2024-05-27 10 浏览
Double Black行上黎都有一定路程夠有d 運動量, 係好有人氣嘅cafe. 黎到好多都帶呀B 同毛小孩過黎. Tonkatsu Sandwich $118Toast 烘得香脆, 夾住厚厚吉吉烈豬扒, 夾有salad 減低油膩感, Omelette $80有2款, ham & red pepper, 同mushroom spinach & onion, 兩款都 with cheese. 選左後者, omelette 好軟嫩juicy 🫶 帶有微拉芝嘅咸香, mushrooms 洋蔥等新鮮甜味, 很不錯Flat White $45Matcha Latte $50前者偏向nutty, 入口幾smooth, 有可愛海馬拉花後者較濃茶香, 無太多奶香甜味, 兩杯起泡都較快Custard pudding/Thai Tea Basque Cheesecake $48/65🍮 幾軟滑唔會太甜, 帶vanilla 香, 配上cream 幾好食Basque Cheesecake 泰茶味都幾rich, 唔會太甜. 不過可能落左茶粉/葉關係, 口感唔夠幼滑半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
Double Black

Tonkatsu Sandwich $118

Omelette $80

Flat White $45
Matcha Latte $50

前者偏向nutty, 入口幾smooth, 有可愛海馬拉花
後者較濃茶香, 無太多奶香甜味, 兩杯起泡都較快

半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖

2024-05-26 21 浏览
終於二訪 ᴅᴏᴜʙʟᴇ ʙʟᴀᴄᴋ預想過 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 早上會比較人多沒想到直接大爆滿 大家都好早起啊直到午餐時段人潮才慢慢褪去 幸運的坐到窗邊位店面跟上次到訪沒有太大改動 座位十數個雖然略嫌擠擁 但熱鬧外國咖啡店氛圍滿滿餐點豐富了很多 輕食有牛角包 三文治 也有全日早餐 甜點等下午起也會供應漢堡 意粉等等午餐𓋪 ᴇɢɢ sᴀʟᴀᴅ & ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄʀᴏssɪᴀɴᴛ𓋪 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ sᴄᴏɴᴇ    ᴡ/ ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ & sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴊᴀᴍ 𓋪 ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ𓎺 ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ𓎺 ʟᴀᴛᴛᴇ點了幾款輕食 甜點和咖啡分享私心推薦調味恰好又塞滿滿的蛋沙律蕃茄牛角包濃郁伯爵茶香氣的司康有點少見 單吃茶味比較突出 塗上果醬反倒不太搭布甸有好久不見的糖漬櫻桃 焦糖醬配蛋香布丁是個不敗組合焙茶拿鐵沒有顆粒感 柔滑的口感很是滿意 是間很適合 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 來享受 ʙʀᴜɴᴄʜ 的咖啡店在半山自成一角 也有種小隱世感覺這次沒有看到錨店長 有點可惜 ~
終於二訪 ᴅᴏᴜʙʟᴇ ʙʟᴀᴄᴋ

焦糖醬配蛋香布丁是個不敗組合
焙茶拿鐵沒有顆粒感 柔滑的口感很是滿意

是間很適合 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 來享受 ʙʀᴜɴᴄʜ 的咖啡店
在半山自成一角 也有種小隱世感覺
這次沒有看到錨店長 有點可惜 ~
2024-05-18
2024-05-21 13 浏览
趁住週末走到中環半山扶手電梯,不斷上不斷上,就走到半山摩羅廟街一間裝潢型格的黑色系咖啡店 「Double Black」。店內以黑色及灰泥度主調,感覺舒適自在,更可帶同大家的毛孩來到咖啡店,真係幾正。Mocha咖啡味濃郁順滑,帶有香甜的朱古力味,配搭得剛剛好。Hojicha Latte焙茶濃郁茶香,口感柔和順滑,味道香醇濃厚而不甜膩。Avocado with Poached Egg + Smoke Salmon多士上加上綿綿牛油果醬,再有鮮嫩微咸的煙三文魚,細膩綿密牛油果片,最後還有濃稠的水波蛋,食落咸香滿溢,啖啖滋味。Crispy Chicken Burger with Sweet Potato Fries來丁時已看到那非常吸引的酥炸炸雞,跟漢堡一齊食可謂無得輸,鬆軟內脆,肉汁豐富,而且更可選配香甜的番薯條,外層酥脆,確令人滿足。Custard Pudding牛乳布丁口感濃郁且光滑,有著奶油和香草的味道,入口即融,濃厚軟滑。

Mocha
咖啡味濃郁順滑,帶有香甜的朱古力味,配搭得剛剛好。

Hojicha Latte
焙茶濃郁茶香,口感柔和順滑,味道香醇濃厚而不甜膩。

Custard Pudding

☕️隱藏小街角落嘅Cafe☕️-喺半山行完山 發現一間corner cafe喺摩羅廟街盡頭 傳出陣陣咖啡香 一於跟住味覺走👃坐低食個飽兼歎杯啡-☕️Piccolo比起flat white 我更鍾意呢個漸濃版 奶泡綿密 保留牛奶甜度 又有咖啡醇-🍔Prawn burger麵包圓碌碌回彈力強 手打蝦肉pattie彈牙有汁又夠味 配他他醬更惹味 口感手感同樣得 現炸薯條🍟外脆內軟 唔鍾意薯仔🥔可以改食蕃薯條🍠或者沙律🥗-🥪Sourdough toast with grilled chicken soft boiled egg and avocado 雞肉好多不過乾同柴口 唔係期望中嘅一大件grilled chicken fillet(有烤坑紋嗰隻) 酸種麵包應該再厚身啲增強chewy口感-🥤Iced cappuccino -📍 Double Black半山摩羅廟街26號建興樓地下A舖
☕️隱藏小街角落嘅Cafe☕️
☕️Piccolo
🍔Prawn burger

🥤Iced cappuccino

📍 Double Black
半山摩羅廟街26號建興樓地下A舖
2024-05-16 16 浏览
餐廳走工業風裝修設計的風格,融入市區的同時,坐在窗邊令人舒服餐廳位於中半山,少少隱蔽🤏而店內風格是走水泥型格風,打開的落地窗加上陽光,春日的午後十分愜意~ 餐廳也是Pet Friendly🐶可以見到不少狗仔陪主人來飲咖!對的,他們家的咖啡很不錯,咖啡 選擇了Latte同埋Flat white . 豆都好香!🍽️Double Black All Day Breakfast 一份Brunch 一上來就已經覺得超豐富!Scramble Egg、炒蘑菇、小蕃茄、煙肉及香腸,香腸還可以選辣味或不辣,當然還有茄豆同沙拉,新鮮好味🥗🍝Grilled Prawns Spaghetti對於喜愛海鮮和意粉的人來講,不可錯過這家佳餚。麵條的口感選用了偏麵條,煮得剛剛好,保持了韌性和彈性。蝦的部分是開邊,讓整個盤子更加美觀。同埋,Pet friendly 餐廳點都會有幾隻狗仔入店,見到不少狗仔都好開心🍽️

🍝Grilled Prawns Spaghetti

用餐时段
  • Double Black All Day Breakfast
  • Grilled Prawns Spaghetti
  • Latte
  • Flat  White
2024-05-15 12 浏览
又一新發掘 中環半山咖啡店 - Double Black餐廳為於中環半山扶手電梯最頂第一次上到最頂 又一新景象餐廳走簡約黑灰色為主調牆上掛有單車 名牌滑浪板 🏄 滑雪板⛷️心心眼中😂💓當日很多熟客光顧 非常熱鬧帶住家人 朋友👫 小店生存之道.⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🍛Pan-Seared Scallop, Squid Ink Risotto用墨魚汁煮的意大利飯 🍚軟硬適中 帶子原隻呈上 以芝士微燒 整體都能保留 新鮮口感.🥖Grilled Portobello & Burrata CheeseSourdough ToastToast面層舖滿蘑菇 份量十足!菇菇肥厚多汁 配上Burrata Cheese 奶味香醇 有拉絲感 酸種麵包🥖 帶一點酸香.🍫Iced Chocolate非常濃郁的朱古力杯面帶朱古力粉 少少苦澀整體質感順滑.🧋Iced Latte 啡奶上台 層次分明搞勻口感很滑啡味稍為唔突出勝在解渴解渴
又一新發掘 中環半山咖啡店 - Double Black
🍚軟硬適中
帶子原隻呈上 以芝士微燒
整體都能保留 新鮮口感
Sourdough Toast
Toast面層舖滿蘑菇 份量十足!
菇菇肥厚多汁 配上Burrata Cheese
搞勻口感很滑
啡味稍為唔突出
勝在解渴解渴

2024-05-13 24 浏览
Cafe係著名中環扶手電梯一直上到尾轉右,有都市中難得的休閑和憩靜,亦是許多狗主飲杯放鬆的地方。見到店內有許多簡潔好看的滑雪裝備作裝飾,想必店主熱愛運動💪🏻平日上班已飲得多咖啡,叫了2杯茶類拿鐵☕️嘗鮮,焙茶和抹茶都同樣出色,本身茶味濃,原調就沒有落糖落重手,十分欣賞。周未摸狗、談天說地、再來上一杯飲料🥤可算是快活人生。Carbonara, Onsen Egg $128Grilled Prawns Spaghetti $138友人剛從外國工作歸來,特別想念西餐意粉🍝立即叫左2款滿足佢,2樣都穩定輸出,意粉硬度適中,汁水鎖實,無過多調味,同飲品一樣,喜歡這間cafe的純粹!

Carbonara
Grilled Prawns Spaghetti

Carbonara, Onsen Egg $128
Grilled Prawns Spaghetti $138
2024-05-12
Carbonara
Grilled Prawns Spaghetti
2024-05-12 23 浏览
中上環半山的這間Double Black,以簡約的灰黑色作主調,配以牆上掛著的單車及滑浪板等運動器材,想必店主是定是個戶外活動愛好者 - Soup of the day ($38) 香滑濃郁的南瓜湯 - Grilled Portobello, Caramelized Onion, Fried Egg ($118) 是款素食漢堡,多汁的大啡菇配以太陽蛋、清新蕃茄及糖漬洋蔥🧅酸酸甜甜無負擔。另有薯條及蕃薯條可選,選了香甜且脆的蕃薯條🧡 - Pan-Seared Scallop, Squid Ink Risotto ($148)以墨魚汁煮過的飯比較鮮味,而帶子亦很新鮮 - Cappuccino ($48) 香濃順喉- Matcha Latte ($50) 抹茶味香 *沒有加一服務費

- Soup of the day ($38)

香滑濃郁的南瓜湯

以墨魚汁煮過的飯比較鮮味,而帶子亦很新鮮

- Cappuccino ($48) 香濃順喉
- Matcha Latte ($50) 抹茶味香

*沒有加一服務費
2024-05-12
$199.5 (午餐)
  • Grilled Portobello
  • Caramelized Onion
  • Fried Egg
位於摩羅廟街嘅Double Black係好多外國人士嘅集中地,去大館前順便食埋早餐,平日過嚟食早餐的感覺超級悠閒旁邊有西班牙同埋韓國人士~大家都係嚟飲咖啡☕️食toast因為我哋今日行程緊湊,所以要食飽啲🫶🏻食咗一個all day breakfast and sourdough toast咁chill嘅地方當然唔少得order兩杯coffee, 我哋叫咗兩杯dirty and flat white作為Dirty嘅愛好者,就係鍾意Espresso同埋凍奶嘅兩層口感❤️二另一半就係鍾意薄薄嘅奶泡加nutty coffee,所以Flat white就啱晒佢啦Double black all day breakfast入面有bacon, cherry tomato, mushroom toast, scrambled egg, baked bean , mixed salad and sausage,佢哋嘅腸仔都有兩款我就揀咗西班牙嘅ChorizoToast烘得好香脆,佢哋嘅車厘茄係平時喺market place見到嘅荷蘭有支車厘茄,特別甜❤️scramble egg份量好大,加埋煎香咗嘅冬菇及蘑菇

旁邊有西班牙同埋韓國人士~大家都係嚟飲咖啡☕️食toast

因為我哋今日行程緊湊,所以要食飽啲🫶🏻

scramble egg份量好大,加埋煎香咗嘅冬菇及蘑菇🍄‍🟫同埋煙肉,仲有紅菜頭切片,種類非常豐富

Toast方面就放咗黑醋沙律菜同埋焗豆

酸種多士非常吸引,口感比起一般厚多士更加煙靭,搽咗牛油果mousse, 加埋糖心蛋同埋烤雞肉,係一個健康同埋低脂肪嘅早餐😍旁邊仲有啲紅菜頭切片以及番石榴粒粒,提升吓呢個早餐嘅維他命C🤣

烤雞肉好Juicy,本身以為雞肉會好乾身,餐廳加咗少少黑椒但出乎意料地好味😋
Cafe位於半山 經中環扶手電梯一直上 很快到達 餐廳以黑色灰色為主 設計簡約 環境不大 但坐得幾舒適ʕ •ᴥ•ʔ✨ᴘɪꜱᴛᴀᴄʜɪᴏ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ʏᴏɢᴜʀᴛ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ ($62)呢款Roll Cake開心果味幾出 味道幾濃郁 仲有開心果粒增添口感 中間仲有士多啤梨yogurt 酸酸地 兩者幾夾!蛋糕體軟熟不粗糙🫶🏻✨ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ʙᴀꜱǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ ($62)伯爵茶味道出 食落無茶渣 芝士蛋糕順滑 中間帶流心效果✨ᴀʀᴛɪꜱᴀɴᴀʟ ꜱᴄᴏɴᴇ - ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ($30)另加左$20要Clotted Cream😳鬆餅烘到表皮脆身 牛油味濃 略鬆散左點 但整體味道不錯✨ ꜰʀᴇɴᴄʜ ꜰʀɪᴇꜱ ($68)薯條較幼身 食落好脆口 面頭灑左少許類似七味粉 食落更香口🍟✨ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ ($68)雞翼有4件 烤得幾惹味 帶黑椒味 肉質好嫩滑 有肉汁✨ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ($50)焙茶味道不算太濃郁 飲落有淡淡既焙茶味 如果再濃郁一點會更好😳✨ʏᴜᴢᴜ ʟᴇᴍᴏɴ ꜱᴏᴅᴀ ($58)柚子檸檬梳打🍋飲落幾清新

伯爵茶味道出 食落無茶渣 芝士蛋糕順滑 中間帶流心效果

✨ ꜰʀᴇɴᴄʜ ꜰʀɪᴇꜱ ($68)

✨ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ ($68)
雞翼有4件 烤得幾惹味 帶黑椒味 肉質好嫩滑 有肉汁

✨ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ($50)

✨ʏᴜᴢᴜ ʟᴇᴍᴏɴ ꜱᴏᴅᴀ ($58)
柚子檸檬梳打🍋飲落幾清新 柚子同檸檬兩者balance到 甜度適中

2024-05-07 19 浏览
位於半山嘅黑色格調嘅cafe,一入到cafe比我感覺係型格風,因為店內以黑色做主調,再加灰泥嘅元素!而且cafe係pet friendly嫁!見到有幾隻狗狗可以一齊入去cafe,相當寫意又chill😌🍽️Crispy Chicken, Cheese Sause & French Fries個漢堡包好大個呀,但原來裏面夾住嘅雞扒仲大塊過個包😝裏面仲有啲蕃茄、生菜同芝士嘅sause!個包食落好香脆可口,而且雞扒仲煮到肉質嫩滑,加埋啲配菜,食完唔會好油膩添😉薯條係幼身薯條嚟,好多時候cafe通常都會用粗身薯條,所以見到幼身薯條覺得有啲surprise!薯條都係炸到脆卜卜,沾埋茄汁一齊食,口感都幾好😎🍽️Party Chicken Wing雞翼係用焗同加咗蒜味嘅嘅方式去煮,食落都幾香脆可口,仲會有沙律做配菜,食完雞翼再食沙律即刻覺得冇咁熱氣😛🍽️ Tiramisu Roll Cake每日嘅甜品款式都唔同,而且只會每日新鮮烘焙三至四款,賣相好精緻又好味!我今次就揀咗個Tiramisu卷蛋,卷蛋比我感覺好有驚喜,卷蛋餡料係用Tiramisu整嘅cream,食落口覺得卷蛋軟心又滑溜,且質感唔會好乾,好食😋

🍽️Party Chicken Wing

🍽️ Tiramisu Roll Cake

☕️Hot Chocolate
呢杯熱朱古力飲落好順滑細緻,所以感覺好香醇豐厚同比較香甜,唔會太苦澀,而且雲呢拿味都唔會太突出,微甜而不膩,中意濃度冇咁苦嘅就岩哂啦😎

🍵Hot Matcha Latte
原來Double Black嘅抹茶粉係用咗正宗日本掃茶嘅方式沖製而成嫁!所以飲落抹茶味好濃郁且散發出甘香,而且個拉花睇得出係好有用拉出嚟,一啲都唔馬虎😜
2024-05-06 12 浏览
Weekend BrunchGrilled Chicken & Soft Boiled Egg, Avocado Mousse with Sourdough Toast $128煙靭有咬口的酸種麵包上面有完美的半熟水煮蛋、烤雞片、清新的紅石榴、沙律菜及牛油果慕絲,有多重口感,味道輕盈無負擔。Party Chicken Wing $68炸雞翼很出色,脆身香口,咬下去爆汁。Basque Cheese Cake $62原味巴斯克蛋糕味道輕盈,乳酪味突出,中間有軟心的效果。Artisanal Original Scone $30with Clotted Cream & Strawberry Jam +$20手工鬆餅中間保持鬆軟濕潤,加上鮮奶油及香甜的士多啤梨果醬,味道不錯。Mocha $48咖啡加入了朱古力後,中和了咖啡的苦澀味,香醇濃郁,加上漂亮的拉花,是令人心情變好的飲品。Yuzu Lemon Soda $58咖啡以外的飲品也出色,柚子檸檬梳打味道清爽,透心涼。Cafe位於半山,有種慢活的氛圍,是寧地享受週末時光的不錯選擇。裝潢以黑色及灰色為主,簡約利落,有不少型格的裝飾品,例如Dior及
Weekend Brunch

Party Chicken Wing $68
炸雞翼很出色,脆身香口,咬下去爆汁。

Basque Cheese Cake $62
原味巴斯克蛋糕味道輕盈,乳酪味突出,中間有軟心的效果。

Artisanal Original Scone $30

Mocha $48

Yuzu Lemon Soda $58
咖啡以外的飲品也出色,柚子檸檬梳打味道清爽,透心涼。

Cafe位於半山,有種慢活的氛圍,是寧地享受週末時光的不錯選擇。裝潢以黑色及灰色為主,簡約利落,有不少型格的裝飾品,例如Dior及Chanel的滑板,還有牆上的單車。
放假去香港動植物公園行下,之後黎附近嘅呢一間coffee shop度食返個下午茶。.呢間coffee shop就係中環扶手電梯附近,位置唔算太難搵,麻雀雖小五藏俱全,細細間卻好有feel,有一部份嘅位置係可以坐喺窗邊,好開揚。.餐牌有基本嘅漢堡包、意粉、all day Breakfast、小食同埋甜品等等,睇完餐牌叫咗一個芝士蛋糕🧀、一個Burger,一個意粉,另加$48變Set,包一杯咖啡同餐湯等等。兩個人食,人均$200左右,都食得好飽。.Burger是Prawn Burger,柔軟麵包夾著彈牙蝦餅、紫洋蔥、番茄及沙律菜等,蝦餅中還有加入三色椒、小香蔥和洋蔥粒等平衡膩感,搭配濃而不膩的Tartare Sauce,整體不錯,口感挺豐富的。.Grilled Prawns Spaghetti貌相擺盆幾精緻,意粉軟硬適中!加上切粒嘅三色椒仔及番茄汁提味,酸酸甜甜幾開胃,蝦肉亦新鮮彈牙。另外加配嘅是日餐湯係蘑菇湯,裏面有一粒粒嘅蘑菇粒,忌廉香氣濃厚,再灑上日本小青蔥,雖然係配角但係都幾用心製作。.主食味道中上,但真係有驚艷感覺的是他的甜品。Basque Cheese Cake可以選擇唔同口味

主食味道中上,但真係有驚艷感覺的是他的甜品。Basque Cheese Cake可以選擇唔同口味,有抹茶黑芝麻同原味等,揀選左坊間比較少見嘅黑芝麻,食落質感滑溜非常,甜度不算太高,加上黑芝麻香氣,搭配帶點nutty香味的cuppocino很不錯。

Double Black (半山)
半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
2024-05-03 21 浏览
早前來過一間Double Black位於半山的cafe,以黑灰🖤工業風為主題,有露天坐位,感覺寫意!我就同朋友一齊去食早餐,半山嘆咖啡👍其中好喜歡💕手沖咖啡☕️Cappuccino & Latte 都奶香味十足Double Black 全日早餐自家製的Double Black 全日早餐好吸引,賣相都吸引🧡有齊紅蕃茄仔、煙肉🥓、腸炒蛋多士極豐富Club Sandwich 🥪 同樣好豐富夾雜火腿、蛋、蔬菜🥬等咬落好滿足地址: 半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖

其中好喜歡💕手沖咖啡☕️
Cappuccino & Latte 都奶香味十足

Double Black 全日早餐
有齊紅蕃茄仔、煙肉🥓、腸炒蛋多士極豐富

Club Sandwich 🥪
同樣好豐富夾雜火腿、蛋、蔬菜🥬等咬落好滿足

地址: 半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖

久違的週末cafe hopping☕️ 來到半山一間型格風cafe,雖然位置上好像有點隔涉,但其實搭中環至半山扶手樓梯到最頂就是了!.Cafe的餐點選擇頗多,有意粉、麵包、漢堡、甜品等等,食物和飲品的質素都很不錯,難怪店舖門外總有人在排隊!感覺cafe頗受外國人歡迎,而且很多食客也會帶狗狗一同到訪,非常熱鬧🐶😆.Grilled Chicken Sourdough Toast $128Toast面層舖滿雞肉,份量十足!最令人驚喜是當中的酸種麵包,一咬自然酸香,然後轉化為淡淡甘甜,味道複雜有層次🥪✨.Burrata, Sundried Tomato Spaghetti $128Burrata和蕃茄的配搭非常平衡,整體惹味又不會太膩~.Roll Cake $62Roll Cake 我們選擇了開心果士多啤梨乳酪的口味,開心果味很濃郁,加上酸酸甜甜的士多啤梨乳酪清新又好吃🍓.Flat White $45 | Creamy Black $48咖啡可選nutty或fruity,nutty是houseblend而fruity是Ethiopia SOE☕️ Flat white 的nutty風味很不錯!Cr

Burrata和蕃茄的配搭非常平衡,整體惹味又不會太膩~

.Roll Cake $62

咖啡可選nutty或fruity,nutty是houseblend而fruity是Ethiopia SOE☕️ Flat white 的nutty風味很不錯!Creamy Black 個人認為沒有很fruity,但口感的確很滑呢😆