2024-03-09 30 浏览
難得假日約到班FD 當然要去飲杯cocktails 吹下水啦,聽聞Dio 嘅cocktail 好特別,所以決定去試一試🍸🍹🥂🍸Cold Brew Young🍸調酒師首先會燒一燒肉桂放入酒杯再蓋上,令肉桂香氣充斥着整個酒杯,再加入茶、咖啡、梳打水,入口會有淡淡肉桂香夾雜微微咖啡味,容易入口👍🏻🍸Salted Lime Highball🍸呢杯highball酒味唔重,相後超似似緊咸檸水🙈🙈酒精帶點咸香味,味道獨特。想咸味再濃郁一點,可以加上咸檸檬攪拌,值得一試🍸Vietnam Dirty🍸調酒師即場硏磨咖啡粉,再用越式咖啡壺滴漏咖啡,最特別係調酒師利用Dark Rum代替水去沖咖啡,再加埋椰子🥥奶 就大功告成。入口首先係較濃嘅Rum酒,慢慢會飲得出好香椰子味同啡

🍸Cold Brew Young🍸

🍸Salted Lime Highball🍸

🍸Vietnam Dirty🍸

2024-03-03
2024-03-07 30 浏览
大推冬日熱 cocktail ❄️Winter blazer 薑味勁濃🫚加上洛神花酒同小丸子🍡 酒精感低直頭唔覺得自己係飲緊酒🤭 女士恩物Canton-knees  用上無名氏手工氈酒做底, 帶陳皮,金橘同壽眉嘅甘香。再加上用本地蜂蜜自家製嘅有汽冬瓜蜜,飲落清新又滋潤。建議可以先飲一啖酒再配一粒糖冬瓜,味道更加有層次Dates with Longan  有龍眼,枸杞同埋紅棗 infused 嘅 Rum同埋 vermouth 調配而成,呢款係比較重酒精之選 (bartender 都會好細心咁介紹,所以就算係唔飲得嘅朋友仔都唔洗驚會揀錯),但甜味夠濃相對係 hide 得到~ (本人大愛龍眼紅棗水,只能講呢杯係好啱我口味哦~🤭)佢哋仲有用上八珍甜醋,利是糖,醉雞等材料 inspired 嘅 cocktail ,玩味十足,有新鮮感有話題性,好值得一試。🇭🇰關於本土化嘅議題其實未必一定要好嚴肅,通過飲食都能夠從中推廣到香港獨有嘅文化🫰 同熱愛這片土地~ <3

Winter blazer

Jasmine  dream
Vietnam  dirty
  • WINTER BLAZER
  • Vietnam Dirty
Dio Store🧔🏻‍♂️@dio.cafebarSoHo區當然係happy hour啦🎊 呢區嘅餐廳bar一向給人一種外國風情滿滿嘅感覺,如果係廣東themed嘅cocktail bar會唔會予人中西合璧、與眾不同嘅感覺呢🏮「朝啡夕酒」嘅營業模式,細心到連門面嘅霓虹光管都會相應地adjust💡 網上見個winter menu幾吸引,點知餐廳勁花心思咁每兩三個月就轉menu💭 各款cocktail由上而下,酒精濃度越高📈 Bartender會問下你嘅個人preference,再推介唔同嘅cocktails🍹LEEKGRONILeek Infused Gin|Dry Vermouth|Bitter Bianco大蔥經過煮熟後,完全去除咗當中嘅辣味 🌶 garnish係片薄嘅大蔥🧅 平時飲嘅Negroni都係深橙/啡色,但呢杯竟然係透明嘅,好有驚喜🤩 加上大大粒嘅冰塊有舖頭嘅icon🧊 一個字 型呀!😎JASMINE DREAMJasmine Tea Pearl-Infused Vodka|Pu'er Tea-Infused Old Tom Gin|Rough Vermouth|Maras
Dio Store🧔🏻‍♂️
@dio.cafebar

JASMINE DREAM
Jasmine Tea Pearl-Infused Vodka|Pu'er Tea-Infused Old Tom Gin|Rough Vermouth|Maraschino Liqueur|Orange Bitter

JASMINE DREAM

杯邊夾左朵茉莉花🌺 賣相優雅,睇落好似無咩料,但原來酒精都幾重🥃

DRUNKEN CHICKEN
Roselle|Shaoxing wine|Zaolu Superior|Pickle Sauce|Chili Liqueur|Chicken Essen

DRUNKEN CHICKEN

飲落真係似食緊醉雞😂 最尾bartender會係面頭滴上幾滴雞精,仲隨杯附上幾片青瓜,風味十足🥒

CANTON-KNEES
N.1.P. Rare Dry Gin|Carbonated Winter Melon Juice|Hong Kong Eucalyptus Raw Honey

CANTON-KNEES

以Dry Gin 作基酒,加入自家製嘅冬瓜水同尤加利蜜糖作調味,甜甜地咁好易入口🍬

SALTED LIME HIGHBALL
Aged Mandarin Peel Infused Whisky|Demerara Cordial|Salted Lime Cordial|Kumquat Liqueur|Soda Water

SALTED LIME HIGHBALL

港式飲品代表又點少得咸檸七呢🍋 陳皮經過whisky嘅浸泡,令酒精帶點咸香味,梳打好夠氣🫧 少少分別就係上面粒咸檸主要係作裝飾用途,飲品原本已經有鹹味😆

COLD BREW YOUNG
London Dry Gin|Cold Brew Tea|Cold Brew Coffee|Soda Water

COLD BREW YOUNG

Cold brew茶混合cold brew 咖啡,味道偏苦,加上cinnamon嘅香味,同預期中會似鴛鴦咁幾大分別☕️

放滿一樽樽唔同材料infused 出嚟嘅自家製酒,whisky、rum同gin都有🫙 以咁有心思嘅Cocktail嚟,講價錢好合理💯 係舖頭可以買到世界各地搜羅嘅酒🌍 連本地香港品牌都有🍾

鍾意飲Cocktail嘅嚟品嚐特別調製嘅cocktails之餘,仲可以同bartender交流下心得添💬
COLD BREW YOUNG
日間的中環Dio Store,主打高質咖啡享受,下午時段開始供應雞尾酒。店內坐位都集中在吧檯,牆身擺滿烈酒、香檳、汽泡酒、梅酒、威士忌、Gin酒和清酒等應有盡有。平日 Happy Hour 時段已有客人流連,相約朋友晚餐的時間未到,小酌一下~👧🏽𝑾𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒍𝒂𝒛𝒆𝒓酒釀丸子🍡一杯暖暖的雞尾酒,跟配小丸子口感軟糯,整個配搭有點像港式甜品薑汁加湯圓;以洛神花作基底,慢煮薑味蜜糖,味道微甜易入口。旁邊兩大薑片可放入杯中加重薑味,天氣凍時飲用特別暖胃。𝑺𝒂𝒍𝒕𝒆𝒅 𝑳𝒊𝒎𝒆 𝑯𝒊𝒈𝒉𝒃𝒂𝒍𝒍咸檸味道的梳打水 🥃 味道獨特。把陳皮倒進威士忌浸泡,令酒精帶點咸香味,想咸味再濃郁一點,可以加上咸檸檬攪拌;配上柑橘利口酒和梳打水,酒精濃度不算高𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑫𝒓𝒆𝒂𝒎味道香甜但酒勁十足的一杯雞尾酒 🌸 以香片和普洱加進Gin 和 Vodka 兩種酒裏浸泡,再配以茉莉花茶,散發出淡淡清香。屬於甜酒比較容易入口,但這杯酒精濃度頹高,飲完一杯已經面紅紅了。👦🏻𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑩𝒓𝒆𝒘 𝒀𝒐𝒖𝒏𝒈用上Dry Gin、冷泡茶同咖啡,加上梳打水調製而成,上檯前再加上燒肉桂嘅煙霧 🌫️ 先聞到濃烈而微香嘅煙燻肉桂味

👧🏽

𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑫𝒓𝒆𝒂𝒎

👦🏻

Cold Brew Young

𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑩𝒓𝒆𝒘 𝒀𝒐𝒖𝒏𝒈
用上Dry Gin、冷泡茶同咖啡,加上梳打水調製而成,上檯前再加上燒肉桂嘅煙霧 🌫️ 先聞到濃烈而微香嘅煙燻肉桂味,入口嚐到Gin酒同茶味,後而滲出微微咖啡味,整體較易入口,嗅覺加上味覺嘅配搭頗為有趣 。

Vietnam Dirty

𝑽𝒊𝒆𝒕𝒏𝒂𝒎 𝑫𝒊𝒓𝒕𝒚
調酒師即場研磨咖啡粉,再用越式咖啡壺滴漏咖啡,與眾不同嘅係調酒師利用Dark Rum去滴漏咖啡變成咖啡酒 ☕️ 滴喺菠蘿椰汁上形成分層狀態,難怪名為Dirty. 調酒師提示需要一口同時呷進咖啡酒同菠蘿椰汁,會品嘗到較豐富嘅口感同味道 。入口首先係較濃嘅Rum酒,帶有本身微微焦香同咖啡味,混合底層嘅果汁,令酒嘅濃烈感減輕,亦加上一份香甜creamy嘅口感。

Dates With Longan

𝑫𝒂𝒕𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒐𝒏𝒈𝒂𝒏
三杯最濃烈嘅一杯 🍸 由浸咗杞子蜜棗嘅Rum酒再加上Vermouth同Curacao,伴隨嘅龍眼肉亦浸泡過烈酒,入口酒味十分重,帶有少量清香嘅甜味。酒量差啲嘅,飲埋呢杯都應該差不多醉了 。

這間Cafe Bar Dio Store「朝啡夕酒」,日間賣咖啡、入夜賣酒,一間咖啡與酒相融的小店;同時亦與本地酒品牌「五味雜陳」合作,創新東方草本為主題的港式元素雞尾酒 🥃 若然有空,不妨來放鬆一下~
Winter Blazer
Salted  Lime highball
Jasmine  Dream
Cold Brew Young
Vietnam Dirty
Dates With Longan
  • WINTER BLAZER
🍱餐廳:Dio Store (中環)🍽️類別:酒吧💯推薦指數:7/10以下有「估你唔到」超特別組合cocktail推薦,喜歡喝cocktail的朋友記得看到最後喔!≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔嘗試的玩味系列🍑 ≡※≡※≡※≡※≡Level 1: 酒精味較淡,超容易入口系列▪️Keung Sour $128 👍🏼以sweet vermouth作基酒,加入白珍甜醋、薑汁汽水、姜汁和青檸汁調製而成,表面還有一粒口感猶如麥芽糖的薑糖作點綴。本來以為會伏,想不到材料配搭竟然如此合襯,味道酸酸甜甜,帶有微微姜辣味,既開胃又補身。.▪️Winter Blazer $128 👍🏼以本地品牌「五味雜陳」的閉月羞花作基酒,充滿洛神花香味,加入薑汁和蜜糖調製。最特別的是,cocktail以茶杯盛載,而且是熱的!!一旁還擺放著數粒小丸子作伴菜,倒進雞尾酒內讓其搖身一變成為酒嚷丸子糖水!.Level 2: 酒精味適中,一般容易入口▪️Canton- knees $128以Dry Gin作基酒,加入冬瓜汁和尤加利蜜糖作調味,表面還有一串糖冬瓜作伴菜。味道偏向清新,甜味比想像中淡,反而糖冬瓜的甜味最為突出。.▪️Vietna
🍱餐廳:Dio Store (中環)
🍽️類別:酒吧
💯推薦指數:7/10

Level 1: 酒精味較淡,超容易入口系列

▪️Keung Sour $128 👍🏼
▪️Winter Blazer $128 👍🏼
Level 2: 酒精味適中,一般容易入口

▪️Canton- knees $128
▪️Vietnam Dirty $128👍🏼
以Dark Rum作基酒,並加入菠蘿汁、椰子汁和滴漏咖啡造成3個分層,讓咖啡味道由苦至甜,甜至酸層層遞進,加上店員會在客人面前加入火酒製作滴漏咖啡,挺有特色。

level 3: 酒精味最濃烈,味道較成熟

▪️Date With Longan $128
以3款酒作基酒,包括Goji & Candied Date- Infused Rum,Dry Vermouth和Curacao,並加入龍眼調製,口感相當強烈,味道甜中帶辣。
≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※
餐廳於中午時分主打多款自家製烘培咖啡,採用的咖啡豆頗高質,包括House Blend的哥倫比亞、巴西豆,Single Origin的埃塞俄比亞咖啡豆等;黃昏時分變成為酒吧,提供多款融合港式風味的「玩味」cocktail。朝啡夕酒,好有特色!

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-02-14 11 浏览
試咗3款東方草本cocktail,款款都好有特色✨Winter Blazer 酒釀丸子 💰128📝cocktail用咗“Roselle”隻酒做base,有洛神花、紅棗、當歸等食材嘅酸甜味,再加上蜜糖薑茶,小丸子煙煙韌韌好彈牙,加埋個好似飲糖水!✨Roasted Chestnut 砂炒栗子💰128📝上面有栗子香嘅Chestnut泡,再飲到煙燻味嘅whiskey,好似炒栗子嘅風味,飲落creamy 同smoky✨Drunken Chicken 醉雞 💰128📝呢杯cocktail加咗雞精、老醋、洛神花、花雕酒,係有紹興酒香嘅醉雞coctktail,可以用青瓜🥒點呢杯鹹cocktail食,青瓜r,refreshing,嗰味有啲似滷水汁跟住試咗3杯Asian - inspired signature! ✨Salted Lime highball 💰118📝Self make嘅陳皮whisky!✨Canton-knees 💰138📝gin mix 檸檬汁, 配seasonal嘅honey , 好fresh!✨keung sour 💰118📝fresh ginger 同lime sauce,好似豬

試咗3款東方草本cocktail,款款都好有特色

✨Winter Blazer 酒釀丸子 💰128

✨Roasted Chestnut 砂炒栗子💰128

✨Drunken Chicken 醉雞 💰128

✨Salted Lime highball 💰118
📝Self make嘅陳皮whisky!

✨Canton-knees 💰138

✨keung sour 💰118
📝fresh ginger 同lime sauce,好似豬腳薑 ,因為用咗百珍甜醋

Dio | Cafe Bar
@dio.cafebar
📍中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
(中環🚇D1出口行8分鐘就到)

💫評分: 8.2/10
💬酒吧細細間,暗暗地嘅燈光,環境幾chill ,lunch time有coffee飲,Cocktail每款店員都會介紹得好詳細,同bartender都好好傾,價錢要~💰100-150🤣

分店:@dio.cafebar.westkowloon

#dio #上環 #上環bar #大館酒吧 #酒吧 #蘇豪bar #蘇豪酒吧 #happyhour #中環bar #中環酒吧 #happyhourhk #hkhappyhour #hongkonghappyhour #happyhourhongkong #tgif #followforfollow #instadaily #foodporn #discoverhk #tagsforlike #hkbar #hkbars #hongkongbar #cocktails #wine #fridaynights #happyfriday
2024-02-12 19 浏览
返工好攰,收工緊係要好好享受下。行開中環,見到呢間酒吧人頭湧湧,感覺應該唔錯,決定入去試下。原來酒吧日頭係一間咖啡店,夜晚嘅時間就係酒吧,餐廳陳列左好多唔同特色&少見嘅酒出嚟,如果客人有興趣都可以喺到買。Signature menu嘅Cocktail濃度由上至下漸漸變得更加濃,可以因應自己嘅程度揀適合嘅Cocktail,或者叫Bartender介紹亦得,因為佢哋講解得好詳細,令我即刻揀到自己心儀嘅一杯😍忍唔住飲多幾杯我recommend ⭐️。SALTED LIME HIGHBALL (HK$128) ⭐️⭐️係鹹檸七味,上面係一個鹹檸,唔建議食,但如果覺得唔夠味,可以浸落去加強鹹味。Base係由陳皮加Whisky做底,加柑桔Soda,飲落嘅味道都幾獨特,而酒精濃度屬於中高。。KEUNG SOUR (HK$128) ⭐️係最低酒精濃度嘅一杯Cocktail,用咗八珍甜醋+新鮮嘅薑汁,配合埋經典嘅薑糖一齊飲,少少嘅辣味,但帶有丁點嘅甜甜酸酸,好醒胃。。JASMINE DREAM (HK$128)茉莉花茶+Vodka做底,加左少少Old Tom Gin,飲起嚟甜甜地,但酒精濃度超級高🙈飲兩啖就快暈

返工好攰,收工緊係要好好享受下。

我recommend ⭐️

。KEUNG SOUR (HK$128) ⭐️
KEUNG SOUR

。JASMINE DREAM (HK$128)
茉莉花茶+Vodka做底,加左少少Old Tom Gin,飲起嚟甜甜地,但酒精濃度超級高🙈飲兩啖就快暈低咁😂

。WINTER BLAZER (HK$128) ⭐️⭐️
好少何飲到熱嘅酒🙈呢個係洛神花+酒吧特製嘅蜜糖薑茶,配埋酒釀丸子,一邊飲一邊食浸滿酒嘅小丸子,滋味十足。整體味道少少辣,但甜甜地,飲完成個身好暖。
WINTER BLAZER

。DRUNKEN CHICKEN (HK$128) ⭐️⭐️⭐️
呢個超級特別,完全同我哋喺中餐廳食嘅醉雞
味道一樣,好有酒香,而旁邊嘅青瓜可以當作中和返酒精嘅濃度之外,亦可以當平時點汁咁樣邊食邊飲,第一次飲到咁有特色嘅Cocktail。
DRUNKEN CHICKEN

。VIETNAM DIRTY (HK$128) ⭐️⭐️⭐️
呢個超級精彩,製作嘅時候會經過火燒嘅過程,成杯Cocktail更加香。表面係Dark Rum,依個係咖啡嘅dirty底,飲嘅時候記住飲大啖啲,咁先可以酒連咖啡一齊飲,感覺都幾夠咖啡嘅果酸香,值得一試。

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $844.8,人均消費$422.4)
環境質素: ☘️☘️☘️

* Dio Store (中環)
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖

同類餐廳 #cocofood_酒吧
同區餐廳 #cocofood_中環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update

KEUNG SOUR
WINTER BLAZER
2024-02-11 19 浏览
榮獲timeouthk評為best bar 在中環半山一間小酌bar 採用的酒來自本地品牌「無名氏」「五味雜陳」推出一系列加入港式元素特色Cocktail menu🍹特別是鹹味cocktail醉雞 熱飲的酒釀丸子 嚐過一定印象深刻💛$128/glass (10% service charge) 先後次序按酒精濃度排序🍸Winter Blazer 酒釀丸子🍡Roselle, Ginger, Slow-cooked Honey這杯熱Cocktail令人想起歐洲冬天喝的mulled wine 散發淡淡的洛神花味 浸過薑片特別暖胃 意外地不會 加上軟糯小丸子 聽Bartender說味道會有點像涼茶 但一直喝卻會想到像新年吃的薑汁湯圓🤣Cold Blew YoungLondon Dry Gin, Cold Brew Tea, Cold Brew Coffee, Soda Water咖啡控一定要試☕️喝下去就是有一點像cold blew black🖤味道適中 不是偏酸或fruity或苦澀的咖啡味 有點像吃無糖咖啡硬糖🍬每一口都有淡淡的咖啡豆香Canton-kneesNT.P Rare Dry Gin

先後次序按酒精濃度排序🍸

Winter Blazer 酒釀丸子🍡

Cold Blew Young

Canton-knees
NT.P Rare Dry Gin, Carbonated Winter Melon Juice, Hong Kong Eucalyptus Raw Honey

喝一口清新蜜瓜味梳打 中途會有一點檸檬汁的味道 甜味由蜂蜜帶出 再咬一糖冬瓜 Gin的味道被蜜瓜味混和 整體味道很甜🤍

Drunken Chicken
Roselle, Shaoxing wine, Zaolu Superior Pickle Sauce, Chili Liqueur, Chicken Essen

試過鹹味Cocktail未?味道有點還原了花雕雞的味道🐓裏邊還加了一點紅酒 鹹味停留得比較久 這組合有點衝擊 但還是不錯值得一試的 另外有青瓜片可邊吃邊調和一下鹹味🥒

Dates with Longan
Longan Goji & Candied Date-Infused Rum, Dry Vermouth, Curaçao

龍眼Cocktail嚐起來充滿驚喜 酒香四溢 浸過酒精的龍眼 又加強了整杯酒的濃度🍹

Jasmine Dream
Jasmine Tea Pearl-Infused Vodka, Puer Tea Infused Old Tom Gin,Rough Vermouth, Maraschino Liqueur Orange Bitter

茉莉花香味很重的一杯🥃酒味並沒有蓋過茉莉茶香味 有種酒樓點一壺茉莉花茶的感覺 酒精味比較濃烈🌺
The Oriental Herbal Winter cocktail series, was well known as the Christmas edition. Serving both hot and cold cocktails, which the hot ones are so perfect and cozy around the Winter season.I tried both the hot options, which were the Mulled Magnolia and Winter Blazer. The vibes of mulled wine recalled me of the Christmas. The bar tender use a special Magnolia liquor to bring out the strong flavorful taste of red. Winter Blazer was pretty sweet, with the mini mochi on top to dip into the cocktai

I tried both the hot options, which were the Mulled Magnolia and Winter Blazer. The vibes of mulled wine recalled me of the Christmas. The bar tender use a special Magnolia liquor to bring out the strong flavorful taste of red. Winter Blazer was pretty sweet, with the mini mochi on top to dip into the cocktail. The ginger ingredients were the major role here to bring out the layers of flavor.

For the cold cocktail, Roasted Chestnut was my favorite one. The single malt whisky blended in so well with the chestnut liquor, balancing out the strong after taste but not so sweet presentation. My friend really liked Drunken Chicken, which might be your drink if you also a fan of the Chinese dish. This drink basically used most of the ingredients and similar recipe to create the exact same Drunk Chicken flavor in a zip.
2024-02-09 8 浏览
#fatchubelly中環📍Dio Store (中環)酒吧係中環蓮香樓附近裝修簡約黑白style鋪面有一張大L形長枱全部座位對住bartender 會熱情咁接受佢哋嘅cocktail 今次試左佢哋嘅冬季特色menu有Cold cocktails 同warm cocktails選擇💥Mulled Wine $128紅酒同雪梨、羅漢果、肉桂同各種中式香料煮成配合埋magnolia嘅五味雜陳特調出東方獨特嘅mulled wine主要甜味來自羅漢果同梨比平時飲嘅mulled wine冇咁甜香料味都幾strong有不同既層次感暖酒飲完成個人好舒服🤣💥酒釀丸子 $128呢杯用roselle做base 佢嘅蜜糖味都幾出有酸酸甜甜嘅洛神花味配上細碟既粒粒丸子一齊食好似食緊暖笠笠嘅中式糖水咁非常有特色 值得一試💕💥砂砂栗子 $128酒底用上有泥媒味whiskey 加上檜木同肉豆蔻嘅香味令到飲品嘅smoky 味好岀💨上面有一個粟子嘅foam 中和翻強烈嘅酒味而且仲拿有點火場面🔥個人好鍾意呢杯係視覺,嗅覺,味覺都好滿足😌💥醉雞 $128 一睇到都好驚訝😲可以用醉雞味道黎整cocktail Cocktai
#fatchubelly中環

📍Dio Store (中環)

酒吧係中環蓮香樓附近
裝修簡約黑白style
鋪面有一張大L形長枱
全部座位對住bartender
會熱情咁接受佢哋嘅cocktail

今次試左佢哋嘅冬季特色menu

💥Mulled Wine $128

紅酒同雪梨、羅漢果、肉桂同各種中式香料煮成
配合埋magnolia嘅五味雜陳

上面有一個粟子嘅foam
中和翻強烈嘅酒味
而且仲拿有點火場面🔥
個人好鍾意呢杯
係視覺,嗅覺,味覺都好滿足😌

💥醉雞 $128

一睇到都好驚訝😲
可以用醉雞味道黎整cocktail
Cocktail 係鹽cocktail
比較重口味
用閒月羞花做底,加上糟鹵同紹興酒
飲落口真係有啲似醉雞汁
之後就有少少辛辣同酒果出嚟
味道衝擊又特別
重口味人士不妨一試😝

Dio Store (中環)
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西
2024-02-08 14 浏览
✨VIETNAM DIRTY上層係用Rum酒配搭越南滴漏咖啡下層就有菠蘿汁 椰奶 椰子水等調製先輕輕呷一口Rum酒咖啡咖啡味香濃 帶少少果酸味之後攪拌再品嚐 多一份奶香口感更順滑 又係另一種感覺✨WINTER BLAZER呢款係熱飲 用左洛神花利口酒做基底 配上慢煮薑味蜂蜜 酒味唔重 薑味突出 味道甜甜地 好易入口 另跟左幾粒軟糯小丸子 有啲似真係食緊糖水咁✨DRUNKEN CHICKEN呢款cocktail用左醉雞做主題用上紹興酒配搭糟鹵 雞精同洛神花等調製酒味較濃 味道鹹鹹地 好似飲緊醉雞汁咁另跟左兩片青瓜 可以就咁食或沾酒食 瞬間令味蕾變得清新 整體幾有趣✨DATES WITH LONGAN用龍眼 枸杞蜜棗Rum酒配搭苦艾酒等調製酒味濃 帶微甜 跟上用酒浸泡過嘅龍眼肉 唔錯✨SALTED LIME HIGHBALL用左陳皮威士忌 配搭鹹檸檬 柑橘利口酒同梳打水等調製味道鹹鹹甜甜帶微酸 層次幾豐富✨LEEKGRONI用京蔥綠色嘅部份製成嘅Gin酒配搭苦艾酒等調製 酒味濃 帶淡淡甜味同蔥味總結:Cocktail中西合璧 好有特色呢度會不時推出新menu 所以唔怕會悶環境正常 地方唔大
✨VIETNAM DIRTY

呢度會不時推出新menu 所以唔怕會悶
環境正常 地方唔大 但方便左同調酒師交流
服務唔錯 價錢可以 鍾意fusion嘅朋友可以一試
2024-02-06 124 浏览
鍾意bar hopping 要嚟試吓呢度嘅特色Cocktail✅ 佢地同香港品牌五味雜陳嘅期間限定winter cocktail🥃❣️Mulled Magnolia $128真係好似mulled wine 五味雜陳嘅xmas special 用咗陳皮檀香等中式spice🌶️ 冬天最啱飲暖笠笠🍷羅漢果天然甜味更易入口 梨清甜令味蕾醒下🍐❣️Winter Blazer(酒釀丸子) $128呢款用咗閉月羞花做base 以前飲過都幾鍾意🙆🏻‍♀️ 洛神花 紅棗 當歸 同酒又幾 match😛 啱晒鍾意飲sour啲嘅我🍹加咗薑同蜜糖同小丸子🍯真係好似中式糖水❣️Roasted Chestnut (砂炒栗子)$128用五味雜陳同whiskey碰撞🥃 栗子味嘅cream 🌰 以及即磨豆蔻 係我最鍾意嘅一杯💕甜甜地又重酒味✨❣️Drunken Chicken (醉雞) $128鍾意飲savory Cocktail可以嗌💘 用咗紹興酒閉月羞花 仲有估佢唔到嘅雞精🤣 好得意👼🏻

❣️Mulled Magnolia $128

• Drunken chicken
  • Roasted Chestnut
  • Winter Blazer
2024-02-05 13 浏览
中環斜路上的一間小型酒吧 裝潢以黑色為主 走型格風格🖤🍸🍹提供各款雞尾酒 cocktail加入香港風味作主打 別具特色 酒款由最弱至最強排列⤵️Keung Sour 💰118由米醋 青檸跟姜汁做成 酒底是帶甜的開胃酒 味道好像香港傳統食品豬腳姜🫢 可配上姜糖喝Winter Blazer 💰128這款也是姜味很重的 內加蜜糖 喝下去很有養身的感覺 配上自家製小丸子 增添口感Salted Lime Highball 💰118運用咸檸七配上highball做法 是帶咸的威士忌梳打 味道很特別Canton-knees 💰138糖冬瓜的清新感加上檸檬的酸甜 整個感覺很fresh 可配上糖冬瓜喝 Vietnam Dirty 💰138越南咖啡配上熱冧酒 椰奶 跟波蘿汁 咖啡跟奶味香濃 想喝咖啡又想喝酒的朋友可以一試Drunken Chicken 💰128是平像吃醉雞的味道 咸香味配上紅酒酒底 有香港風味之餘 讓人有種不在喝酒的感覺 可配上青瓜喝 解去膩感
中環斜路上的一間小型酒吧 裝潢以黑色為主 走型格風格🖤

Canton-knees 💰138

Vietnam Dirty 💰138

Drunken Chicken 💰128
2024-02-05 9 浏览
🍷呢度係中環Cafe 暨酒吧,長長嘅銀色bar 枱,前後都係一系列嘅酒杯 & 酒款,讓人賞心悅目呢度主打港式 Canton-inspired cocktail menu,口味真係好特別,menu 係以酒精嘅濃度排列🇭🇰如果想唔同款式嘅,建議先飲酒精較輕嘅款式先🫚Keung SourRice Vinegar, Sweet Vermouth, Lime & Ginger Juice, Ginger Ale係八珍甜醋整既飲品,充滿豬腳薑嘅味道,酸酸甜甜,酒精比較低,好適合做開場嘅飲品。面頭係用薑糖扮豬皮,好搞笑🤣🧡🥶WINTER BLAZER呢杯係熱嘅飲品,效仿酒釀丸子 🍡加入當歸、薑🫚、蜜糖、roselle 飲落口好舒服 甜度苦度適中 好適合女士飲用❤️🥂SALTED LIME HIGHBALL 呢杯係好似陳皮鹹檸七,係汽既cocktail一路飲都飲到鹹味,幾特別💚🇻🇳VIETNAM DIRTYDark Rum, Clarified Pineapple Juice, Coconut Milk, Vietnamese Drip Coffee☕️☕️呢杯係越南風味嘅飲品,首先係用奶做底,然後加上越南

如果想唔同款式嘅,建議先飲酒精較輕嘅款式先

🫚Keung Sour

🥶WINTER BLAZER
呢杯係熱嘅飲品,效仿酒釀丸子 🍡
加入當歸、薑🫚、蜜糖、roselle
飲落口好舒服 甜度苦度適中 好適合女士飲用❤️

🥂SALTED LIME HIGHBALL
呢杯係好似陳皮鹹檸七,係汽既cocktail
一路飲都飲到鹹味,幾特別💚

🇻🇳VIETNAM DIRTY

☕️呢杯係越南風味嘅飲品,首先係用奶做底,然後加上越南式嘅滴漏咖啡,造成Pinacolada 嘅感覺
大啖啲 一次過飲,才可以飲晒兩個layer 😬😬
一路滴啲咖啡落嚟嘅時候有好多火
場面都幾熱鬧,震撼!🔥

最後就係比較濃烈嘅酒➕🤯

🍹DATES WITH LONGAN
Longan, Goji & Candied Date-Infused Rum.
Dry Vermouth, Curaçao

呢杯酒係以龍眼為主題,有啲似Old fashioned 既rum 版,面頭有浸咗兩星期嘅龍眼,酒味會有啲重✌🏽

💚LEEKGRONI
Leek Infused Gin, Dry Vermouth, Bitter Bianco

呢杯叫做「蔥」,係用煮熟咗既京蔥做主題,中間嗰塊就係白色既蔥黎,甜甜地,一路飲都會幻想到係蔥既味道,幾搞笑🍀

呢度嘅吧枱同侍應嘅距離好近,可以有多番溝通,調配你鍾意嘅酒😳
飲完都暈暈地,行返落去記得小心行樓級啊😳
𝘿𝙞𝙤 | 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝘽𝙖𝙧 - 𝘉𝘢𝘳 𝘩𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭There is always room for cocktails and imagination, as a lover of Chinese cuisine, my recently favourite bar has been Dio especially for their oriental herbal winter menu. Drinking warm cocktails can evoke a unique and comforting sensation that differs from the usual experience of sipping chilled drinks. —————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:Wɪɴᴛᴇʀ Bʟᴀᴢᴇʀ 酒 釀 丸 子 the warmth of the cocktail had a soothing effect on my throat and chest as it goes down. Infusing Magnolia Lab’s Ro

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Wɪɴᴛᴇʀ Bʟᴀᴢᴇʀ 酒 釀 丸 子 the warmth of the cocktail had a soothing effect on my throat and chest as it goes down. Infusing Magnolia Lab’s Roselle liqueur with ginger and slow cooked honey, adding mini glutinous rice balls, it somehow taste like my favourite sweet soup in winter

Dʀᴜɴᴋᴇɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 醉 雞 this is my FAVOURITEEEE, spiced up with chili liqueur and garnished with goji berries for a hint of sweetness, it’s quite intense relatively to the previous one and slightly salty as there are drops of chicken essence added, with each sip the flavours harmoniously dance on my palate and I would defo recommend this to everyone 100% .ᐟ.ᐟ ‌‎

Rᴏᴀsᴛ ᴄʜᴇsᴛɴᴜᴛ 砂 砂 栗 子 upon first glance the presentation of the cocktail was elegant and inviting, the chestnut foam resting atop the drink added a touch of sophistication. The chestnut liqueur contributed a subtle sweetness that was well balanced by the smoky undertones of the 10-year single malt whiskey.

—————————————————

Bartender’s skilful execution of the cocktail was evident in its texture and presentation. His deep knowledge of oriental herbs and his ability to to artfully combine them with a variety of spirit resulted in a truly exceptional drinking experience

𖠿𖥣 𝘿𝙞𝙤 | 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝘽𝙖𝙧
〒 8 Aberdeen Street, Central, Hong Kong

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2024-01-19
$350 (其他)
  • Drunken  chicken