2024-05-03 15 浏览
中環附近行到嚤囉廟街,發現間cafe,以黑色工業風為主題,仲有個半露天坐位,覺得幾特別,於是就同朋友入咗去食個早餐先。朋友仲試咗手沖咖啡☕House blend $70☕Flat White $45☕Dirty $45- 咖啡整體都吾錯👍🥗早餐啲沙律好新鮮DOUBLE BLACK ALL DAY BREAKFAST $178🥯牛油果多士足料,配流心水煮蛋同酸種麵包SOURDOUGH TOAST $118 Avocado & Poached Egg- 兩個早餐都好豐富,食材真鮮,而且價錢即係好經濟。最開心係有個半露天坐位,坐係度坐嘢,感覺好chill好relaxing 😌
朋友仲試咗手沖咖啡
☕House blend $70
☕Flat White $45
☕Dirty $45
- 咖啡整體都吾錯👍

🥗早餐啲沙律好新鮮
🥯牛油果多士足料,配流心水煮蛋同酸種麵包
- 兩個早餐都好豐富,食材真鮮,而且價錢即係好經濟。

2024-04-28
$150 (早餐)
𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 感覺一秒到外國,型格工業風配落地玻璃,透光感十足。輕快Jazz music,weekend 就是要放鬆Chill下 。Menu上飲品主食小食及甜品都多選擇𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 位於半山摩羅廟街,中環半山扶手電梯再行上少少𝙁𝙤𝙤𝙙 ADB睇到串茄就知高質,果然入口爆汁自帶天然酸甜味道,𝙨𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙚𝙜𝙜 / 𝙘𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨 / 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢𝙨 / 𝙗𝙖𝙘𝙤𝙣 / 𝙨𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚𝙨 / 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩 / 𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙖𝙣𝙨 / 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 非常豐富𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 亦是我喜歡的做法,意大利豬腩煙肉Pancetta煎得香口,spaghetti 煮得剛好要趁熱同溫泉蛋及芝士拌勻,就會形成順滑帶咸香的掛汁,均勻地附在每條意麵上,不乾也不過濕Burnt cheesecake每日口味不同,當天有黑芝麻原味及伯爵茶,伯爵花香濃郁且入口細滑並不會過於流心,個人很喜歡 。另外仲有roll cake同scone,下次再試,好飽😌—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:ADB 178Earl grey burnt cheesecake 62Carbonara wit

𝙁𝙤𝙤𝙙

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

ADB 178
Earl grey burnt cheesecake 62
Carbonara with onsen egg
Salad with latte 48

—————————————————

𖠿𖥣 Double Black (半山)
〒半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-04-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • Earl  grey  burnt  cheesecake
  • All  day  breakfast
  • Carbonara
Cafe入邊好有愛,會有一啲狗狗嘅糧食,比帶狗狗黎用餐既主人都可以放心用餐,小狗狗可以都有小零食!Cafe係好休閒嘅半露天設計,仲有一個靚靚嘅CHANEL滑水板,成間餐廳嘅設計係非常之舒適嘅黑白型格重工業系列!實在有令人放鬆嘅感覺!主菜我地叫左Pan-Seared Scallop & Squid Ink Risotto!這道菜以煎煮過的扇貝和墨魚汁製成的燉飯為主,結合了鮮美的海鮮和特殊的風味,帶來豐富的口感和獨特的色澤。配埋健康既Daily Salad~ 新鮮的蔬菜搭配輕盈的醋醬汁,提供健康的一餐選擇。另一個主菜係Grilled Prawn Spaghetti~這道燒烤明蝦意大利麵以烤熟的大蝦為主,搭配鮮嫩的麵條和香濃的醬汁,帶來豐富的口味和美味的組合。我地仲加左Daily Soup蘑菇湯!以新鮮的食材製成,提供營養豐富的開胃選擇。飲品我地叫左Matcha Latte抹茶拿鐵是一種結合了抹茶粉和牛奶的咖啡飲品,帶有濃郁的抹茶香氣和滑順的口感!另外我地仲叫左Dirty, 香滑又美味!

2024-04-27 22 浏览
今次嚟到位於半山嘅Double Black,試一試佢哋嘅咖啡All-day Breakfast。▫️ 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 $178整體超豐富!當中有必備嘅Scramble egg、小蕃茄、蘑菇🍄‍🟫、煙肉及香腸等等,每樣材料都新鮮好味😋▫️ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐢𝐚𝐛𝐚𝐭𝐭𝐚 $138大讚整體超足料!滿滿嘅牛肉完全冇偷工減料,蘑菇亦令整體更加濕潤,平衡整體令麵包不會過乾👍🏻▫️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 ☕️ $38 & $58咖啡充滿濃濃嘅烘焙味道,但不會苦澀,咖啡質素唔錯!💬 餐廳附近環境清幽,特別適合附近嘅居民嚟chill一chill❤️This time, I visited Double Black located in Mid-Levels and tried their Coffee All-day Breakfast.▫️ 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 $178It was incredibly generous! It included

咖啡充滿濃濃嘅烘焙味道,但不會苦澀,咖啡質素唔錯!

It was incredibly generous! It included essential items like scrambled eggs, cherry tomatoes, mushrooms 🍄, bacon, sausages, and more, with each ingredient tasting fresh and delicious 😋

Highly praised for being generously filled! The beef was plentiful and of high quality, and the mushrooms added moisture, balancing the sandwich to prevent it from being too dry 👍🏻

The coffee had a rich roasted flavor but wasn't bitter, showing good coffee quality!

💬 The restaurant's surroundings are serene, making it perfect for local residents to come and chill ❤️
2024-04-26 33 浏览
位於半山的黑色系咖啡店☕️裝潢型格得來,食物水平也高質😃店內以黑色作主調、灰泥元素,空間感寛偌之餘也是寵物友善小店🐶大家可以帶同毛孩來咖啡店,十分休閒寫意😙小小的店舖內,卻能炮製出豐富的高質菜式,由早餐適用的鬆餅、牛角包🥐酸種吐司🥪到主菜意麵🍝意大利飯🍛漢堡薯條🍟即叫即製🔥款款好味,賣相精緻😋甜點款式每日新鮮烘焙3-4款超軟滑軟心嘅芝士蛋糕🍰及焦糖燉蛋布甸🍮也是這𥚃的必點之選😁
位於半山的黑色系咖啡店☕️
裝潢型格得來,食物水平也高質😃

店內以黑色作主調、灰泥元素,
空間感寛偌之餘也是寵物友善小店🐶
大家可以帶同毛孩來咖啡店,十分休閒寫意😙

小小的店舖內,卻能炮製出豐富的高質菜式,
由早餐適用的鬆餅、牛角包🥐酸種吐司🥪
到主菜意麵🍝意大利飯🍛漢堡薯條🍟
即叫即製🔥款款好味,賣相精緻😋

甜點款式每日新鮮烘焙3-4款
超軟滑軟心嘅芝士蛋糕🍰
及焦糖燉蛋布甸🍮也是這𥚃的必點之選😁
  • 香煎蝦餅他他醬漢堡
  • 帶子墨魚汁意大利飯
  • 焦糖燉蛋布甸
  • 黑芝麻巴斯克芝士蛋糕
在今年某个温暖潮湿的春日,顺着半山自动扶梯一口气走到了摩罗庙街,彼时还是新店的Double Black一刷到就吸引我了。·一般我对新店比较保守,但看了这家的Menu(上面还有Love is free的彩蛋),再考虑到这个几乎不可能成为网红店的选址,直觉说会很不错,结果真的很不错!·【SOE Americano】它家选豆挺丰富的,本地和国外Roasters都有涉足。既看到了Cupping这样的规模化连锁品牌,也不乏湾仔宝藏小店ABCP的豆子。·这杯热美式我升级成了PNG单品豆,果香饱满、酸度明媚,油脂香而不焦。具体风味记不太清,但很干净也很好喝。·【Grilled Portobello & Burrata Sourdough】食物挺丰富的,还难得看见了一般咖啡店没有的Brunch菜式,当然要pick一下。·半剖开的Burrata流又欲止,点缀着色泽鲜亮的石榴籽,在卖相上就很澎湃。烤大啡菇柔嫩多汁,橄榄油和Balsamic调味,正好也是sourdough的绝配。·烘热的sourdough嚼劲超出预期地好,更有酱汁润进面包的气孔,韧性增加的同时也不会很油。整体份量不错,这个搭配是既有新意又很
【SOE Americano】
烘热的sourdough嚼劲超出预期地好,更有酱汁润进面包的气孔,韧性增加的同时也不会很油。整体份量不错,这个搭配是既有新意又很用心了。
店内风格很有型,想必店主是潮流运动爱好者,但大开的的落地窗又十分惬意,在这个雨水过于充足的季节纳进可贵的阳光。
2023-04-18
用餐时段
2023-12-13 199 浏览
今日黎左而間係半山附近嘅cafe,係扶手電梯旁邊,行過去唔洗1分鐘。就咁睇個門面已經有一種好cool好型嘅感覺,成間cafe行一種dark tone嘅顏色同水泥灰嘅裝修風格,令到佢係而個區有別樹一格嘅感覺。今日我就叫左個Smoked salmon salad croissant 加一杯black coffee.d洋蔥係生嘅,食落有陣辣辣嘅感覺,煙三文魚都唔算多,以而個價錢係有少少貴。crossiant個外層好脆,唔會話食落口好油嘅感覺,咬起上黎煙煙韌韌咁,整體係不錯的。配搭埋杯飲落去唔會話太苦亦都唔帶酸嘅black coffee,可以順便解解膩,加埋成個環景係好chill好放鬆的。一定會再黎!!
今日黎左而間係半山附近嘅cafe,
係扶手電梯旁邊,行過去唔洗1分鐘。
令到佢係而個區有別樹一格嘅感覺。
Smoked salmon salad croissant
一定會再黎!!
题外话/补充资料: 佢係一間 pet friendly 嘅餐廳,我去個日已經有5-6隻狗係店入面。如果朋友們係怕狗的話,就要睇時間啦。 同埋間cafe 係唔收加一嘅,住係附近嘅人可以去食下野hea下又一day
2023-12-10
Smoked salmon salad croissant
2023-10-11 341 浏览
工作關係經常上半山半山基本上係冇嘢好食即使係咖啡電子有啲大品牌和一間只有植物奶供應的咖啡店呢間咖啡店開咗之後,我都幫襯過好幾次真心咖啡每次都覺得好飲我每次都會叫scone 是homemade一定要加cream and jamScone 味道好好食,但係唯一個缺點就係好散食起上嚟,有啲論盡有三個味 都試過,都好好食 在半山可以坐低食個小下午茶,我覺得佢scone嘅價錢都唔係離譜會繼續支持 同埋佢個廁所好乾淨👍🏻
工作關係經常上半山
半山基本上係冇嘢好食
即使係咖啡電子有啲大品牌和一間只有植物奶供應的咖啡店

呢間咖啡店開咗之後,我都幫襯過好幾次
真心咖啡每次都覺得好飲
我每次都會叫scone 是homemade
一定要加cream and jam
Scone 味道好好食,但係唯一個缺點就係好散
食起上嚟,有啲論盡
有三個味 都試過,都好好食
會繼續支持
同埋佢個廁所好乾淨👍🏻
2023-09-17 255 浏览
位於半山區既Double Black,地理位置比較遜色,無公共交通工具直達,揸車個陣miss左好多次個轉彎位🤥餐廳設計行黑色新穎路線,水泥工業風係半山區別樹一幟,面積唔大,但檯與檯之間保持小小距離。選用既餐具亦毫不馬虎,無論係材料,質感同配色都花左唔少心思!🍰Tiramisu Basque Burnt Cheesecake好特別既配搭,一次過滿足女仔兩個願望🥰蛋糕分左上下兩層,上半部分為Tiramisu,下半為偏實淨既巴斯克蛋糕!Tiramisu一般般,帶有酒味,但偏甜無乜咖啡既甘香。相比之下比較芝士蛋糕既表現得更好,乳酪味香濃而不膩,外層似new york cheesecake,中間濕潤軟綿,甜度又適中!📍Double Black半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖

📍Double Black
半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
2023-08-02 298 浏览
假期又出動CAFE HOPPING◝(⁰▿⁰◝)朋友好鍾意黑色🐈‍⬛所以特登大熱天時都要走上山頂咁濟黎嘆咖啡☕-♪ Fried Chicken Burger With Salad個BURGER好大一個🍔雞肉炸得香脆多汁 一啖咬落去非常滿足✧可以選配沙律 /薯條 想冇咁邪惡所以揀左沙律 KEKE♪ Cold Brew ♪ White HOUSE BLEND係偏向深烘焙好香烘焙既焦香味個人黎講好喜歡 (´∀`*)-除食物外 CAFE裝潢好靚 //門面簡潔富詔設計感 黑色配笞型格非常值得大家一去👍🏻-Double Black (中環)半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
假期又出動CAFE HOPPING◝(⁰▿⁰◝)
朋友好鍾意黑色🐈‍⬛
所以特登大熱天時都要走上山頂咁濟黎嘆咖啡☕
個BURGER好大一個🍔
雞肉炸得香脆多汁 一啖咬落去非常滿足✧
可以選配沙律 /薯條 想冇咁邪惡所以揀左沙律 KEKE
♪ Cold Brew ♪ White
HOUSE BLEND係偏向深烘焙
好香烘焙既焦香味
個人黎講好喜歡 (´∀`*)
除食物外 CAFE裝潢好靚 //
門面簡潔富詔設計感 黑色配笞型格
非常值得大家一去👍🏻
Double Black (中環)
半山摩羅廟街26號建興樓地下A號舖
2023-06-24
2023-07-22 178 浏览
最憎食酸味味嘅pouched egg,之前想轉煎太陽蛋同炒蛋都話ok無問題,最近一次去話想轉煎蛋竟然要加$20,既然你咁唔想做我生意我就只好唔再幫襯了,附近大把選擇!
2023-07-04 275 浏览
Double Black - Midlevels 自成一角的靠牆位置竟成了絕美的擺拍spot😂而且因為這個spot只有我們,所以和朋友也聊得很盡興。整體的價錢在中西區算很親民的了。他們的咖啡很不錯,不論是americano還是espresso tonic都可以選豆子✨主食當面我覺得炸蝦春捲挺特別的,可以吃到整隻蝦啊✨但一定要趁熱吃別只顧著聊天,軟掉了就不好吃啦😝卡邦尼意粉也很不錯,把蛋戳破的瞬間確實很治癒🤭大家有機會來中西區不放過來試試,挺容易找的,沿著扶手地鐵一直上,過了堅道再往上走一會兒就到了。下次有機會也想坐坐看他們最classic的半outdoor區,應該很chill✨Double Black- 環境:✨✨✨✨/5- 食物:☕️☕️☕️☕️/5- 回頭:YES
Double Black - Midlevels

Double Black
- 環境:✨✨✨✨/5
- 食物:☕️☕️☕️☕️/5
- 回頭:YES
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2023-06-26 190 浏览
門外有兩組充滿休閑氣息的 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 位置室內則是氣派型格的裝潢 裡面座位則不算太多早餐的幾款牛角包跟 sᴄᴏɴᴇ 會供應至正午 午後則提供各款吐司 漢堡 意粉等等 ʙʀᴜɴᴄʜ 項目𓋪 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴄʀᴏssɪᴀɴᴛ𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ最近較少見咖啡店售賣有餡料的牛角包這邊有蛋沙律 煙三文魚 跟火腿芝士選擇點了一個煙三文魚款的 外皮酥脆很不錯咖啡也很不錯喝 有滿足的感覺雖然 ᴄᴀғᴇ 地理位置位於比較高的半山還是吸引了不少本地/外國客人前來而且咖啡店超級 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ
門外有兩組充滿休閑氣息的 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 位置

雖然 ᴄᴀғᴇ 地理位置位於比較高的半山
還是吸引了不少本地/外國客人前來
而且咖啡店超級 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ
2023-05-20
$100 (早餐)
2023-06-24 118 浏览
雖然呢間咖啡店係半山, 但係都坐滿人, 呢度雖然舖頭細細, 但係都有齊輕食, 主食, 甜品, 咖啡, 茶類都有😎 不過我地下午茶時間去已經冇曬蛋糕同某啲咩既Scone, 所以想食就早啲去喇😚Scone ($28)外脆內軟, 但係太鬆軟似蛋糕多啲, 配有果醬同Clotted Cream, 不過太鬆既開係所以搽既時候有啲難度😂Dirty ($44)用House Blend偏Nutty帶有朱古力同雲尼拿香既豆, 價錢係合理價位👍🏽呢度地方唔大, 所以坐既位比較逼, 但係氣氛都幾Chill, 可惜落雨, 如果唔係坐到望街位會勁有feel🤓

Scone ($28)

Dirty ($44)

2023-06-24
2023-05-18 324 浏览
又再去ᴄᴀғᴇ啦 今次還要在遙遠的半山啊中環扶手電梯一直上上上輕易到達🤗❥ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $𝟻𝟸❥ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ᴄᴀᴋᴇ ʀᴏʟʟ $𝟻𝟾沒有令人失望的甜品 ( ˶ˊᵕˋ)੭♡ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ + ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 軟心滑溜的程度令人滿足卷蛋也有驚喜質感輕盈濕潤 舒服的焙茶味道❥ ᴘᴀʀᴛʏ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs $𝟼𝟾❥ ғʀᴇɴᴄʜ ғʀɪᴇs ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴇsᴇ sᴀᴜᴄᴇ $𝟺𝟾突然想吃邪惡小食所以又任性地點了兩款雞翼很飽滿 香脆惹味個醬都好味薯條就正常發揮啦~❥ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟾❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟺🜚 ᴄᴀғᴇ不大 不過氛圍算幾ᴄʜɪʟʟ員工細心有禮
又再去ᴄᴀғᴇ啦 今次還要在遙遠的半山啊

突然想吃邪惡小食
所以又任性地點了兩款
雞翼很飽滿 香脆惹味
個醬都好味
薯條就正常發揮啦~

❥ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟾
❥ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟺