2022-05-08 78 浏览
因為疫情關係暫停營業了一段時間的 ESC,幸好當疫情好轉後,他們亦重新營業 👍🏻。Kimchi Carbonara 🍝我的最愛 😋,Kimchi 和 Carbonara 味道配合很好,微辣更加刺激食慾。Diner-Style Omelette味道不錯,但不及 Kimchi Carbonara 般吸引 😂。Cappuccino ☕️依舊香濃、好喝
早餐
  • Kimchi  Carbonara
2022-04-29 55 浏览
<Hong Kong 🇭🇰•Tin Hau>“咬我唷!法式西多士”有時覺得去cafe只有蛋糕同咖啡滿足唔到我龐大嘅心靈👉🏻👈🏻如果有Cocktails 同Mains就滿足我的大胃胃唷🥰咁啱我係天后就遇到🤣Brioche French Toast 法式西多士蛋味香濃嘅西多士蓋上吉士,外層煎得金黃香脆,內裏非常軟,口感有啲似可麗露👀好特別!吉士香滑,沾上香甜嘅楓糖杏仁醬,甜蜜蜜,好滿足!必食Handmade churros with hot chocolate 🤤手工西班牙油炸鬼配熱溶朱古力手工churros炸得外脆內軟,表面有糖砂同玉桂粉,JOY點上暖笠笠嘅朱古力醬,好味到不得了!朱古力香滑可口,食多兩條都唔覺得多🙊Kimchi Carbonara 泡菜卡邦尼傳統嘅Carbonara可能食得多,泡菜味嘅就夠特別👀 泡菜酸酸帶點辛, 香而不辣!加入意粉裏頭口味層次感豐富!仲好creamy🤤Salmon and Quinoa Salads 三文魚藜麥柚子沙律如果正係Low carbs/ Keto嘅話,呢款Main都啱佢哋😙有豐富我omega 3嘅三文魚扒香煎到金黃,沾上清新醬
<Hong Kong 🇭🇰•Tin Hau>
“咬我唷!法式西多士”

有時覺得去cafe只有蛋糕同咖啡

Brioche French Toast 法式西多士

Kimchi Carbonara 泡菜卡邦尼

如果正係Low carbs/ Keto嘅話,呢款Main都啱佢哋😙有豐富我omega 3嘅三文魚扒香煎到金黃,沾上清新醬汁,好開胃😙再配埋Super food 藜麥同柚子😍好味又好飽肚

Cold Brew 🫘
清新果香,我配上甜品我就最鍾意❤️

Mocha ☕️
Mocha香香咖啡同朱古力,仲有拉花😚靚靚

記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇氣唷🥳

#chantaljj天后
#天后美食
#銅鑼灣美食
#銅鑼灣Cafe
#天后Cafe
#hkcafe
📍天后 𝚃𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚞❝環境超舒服既cafe❤️仲有隱藏whiskey bar㊙️🥃❞Cafe位置唔多 好闊落坐得舒服 Staff好有禮貌👍🏻原來入面係簾幕後面係一個隱藏既whiskey bar! 成個vibe超唔一樣呢🥃昏暗好有feel👻4pm先會開放!😙🍝🦐香辣海蝦意大利麵 $90 (3.5/5)男友話個sauce好好食 新鮮番茄醬酸酸甜甜 唔會好辣 蝦嘅份量都好多! 不過係用上冰鮮蝦~🍅🍳𝐒𝐡𝐚𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚 $115 (4/5)佢係配薄餅🫓🤏🏻偏流質既shashuka 好多黃椒紅椒洋蔥🧅🤩🍋𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 $35 (3.5/5)當日甜品 超酸甜好fresh😙☕️𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $60 ☕️𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $60꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Esc銅鑼灣永興街7號地下及1樓🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_天后🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_西式
📍天后 𝚃𝚒𝚗 𝙷𝚊𝚞

🍝🦐香辣海蝦意大利麵 $90 (3.5/5)

🍅🍳𝐒𝐡𝐚𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚 $115 (4/5)

🍋𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 $35 (3.5/5)
當日甜品 超酸甜好fresh😙

☕️𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $60
☕️𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $60

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Esc
銅鑼灣永興街7號地下及1樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_天后

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
  • Shakshuka
2022-04-24 26 浏览
開了一段日子的天后Cafe在陽光普照的日子下終於來試到了樓底非常高好開揚採光度高還有二樓那層是專門喝酒的舒服到可以坐一整天😌HOMEMADE CHURROS WITH CHOCOLATE SAUCE好耐沒吃了, 因為不是好多地方可以吃到Churros點上朱古力醬好美味朱古力醬不會太甜份量又多是個飽肚的甜品SALMON CAPERS SPAGHETTI這個意粉勁好味蕃茄味濃厚個汁好creamyCIASSIC BRITISH FISH AND CHIPS炸魚柳放沾涼了仍然好脆而且好滑朋友話連個茄汁都好似特別好味HOT CHOCOLATE 店員解說這是玻利維亞66%黑朱古力飲到有蜂蜜和花香味CAFÉ PISTACCHIO從未試過開心果咖啡非常特別賣相亦好靚不過這杯真是要快喝因為cream溶了就試不到真正開心果味道咯另外,想讚揚下靚鬼仔店員好nice 😌
開了一段日子的天后Cafe
在陽光普照的日子下終於來試到了
樓底非常高好開揚採光度高
還有二樓那層是專門喝酒的
舒服到可以坐一整天😌

好耐沒吃了, 因為不是好多地方可以吃到Churros
點上朱古力醬好美味

從未試過開心果咖啡
非常特別賣相亦好靚
不過這杯真是要快喝
因為cream溶了就試不到真正開心果味道咯

另外,想讚揚下靚鬼仔店員好nice 😌
樓高兩層的咖啡店 採光度十足的落地玻璃有陽光的話想必會更治癒 (可惜到訪當天是陰天🥲為忙碌煩惱的生活暫時’esc’下來~.簡約的灰白色和水泥牆為主調 還很有空間感♪(´ε` )有手沖咖啡☕️外 竟有不常見的co cocktails餐點以異國風情西式為主 都有keto healthy menu :>比較特別的有kimchi carbonara🌶.◽️shakseuka $115😋👍🏻: 👅👅👅.3/5分北非蛋烤餅是也 最吸引我是兩顆半熟蛋😬照慣例篤穿它們 再跟蕃茄🍅洋葱🧅紅椒青椒🫑等香料拌成醬料味道濃郁 還帶點酸酸辣辣 茄椒味道較突出配搭烤薄餅一起吃 口感豐富起來.◽️salmon capers spaghetti $115😋👍🏻: 👅👅👅.8/5分另一款也選了蕃茄為主料的意粉🍝蕃茄味比上一道更濃厚 帶點微酸很開胃還用上cream sauce 意粉沾滿醬料很creamy夾雜住鹹香的煙三文魚 跟caper橄欖的酸味道富有層次感◝( ˙ ꒳ ˙ )◜.◽️homemade churros with chocolate sauce $80😋👍🏻: 👅👅👅.6/5分西班牙油條質地酥軟 灑滿了
樓高兩層的咖啡店 採光度十足的落地玻璃
有陽光的話想必會更治癒 (可惜到訪當天是陰天🥲
為忙碌煩惱的生活暫時’esc’下來~
shakseuka

簡約的灰白色和水泥牆為主調 還很有空間感♪(´ε` )
有手沖咖啡☕️外 竟有不常見的co cocktails

😋👍🏻: 👅👅👅.6/5分

西班牙油條質地酥軟 灑滿了砂糖
單吃有陣陣肉桂香 再點上朱古力醬
古古力味是特濃的很甜膩 超邪惡的說🤫
◽️ovenbaked apple crumble with caramel sauce $90
😋👍🏻: 👅👅👅.6/5分

表層焗至金黃色 質地帶鬆脆 隱約帶點肉桂的清香~
配搭一口香軟蘋果粒🍎的酸酸甜甜😚
以caramel sauce取代了日常的雪糕
用甜甜的轉換一下過膩的口感

◽️hot cafe mocha $55
cafe mocha

特別用上66%玻利維亞黑朱古力🍫沖調
古古力味非常濃郁 口感豐厚desu~
還能呷到咖啡豆帶點花香的微酸感 頗特別的(*´∀`*)
◽️hot matcha latte $60
是很美的玫瑰🌹拉花♡゚
特別喜歡喝起來溫溫的口感
抹茶跟奶的比例剛好平衡到
喝起來不會太苦也不會太過甜
雖然到訪那天飲恨地沒有陽光🥺
但都過了一個頗chill的下午~
Menu比起普遍的cafe比較有新意
味道都不錯 尤其喜歡杯mocha
一喝下去就能感受到誠意滿滿
  • salmon capers spaghetti
  • cafe mocha
2022-03-15 30 浏览
這間位於天后的 ESC是我在聖誕節假期時去的🤭假日的清晨,街上沒有什麼人店內都是開門不久,上層仍未開,所以隨意在地面找了一個位置坐下❤Latte❤AmericanoLatte是朋友點的,試了一口,幾好飲,不過我不愛太多奶🤭早上很眼瞓時喝一杯熱Americano是最快令人清醒,這杯很上頭,夠濃郁。❤Kimchi Carbonara很濃郁creamy的意粉,重口味但很合我味道,一個人食會有點漏,兩個人食剛剛好。❤All Day Breakfast正常水平的全日早餐,炒菇很出色,份量都很足。由早上9點幾坐到快12點,是一個吹水的好地方,靜靜的而咖啡亦很不錯,下次可以晚點到,坐上層chill一下🥰
這間位於天后的 ESC
是我在聖誕節假期時去的🤭
假日的清晨,街上沒有什麼人

❤Latte
❤Americano

Latte是朋友點的,試了一口,幾好飲,不過我不愛太多奶🤭

❤Kimchi Carbonara

❤All Day Breakfast
正常水平的全日早餐,炒菇很出色,份量都很足。

2021-12-26
2022-03-14 41 浏览
天后有間兩層的咖啡室一直很吸引我,因為可以感受到暖暖的陽光,環境舒適。裝修設計風格很modern,空間感十足。食物選擇也不少,亦有多款飲品和咖啡。今次嘗了他們的Cold Cut Platter,配搭whisky signature真的一流。Platter裡面的Parmesan Cheese 超級香濃以及有口感。Bresaola Beef 味道濃郁,油質分佈平均。還有Speck Ham,Truffle Salami 的肉質也很鮮嫩,超級高質。配菜的酸甜也讓人去掉口中的油膩感。飲品方面,Espresso Martini的咖啡底很有層次感,Martini與Espresso 的份量配搭剛好。另一杯Passionfruit Collins十分fresh,因為吃了不少味道比較濃味的食物,這杯飲品的甜酸適中。小食方面亦有驚喜,這款Deepfried Shrimp Spring Roll外皮不會太厚,而且裡面有滿滿蝦餡,配上泰式醬真的相當惹味。最後不少得的是甜品,Oven-baked Apple Crumble with Caramel Sauce是金黃色的!裡面有很多蘋果肉,肉桂味與caramel醬

裝修設計風格很modern,空間感十足。

食物選擇也不少,亦有多款飲品和咖啡。

Bresaola Beef 味道濃郁,油質分佈平均。

配菜的酸甜也讓人去掉口中的油膩感。

最後不少得的是甜品,Oven-baked Apple Crumble with Caramel Sauce是金黃色的!裡面有很多蘋果肉,肉桂味與caramel醬互相配合,蘋果控必試!

總括而言,這間咖啡店的食物品質不錯,而且環境舒適,是一個休息的好地方。

ℰ𝓈𝒸這間ᴄᴀғᴇ罕有地樓高兩層,落地玻璃令自然光可以照射入店內,拍照時有日光的加持是多麼重要!而且以ᴛɪғғᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ 作主調,再加上暖暖的陽光使人心情也變好☺️⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴀʟᴍᴏɴ ᴄᴀᴘᴇʀs sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ> $115蕃茄忌廉醬味道酸酸甜甜很開胃,意粉配上三文魚碎及車厘茄的份量不少,特別地加入了外國人烹調魚類料理會用的ᴄᴀᴘᴇʀs🍝⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ> $75用了烤吐司做底,伴上煙三文魚及水煮蛋,雞蛋偏向為半熟蛋,有少量蛋汁流出🍳荷蘭醬因為有炙燒過的關係會比較杰身,像塊芝士依附在蛋上!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ> $90到了賣相很吸引的法式吐司,ʙʀɪᴏᴄʜᴇ的四邊沾上焦糖杏仁醬烤過,面頭再有一層吉士醬,內裏的口感跟平時的麵包很不同,個人覺得有點像室温可麗露中間的口感,比較濕潤軟綿,旁邊的開心果味忌廉味道很突出!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴇsᴘ
ℰ𝓈𝒸

<ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ> $90

<ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ> $60
<ʜᴏᴛ ᴄᴀғé ᴍᴏᴄʜᴀ> $55
咖啡有分ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ或者sɪɴɢʟᴇ ᴏʀɪɢɪɴ,ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ是由咖啡師混合多種咖啡豆,經過反覆調配而成的自家配方!喜歡ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ的酸度較低,咖啡味明噸!店員特別介紹了ᴍᴏᴄʜᴀ是用玻利維亞66%朱古力,會額外帶點茉莉香🍫🌸
2022-03-02 50 浏览
上次試完他們的 Brioche French Toast 🍞 後便對他們的食物充滿期待。於網上看到他們的 Kimchi Carbonara 備受好評,便一直很想試試。一試之下果然不負所望 😋。ESC 是一間位於天后的兩層 Cafe,落地玻璃和很高的樓底令這裡感覺很寬敞、舒適。而落地玻璃則令到這裡在不同的天氣都會帶給客人不同的感覺。Kimchi Carbonara果然不負所望 👍🏻,賣相十分吸引。Creamy 的醬汁加上泡菜酸辣的味道,居然配合得很好。Kimchi 的酸辣除了開胃外還令到整個意粉不會太膩,讚!Cappuccino ☕️以玻璃杯盛載著的 cappuccino 依舊有著漂亮的拉花。

Cappuccino ☕️
Cappuccino
$160 (早餐)
  • Kimchi Carbonara
2022-02-26 36 浏览
早排又凍又落雨,宅咗喺屋企幾日終於出街行下🤣依間位於天后嘅兩層cafe,空間感同採光度十足,舒服嘅環境令到生活節奏都放慢咗咁😚• All day breakfast 整體嚟講係一個水準唔錯嘅All day,蘑菇炒至乾身微焦,有濃烈嘅牛油香味,炒蛋夠滑身,煙肉鹹香脆口配搭塗滿牛油嘅鬆脆多士,口感一流,仲有豬肉腸、煙三文魚、薯餅等好豐富🤤• Vegan soba $70健康輕盈又飽肚嘅選擇。喺蕎麥麵上面嘅配料有蕃茄同秋葵,本身其實仲有南瓜,不過我自己唔鐘意食就走咗南瓜~蕃茄有調味過就咁食味道都唔會寡,拌入濃稠麵豉汁食落更加豐富,醬汁帶少少酸幾開胃清新😌• Ovenbaked apple crumble caramel sauce $90一𢳂落去就聞到勁香嘅肉桂味,食落就冇聞落咁重肉桂味,同蘋果片清甜嘅味道融和,配合得好好,精粹在於面頭嘅crumble碎,鬆化富牛油香,一齊食好幸福😚• Hot chocolate $60凍冰冰嘅天氣最啱嚟一杯暖笠笠嘅熱朱,依杯熱朱真係唔講得笑,選用玻利維亞66%嘅黑朱古力,朱古力味香得嚟飲到有蜂蜜同花香味,唔覺得膩口反而仲幾fresh,值得encore🧡•
早排又凍又落雨,宅咗喺屋企幾日終於出街行下🤣

• All day breakfast

• Vegan soba $70

• Hot chocolate $60

• Hot cafe latte $45
esc一共有兩層,樓底好高,喺日光下做嘢幾chill幾舒服☀️ work-friendly坐得舒服之餘,嘢食嘢飲都幾唔錯🍝.🥓 Kimchi Carbonara 🍝 · $115.冇諗過個配搭咁好食咁夾🥳 泡菜酸酸辣辣幾開胃, 夾埋忌廉汁唔會太膩,夠creamy而且味道balance得啱啱好😌 意粉軟硬度適中,幾掛汁幾入味🍝 仲好足料,有唔少bacon同泡菜,整體口感層次幾豐富🥓.🍅 Shakshuka 🥘 · $115.第一次食北非蛋🥚熱鐵鍋裝住焗蕃茄半熟蛋配紅黃椒同洋蔥🧅 蕃茄味好鮮甜,夾埋兩隻流心蛋,整體夠moist夠juicy🤪 配薄脆嘅油酥餅食幾夾🫓.🍯 Brioche French Toast 🍞 · $90.兩塊french toast淋滿糖漿,面頭有層焦糖杏仁醬,有少少似creme brulee🍮伴碟仲有開心果cream,士多啤梨同藍莓🫐🍓 french toast軟綿綿咁,蛋香好濃,但覺得太淋太濕,texture有少少似麵包布甸🍞 但朋友幾鍾意佢夠moist🤪 超鍾意佢嘅開心果cream,雖然唔算好多cream,但開心果味好濃,仲有開心果碎增強口感🥳. 🍦 Café P
🥓 Kimchi Carbonara 🍝 · $115
🍅 Shakshuka 🥘 · $115
🍦 Café Pistacchio ☕️ · $60
好多開心果cream,cream好滑身,開心果味幾濃😚仲有唔少開心果碎,令口感層次更豐富💚 店員建議先試 1/3 cream,之後再撈埋espresso一齊飲☕️ 但可能因為擺咗一排,所以味道稍微過酸🥺
☕️ Hot/Iced Chocolate 🍫 · $60
採用咗玻利維亞66%黑朱古力,店員話特色係飲落帶淡淡茉莉花香,臨尾仲會有少少蜂蜜味🍯 朱古力味濃中帶甘,而且唔會好甜膩,幾好飲🍫
📍Esc 天后📍
2022-02-23 182 浏览
終於有機會嚟哩間bookmark咗好耐嘅cafe,每次睇相都被佢無敵嘅自然光🔆吸引,可惜我到訪嘅當日系全年最凍🥶嘅一日,兼夾細雨綿綿☔️,不過都無損我飲咖啡同食好西嘅熱情🔥。店內走水泥簡約風,仲有兩層,配上原色木長櫈同一絲藍調,超高樓底+(如果好天一定100分嘅)natural light🌿,打卡系絕對冇得輸。Salmon & Quinoa Salad 🥗(HKD115),沙律內容豐富,女仔當main dish食都足夠,健康嘅藜麥配上小蘑菇和柚子沙律,將一小匙沙律醮上青醬,放上餅乾食,可以帶出柚子沙律嘅清新口感☘️。三文魚外面煎得香脆,入面如果生D我諗口感會更好,要讚碟邊嘅咖哩醬料,真系將成件事提升咗一個層次👍🏻。Fish & Chips 🍟(HKD115),炸魚🐟分量慷慨,粉皮不會太厚,炸得金黃酥脆,而魚肉鮮嫩多汁,將炸魚外酥內嫩的靈魂帶出,老公話超得👍🏻。Brioche French Toast🥖 (HKD90),Brioche本身口感柔軟微甜,淨系塊麵包本身已經贏咗。店家切成方方正正嘅一塊,造型別緻,浸滿蛋漿🥚煎香,再用焦糖杏仁醬做topping,食落有D似麵包布丁。伴上雜莓🍓🫐,沾

Brioche French Toast🥖 (HKD90),Brioche本身口感柔軟微甜,淨系塊麵包本身已經贏咗。店家切成方方正正嘅一塊,造型別緻,浸滿蛋漿🥚煎香,再用焦糖杏仁醬做topping,食落有D似麵包布丁。伴上雜莓🍓🫐,沾上開心果cream,好多層次,每一口都系味覺嘅享受。哩碟下次可以再encore➕!

Homemade Churros with chocolate sauce🍫 (HKD80),新鮮整起,入口仲熱辣辣,肉桂味未入口已經聞到香氣,浸入融化嘅朱古力……忍吾住食咗兩條,減肥嘅事,今晚再諗吧😂!

☕️Mocha (HKD55),由66%玻利維亞黑朱古力🍫沖調,口感順滑濃郁,初入口是花果的微酸,細品是香甜的後調,與咖啡和奶泡完美平衡。

☕️Flat White (HKD45),正常發揮。

如果中午到訪,Lunch set仲包一杯50蚊內嘅飲品,好抵食🍴。餐廳離天后MTR5分鐘左右路程,位置便利,大家不妨留意下!
  • Grill salmon  with quinoa  salad
2022-02-20 24 浏览
兩層的咖啡店採用工業風格加上落地大玻璃令空間感大好多🥰.Kimchi Carbonara ($115)本身已經中意食Kimchi & Carbonara,佢將兩種配合埋一齊,剛剛好Kimchi的酸酸辣辣平均返Carbonara唔會過膩👍🏻.Esc Dirty ($50)這間店的Dirty係用左分離奶做個Base,糖&脂質比較高,水含量少,令到個奶會偏滑身&甜少少~整體會更加突顯咖啡&奶的味道,個人覺得幾值得一試🤤.Taste: 8/10
兩層的咖啡店採用工業風格加上落地大玻璃令空間感大好多🥰
Kimchi Carbonara ($115)
Esc Dirty ($50)
Taste: 8/10
2022-02-14 19 浏览
係天后有間樓高兩層既咖啡店,成間咖啡店採用左落地玻璃,光線十足,枱與枱之間唔會放得密密麻麻,坐得更自在Flat white杯奶啡好熱,熱到有d焫口,感覺溫度太高了,可能溫度較高,成杯奶味既甜感係差左d,好彩咖啡味香濃,奶泡亦打得好綿滑,拉花飲到尾都唔散,口感順滑Mini Lemon Tart個面用火槍燒過,檸檬撻都幾酸,酸度係足以令我打冷震,好彩我係食得酸既,再配啖咖啡,成件事就好match 我無留意星期一至五既關門時間原來係5:30pm,我差唔多5pm先到,由原本好chill變左好趕,下次真係要早d黎先得啦

Flat white

Mini Lemon Tart

2022-02-14 349 浏览
Esc 是一間位於天后,裝修走工業風的兩層 Cafe ☕。由於店舖前部分是用落地玻璃,加上很高的樓底及門口旁邊的樓梯,空間感及光度極佳。一進店,店員安排好入座後即奉上餐牌,簡單的介紹,有禮清楚而不累贅。最後更提醒一下選好後可到櫃枱點餐。今次試了一杯 house blend 的 cappuccino,朱古力和 Brioche French Toast。點餐過程店員還介紹了一下他們所用的朱古力豆的特色和風味。Cappuccino ☕️玻璃杯中的 cappuccino 有著漂亮的拉花,再用一個金屬盤盛載著,別有一種風味。Iced Chocolate 🥤正如店員介紹中提及,這樣朱古力帶點微酸,喝下去不會覺得太甜。酸和甜帶出豐富的口感。Brioche French Toast 🍞這個真的有驚喜 😉。一只小小的黑色鐵鍋,擺放著色彩鮮艷的士多啤梨切片 🍓,藍莓 🫐,French Toast 和開心果醬。顏色的對比和擺盤都令人賞心悅目。起初還擔心 Fresh Toast 加上焦糖杏仁 topping 出來的效果會很甜,但事實是甜度剛好。Fresh Toast 口感很軟熟,有豐富的蛋味 🥚。整體配搭得很好
Esc 是一間位於天后,裝修走工業風的兩層 Cafe ☕。

Cappuccino ☕️
Cappuccino H.B.

Iced Chocolate 🥤

Brioche French Toast 🍞
起初還擔心 Fresh Toast 加上焦糖杏仁 topping 出來的效果會很甜,但事實是甜度剛好。Fresh Toast 口感很軟熟,有豐富的蛋味 🥚。整體配搭得很好 😋。
Brioche French Toast

— — — — — —

— — — — — —
2022-02-13
$100 (早餐)
Cappuccino H.B.
Brioche French Toast