2018-10-29
平時較少經過上環,今日行開呢區,喺無限極廣場對面見到一間睇落有幾多款式嘅麵包舖,就行入去打算買幾件蛋糕同朋友慶祝生日。見到雪櫃入面有咁多款蛋糕,款款都幾精緻,而且價錢喺上環嘅價位來講算係ok,心大心細唔知揀邊款,店主見我忙咁耐,推薦左幾款蛋糕。第一款係藍莓芝士條,體積比係一般連鎖店買到嘅芝士條細,但又整得幾有心機喎,係藍莓醬上面有塊細細地嘅白朱古力同埋少少金粉,芝士條七感幾實在,食得出真材實料,用咗好多cream cheese。另外一款係熱情果朱古力慕絲蛋糕,最鍾意啲款,朱古力外皮好脆,裏面嘅朱古力慕絲打得好滑好香濃,濃度起碼有70%,中間嘅熱情jam酸酸甜甜,同朱古力味幾夾。白朱古力杏仁桃撻就較為遜色,大部份體積係忌廉,不過忌廉冇乜鮮奶味,其實係冇咩味,不過牛油餅底好香脆!店主推介迷你蝴蝶酥,順便買一盒返去同朋友分享,雖然價錢唔平,但係真係有質素,每一件蝴蝶酥都細細件,一啖一件,幾啱一大班朋友share。特別欣賞牛油同砂糖嘅比例恰當,牛油香味突出而不油膩,表面的砂糖粒有少少點綴作用,而且口感好鬆脆,整體不錯😎👍🏽順道買埋個麵包做早餐,呢個番茄雙重芝士軟包比想像中軟熟,芝士旁邊嘅麵包好
店主推介迷你蝴蝶酥,順便買一盒返去同朋友分享,雖然價錢唔平,但係真係有質素,每一件蝴蝶酥都細細件,一啖一件,幾啱一大班朋友share。 特別欣賞牛油同砂糖嘅比例恰當,牛油香味突出而不油膩,表面的砂糖粒有少少點綴作用,而且口感好鬆脆,整體不錯😎👍🏽
順道買埋個麵包做早餐,呢個番茄雙重芝士軟包比想像中軟熟,芝士旁邊嘅麵包好濕潤,麵包一切開已經有好濃烈嘅蕃茄味,裏面仲有少少香草作調味,算係物有所值。