2024-10-14 141 浏览
🍛 **DILLIWALE** 在銅鑼灣的**DILLIWALE**,這是一間充滿印度風情的餐廳,讓人一踏進去就能感受到濃烈的異國味道。環境裝潢典雅,讓人感到身處印度。🙂我點了**脆皮炸魚**,魚肉鮮嫩多汁,外層的脆皮烤得恰到好處。特別是搭配的綠色醬汁,雖然辣味十足,但卻讓整道菜的風味更加出色,讓味蕾瞬間活躍起來!🐟接下來的**牛油雞**更是令人驚艷,濃郁的印度香料與牛油的結合,讓每一口都充滿層次感,絕對是印度料理的經典之作。🍗最後,配上**烤包**,鬆軟的口感與香氣四溢的搭配,讓人吃得津津有味。這趟用餐體驗讓我對印度美食有了更深的認識,絕對值得再次光臨!**DILLIWALE** Plaza, 491-499 Lockhart Road, Causeway Bay
🍛 **DILLIWALE**

**DILLIWALE**
2024-10-14 123 浏览
老公好鍾意印度美食同印度文化,經常睇印度街頭美食,今晚就帶他去食印度野開心下。呢度的Nann比較特別,揀左芝士nann,一咬先知原來係芝士夾心,好友驚喜,不過要趁熱食,凍左口感相差好遠!Tdoori Chicken有四件不算多,都算幾香口。咖哩羊呢個比較特別,咖哩醬同羊肉煮到融化,羊肉不會有酥味。最後差不多食曬D咖哩。Samosa每次去印度餐廳老公都必叫!裏面有豐富的豆蓉~餐廳環境~🥢Dilliwale 🌏銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
Tdoori Chicken
有四件不算多,都算幾香口。
咖哩羊
Samosa
每次去印度餐廳老公都必叫!裏面有豐富的豆蓉~

餐廳環境~
🥢Dilliwale
🌏銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
2024-10-05 317 浏览
銅鑼灣呢間樓上印度小店Dilliware平日夜晚都好熱鬧,估唔到都幾多香港人鍾意食印度菜. 餐廳裝修好有印度風情店員都好地道,仲有個好吸睛嘅大型打卡牆. 餐牌有中文翻譯夠貼心. ⭐️Mango Lassi 呢杯芒果印度酸奶用上芒果、乳酪、印度乾果、白糖攪拌而成. 味道酸酸甜甜開胃解辣. ⭐️Mint on the rock薄荷加上檸檬味道清新,加埋黑胡椒同糖打造味道更加特別. ⭐️印度脆米球必點印度街頭小食. 空心圓球外皮薄脆香口,加入已混入鷹嘴豆泥嘅薯仔、洋蔥、醬汁、再倒入酸酸辣辣青綠色薄荷醬汁,口感多層次又豐富. ⭐️薩摩薩餅沙律賣相色彩繽紛,除咗足料正宗咖喱角,沙律食材豐富新鮮有蕃茄、芫荽、乳酪同埋特製印度醬汁. ⭐️牛油雞雞肉去骨肉質嫩滑,咖喱同牛油完美融合口感順滑,而且微辣中又帶香甜奶味同開胃蕃茄味. ⭐️蒜蓉烤餅即叫即烤. 傳統蒜蓉味惹味,烤餅既有空氣感又棉密鬆軟煙煙韌韌. 好夾牛油雞個咖喱汁. 另外仲有芝士味可以揀. 食完埋單,店員仲特登推介平日四道菜午餐餐俾我哋. 個Menu都幾吸引都幾抵食. 搵日去試吓先.

⭐️Mango Lassi

⭐️Mint on the rock
薄荷加上檸檬味道清新,加埋黑胡椒同糖打造味道更加特別.

⭐️印度脆米球

⭐️薩摩薩餅沙律

⭐️牛油雞

⭐️蒜蓉烤餅

• House Butter Chicken
  • 印度脆米球
  • 薩摩薩沙律
2024-09-28 419 浏览
呢間印度餐廳🇮🇳嘅四道菜套餐真係幾豐富,lunch set包小食、主菜、配菜同飲品!首先講吓個小食,今日係餐廳每日嘅特色小食,外皮脆脆地,入面有蔬菜餡,但係個味好特別!主菜方面,我揀咗雞肉瑪沙拉🥘,朋友就揀咗羊肉沙薑。我個雞肉瑪沙拉醬汁夠晒濃郁,香料味十足,雞肉又嫩滑,完全唔會乾爭爭。朋友個羊肉沙薑都唔錯,羊肉炆得夠腍,沙薑味夠晒突出,唔會蓋過羊肉嘅鮮味。咖喱味香濃。配菜我哋揀咗Naan,個Naan🥠烘得熱辣辣,外脆內軟!沾埋個瑪沙拉嘅醬汁一齊食,yummy!沙律就係普通嘅沙律菜,不過勝在新鮮,可以平衡吓個濃郁嘅印度菜味道。飲品方面,我哋叫咗杯奶茶同汽水,奶茶係柴茶味,唔會太甜。

2024-09-26 343 浏览
餐廳位於銅鑼灣京都廣場,一出地鐵站就到,非常方便,食物款式眾多,如果冇頭緒嘅可以叫店員推介特色菜,價格亦算合理,想品嚐正宗印度菜嘅不妨約埋朋友仔嚟試試。前菜有DAHI KEBAB,以印度酸奶,茅屋芝士同香料混合而成嘅素肉餅,外層炸至酥脆,皮夠薄身,肉質軟綿,點埋醬汁可幫助解膩。PURANI DILLI KE CHOLE BHATURE賣相壯觀,炸餅上枱時好大塊,記得要攞定部相機打卡呀,因為過多2秒就開始縮細🤣 炸餅薄身且脆,食落唔油膩。旁邊有三細碟伴菜,分別為鷹咀豆咖喱、洋蔥同薯仔。鷹咀豆軟身,豆味香濃,後兩者偏辣,都幾過癮。咖喱要咗CHATPATI MIX VEG,集齊多款蔬菜,有三色豆、薯仔同印度芝士,濃稠度適中、搭配牛油烤餅就最適合不過了~

2024-09-25 305 浏览
今次想推介呢間喺銅鑼灣嘅印度菜餐廳,下晝lunch set 價錢適中,但環境唔錯👍🏻好適合同同事嚟食lunch 😍見到promotion 星期日$198仲有lunch buffet ~ 🥘Chilli Garlic prawns蝦仁勁大隻,彈牙爽口!冇記錯係有6隻,隻隻都好大隻,啖啖肉口感好正!調味方面就係少少辣,但覺得好惹味好正!🥘Butter Chicken Set🥘Chicken Tikka Masala Set兩款雞肉分別不大,butter chicken嗰款相對之下就比較juicy 一點~而Masala嗰款就較入味🤤兩個sets我哋都係配咗naan~ Naan 烤得好鬆軟而厚身,所以都幾唔錯😙🍹Mango Lassi 酸酸甜甜,味道唔錯,值得一試😌

🥘Chilli Garlic prawns

🥘Butter Chicken Set
🥘Chicken Tikka Masala Set

🍹Mango Lassi
酸酸甜甜,味道唔錯,值得一試😌

2024-09-24 276 浏览
銅鑼灣不嬲都有好多好嘢食,今次就去咗食人生第一次食既印度菜。Dahi puri乳酪脆米球入邊食落有好多薯仔粒同埋有啲鷹嘴豆煮到好腍,加埋啲酸奶醬同另外一款酸酸甜甜嘅醬汁一齊食外脆內軟,口感豐富食到停唔到口,作為開胃前菜非常適合,必食之一。Butter chicken 咖喱充滿咗奶油嘅香味,另外加上咗蕃茄醬同牛油一齊煮口感比較香滑,雞肉食落都好嫩滑,非常適合第一次食印度咖喱嘅朋友。Mutton saagwala 另外嗌咗一款咖喱羊肉菠菜,用上咗大蒜生薑同埋菠菜加上唔同嘅香料去烹飪而成,羊肉煮到好腍入口都唔會有蘇味,非常推薦。整體嚟講餐廳環境令人舒適,而且位置非常容易搵添,加上侍應都非常之有禮貌值得一嚟,原來間餐廳最近仲做緊星期日buffet $198一位,下次可以約埋屋企人同朋友一齊食先!

Dahi puri

Butter chicken

Mutton saagwala

2024-09-21 307 浏览
🔹️今日到銅鑼灣“Diliwale” 食印度餐🍽 餐廳裝修充滿印度風情, 坐位舒適、食物高水準👍 服務貼心🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢親民💰 逢星期日還有Lunch Buffet😍🔸️House Fish Curry🐟以香濃洋蔥、蕃茄和香甜咖哩配印度魚, 咖哩不太辣, 好適合港人口味, 魚質軟嫩幼滑配上印度薄餅,越食越滋味😋🔸️Pav Bhaji🍛以薯仔、蔬菜濃咖喱配黃油淺煎麵包, 濃咖哩鹹香惹味, 辣度適中配鬆軟包包, 加埋洋蔥更美味👍🔸️Dahi Puri🧆乳酪脆米球十分香脆, 餡料以鹰嘴豆、紅石榴籽、薯蓉、乳酪和秘制甜辣醬, 味道香辣酸甜十分開胃🤤🔸️Broccoli Soup🍵西蘭花湯口感綿密幼滑, 充滿西蘭花香👍🔸️Mango Lassi🥭香甜芒果乳酪以啖啖芒果香, 入口順滑🤗🔸️Lime Soda🍹青檸梳打味道清新、冰凍解渴😎

🔸️House Fish Curry🐟

🔸️Pav Bhaji🍛

🔸️Dahi Puri🧆

🔸️Broccoli Soup🍵
西蘭花湯口感綿密幼滑, 充滿西蘭花香👍

🔸️Mango Lassi🥭
香甜芒果乳酪以啖啖芒果香, 入口順滑🤗

🔸️Lime Soda🍹
青檸梳打味道清新、冰凍解渴😎

午餐
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🥘🧇🥘🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 Paneer Butter Masala $89🆙芝士奶香四溢,醬汁濃郁,搭配嫩滑嘅豆腐,口感絕佳。每一啖都散發著香料的魅力,同熱辣辣嘅Naan一齊享用,完美融合,實在是印度料理的經典之選👍。🥢 Chilli Chicken with Desi Chowmein $134🆗菜式色彩繽紛,雞肉香辣可口,肉質鮮嫩,搭配索曬汁嘅麵條,口感味道層次豐富,風味絕佳。🥢Dahi Puri $82 🆗乳酪脆米球造型小巧玲瓏,外脆內軟,口感極佳。酸奶同香料嘅搭配清新爽口,令人一口接一口,絕對是開胃的絕佳選擇😋。🥢Mango Lassi $30🆗香甜可口,口感順滑,清新怡人。濃厚的芒果風味與酸奶的搭配,讓人感受到夏日的清爽,是完美嘅解渴飲品😋。🥢Rasmalai $20🆗Rasmalai 柔軟細膩,浸泡在香甜的牛奶醬中,口感滑順。每一啖都帶來濃郁嘅香料香氣,令人陶醉,是不可錯過的甜品😋。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🥘🧇🥘🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🥘🧇🥘🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
#bakdiu 銅鑼灣 #bakdiu印度菜#bakdiu香港必食餐廳 #bakdiu 咖喱
2024-09-19 226 浏览
銅鑼灣地道印度菜DAHI PURI 乳酪脆米球 好juicy地道既一味菜,勁開胃,夠爆汁,味道好有層次感,酸酸甜甜咁CRISPY ALOO SAMOSA (V) 酥脆咖喱角(素)外皮香脆,裡面裝滿了正宗的五香馬鈴薯和青豌豆🫛,食落香香辣辣咁,仲有2款醬汁可以一齊食CHICKEN MADRAS WALA 椰汁咖喱雞雞胸肉用新鮮番茄、洋蔥、生薑和五香肉汁烹調,椰汁香味係陣陣咁散發就黎,咖哩味濃郁,雞胸肉都好入味,亦完全唔柴身,非常好食GARLIC NAAN 蒜蓉烤餅就咁食就好香濃蒜蓉味,加埋咖喱雞一齊食更加好食🤤
銅鑼灣地道印度菜

DAHI PURI 乳酪脆米球

CHICKEN MADRAS WALA 椰汁咖喱雞

GARLIC NAAN 蒜蓉烤餅
就咁食就好香濃蒜蓉味,加埋咖喱雞一齊食更加好食🤤
銅鑼灣京都廣場出名多食店,今日黎到呢間印度餐廳,裝修富外國風,而且lunch set 價錢親民,返工時間去lunch都唔錯,因為上菜快,啱哂繁忙嘅香港人。WEEKDAY LUNCH MENU[ 4 COURSE MEAL ]Chicken Tikka Masala Set $99⇥ Snack of the Day (紫薯餅)⇥ Indian Main (揀咗咖喱無骨雞)⇥ Saffron Rice or Naan ( 揀咗印度烤餅,有原味、其他味)⇥ Salad & Soft Drink( 新鮮石榴沙律、配合汽水免費 )[ WHOLE MEAL ]Chilli Chicken with Fried Rice $134~ 呢個炒飯真係無得頂,印度米已經好食,再加上辣味、青紅椒、洋蔥。另外,炆雞嘅汁好有鑊氣,如果肉再多d就好。🤭[ Drink ]🍹Lime Soda- Set Meals +$30 ~ 印度式mocktail,混合咸味而又酸酸甜甜嘅檸檬soda 🍹Mango Lassi- Set Meals +$30~ 用上芒果、糖、乳酪、印度乾果製成,味道帶甜 [ Dessert

WEEKDAY LUNCH MENU

[ 4 COURSE MEAL ]
Chicken Tikka Masala Set $99
⇥ Snack of the Day (紫薯餅)
⇥ Indian Main (揀咗咖喱無骨雞)

[ WHOLE MEAL ]

[ Drink ]
🍹Lime Soda- Set Meals +$30

🍹Mango Lassi- Set Meals +$30
~ 用上芒果、糖、乳酪、印度乾果製成,味道帶甜

[ Dessert ]
🍸Gulab Jamun- Set Meals +$20
~ 玫瑰甜丸子,主要由麵粉、奶粉和印度酥油揉製後油炸而成的甜品,泡入充滿藏紅花和豆蔻香味的糖水裡後,表皮維持扎實口感,咬下後則軟綿濕潤,是印度最受歡迎也最普遍的甜食。
2024-09-12
午餐
香港作為國際大都會、多元文化🤗的社會,基本上什麼國家的菜式都能吃到!😍這間印度菜🇮🇳午市套餐價錢很親民,一試無妨~🤣餐廳位置好方便,就在銅鑼灣地鐵站C出口一出對面的京都廣場裡,👣這餐點了一個午市套餐($109)加甜品Rasmalai(+$20)、乳酪脆米球Dahi Puri($82)、蒜蓉蝦($148)。乳酪脆米球初嚐這個印度前菜有驚喜!🤩米球裡充滿酸酸甜甜的乳酪,還有鷹嘴豆、少量薯蓉、印度甜辣醬汁,還有粒紅石榴,很清新!😋這個要盡快吃,不然乳酪會令脆米球變軟身就沒那麼好吃了~🫣咖哩魚主食普通,微辣,配上印度烤餅🫓,很有印度風味!🤪😂蒜蓉蝦蝦蝦🍤好大隻,每隻都新鮮彈牙爽口,加上紅椒粒、洋蔥粒等,很香口惹味!😚甜奶球第一次吃印度甜點,像融掉的牛奶冰淇淋浸著芝士蛋糕,甜甜的,奶味🥛很重~😝旅行感滿滿的一餐❣️Info店名:Dilliwale地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
香港作為國際大都會、多元文化🤗的社會,
基本上什麼國家的菜式都能吃到!😍

這間印度菜🇮🇳午市套餐價錢很親民,一試無妨~🤣

乳酪脆米球
初嚐這個印度前菜有驚喜!🤩

這個要盡快吃,不然乳酪會令脆米球變軟身就沒那麼好吃了~🫣

咖哩魚
主食普通,
微辣,配上印度烤餅🫓,
很有印度風味!🤪😂

蒜蓉蝦
蝦蝦🍤好大隻,每隻都新鮮彈牙爽口,

加上紅椒粒、洋蔥粒等,
很香口惹味!😚

甜奶球
第一次吃印度甜點,
像融掉的牛奶冰淇淋浸著芝士蛋糕,
甜甜的,奶味🥛很重~😝

旅行感滿滿的一餐❣️

Info
店名:Dilliwale
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
2024-09-16 268 浏览
聽朋友講呢間印度餐廳好食,Bookmark左好耐一直想嚟食,Happy Friday 搵到friend子陪我食🤭我地兩人叫左個set lunch再散叫左其他野食share,由於份量都幾大,最後都食唔晒要打包😂✨House Butter Chicken - 跟餐有snack(印度炸芝士)、salad、飯/Naan同汽水,原來一份naan都幾多,切開左4份,質感好軟熟,咖哩味好濃郁,我揀呢款有奶油香,比較易入口😋✨Dahi Puri - 我都係第一次食呢款乳酪脆米球,店員都好貼心咁提我地要快d食,因為乳酪會個脆球變軟~ 我一咬就爆汁,清甜乳酪一湧而上,裡面仲食到d微辣薯仔粒,感覺幾特別又幾清新🤩✨Dilliwale Chicken Biryani - 太高估自己我哋仲叫左個雞肉咖哩炒飯,大盅到夠3-4人分😂但都好足料有好多件雞,每啖飯都食到d薄荷香,幾特別🍛 望望下仲發現餐廳有做catering service 同埋每逢星期日有lunch buffet,都幾多元化👍🏻

2024-09-13 315 浏览
Dahi Puri$82Bhel Puri$78House Butter Chicken$148Cheese Naan$39Coconut Lassi$58好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️有一段時間沒吃過印度🇮🇳菜,突然好想吃印度菜。發現銅鑼灣這間印度菜餐廳,就來試試。餐廳沒有一股印度味,環境乾淨企理,如果有朋友是首嚐印度菜,會比較易接受。我們點了四款食物及1杯飲品。Dahi Puri 是乳酪脆米球,脆米球內裡填滿酸酸的乳酪,另有鷹嘴豆、少量薯仔🥔、印度甜辣醬汁。上桌時,侍應多次提點我們要盡快食用,以免乳酪令脆米球變腍。好細心。Behl Puri是一種孟買街頭小食,加入了泡米、洋蔥🧅、蕃茄、薯仔🥔。另加了酸酸辣辣的印度醬汁調味,夏天食用,特別醒胃。House Butter Chicken 🐓 一碟有5-6件雞,沒有骨,肉質嫩而不鞋。濃稠的牛油蕃茄🍅汁好creamy,好幼滑。Cheese 🧀 naan 芝士味濃郁,鬆厚柔軟,充滿嚼勁。配House Butter Chicken 一流。Coconu
Cheese Naan
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

Cheese  Naan

Coconut 🥥 Lassi 有濃郁的椰子味,又有幼滑的yoghurt。
Coconut Lassi

用餐期間,發現此餐廳星期日有自助餐,只是$198/位,包1杯飲品。平日有午市套餐,4道菜也不用$110。超值!Lunch 可以多一個選擇了!
Cheese  Naan
2024-08-12 559 浏览
✔️印度脆米球作為一道經典的街頭小吃,外觀小巧精緻,口感酥脆。薄薄的米球殼咬開後,就能吃到土豆泥和聞到香料的味道,再浸入薄荷風味的酸辣湯中,入口瞬間爆發出多層次的味覺體驗。✔️Mango LassiMango Lassi 是印度餐桌上必不可少的甜點飲品啦。能喝出新鮮的芒果、濃稠的酸奶口感,混合出來的口感絲滑細膩。✔️素咖哩角以金黃酥脆的餅皮包裹著香辣的素食餡料,吃得出有包括土豆、豌豆、洋蔥等,再加上印度獨特的香料調配,每一口都充滿濃郁的風味。✔️瑪莎拉咖哩芝士這道菜真的強烈推薦,主角是新鮮的芝士。軟嫩的芝士塊放入香料豐富的masala中,醬汁飽含瑪莎拉香料的溫暖氣息,入口即化。這道菜口感真的是濃郁卻不失層次感✔️蒜蓉烤餅+印度長米蒜蓉烤餅和搭配印度長米是一組經典的印度主食組合。蒜蓉烤餅熱騰騰的出爐時,表皮酥脆,內裡柔軟,散發著濃郁的蒜香,是沾取咖哩醬汁的最佳伴侶。印度長米則以其細長的米粒和淡雅的香氣著稱,煮熟後的米飯粒粒分明,質地輕盈,與各種濃郁的咖哩搭配非常完美。
✔️印度脆米球

✔️Mango Lassi