2020-03-08 55 浏览
這次去了一家位於中環荷李活道附近的樓上咖啡廳☕去到的時候已經爆場了😂 等了一陣坐到窗邊位置📸這裡還有吧枱和立食位置😆 環境挻大挻舒服的感覺~·熱泡沫咖啡 HKD$42·熱抹茶燕麥奶 HKD$51·自家製煙三文魚 HKD$88 ·燒芝士蛋糕 | 伯爵茶布蕾配雲呢拿雪糕 HKD$68先來到的飲品有美美的拉花真的很美😍😍打卡不錯📸家人不可以飲奶類飲品 幸好這裡有燕麥奶可以轉換☺咖啡另外加一個shot的濃縮咖啡 令到咖啡味道更香濃~小食點了自家製煙三文魚很新鮮 而且味道不會很咸的與在外面食的略為不同味道挻特別 三文魚份量挻多😍燒芝士蛋糕味道不錯🤤🤤 難怪會有如此多人推薦這個但最好一人一份因為份量不算太大 自己食最好不過🤣
這次去了一家位於中環荷李活道附近的樓上咖啡廳☕
去到的時候已經爆場了😂 等了一陣坐到窗邊位置📸
這裡還有吧枱和立食位置😆 環境挻大挻舒服的感覺~

·熱泡沫咖啡 HKD$42
·熱抹茶燕麥奶 HKD$51
·自家製煙三文魚 HKD$88
·燒芝士蛋糕 | 伯爵茶布蕾配雲呢拿雪糕 HKD$68
先來到的飲品有美美的拉花真的很美😍😍打卡不錯📸
家人不可以飲奶類飲品 幸好這裡有燕麥奶可以轉換☺
咖啡另外加一個shot的濃縮咖啡 令到咖啡味道更香濃~

小食點了自家製煙三文魚很新鮮 而且味道不會很咸的
與在外面食的略為不同味道挻特別 三文魚份量挻多😍
燒芝士蛋糕味道不錯🤤🤤 難怪會有如此多人推薦這個
但最好一人一份因為份量不算太大 自己食最好不過🤣
2020-03-06
2020-03-08 52 浏览
市面上林林總總brunch小店,你是否和我一樣,為新鮮感尋找新地方?星期日中午剛好經過荷李活道,見到開了新店,一看店名原來是Cupping Room姊妹店,難怪一上去人山人海原來星期日只serve $228 weekend brunch,離開時肚皮快要撐破了,看到我們吃什麼你就知道份量有多誇張套餐包了一個main course加一杯指定飲品(四款咖啡選一),以及四款指定sharing plates。First thing first,當然來杯咖啡,水凖不過不失吧~套餐包了四款sharing plates,比較特別的是egg plant,帶點煙燻的味道~ 煙三文魚分量超多由於對牛油果情有獨鍾,所以對這個升級版avocado toast 非常有興趣,有poached egg、chorizo、diced mango & avocado cubes,配上熱騰騰的sourdough toasts,完全是足料的表表者再來一個飽到爆的egg benedict toast當你以為已經飽到想直接回家睡覺的時候,店員端上精緻的自家製甜品,也是套餐三個選項其中兩個~不得不說,salted caramel c

Flat  White  &  Cappuccino

Padron  Peppers  &  Fried  Potatoes
Eggplant  with  Hazelnut
Smoked  Salmon

Avocado  2.0

再來一個飽到爆的egg benedict toast

Smoked  Salmon  Egg  Benedict

當你以為已經飽到想直接回家睡覺的時候,店員端上精緻的自家製甜品,也是套餐三個選項其中兩個~不得不說,salted caramel chocolate dart超級好吃,飽也是整個鯨吞了

Salted  Caramel  Chocolate  Tart  &  Burnt  Cheesecake

總括$228一個人不算太昂貴,畢竟食物分量非常多!胃口較小的朋友建議不要星期日來囉
Flat  White  &  Cappuccino
Eggplant  with  Hazelnut
Smoked  Salmon
Avocado  2.0
Smoked  Salmon  Egg  Benedict
最近工作繁重, 難得今天可以早收工, 相約朋友來到 cupping room系列的餐廳😍。沿著中環半山扶手電梯, 在大館附近再轉灣, 就會見到十分吸睛的✨Doubleshot✨餐廳環境很舒適, 寬闊的窗檯位置,坐在那裡望望街外開揚的景緻,好好享受美好的時光。iced chocolate 🍫with ice cream 🍨iced matcha latte 🍵with ice cream🍧心靈大滿足嘅飲品😍😍😍香滑甜美的味道, 甜度適中有回甘味道, 再加埋優質嘅雪糕,綿密嘅cream, 吸引嘅外型, 真係令人愛不釋手。avocado on toast "2.0"侍應推介的招牌菜, 香脆鬆軟的麵包,夾雜著黑橄欖, 麵包質地煙韌。 木盤放著大量新鮮的牛油果🥑、 芒果、 水波蛋🍳、 辣肉腸, 隨喜好配搭麵包一起吃, 非常清新的感覺。crab cake🦀Daily special蟹餅, 非常有驚喜, 外層酥脆, 內裏軟綿綿 ,夾雜鮮甜的蟹肉, 再配上非常吸睛的三文魚子, 視覺和味道的完美配搭。chocolate🍫 and premium uji matcha🍵 lava cake🍮 with v

心靈大滿足嘅飲品😍😍😍

avocado on toast "2.0"

crab cake🦀

chocolate🍫 and premium uji matcha🍵 lava cake🍮 with vanilla with ice cream
令人期待又滿足的甜品, 鬆軟的朱古力蛋糕, 輕輕用匙羹在中間撥開, 滲出非常香濃綠茶醬汁, 再配上雪糕, 是味蕾的衝擊, 令人再三回味。

這裏大部分都是外籍店員,他們很有禮貌, 而且非常健談, 讓我們在這裏輕鬆地享受了一個悠閒下午。

下午茶
  • avocado on toast 2.0
2020-03-07 54 浏览
看著那張只有英文的menu,尤其食物那張。。不是一般的難,有時又加插法文之類的,加上又沒有圖,真的很難下order。進去時已經很肚餓,很想可以點到好吃又大份的,但不知從可入手,最後燥燥地就離開了。。不太想再來。。侍應態度一般,不太helpful
2020-03-06 97 浏览
早上先來個咖啡和茶。來了個 Cappucino$42和Chai Tea Latte with Oat Milk$48+$3. 我的 Chai Latte 淡淡的,有Chai 香料的香氣。 Lunch Special $168 有兩個前菜和一個主食。點了Padron Pepper with Romesco 甜椒有天然甜味不辣,Romesco醬汁製作很認真,十分美味。另外Mille- feuille Potato with Bravas sauce 千層馬鈴薯條外脆內軟,十分驚艷。主菜點了Mini iberico Pork ‘Ketsu Sando’ +$10. 有點豬羶味,吉列脆皮不錯。注意Menu 上寫左係$168 per person, 所以意思係唔可以share,問佢要多隻叉都唔會俾。

2020-03-06 807 浏览
今日黎到中環,搵左既靚靚既coffe shop chill 下coffee shop 雖然無outdoor 位置,但窗邊既bar 檯位對住大街坐之餘,窗亦都可以全開,邊嘆咖啡都可以呼吸到新鮮既空氣。呢間coffee shop 夜晚就會搖身一變成為酒吧。Avocado on toast 2.0 ($98)近年牛油果係新興既健康食物。呢道菜除左有大量既牛油果之餘,仲有芒果粒、煙肉粒、芝士粒同埋蛋黃醬,可以自由配搭喺多士上面,健康得黎口感亦都非常豐富。特別一讚既係口油果加左蛋黃之後,竟然會無左牛油果既一陣草青味,令唔鍾意食牛油果既男朋友都同我爭住食。Mille-feuille crispy potatoes ($88) 呢個千層脆薯條唔好睇佢得幾條,但條條都勁粗勁長,每條薯條都係由有好多層嘅薯片組成,好似千層蛋糕咁。食落口既時候覺得外層好脆,但入面係好鬆軟,非常特別。不過薯條有啲漏,所以其實一人食兩三條都已經夠,變相份量啱啱好。Grilled turbot ($88) 多寶魚煮得啱啱好,肉質非常嫩滑,要加上特調既醬汁,食落爽而不膩。Mini iberico pork katsu Sando(

呢間coffee shop 夜晚就會搖身一變成為酒吧。

Avocado on toast 2.0 ($98)

Grilled turbot ($88)

Mini iberico pork katsu Sando($98)
黑毛豬扒三文治,大小屬於bite-size,唔會食到論謂盡盡咁。
黑毛豬扒夠有厚身,吉列外層鬆脆,但豬扒唔會乾身,處理得非常唔錯。麵包鬆軟香脆,同吉列豬扒既感覺一致。

Spent martini ($118)
作為一間cafe and bar,呢度既特色cocktail就係加入左咖啡。呢杯Martini 加入左Espresso, Almond 同埋vodka, 品嚐既時候除左有濃濃既Espresso 香味,仲有Almond 既味道,係咖啡愛好者唔可以錯過既一杯cocktail

Espresso & three cents agean tonic
朋友點既,佢表示味道唔錯。

• Avocado on toast 2.0
2020-03-05 140 浏览
偶然響IG見到有人響呢度打卡,於是即刻click入去睇吓啦,見啲食物相好靚,仲好快咁已經mark 實左幾樣野我一定要去食,再度下自己個schedule,決定呢個特別嘅日子一定要做特別嘅嘢,就去試吓呢間型格 cafe啦,仲要有好多打卡位㗎😍😍可惜.......其實響決定去呢間 cafe到我真正出門口決心去中間都經歷左好多掙扎,唔知點解好唔好彩咁啱先黎頭痛,又諗不如下次先去啦,等自己狀態好啲先去啦,結果拖下拖下去到都12點幾,最靚嘅打卡位已經俾人坐晒囉!🥺😭失望😩😩😩不過都係抵自己死嘅,唯有下次早啲去啦,一定會有下次嘅😙懶chill😎咁帶埋部notebook去,可惜個人冇一忽match 😔終於去到睇到餐牌都仍然係要左諗右諗,因為一個人真係食唔到好多嘢。結果揀咗我見既favourite TODAY SPECIAL -crab cake !(係我專登問佢攞張secret menu先有乍😏)叫咗個鹹嘅再叫個甜嘅,就係佢嘅signature burnt cheese cake 😋😋當然唔少得杯latte la 😚呢d位特別掛住前度,可以分擔下又可以試多幾款😕Today Special-Crab C

呢d位特別掛住前度,可以分擔下又可以試多幾款😕

Today Special-Crab Cake:
唔係我期望果種滿溢蟹肉兩邊煎香既蟹餅,而係滿滿薯蓉嘅炸薯餅,雖然賣相都好靚,不過 ⋯
Burnt Cheese cake:
好彩唔係想像中咁大個一個人都OK冇得同整體係Kimmy嘅不過我好衰咁諗如果我自己要整我相信應該都整到,佢要$68.1個喎
Latte :
就見仁見智啦,佢就比較偏酸左少少對我來講

我見隔離枱叫嘅嘢其實我本身都想叫,好似比我叫果啲好味!🤪
人就係咁永遠羨慕人哋,唔識得珍惜

Today  Special  -  Crab  Cake
Burnt  Cheese  Cake
朋友介紹我黎呢間cafe 平日撞岩男朋友都一齊放假我地就去過呢間cafe順便去中上環行下呢間係樓上cafe可以坐到窗口位,正呀!呢度仲係打卡黎嫁景觀夠開揚之餘加上通風,成間cafe採納自然光感覺唔焗促,又欣賞到中環街景係度一路嘆住咖啡☕️一邊做野 真係會令人專心啲嫁男朋友叫咗Earl Grey Tea 甜品我地叫咗Burnt Cheesecake個芝士蛋糕面有小小焦燶食落係帶點濕潤口感既芝士蛋糕口感細滑,微微既芝士味,不會死甜軟綿口感,感覺食緊一舊軟芝士仲叫咗Avocado Toast 2.0 😍配料係分開上既顏色好靚有好多牛油果🥑我係牛油果怪黎嫁仲有芒果粒、辣肉腸粒、蕃茄同蛋黃醬配兩塊大既多士要幾多配料由自己控制色彩豐富,吸引我既食慾Mini iberico pork katsu Sando一口黑毛豬三文治🥪 分量岩岩好中間係夾住黑毛豬扒,三文治係烘底加咗蒜香沙律醬更帶出黑毛豬既美味
朋友介紹我黎呢間cafe
平日撞岩男朋友都一齊放假
我地就去過呢間cafe順便去中上環行下

呢間係樓上cafe

可以坐到窗口位,正呀!
呢度仲係打卡黎嫁
景觀夠開揚之餘
加上通風,成間cafe採納自然光
感覺唔焗促,又欣賞到中環街景
係度一路嘆住咖啡☕️一邊做野 真係會令人專心啲嫁

男朋友叫咗Earl Grey Tea
甜品我地叫咗Burnt Cheesecake
個芝士蛋糕面有小小焦燶
食落係帶點濕潤口感既芝士蛋糕
口感細滑,微微既芝士味,不會死甜

軟綿口感,感覺食緊一舊軟芝士

仲叫咗Avocado Toast 2.0 😍
配料係分開上既
顏色好靚
有好多牛油果🥑我係牛油果怪黎嫁
仲有芒果粒、辣肉腸粒、蕃茄同蛋黃醬
配兩塊大既多士
要幾多配料由自己控制

色彩豐富,吸引我既食慾

Mini iberico pork katsu Sando
一口黑毛豬三文治🥪 分量岩岩好
中間係夾住黑毛豬扒,三文治係烘底
加咗蒜香沙律醬更帶出黑毛豬既美味
【Deluxe 精品咖啡店 中上環上樓嘆Fusion菜】Doubleshot by cupping room | #中環一直都係Cupping Room 嘅粉絲,最鐘意佢嘅Expresso同Crossiant!「Garibaldi」Cocktail 推介, 入口有鮮橙和士多啤梨的清爽 後勁帶有烈酒的甘味!層次豐富!個人認為配搭千層薯條這種香脆的食物一流! 「Spent Martini」Cocktail 推介,Espresso 加上Cuppingroom 皇牌的杏仁牛角包(打成泡沫)同Volka, 入口先係杏仁香氣的輕盈泡沫 帶點甜, 然後係濃厚柔滑的咖啡 後勁有Volka嘅酒香! 配搭焗軟芝士蛋糕 最出色!「Milefeuile crispy potatoes bravas」千層炸薯條-把薯條推到另一個高峰,把薯仔切成薄片,大約有至少10層,外層鬆脆不油膩!口感鬆軟又食到薯仔嘅質感,面層輕輕用海鹽提味!特別要大讚配搭嘅自制醬汁!有日式麵豉加入香濃的柴魚汁,將我由西班牙帶去日本! 「Padron Peppers With Romesco」青椒的品種皮薄,炒過的青椒外帶微脆 咬落肉嫰多汁!
【Deluxe 精品咖啡店 中上環上樓嘆Fusion菜】

「Garibaldi」

「Spent Martini」

「Padron Peppers With Romesco」
青椒的品種皮薄,炒過的青椒外帶微脆 咬落肉嫰多汁!搭配有點麵豉的醬汁 中和青椒的甘苦!

「Mini Iberico Pork」
超鍾意食豬的朋友話一定要試,西班牙加日本的菜式,吉列西班牙豬,係你意想唔到咁軟淋而且好多汁,比起以往食過啲吉列豬扒名店更出色!一口份量,可以食多啲菜式!

「Burnt Cheesecake」
西班牙的焦糖乳酪蛋糕 係我的Fav!呢個軟芝士同樣帶有一點點的日式感覺,蛋糕綿密 加入檸檬更清新!
2020-03-01
庆祝纪念
纪念日
2020-03-05 37 浏览
Cupping room最近新開嘅cafe有個好iconic嘅打卡位✨歷盡艱辛先坐到 真係worths a post✔️-Menu選擇好多 真係會有選擇困難🤭食物意想不到幾好食!(本身以為得個樣)窗口位坐得幾舒服 有陽光曬入黎 而家嘅天氣去仲有微風🙆🏻‍♀️Cafe空間比我想像中大 有幾個area 但係除左窗口位外 其他位置都偏暗呢排home office 連平日去都好full🤭 唔鍾意同人逼嘅話可能就save低呢個post 遲啲再朝聖啦😎-🔸Chef’s Breakfast $108🔸好鍾意食佢個ham 好香又唔會超咸 好岩我口味雖然無乜技巧 但好足料 同埋食得出用料新鮮🤤-🔸Avocado on Toast 2.0 $98🔸可以自己拼個toast出黎 好得意Chorizo係切粒上 個辣肉腸咸咸地辣辣地 配埋toast食中和返👍🏻當然 仲有我最愛嘅avocado 即刻加分唔少😎
Cupping room最近新開嘅cafe
有個好iconic嘅打卡位✨
歷盡艱辛先坐到 真係worths a post✔️
Menu選擇好多 真係會有選擇困難🤭
食物意想不到幾好食!(本身以為得個樣)
🔸Chef’s Breakfast $108🔸
好鍾意食佢個ham 好香又唔會超咸 好岩我口味
雖然無乜技巧 但好足料 同埋食得出用料新鮮🤤
🔸Avocado on Toast 2.0 $98🔸
可以自己拼個toast出黎 好得意
當然 仲有我最愛嘅avocado 即刻加分唔少😎
2020-03-03 169 浏览
又有一間我最常去嘅咖啡店開分店🤓係中環荷李活道,人流最旺地帶係樓上1樓,全層,幾寬闊,空間感好強設計上睇得出都用佐好多心思,好新潮而且好多個打卡位🤓呢間食物同飲品亦都有好多選擇唔怕去到coffee shop淨係飲咖啡😂果日我地淨叫佐一杯咖啡同朱古力咖啡都係一向嘅好飲濃厚香醇,奶泡順滑朱古力都幾好飲,香濃,仲加佐雪糕味道唔錯,不過真係貴佐少少HKD68一杯價錢上比起其他分店貴佐少少,仲有加一如果淨係想飲咖啡,我會選擇去其他分店不過想坐得舒服點,呢間環境真心一流有幾個窗口位,可以面向中環街道一杯咖啡,一本書,望住個街道看著人來人往都幾寫意🥰
又有一間我最常去嘅咖啡店開分店🤓
係中環荷李活道,人流最旺地帶
係樓上1樓,全層,幾寬闊,空間感好強
設計上睇得出都用佐好多心思,好新潮
而且好多個打卡位🤓
呢間食物同飲品亦都有好多選擇
唔怕去到coffee shop淨係飲咖啡😂
果日我地淨叫佐一杯咖啡同朱古力
咖啡都係一向嘅好飲
濃厚香醇,奶泡順滑
朱古力都幾好飲,香濃,仲加佐雪糕
味道唔錯,不過真係貴佐少少HKD68一杯
價錢上比起其他分店貴佐少少,仲有加一
如果淨係想飲咖啡,我會選擇去其他分店
不過想坐得舒服點,呢間環境真心一流
有幾個窗口位,可以面向中環街道
一杯咖啡,一本書,望住個街道
看著人來人往都幾寫意🥰
2020-03-02 180 浏览
嚟中上環,見SOHO附近開咗間新Cafe, 上嚟探索下新野。環境好舒適,最欣賞係食物。唔只賣相ok, 口感同款式都好特別同新穎,以後收咗工,或者tea time又可以多個地點hea下✌🏻
2020-03-01 226 浏览
😊精緻有特色的coffee shop~~~餐廳名稱:Doubleshot by Cupping Room (中環)餐廳地址:中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓~~~最近受疫情影響成日都戴住口罩個人好焗好唔舒服 心情特別抑壓 大舊見我成日都好似悶悶不樂咁 所以收工就帶咗我去中環呢一間新開唔係好耐嘅coffee shop到食個晚餐 等我放鬆一下心情😊~~~餐廳環境好開揚 好多窗口 非常通風 唔係封閉環境 令人坐喺度食野覺得好安心 而多窗口嘅環境亦令到餐廳嘅採光度非常好 令人坐得幾舒服🥰~~~Fried potatoes: 店員話俾我哋知佢哋嘅炸薯條同普通嘅炸薯條唔同 製作過程相對複雜 佢哋用咗西班牙嘅薯仔 將佢切成片 之後再將佢哋疊返埋一齊 再攞去炸 以造成千層薯條嘅口感 味道好特別 大舊話食落有薯條嘅口感 薯片嘅味道😆~~~Padron peppers: 青椒同平時食嘅青椒唔同 比較軟身 點埋下面d橙紅嘅醬料食 味道非常獨特 雖然望落去好似好辣 但係其實食落完全冇辣味😁怕辣嘅人都可以放心食用😛~~~Octopus: 八爪魚新鮮又彈牙 臘肉腸帶少少鹹味連埋下面d薯蓉食 鹹度就啱啱好~~
😊精緻有特色的coffee shop
餐廳地址:中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
~~~
Grilled turbot:呢款多寶魚非常fusion 平時港式多寶魚通常都係豆豉蒸而呢度就完全唔同 佢地用白酒乾蔥頭 牛油 整成泡沫作為多寶魚嘅醬汁 非常有心思 貌相美觀 魚肉唔鞋口 整體不錯🐟
~~~
Cod salad:沙律食落帶絲絲魚肉 有少少似吞拿魚又有少少似蟹肉 口感獨特 加埋薯仔同洋蔥粒 非常開胃😊
~~~
Garibaldi: 呢款特飲嘅味道好特別 好多層次 首先會飲到果汁嘅味道 有少少西柚汁 又有少少橙汁 之後就會慢慢飲到酒精味 最後會飲到少少bitter嘅味道 先甜後苦 然後再回甘 好特別🍹
~~~
Premium UJI Matcha Latte: 抹茶味香濃 飲落好幼滑 唔想太夜飲咖啡嘅話 呢一款抹茶牛奶就好適合 而且熱辣辣 飲完個人感覺好溫暖 好舒服🍵
~~~
Burnt cheesecake:非常香軟 芝士味濃 熱熱地 雖然明知好肥但真係極致美味 😍
~~~
推薦度:)🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
//中環嘅野食林林總總,今次就去左一間位於中環嘅樓上cafe。但係佢嘅裝修格調高雅時尚,同時重有中,午餐同酒精飲品。所以與其話佢係cafe,話佢係多國菜餐廳更加貼切。-Doubleshot入面枱與枱之間位置啲寬闊,所以坐得輩常舒服,同時餐廳運用左大量天然光,同時以可以望到中環街景,所以坐起入面十分醒神。-Millefeuille Crispy Pototoes Braves由多層薯片組成,非常酥脆。同時毫無油膩感,個人推薦點酸忌廉,香香嘅薯仔味同酸味非常夾。-Grilled Turbot with Beurre Blanc上碟時已覺得擺盤特別,扁平嘅多寶魚食落肉質鮮嫩多汁,雖然多骨,但味道鮮美,令人不禁一啖接一啖。-Permium Uji Matcha Latte 抹茶味重,加上啖啖嘅咖啡香,而拉花亦非常有心思-Burnt CheesecakeCheesecake焗得香軟,芝士味極濃,為呢一餐畫上完美嘅句號。

Permium Uji Matcha Latte
抹茶味重,加上啖啖嘅咖啡香,而拉花亦非常有心思

Burnt Cheesecake
2020-02-29 240 浏览
今日大概兩點鐘到去,諗住咁晏應該少d人,點知依然非常爆滿,氣氛亦非常好。首先我地就叫左一份millefeuille crispy potatoes braves,係將d薯仔整成好似千層薯仔咁,好特別,而且再炸到好脆,配上個醬汁真係好正。之後個toast同樣值得一試,除左牛油果之外,仲有辣肉腸,芝士同芒果,再鋪係個toast上面食亦好搭。而最我最鍾意嘅就係個芝士蛋糕啦,個面係燒個嘅,而蛋糕亦好重芝士味同非常creamy,食完之後亦唔會覺得膩。
2020-02-28
午餐