2024-06-19 204 浏览
位於半山區一間人氣的型格Cafe,黑色+水泥風+木系的裝修感覺很格調!天氣太熱了,必須要飲Coffee Tonic!🖤Pan-seared Scallop, Squid Ink Risotto很推薦!蜜汁飯裏面有洋蔥碎及貝柱粒,將帶子的汁到進飯裡拌勻,味道更加鮮甜!🖤Prawn Burger, Tartare Sauce同樣推薦!厚實的蝦堡啖啖肉!配Burger也Matchy-Matchy!🖤Earl Grey Braque Cheese Cake以香滑好味的伯爵茶巴斯克芝士蛋糕作結尾🖤𖤣 Coffee Tonic($58)𖤣 Pan-seared Scallop, Squid Ink Risotto ($148)𖤣 Prawn Burger, Tartare Sauce ($138)𖤣 Earl Grey Braque Cheese Cake ($68)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾Like+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

位於半山區一間人氣的型格Cafe,
黑色+水泥風+木系的裝修感覺很格調!
天氣太熱了,必須要飲Coffee Tonic!

很推薦!蜜汁飯裏面有洋蔥碎及貝柱粒,
將帶子的汁到進飯裡拌勻,味道更加鮮甜!

🖤Prawn Burger, Tartare Sauce
同樣推薦!厚實的蝦堡啖啖肉!
配Burger也Matchy-Matchy!

🖤Earl Grey Braque Cheese Cake
以香滑好味的伯爵茶巴斯克芝士蛋糕作結尾🖤

𖤣 Coffee Tonic($58)

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
今日走到中環半山竟然發掘一間好有Feel既Cafe🖤位置真係好隱世🤣裝修已純黑嘅工業風為主感覺好有性格😎 寵物Friendly之餘仲可以搬開放式咁對住內街飲啡好Chill🌲食物同咖啡質素都好高質值得一試😛⭐️ Grilled Portobello and Burrata Cheese 🍞Sourdough Toast有麥香🌾 Portobello同埋Burrata Cheese保留咗食物嘅原味配搭好清新特別額外加左一份Avocado感覺好Fresh💚⭐️ Aglio Olio 🌶️蒜油炒意粉簡單調味但係好正宗🧄感覺好香口大蝦用料都好豐富🦐特別加咗套餐餐湯都好有誠意用椰菜花蓉打成🥦口感好Creamy⭐️ Dirty ☕️套餐仲揀咗杯咖啡🤎牛奶同咖啡嘅比例啱啱好口味好平衡🍼⭐️ Basque Cheesecake 🍰重點推介必試呢個巴斯克芝士蛋糕🥰 先講口感流心度啱啱好唔會Raw到好似食Cake Batter 咁😅 黑芝麻嘅味道好濃郁但係唔會太重🥜保持左幼滑度配搭好有創意

⭐️ Aglio Olio 🌶️

⭐️ Dirty ☕️
套餐仲揀咗杯咖啡🤎牛奶同咖啡嘅比例啱啱好口味好平衡🍼
Basque Cheesecake

⭐️ Basque Cheesecake 🍰
Basque Cheesecake
週末試咗半山摩羅廟街隱蔽角落呢間開業一年多啲嘅人氣型格Cafe「double black 」. 店面簡潔用上黑色主調配上水泥磚牆,感覺帶點工業風格,牆上掛有單車、滑浪板等運動器材. 打開大玻璃窗後開放式感覺更無拘無束. 餐廳係寵物友善,所以唔少狗主帶毛孩過嚟用餐,一路食都有啲狗狗喺我哋枱底下走來走去,氣氛歡樂.⭐️Creamy black 咖啡打出嚟嘅cream口感順滑,完美品嚐full body 嘅質感. 咖啡香濃甘香. ⭐️iced latte 啡奶層次分明,奶味偏重,夏日解渴. ⭐️炸雞漢堡配沙律薯條本身想試炸蝦漢堡,可惜已經賣晒,轉戰呢個炸雞漢堡. 炸雞好出色又大塊,香脆得嚟保持多汁嫩滑,個漢堡包好香好鬆軟. 幼條薯條炸得好香口,沙律菜清新開胃. ⭐️tuna melt 多士烘成金黃色熱辣辣,內藏滿滿香噴噴吞拿魚蓉、蕃茄、青瓜等,感覺輕盈,有營養又唔怕肥. 女士至愛🫶🏻⭐️Lemon burnt cheesecake 聞到淡淡檸檬清香,芝士餅面層帶有薄薄蕉香,餅身有入口溶化香濃芝士,質感軟身滑溜濕潤,高質. 去開中西區逛嘅朋友記得去試吓啦,附近真係好多歷史建築,好值得細味.

⭐️Creamy black

⭐️iced latte
啡奶層次分明,奶味偏重,夏日解渴.

⭐️炸雞漢堡配沙律薯條

⭐️tuna melt

⭐️Lemon burnt cheesecake

• Tuna  melt
  • Chicken  burger
  • Creamy  black
  • Burnt  cheesecake
2024-05-25 131 浏览
係忙碌工作之間,lunch time就係可以稍為喘息、充電嘅時間😮‍💨若然去埋cafe chill下就更加放鬆。Double Black呢間cafe位處半山摩羅廟街,人流較少可以享受片刻寧靜😎店內有半室外位置,環境走黑色主調,加上牆上掛上Chanel衝浪板同Dior滑雪板,型格得嚟帶點品味😏午餐有lunch set,以大路意粉、三文治為主,另外仲有burger。🍔Prawn Burger, Tartare SauceCafe嚟講呢個burger都幾有水準😋蝦堡足料彈牙,加上他他醬,味道剛好。麵包用上質素較好嘅牛油麵包👍🏻Side dish可以揀🍟薯條、蕃薯條或沙律,蕃薯條好大份😆🍝Burrata, Sundried Tomato Spaghetti經典嘅番茄意粉口味,有唔少番茄乾,面頭嘅burrata cheese拌勻意粉食會更加creamy😙😙☕️Creamy Black微酸嘅咖啡豆做成醇厚嘅creamy black都唔錯。☕️Espresso Tonic夏天飲呢個夠晒清爽😛人均消費:$180推介指數(10分為滿分):7.5分

🍔Prawn Burger, Tartare Sauce

☕️Creamy Black
微酸嘅咖啡豆做成醇厚嘅creamy black都唔錯。

☕️Espresso Tonic
夏天飲呢個夠晒清爽😛

人均消費:$180
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-05-23
2024-08-19 46 浏览
今次同老公港島一日遊決定去半山行山,搵間靚靚Cafe打下卡😍由中環沿着長電梯一直上到高位半山,見到都有不少特色Cafe,最後揀左幾多人Double Black嘆啡☕️食Tea💕💫Grilled Prawn Spaghetti香煎的大蝦🍤大大隻外焦內嫩,義大利面被完美地煮至嚼勁不會過於軟爛😌加上醬汁鮮美,融合了大蒜和檸檬的清香,顏色鮮艷好豐富👏🏾💫Caesar Salad凱薩沙律新鮮,生菜爽脆🥬沙律味道濃郁搭配脆脆的麵包粒🥖與鹹香的帕爾馬乾酪🧀好有口感,健康之選👍🏾💫Hojicha Latte🍵焙茶拿鐵口感順滑,獨特的焙茶香氣濃郁而不苦,帶有微微的甘甜,仲有個靚靚拉花💕忙裏偷閒😉💫Dirty☕️咖啡的濃郁與牛奶的醇厚混合的剛好,口感層次豐富,入口細滑幼嫩😍

💫Grilled Prawn Spaghetti

Grilled  Prawn  Spaghetti
Caesar  Salad
Hojicha  Latte
  • Grilled Prawns Spaghetti
📍中環半山型格cafe‼️• 香脆炸雞漢堡🍔 — Double Black🖤·Follow @pigfoodiexhk for more food!#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_cafe==============================上星期同@breadismyboyfrd嚟咗呢間位於中環半山嘅double black~餐廳以黑色為主,型格十足👍menu嘅選擇都幾多,有輕食、意粉、risotto等等🤪——————————————————————⭐️Pan Seared Scallop, Squid Ink Risotto $148 (3.9/5)飯粒煙韌,墨魚汁鮮味,帶子可以大粒少少就更好啦~·⭐️Crispy Chicken, Cheese Sauce Burger $128 (4.3/5)包體鬆軟富牛油香😋炸雞皮脆肉嫩好香口,加埋芝士醬更添鹹香😆side嘅炸番薯條都唔錯,飽滿香甜·⭐️Custard Pudding $48 (3.8/5)質感幾滑溜,如果蛋味濃郁啲會更好呢!·⭐️Hojicha Latte $50 (3.5/5)———————————
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_cafe
——————————————————————

飯粒煙韌,墨魚汁鮮味,帶子可以大粒少少就更好啦~

⭐️Custard Pudding $48 (3.8/5)

質感幾滑溜,如果蛋味濃郁啲會更好呢!
⭐️Hojicha Latte $50 (3.5/5)
—————————————————————
賣相:3.5/5
味道:3.8/5
性價比:3/5
推介度:3/5
—————————————————————
📍Double Black @doubleblackhk
半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
週末愉快無野做搵野做全身黑色衫踩上半山嘆Cafe首尾呼應當然要搵番間暗黑型格路線,黎到Double Black,加埋我;仲唔係triple black🖤🖤🖤?位置位於半卜摩羅廟街隱蔽角落,港島之友係搭23,如果地鐵站再行人電梯都可更上一層樓環境店面用上黑色主調配上清水石屎磚牆,感覺帶點型格工業風牆上亦掛有潮牌單車、滑浪板等運動器材作點綴別機一格係落地大玻璃窗半開放式設計,感覺更開揚同室外揮揮手,這麼近那麼遠;有置身外國咖啡店的感覺食物午餐時間有lunch set,主食加錢就可配soup/ salad,主食供應有意粉、意大利飯、全日早餐、空食有:三文治、湯品、漢堡等等🍺Draft Beer $68去cafe之不務正業地飲啤🤣手工啤果味香,酒精濃度低;女仔都輕鬆handle 🥗Caesar salad $78生菜好新鮮,配料有煙肉、香脆烘面包粒芝士碎搭配上秘制凱撒沙律醬好開胃清新🥣Double Black All Day Breakfast $178五彩繽紛打卡一流全日早餐有即烘多士、煙肉、車厘茄、蘑菇、多士、炒蛋、焗豆、沙律和白肉香腸即叫即製熱辣辣,一次過滿足多個願望 甜品,是女孩子的第
週末愉快無野做搵野做全身黑色衫踩上半山嘆Cafe

位置

店面用上黑色主調配上清水石屎磚牆,感覺帶點型格工業風
牆上亦掛有潮牌單車、滑浪板等運動器材作點綴

食物

🍺Draft Beer $68

去cafe之不務正業地飲啤🤣
手工啤果味香,酒精濃度低;女仔都輕鬆handle

🥗Caesar salad $78

生菜好新鮮,配料有煙肉、香脆烘面包粒
芝士碎搭配上秘制凱撒沙律醬好開胃清新

五彩繽紛打卡一流
即叫即製熱辣辣,一次過滿足多個願望

甜品,是女孩子的第二個胃

🍮Custard Pudding $48

很久不見到底發生過什麼事,是懷舊的糖漬櫻桃 🍒
自家製蛋香吉士布丁,配上永恆不敗的焦糖醬汁
稍嫌甜膩,但感覺上頭好幸福

下次嚟我要食意大利飯😜

Double Black (中環)
2024-07-14 75 浏览
位於摩羅街嘅一間轉角Cafe, 一開始座位爆滿等咗一陣間有位啦😀Cafe裝飾特別有型格,有一架單車,亦有CHANEL滑浪板掛咗喺牆身上面,感覺都好Sporty!🌟Iced Cappuccino鋪名真係好稱職,因為咖啡的確好飲!品嚐左好classic嘅一個款,就可以知道呢間咖啡店嘅咖啡的確與眾不同😙,又濃又香。🌟Lemon Shakerato比較偏酸, 10分真材實料,夏天都幾解渴。🌟Morel Risotto, Onsen Egg 個牛肝菌菇飯十分之好食😋,牛肝菌味極之濃郁,每粒飯都掛滿汁,加上意大利飯軟硬適中,推介🌟👍🏻🌟Grilled Prawns Spaghetti有一隻大嘅燒蝦,兩隻超級彈牙有鮮味嘅細蝦仔喺側邊,呢個紅椒蕃茄大蝦炒意粉🍝,都好惹味😍下次再嚟可以試埋其他嘢!🥰回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/out of 5*不是試食活動ℳℯ𝓃𝓊

🌟Iced Cappuccino
鋪名真係好稱職,因為咖啡的確好飲!

🌟Lemon Shakerato
比較偏酸, 10分真材實料,夏天都幾解渴。

🌟Morel Risotto, Onsen Egg

🌟Grilled Prawns Spaghetti

下次再嚟可以試埋其他嘢!🥰

回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/out of 5

*不是試食活動

ℳℯ𝓃𝓊

2024-07-07 55 浏览
Grilled Prawn Spaghetti$138Pan-Seared Scallop, Squid Ink Risotto$148Daily Soup/Salad and Beverage+$48Peppermint Tea+$4好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️Lunch 想與同事去chill chill,由中環去了半山這間cafe,放下工作,遠離所有office Building。Cafe 午市時段靜靜的,好舒適。點了2個主食並加配做套餐。甘筍湯入口濃稠順滑,有甘筍的甜味。沙律🥗菜新鮮,沙律汁微酸,最緊要是夠凍!炎炎夏日吃一口,好開胃。Grilled Prawn 🍤 spaghetti 🍝 的意粉帶點蕃茄味。一碟有3隻爽口的蝦。大的那隻蝦頭有不少蝦膏,鮮味十足。Risotto 軟硬度適中。原本以為就只有飯上面的那隻帶子,但吃飯時,原來有混入小帶子粒,又加了洋蔥🧅,味道非常鮮甜。所有食物擺碟算用心。Flat White 雖然沒有精美拉花,但咖啡☕️香氣四溢。
Daily Soup/Salad and Beverage
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
甘筍湯入口濃稠順滑,有甘筍的甜味。

Grilled Prawn Spaghetti

所有食物擺碟算用心。

Peppermint  Tea
Peppermint  Tea
2024-07-06 75 浏览
☕️半山區嘅咖啡舖頭喺條小街出邊都幾chill 架☕️🍹先叫咗一杯Matcha Latte & Iced Latte熱飲品就可以欣賞到靚靚嘅心心/花花拉花 順滑嘅抹茶味道💚另一杯latte 就好啱身水身汗日子濃郁既咖啡味都幾香🌹跟住叫咗個酸種麵包🍞麵包查咗一層 Aovcado Mousse 再加埋 Grilled Chicken, Soft Bolled Egg, 同埋紅桑子🥰輕食嚟講味道真的不錯🧡另一個叫左個🥨Panini 即係意大利式軟包 烘左脆卜卜,中間夾住Tomato Confit, Mushroom, Cheese好滋味💛最後叫咗個小食,炸芝士波波有拉絲芝士🧀加埋黑松露醬 Truffle Arancini with Melted Mozzarella熱辣辣幾有口感🫢🫣
☕️半山區嘅咖啡舖頭

跟住叫咗個酸種麵包🍞
麵包查咗一層 Aovcado Mousse
輕食嚟講味道真的不錯🧡

好滋味💛

最後叫咗個小食,炸芝士波波有拉絲芝士🧀加埋黑松露醬
熱辣辣幾有口感🫢🫣
2024-07-04 32 浏览
半山往住是給人印象係豪宅區,近年都有不少新開的食店進駐,今日就同老公去發掘下,沿住中環至半山自動扶梯上去,去到摩羅廟街附近就見到呢間Cafe,裝修走型格風,有半開放Outdoor 位夠Chill ,亦都是Pet friendly 。🔹Latte 🔹Americano 呢度嘅咖啡好好飲,咖啡豆香味好啱我哋口味🔶Grilled Prawn 🦐 Spaghetti 大蝦煎得好香,仲有2 隻細少少size的蝦,蝦肉爽彈,意粉質地煮得剛好又掛汁。🔶Carbonara, Onsen Egg呢個卡邦尼意粉好好食,意粉質地Q彈,呢個意粉嘅靈魂就係溫泉蛋,溫泉蛋汁撈埋落意粉,絲滑口感令麵條層次更加豐富。🔶Earl grey Barque Cheesecake 伯爵茶味香馥郁,口感細緻,面頭有少少蕉香

🔹Latte
🔹Americano
呢度嘅咖啡好好飲,咖啡豆香味好啱我哋口味

🔶Grilled Prawn 🦐 Spaghetti

🔶Carbonara, Onsen Egg

🔶Earl grey Barque Cheesecake
伯爵茶味香馥郁,口感細緻,面頭有少少蕉香

• Carbonara
  • Grilled Prawns Spaghetti
2024-07-03 26 浏览
半山一直都俾人一個好chill嘅感覺,小編今次就去到半山區嘅一間Cafe,放空半日調整心態,要行更長遠嘅路😋Cafe位於半山區位置,一路搭半山扶手電梯上去,差唔多去到尾,鄰近住宅區,所以都好多好多喺附近住嘅朋友都會去, Cafe有室內同室外位置,各有特色叫咗個周打蜆湯+卡邦尼意粉+炸雞漢堡包配炸番薯條,另外仲叫咗個ice latte & flat white周打蜆湯相當有驚喜,係裝喺個麵包裏面,麵包超軟熟,而且周打蜆湯嗰啲料好足,好creamy,材料好豐富當中有蜆、洋蔥和薯仔粒😊卡邦尼意粉, 每一啖都充滿驚喜,唔會有食滯咗嘅感覺,表面光滑細膩,意粉不會過軟也不會太硬,好有彈性。煙肉條撒落其中,充滿鹹香脆脆的口感對比,帕瑪森芝士的濃鬱芳香也隨之融入,讓整個口腔都被豐富的味道所充滿,溫泉蛋的絲滑質感和芝士的濃鬱奶香也融為一體,口感順滑醇厚。炸雞肉漢堡,見到麵包都有搽上牛油,再配上厚厚嘅炸雞,蕃茄片同生菜都好新鮮,相當邪惡,再配上新鮮即炸嘅番薯條真係好滿足😉至於咖啡方面都相當高質,兩杯都好Creamy,入口好順滑,用嘅咖啡豆都係比較nutty ,慢慢喺度坐喺度飲一杯咖啡同朋友傾吓偈咁就過咗一

至於咖啡方面都相當高質,兩杯都好Creamy,入口好順滑,用嘅咖啡豆都係比較nutty ,慢慢喺度坐喺度飲一杯咖啡同朋友傾吓偈咁就過咗一日😝
2024-06-28 18 浏览
文青周末,襯weekend 去大館同PMQ, 順道去埋位於半山嘅Double Black試下。隱世位置加埋純黑水泥風裝修,感覺份外神秘。半開放式設計,可以涼住冷氣嘆住街景,仲可以帶埋寵物一齊飲啡添。Prawn Burger with Sweet Potato Fries漢堡包鬆軟帶麥香;蝦堡大件厚實、足料彈牙;蕃茄生菜又新鮮。配埋唔係度度食到嘅香脆蕃薯條,真係零舍滋味。Pan-Seared Scallop, Squid Ink Risotto 鮮甜白色扇貝煎得剛剛好;黑色意大利飯軟糯,粒粒飽滿索足墨汁,裡面仲有洋蔥同貝柱,口感豐富。嘆埋Flat White 同Macha Latte,盡情享受周末悠閒時光。

2024-06-23 26 浏览
同閏密係位於半山隱世Cafe 「Double Black」歎早餐🍳同咖啡☕️,一入Cafe,已被CHANEL衝浪板吸引住🤩,仲有一部靚靚單車🚴🏻掛喺牆上,Cafe 主打黑色、水泥型格風,好有慢活、放鬆、悠閑嘅感覺,呢度仲係一間寵物友善嘅Cafe,今日見到嚟親嘅狗狗🦮🐕‍🦺🐩都感受到主人對牠們的寵愛❤️▪️Grilled chicken, Soft Boiled eggs , Aovacado Mousse Open Toast ($128)見到隔離位的外藉人仕,order 呢個Toast ,好吸引,多士上鋪上沙律菜、雞胸肉片、水煮蛋及牛油果Mousse,味道清新又健康,非常之夾,如果有埋牛油果🥑肉就更有口感😋👍▪️Croque Madame ($120)在法國是非常受歡迎的法式三明治。方包🍞加入火腿與芝士,烤至酥脆,加上輕煎嘅雞蛋🍳,就是女士三明治了🥪😋😋😋👍真係好好食,尤其烤至酥脆嘅麵包皮😜▪️Latte ☕️($45)實而不華的拉花,呢杯Latte,為住附近的閨密打開食美味早餐嘅序幕🤩,精神晒👏🏻👏🏻▪️Iced Matcha Latte ($45)呢杯凍嘅抹茶Latte,非常適合熱辣辣的天氣,

▪️Croque Madame ($120)

▪️Latte ☕️($45)

▪️Iced Matcha Latte ($45)
呢杯凍嘅抹茶Latte,非常適合熱辣辣的天氣,抹茶🍵味濃,甜度適中,涼快無比🥰
2024-06-20 24 浏览
📍Double Black(半山)半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖難得放平日,過海四圍遊覽下,喺半山比我無意中發現到呢間型格cafe,仲要坐滿人,一睇就知是好東西👉Party Chicken Wing💰$68😋😋😋😋.8/5第一次食呢款雞翼,好似炸生蠔咁樣,外層脆皮炸粉一啲都唔厚,咬落脆卜卜,內裡雞翼鮮嫩多汁,唔洗點醬汁都已經夠惹味👉Crispy Chicken Cheese Sauce Burges💰$128😋😋😋😋.7/5漢堡包大大份,非常有睇頭,麵包咬落似丹麥酥味道,鬆脆可口,件雞扒沾上炸粉炸過,火喉控制得好好,雞扒係非常滑,仲有汁流出嚟,蕃茄同生菜又多又新鮮。配菜揀咗蕃薯條,唔係四圍都有得食,趁熱食就最好不過👉Grilled Chicken & Soft Boiled Egg Avocado Mousse Sourdough toast💰$128😋😋😋😋.8/5最鐘意食酸種麵包嘅我,見到就唔會放過,只係揀咩配料就得,唔洗煩食咩,今次揀咗烤雞蛋同牛油果,都係最正嘅配搭,係特製過嘅烤雞胸,一啲都唔韌,又夠入味,係半熟蛋呀,最鐘意呢個狀態嘅蛋,好香蛋味,好滿意👉Creamy Bla
📍Double Black(半山)
👉Party Chicken Wing
💰$68
💰$128
😋😋😋😋.7/5
💰$128
👉Creamy Black
💰$48
😋😋😋😋.8/5
好小地方可以飲到,呢度有得叩就試下,最喜歡層泡,飲落好順滑,咖啡好香濃,帶點果味,唔錯
👉Flat White
💰$45
😋😋😋😋.7/5
香滑奶泡加上香濃咖啡,係絕配
回頭:yesyesyes!呢間cafe咁型格,嘢食嘢飲又好食,仲可以帶狗狗一齊享用,真係無介紹錯嫁