| ᴇsᴄ天后兩層高 空間感十足慢活咖啡店☕️店名Esc係Escape既意思 坐入去真係有一種逃離既感覺 好舒服好chill🍃店員服務態度亦十分好 會詳細咁同你介紹杯咖啡仲有值得一讚既係偷聽到我杯咖啡個拉花崩左🤣佢地即刻沖過一杯比我 真係一啲都唔馬虎!Weekday Set 平日lunch set包一杯$50或以下既飲品 或者可以補差價嗌其他飲品 都算係幾抵食Kimchi Carbonara ($115)好特別既配搭🤤carbonara加上泡菜 估唔到係咁夾✨意粉好creamy 每一條意粉都沾上左carbonara sauce 味道濃郁 加上酸辣既泡菜令到成件事好balance ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10Mocha (+5)呢度既mocha用左66%黑朱古力 好似飲緊一杯好濃既chocolate 味道帶點微酸 口感亦好順滑 好飲🤎ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10
| ᴇsᴄ

天后兩層高 空間感十足慢活咖啡店☕️
店員服務態度亦十分好 會詳細咁同你介紹杯咖啡
仲有值得一讚既係偷聽到我杯咖啡個拉花崩左🤣
佢地即刻沖過一杯比我 真係一啲都唔馬虎!

Weekday Set

Kimchi Carbonara ($115)

好特別既配搭🤤carbonara加上泡菜 估唔到係咁夾✨

ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10

Mocha (+5)

呢度既mocha用左66%黑朱古力
好似飲緊一杯好濃既chocolate 味道帶點微酸
口感亦好順滑 好飲🤎

ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10
"𝐶𝑎𝑓𝑒𝑠 𝑏𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑏𝑎𝑐𝑘 𝑜𝑙𝑑 𝑚𝑒𝑚𝑜𝑟𝑖𝑒𝑠."依幾年大家都攰啦 😩 每日睇住垃圾政府 搞到個疫情同社會越嚟越亂再加上自己生活上嘅難題 我哋都要學識將壓力動態清零啊💪雖然冇得禁個「ESC」制就逃離依個繁忙都市但今次同大家去到銅鑼灣一間靚靚cafe避世~ESC☺️Cafe環境相當有特色🤠樸素工業風 又靚又舒服設有兩層 極具空間感😚 令人心曠神怡非常適合大家去打下卡或者放鬆下👍==============================〖 𝕂𝕚𝕞𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒🇰🇷🍝 〗💰115卡邦尼意粉大家食得多🤪加左泡菜大家又試過未呢?除咗卡邦尼醬外 入味嘅泡菜為意粉添了多一份層次👍 酸酸辣辣嘅味道 夠晒開胃🤤一路食一路細味品嘗泡菜幻想有個oppa 🧑🏼陪緊自己食💕可惜張開雙眼竟然係鄒生😩⋯⋯〖 𝔹𝕣𝕚𝕠𝕔𝕙𝕖 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥🍓🍞 〗💰90極度推介依個法式多士啊😍😍多士焗得焦香脆口😚 面頭有啲糖霜 甜而不膩 食完一啖又一啖🥳裏面則類似軟綿嘅面包布丁質地👍依個法式多士充滿甜蜜嘅感覺 好似有一場幸福嘅邂逅咁❤️愛情同麵包🥯 你會點揀?😏食依個french toast 就可

依幾年大家都攰啦 😩
設有兩層 極具空間感😚 令人心曠神怡
非常適合大家去打下卡或者放鬆下👍

〖 𝕂𝕚𝕞𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒🇰🇷🍝 〗💰115
卡邦尼意粉大家食得多🤪
加左泡菜大家又試過未呢?
除咗卡邦尼醬外 入味嘅泡菜為意粉添了多一份層次👍

裏面則類似軟綿嘅面包布丁質地👍
依個法式多士充滿甜蜜嘅感覺 好似有一場幸福嘅邂逅咁❤️
愛情同麵包🥯 你會點揀?😏
食依個french toast 就可以兩樣都兼收啦👏

〖 ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 ℂ𝕙𝕦𝕣𝕣𝕠𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕔𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖🍫〗💰80
依個係西班牙好出名嘅甜品小食來嫁🤩

鐘意飲奶味嘅建議你要飲依杯Dirty 👍
奶經過分解 抽走晒多餘啲水份 剩番糖脂😚
所以飲落更creamy 更綿滑🤤
慢慢品嚐 任由兩個layer 唔同嘅口感衝擊嘴巴😍

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10

🔅Follow @hknous.foodie

🔍 店舖資料
☕️ 𝗘𝘀𝗰
📍 銅鑼灣永興街7號地下及1樓
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟭:𝟯𝟬-𝟭𝟱:𝟯𝟬, 𝟭𝟴:𝟬𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
☎️ 𝟵𝟲𝟴𝟰 𝟬𝟴𝟯𝟴 𝘄𝗵𝗮𝘁𝘀𝗮𝗽𝗽

想搵同類型嘅餐廳🍴👇🏻
#eatwithnous_cafe
#eatwithnous_銅鑼灣

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodporn #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #hkdaily #hkdesserts #foodoftheday #tea #Café #美食 #相機食先 #意粉 #咖啡 #吃貨 #打卡 #手機食先 #銅鑼灣美食 #小店
  • Brioche French Toast
𓈒𓏸𓐍名為【Esc】的 cafe在忙碌紛擾的銅鑼灣旁提供了一個讓人escape 喘息的空間在天后佔地兩層 樓底高空間感大Lunch set抵食 而且食物質素高店員也非常友善和親切對餐點和咖啡的提問也會溫柔地慢慢解答Shashuka好好吃呢 香氣四溢 番茄 洋蔥 再加了paprika孜然和等辛香料配上酥油餅 有飽足感但不膩用熱鐵鍋奉上 剛到桌時仍然熱得冒氣泡呢香辣大蝦扁意粉 同樣以番茄作主調加了一點香草 蝦子煮得爽脆 讓人一口接一口令人驚喜的Brioche French toast 麵包體沾滿蛋液 微焦脆的邊緣 配上莓果 酸甜平衡十分特別的cafe pistacchio!是加了開心果泡沫的espresso綿密香甜 店員指導先嚐嚐泡沫再將其與咖啡混合讓咖啡多了一分香氣(如果喝不慣espresso的人請多留意)這次選了哥倫比亞的手沖咖啡 喝到香甜的荔枝味 令人驚喜農曆新年之後就會用一批新的咖啡豆期待回訪試試新口味!𓈒𓏸𓐍
𓈒𓏸𓐍

令人驚喜的Brioche French toast
麵包體沾滿蛋液 微焦脆的邊緣
配上莓果 酸甜平衡
Cafe  pistachio

十分特別的cafe pistacchio!
是加了開心果泡沫的espresso
綿密香甜 店員指導先嚐嚐泡沫再將其與咖啡混合
讓咖啡多了一分香氣
(如果喝不慣espresso的人請多留意)

這次選了哥倫比亞的手沖咖啡 喝到香甜的荔枝味 令人驚喜
農曆新年之後就會用一批新的咖啡豆
期待回訪試試新口味!

𓈒𓏸𓐍
《ᴇꜱᴄ》𓃠 𓏰 陰天的星期六 𓏰 / 沒有日光加持下的coffee hopping /————————————ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴛʏʟᴇ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ $105還可以選keto的一款奄列內X煙肉、腸仔、蘑菇、芝士 另有脆脆薯餅作伴碟滿滿的餡料 可以一試 !!————————————ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴀɴᴅ Qᴜɪɴᴏᴀ ꜱᴀʟᴀᴅ $115藜麥沙拉配三文魚聽起來很健康藜麥呈米形粉 加入柚子元素 富有口感 三文魚稍微ᴏᴠᴇʀᴄᴏᴏᴋᴇᴅ 了小小可蘸旁邊的咖哩汁增加味道~比較創新的菜式 ————————————ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ $90哈哈 可以說是為了這個甜品而來的用熱鐵鍋奉上 上桌時就聞到陣陣蛋香味外面是一層微微燒焦的焦糖杏仁醬麵包XX地沾滿蛋液咬下去是綿密鬆軟的麵包體把糖漿 ᴍɪx ʙᴇʀʀɪᴇs ᴘɪꜱᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴄʀᴇᴀᴍ 混合一起吃 酸甜度取得平衡小小的兩塊兩下子便吃完 想追加~————————————𓊸 ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $60原來ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴛᴇᴀ ᴀɴᴅ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ 都可以沖出ʟᴀᴛᴛᴇ 特別的口味當然要試一試
《ᴇꜱᴄ》𓃠 𓏰 陰天的星期六 𓏰
/ 沒有日光加持下的coffee hopping /

ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴛʏʟᴇ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ $105
還可以選keto的一款
奄列內X煙肉、腸仔、蘑菇、芝士
另有脆脆薯餅作伴碟
滿滿的餡料 可以一試 !!
ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴛʏʟᴇ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ

ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴀɴᴅ Qᴜɪɴᴏᴀ ꜱᴀʟᴀᴅ $115
藜麥沙拉配三文魚聽起來很健康
藜麥呈米形粉 加入柚子元素 富有口感
三文魚稍微ᴏᴠᴇʀᴄᴏᴏᴋᴇᴅ 了小小
可蘸旁邊的咖哩汁增加味道~
比較創新的菜式

外面是一層微微燒焦的焦糖杏仁醬
麵包XX地沾滿蛋液
咬下去是綿密鬆軟的麵包體
酸甜度取得平衡
小小的兩塊兩下子便吃完 想追加~
ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ
ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ

𓊸 ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $60
特別的口味當然要試一試 又幾有驚喜啵
茶味唔算話好重 但一定飲到ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴛᴇᴀ 味而且好滑
ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

𓊸 ᴄᴀꜰᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ $55
朋友點這杯大讚朱古力味獨特
略帶微酸 帶杏甫 杏仁味
ᴄᴀꜰᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ

兩杯的拉花都好好看 : )
都是我們愛喝的口味 不錯喝 !
聞說這家的意粉還不錯 有機會再來試試
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ
♥ ᴋʏᴏᴛᴏ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
天后隱世啡店ESC一直係我口袋優質啡店名單之內,已經不止一次到訪享受佢地精品咖啡同美食。特別喜歡ESC既環境寧靜,兩層高落地大玻璃日光十足,水泥工業簡約風設計地方闊落。一杯靚啡加舒適既地方,已經吸引到不少識途啡客光顧。Café日間係咖啡店,晚上另外有位置做酒吧,不過呢排疫情嚴峻應該暫時唔會開住了。.Shakshuka 💲115⭐️4/5餐廳推介我一定要試一下佢地招牌菜之一既Shakshuka。異國美食Shakshuka其實係中東地區流行傳統早餐之一,有人叫佢做「北非蛋」,或者直接講其實係焗蕃茄半熟蛋配麵包/油酥餅等等一齊享用。用平底鐵鍋剛剛焗好既北非蛋熱辣辣,濃濃既蕃茄香氣四溢,食落去蕃茄同紅椒味幾重,酸甜適中有層次。焗完既水波蛋依然係流心狀態,配埋薄餅一齊享用開心醒胃。.Kimchi Carbonara 💲115⭐️4.2/5Café 主食選擇不少,Kimchi Carbonara係呢到必回既名物之一。泡菜卡邦里意粉擺盤靚,打卡一流,泡菜煙肉份量不少味道香濃,忌廉幼滑濕潤,意粉彈牙。微辣意粉醒胃,每次到訪必點每次翻單。.Ovenbaked Apple Crumble Caramel Sa
Shakshuka 💲115
⭐️4/5
Kimchi Carbonara 💲115
⭐️4.2/5
Ovenbaked Apple Crumble Caramel Sauce 💲90
⭐️4/5
ESC出品既甜品甚有水準,因為已經試過佢地招牌既法式西多,店員推薦我地可以試埋佢地既烤蘋果金寶。經過焦糖同肉桂處理既蘋果,酸甜惹味。混上麵包糠狀既金寶中和左焦糖蘋果既甜膩,一個人食一份都唔會太多。
Hand Drip Coffee
Cappuccino
啡師介紹點左黎自Costa Rica 經日灑處理咖啡豆,咖啡帶有微微既果香,酸度不強,味道平衡。
總結:食物咖啡出品皆用心,周末午飯後非繁忙時間到訪咖啡店,全店滿座人流比想像中多好不熱鬧。定期回訪系列。
不專業食評nei.foodie
Hand  Drip
Hand  Drip
2022-01-22 22 浏览
今日行過天后,嚟咗呢一間兩層高cafe,俾佢嘅設計吸引咗,所以入嚟試吓。設計以灰色調為主,再加入木系嘅元素上下兩層都有落地大玻璃彩光度非常之好而且樓底好高,完全冇壓迫感就算你瘋狂打卡都唔會影響到隔離😂Cafe提供唔同既熟食、輕食,仲有手沖咖啡Shakshuka 北非香辣番茄焗蛋係用洋蔥蕃茄、紅椒、香料等煮成濃郁的醬汁,再加入雞蛋煮至半熟狀態,再配薄餅一起吃個醬好好食,有濃郁嘅蕃茄味,帶有少少辣,就咁食都唔會過鹹ChurrosChurros外層香脆,內裏好鬆化,仲有一少少濕潤配埋個朱古力醬真係好唔錯令我仲試埋佢哋嘅手沖咖啡Panama 🇵🇦Costa Rica 🇨🇷 飲落去非常之唔錯,有前、中、後段嘅味道,兩種都各有特色💛💛
設計以灰色調為主,再加入木系嘅元素

上下兩層都有落地大玻璃
彩光度非常之好
而且樓底好高,完全冇壓迫感
就算你瘋狂打卡都唔會影響到隔離😂

Cafe提供唔同既熟食、輕食,仲有手沖咖啡

Shakshuka 北非香辣番茄焗蛋
個醬好好食,有濃郁嘅蕃茄味,帶有少少辣,就咁食都唔會過鹹

Churros
Churros外層香脆,內裏好鬆化,仲有一少少濕潤
配埋個朱古力醬真係好唔錯

令我仲試埋佢哋嘅手沖咖啡
Panama 🇵🇦
Costa Rica 🇨🇷
飲落去非常之唔錯,有前、中、後段嘅味道,兩種都各有特色💛💛
2022-01-19 220 浏览
之前見到好多人介紹呢間雙層咖啡店Esc🤍終於去左食啦☕️ 有lunch set幾抵食!呢道採用工業風設計~落地玻璃同埋高樓底令到空間感好大😍 入面仲有個隱世whisky bar夜晚會開🥃 仲有food menu 😍食物質素幾好✨店員好有禮貌,用心介紹菜式🤩食得出佢哋用心之作,推薦大家一定要黎🥰 仲要係pet-friendly 嫁🐶Kimchi carbonara $115黎得個個都話必食kimchi carbonara🍝 個配搭真係好有gimmick 而且食落比想像中更夾!好creamy好開胃🤤Summer bowl $85店員推介Summer bowl🥙 上枱見到勁多配料既沙律真係勁抵食😦有齊牛油果、雞胸肉、煙三文魚同埋做base既車厘茄、沙律菜同埋雞蛋🥚店員提供黑醋同橄欖油😍 食材好新鮮食落好refreshing !Brioche French toast $90食埋用鑊仔上既French toast就大滿足😆 食落口感鬆軟☺️ 雖然係濕身左少少,但食落口感似麵包布甸都幾好食丫🤣 面層既焦糖杏仁cream好好食😚 仲配埋開心果醬好特別🤩 Homemade Churros with c

呢道採用工業風設計~落地玻璃同埋高樓底令到空間感好大😍

入面仲有個隱世whisky bar夜晚會開🥃
仲有food menu 😍

Kimchi carbonara $115
黎得個個都話必食kimchi carbonara🍝

Summer bowl $85

Brioche French toast $90
食埋用鑊仔上既French toast就大滿足😆

Homemade Churros with chocolate sauce $80
坐左成個下晝,之後再叫埋churros 🤤即叫即炸,沾滿左肉桂糖,點埋朱古力醬一齊食真係好邪惡😂

Mocha $55 | Cappuccino $45
飲品方面特別推介佢哋既hot cafe mocha✨
佢哋嘅Chocolate base係玻利維亞單品66度嘅dark chocolate 😍 飲落味道帶微酸~
仲有陣陣茉莉花、杏脯同蜜糖嘅香氣✨
朋友點嘅hot cappuccino 同樣入口順滑細膩🤤

Menu :

2022-01-10
  • Summer  bowl
2022-01-16 34 浏览
位於天后樓高兩層的cafe 環境開揚裝修亦很簡潔 採光度十足下午到訪 自然光微微透入 正好可以享受一下冬日的陽光☀️座位與座位之間不會很逼夾 挺適合拿著電腦飲杯咖啡做野~💻.🔸𝘒𝘪𝘮𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 $115🔸第一次嘗泡菜同carbonara的配搭醬汁十分creamy 而搭上泡菜後不會太過膩 微微酸辣的泡菜 十分醒胃😚爽口泡菜的口感亦很討喜微辣的味道令人忍不住一口接一口❤️.🔸𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 $125🔸整體來說All Day 是做到該有的水準食物新鮮 份量亦很足夠🤘🏻但比起意粉就不算有很大的亮點~.🔸𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 $45🔸🔸𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $50🔸星期一至五有lunch set 包一杯$50飲品 ☕️仲有可愛美美的拉花個人覺得咖啡比起朱古力更吸引一點😛
位於天后樓高兩層的cafe 環境開揚

微辣的味道令人忍不住一口接一口❤️

🔸𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 $125🔸
整體來說All Day 是做到該有的水準
食物新鮮 份量亦很足夠🤘🏻
但比起意粉就不算有很大的亮點~

🔸𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 $45🔸
🔸𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 $50🔸
星期一至五有lunch set 包一杯$50飲品 ☕️
仲有可愛美美的拉花
個人覺得咖啡比起朱古力更吸引一點😛
二訪很 ᴄʜɪʟʟ 的隱世 ᴇsᴄ ❤上次初訪是週末的上午 獨個兒吃了個早餐這次跟友人安可則是來吃 ᴇᴀʀʟʏ ᴅɪɴɴᴇʀ !除了餐牌有更新 餐廳的佈局也不同了 : ) 門口從右邊搬到左邊 挪出了更大空間一樓這次還是沒有開放 剛到達時地下差不多客滿剩下窗邊的 2 張桌 下午的時分都比較曬呢之後有空桌 店員很 ɴɪᴄᴇ 幫我們調回裡面 貼心 💕𓋪 𝘒𝘪𝘮𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢𓋪 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘘𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥𓋪 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵𓎾 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( 𝘖𝘢𝘵 𝘔𝘪𝘭𝘬 )𓎾 𝘊𝘢𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦因為 ᴇᴀʀʟʏ ᴅɪɴɴᴇʀ 又怕吃不完 所以點了一份主菜一份輕量一點的沙拉跟甜點 : ) 辛奇卡邦尼應該是最近見過最創新的卡邦尼口味了!本來預想是比較鹹的重口味 但並沒有!卡邦尼甜甜又 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的質感中和了辛奇的鹹辣不餓的我們也默默清盤了 .___. 點了一份特別的藜麥沙拉配三文魚藜麥 米形粉 配上柚子而成的沙拉 清新又富有口感 很創新的組合!煎得剛好的三文魚肉也嫩嫩的呢旁邊還有一點點咖哩汁伴碟增加味道 ~ 甜點是必點的布里歐 上桌就聞

二訪很 ᴄʜɪʟʟ 的隱世 ᴇsᴄ ❤
上次初訪是週末的上午 獨個兒吃了個早餐
這次跟友人安可則是來吃 ᴇᴀʀʟʏ ᴅɪɴɴᴇʀ !

除了餐牌有更新 餐廳的佈局也不同了 : )
門口從右邊搬到左邊 挪出了更大空間
一樓這次還是沒有開放 剛到達時地下差不多客滿
剩下窗邊的 2 張桌 下午的時分都比較曬呢
之後有空桌 店員很 ɴɪᴄᴇ 幫我們調回裡面 貼心 💕

𓋪 𝘒𝘪𝘮𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢
𓋪 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘘𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
𓋪 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵
𓎾 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 ( 𝘖𝘢𝘵 𝘔𝘪𝘭𝘬 )
𓎾 𝘊𝘢𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

一份輕量一點的沙拉跟甜點 : )

辛奇卡邦尼應該是最近見過最創新的卡邦尼口味了!
本來預想是比較鹹的重口味 但並沒有!
卡邦尼甜甜又 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的質感中和了辛奇的鹹辣
不餓的我們也默默清盤了 .___.

點了一份特別的藜麥沙拉配三文魚
藜麥 米形粉 配上柚子而成的沙拉
清新又富有口感 很創新的組合!
煎得剛好的三文魚肉也嫩嫩的呢
旁邊還有一點點咖哩汁伴碟增加味道 ~

甜點是必點的布里歐 上桌就聞到很香呢💕
外層的焦糖杏仁醬燒得脆脆的
內裡的口感比較綿密 很有反差 : )
配上糖漿跟伴碟酸甜的 ᴍɪx ʙᴇʀʀɪᴇs
小小的兩塊卻是有大大的滿足!

友人點了平白轉 ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ
我則是點了拿鐵 兩杯的拉花都好好看 : )
而且都是我們愛喝的口味耶 不錯喝 !

二訪的印象還是超級不錯的喔
高質的餐點感受到咖啡店的製作用心啊 ❤
鐵飯腳問:「你估下呢間Cafe點解叫做Esc?」( 😴 眼訓到咩都唔想諗既我擰擰頭就算。)鐵飯腳繼續:「我估Esc同Escape有關……」我就一探究竟,問問店員,原來鐵飯腳既小聰明係岩架💯原來Cafe以外,仲有另一部分係Bar🍸叫做APE (可惜而家唔可以營業,慘🥺)𝙀𝙎𝘾 + 𝘼𝙋𝙀 = 𝙀𝙨𝙘𝙖𝙥𝙚 🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️老闆想營造一個可以令人遠離煩囂既空間~我就覺得好成功喇,透光度十足、闊落既空間,令到成個用膳時間都好舒服,好自然咁放慢左節奏🦥繼續探究精神,我地叫左幾款menu上標示住mouth-watering💦 既菜式,睇下係咪真係可以令我地流哂口水💁🏽‍♀️➿ 𝑲𝒊𝒎𝒄𝒉𝒊 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 ($115)我諗大家都同我一樣,平時食carbonara好怕膩到食唔哂成碟,但呢碟唔會👍🏼 呢度加左幾大量泡菜既carbonara依然做到應有既creamy,而且泡菜既辣味都中和左忌廉既膩~➿ 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑸𝒖𝒊𝒏𝒐𝒂 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 ($115) 係暖暖地既沙律啊,特別而有驚喜🤩 除左有紅藜麥同柚子之外,仲有混合左d米型意粉,所以口感好豐富啊!😋 三文魚柳可以蘸香草醬食,又可以蘸伴碟
鐵飯腳問:「你估下呢間Cafe點解叫做Esc?」
( 😴 眼訓到咩都唔想諗既我擰擰頭就算。)
鐵飯腳繼續:「我估Esc同Escape有關……」
我就一探究竟,問問店員,原來鐵飯腳既小聰明係岩架💯
𝙀𝙎𝘾 + 𝘼𝙋𝙀 = 𝙀𝙨𝙘𝙖𝙥𝙚 🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️
老闆想營造一個可以令人遠離煩囂既空間~

➿ 𝑲𝒊𝒎𝒄𝒉𝒊 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 ($115)

係暖暖地既沙律啊,特別而有驚喜🤩 除左有紅藜麥同柚子之外,仲有混合左d米型意粉,所以口感好豐富啊!😋 三文魚柳可以蘸香草醬食,又可以蘸伴碟既麵豉醬,連平日唔食所有熟魚既鐵飯腳都食到半條👏🏼 我個人就鍾意和風d既食法🇯🇵 點麵豉醬食多d!

➿ 𝑷𝒆𝒔𝒕𝒐 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑾𝒓𝒂𝒑 ($60)
鍾意佢既wrap皮薄薄地,均勻地烘至淺啡色,內餡既慢煮雞胸肉質嫩嫩der,份量多,配好香香料味既青醬,正啊🥰 仲有新鮮既雜綿沙律菜伴碟🥗 抵食!

➿ 𝑩𝒓𝒊𝒐𝒄𝒉𝒆 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 ($90)
見好多foodie都有叫,勁吸引,所以我都忍唔住叫左😆
法式西多外層微脆,內裡冧身似蛋糕質感🍰完完全全地沾滿蛋汁,所以重蛋香味🥚 好鍾意西多上吉士表面既焦糖脆脆,有厚度,而且面積幾大🤤 而且仲有自家製既開心果醬,一次滿足好多個願望啊✨✨

➿ 𝑺𝒊𝒏𝒈𝒍𝒆 𝑶𝒓𝒊𝒈𝒊𝒏 𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏𝒔 ($70)
有3款唔同既fruity咖啡豆揀,咖啡師好用心咁介紹比我地聽,我地最後揀左黎自哥斯達黎加既咖啡豆☕️
沖好之後,咖啡師又會主動同我地交流,講解下自己沖既時候著重既手法,教我地點樣去品嚐,非常貼心呢💕
呢杯手沖咖啡飲到兩個或以上既層次,放涼後有更濃既果香,血橙既酸味慢慢滲出,充滿在整個口腔內⋯⋯
🌟 欣賞咖啡師既認真,啡迷要去啊!

➿ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($60)
質感香滑,甜度適中,不錯喝的👍🏼
2022-01-10 171 浏览
Cafe樓高兩層,空間感大又寬闊,採光度十足,工業風設計簡約,給人一種悠閒舒適既感覺,好啱同朋友一齊去食野嘆啡🥰❀ Kimchi Carbonara 🍝平時好鍾意食泡菜,見到有泡菜卡邦尼就即刻叫嚟試下~意粉軟硬度適中,蘸上滿滿既醬汁好creamy😍 卡邦尼加入泡菜食落無咁膩,微辣又帶少少酸味,再配埋煙肉食好惹味,碟旁邊仲灑上辣椒粉,份量多又好味❀ Shakshuka 🍅上枱熱辣辣,依碟主要以蕃茄、紅黃椒及洋蔥製成醬汁,最啱配埋香脆既薄餅一齊食,酸甜又開胃🥰 切開水波蛋,蛋汁混合酸甜醬汁及酸忌廉,味道更有層次❀ Brioche French Toast 🍞依個French toast食落好有驚喜🥰 麵包煎得好香,充滿蛋香及牛油味,口感鬆軟綿密似食緊蛋糕。上面有一層焦糖薄脆及杏仁醬,旁邊亦有開心果忌廉及雜莓,香甜可口~❀ Chocolate 🍫好可愛既貓仔拉花😍 依杯朱古力選用玻利維亞66%黑朱古力豆,飲落朱古力味濃郁又帶少少酸味,整體唔會太甜膩,中意飲朱古力既不妨試下!❀ Matcha Latte 🍵依杯同樣有靚靚拉花✨ 入口順滑,奶味好香濃,與抹茶味道平衡得唔錯,味道微甜

❀ Kimchi Carbonara 🍝

❀ Shakshuka 🍅

❀ Brioche French Toast 🍞

❀ Chocolate 🍫

❀ Matcha Latte 🍵
下午茶
  • Shakshuka
  • Chocolate
Cafe越開越多,開始審美疲勞。今日反而back to Basic,找一間坐得舒服的咖啡店,靜靜享受16 ℃早晨下的Morning Sunshine。冬天的太陽是療癒的。天后的ESC位於永興街一個靜靜的角落,是兩層高的咖啡店,空間闊落舒適。窗邊位置可以享受陽光。ꇹ Keto OmeletteKeto Omelette 是比較特別的。蛋白奄列包着牛油果、黃椒和蘆筍,旁邊有嫩滑的雞胸肉。生酮的朋友仔可以一試。ꇹ Salmon Capers Spaghetti 這個意粉非常好吃,三文魚配酸酸甜甜的車厘茄乃是不敗組合。ꇹ All Day Breakfast All Day Breakfast 分量非常巨大!而且每樣食物都是熱辣辣上枱。(在冬天吃到凍的ADB真的會很sad . ֑ . 你懂得)特別欣賞脆卜卜的Hash Brown和Bacon!絕對不是預先整好再加熱的,非常優質。ꇹ Americano & Latte咖啡用了Ethiopia+Columbia+Brazil+Indonesia 的拼配豆House Blend,黑咖啡入口橘子感重,中段有點錫蘭茶風味,after taste帶點辛辣。奶啡
Cafe越開越多,開始審美疲勞。

享受陽光。

ꇹ Keto Omelette

Keto Omelette

ꇹ Salmon Capers Spaghetti
這個意粉非常好吃,三文魚配酸酸甜甜的車厘茄乃是不敗組合。

ꇹ All Day Breakfast

All Day Breakfast

ꇹ Americano & Latte
咖啡用了Ethiopia+Columbia+Brazil+Indonesia 的拼配豆House Blend,黑咖啡入口橘子感重,中段有點錫蘭茶風味,after taste帶點辛辣。奶啡則帶點乳酪味,酸味較重。
📸

Americano & Latte
Keto Omelette + Salmon Capers Spaghetti + All Day Breakfast

2022-01-02
早餐
Keto Omelette
All Day Breakfast
Americano & Latte
2021-12-30 38 浏览
樓上有太陽照入嚟影相好靚😍BRIOCHE FRENCH TOAST $90呢個店主話用咗鮮奶蛋黃牛奶廿四小時浸住個吐司,加上堅持要即整,唔會整定先,再加啲焦糖外層脆香🤗必叫!Flat white$4512-2pm 有set韓式泡菜卡邦尼意粉+ matcha latte $125卡邦尼好好食,味道好多層次,旁邊仲有啲辣椒粉鍾意食辣可以加少少食,仲惹味🥰
樓上有太陽照入嚟影相好靚😍

BRIOCHE FRENCH TOAST $90

Flat white$45

12-2pm 有set
韓式泡菜卡邦尼意粉+ matcha latte $125

2021-12-30 28 浏览
📌 Esc~天后今次嚟到天后呢間兩層高嘅咖啡店😙工業風嘅裝修 格調簡約人流相對上冇咁高 唔使同人迫好正👻喺地鐵站行幾分鐘就到 位置方便今次坐喺二樓有落地大玻璃 採光度十足☀️地方亦都好闊落 而且係寵物友善餐廳🐶有Wi-Fi提供 地方寧靜舒適😌非常適合過嚟做嘢嘆啡~食物方面以西式餐點為主 選擇多元化值得一讚係店員服務態度非常好 抵讚👍🏻1️⃣ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟴𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)首先賣相已經非常吸引 非常豐富😍色彩繽紛 打卡一流📸入邊有雞胸肉、煙三文魚、蕃茄、沙律菜、雞蛋同牛油果🥑店員仲會附上橄欖油和醋食落健康又清新🥗2️⃣ 𝗕𝗿𝗶𝗼𝗰𝗵𝗲 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)唔少得要食埋甜品法式多士😋用咗煎鍋上枱 一共有兩嚿牛油味好香濃 質感較淋🧈焦糖脆面 甜度較高可以點上旁邊的開心果忌廉 同生果一齊食😜3️⃣ 𝗞𝗶𝗺𝗰𝗵𝗶 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 $𝟭𝟭𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)呢個意粉擺盤都好靚 份量適中🤩泡菜味濃 食落好惹味👅意粉彈牙 忌廉亦都唔會好膩味道配搭很不錯 推介!4️⃣ 𝗖𝗼𝗹𝗼𝗺𝗯𝗶𝗮 𝗛𝗮𝗻𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽 $𝟳𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)作為精品咖啡店梗係要試埋佢哋嘅手沖☕️今次揀咗嚟自哥倫
📌 Esc~天后

今次嚟到天后呢間兩層高嘅咖啡店😙
工業風嘅裝修 格調簡約
人流相對上冇咁高 唔使同人迫好正👻
喺地鐵站行幾分鐘就到 位置方便
今次坐喺二樓有落地大玻璃 採光度十足☀️
地方亦都好闊落 而且係寵物友善餐廳🐶
有Wi-Fi提供 地方寧靜舒適😌
非常適合過嚟做嘢嘆啡~
食物方面以西式餐點為主 選擇多元化
值得一讚係店員服務態度非常好 抵讚👍🏻

1️⃣ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟴𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
首先賣相已經非常吸引 非常豐富😍
色彩繽紛 打卡一流📸
入邊有雞胸肉、煙三文魚、蕃茄、沙律菜、雞蛋同牛油果🥑
店員仲會附上橄欖油和醋

可以點上旁邊的開心果忌廉 同生果一齊食😜

呢個意粉擺盤都好靚 份量適中🤩
泡菜味濃 食落好惹味👅
意粉彈牙 忌廉亦都唔會好膩
味道配搭很不錯 推介!

作為精品咖啡店梗係要試埋佢哋嘅手沖☕️
今次揀咗嚟自哥倫比亞嘅House Blend豆
甜味較重 偏向fruity👈🏻
一開始入口帶蘋果荔枝杏桃嘅味道
Aftertaste有橙乾嘅味道🍊

5️⃣ 𝗛𝗼𝘁 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟲𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
呢杯飲品畫咗一隻貓貓嘅拉花 很可愛😸

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: Esc
📍: 銅鑼灣永興街7號地下及1樓
🔍: 07:30-17:30 (Mon-Fri); 08:30-18:00(Sat-Sun)

☟ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie天后
☟同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
餐廳樓高2層, 位置都好寬闊, 樓底高, 空間感十足, 用上落地大玻璃, 中午自然光透入, 岩曬鍾意同陽光玩遊戲既朋友🌞 🍴ᴍᴀɪɴ· Shakshuka $115﹟用煎pan呈上, 料方面十足, 充滿peppers, 肉醬, 洋蔥, 仲有2大隻水波蛋, 一𠝹開係流心架, 整體味道酸酸辣辣🥰 另外配有一口size既印度薄餅比大家沾黎食, 欣賞啲薄餅keep到脆口的🙌🍴ᴍᴀɪɴ· Salmon Capers Spaghetti $115﹟意粉既軟硬度剛剛好!每條意粉都沾滿醬汁😛三文魚不是用煙燻的, 係整熟左架, 而份量都好慷慨😉 整體味道酸酸的, 十分之開胃😍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Brioche French Toast $90﹟依個西多真係做得非常有驚喜地出色‼️麵包煎至微焦, 口感綿密紮實, 唔會話浸到勁淋咁一pat野, 食落充滿住雞蛋同牛油香氣🥰面頭仲鋪上焦糖杏仁醬, 旁邊更配有水果同埋開心果味既cream💚👍一個甜品有多重層次享受🕺🏻🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Hot Mocha $60﹟以66% dark chocolate調製, 飲落朱古力味道濃郁亦帶點fruity風味😙•••🥤 ᴅʀɪɴ

🍴ᴍᴀɪɴ· Shakshuka $115

🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Hot Mocha $60
•••
🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Esc Dirty $60
﹟佢地既dirty用左分離奶, 即係當中既水份含量會比較少, 變相飲落口感會再creamy d同埋香濃啲😉