Esc 天后兩層工業風 Pet Friendly cafe呢間係天后有兩層既工業風高樓底cafe,地下個層係落地透光大玻璃採光,近門既座位影相好靚。cafe提供係外地採購既精品咖啡,有多款Fushion主菜及甜品選擇。同埋呢間cafe 係 Pet Friendly cafe,可以帶埋主子黎打卡,4點後仲設有Whisky Bar。🌟SALMON CAPERS SPAGHETTI $115醬汁係蕃茄奶油醬,creamy 帶少少蕃茄酸味,唔會好膩,仲有啲三文魚同酸豆,呢款都幾好食。🌟SHAKSHUKA $115用咗一個好重嘅鐵板上,係焗過嘅洋蔥、紅椒同蕃茄,中間仲有兩隻半熟蛋。可以將啲配料擺上脆脆嘅煎餅上面食,味道酸酸地。🌟BRIOCHE FRENCH TOAST $95吐司上面加咗吉士醬,表面仲有啲焦糖,吐司外面係脆脆地,但裏面唔係平時食開吐司嘅質地,比較實似canele ,但味道係幾好食,好香蛋味。旁邊有啲開心果醬同雜莓。🌟CAFÉ LATTE $45🌟ICED AMERICANO $40📍Esc (銅鑼灣) @esc.hk 銅鑼灣永興街7號地下及1樓

Esc 天后兩層工業風 Pet Friendly cafe

🌟SALMON CAPERS SPAGHETTI $115

🌟SHAKSHUKA $115

🌟BRIOCHE FRENCH TOAST $95

🌟CAFÉ LATTE $45
🌟ICED AMERICANO $40

📍Esc (銅鑼灣) @esc.hk
銅鑼灣永興街7號地下及1樓
銅鑼灣地帶好全247都咁忙碌急速,lunch time 如非十萬趕急,我反而建議可以行遠少少,嚟到銅鑼灣同天后交界,天后MTR直出5分鐘腳程就到 ESC,正因為地理位置稍稍遠離市中心,兩層全落地玻離屋嘅設計,加上內部高樓底嘅工業服裝潢,營造出極開揚且採光度十足嘅舒適用餐環境。個人鍾意坐上層近窗嘅位置,離遠斜斜哋就可以望到維園,陽光灑落到餐桌上,任何嘢食都頃刻變得好吸引!特別係本身經已好colorful嘅招牌 #Shashuka,濃厚嘅番茄醬加上半熟流心蛋、番茄蓉、洋蔥 、燈籠椒同少少火箭菜☘️點綴,望落邪惡實質都幾健康!另外兼顧一眾想食得健康嘅朋友,menu有一欄駐明係「healthy」嘅菜單,主要係salard、#veganfriendly同#ketofriendly嘅選擇,試咗個店長推介嘅 pan fried pawn salard,個香煎大蝦高質!泰式甜酸辣醬雖然係預期中嘅味道,但成個combintaion 夾得幾好。咖啡方面house blend係偏nutty,所以我會傾向飲手沖。本地Studio Caffeine嘅Peru Geisha,偏fruity中段會飲到微微果香。另一款

咖啡方面house blend係偏nutty,所以我會傾向飲手沖。本地Studio Caffeine嘅Peru Geisha,偏fruity中段會飲到微微果香。另一款玻利維亞66% 朱古力,本來仲怕會好甜但入口好輕盈唔漿口,㗳真尾段會有酸感留喺口腔,唔錯!

甜品方面雖然極多人推薦個french toast,但自問brioche 我麻麻(太甜太邪惡),於是擇咗burnt butter whisky raisin trifle ,兩層brownie夾住濃厚嘅whisky raisin,嘩我食到停唔到!唔食提子乾嘅我竟然會覺得呢杯浸過whisky嘅提子乾加whisky cream好鬼好食!

提外話,餐廳係#petfriendly,另外1600後會開放埋個secret whisky bar - APE,「ESC+APE」,畀大家由大日天延續escape plan 至深宵!亦會不定期有whisky class 同event,鍾意飲威士忌嘅朋友可以留意返。

‑ ‒ –

·Shashuka ¹ ¹ ⁵
·Panfried Pawn with Avocado Salad ¹ ¹ ⁵
·Pour Over ⁸ ⁰
·Hot Chocolate ⁶ ⁰
·Burnt Butter Whisky Raisin Trifle ⁹ ⁰

‑ ‒ –

天后貴為搵食之重地,餐廳林立,可是卻在主道電氣道找不到一間休閒Cafe也太說不過吧! 幸好,一個星期天在巴士上,因塞燈位,而發現在永興街的一間咖啡室,第一眼望還真以為是酒店或服務式住宅大堂,只因樓底實在高得攝人,幸有時間細望,才發現是間舒適怡人Cafe.走進去,原來有二樓,服務員問我們想在地下還是二樓用餐,我們見地下人不多 就選地下坐一幅大大的落地玻璃將午後陽光引進,吹起懶洋洋的氣氛 非常適合吃一個精緻下午茶男友點了Spicy Prawn Linguine, 我則點了至愛French Toast, 飲品則點了 Cappuccino 及 Picolo Latte上餐了,大蝦意粉看來頗可口,只見他沒說話一直密密吃,吃完淡淡說,這意粉還真不錯,哈哈,合格了,他是醃尖鬼來的!我的法國多士,非常漂亮,Toast面,香蕉片上的焦糖漿跟伴碟的開心果忌廉,顏色非常配合,視覺上非常和諧,吃一口,麵包鬆軟,配合著鮮果和甜甜的焦糖,再沾上淡淡甜味的開心果忌廉,幸福感自口腔內的豐盛滲出來之後再喝一口比一般Latte再濃一點的Picolo Latte,平衡甜味,非常認同,美食令人產生喜悅感。下次來再試回男友的

下次來再試回男友的大蝦意粉
2022-11-06
  • French Toast
  • Spicy Prawn Linguine
這間位於天后的cafe已開業了一段很長的時間,難得可以在平日來真好喔😚但竟然下雨呢,不過仍無阻我去cafe的節奏哈~-Lunch Set來說都是挺便宜的🤭這個價錢已包括了一杯$50或以下的飲品~-🎈Pan-Fried Prawn with Avocado and Lettuce in Thai Lime Sauce $115 因為想吃健康一點,想了很久究竟要香煎海蝦沙律還是西冷配高纖食材的那款,最終還是選擇了海蝦牛油果沙律吧!輕輕煎過海蝦食落好香口,牛油果不會太熟都是剛剛好的,配上泰式青檸汁酸酸甜甜咁好開胃!而份量都是足夠的,絕對會飽肚😎-🎈Hot chocolate +$10是用上玻利維亞的朱古力豆!味道不是太甜,尤其在下雨天時喝一杯熱朱古力,感覺很溫暖🤭-🎈Kimchi Carbonara $115推薦!太有驚喜了😍閨密看見這個就毫不猶豫地order了💁🏻‍♀️是想像到的味道~一來到泡菜味很香十分突出,意粉好掛汁,吃起上來creamy而且還帶有點微辣,好有層次!-🎈Iced Cafe Latte 有少少失望🥹不知道為何會用外賣杯呢🥲Latte還是不過不失吧!-🎈Brioche Fre

🎈Hot chocolate +$10
🎈Kimchi Carbonara $115

🎈Iced Cafe Latte
Iced Cafe Latte

🎈Brioche French Toast $95
Brioche French Toast
Brioche French Toast

最想來試的是這個~可能因為太有期望吃完感覺一般🥹整個法式吐司很厚實充滿着蛋香味,連埋吉士醬、開心果cream及楓糖漿挺不錯甜甜的🙆🏻‍♀️口感偏濕潤不太像平時的吐司🍞感覺有啲似可麗露比較鬆軟一點~唯獨是不知道為何吃起上來還帶點奇異的酸味🫢🫢
🔸Esc
📍銅鑼灣永興街7號地下及1樓
2022-09-30
2022-09-29 102 浏览
天后好多靚cafe 今次比ESC 個門口同落地玻璃吸引左入去 平日lunch時間入去 竟然完全冇人同朋友一齊試左lunch set既牛扒西冷with高纖食材:有牛油果 粟米芯 車厘茄 火箭沙律菜顏色都幾吸引👍塊牛扒雖然係全熟🥲(唔知係咪pre set左)但好彩唔會好un 都有啲肉味Lunch set$115免加一 包埋杯咖啡嚟講都算幾抵食! 咖啡試左Cappucino 都唔錯🥳見到呢到有好多其他意粉同小食 相信會有下次再嚟👍

顏色都幾吸引👍
咖啡試左Cappucino 都唔錯🥳
見到呢到有好多其他意粉同小食 相信會有下次再嚟👍
2022-09-27 55 浏览
咖啡控又出動啦下午茶時段心思思想飲杯靚咖啡食個甜品。喺港島區想搵個地方舒舒服服坐吓其實唔係好難,以天后區來講,呢度都算係一個幾唔錯嘅選擇 一行入cafe內,樓底好高,地方寬敞,可以!個人感覺黑咖啡苦味有啲重,口感比較厚,雖然唔係我鍾意嗰種style,但飲落都幾舒服,杯咖啡啱啱好配合到甜品嘅味道檸檬撻食入口算係幾酸,好香citric 味,好滑身。如果你鍾意食酸嘢嘅話,食完一啖你會想再食第二啖,因為感覺好 fresh
咖啡控又出動啦

一行入cafe內,樓底好高,地方寬敞,可以!

2022-07-21
2022-09-22 55 浏览
同寶貝放假搵地方hea。夏日炎炎呢間cafe是不二之選。無論是咖啡定食物出品都靚仔。點左all day breakfast,配搭有心思,太陽蛋煎得靚,份量足。cafe內裝行工業風,二樓有一邊全是落地大玻璃,採光好,坐喺入面舒適放鬆。
2022-09-21 57 浏览
水泥風配上深木色枱,樓底超高,空間感好強,仲有上下兩層,樓上單邊全部係玻璃,光源大部份倚靠自然光,當日天氣好感覺亦非常好😎星期一至五有lunch set,lunch set 可以包$50嘅飲品,亦可補差額轉做其他飲品。香煎三文魚配藜麥和蜜柚沙律 $115 - 三文魚煎得皮脆內軟,藜麥蜜柚沙律偏淡,不過側邊有三大點辣醬,唔知係唔係比喜歡嘅人加入沙律,不過講真食落就有啲奇怪😅 而另一樣美中不足,可能因為疫情關係用咗即棄刀叉😂見手沖用加拿大嘅Hatch,亦係我個人其中一隻鍾意嘅品牌,所以一定飲手沖啦🥰,試咗哥倫比亞豆- Tangerine,Lemongrass,Passion Fruit,口感乾淨舒服下次再嚟,都係飲咖啡好啦😂

香煎三文魚配藜麥和蜜柚沙律 $115

下次再嚟,都係飲咖啡好啦😂
這一次我跟朋友點了Kimchi carbonara, lemon 🍋 tart, iced homemade lemonade, iced earl grey latte 😍😍 Kimchi carbonara 都系第一次試,由於老娘不吃肉,所以走bacon 😘 店員提醒我如果走bacon 味道可能有點不同❤️ 見到個lemon tart 好似好吸引🤩 就叫埋lemon tart 試試😀先上飲品,latte 好香earl grey ❤️ 比較多奶😊喜歡奶的你一定好喜歡飲🤤 lemonade 酸酸的有少少梳打感覺😙😙呢兩日咁熱,好需要飲凍飲🥵🥵🥵 之後再上食物,先吃Kimchi carbonara😍😍 因為最近聽過吃kimchi 可以令身體更健康,因為它是發酵食物😙😙 估吾到kimchi 同埋carbonara 意粉都好夾😋另外個lemon tart好有驚喜🤩🤩🤩 好好味😋夠酸,甜度剛剛好😚😚😚😚因為我吾太喜歡吃太甜,這個好味😋喜歡吃酸酸又不太甜的你一定要試🤩🤩🤩🥰店員好有禮貌😚😚等我影完相再上菜😚又勁有禮幫我地影相😌😌我遇到的店員都好好👍🏻❤️❤️🥰

2022-09-18
  • Kimchi Carbonara
  • Earl  grey  latte
  • Lemon  tart
-想試呢間好耐,假日終於抽到時間去試🥰餐廳有兩層,樓上用即棄餐具同杯保護店員就算倒瀉野飲都唔會整親👍🏻/餐牌都算多主食,夠晒飽肚😋SPICY PRAWN WITH LINGUINE 都夠味,但略嫌可以再辣多少少🤏🏻蝦好大隻,好爽口彈牙/KETO OMELETTE 蛋白omelette,蛋白調咗味唔會淡入面夾左黃椒,牛油果,蘆筍夠晒豐富💕配埋慢煮雞肉,係一份營養豐富嘅早餐😍/ICED CAFÉ MOCHA係一杯好rich嘅mocha充滿奶香同咖啡香,好滿足👍🏻/HOMEMADE LEMONADE唔會太甜,好fresh😘/店員親切有禮下次一定會再回頭嘅cafe💕
想試呢間好耐,假日終於抽到時間去試🥰
餐廳有兩層,樓上用即棄餐具同杯
保護店員就算倒瀉野飲都唔會整親👍🏻
餐牌都算多主食,夠晒飽肚😋
SPICY PRAWN WITH LINGUINE
都夠味,但略嫌可以再辣多少少🤏🏻
蝦好大隻,好爽口彈牙
KETO OMELETTE
蛋白omelette,蛋白調咗味唔會淡
入面夾左黃椒,牛油果,蘆筍夠晒豐富💕
配埋慢煮雞肉,係一份營養豐富嘅早餐😍
ICED CAFÉ MOCHA
係一杯好rich嘅mocha
充滿奶香同咖啡香,好滿足👍🏻
HOMEMADE LEMONADE
唔會太甜,好fresh😘
店員親切有禮
下次一定會再回頭嘅cafe💕
KETO OMELETTE
2022-09-11 34 浏览
今日因為要去北角開會,所以難得過海,開完會就去行開有咩野好😋行行下路經呢間café,見樓底高得黎,又有2層,裝修又好似唔錯,就行左入去😆入到去見到係水泥灰既裝修,好舒服,店入面既侍應都好好 (唔知老闆定侍應🤣),好體貼問左我食咩同坐樓上樓下,我最後都係坐左樓上~去到樓上,發現有好多唔同枱,有1個人坐、情侶坐既、有1大班人坐既,我最後坐左係1張大枱,唔駛太逼我今日食左D咩:1.  香辣海蝦意大利扁條麵2.  Homemade Lemonade首先黎既Homemade Lemonade,1般既Lemonade都會係好甜,但係呢杯溝既有汽水同埋Lemonade係岩岩好,雖然睇落去好似同普通有汽水冇咩分別,但係飲落去唔算太甜,如果鍾意少少甜既朋友,呢到既Lemonade岩曬你地飲👍之後就黎主菜 - 香辣海蝦意大利扁條麵,對於我黎請最驚喜係個海蝦煎得好脆 (2邊都脆架),平時食落去都係1啖油咁,但呢到個海蝦就冇呢樣野。個醬都好有心機,落左好多配料,我食極d洋蔥粒都食唔曬,個醬好好食😋👍總結: 雖然我冇飲佢地既咖啡,但係相信係出色的,Lemonade唔太甜,岩曬我呢d少甜人士。海蝦係亮點,我冇乜點

我今日食左D咩:

1.  香辣海蝦意大利扁條麵
2.  Homemade Lemonade

總結: 雖然我冇飲佢地既咖啡,但係相信係出色的,Lemonade唔太甜,岩曬我呢d少甜人士。海蝦係亮點,我冇乜點食過2邊脆既蝦,真係好有驚喜,環境亦都好舒服,聽住歌黎睇書傾計都好正,有機會1定會同朋友黎談心❤️
2022-09-02
  • 香辣海蝦意大利扁條麵
❤️我近期至愛餐廳,想離開公司去行下抖下氣,餐廳有兩層,地方勁大又舒服,又無乜人,無敵!當然食物同咖啡☕️都好正!❤️.🥩香煎西冷牛扒配高纖食材及青咖喱汁 $115(4/5)好啱減肥同生酮飲食嘅你🤪牛肉煮得好好食,𣎴過我覺得凍左少少,但配青咖喱又好特別🥳好香口😝再配上牛油果🥑、藜麥等健康食材,減肥一流🤪.🍝salmon capers spaghetti $115 (4/5)好濃味三文魚🍣意大利粉❤️好好食!食落去好滿足,每啖夾住好多三文魚,正😜.最重要要飲咖啡☕️flat white (5/5) 豆香又滑❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

🥩香煎西冷牛扒配高纖食材及青咖喱汁 $115(4/5)

• Flat  White
  • salmon capers spaghetti
2022-08-04 155 浏览
27/7/2022 星期三,專登帶朋友嚟食午餐,因為有好嘢,梗係要分享架啦!見到menu,款款都想食。頭盆:牛油果🥑蝦沙律,新鮮雜菜,新鮮蝦,放心食😋。主菜:All Day Breakfast with side dish Slow Cooked Chicken Breast,食材豐富😋Shakshuka 配薄餅,微辣野味😋三文魚水瓜柳蕃茄意粉,調味配搭得宜😋炸魚塊,新鮮魚塊,肉質鮮嫩,食唔停口😋甜品必食:Brioche French Toast, 好似食蛋糕感覺,軟棉棉😋Churros with Chocolate Dipping, 新鮮出爐,油炸鬼甜品,脆卜卜,玉桂味,美味😋喺 Cafe 享受五星級的食物,寛廠的店舖,物超所值,朋友一路食一路讚👍🏻

見到menu,款款都想食。

頭盆:
牛油果🥑蝦沙律,新鮮雜菜,新鮮蝦,放心食😋。

主菜:
Shakshuka 配薄餅,微辣野味😋
三文魚水瓜柳蕃茄意粉,調味配搭得宜😋
炸魚塊,新鮮魚塊,肉質鮮嫩,食唔停口😋

甜品必食:

牛油果🥑蝦沙律
All  Day  Breakfast
Shakshuka
Side  Dish  :  Slow  Cooked  chicken  Breast
三文魚水瓜柳蕃茄意粉
炸魚塊
Brioche    French   Toast
Churros  with  Chocolate   Dipping
牛油果🥑蝦沙律
All  Day  Breakfast
Shakshuka
三文魚水瓜柳蕃茄意粉
炸魚塊
Brioche    French   Toast
2022-07-29 85 浏览
EAST MEETS WEST 東 ⇄ 西 feature:  Esc.  We all need a little ESCAPE from this heatwave! 🥵🔥 Pan tried out this fusion cafe in Tin Hau area!Price: $100-200ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: spacious seatings with high ceilings, feel super relaxed once you enter this cafe😌 visited this place bcos Pan saw lots of nice pics & review - focusing mainly on the downstairs space. But surprised to learn that upstairs seating area only use plastic cutlery (

Price: $100-200pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: spacious seatings with high ceilings, feel super relaxed once you enter this cafe😌 visited this place bcos Pan saw lots of nice pics & review - focusing mainly on the downstairs space. But surprised to learn that upstairs seating area only use plastic cutlery (downstairs use reusable ones)🍴🤯 as the staff explained they concern about dropping things down the stairs to the ground floor kitchen for washing - not so environmental friendly 🫣

DISHES:
🍳🥓All day breakfast - tastes and portion size are fine, nothing out of the ordinary, wish there’s more smoked salmon than one small piece. Opt for scrambled egg (not sunny-side up) if you’re a fan, this was the best of the dish.

🍅🍜Vegan soba - warm soba served with pumpkin, okra & cherry tomato. The miso dressing is a good pairing that adds to the overall refreshing and balanced taste. Perfect for a hot summer day when you have low appetite! 👌🏼

🍫☕️ Iced café mocha - opt for the single origin option with a $15 premium, not sure whether it was worth it as it didn’t taste too much different than a standard mocha from other comparable outlets
2022-06-24 95 浏览
📍Esc💛 - #YFF天后 💎位於天后的這家cafe以Esc為名,希望客人置身店內會有escape from reality的感覺。店內樓底甚高,而且採用落地玻璃增加採光度,空間感十足,配合店舖水泥工業風的裝修,感覺非常舒適。在店內二樓位置望著窗外車來車往的煩囂,靜靜地喝著咖啡,仿佛有種隔岸觀火的感覺,確是讓人感覺逃離鬧市盛況。➤ 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙘𝙖𝙥𝙚𝙧𝙨 𝙨𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 ($115)以蕃茄醬及忌廉烹煮,並加入大量小蕃茄、三文魚碎及地中海酸豆(Capers) ,味道酸甜開胃 ,意粉沾滿濃重醬料非常creamy,但質地偏軟身,個人偏好較al dante的口感~➤ 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖 ($115)這鍋北非蛋以蒜頭、洋葱、紅椒作為基底,加入孜然、辣椒及Paprika爆香,與番茄一起熬煮;上頭打雞蛋煮至半熟,撒上Feta cheese和芫荽,連鑄鐵鍋原鍋上碟,配以油酥餅沾食。輕輕一刺,流心蛋黃傾瀉而出,配濃濃的香料和茄味混合,濕潤可口,香氣四溢。味道酸甜閞胃,但單吃較重口味,配上印度酥餅恰好。➤ 𝙋𝙖𝙣𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙥𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 ($115)煎烤過的大蝦充滿牛油
📍Esc💛 - #YFF天后 💎

➤ 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖 ($115)

煎烤過的大蝦充滿牛油香,口感爽口不會霉。牛油果熟度適中,口感軟腍﹔沙律菜新鮮爽口。加入泰式辣醬代替厚重的沙律醬,整體味道清爽開胃,而且很有泰式風情。

➤ 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙘𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 ($80)
西班牙油條新鮮炸起,炸得熱辣辣又酥脆,咬開內層質地軟熟,蛋香味重。churros表面灑上了一層肉桂糖,沾以偏濃苦的黑朱古力醬同吃,非常邪惡。

➤ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙥𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙘𝙝𝙞𝙤 ($60)
賣相吸引,在espresso上擠上一大坨開心果cream,並灑上滿滿的開心果碎,猶如一客甜品。店員建議先品嚐一口pistacchio cream的滋味,再與espresso拌勻飲用。Espresso的偏酸偏苦,拌勻後反而有點遮蓋了開心果味道,喝不慣酸度偏高咖啡的大家點餐前要多加注意~

➤ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙖𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 ($55)
咖啡味道偏fruity,帶點微酸,咖啡味頗濃郁。