2024-09-21 89 浏览
之前bookmark過但結業都未去過,而家重開快啲去試試。食物🥗猴頭菇漢堡(純素)$130- 出街食漢堡要純素好難,因為好多時塊包會加奶粉、牛奶、牛油等等。呢個漢堡純素得黎仲好軟熟,仲係我最愛嘅黑色麵包。我都唔知點解對黑色麵包情有獨鍾。猴頭菇處理得好好,冇苦味。仲有塊素漢堡。食晒都好飽。仲要配半碟薯條,唔想浪費但真係食唔曬。下次要幾條夠喇😅🥗Keto all day breakfast - 材料豐富有椰菜花、藜麥、沙律菜、窩夫、橄欖、蕃茄、炒菇、仲有芝士同埋乳酪!!好高蛋白質呀🤩營養豐富!🥤keto Avocado shake -Besame mucho AvocadoMilk Shake 綠油油奶昔$68- besame mucho原來係西班牙文,意思係kiss me a lot,亦都係一首好出名既歌曲。改名好有心思切合音樂主題👍🏻🥤Jump! Shake (Seaberry)熱情的沙漠 可轉燕麥奶做純素😍$68- 市面唔覺有seaberry飲品,人生第一次食seaberry😌又係歌曲名取名👍🏻餐廳用音樂做主題,一星期有幾晚都會有音樂表演。可惜今次去食午餐,下次要試吓晚餐聽埋歌😝 餐
之前bookmark過但結業都未去過,而家重開快啲去試試。

食物
🥗猴頭菇漢堡(純素)$130

🥗Keto all day breakfast

餐廳用音樂做主題,一星期有幾晚都會有音樂表演。可惜今次去食午餐,下次要試吓晚餐聽埋歌😝 餐廳主要是為少數族裔、婦女和青少年提供培訓計劃和就業機會,仲有派飯活動。大家多啲去支持啦💪🏻
猴頭菇漢堡
猴頭菇漢堡
2024-09-21 304 浏览
成日出街食飯,去打邊爐、食燒肉,好heavy🤰🏻最近就熱衷搵啲提供素食、健康菜式選擇嘅餐廳,發掘到佐敦呢間我行我素音樂餐廳,位置較隔涉,但係可以話係佐敦嘅hidden gem🔮皆因佢唔單止係一間素食x生酮飲食cafe,仲係一間社企,為不同背景人士提供就業機會,推動多元共融🥰星期四至日亦會邀請不同單位現場進行音樂表演🎶氣氛唔錯。餐牌好多菜式名字都好趣怪🤪而且菜式雖然係素食及生酮版本,但食材配搭、味道都唔會因健康而有所將就,就算食肉獸嚟都都可以食得好滿足🥳🍘魚魚得水蟹餅同真正嘅蟹餅好相似👏🏻👏🏻蟹餅炸得金黃酥脆好香口,𥚃面好足料,既有蟹肉般一絲絲口感,亦有蔬菜粒嘅爽口感覺。配他他醬食味道更豐富😋😋🥬發你個財泰式生菜包真係好有泰國感覺🇹🇭新豬肉真係有豬肉口感,夾雜羽衣甘藍同泰式香料,香氣突出😚配生菜食飽肚又健康。🥦大闊佬椰菜花飯有蛋白、新豬肉、菇、雜菜粒等。椰菜花飯後感略嫌炒得較濕,唔夠乾爽,不過味道幾香口惹味都唔錯👍🏻🥑大眾踩單車郊野上 (鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉)無肉嘅意粉食落都好滿足😛牛油果加上溫泉蛋嘅蛋汁,撈勻意粉食幾creamy,又無一般忌廉意粉咁膩,仲帶點牛油果嘅淡淡香味😋🍫生酮純

🍘魚魚得水蟹餅

🥬發你個財泰式生菜包

🥦大闊佬椰菜花飯

🥑大眾踩單車郊野上 (鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉)

🍫生酮純素朱古力撻
用杏仁粉、牛油果油、羅漢果糖、無糖朱古力等製成,keto人士都可以享受呢份甜品😍撻底估唔到又幾鬆化,坊間有啲用杏仁粉做嘅撻有時會好硬或好黏,呢度就啱啱好👏🏻內餡嘅朱古力餡超級濃郁,質地好rich,有少少生朱古力嘅感覺,幾正😋

🧇生酮窩夫
Keto版本嘅窩夫都好有驚喜🤩質感鬆軟,外面微脆。最正係蛋香味超級突出,又唔太甜,淋上keto糖漿就啱啱好😋

🍹由檸開始
檸檬加梨汁,味道好天然,清清地😗

🍹熱情的沙漠
餐牌有唔少keto shake,好似呢杯賣相咁「熱情」嘅就用上seaberry沙棘,好似berry咁酸酸甜甜帶點顆粒感,好飽肚😎

人均消費:$330
推介指數(10分為滿分):8分

2024-09-19
  • 魚魚得水蟹餅
  • 生酮窩夫
2024-09-20 69 浏览
我和朋友來到佐敦一間叫做「我行我素音樂餐廳」的特色食店。這是一間專門提供fusion素食和生酮菜單旳Music Cafe🪩。餐廳經常舉辦現場音樂表演🎤🎹🎶,為音樂愛好者提供了一個展示才華的舞台🥁💯。魚兒他他薩拉3.0 🐟不論是名稱或是菜式,這道菜真係好特別!蒟蒻製成的三文魚口感十足💪,無添加防腐劑及抗生素🚫,配埋牛油果泥🥑和新鮮蔬菜🥗,味道清新,食落去好健康🍽️!黑松露pizza 🍕黑松露同冬菇嘅味道配得剛剛好✨,蕃茄醬增添咗啲甜味🍅,再配上特製嘅陳皮辣汁🌶️,食落去層次豐富,真係驚喜🎉!芝士巴斯克焦香芝士蛋糕(抹茶味) 🍰芝士蛋糕口感濃郁🧀,抹茶味同芝士味融合得好好🍵,食落去唔會過甜,值得一試👍!WITH OR WITHOUT YOU 🍹FERRERO DU CHOC🍫 金莎特飲✨ 呢杯特飲好有創意🎨,有粒大朱古力在裏面🍬,配上cream🥛,口感滑潤,真係好好飲🥤!Chan Chan Mojito 🍸麻煩給我的愛人來一杯Mojito❤️ 這杯Mojito薄荷味好香🌿,rum同糖嘅比例啱啱好🍬,飲落去清新解渴,真係好適合夏天飲☀️!

魚兒他他薩拉3.0 🐟

金莎特飲✨

Chan Chan Mojito 🍸
麻煩給我的愛人來一杯Mojito❤️
2024-09-15
Eagle & Sparrow Music Cafe📍佐敦文蔚街23號地舖家姐嘅朋友因健康問題,必須控制飲食,因為外食高糖高油,令佢出街食飯嘅機會大大減少,加上香港提供素食、生酮菜單嘅餐廳買少見少,所以每次約佢食飯前我都會做下功課,盡量揀一間適合佢飲食需要,又啱我胃口嘅餐廳。9月尾就到佢生日,我做好research,揀咗一間主打透過音樂同素食連繫社會各界嘅餐廳,希望為佢帶嚟一個開心滿意嘅晚上。我同餐廳約好時間,安排好星期四晚上7點後入座,當晚有駐場歌手Derek為食客帶嚟一首又一首經典金曲,令在場所有人都陶醉萬分。好開心見到唔少年長食客主動同Derek高歌一曲,將氣氛帶到最高峰!有時開心就係咁簡單,小小嘅場地,雖無華麗嘅裝修,但簡約嘅擺設同隨性嘅裝潢、親切和譪嘅店員,足已令人留下深刻印象。喺呢度想多謝店員們友善嘅招待、Derek對演出嘅熱誠、所有食客們嘅投入,種種加埋令我同家姐朋友能好好享受呢晚嘅時光。 💰$120 素蟹寶寶 🍔家姐朋友唔能夠食太多carbs,慶幸餐廳有提供轉生菜包嘅選項,可以唔洗「走包」。我呢個大鄉里都係第一次見到生菜漢堡包,估唔到賣相都唔輸蝕,而且伴有用原個薯仔新鮮
Eagle & Sparrow Music Cafe
📍佐敦文蔚街23號地舖

💰$120
素蟹寶寶 🍔
家姐朋友唔能夠食太多carbs,慶幸餐廳有提供轉生菜包嘅選項,可以唔洗「走包」。我呢個大鄉里都係第一次見到生菜漢堡包,估唔到賣相都唔輸蝕,而且伴有用原個薯仔新鮮製成嘅薯條,唔會炸到過晒龍,咬落去爽爽哋,食到薯仔原有嘅甜味,調味適中自然,非常好食。

我特別鍾意炸素蟹餅,即使用全素材料,都可以還原到蟹肉餅嘅口感同味道,非常驚艷!如果唔想食生菜包,都可以選擇酸種包,相信一定都好好味。

💰$78
烏卒卒 (雜菌黑松露忌廉意粉) 🍝
我就揀咗黑松露忌廉意粉自己食,真係不得不佩服廚師嘅調味,我完全唔覺得自己食緊素食意粉,因為雜菌同洋蔥味道濃香,忌廉亦唔會過量,加上芝士粉同迷迭香等等嘅香料調味後,我敢講完勝多間意粉專門店!

💰$58
巴斯克焦香芝士蛋糕 🍰
甜品方面,我揀咗最愛嘅巴斯克芝士蛋糕,除咗原味芝士口味外,仲有朱古力、咖啡同抹茶口味選擇。蛋糕芝味十足,表層口感焦脆,內層軟綿細密,而且堅持自家製,性價比非常高。

💰$88
生酮純素朱古力撻 🍫
不得不大推一下呢度嘅招牌甜品,生酮純素朱古力撻!話明係生酮,當然無用到麵粉去整啦,以almond flour整成嘅撻皮唔似一般甜品咁肥膩,但亦唔怕十分鬆散,硬度適中,朱古力餡超級香濃,再喺撻面上灑上果仁片,增加口感同層次,家姐朋友表示為滿分之作!

💰$45
藍精靈 (蝶豆花) ☕️
至於飲品,我揀咗一杯非常特別嘅碟豆花latte,湛藍色嘅飲品配上簡單拉花相當精美,以乾蝶豆花圍邊裝飾更顯優雅。味道出奇地香甜,有少少似雲呢拿,口感細滑,值得一試。

💰$68
綠油油奶昔 🥑
家姐朋友揀咗唔落雪糕打出嚟嘅牛油果奶昔,可以見到色澤翠綠,重泡沫感,能完全帶出牛油果嘅香氣,而且可以選擇改用燕麥奶沖製,vegan-friendly!
  • 蟹餅
2024-09-18 68 浏览
想吃得健康,但不懂烹飪的我,惟有選擇一些比較健康的食店。這餐店正貼合我的需求,它不但為食客提供生酮素食,而且這裡的食物款式也別具一格!冰與火朱古力布朗雪糕 ($88)這磚白雪糕與黑朱古力山坐在熱騰騰的鐵板上,山腳下冒出一絲絲白煙,香噴噴而且濃厚的黑朱古力味沖擊而來,充滿了鼻腔內。帶有甜味的棕色朱古力漿與少許苦澀的黑朱古力山兩者混合一起咀嚼細嘗,令到厚實、少許乾身的布朗蛋糕更添上了特別的美味口感。這座山很熱,當轉向白色雪糕球尋求涼快,將白色涼快的雪糕與黑朱古力蛋糕山放在口中追尋冰涼時,冰涼的甜味仍無掩蓋濃厚的黑朱古力味,兩者十分融洽,也引發新鮮感!巴斯克焦香芝士蛋糕($58)+ 雪糕($30)這蛋糕融合了抹茶的清香與芝士的濃郁。它的外表金黃微焦,散發著誘人的焦香味,令人垂涎欲滴。一口咬下去,表面的焦香層與內部柔滑的芝士餡料形成鮮明對比,帶來豐富的口感體驗。加上幼滑的雪榚相伴,令這甜品更加完美。猴頭菇芝士薄餅($98)薄餅的外皮金黃香脆,以茄醬和三色椒為基底,搭配上香濃的芝士,散發著誘人的香味。猴頭菇的獨特口感和香氣,與芝士的滑順相得益彰。此外,薄餅撒上一些新鮮的香草,增強了整體的風味。凍

冰與火朱古力布朗雪糕 ($88)

巴斯克焦香芝士蛋糕($58)+ 雪糕($30)

猴頭菇芝士薄餅($98)

凍香料奶茶($49)
一陣陣肉桂味飄入鼻腔內,飲一口清新脫俗,甜味適中,飲到最後,竟飲到有特別的果香味!令人有一種夏天中涼快的感覺,希望下次有機會再飲。

櫻桃小丸子果汁 ($55)
那鮮豔的紅色令人愉悅,當品嘗它時,感受到的是一股清新而甜美的味道,伴隨著微微的酸意,瞬間喚醒味蕾。這種平衡的甜酸感讓人感到清爽。

2024-09-16 54 浏览
呢晚嚟到位於佐敦嘅《我行我素音樂餐廳》,一家素食主義餐廳,提供fusion 素食和生酮菜單,間中還有現場音樂表演,氣氛相當好🍴純素新炸魚柳配薯條炸到金黃酥脆,口感和味道都接近真正嘅魚柳🍴Say Hi 蟹餅煎到非常香脆,一點也不油膩,切開還有一絲絲嘅「蟹肉」,幾可亂真🍴超級小黑咪 (蒜香菇菇)焗釀蘑菇青醬,配上淮山蓉,一款意大利前菜素食版🍴水牛芝士三重奏薄餅用酸種手法做成批底,和傳統嘅一樣香脆可口,但相對會更健康而且係純素,值得一試🍴大闊佬椰菜花飯以手切椰菜花代替白飯底,再配上惹味新豬肉和蛋白,美味又健康🍴金莎窩夫窩夫即叫即製,鋪上杏仁片和朱古力醬,作為餐後甜品就最好不過🍹金莎特飲朱古力特飲,朱古力味香濃,甜度恰好,面頭還放了杏仁片和純素朱古力,飲得健康🍹紅唇烈焰用上牛油果代替雪糕,再加上多款雜莓打成奶昔,酸酸味味,好飲又健康

🍴純素新炸魚柳配薯條
炸到金黃酥脆,口感和味道都接近真正嘅魚柳

🍴Say Hi 蟹餅

🍴超級小黑咪 (蒜香菇菇)
焗釀蘑菇青醬,配上淮山蓉,一款意大利前菜素食版

🍴水牛芝士三重奏薄餅

🍴大闊佬椰菜花飯
以手切椰菜花代替白飯底,再配上惹味新豬肉和蛋白,美味又健康

🍴金莎窩夫
窩夫即叫即製,鋪上杏仁片和朱古力醬,作為餐後甜品就最好不過

🍹金莎特飲

🍹紅唇烈焰

2024-09-13 73 浏览
今次特地黎到柯士甸,試下依間集素食和音樂元素於一身嘅特色Cafe❤️ 餐廳裝修帶點復古懷舊味道,大大盞水晶吊燈華麗又搶眼,磚牆配搭年代海報別有一番韻味🥴 餐廳設有小型表演台,會不定期舉辦小型音樂表演,切勿錯過😘👍 首先㨂咗一份超豐富嘅Day Day Breakfast❣️ 內含炒雞蛋、牛油果、7 彩蕃茄、蘑菇、沙律、雞心豆、薯餅同埋酸種包✅ 超級豐盛🫶 用料食材好新鮮,食落清新又開胃👍 之後㨂咗一系列🐧🐧 最愛嘅甜品😙 冰與火朱古力布朗雪糕❤️ 甜品連熱騰騰嘅鐵板送上🌟 溫熱可口嘅布朗尼上,蓋上一球冰涼香滑嘅雪糕,冰火交融嘅口感令人回味無窮😋 巴斯克焦香芝士蛋糕幾有驚喜👍 食落軟滑細膩,唔會過濃過膩,蛋香滿溢,淡淡嘅焦香為蛋糕多添一分滋味😘 金沙口味窩夫🤩 窩夫即叫即整好新鮮🥰 食落外脆內軟,蛋香滿滿❤️ 窩夫上淋滿香濃嘅朱古力醬同埋點點杏片,另附上一小杯榛子醬😍 夾埋一齊食比金沙仲好食🤭❤️ 生酮純素朱古力撻風味獨到🫶 朱古力濃郁香醇,可可特有嘅甘苦,為甜品添上一分深度🥰金莎特飲造型美觀用心,飲品充滿可可和榛子嘅甜美,順滑又迷人,高質推薦👍👍👍 藍精靈採用蝶豆花嘅粉藍上色,配搭簡單嘅拉花和點點

Day Day Breakfast

冰與火朱古力布朗雪糕

巴斯克焦香芝士蛋糕

金沙口味窩夫

生酮純素朱古力撻

金莎特飲

藍精靈
藍精靈採用蝶豆花嘅粉藍上色,配搭簡單嘅拉花和點點花瓣作點綴,感覺富夢幻感😚 飲落奶香出眾,不會過甜過膩,蝶豆花嘅清香令人無限迷戀😘

下午茶
生酮純素朱古力撻
金莎特飲
藍精靈
2024-09-11 49 浏览
為滿足母親大人素食慾望我又可以放空輕鬆下比我上網搵到間素食Café😎環境不大 感覺懷舊帶點酒廊氣氛店員友善仲問我有無咩係唔食餐廳除素食 生酮 低碳外另一特點就係晚上ℒ𝒾𝓋𝑒 ℳ𝓊𝓈𝒾𝒸🎶而係九月份逢星期五、六晚上九點半有𝒥𝒶𝓏𝓏 𝒩𝒾𝑔𝒽𝓉🎷午市升級套餐+$𝟏𝟎有餐湯或沙律清香蘑菇湯零麵粉感沙律伴有橄欖 蕃茄 青瓜༯ 火熱動感LALALA $𝟕𝟖(素肉醬芝士雜菌手工玉棋粉)玉棋(Gnocchi)由薯仔 粟米粉同麪粉整成粒狀玉棋粉我估以同樣材料製成意粉🤔口感比一般意粉軟而更煙韌無過多醬汁 簡單蘑菇蕃茄配搭整體味道淡淡的且蕃茄味好~香老媽子食後表示滿意 喜歡(OS 你滿意就得啦😂)༯ 滑嘟嘟紫薯漢堡手工薯條 $𝟗𝟖漢堡包質感似牛油麵包 口感十分鬆軟夾有綿綿紫薯蓉(略有少許乾)外最得我心係塊厚身素肉😍香濃(似)雞肉腸味帶點煙燻感食落柔軟有少少脆骨細粒 同紫薯好夾 無違和感👍🏻👍🏻加上有適量黑松露沙律醬 淡香惹味配搭大大條薯角 成碟好飽肚套餐包黑啡或+$𝟐𝟎可選$𝟒𝟓以下飲品༯ 金桔檸檬百香果茶(熱)養顏排毒花茶 上枱已有陣陣金桔香綠茶加入金桔檸檬 百香果青檸增添花茶香氣整體比例配搭剛好 清甜
為滿足母親大人素食慾望
我又可以放空輕鬆下
比我上網搵到間素食Café😎
環境不大 感覺懷舊帶點酒廊氣氛
店員友善仲問我有無咩係唔食
餐廳除素食 生酮 低碳外
另一特點就係晚上ℒ𝒾𝓋𝑒 ℳ𝓊𝓈𝒾𝒸🎶
而係九月份逢星期五、六
晚上九點半有𝒥𝒶𝓏𝓏 𝒩𝒾𝑔𝒽𝓉🎷
午市升級套餐+$𝟏𝟎有餐湯或沙律
清香蘑菇湯零麵粉感
沙律伴有橄欖 蕃茄 青瓜
午餐升級餐湯或沙律
༯ 火熱動感LALALA $𝟕𝟖
(素肉醬芝士雜菌手工玉棋粉)
玉棋(Gnocchi)由薯仔 粟米粉同麪粉整成粒狀
玉棋粉我估以同樣材料製成意粉🤔
口感比一般意粉軟而更煙韌
無過多醬汁 簡單蘑菇蕃茄配搭
整體味道淡淡的且蕃茄味好~香
老媽子食後表示滿意 喜歡
(OS 你滿意就得啦😂)
༯ 滑嘟嘟紫薯漢堡手工薯條 $𝟗𝟖
同紫薯好夾 無違和感👍🏻👍🏻
加上有適量黑松露沙律醬 淡香惹味
配搭大大條薯角 成碟好飽肚
套餐包黑啡或+$𝟐𝟎可選$𝟒𝟓以下飲品
༯ 金桔檸檬百香果茶(熱)
養顏排毒花茶 上枱已有陣陣金桔香
綠茶加入金桔檸檬 百香果
青檸增添花茶香氣
整體比例配搭剛好 清甜甘香又解渴
金桔檸檬百香果茶(熱)
༯ 紅粉佳人(凍)
當紅菜頭遇上牛奶=迷人PinkLatte🩷
微甜清新 奶感較重順滑細膩
紅粉佳人(凍)
◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
午餐升級餐湯或沙律
滑嘟嘟紫薯漢堡手工薯條
金桔檸檬百香果茶(熱)
紅粉佳人(凍)
平日成日大魚大肉😂早幾日就健康下去左一間素食餐廳🍴 餐廳是以fusion素食+生酮食品為主,餐廳透過社企營運模式去營造一個多元共融嘅環境,幫助唔同文化背景既人就業,而且仲會派發素食飯盒俾有需要人士,非常值得支持,星期四/日夜晚會有不同嘅音樂人進行音樂表演,非常熱鬧(´▽`).餐牌上嘅菜式名搞怪又特別🍟煤炭屎鬼薯條 $60佢係黑松露薯條,自家黑松露醬香濃又好食,薯條係原個薯仔切開去炸,勁大份又足料.🍝火熱動感lalala (素肉醬芝士雜菌意粉) $78意粉加左唔同種類嘅菇,口感豐富.巴士克焦香芝士蛋糕 $58好濃郁嘅芝士味,質地綿密,成個食哂都唔會漏.由檸開始 $55佢係啤梨檸檬汁,檸檬汁味濃郁,酸酸地好開胃,岩哂朋友,鐘意飲酸野.AC/DC Juice $55由蘋果、紅蘿蔔、火龍果同黃瓜榨汁而成,呢個配搭第一次飲,紅蘿蔔味較重,夠哂健康.

餐牌上嘅菜式名搞怪又特別
🍟煤炭屎鬼薯條 $60
佢係黑松露薯條,自家黑松露醬香濃又好食,
薯條係原個薯仔切開去炸,勁大份又足料

🍝火熱動感lalala (素肉醬芝士雜菌意粉) $78
意粉加左唔同種類嘅菇,口感豐富

巴士克焦香芝士蛋糕 $58
好濃郁嘅芝士味,質地綿密,成個食哂都唔會漏

由檸開始 $55
AC/DC Juice $55

佐敦社企素食✨我行我素音樂餐廳 有驚喜!由於系屋企附近決定試試佢佢地逢星期四至日夜晚有live band 下次要去感受下🎵夜晚應該會好精彩🤣晏晝去就寧靜啲食下野~甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡 $120 -😋平時我真系好少食素食但呢個burger真系好出色Juicy~Vegan All Day $118 加反杯熱騰騰既燕麥奶朱古力 享受😎建議中意素食既朋友可以去!📍Eagle & Sparrow Music Cafe (佐敦)佐敦文蔚街23號地舖#9facein_jordan
佐敦社企素食✨
我行我素音樂餐廳 有驚喜!
由於系屋企附近決定試試佢
佢地逢星期四至日夜晚有live band
下次要去感受下🎵夜晚應該會好精彩🤣
晏晝去就寧靜啲食下野~
甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡 $120 -😋
平時我真系好少食素食
但呢個burger真系好出色Juicy~
Vegan All Day $118
加反杯熱騰騰既燕麥奶朱古力 享受😎
建議中意素食既朋友可以去!

佐敦文蔚街23號地舖
#9facein_jordan
2024-09-07
午餐
2024-09-09 42 浏览
整體滿意度:83.1401/100我行我素音樂餐廳全日早安甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條湯力咖啡紅菜菜果汁紅粉佳人難清度:易素食無骨噒整體評語:全日早安包含炒雞蛋,牛油果,7彩蕃茄,蘑菇,沙律,雞心豆,薯餅,酸種包,好豐富好足料,牛油果夠多,薯餅亦炸到好脆甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條漢堡包好Juicy,素肉都可以Juicy到咁,滿滿既洋蔥粒同食食下咇出黎既芝士食落好滿足,有驚喜湯力咖啡咖啡味濃,同埋我詞窮,咪就係咖啡味濃囉紅菜菜果汁飲得出無加糖,係新鮮紅菜頭既汁紅粉佳人紅菜頭Latte黎,奶味重,不過紅菜頭味偏少,但呢個比例幾好,始終呢杯係Latte唔係果汁,唔會搶左個主角,賣相好好有乜能夠up:呢間係一間素食既音樂餐廳,餐廳既最前方有一個stage係比樂手玩live band,定時定候會有live band係度玩我有D野想講,我一入到呢間餐廳見到個stage呢令我諗起20幾年前我就開始夾band,一夾就夾左10幾20年,由band房夾,到工廈既band show,到蚊型商場show,尖沙咀星光大道人來人往既show,做過婚宴樂隊,到隊友結婚既結婚,生小朋友既生小朋友,移民既移民,到
整體滿意度:83.1401/100

整體評語:
全日早安

甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條

湯力咖啡
咖啡味濃,同埋我詞窮,咪就係咖啡味濃囉

紅菜菜果汁
飲得出無加糖,係新鮮紅菜頭既汁

紅粉佳人

有乜能夠up:

我有D野想講,我一入到呢間餐廳見到個stage呢令我諗起20幾年前我就開始夾band,一夾就夾左10幾20年,由band房夾,到工廈既band show,到蚊型商場show,尖沙咀星光大道人來人往既show,做過婚宴樂隊,到隊友結婚既結婚,生小朋友既生小朋友,移民既移民,到Covid時期越黎越少見,都已經無夾一段時間,望到所有個stage真係D回憶返晒黎

我係打完呢段感想我先開始打食評,所以今次既食評都特別打得多左

2024-09-07
用餐优惠
試食活動
  • 甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條
是日朋友突然講起想食素, 小編就搵下邊度有好既素食餐廳, 結果比小編搵到一間係佐敦既素食cafe, 而餐廳仲係社企黎既🍀, 會聘請不同國籍人士, 亦會不定期派發素食飯盒🍱比有需要人士, 絕對值得去支持一下👍🏻🌱 蟹餅 (Crab Croquette Say hi) $88蟹餅🦀煎到金黃色, 令人食慾大增, 雖然係素食但係口感同味道都勁似真既蟹肉,配上沙律菜🥗, 岩岩好解膩🌱 牛油果三文魚炭黑多士( A Whole New World Avocado Salmon Ciabatta) $120三文魚🐟係蒟蒻做既, 做得好細緻, 連三文魚D紋路都做埋出黎, 仲有牛油果🥑、桃🍑、藜麥, 又健康又飽肚🌱 大眾踩單車郊野上 (鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉) (Here com the sun Avocado Poached Egg Pasta) $78蛋黃🍳做到岩岩好既凝固狀態, 切開內面總係流心, 撈埋意粉一齊食, 味道岩岩好,😋加上配料多, 有牛油果🥑、紅椒🫑、菇🍄等等 🌱 大力水手芥末籽忌廉意粉 (Passion Mustard Spinach Pasta) $78好少會用到芥末籽黎做意粉🍝,

🌱 大眾踩單車郊野上 (鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉)

好少會用到芥末籽黎做意粉🍝, 加上少少芥末醬同百果香, 令味道增添別有一番風味, 仲配搭唔少蔬菜, 係一個富有田園風既意粉

🌱 生酮純素朱古力撻 (KETO Vegan Choco Tart $88
小編極力推薦大家一都定要點黎試下💯,  朱古力撻既皮做到好鬆化, 帶有杏仁既香味, 中間既朱古力🍫餡係流心狀態, 食落又滑又有勁濃郁既朱古力味😍

🌱 金莎特飲 $65
以金莎為主既飲品, 好香濃既朱古力味🍫, 表面仲有大大既朱古力比你食

🌱 新命之王.特飲 $58
呢個特飲好特別, 充滿薄荷🍃既香味, 飲飲下又會feel到少少辣辣地, 我就問下店員, 係加左沙棘汁係會帶有少少酸辣, 幾開胃🤤

🌟 P.S. Live Band 會不定期有唔同人出演
🌟 9月份既社區捐贈派飯日 分別係 9月8日 同 9月22日 有需要人士可留意下

@foodie_masian 👈🏻記得follow同比個like👍🏻支持下🥰
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 Eagle & Sparrow Music Cafe
地址:佐敦文蔚街23號地舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2024-09-08 123 浏览
Weekend去左「我行我素音樂餐廳」食lunch,佢除左係專門提供fusion素食+生酮菜單嘅Music Cafe之外,我幾欣賞佢嘅理念,餐廳透過社企營運模式去營造一個多元共融之境🌳俾唔同文化背景嘅人(eg.少數族裔、青年等)都獲得就業機會同埋專業培訓☕️「我行我素音樂餐廳」周不時仲會有現場音樂表演🎤🎹🎶,比機會想表演音樂嘅人嚟到台前發揮自己所長🥁💯相信夜晚嚟應該好有feel🧡✨Day Day Breakfast - 都幾大份,我揀呢款有炒滑蛋、薯餅、牛油果、酸種麵包、車厘茄、磨菇、沙律菜&雞心豆,兩人share剛好👍🏻蔬果部分夠新鮮🥑🥗🫘✨火熱動感LaLaLa - 即係素肉醬芝士雜菌意大利粉,意粉整得好彈牙,素肉醬亦好入味🍝 ✨生酮純素黑芝麻嘩嘩撻 - 個撻俾想像中大,黑芝麻味濃郁足料,質地幾細滑,撻皮較淋身,幾易入口😁✨Pink Yogurt Matcha - 賣相好靚,見到個漸變層😍抹茶味比較出,整體幾清幾fresh😋✨WONKA Chocolatier - 口感幼滑,朱古力味唔算濃,而係比較甘香嗰種,而且冇咩加糖幾健康🍫

2024-09-04 70 浏览
溫馨嘅社企Cafe致力推廣素食,仲會不定期更新menu,務求為食客帶來新鮮感!✨猴頭菇漢堡 $130麵包好鬆軟,猴頭菇嘅香味同獨特質地,同素漢堡肉嘅口感完美結合,呢個組合幾有驚喜~醬料雖然係簡單嘅蛋黃醬but less is more~簡單嘅配搭已經好好味~伴碟薯角有好香薯仔味,蘸埋自家製辣椒油好惹味~如果可以再脆啲相信會仲正🤣✨神秘墨西哥卷 $78好好奇墨西哥卷有幾神秘🤣原來係孜然風味嘅墨西哥卷!餡料有雜菇、青椒同omnipork肉碎混合,再加芫茜獨特香氣點綴,每一口都充滿孜然香氣,真係第一次試咁特別嘅墨西哥卷😝芫茜lover要試吓!!✨巴斯克焦香芝士蛋糕 $58口感輕巧,質地綿密,入口即化,本身唔算太甜,但有香濃嘅芝士味道,配埋咖啡一齊飲絕對係一個完美嘅下午茶點心選擇~另外有好多咖啡同特別嘅cocktail選擇~試左✨Latte($40)同✨Dirty(42)都唔錯~咖啡偏nutty~週末嘅時候佢哋會有live music show~ 相信氣氛一定會更熱鬧~

✨猴頭菇漢堡 $130

✨神秘墨西哥卷 $78

✨巴斯克焦香芝士蛋糕 $58

@eagle_sparrow_music_cafe 我行我素音樂餐廳專門提供fusion素食+生酮菜單🌿健康新煮意逢星期四及星期日7pm後更有現場音樂表演透過社企營運模式去營造一個多元共融之境✨特定日子還舉辦社區捐贈派飯日 值得支持⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍳Keto All-Day Breakfast由溫泉蛋 牛油果 三彩番茄 蘑菇 沙律 乳酪生酮格子鬆餅🧇烤椰菜花組成 既營養又豐富當蛋汁湧出 與配菜拌勻後 味道更昇華不少·🍔猴頭菇漢堡採用竹炭麵包 以猴頭菇和新漢堡扒為主角呈現出肉類漢堡的豐富口感 配上特製的醬料和新鮮的生菜 讓人忘記這是一道素食選擇伴碟的薯角🍟厚切多肉 每一口都是滿足感·🍵生酮純素抹茶撻以杏仁粉 合桃粉 岩鹽等製成撻底 層次豐富加上濃郁抹茶的甘香 草莓的清爽 整體輕盈·🍩冰火朱古力布朗雪糕微暖的布朗尼濃郁而柔軟 放上雲尼拿味雪糕冰火兩重天的感覺 讓人一口接著一口 有驚喜·🍸文成文蔚轉角遇到愛熱情果和檸檬為基底 倒入蝶豆花 轉變了顏色味道酸甜清新 不僅好喝 更是視覺上的享受·🍫如果太多牛奶味 朱古力就無掟企店內招牌Keto shake 可選VEGAN (轉
專門提供fusion素食+生酮菜單🌿健康新煮意
🍸文成文蔚轉角遇到愛
熱情果和檸檬為基底 倒入蝶豆花 轉變了顏色
味道酸甜清新 不僅好喝 更是視覺上的享受
🍫如果太多牛奶味 朱古力就無掟企
店內招牌Keto shake 可選VEGAN (轉燕麥奶)
有純素膠原蛋白 羽衣甘藍粉 MCT油 牛油果
洋車前子 辣木葉粉 羅螺藻粉等 有助腸道健康