驚喜
有黑醋沙律陪菜,可refresh一下!
the work

今次比我all day breakfast 既另類驚喜
the work
  • black truffle cheese toast
2017-04-18 92 浏览
今天朋友帶我到上環的酒吧餐廳吃午餐。上環差館上街3-3A號地舖由西營盤走過來,不遠也不近,但較由中環走樓梯上去好呢套餐包括飮品,主菜。辣牛尾意大利面$118以蕃茄,蘑菇,巴馬芝士,牛尾,辣汁煮成的意粉,呈現紅噹噹的色彩。大大片的 巴馬芝士,令意粉咸香度更足。牛尾燴得軟腍,熱辣辣吃辣的更有胃口。意粉煮得略腍,像港式意粉,煮硬一點更好呢。大大片的 巴馬芝士,令意粉咸香度更足。牛尾燴得軟腍,熱辣辣吃辣的更有胃口。意粉煮得略腍,像港式意粉,煮硬一點更好呢。
今天朋友帶我到上環的酒吧餐廳吃午餐。

上環差館上街3-3A號地舖

由西營盤走過來,不遠也不近,但較由中環走樓梯上去好呢
套餐包括飮品,主菜。
辣牛尾意大利面$118

2017-04-16
2017-04-18 89 浏览
位於上環的 Crafty Cow, 是一間酒吧餐廳。今天特意又過海吃午餐,不論放假還是工作,每天也會周圍吃,其實好開心。午餐由$108-148不等。很久以前看過一位foodie 上載的相片,今日終於的起心肝去食啦。黑松露烤芝士三文治$118看餐牌名子已經超級吸引的三文治,呈上時黑松露香噴噴,芝士微微拉絲,令人流囗水啦。厚切大片的烤吐司,黃金香脆,超大一件,很有飽足感哦因為不斷拍照,放久後也沒變得乾硬,值得嚐嚐哦。服務員哥哥好靚仔呢。
位於上環的 Crafty Cow, 是一間酒吧餐廳。
黑松露烤芝士三文治$118

厚切大片的烤吐司,黃金香脆,超大一件,很有飽足感哦

因為不斷拍照,放久後也沒變得乾硬,值得嚐嚐哦。

服務員哥哥好靚仔呢。
2017-04-17
2017-04-09 229 浏览
今日相約朋友到上環影相,影之前找了間專吃和牛的型格小店吃個靚BRUNCH。這裡的LUNCH SET 包COFFE or TEA or 1/2 pint of beer餐廳推介我們試試wagyu steak sandwich ($148) 和 Truffle Grilled Cheese & tomato soup ($118)另外也推薦了我們這款啤酒。入口十分FRUITY和甘香,白天喝也覺得很舒暢這個STEAK SANDWICH真的不得了,麵包上鋪滿了和牛和芝士,一點都不吝嗇和牛口感鬆軟嫩滑,醬汁帶點酸甜,一點都不會膩,強烈推薦這款SANDWICH原本對這個黑松露芝士TOAST沒有很大的期望,因為這個配搭也不算新鮮,不過!!這裡的TRUFFLE跟其他餐廳的不一樣!!其他餐廳的松露很多時放久了,就散發走了,但這裡的松露味道比較濃郁,即使慢慢吃,仍能吃到香濃的松露味。重點是跟濃郁的蕃茄湯配在一起,將TOAST蘸一下蕃茄湯,可以適當地中和芝士的膩度,蕃茄湯夠濃夠酸,十分醒胃。餐廳裡面的啤酒陳設餐廳不乏這些幽默的字句,「引」大家喝酒哈哈

另外也推薦了我們這款啤酒。

入口十分FRUITY和甘香,白天喝也覺得很舒暢

不過!!這裡的TRUFFLE跟其他餐廳的不一樣!!

餐廳裡面的啤酒陳設
餐廳不乏這些幽默的字句,「引」大家喝酒哈哈
2017-04-08 182 浏览
上環嘅一間主打和牛同埋craft beer嘅bar and restaurant,我同朋友係中午嘅時間嚟到,決定試吓佢哋嘅lunch menu首先我哋叫咗steak sandwich,聽老闆講呢個係佢哋嘅招牌菜,有好多人都會叫。果然冇令人失望,牛扒嘅肉質非常嫩,同埋果汁都唔錯,加上上面香濃嘅芝士,整個配搭非常好另外都是左老闆強力推介嘅Truffle cheese and tomato soup,配搭非常好,麵包外層微脆,內裏有鬆軟嘅感覺,味道加上芝士同牛油,甜甜地,再加上番茄湯,令到整體唔會太過濟最後當然唔能夠唔試佢哋嘅craft beer,我哋揀咗kona big wave golden ale 佢哋craft beer非常之齊全,有機會可以試吓唔同嘅!另外,老闆仲特別沖左一杯咖啡,用嘅咖啡豆係嚟自Columbia,本身我都特別鍾意飲drip-brewed coffee,呢一杯更加無得彈!
首先我哋叫咗steak sandwich
佢哋craft beer非常之齊全,有機會可以試吓唔同嘅!
2017-04-08
2017-04-08 162 浏览
Went here because that they had some good options for lunch such as grilled cheese, beef tourtiere and steak sandwich.The beef tourtiere was not available yet so had the steak sandwich.Started with some local beer which has a light taste compared to other beers.The steak in the sandwich is wagyu skirt steak as stated on the menu.I thought it was going a sandwich but it was a piece of toast topped with beef slices with cheese grilled on top.There was delicious caramelized onions and sherry butter

There was delicious caramelized onions and sherry butter so it was very flavourful but I found the wagyu skirt steak a bit too fatty.