2024-01-31 98 浏览
中環呢間cafe bar主打cocktail ,入面放滿各式各樣嘅酒,我同幾個朋友見到有個新出嘅winter menu,cocktail用香港本地製造草藥酒調製,幾特別,所以就每人叫杯交換試下🌟Mulled Magnolia第一次飲熱cocktail,幾特別,呢杯飲落好似帶有啲酸味嘅羅漢果茶,飲完幾開胃,仲配咗片梨去伴酒,而紅酒同Magnolia飲落味道唔算好濃🌟Winter Blazer呢杯熱cocktail好暖身,蜜糖薑茶配Roselle,仲有兩片薑片,好啱女仔飲,仲有5粒酒釀丸子,好煙韌,混入cocktail度食好夾🌟Roasted Chestnut調酒師話酒杯用丁香燒過,酒入面加咗肉荳蔻,面頭有粟子 foam,飲落充滿炒粟子嘅香味調製呢杯嘅過程有一下會著火,好啱打卡🌟Drunken Chicken呢杯好特別,用咗好多整醉雞嘅配料去調製,有滴雞精、糟鹵、杞子,所以飲落鹹鹹地,十足十醉雞汁咁,幾過癮呢度環境幾舒服,想靜靜地飲嘢,同朋友傾計,呢度係唔錯嘅選擇

🌟Mulled Magnolia

🌟Winter Blazer

🌟Roasted Chestnut
調製呢杯嘅過程有一下會著火,好啱打卡

🌟Drunken Chicken
Drunken Chicken

呢度環境幾舒服,想靜靜地飲嘢,同朋友傾計,呢度係唔錯嘅選擇

2024-01-28
下午茶
Drunken Chicken
以前細個就話去蘭桂坊飲酒,但係人大個咗,就要開始學識有品味咁樣去飲酒,而最近發現中環鴨巴甸街有一間好創新嘅酒吧,入面有超多特別嘅Cocktail值得大家一試。呢幾日突然凍返好多,就真係要試吓佢哋嘅winter cocktail menu。香港少有嘅主打中式味道嘅bar,不論本地人定遊客都好值得來!!今日叫左幾杯野都好有特色,我會由最鍾意嘅開始講:酒釀丸子-基本上就係平時我哋食嘅甜品,有好濃嘅薑味,加埋自家製嘅蜜糖,同用上roselle,個味道好balanced,係比普通甜品更加昇華嘅cocktail。MULLED MAGNOLIA-呢個基本上就係聖誕必飲嘅mulled wine. 不過相比起出面比較酸嘅mulled wine,呢度用咗羅漢果同啤梨,所以成個味道比較深沉同full bodied。飲完兩杯熱嘅雞尾酒,都有叫埋兩杯凍嘅。砂炒栗子-首先就係smoke左隻酒杯先,Chestnut Liqueur 個味道都好出,加埋chestnut foam真係栗子控必點嘅cocktail。不過我覺得最特別,都係調酒師會用火槍燒住杯cocktail再加nutmeg flakes,呢個時候會有啲火花

今日叫左幾杯野都好有特色,我會由最鍾意嘅開始講:

飲完兩杯熱嘅雞尾酒,都有叫埋兩杯凍嘅。

砂炒栗子-首先就係smoke左隻酒杯先,Chestnut Liqueur 個味道都好出,加埋chestnut foam真係栗子控必點嘅cocktail。不過我覺得最特別,都係調酒師會用火槍燒住杯cocktail再加nutmeg flakes,呢個時候會有啲火花出嚟,真係好似平時街邊炒栗子嘅效果

醉雞-呢杯真係好似食醉雞個花雕汁咁樣,味道比較濃,亦聞到好香嘅Chili Liqueur,不過最特別就係佢會比兩片青瓜你,可以用嚟清清喉嚨,或者點嚟食,真係幾得意!

最後都要集一集呢度啲調酒師,個個都好好傾,超好人,香港真係要支持吓呢啲咁有創意嘅fusion野
2024-01-22 65 浏览
Dio Store無論從選址或是調酒師的心思,都將香港的元素融入!這次帶友人來嘗試他們的cocktail🇭🇰一直都好鍾意香港有這種朝啡夕酒,同本地酒品牌「五味雜陳」合作的他們,推出以東方草本為主題的特調雞尾酒,最適合推薦給身邊的人🍸Winter Blazer 酒釀丸子 在上海旅行最鐘意食酒釀丸子,沒想到這款甜點可以成為一杯cocktails,以Roselle洛神花酒作為基底,再配上口感煙韌的小丸子,,即刻暖喉,而且有薑汁味~Drunken Chicken 醉雞 痴線!超出想像!中式傳統的紹興酒﹑糟鹵﹑以及些少雞精絕對是這道醉雞的精髓,🍸這杯充滿東方風味的特式飲品,可以慢慢飲,還有點鹹味,再慢慢附上兩片青瓜,可以令味蕾有新的體驗~Roasted Chestnut 砂炒栗子 以single malt whiskey為基底酒,還有Magnolia,最後還有栗子作為裝飾,帶點微燻香氣之餘,🪄同時口感濃烈,酒感也比較強烈,喜歡烈酒的朋友可以一試。
[朝 啡 夜 Bar]

這次帶友人來嘗試他們的cocktail🇭🇰

Winter Blazer 酒釀丸子

Drunken Chicken 醉雞

Roasted Chestnut 砂炒栗子

• Roasted Chestnut
  • 醉雞
同朋友去咗SOHO一間酒吧飲Cocktail👍🏻佢有個winter special Cocktail menus 東方草本雞尾酒我就試咗佢下面幾款Cocktail🍸1️⃣酒釀丸子用洛神花做底 ✔️✔️仲有當歸紅棗蜜糖等配料整出嚟嘅雞尾酒口味非常特別2️⃣沙炒栗子呢杯雞尾酒嘅presentation最出色🤗調酒師好似喺你面前表演咁3️⃣醉雞呢杯非常特別😍😍口味係鹹鹹地嘅飲完第一啖好想再飲第二啖味道有啲似滴雞精 係咁多杯裏面最值得推介嘅📍Dio Cafe Bar中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
同朋友去咗SOHO一間酒吧飲Cocktail👍🏻

味道有啲似滴雞精
係咁多杯裏面最值得推介嘅

📍Dio Cafe Bar
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
小小一問酒館位於斜路,燈火通明.輕鬆有格調音樂,帶著一些不一樣氛圍.平日晚上坐滿客人,但一點都不嘈雜.近來更與本地酒牌「五味雜陳」合作,大玩中西fusion,以東方草本為題創作出別樹一格而創新雞尾酒,極具特色~▫️WARM COCKTAIL 🔸 Mulled Magnolia($128)與平時Mulledwine顏色相似,由梨,羅漢果和紅酒製作.入口暖笠笠,紅酒味突出,略帶甘甜🔸Winter Blazer酒釀丸子 ($128)同樣是一杯熱雞尾酒.有五味子,洛神花,當歸,紅棗加蜜糖薑茶.可將薑放入杯內可更突顯薑味,加入酒釀丸子,軟軟糯糯,似品嚐糖水.似乎飲兩,三杯都應該不會醉▫️COLD COCKTAILS🔸Roasted Chestnut砂炒粟($128)Bartender用magnolia混入whiskey調酒.最後會用火槍燒出煙燻味.入口先飲到帶栗子香Chestnut foam,再會是結合煙燻味whiskey. 一股煙燻味道正正營造出炒栗子風味,有層次而易入口.加上泡沫慢慢融入杯酒,營造落雪效果,非常有心思🔸Drunken Chicken 醉雞($128)以閉月羞花,紹興酒,糟鹵,雞精

▫️WARM COCKTAIL
🔸 Mulled Magnolia($128)

🔸Winter Blazer酒釀丸子 ($128)

▫️COLD COCKTAILS
🔸Roasted Chestnut砂炒粟($128)

🔸Drunken Chicken 醉雞($128)

以閉月羞花,紹興酒,糟鹵,雞精,枸杞及Chili Liqueur混合而成,完全帶出中式風味,鹹鹹地,非常獨特,打破酒類常規味道.附上兩片青瓜令味蕾可refresh一下
2024-01-13 10 浏览
店名: Dio 丨Café Bar地址: 中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖港鐵上環站 A2 出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 5/5味道: 4.5/5剛好有外國嘅朋友來香港玩,就想帶佢去d有香港特色嘅酒吧,Dio Café Bar 絕對符合到我地嘅願望🥰超適合三五知己聊天相聚!佢地最近就同本地酒品牌「五味雜陳」crossover,推出左個以東方草本為主題嘅雞尾酒🍸🍸 嘅個Winter Menu只係去到1月尾,想試就要快d啦😆酒釀丸子 Winter Blazer ❤❤❤❤❤$128 以五味子洛神花做Base既Cocktail加上蜂蜜同薑片,酸酸甜甜又容易入口,冬天飲又可以暖身,而且酒量不太重,非常適合女士飲用😍 仲有幾粒丸子,可以放入酒浸,感覺又好似食緊糖水咁,十分有趣😉砂砂粟子 Roasted Chestnut ❤❤❤❤❤$128 未飲已經聞到強烈既煙薰味,好似街邊炒栗子嘅感覺,配上泡沫同帶有後勁嘅whiskey,口感一流😆醉雞 Drunken Chicken ❤❤❤❤$128 呢杯cocktail用左紹興酒同糟鹵調,再加幾滴雞精同杞子,玩意十足,超有驚喜✨如果飲飲下覺得有d咸,仲可以

店名: Dio 丨Café Bar

味道: 4.5/5

酒釀丸子 Winter Blazer ❤❤❤❤❤

砂砂粟子 Roasted Chestnut ❤❤❤❤❤

醉雞 Drunken Chicken ❤❤❤❤
呢杯cocktail用左紹興酒同糟鹵調,再加幾滴雞精同杞子,玩意十足,超有驚喜✨如果飲飲下覺得有d咸,仲可以食塊青瓜片refresh一下味蕾,非常貼心呀🫣
✨推✨ Dio同五味雜陳合作推出4款期間限定既Cocktail,用上Magnolia(五味雜陳: 五味子、桑椹、陳皮、檀香)同Roselle(閉月羞花: 五味子、落神花、薑、當歸) 兩款融合中式草本既Liqueur,成份性溫而潤,非常適合冬天飲。另外Bar本身恆常供應既Cocktail都融入左本地元素,極具特色,連Bartender都好有趣,推薦嚟試下。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦— 五味雜陳 X Dio Store期間限定Cocktail —✦Winter Blazer 酒釀丸子 $128//閉月羞花, 自製蜜糖薑水, 糯米小丸子//🍴感覺似薑汁湯圓甜品,酸酸甜甜,有淡淡當歸味但唔帶苦、易入口,特別又好飲✦ Roasted Chestnut 砂炒粟子$128//五味雜陳, 10Yrs Single Malt Whisky, Chestnut Liqueur, Hinoki Bitters, Chestnut Foam, Ground Nutmeg//🍴比較濃Whisky酒味,上面有Smoky cream同肉豆蒄粉,Cr

✦Winter Blazer 酒釀丸子 $128
//閉月羞花, 自製蜜糖薑水, 糯米小丸子//

✦ Roasted Chestnut 砂炒粟子$128
🍴比較濃Whisky酒味,上面有Smoky cream同肉豆蒄粉,Cream會慢慢融入杯酒度營造落雪效果

✦Drunken Chicken醉雞 $128
//閉月羞花, 紹興酒, 糟鹵, Chili Liqueur, 雞精, 枸杞//
🍴🐥鹹鹹地好重糟鹵味,過癮,驚你太鹹仲俾左幾片青瓜你清下味蕾

✦Salted Lime Highball $118
//Aged Mandarin Peel Infused Whisky, Demerara Cordial, Salted Lime Cordial, Kumquat Liqueur, Soda Water//
🍴鹹檸酒

✦Keung Sour $118
//Rice Vinegar, Sweet Vermouth, Lime&Ginger Juice, Ginger Ale //
🍴薑檸糖味, 酸甜易入口

✦Canton-Knees $138
//N.I.P. Rare Dry Gin, Carbonated Winter Melon Juice, Hong Kong Eucalyptus Raw Honey//
🍴有甜冬瓜,用上左自釀冬瓜汁同香港冬蜜,味道帶清幽冬瓜香同citric味,清香易入口
2024-01-07 98 浏览
喺中環飲酒,去老蘭似係去劈酒,調返轉去中上環交界斜坡嗰頭,品酒為主其中呢間經常都有local fusion嘅menu,就住呢個冬季都推出咗winter cocktail今次佢地主要係同本地利口酒brand五味雜陳crossover,佢地嘅酒都以唔同地道草藥同調味料釀製冬天好多人都會飲mulled wine,東方草本版好耐人尋味,用咗五味雜陳聖誕限定版嘅利口酒嚟煲,加咗羅漢果同雪梨,而唔係橙或者蘋果,味道主調竟然係酸,然後先帶甜,未落到胃,已經feel到喉嚨暖暖地酒釀丸子並唔係糖水嚟,而係用一種叫閉月羞花嘅洛神花利口酒做base當歸、蜜糖同紅棗味混雜,形成獨特嘅東方玫瑰香cocktail加上蜂蜜同薑片,酸甜得嚟又容易入口,非常適合女士飲用幾粒丸子放入酒中浸一陣,索晒酒香食先最正除咗暖酒,都會有凍嘅酒,砂炒栗子以五味雜陳利口酒做底,本身已經有陳皮、桑椹、五味子等等材料,味道較woody再加上栗子同檜木等味道,燒一燒肉豆蔻,味道更加神秘,猶如置身森林中,但有個阿叔喺你對面炒緊栗子咁雞精都可以做到cocktail?同樣同閉月羞花做底,加咗糟鹵、紹興酒、辣醬等等滴上幾滴雞精,再以杞子作為點綴,一

MULLED MAGNOLIA

酒釀丸子

當歸、蜜糖同紅棗味混雜,形成獨特嘅東方玫瑰香

幾粒丸子放入酒中浸一陣,索晒酒香食先最正

砂炒栗子

滴上幾滴雞精,再以杞子作為點綴,一杯補身酒精就此煉成

醉雞

飲起嚟鹹鹹地好似冰凍補湯,但又好暖身,邊飲邊食青瓜,飲完好似食咗餐飯咁
2024-01-06
MULLED MAGNOLIA
酒釀丸子
砂炒栗子
醉雞
2024-01-05 15 浏览
Knowing that there’s a seasonal oriental herbal winter cocktail menu here using the tea from local brand Magnolia Lab so we came here after having dinner nearby. There are two warm cocktails and two cold cocktails on menu and we tried out three of them here. Each cocktail consists of either Roselle or Magnolia and the taste of each was very special and unique.🥂Winter BlazerStarting off with a warm cocktail that looks like Chinese herbal tea. It’s very light in taste and tasted like only a tad of

🥂Winter Blazer
Starting off with a warm cocktail that looks like Chinese herbal tea. It’s very light in taste and tasted like only a tad of alcohol added. The taste from ginger and slow-cooked honey really stood out and you may also put the mini sticky rice balls in the drink that resembled Chinese dessert.
Roasted  Chestnut

🥂Roasted Chestnut
Second drink is more herbal and smokey in flavour, with Magnolia used. It looks very pretty and it’s topped with chestnut foam and ground nutmeg. 10-year single malt whiskey and chestnut liqueur were added so it’s stronger and more nutty in taste.
Drucken  Chicken

🥂Drucken Chicken
Roselle is used again in this drink along with Shaoxing wine. It’s very intense and salty as three drops of chicken essence was added at last, resulting a salty savoury taste, but the cucumber slices helped to cleanse the tastebuds and refresh our taste.

Really appreciate this crossover idea here that have created many different tastes of cocktails that you can’t find elsewhere.
💰$128/drink
Overall rating: 7.5/10
$400 (宵夜)
《Dio Store》與本地酒牌"五味雜陳"合作,大玩中西fusion的草本cocktails▪︎東方草本雞尾酒▪︎Warm Cocktails 。🍷 Mulled Magnolia - 望落個樣同平日嘅Mulled wine好似,係一杯加由梨、羅漢果和紅酒製作的cocktail。本以為會味道較甜,但一入口完全相反,同朋友都覺得有一陣藥材雞湯味,有一種好暖笠笠嘅窩心感😆。🫚 Winter Blazer 酒釀丸子 - 喱杯cocktail用了“Roselle”這隻酒做base,帶有洛神花、紅棗等食材的酸甜味,再加上薑煲成類似薑汁糖水的cocktail,小丸子煙煙韌韌,加埋個酒好好味,真係幾似飲緊糖水。Cold Cocktails。🌰 Roasted Chestnut 砂炒栗子 - 入口時先飲到帶栗子香的Chestnut foam,之後再飲到結合煙燻味的whiskey,而這股煙燻的味道正正營造出炒栗子的風味,非常有心思。。🐓 Drunken Chicken 醉雞 - 聽完介紹後好期待,個人喜歡咸味嘅cocktail,而這杯cocktail加入了雞精,製作成帶有紹興酒香的醉雞的coctktail
《Dio Store》

▪︎東方草本雞尾酒▪︎

Warm Cocktails

Cold Cocktails

。🐓 Drunken Chicken 醉雞 - 聽完介紹後好期待,個人喜歡咸味嘅cocktail,而這杯cocktail加入了雞精,製作成帶有紹興酒香的醉雞的coctktail,真的非常濃郁的醉雞味,可以用旁邊的青瓜片沾上cocktail食用亦可就咁用黎清清味蕾。

▪︎Special Guest▪︎
。 🍎 Golden Apple My Way - 當天有幸品嚐到guest bartender Michael Leung「傳世雞尾酒Legacy Cocktail」的得醬cocktail ,係一杯將蘋果的甜度和酸度完美平均的cocktail,同時亦能品嚐到淡淡柔和的蜂蜜味,非常易入口。

(東方草本雞尾酒 - $128/each)

2023-12-31 27 浏览
I like cocktails because of the unlimited potential of blending different ingredients together to indulge the taste buds. Stumbled upon Dio Store serving up Chinese-themed cocktails which definitely worths a try. The winter specials feature both warm and cold cocktails made with Chinese liquor from Magnolia Lab.Roasted ChestnutA combo of Magnolia and whisky. Complex flavor profiles. A variety of aroma from cedar wood, clove and nutmeg. Tasted exactly like the roasted chestnut sold on the streets

Roasted Chestnut
A combo of Magnolia and whisky. Complex flavor profiles. A variety of aroma from cedar wood, clove and nutmeg. Tasted exactly like the roasted chestnut sold on the streets in winter.

Drunken Chicken
Another unique mix with layered flavors.
Roselle and Shaoxing wine based.
Dominated by spicy and salty notes. Exceptionally savory.

Winter Blazer
Served with sticky rice balls. Roselle based. Smooth honey and ginger. Stomach warming like the sweet potato ginger soup.

Mulled Magnolia
My personal favorite. Made with winter limited production Magnolia mulled wine. Cooked with pear instead of orange. Monk fruit added a pleasant twist. Very cozy.
這家酒吧地方偏小只有吧枱坐位但它家的雞尾酒絕對有驚喜!適合三五知己聊天相聚這次嘗試最新出的東方草本雞尾酒酒單🍸🍸MULLED MAGNOLIA $128内裏有丁香、肉桂、五味子、紅酒、雪梨、羅漢果是一杯熱的雞尾酒,紅酒味突出,冬天喝暖暖胃好合適👍🏻🍡酒釀丸子 $128也是一杯熱的雞尾酒有五味子、洛神花、當歸、紅棗加蜜糖薑茶薑味偏重,還有酒釀丸子一起吃簡直像在喝糖水!完全不像在喝酒😍🌰砂炒栗子 $128帶栗子口味的雞尾酒先是煙燻過整隻杯,威士忌作基底再把栗子泡沫打在上層,口感層次分明大口喝下泡沫和威士忌後煙熏味才會慢慢從喉嚨滲出😍🍗醉雞 $128有洛神花、花雕酒、糟鹵、紹興酒面層還滴了雞精口感比較重口味,因為是帶鹹味真的很像花雕醉雞的味道店家還很貼心給了青瓜去清清味蕾😍個人最喜歡這杯!因為從未試過這麼新奇口味的雞尾酒😍最後送了一杯馬天尼作結尾,口感比較乾身👍🏻
這家酒吧地方偏小只有吧枱坐位
但它家的雞尾酒絕對有驚喜!
適合三五知己聊天相聚
這次嘗試最新出的東方草本雞尾酒酒單🍸

🍸MULLED MAGNOLIA $128
内裏有丁香、肉桂、五味子、紅酒、雪梨、羅漢果
是一杯熱的雞尾酒,紅酒味突出,冬天喝暖暖胃好合適👍🏻

🍡酒釀丸子 $128
也是一杯熱的雞尾酒
有五味子、洛神花、當歸、紅棗加蜜糖薑茶
薑味偏重,還有酒釀丸子一起吃
簡直像在喝糖水!完全不像在喝酒😍

🌰砂炒栗子 $128
帶栗子口味的雞尾酒
先是煙燻過整隻杯,威士忌作基底
再把栗子泡沫打在上層,口感層次分明
大口喝下泡沫和威士忌後煙熏味才會慢慢從喉嚨滲出😍

🍗醉雞 $128
有洛神花、花雕酒、糟鹵、紹興酒
面層還滴了雞精
口感比較重口味,因為是帶鹹味
真的很像花雕醉雞的味道
店家還很貼心給了青瓜去清清味蕾😍
個人最喜歡這杯!因為從未試過這麼新奇口味的雞尾酒😍

最後送了一杯馬天尼作結尾,口感比較乾身👍🏻
2023-12-18
2023-12-30 34 浏览
來到2023最後兩日,必須要好好chill下獎勵自己🩵🩵係中環蓮香樓附近,有一間朝啡夕酒既cafe/bar!!☕️🥃簡約黑白色裝飾既鋪面有一張大L形長枱全部座位對住bartender🥂整晚都得到超熱情既款待☺️呢到係特色手工調酒酒吧🩷是日特色menu富有冬季特色 好特別!有Cold cocktails 同warm cocktails選擇當晚我地見咁特別就試哂四款🤪先黎兩杯熱既暖暖身:▪️Mulled Wine $128說起mulled wine就係聖誕必飲既熱紅酒🍷喺歐美國家既聖誕節是不可或缺的一部分有紅酒、蜂蜜、柑橘皮、肉桂等等調配而成酒吧將佢變東方雞尾酒同magnolia五味雜陳合作用佢地聖誕版特調出黎陳皮、五味子、八角、丁香magnolia加入羅漢果同梨😗味道酸酸甜甜,有不同既層次感,暖酒飲完成個人好舒服▫️酒釀丸子 $128同樣是東方既warm cocktail呢杯係用roselle做base 加左薑配上細碟既粒粒丸子加入暖酒,同樣暖笠笠,充滿節日既氣氛!用熱飲先為東方雞尾酒打開序幕,估唔到有啲東方口味好似紅棗同八角呢啲配料一樣可以調出特色雞尾酒😌😌😌▪️砂炒栗子 $128黎到cold
來到2023最後兩日,必須要好好chill下獎勵自己🩵🩵

簡約黑白色裝飾既鋪面有一張大L形長枱
全部座位對住bartender🥂整晚都得到超熱情既款待☺️
呢到係特色手工調酒酒吧🩷
是日特色menu富有冬季特色 好特別!
當晚我地見咁特別就試哂四款🤪
先黎兩杯熱既暖暖身:

▪️Mulled Wine $128
說起mulled wine就係聖誕必飲既熱紅酒🍷
喺歐美國家既聖誕節是不可或缺的一部分
有紅酒、蜂蜜、柑橘皮、肉桂等等調配而成
酒吧將佢變東方雞尾酒
同magnolia五味雜陳合作用佢地聖誕版特調出黎

▫️酒釀丸子 $128
同樣是東方既warm cocktail
呢杯係用roselle做base 加左薑配上細碟既粒粒丸子
加入暖酒,同樣暖笠笠,充滿節日既氣氛!

▪️砂炒栗子 $128
黎到cold cocktails
個人幾鍾意呢杯,絕對又靚又好飲☺️
會先見到bartender用magnolia加whiskey調酒
最後會用火槍燒出啲煙燻味
酒上面有一層chestnut foam
Bartender有介紹為左泡泡唔會一黎就沉
佢地微調左甜度,所以泡泡會係上面hold得耐啲令佢慢慢跌落黎好似落雪咁,非常細心❤️
可以慢慢打卡😝😝😝😝
呢杯先有點甜甜地,後續會有點濃烈的酒味
我幾喜歡烈酒的配搭~~~大家可以試試呢

▫️醉雞 $128🍸
黎到呢杯係menu上特別搶眼既item
點都要試一試!!
好欣賞呢間酒吧會出限定既特色menu
即係佢地好有心不斷出新野俾大家品嘗
今次佢地用中式煮飯用既紹興酒、整醉雞必備既糟鹵同雞精,再加上Roselle的調味,調製出了這款獨特的醉雞。
真係有啲似平時醉雞既味道🤣好有趣
酒吧仲細心送上細碟青瓜俾大家配搭/refresh一下味蕾

如果想自己試下調制東方雞尾酒🤣
佢地有magnolia同roselle賣

🥳今晚仲叫左東方cocktail外既martini combo
一set三杯既組合:
🔸mume
由輕盈版既martini配plum酒
甜甜地易啲入口,有點梅子既清香

🔹Orchid
第二杯酒精味較濃,因為用左50/50 Martin
女仔一口飲哂好易wing🤣
一口就感受到較強烈既酒味,鍾意烈酒既朋友會鍾意

🔸Reverse
Reverse cocktail既做法係調高vermouth既比例
要好好感受味蕾上既Reverse
就要細味呢三杯mini martini了😉😉😉

推介推介~~
今晚感受到有好好放鬆
呢到bartender都好nice
無咩飲酒習慣都可以黎,佢地會為你介紹同了解你喜好,最近少遇到既熱情❤️欣賞佢地對創新口味既用心同埋好鍾意門口句「朝啡夕酒」
原來佢地朝早會賣coffee
呢句係成長後先明既口號🤣
的確,朝早同夜晚都要享受靚啡同靚酒,為自己放鬆一下
黎到2023年尾,大家都試下飲返杯同朋友盡興一下!

📍Dio Store (中環)
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
  • 砂炒栗子
2023-12-30 15 浏览
我們可以講100個原因去不做某事但想做的事,不用原因也可以往前衝20231229,約了朋友舉酒杯齊齊say bye to 2023怎樣Auntie 突然來訪殺我一個措手不及我道與朋友有點可惜地道:「凍飲我會不舒服,sip sip好了」甫坐下Mixologist 劈頭便問「想喝熱的還是凍的?」我立馬出現畫外音:「Cocktail有熱的!?」立即感覺自己被上天眷顧,立即就點了個熱Cocktail即使MC也能喝得盡興,feeling blessed · ‒ – — ‒ – ·冬季限定cocktail menu 是與五味雜陳的crossover,以草本為主題的,熱cocktail 有點像在喝糖水Winter Blazer像在喝姜汁湯圓配小丸子薑的香氣超暖胃也暖身本來就很喜款magnolia lab 的Roselle沒想變成「薑湯」的組合這麼好感覺自己在家也可以這樣調了~~~另一款則是magnolia的Xmas edition 用個小mud 盛著,根本上就是個Mulled Wine的vibe完全不像是在喝cocktail味道很濃烈,帶感強但熱喝很舒服順喉冷飲,分別有 #砂炒栗子 與 #醉雞個人尤
我們可以講100個原因去不做某事

但想做的事,不用原因也可以往前衝

怎樣Auntie 突然來訪殺我一個措手不及

甫坐下Mixologist 劈頭便問

「想喝熱的還是凍的?」

我立馬出現畫外音:「Cocktail有熱的!?」

立即感覺自己被上天眷顧,立即就點了個熱Cocktail

即使MC也能喝得盡興,feeling blessed

· ‒ – — ‒ – ·

以草本為主題的,熱cocktail 有點像在喝糖水

Winter Blazer像在喝姜汁湯圓配小丸子

薑的香氣超暖胃也暖身

本來就很喜款magnolia lab 的Roselle

沒想變成「薑湯」的組合這麼好

感覺自己在家也可以這樣調了~~~

另一款則是magnolia的Xmas edition

完全不像是在喝cocktail

味道很濃烈,帶感強但熱喝很舒服順喉

冷飲,分別有 #砂炒栗子 與 #醉雞

個人尤愛醉雞,一杯有咸香的cockitail 實在太有特式
上網見到中上環呢間朝啡夕酒嘅酒吧好有特色,以不同調味料同懷舊元素配搭出獨特嘅調酒風味😳見佢最近同本地酒品牌「五味雜陳」合作,推出左個以東方草本為主題嘅menu,幾款新奇嘅調酒引到我想去試下😆🔸Winter Blazer酒釀丸子🔸暖暖嘅薑味cocktail,基酒用左洛神花、當歸、紅棗等釀製,加埋丸子飲落就好似食緊薑汁湯圓咁,好暖胃👍🔸Mulled Magnolia🔸都係熱辣辣嘅cocktail,味道卻截然不同😳以五味子、陳皮、丁香、八角、肉桂等香料釀製嘅基酒,味道複雜而有層次,冇中藥個種苦澀,但又帶俾人一種健脾養身嘅感覺,係一杯好獨特嘅調酒🤔🔸Roasted Chestnut砂炒栗子🔸入口微甜,後勁帶有強烈嘅whiskey酒味,丁香燒嘅煙薰同栗子味泡沫配合埋一齊,真係似街邊糖砂炒栗子嘅風味😳🔸Drunken Chicken醉雞🔸最後試杯味蕾衝擊大少少嘅,咸味cocktail,用紹興酒同雞精去還原醉雞味道😳飲多兩啖怕太咸,可以咬片青瓜清新下,幾有心思👍

🔸Winter Blazer酒釀丸子🔸

🔸Mulled Magnolia🔸