夏天逛街逛到又熱又累的時候,最適合就是來杯清暑冷飲。Flamingo Bloom 一向是我喜歡的選擇之一。點了一杯紅柚油切烏龍加珍珠,不用等太久便拿到飲品。半個紅柚浸淫在油切烏龍茶裡,令到本來清爽的烏龍加添了一點酸甜。忘了點半糖度,但幸好全糖也沒有太甜,可以接受。白色的珍珠口感煙韌,只是有部分的珍珠黏在一起比較難用飲管吃到。本人太快把茶喝掉,剩下蠻多珍珠在杯底。幸好我坐在店裡可以打開蓋子來吃珍珠,不然走在街上的話我應該只會把它扔掉,白白浪費了。雖然crafted floral tea 是好喝的,但價錢確實比其他飲品店貴,是一個考慮因素。

2018-07-17 178 浏览
就咁睇鋪面真係唔會估到佢賣緊台式飲品,因為紅鶴通常係外國風格既decoration今次叫左一熱一凍既野飲,一杯熱珍珠茉莉綠茶,一杯凍紅柚油切烏龍整體有少少偏甜,珍珠做得幾好,有咬口,又唔會太硬太淋,茉莉綠茶就正正常常😆又估唔到同d珍珠會咁夾凍紅柚油切烏龍都係預期中既味道,又唔係話超好飲,但都水準之上,有d果肉食下,感覺真材實料~
2018-07-17 150 浏览
叫了奶蓋草莓茉莉,茶味淡,無奶味,少少士多啤梨味,店舖好有特色,如將心思加入飲品會較好,價錢比其他飲品店略貴,應該間中抽樣試味,保持品質,以免比其他品牌飲品貴但質量又比人差。
2018-06-25 172 浏览
注文は、期間限定の、Smashed Peaches X jasmine tips green 蜜桃茉莉綠茶 39HK$フラミンゴをモチーフにした内装、アイテム、オブジェがインパクトあるお店です。ドリンクはベースのお茶と果物のミックスドリンク。今まで飲んだことのない苦さと甘さと酸っぱさが同時にくる飲み物でした。暑い香港の町歩きでは是非オススメです
注文は、

2018-06-09
2018-06-24 100 浏览
Flamingo bloom, when first opened in Central, was one of my favorite drink shops. The cup was so beautifully and designed, the tea balanced very well with milk and the bobas were chewy and not too sweet. At that time I would bring several cups of tea fromCentral back to Kowloon for my family. I went to this TST branch with my family after Father’s Day dinner. We had chrysanthemum tea with boba, oolong tea with boba and watermelon & lemon tea. The watermelon one was very refreshing. I never knew

The watermelon one was very refreshing. I never knew adding lemon would be such a good idea! But the two with boba were totally degraded by the VERY HARD and too sweet bobas!!
We talked to the staff and they just said it was the usual chewy level of their boba, which I knew was untrue. Luckily they later offered to change the bobas to aloe vera pieces so that my dad could enjoy his drink more. But the whole drinks were still a big too sweet for us. Also, my favorite 媟蘭茶 was no longer available.

Once branches are opened, quality deteriorates. This shop is no exception unfortunately.
2018-06-18
$30 (宵夜)
2018-06-03 248 浏览
今日去左歷史博物館睇展覽,經過尖沙嘴,發現左一間好特別的cafe,而且價格都好便宜。門口有一隻粉紅的鵝公仔,好得意!於是吸引左我試一試,原來係賣台式飲品。選擇都好多,而且仲可以加錢買三明治或者多士。店內的佈置都好靚,好有夏日的感覺,加上粉紅色的小鵝,好適合拍照。店內的座位都幾多,等左一陣就有位。最後試左珍珠茉莉綠茶,綠茶味都幾濃,有清新的感覺,好適合夏天,暑氣全消。而且的珍珠都好好食,唔會好硬,煮得岩岩好!如果喜歡照相的朋友一定要去試下,可以飲野休息下之外,仲可以照下相!
剛巧途經人氣網紅店, 見下午時段人煙稀少, 正適合朝聖一番, 踏進店第一步已經感覺被flamingos包圍了 😊😊😊 蜜糖雪梨綠茶 $39 + 珍珠 $5 (配套餐) 鹹牛肉芝味多 + 燉蛋 $49餐廳環境很吸引, 處處都是影相位, 很適合喜歡拍照的香港女生, 在場有9成食客也是拍照多於進食。話雖如此, 餐廳食物的水準也不錯的, 我點的飲品採用天然食材, 健康滋潤。食物方面多士烘得脆脆的, 芝士混合鹹牛肉很惹味, 只是價錢有點小貴就是了。

蜜糖雪梨綠茶 $39 + 珍珠 $5
(配套餐) 鹹牛肉芝味多 + 燉蛋 $49

蜜糖雪梨綠茶
鹹牛肉芝味多 + 燉蛋
蜜糖雪梨綠茶
鹹牛肉芝味多 + 燉蛋
2018-03-18 237 浏览
Flamingo Bloom環境舒適,地點方便,特別適合兩三個朋友聊天,或是行街走得很累來歇一歇。整間店面都很適合拍照呃like,特別是紅鶴加大塊綠葉,整個畫面美極了!落單時前面沒有其他客人,但是職員並沒有馬上落單,不知道在等什麼。雖然是即叫即製,但是由付款到調好飲品的時間很短,值得一讚。熱奶蓋油切烏龍加珍珠第一口的感覺就是太太太甜了!平時不是瘋狂嗜甜的話,記得要少甜!珍珠算是大珠,煙韌而不黏,比起其他連鎖台式飲品店的珍珠都要好吃!烏龍茶味不太夠,再濃一點會更加突出。奶蓋綿但不算密,如果淨吃奶蓋會有少少咸味,與其他台式飲品店的奶蓋比較,其實差不多。跟貢茶比較,還輸在一個濃字。作為熱飲,它算偏熱,但未至於熱到不能入口。其實奶蓋的熱飲製作是比較難控制得好,下面的飲品要熱但上面的奶蓋要凍,到客人手上混合起來就未必有奶蓋的味道,此杯正正有這個問題,而且價錢一點也不親民,相比其他台式飲品店,性價比很低。

雖然是即叫即製,但是由付款到調好飲品的時間很短,值得一讚。

熱奶蓋油切烏龍加珍珠

烏龍茶味不太夠,再濃一點會更加突出。

2018-03-17 159 浏览
🍹#tagnshare尖沙咀篇……………………《超靚Flamingo • 台式飲品》💰$39 蜜桃茉莉綠茶蜜桃打出黎嘅花茶👍🏻好香既茉莉花味...綠茶味就唔算太出。💰$39 多果胎菊普洱雖然冇咩味道,但係新鮮水份量十足🍎...飲完一杯已經飽左,仲好解渴😎。😍其實肥妹係Flamingo(紅鶴)控,一見到呢間野全部都係Flamingo...我開心到顛左~~🙋🏻‍♀ . #FlamingoBloom#Flamingo #紅鶴#火烈鳥#台式飲品 ...……………………👧🏻肥妹小編.............................👇🏻地址👇🏻Flamingo Bloom尖沙咀金馬倫道18號萬勤商業大廈地舖 .……………………
🍹#tagnshare尖沙咀篇
……………………
《超靚Flamingo • 台式飲品》
💰$39 蜜桃茉莉綠茶
蜜桃打出黎嘅花茶👍🏻好香既茉莉花味...
綠茶味就唔算太出。
💰$39 多果胎菊普洱
雖然冇咩味道,但係新鮮水份量十足🍎...
飲完一杯已經飽左,仲好解渴😎。
#FlamingoBloom
#Flamingo #紅鶴
#火烈鳥
#台式飲品 .
..……………………
👧🏻肥妹小編
.............................
👇🏻地址👇🏻
Flamingo Bloom
尖沙咀金馬倫道18號萬勤商業大廈地舖 .
……………………
2018-03-15 170 浏览
人人都飲佢D水果茶加珍珠(我見佢D珍珠唔係黑色,唔知個味係點呢),我就飲『小鳳梨茉莉綠』。不嬲都好鐘食菠蘿,飲菠蘿特飲,平時係呢類飲品店好少見到有菠蘿味嘅野飲,見佢幾特別,就俾個機會佢啦。有得揀普通杯同原個菠蘿上,原個菠蘿當然係貴D,但都唔爭在啦,佢一杯雜果茶都要三十幾蚊,計落原個菠蘿好似仲抵。登登!就係咁嘅樣啦!佢將菠蘿入面D肉挖哂出黎,可能用左黎榨汁,所以係飲到菠蘿味嘅。平時D菠蘿特飲除左菠蘿味就係甜味,但佢入面係茉莉綠茶,所以多左份香味。茉莉加菠蘿都幾得意,唔會奇怪呀!面頭仲送左塊檸檬俾我,雖然係飲唔到有檸檬味~整體黎講個味都幾夾!可以encore!不過如果想飲就最好堂食(都算多位,唔洗等),因為個菠蘿太凹凸不平,佢又冇任何容器盛住個菠蘿,長期拎住隻手會痛~而且拎住成個菠蘿係街上面行,好似有D太引人目光了吧XD朋友加左錢要個flamingo水泡影呃like相,我都唔執書,借黎影下,雖然個菠蘿擺唔落XD 同埋係呢杯飲品先會有印左菠蘿嘅飲管!!!

小鳳梨茉莉綠

2018-03-09
2018-03-12 174 浏览
食到好飽但係仲想飲杯野,又飲唔落咖啡,見到附近有間賣茶嘅,就去左試下。見到佢主要賣黑茶、紅茶、綠茶同烏龍,全部都好中國feel。但係又會加唔同嘅水果或者鮮奶/奶蓋,中西fusion。聽個名就覺得有D怪,睇D圖都覺得OK嘅。不過我都係冇勇氣試太mix嘅茶,而且想消滯,所以揀左多果油切烏龍。一款水果嘅油切烏龍二十幾蚊,加多幾款水果變三十幾蚊,都幾貴下。不過佢唔係榨汁,係有原片水果放落去浸佢D味出黎,所以都ok嘅。一揭開個蓋,真係見到唔同水果,有蘋果、檸檬、西瓜等。飲一啖,覺得佢D茶幾好,好香烏龍味,但又唔會太澀太苦,加埋水果嘅香味,酸酸地甜甜地,幫助消化,唔會越飲越飽。飲到一半之後,D水果味越黎越凸出,雖然全部水果加埋一齊唔知點形容個味,咪就係水果味囉哈。飲哂D茶之後,我真係有食埋D水果,唔好嘥,不過D水果味已經出哂黎,所以好似食緊冇味嘅水果咁Anyway, 新派嘅(中X西式)水果茶係值得一試嘅!

多果油切烏龍

Anyway, 新派嘅(中X西式)水果茶係值得一試嘅!
2018-03-10
2018-03-09 186 浏览
在尖沙咀的繁榮街道裡,有一隻桃紅色的可愛大鴨水泡,牠總是坐在一間茶室的門口招呼每一位路人。而我,某晚經過的時候,被這隻可愛的大鴨吸引我進去坐坐吃個輕食晚餐了。這間時尚摩登的茶室,店名叫 Flamingo Bloom,就連名字都改得特別有型~粉紅、桃紅色的浮水小鴨,正正代表愛情、桃花、可愛,加上每隻小鴨的造型既卡通化,又簡潔有趣,正好俘虜萬千女士的心。桃紅鴨子們活在綠野森林裡,感覺輕鬆悠閒,很像到了熱帶雨林渡假一樣,而且奪目的色彩很有熱情青春感,更不時引來女士們拍照留念。店內的樓底相當高,空間感相當廣闊,設計既留有傳統中式茶室的風味,亦巧妙地加入時尚的元素,座位之間亦有較寬闊的空間,讓人感到舒服不壓迫。Flamingo Bloom 的茶飲,最令我印象深刻的,還是中國茶及新鮮水果的 fusion。我今次叫了這杯「多果油切烏龍 (加珍珠)」(台式珍珠加 $5),可說是中國茶、台式飲料及西式造型的藝術新配搭。當店員送上熱茶的時候,更連同桃紅浮水小鴨一起奉上,真的讓我十分驚喜~浮水小鴨中間可以給杯子放進去,把杯子拿開後,把小鴨捧在掌心,放在臉頰 selfie 一番,或者純粹觀賞,都會頓時放下當日

多果油切烏龍 (加珍珠)

浮水小鴨中間可以給杯子放進去,把杯子拿開後,把小鴨捧在掌心,放在臉頰 selfie 一番,或者純粹觀賞,都會頓時放下當日的壓力煩惱,所有少女心都馬上回來了,真的感到很療癒~

膠蓋上的活塞,不論是堂食還是外賣都不易倒瀉,讓客人相當放心。

杯身也貼上飲品的名稱,方便識別。

取出活塞後,可以隨意插上飲管。

這杯「多果油切烏龍 (加珍珠)」,暖暖的優烏龍茶裡,加入大量新鮮水果如西瓜、檸檬、香橙、蘋果等,味道既有鮮甜的果香,亦帶點甘香的烏龍茶香。據說這裡泡茶的溫度會維持在攝氏 98 度,確保茶飲溫度及味道的質素。而這裡的油切鳥龍茶系列,均選用優質台灣高山烏龍茶,而水果的配搭,以及珍珠的質感,都經過精心細選。

Bubble Waffles (配 2 球雪糕),這款港式懷舊小食雞蛋仔配雪糕,只係尖沙咀的分店至有咋!雪糕選擇多達 4 款口味:曲奇、牛奶朱古力、抹茶或士多啤梨,而我就揀了曲奇味和士多啤梨味雪糕。一底雞蛋仔加兩球雪糕,放在 sharp 醒的桃紅色花紋紙杯裡,再配以士多啤梨味百力滋和 Oero 餅碎,賣相認真呃 like!

之不過雞蛋仔和雪糕球放在一起,雞蛋仔雖然都有蛋香,但就變軟唔再脆口,而且稍嫌杯身稍高,用叉拮起一粒粒雞蛋仔,感覺唔太方便。
Bubble Waffles (2球雪糕)

Flamingo Bloom 臨近聖誕節時,已準備了一系列禮物套裝,包括精美的鴨仔環保袋,裝著日本直送的酒水果如蘋果、柚子、巨峰、蜜瓜、餅乾、紅酒等,體面得來亦讓收禮者留下深刻印象。
2017-11-27
多果油切烏龍 (加珍珠)
2018-03-08 88 浏览
得知Flamingo Bloom在尖沙咀開分店,得來一張贈飲券,已急不及待的嚷著要試,因為我看準了小紅鶴水泡而來!店舖內裏裝潢以熱帶雨林為主題,擺放了不少具代表性的紅鶴擺設,色彩奪目,甚為吸睛,實為客人提供了不少拍照「打咭」位!這店堅持天然、健康,以中國及台灣高山茶為茶底,配上水果、菊花、玫瑰...等,根據個人喜好製訂飲品。面對五花八門的餐牌,我又患上了選擇恐懼症,經店員的講解,我選擇了「奶蓋烏龍茶」!先打開蓋子,輕喝一口奶蓋,濃稠的奶白色奶蓋,入口順滑,甜度適中。再以飲管鑽入茶底,烏龍茶味不算太濃,入口帶點微微回甘。奶蓋與茶底互相溶合,令味道更具層次及質感!將傳統中國茶加入新元素,再配以新鮮水果,味道創新,不愧為新選擇!

再以飲管鑽入茶底,烏龍茶味不算太濃,入口帶點微微回甘。
奶蓋與茶底互相溶合,令味道更具層次及質感!

2018-03-01
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2018-03-02 138 浏览
本身見早排朋友成日係ig po紅鳥既相 已經心動動好想去試試同影相 但奈何係中環太遠 早排紅鳥風終於卷到尖沙咀 決定搵朋友一起去品嘗下平日行過見尖沙咀依間唔算多人 但今日都幾多客人 門口2個位都俾人坐左 惟有坐入去 店舖係自助式 即係去櫃臺買完 再自己出去拎 我同朋有都點左熱綠茶珍珠奶茶 睇落去好似熱飲個杯令過凍飲的呢🤦🏻‍♀️ 另外再點左個雪糕雞蛋囝(?) 1杯野飲加雪糕雞蛋囝$80有找 以尖沙咀既甜品店黎講 其實都已經唔算好貴 仲要有相影環境都算舒適美中不足係想問職員拎隻紅鳥影相都要俾錢先得 不過問左個令囝男職員 佢細細聲咁叫我地快d影 可惜太心急搞到影到好朦其實可以拎黎睇既menu 得野飲睇 冇野食睇 需要出櫃台先睇到 有小小唔方便 同埋野飲選擇唔算好多 都要諗左好耐先簡岩 另外 我地點既綠茶珍珠奶茶有d苦 好似冇乜糖咁 但係好多珍珠 咁講番影相位方面 其實影相都係圍繞紅鳥 門口位有個大紅鳥水抱可以影相 如果咁岩坐係門口紅鳥水抱後面既 仲可以影張好令既相 仲有入到去既牆 都可以影到令相整體黎講 其實間野黎一次都夠 因為野飲選擇唔算多 野食更加較少 閒聊影相倒係幾好

環境都算舒適

仲有入到去既牆 都可以影到令相

▶️以紅鶴為主題 本身中環分店移師到尖沙咀開店人氣高企Flamingo Bloom 😍▶️門口內有大型紅鶴救生圈 可以吸引人客拍照留為紀念😝▶️螢幕上顯示本店價錢 屏幕顯示單據號碼 方便取飲料🥤和食物😂▶️在收銀機前放满特別介紹 本店飲品 方便給客人選擇享用的😛▶️一到假日人們在這裹放鬆心情 享受朋友聊天 🤣▶️看見牆壁上貼著美麗的紅鶴 就忍不住拍照下來🤩▶️等侍飲品中 發現有八種不同茶葉 來自不同國家👻▶️見到有浪板 帶有美國夏威夷風格😛😛😛▶️最後點了玫瑰油切烏龍 飲完心情舒爽 下次飲熱ge...呵呵😌

▶️以紅鶴為主題 本身中環分店移師到尖沙咀開店
人氣高企Flamingo Bloom 😍