2013-12-26 2706 浏览
好鍾意食cheese cake ,見到有souffle cheese cake就試下啦。蛋糕質感較為實心,唔太smooth,雖然蛋白味道幾香但無咩芝士味道,比較可惜。無咩cheese 味既cheese cake 令我有少少失望。
souffle cheese cake

5 分钟 (外卖自取)
2013-12-02 2298 浏览
成日聽朋友講,呢間餐廳好好味,今日終於有機會試下無得book位既關係,所以安排左過左最繁忙既食飯時間先過黎兩點過到黎,餐廳都無咩人了望住果lunch set 牌,真係唔知叫咩好因為無我想食既野,想食意粉,但無意粉係蕃茄底整可以加錢加意粉,再自己落茄汁,但又唔想加錢因為本身果餐都唔係平,結果叫左雞肉凱撒沙律叫完我都諗我夠唔夠食@o@無菜湯,唯有叫左果磨菇湯,出奇好飲,平時我係唔會飲哂但呢個湯好creamy,好有磨菇香味,再加埋餐包一啖湯一啖包,味道很好 我其實我對雞肉凱撒沙律無咩期望但我好奇凱撒沙律點解無麵包粒,佢只係得菜同雞好彩有個沙律醬,唔係真係唔知食過咩 朋友話佢意粉好味,但估唔到佢轉menu 轉得咁快希望Das Gute 可以係menu 上加多d意粉既選擇吧!
成日聽朋友講,呢間餐廳好好味,今日終於有機會試下
無得book位既關係,所以安排左過左最繁忙既食飯時間先過黎
兩點過到黎,餐廳都無咩人了

望住果lunch set 牌,真係唔知叫咩好
因為無我想食既野,想食意粉,但無意粉係蕃茄底整
可以加錢加意粉,再自己落茄汁,但又唔想加錢
因為本身果餐都唔係平,結果叫左雞肉凱撒沙律
叫完我都諗我夠唔夠食@o@

無菜湯,唯有叫左果磨菇湯,出奇好飲,平時我係唔會飲哂
但呢個湯好creamy,好有磨菇香味,再加埋餐包
一啖湯一啖包,味道很好

我其實我對雞肉凱撒沙律無咩期望
但我好奇凱撒沙律點解無麵包粒,佢只係得菜同雞
好彩有個沙律醬,唔係真係唔知食過咩

朋友話佢意粉好味,但估唔到佢轉menu 轉得咁快
磨菇湯+餐包
雞肉凱撒沙律
2013-11-27
磨菇湯+餐包
2013-11-29 1835 浏览
哩間鋪頭lunch黎一定多人到爆,皆因無得book枱齋walk in,所以揀左2點打後先黎~~之前我已經試過食lunch同dinner,滿意度都好高,覺得值得之餘又滿足今次我就set lunch揀左藍青口蜆肉香草意粉,個set包左餐包(不是一般甜包)、磨菇忌廉湯及餐飲~~佢地既磨菇湯係我杯茶,磨菇,再加好蓉既薯粒,口感十足而個意粉,海鮮新鮮度真係一般,所以我拿拿臨食哂d海鮮慢慢嘆個意粉,意粉粗度同韌度都好好,香草味再加上蜆肉同青口浸出既汁,真係成碟食得哂~~ 但食完我係超級飽本人覺得晚餐會比較吸引~~ 亦是可以再食之選︰)
哩間鋪頭lunch黎一定多人到爆,
皆因無得book枱齋walk in,
所以揀左2點打後先黎~~
之前我已經試過食lunch同dinner,
滿意度都好高,覺得值得之餘又滿足

今次我就set lunch揀左藍青口蜆肉香草意粉,
個set包左餐包(不是一般甜包)、磨菇忌廉湯及餐飲~~

佢地既磨菇湯係我杯茶,
磨菇,再加好蓉既薯粒,口感十足
藍青口蜆肉香草意粉,磨菇湯
而個意粉,海鮮新鮮度真係一般,
所以我拿拿臨食哂d海鮮慢慢嘆個意粉,
意粉粗度同韌度都好好,
香草味再加上蜆肉同青口浸出既汁,
真係成碟食得哂~~ 但食完我係超級飽

本人覺得晚餐會比較吸引~~ 亦是可以再食之選︰)
题外话/补充资料: 食食下有職員突然大叫,我地以為咩事,原來中途有小朋友走到側門處,因為係燙門黎,職員怕小朋友會夾親手所以立即鎖上以免有危險,細心度及敏感度很好~~
2013-11-27
藍青口蜆肉香草意粉,磨菇湯
2013-07-08 1378 浏览
上星期,跟好幾位食友到尖沙咀出席試食活動,食友糖小妹在 買了一些美食給我們!多謝她的小心意! 我選擇了抹茶雪芳土司! 抹茶雪芳土司表面舖滿抹茶粉,可是,部份抹茶粉被膠袋黏住!影響賣相!回家叮熱後,散發抹茶的清新芳香!甜度恰到好處,  質感綿密鬆軟!值得一試!

我選擇了抹茶雪芳土司!

抹茶雪芳土司
表面舖滿抹茶粉,可是,部份抹茶粉被膠袋黏住!影響賣相!

回家叮熱後,散發抹茶的清新芳香!甜度恰到好處,
 質感綿密鬆軟!值得一試!
質感綿密鬆軟!
2013-07-05
早餐
2013-07-08 1516 浏览
Thanks to Connie for getting me this delicious pancake.I really loved it.The pancake had delicious bonito flakes on top brushed with sweet teriyaki sauce.The filling inside was gorgeous because there was tuna and Japanese mayonnaise.

I really loved it.
2013-07-06 768 浏览
繼續「好友狂嚐曲」系列,好多麵包店都有做埋曲奇,Das Gute Bakery都唔例外,原來Das Gute晌香港都有唔少分店。其實Das Gute屬於A-1麵包集團,風格主要售賣天然健康嘅德國麵包為藍本,售賣含高纖產品為主。晌食友間相聚嘅飯局上,食友送上嘅喺一小包Das Gute什錦曲奇,透明包裝襯墨綠色絲帶,小巧別緻。雖然睇落好似好細包,查實內裡都有成廿多塊,每塊形狀一樣,以花形餅模吸出嚟,嬌小的骰,一啖一粒,當小食又得,當下午茶都得。朱古力曲奇、核桃曲奇、杏仁曲奇、紅莓乾曲奇整體味道唔錯,口感幾鬆脆,香就幾香,不過稍為油份重咗啲,所以雖然細細包,但兩公婆一次過都唔可以清晒成包,都好吖,分兩日嚟下午茶,嘆多一轉。個人就鍾意朱古力同核桃多啲,前者幾濃郁,又有啲果仁碎;後者就甚有咬口,麥香又重身啲。至於杏仁同紅莓乾都唔喺差,只喺嫌佢兩者杏仁碎、紅莓乾都落得有啲手緊,感覺唔夠突出啫。一口曲奇,一啖紅茶,嚐嚐曲奇,想想你哋,又要藉此晌度多謝各位食友!

朱古力曲奇、核桃曲奇、杏仁曲奇、紅莓乾曲奇
。個人就鍾意朱古力同核桃多啲,前者幾濃郁,又有啲果仁碎
;後者就甚有咬口,麥香又重身啲
什錦曲奇
什錦曲奇
一口曲奇,一啖紅茶,嚐嚐曲奇,想想你哋
,又要藉此晌度多謝各位食友!
下午茶
用餐优惠
其他
2013-06-21 352 浏览
早前,跟好幾位食友出席自助餐試食飯局,食友糖小妹送上曲奇給大家! 我選擇了 Almond Sugar Butter Cookies! 多謝妳的小禮!Almond Sugar Butter Cookies帶有歐陸 feel 的包裝相當精美!打開綠色絲帶,還有密封包裝!衛生又保質!一包有 10 塊,每塊曲奇表面舖滿粗糖粒,看起來閃閃生光! 很是吸引! 甜度相對較高!混合杏仁粒增添嚼感! 餅身咬起來屬於硬脆!不過不失!我覺得與麥片同食的話,真不錯!淡口的麥片可中和曲奇的甜度!
 多謝妳的小禮!

Almond Sugar Butter Cookies

一包有 10 塊,每塊曲奇表面舖滿粗糖粒,看起來閃閃生光!
 很是吸引!
 甜度相對較高!

混合杏仁粒增添嚼感!
 餅身咬起來屬於硬脆!不過不失!
我覺得與麥片同食的話,真不錯!淡口的麥片可中和曲奇的甜度!

Almond Sugar Butter Cookies
曲奇表面舖滿粗糖粒,看起來閃閃生光!很是吸引!
2013-05-29
午餐
2013-06-12 390 浏览
以前公司還在上環的時候,中午很喜歡去西港城下面的 「Das Gute」 買麵包充作午餐,尤其喜愛那款帶牛脷酥質感的朱古力古法冬甩和外皮韌脆、入口充滿奶香的法式鮮奶樹頭包,不過自從公司搬遷後,已很久沒來這店了。其實住處附近也有一間 「Das Gute Cafe」 分店,不過平日要上班,沒空光顧,到假期又早已把它忘記得一乾二淨。早前和食友飯敍,收到她送贈贈的 「Das Gute」 雜錦曲奇,一包有齊四款口味,而且這袋曲奇,唔止包裝得夠精美,樣子更是小巧可愛,一啖一塊,當作下午茶小吃,就最適合不過,謝謝妳的一番心意啊,小妹!至於口味方面,則分別有朱古力杏仁、椰子、紅莓及榛子四款,而當中又以紅莓曲奇味道最突出,鬆軟之餘又帶少許紅莓的煙韌,加上微微的果香,吃過一件已叫人停不了口。椰子曲奇則稍嫌椰香味較薄弱,反而另外兩款朱古力杏仁曲奇和榛子曲奇,雖然質感較為硬身,但由於內裡藏著不少碎杏仁粒或榛子粒,吃起來咬感十足,很適合我這些零食不離口的饞嘴一族。
至於口味方面,則分別有朱古力杏仁、椰子、紅莓及榛子四款,而當中又以紅莓曲奇味道最突出,鬆軟之餘又帶少許紅莓的煙韌,加上微微的果香,吃過一件已叫人停不了口。椰子曲奇則稍嫌椰香味較薄弱,反而另外兩款朱古力杏仁曲奇榛子曲奇,雖然質感較為硬身,但由於內裡藏著不少碎杏仁粒或榛子粒,吃起來咬感十足,很適合我這些零食不離口的饞嘴一族。
2013-06-09
下午茶
用餐优惠
其他
2013-01-13 256 浏览
今日突然好想食Cheesecake,於是收工之後周圍看看啦。最後來了上環的Das Gute 睇下,因為我曾經都好鍾意食呢間店的麵包,不過一直沒有機會試這店的蛋糕。眼見蛋糕櫃有我的目標,嘻嘻,太好了。於是一次過買晒兩款,一個是藍莓芝士蛋糕,另一個是香濃芝士蛋糕。細細件就已經要 $30,芝士蛋糕真係好貴呀,不過想食都沒有辦法啦。店員用一個紙盒包好給我,於是我就冒雨拿著蛋糕回家去。藍莓芝士蛋糕的賣相係勁奇怪的,龍珠果好像很大粒,不過其實是被葉子掩蓋著,美感不足。隔離大大團忌廉,再加上藍莓,怪怪的樣子。藍莓可能雪得耐了,偏硬,而忌廉又太甜。芝士蛋糕表面亦加上粒粒藍莓醬,個人不太喜歡。慶幸芝士蛋糕尚算正常,芝士味香濃,而芝士蛋糕內的藍莓醬已被表面的粒粒藍莓醬搶去味道。餅底略嫌不夠硬身,開始’糊’起來,有點失色。香濃芝士蛋糕用上士多啤梨和紅莓特別討人喜愛,不過我對放在蛋糕面的三大團忌廉就避之則吉,因為實在太甜。而那片沒有氣息的綠葉被 ‘撻’ 在蛋糕上,成個賣相扣晒分。不過香濃芝士蛋糕的味道確是比藍莓芝士蛋糕的香濃,而且吃起來滑一點。而且餅底亦比較乾身,不知道是否因為沒有加入藍莓醬的緣故。兩者比較,

兩者比較,我會喜歡香濃芝士蛋糕多一點。不太明白為何蛋糕櫃內只剩下一件,而香濃芝士蛋糕還有很多。不過始終覺得麵包做得好食啲,下次都係買麵包先得!

在我等付款的時候,看到會員招攬的單張,發現原來其實都有另一些餅店是同一集團,估不到大家的芝士蛋糕做出來也有點不同,下次我會去另一間餅店購買了,嘻嘻。

外卖自取
$60 (宵夜)
2012-09-18 304 浏览
屬於A-1 Bakery 集團的其中一個品牌,定位相對較高。好多人會錯覺Das Gute 會係同A-1 Bakery一樣,以日本麵包製作方法為主的話,就錯喇!其實Das Gute 定位喺以德國包為主,所以店內會見到好多大大個嘅德國麵包出售。同一地點,Das Gute同時有餐廳及麵包店,麵包店供應嘅麵包款色多又相當有特色。而當中最有特色的非法式鮮奶樹頭包莫屬!每月亦會推出期間限定包,為顧客帶來新鮮感!而近期就推出了蜜瓜吉士飽及蘑菇芝士軟法包!法式鮮奶樹頭包(優惠價$8.5/個, $16/2個; 原價$10/個)奇怪的名字,怪異的外表,卻有著外脆內軟的驚喜!利用法包倒入鮮奶再放入焗爐烘焗,最後再曬上糖霜於表面,扮成樹頭(即一棵樹被鋸後,只留下最底的那一小部分)形狀般,形神兼備!法包表面焗得香脆,而咬進內裡時,並非一般法包口感,而是軟軟林林的蛋糕,感覺新鮮,近似芝士蛋糕的質感,但就是充斥著鮮奶味的麵包,而且較為濕潤!由於用上法包關係,所以剛出爐即食的話口感較佳,放久了法包表面就會偏韌。原價$10,但店會不定期做推廣,售$8.5一個或$16兩個。蜜瓜吉士飽$11個人喜愛蜜瓜味產品,但經常都覺得

正!法式鮮奶樹頭
蜜瓜吉士包
蜜瓜色?
蜜瓜吉士!
蜜瓜吉士飽$11
個人喜愛蜜瓜味產品,但經常都覺得市面嘅蜜瓜包都只係得個名,有啲甚至連少少蜜瓜味都無,但最近就喺Das Gute 發現新出嘅蜜瓜吉士包喇!蜜瓜包的頂部及底部均呈微微青綠色,外觀有點兒怪,同時亦缺少了外間所謂的蜜瓜飽表面呈網狀的墨西哥皮,欠缺了神髓!但由於名牌上的介紹---內含“蜜瓜吉士”,驅使了買嚟食的衝動!甫打開膠袋的一剎那,陣陣蜜瓜味已飄過來,第一次聞到有蜜瓜味嘅蜜瓜包呢!咬落麵包口感鬆軟,內裡蘊藏著份量不少的蜜瓜味吉士,吉士甚為杰身,富有蜜瓜味之餘吉士亦香濃幼滑,甜甜的味道相當討好!推介!
新產品
蘑菇芝士軟法包
餡料夠多
蘑菇芝士軟法包$12
被蘑菇及芝士所吸引,雖然對法包好感一般,但既然寫明是軟法包的話,應該不會太硬吧!法包面上滿怖芝士粉,最初以為內裡就只有蘑菇,但原來內裡除咗有蘑菇外,還有芝士粒及蘑菇呢!可惜法包實在有點兒硬,而且包的size亦不少,,吃起有點麻煩!面層芝士粉的香味,再配上內裡芝士粒的咬感,又令愛芝士的人相當滿足!餡料份量亦算多,配上黑椒蘑菇是個新鮮的配搭,可以一試。
正!法式鮮奶樹頭
蜜瓜吉士包
蜜瓜色?
蜜瓜吉士!
新產品
餡料夠多
  • 法式鮮奶樹頭包
2012-09-17 151 浏览
今日同朋友諗食嘜午餐好,好多茶餐廳都結業,可能舖租太貴。行到上環尾,Das Gute居然有位,唔使諗坐定定等食飯唔知係咪太耐冇來,menu有埋相睇,抵讚有我最爱carbonara,望落個漢堡排有好靚真難選擇剛出爐嘅麵包超好食,當然餐廳本身賣開麵包當然唔差忌謙湯淡了點結果選了漢堡排,賣相同相一樣,隻蛋好靚漢堡排有牛肉味,啖啖肉, 有肉汁好食原以為係普通意粉,點知有卡邦尼白汁㗎,今次真係冇選錯好滿意嘅一餐
唔知係咪太耐冇來,menu有埋相睇,抵讚
有我最爱carbonara,望落個漢堡排有好靚真難選擇
剛出爐嘅麵包超好食,當然餐廳本身賣開麵包當然唔差
忌謙湯淡了點
結果選了漢堡排,賣相同相一樣,隻蛋好靚
漢堡排有牛肉味,啖啖肉, 有肉汁好食
原以為係普通意粉,點知有卡邦尼白汁㗎,今次真係冇選錯
好滿意嘅一餐
2012-09-17
  • 麵包
  • 漢堡排
2012-09-03 156 浏览
我一向都鐘意食 Das Gute 的包包,特別係佢ge 日式蕃薯包同核桃提子包今次又黎買包啦芝士吞拿魚多士 $11very good,估唔到芝士同吞拿魚係咁夾ge 可惜唔係熱ge德國種子包(半個$29)新產品,都幾貴,但半個已經好重,可想而之密度幾高麵包佈滿哈姆太郎成日食ge種子,好有咬口,但其實唔係咁好消化,食完後小心明天的大便會.......核桃提子包(半個$18)唔知點解食落無以前咁好食,係咪d料少佐呢?加$7.5 換ge 果汁,見佢幾健康,有50%蔬菜和50%水果成份,初時以為會好難飲,點知飲落似提子汁,解渴都ok ge

今次又黎買包啦
芝士吞拿魚多士 $11

very good,估唔到芝士同吞拿魚係咁夾ge
可惜唔係熱ge
德國種子包(半個$29)

新產品,都幾貴,但半個已經好重,可想而之密度幾高

核桃提子包(半個$18)

唔知點解食落無以前咁好食,係咪d料少佐呢?
,解渴都ok ge
2012-09-02
外卖自取
$65.5 (早餐)
2012-07-04 377 浏览
Usually the Pontikeges I have seen come in flavours such as black sesame, green tea, cheese, cranberry or original.This one was soy bean so thats why I got it.The taste was quite interesting as well as the soy bean taste, it had slightly starchy pieces of soy bean in it.It was slightly sweet as well because it was not savory.

题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $4 each [b]English menu:[/b] yes [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Ok [b]Sweetness factor:[/b] Just right ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2011-09-13 112 浏览
每當我返工,有時經過上環西港城及馬會之間條天橋,必定嗅到好香麵包味! 香味來源正是 <Das Gute> 麵包店,隔離係該店嘅西餐廳! 我終於忍唔住要幫襯! 麵包款唔算多!只有十多款!部分係一般款式,部分較為特別!價錢比較連鎖麵包店貴些少!呢度只用一個透明袋裝哂兩個包,夠環保!值得一讚! 不過,無咁好攞!芝士吞拿魚多士 $8.5以三塊方包分別夾住吞拿魚及芝士,比一般多士再多一層! 口感更不同! 咬一啖!熔咗嘅芝士即刻 "咇" 出嚟! 芝士混合吞拿魚相當匹配! 但係件多士唔係熱辣辣!而係凍咗!手腕包 $10以為呢個包係甜,點知係咸! 包面有些少鹽粒,味道好淡!咬入口有點硬實,只屬普通貨色!真係好睇唔好食!
<Das Gute> 麵包店
我終於忍唔住要幫襯!

呢度只用一個透明袋裝哂兩個包,夠環保!值得一讚!
不過,無咁好攞!

芝士吞拿魚多士 $8.5
以三塊方包分別夾住吞拿魚及芝士,比一般多士再多一層!
口感更不同!
咬一啖!熔咗嘅芝士即刻 "咇" 出嚟!
芝士混合吞拿魚相當匹配!
但係件多士唔係熱辣辣!而係凍咗!
芝士吞拿魚多士
手腕包 $10
以為呢個包係甜,點知係咸!
手腕包
2011-09-02
1 分钟 (外卖自取)
$18.5 (早餐)
芝士吞拿魚多士
<Das Gute> 麵包店
2011-07-14 117 浏览
與太座逛公司後,想找個地方小休一會,我們來到西港城。這是一所麵包店,隔鄰是小餐廳,有八款下午茶套餐供應,由四十多元起,相對連鎖快餐店是貴了些,但人少、寧靜,已值回。太座建議兩人吃一份公司三文治及一杯咖啡,我無異議。咖啡的質素也不錯,甘香,加些忌廉更能增添香味。三文治是我倆兒時的奢侈品,公司三文治更是高不可攀之物,因在餐室裏,三文治一欄中,公司三文治是排在首位,亦是最貴的,家人多為我們點奶油多士,到現在,兩口子對著色彩繽紛,餡料豐盛的公司三文治,口中無言,但心裏有著說不出的滿足和喜悅,而事實上,這份三文治也做得不錯,煙肉的鹹香,番茄和生菜的爽脆,加上雞蛋和火腿,烘過的麵包,滿足度不比在「半島」差。在忙碌的生活中,很難得有一頓愜意的下午茶。
與太座逛公司後,想找個地方小休一會,我們來到西港城。

在忙碌的生活中,很難得有一頓愜意的下午茶。