2023-05-06 228 浏览
週末上半山嘆咖啡, 喺中環街市扶手電梯直上差唔多最高位置,轉右有一間咖啡店PicoloMenu上雖然冇寫,但員工好好,整一杯俾我飲另外都叫咗一杯Espresso tonic, 唔錯特別要推介呢個牛角包,咬落去非常鬆脆,真心推介俾大家試吓👍🏻👍🏻👍🏻卡邦尼意粉都唔錯,味道唔錯,唔會好鹹總括嚟講,環境舒適,員工服務態度好好👍🏻雖然係有啲遠,但都值得黎☺️飲完咖啡仲可以再上多一層行吓半山, 可以望到靚景,咁就可以一日啦

Picolo
Menu上雖然冇寫,但員工好好,整一杯俾我飲

另外都叫咗一杯Espresso tonic, 唔錯

卡邦尼意粉都唔錯,味道唔錯,唔會好鹹

2023-04-13 263 浏览
中上環特式,好Chill嘅咖啡店周圍都係!平時去Café多數都係你有你傾,我有我傾。但呢間好唔同,咖啡師好似同每個顧客都好熟落咁。或者你會話咁係因為多數做街坊生意、熟客生意,但我第一次光顧,都被彼此好warm嘅氣氛所感染。仲因為一隻貓貓而融入咗大家🐱有時真係覺得食氣氛重要過食物~呢間café嘅飲品同甜品亦唔失色㗎!真﹒Matcha Latte($50)點解我咁標明係「真」?因為真係用抹茶粉以日式掃茶方式沖製而成!仲要連拉花都唔馬虎!如果本身係鍾意抹茶最原始嘅甘味,就建議唔加糖啦!香芋軟心巴斯克蛋糕($52)擁有多重口感嘅蛋糕,好有驚喜!入口先係巴斯克本身嘅芝士香味,再嚟係軟心嘅柔軟質感,最後係粒粒香芋嘅口感~

呢間café嘅飲品同甜品亦唔失色㗎!

真﹒Matcha Latte($50)
點解我咁標明係「真」?
因為真係用抹茶粉以日式掃茶方式沖製而成!
仲要連拉花都唔馬虎!
如果本身係鍾意抹茶最原始嘅甘味,
就建議唔加糖啦!

香芋軟心巴斯克蛋糕($52)
擁有多重口感嘅蛋糕,好有驚喜!
入口先係巴斯克本身嘅芝士香味,
再嚟係軟心嘅柔軟質感,
最後係粒粒香芋嘅口感~
香芋軟心巴斯克蛋糕
Matcha  Latte
香芋軟心巴斯克蛋糕
Matcha  Latte
2023-03-23 282 浏览
走水泥工業風的double black單憑掛牆攞設已大概知道店鋪風格和店主喜好單車滑雪衝浪工具好動無拘感覺就如店員和客人打成一片般自若朝啡暮酒除咖啡cocktail還有Heroes craft beer on tap咖啡方面有不少本地外國代表機啡nutty有哥倫比亞巴西拼配fruity則屬PNG水洗試了後者作latte可能不加奶能令果味更突出p.s. cafe於21/3開始試業大家要留意營業時間p.p.s. 貓奴店員帶毛孩「客氣」果然老實不客氣不像其他貓兒怕陌生地方當正DB做自己屋企隨意在地上滾動貫徹店舖風格
走水泥工業風
試了後者作latte
可能不加奶能令果味更突出

p.s. cafe於21/3開始試業
大家要留意營業時間

p.p.s. 貓奴店員帶毛孩「客氣」
果然老實不客氣
不像其他貓兒怕陌生地方