幾個同是六月份生日 的朋友相約一起慶祝 ,難得的缘份,一致讚成選擇友緣西餐廳',之前來過對他印象不錯…… 喜歡這的食物味道好 收費合理,小小的餐廳 擁有 落地玻璃沒 有侷促 感,座位適舒, 優雅的 水晶 吊燈散發出柔和燈光 增添了悠悠氣氛, 令人輕鬆舒服的享受這頓晚餐~ 今晚,我們更驚喜的是遇上了餐廳老板駐場親自熱誠招待, 見他整晚穿梭於每 張餐桌 之間, 他很nice! 他是澳洲華人,作風跟本地一些老板很不一樣,他也道出了 餐廳待客的宗旨 和態度, 豁達而健談! 與老板片刻的閑談,了觧了我們的口味和喜好,也推介了一些菜式给我們作參考, 很窩心的服務啊!談着~笑着~我們今晚的美食展開序幕了……首先是美味的蕃茄疏菜湯,……蕃茄味濃濃的帶着酸 酸甜甜的鮮味,很fresh!牛角包外脆 内鬆軟……蔬菜三文魚沙律……蔬菜夠新鲜,入口清爽,煙三文魚甘香軟滑,配合油醋醬汁,醒胃!幾位朋友都同樣爱吃牛,所以每人一份……烤美國頂級肉眼扒 /$ 228各自配 以黑椒汁和燒汁等。十安士 的肉眼扒 份量十足,切開呈現 出粉红色嬌嫩的肉質, 很juicy!而外面燒得脆 脆的帶 焦 香入口更感
談着~笑着~我們今晚的美食展開序幕了……

首先是美味的蕃茄疏菜湯,……
蕃茄味濃濃的帶着酸 酸甜甜的鮮味,很fresh!

牛角包外脆 内鬆軟……

蔬菜三文魚沙律……

幾位朋友都同樣爱吃牛,所以每人一份……
烤美國頂級肉眼扒 /$ 228
各自配 以黑椒汁和燒汁等。

十安士 的肉眼扒 份量十足,切開呈現 出粉红色嬌嫩的肉質, 很juicy!而外面燒得脆 脆的帶 焦 香入口更感肉質鲜嫩!

更以一元享用了……美食大放送優惠!
我們選了其中一款 的香煎法式鵝肝,
鵝肝煎得金黃鬆脆配合底層的麵包一起吃
豐富的油脂甘香味美一點也不覺 油膩。

法式酥盒焗田螺/$ 42
賣相很美啊 !酥皮盒香脆, 田螺軟滑可口
好味!

意式黑松露野菌忌廉汁手打闊蛋麵 /$ 128
煙韌有彈性 的麵條軟滑有嚼勁 ,松露香氣撲鼻 醬汁很creamy 所有材料配合口感層次豐富!

份子特飲~ 淡淡的菠蘿香氣很凊爽, 咬破 冰上的份子 珠珠 散發出 柚子甜蜜香味 !

最後,送上的驚喜~ ~~

每人一碟 精美的甜品 都寫上了祝福句子,老板更拿着杯洒與我們一起干杯!很窩心哦! 霎時間大家都雀躍起來,很開心難忘啊!謝謝!

難得的開心晚餐,難得 的 緣份,更難得遇上有人情味的友缘餐廳 !很有意思呢!!
2017-06-12
  • 頂級肉眼牛扒,意式黑松露野菌忌亷汁手闊蛋麵
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 法式酥盒焗田螺
2017-06-18 89 浏览
星期六,整天下著滂沱大雨 ,幸好約了朋友在元朗這間forever友緣餐廳食西餐⛾,由於內裏裝修坐得舒適,吊燈用上好華麗嘅水晶吊燈,令餐廳更覺高尚優雅。😁這一家餐廳地點略為偏僻,經過千色廣場沿途一直行便看見富達廣場A座, 往右手邊方向行到尾便是B座,這時便會看見前面這間舖面稍大的友緣餐廳,若是熟悉元朗的朋友一D都唔難找。好彩我朋友帶我來食,話這間餐廳不錯,值得一試。😚在未點餐時,待應每一位都會畀杯餐前飲品- 藍莓乳酸飲品,酸酸甜甜的, 幾開胃,為開餐揭開序幕。我們點了set lunch,先來烘熱辣辣嘅牛角包,好香牛油味,非常鬆脆。接着餐湯是羅宋湯,材料健康,有我喜愛的紅腰豆,一邊飲西式紅湯一邊食熱辣辣牛角包,這配搭最正最好食。😋😋主菜終於出場,分別美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士和香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵,都份量十足,水準之作。👍👍此美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士,套餐價$128認真超值,我order是8成熟的,因不想太生吃,不想看見血淋淋的感覺, 2件都煎得啱啱好。牛扒都是薄切, 煎得表面少少濃,所以牛味十分香濃。脂肪分佈都好平均,入口很有質感, 附帶芥末醬都好夾,食落甘香而不帶油

藍莓乳酸

牛角包,羅宋湯

美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士

此美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士,套餐價$128認真超值,我order是8成熟的,因不想太生吃,不想看見血淋淋的感覺, 2件都煎得啱啱好。牛扒都是薄切, 煎得表面少少濃,所以牛味十分香濃。脂肪分佈都好平均,入口很有質感, 附帶芥末醬都好夾,食落甘香而不帶油膩感覺,香濃惹味,超正。👍👍👍👍👍
美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士

最後香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵,個舊三文魚勁大塊,煎得脆口,味道香甜。肉汁方面,兩邊都煎得出色,並將肉汁鎖喺入面,好juicy。而手作麵口感爽彈,加上配合忌廉汁,不致於被鮮茄忌的酸味蓋過,帶有嫩滑口感,味道香濃,胃口倍增。😋
香煎挪威三文魚鮮茄忌廉汁手作麵

餐飲特別一提此韓國蘋果茶,蘋果新鮮切粒令茶味帶少少甜,甘香清甜,最啱食完重味牛扒後飲,特別的熱飲,好正。😋😋
韓國蘋果茶

韓國蘋果茶
  • 8安士
  • 美國頂級安格斯肉眼扒
2017-06-16 56 浏览
今日難得黎元朗搵朋友仔食飯,當然要朋友介紹元朗好食既餐廳啦!兩個食肉獸就揀左呢間西餐廳。呢間餐廳距離輕鐵站都有10-15分鐘路程距離,但幾乎座無虛席!餐包竟然係非常香酥既牛角包,熱辣辣非常好食黑毛豬鞍扒套餐 $218平時食西餐我一定唔會點豬,因為感覺唔太抵食,但呢塊豬鞍扒好食過另一個牛扒餐!豬鞍扒好厚身,唔好以為好硬,切落去既時候會感覺到肉質好軟腍!食既時候感覺到好香既豬味,肉質軟綿帶彈性,確實不錯!安格斯肉眼扒套餐 $228相比起豬鞍扒,呢件牛扒相對遜色。5成熟既牛扒外層較硬,內層肉質相對較軟而帶肉汁。特別優惠!唔好以為$1就係伏,呢件鵝肝同扇貝都好有質素,絕對唔係放題或者雪櫃再解凍既質素心太軟 $48呢件心太軟味道幾特別,有別於一般既心太軟只有好甜既朱古力味,呢件心太軟中有類似橙皮既果皮混合響朱古力中,食既時候會感覺到果香同口感。

餐包竟然係非常香酥既牛角包,熱辣辣非常好食

黑毛豬鞍扒套餐 $218

安格斯肉眼扒套餐 $228

心太軟 $48

2017-06-11 61 浏览
同朋友求其食d野 就入左呢間餐廳其實睇menu都覺得有點貴 但諗住坐得舒服就算 我冇叫餐 只叫左個意粉 單叫 係煎三文魚扁意粉...$170勁貴 重點係d鹽都未炒渾 勁咸...好無奈 三文魚又好唔新鮮好腥 我食左幾啖就冇再食 比左我frd試 佢都話食到一粒粒鹽...好難食 而佢叫左個咩牛柳粒意粉 個牛勁似香口膠 咬都咬唔落 但成$2xx幾個餐 真係出去食到餐好好既 以呢個價錢...好後悔真係唔好試...好伏唔明點解有咁多好評......
同朋友求其食d野 就入左呢間餐廳

真係唔好試...好伏
唔明點解有咁多好評......
2017-06-09
2017-06-11 31 浏览
今日與朋友 “友緣”再聚。午飯時段 選擇就是套餐, 共9款。餐湯 是意大利雜菜湯, 清淡可口, 配上牛角包,熱熱的 又脆口, 很喜歡。烤焗加拿大黑毛豬扒, 跟薯菜(112元, 加10元 可另加意粉或飯)。 豬扒厚身, 份量適中, 肉質鮮嫩, 濕潤, 很喜愛那種軟稔但帶有質感的口感。蘸上蘋果蓉, 更帶出肉味, 其中又有點點清甜, 真美味。我朋友胃口較大, 加10元點了一碟白飯, 滿足了。美國頂級安格斯肉眼扒, 8安士, 128元。牛扒不算厚身, 入口有質感, 帶有脂肪, 有牛肉甘香。餐飲 點了熱奶茶, 估不到在西餐廳會飲到這麼地道的奶茶。茶味濃, 淡奶滑, 令我這個 奶茶控 “愛不釋手”, 我還跟店員開心討論起冲奶茶的用料和方法呢!
今日與朋友 “友緣”再聚。

午飯時段 選擇就是套餐, 共9款。

2017-05-30
2017-06-07 38 浏览
等埋朋友仔放工約埋餐廳等嘅時候已經係夜晚九點了, 過咗晚市繁忙時間,呢個鐘數嚟食晚飯反而樂得清靜, 可以慢慢食不會太過急趕 又可以傾下偈。元朗雖然有好多西餐廳, 但坐得舒服真係唔係有好多間, 我自己個人就比較鍾意呢一間友緣西餐廳, 啲位又好坐,裝修又夠grand 食過幾次都覺得好滿意每次一嚟到 就會有杯welcome drink請你飲, 今次呢杯係紅莓乳酸, 酸酸地夠曬開胃醒神一路飲住杯welcome drink一路睇下餐牌揀下食乜嘢先, 晚餐都有好多款式可以揀是日餐湯海鮮忌廉湯加熱辣辣牛角包一個跟餐可以以優惠價錢加42 我打一份酥皮盒田螺, 酥皮盒焗到香香脆脆加埋田螺更加惹味依家重新出咗一蚊美食大放送 黐線㗎咩一蚊雞可以食到,超正呀。仲有有四款俾你揀同朋友仔 一樣都點咗一份一蚊雞鵝肝食, 煎到脆卜卜油脂甘香撲鼻。美國頂級1885安格斯肉眼扒10安士超大塊呀,之前已經食咗咁多嘢,淨係食塊扒都已經飽啦,側邊啲薯菜完全已經食唔到啦。塊肉眼扒又嫩又juicy牛香味十足, 超推介喔!加拿大黑毛豬鞍配 溫室蘋果蓉14安士朋友仔就另外點咗呢個嚟食, 又係超大塊, 聽說這個黑毛豬鞍是鎮店 numbe

每次一嚟到 就會有杯welcome drink請你飲
, 今次呢杯係紅莓乳酸, 酸酸地夠曬開胃醒神

是日餐湯海鮮忌廉湯加熱辣辣牛角包一個

依家重新出咗一蚊美食大放送
黐線㗎咩一蚊雞可以食到,超正呀。
仲有有四款俾你揀

美國頂級1885安格斯肉眼扒10安士
塊肉眼扒又嫩又juicy牛香味十足, 超推介喔!

加拿大黑毛豬鞍配 溫室蘋果蓉14安士
朋友仔就另外點咗呢個嚟食, 又係超大塊, 聽說這個黑毛豬鞍是鎮店 number one
個個食過都話正, 朋友仔食完都讚口不絕或超級juicy 第一次食到咁好食嘅黑毛豬鞍。

我自己就覺得鋸牛扒梗係點番杯紅酒飲下啦, 美食美酒美境, 簡直一流

朋友仔就話天氣好熱所以點咗杯啤酒飲,消消暑喎

甜品終於上啦藍莓cheese cake
餐廳依家好有心思呀 如果你有啲乜嘢想慶祝就可以同佢講佢會幫你設計 不同嘅擺設。
今日我哋心情好好所以 餐廳就幫我哋設計咗everyday is a happy day。
你個設計真係幫我晏少like
外卖送餐
2017-05-30 144 浏览
今次已經是我第三次光顧,這裡氣氛依舊幽靜舒適,絕對是聚餐的好地方。坐下不久待應生便奉上Welcome Drink,充滿香橙味道的凍飲,令人心曠神怡。頭盤先來一客焗天火蠔, 一客兩件的焗蠔,一放下便聞到香噴噴的芝士香味,整隻蠔被厚厚的芝士和沙律醬覆蓋。而蠔本身味道較清淡,肉質滑嫩,不會感覺肥膩。炸瑞士芝士球芝士條炸得香口鬆脆,脆脆的外層極具口感,而內裡的芝士溫熱軟腍、咸香味濃郁。愛芝士的朋友一定愛不釋手。凱撒沙律伴煙三文魚, 賣相雖然單調,勝在用料新鮮。沙律菜翠綠爽甜,掛上芝士碎及煙三文魚,味道變得豐富。安格斯肉眼扒, 肉眼扒點了六成熟,肉眼扒肥瘦適中,內裡嫩紅色的肉身,鮮嫩多肉汁又不會韌,入口肉汁的香味便滲出來,煎得恰恰好,醮上燒汁同吃,更加美味。椰子雪糕, 用椰子殼盛載的雪糕,賣相令人眼前一亮,椰子味香濃,雪糕甜綿香滑,配合鮮士多啤梨吃,酸酸甜甜,感覺非常清新。蘋果雪芭, 原隻蘋果挖空中間果肉,釀入用果肉做成的雪芭,淡淡的蘋果味,不會很甜,比較清新,冰冰涼涼吃起來很舒服。
今次已經是我第三次光顧[友縁餐廳],這裡氣氛依舊幽靜舒適,絕對是聚餐的好地方。坐下不久待應生便奉上Welcome Drink,充滿香橙味道的凍飲,令人心曠神怡。頭盤先來一客焗天火蠔, 一客兩件的焗蠔,一放下便聞到香噴噴的芝士香味,整隻蠔被厚厚的芝士和沙律醬覆蓋。而蠔本身味道較清淡,肉質滑嫩,不會感覺肥膩。炸瑞士芝士球芝士條炸得香口鬆脆,脆脆的外層極具口感,而內裡的芝士溫熱軟腍、咸香味濃郁。愛芝士的朋友一定愛不釋手。凱撒沙律伴煙三文魚, 賣相雖然單調,勝在用料新鮮。沙律菜翠綠爽甜,掛上芝士碎及煙三文魚,味道變得豐富。安格斯肉眼扒, 肉眼扒點了六成熟,肉眼扒肥瘦適中,內裡嫩紅色的肉身,鮮嫩多肉汁又不會韌,入口肉汁的香味便滲出來,煎得恰恰好,醮上燒汁同吃,更加美味。椰子雪糕, 用椰子殼盛載的雪糕,賣相令人眼前一亮,椰子味香濃,雪糕甜綿香滑,配合鮮士多啤梨吃,酸酸甜甜,感覺非常清新。蘋果雪芭, 原隻蘋果挖空中間果肉,釀入用果肉做成的雪芭,淡淡的蘋果味,不會很甜,比較清新,冰冰涼涼吃起來很舒服。
2017-05-29 135 浏览
今日去完聚會,約阿媽來食午餐,其實附近好多餐廳,我偏愛西餐的,難得不是飲茶,可以揀我想食的,見這間好多人食,仲有一個前教友的姐姐在這裡食午餐,以前都想試這間餐廳了,但元朗朋友少揀這邊,所以一直都未試過,看了看餐牌,媽都覺得有想食的,於是就入去,等了一陣就有位~入到去見到個吊燈覺得好華麗的感覺,晚上氣氛一定很好呢!這裡午餐有各種肉類,雞、豬、牛、羊、三文魚等,由於有3樣想食,問了老闆有什麼推介,他即介紹黑毛豬扒,那就剩了牛或羊,媽較想食羊架,所以就決定了要一份烤焗加拿大黑毛豬扒 和一份香草汁燒紐西蘭羊扒。先來是日餐湯-鮮雜菌忌廉湯,見到好多菇的粒粒,有口感又濃,但忌廉不重,所以感覺不會太滯。烤焗加拿大黑毛豬扒好嫩好有肉味,大大塊又厚身,果然不同材料和煮法才能煮得如此美味,老闆無介紹錯噃,個餐配薯菜,薯條有些調味粉微辣,只是油了少少,還不賴呀~香草汁燒紐西蘭羊扒有2大件,微微羊羶味(我可以吃我下更羶的),煎得很香,叫了7成熟,切出來很粉嫩,沒有血水,一點都不韌,本身不太濃味,可點黃芥末食,更惹味,同樣配薯菜。另加配了一個飯,飯好熱仲要有些少香草碎裝飾,無諗過飯都煮得幾好食,幾彈牙的!加8蚊

入到去見到個吊燈覺得好華麗的感覺,晚上氣氛一定很好呢!
雜菌忌廉湯
香草汁燒紐西蘭羊扒
加8蚊可配別的咖啡,我要了玉桂榛子咖啡, 很香和有點點玉桂味,放了一條玉桂呢,榛子味不算濃,自己加奶,未加前較濃咖啡味,加了口感更滑,整杯咖啡不會比其中一個味搶了去,是不錯的配搭!
媽要了朱古力咖啡,朱古力味算濃,未加奶都滑,加了更滑和減了甜味,老人家不要喝太甜就好了~
Mocha
玉桂榛子咖啡
最後仲叫了個甜品-藍莓芝士蛋糕,上台時見到擺設得好靚
,老闆話是他親自切的草莓花和碟的裝飾,如果有個男友是這樣就好了……

回正題,藍莓芝士蛋糕上鋪了層藍莓果醬,芝士餅超香檸檬味,一定落重檸檬汁,很喜歡,口感實得來很滑,餅底多數唔食但呢個我食埋,因為覺得不油膩又不厚,平時唔多食藍莓芝士蛋糕,因為自己都識整,不過要整得好食就無保證,原本想試草莓芝士蛋糕但只有慕思,所以最後選擇它,可幸沒有令我失望,即使已經吃飽飽,仍覺得它很香很好食,果然甜品是另一個胃

慢慢等著吃著,隔離桌有人生日,老闆親自唱生日歌,遞上蛋糕,真的很親切,這裡的服務挺好呢,只是中午時間較忙,上餐稍慢了點,但我認為仍是慢工出細貨,客人都是慢慢聊、慢慢吃,享受著這裡的美食和傾談的時光,下次要和朋友們在這裡食晚餐和慶祝生日呢~
2017-05-21
雜菌忌廉湯
玉桂榛子咖啡
  • 藍莓芝士蛋糕
2017-05-28 68 浏览
最近跟同事到元朗吃過幾次飯,對這區開始有點認識,原來元朗除了吃之外,還有很多不同類型的商店,也有些新商場,難得可以平日放假,便帶媽咪來這裡血併兼開餐。行經,記起上年也在這餐廳吃過晚餐,食物好服務週到,所以不多想便決定再次幫襯。當晚不算太肚餓,只簡單地點了兩款小食,一個飯及一客甜品。很喜歡這裡會為客人預備Welcome  Drink,配合柔和的燈光,寧靜的環境,坐得很舒適。芝士蟹肉焗大啡菇 ($68) 表層芝士半溶,混合了蟹肉及忌廉,香甜美味。大啡菇厚身有鮮味,唔會焗得過熟,整顆菇很香很juicy。碟旁的沙律菜已沾上不少的黑醋,果然有黑醋特有的酸醋香,伴沙律菜來食,爽脆又甜醋香,真是令人開胃又感清新。水牛城雞翼 ($36)一碟有四三件,除了芝士之外雞翼是我第二的至愛,我喜歡水牛城雞翼甜甜酸酸,有少少辣,味道很有層次感好惹味。野菌鵝肝意大利飯 ($158)鵝肝香氣十足,一上枱就聞到,鵝肝煎得外層焦香內裡又嫩又軟,入口即溶,脂香滿瀉的鵝肝非常吸引。意大利飯混合了滿滿的野菌粒粒,意大利飯忌廉汁香郁,濃稠Creamy,加上香滑鵝肝,令人回味無窮。法式焦糖燉蛋 ($38)表面的焦糖很脆,把焦糖打破

行經[友緣西餐],記起上年也在這餐廳吃過晚餐,食物好服務週到,所以不多想便決定再次幫襯。當晚不算太肚餓,只簡單地點了兩款小食,一個飯及一客甜品

芝士蟹肉焗大啡菇 ($68)

水牛城雞翼 ($36)

野菌鵝肝意大利飯 ($158)

法式焦糖燉蛋 ($38)

表面的焦糖很脆,把焦糖打破,內裡是質感細滑的燉蛋, 充滿濃濃的雞蛋香。
2017-05-26 188 浏览
今日帶老媽子去食好西,第一次帶佢食西餐之前一直佢唔肯食西餐原因係佢怕西餐要講英文同睇英文menu,所以唔肯去我帶佢黎呢間,佢見到中文名,總算鬆一口氣,haha!由於時間尚早,不用等位已經可以直入,食到一半已經開始好多人等,真係好彩!間餐廳格局非常華麗,係我鐘意的style最重要係有中文menu,媽子終於可以鬆一口氣我哋最終決定食set dinner套餐, 套餐仲可以加一蚊換法國鵝肝頭盤點左右鴨胸沙律, 沙律菜新鮮,而且酸酸地好開胃另一款頭款係芝麻雞翼,雞翼好脆口肉質唔會太乾呢個就係加一蚊換返嚟嘅我鵝肝多士,鵝肝肥美,媽話第一次試好鍾意食!餐湯配新鮮嘅牛角包,牛角包夠熱,餐湯分量略細龍蝦汁佩大蝦手工麵呢個配搭一啲都唔陌生,要整得好食就真係冇幾多間, 抵讚嘅係呢間整得好好味,唔會太鹹,而且大蝦亦都好新鮮!重頭戲出場,主菜係安格斯肉眼扒,肉眼扒份量超大,仲大過我塊面, 而且牛肉味濃,點咗七成熟肉質鮮嫩有肉汁,正到暈餐茶係凍檸茶,杯形狀都算係其中一賣點最後上嘅甜品係芝士蛋糕,食到飽飽lu
今日帶老媽子去食好西,第一次帶佢食西餐

間餐廳格局非常華麗,係我鐘意的style

最重要係有中文menu,媽子終於可以鬆一口氣

鴨胸沙律

頭盤點左右鴨胸沙律, 沙律菜新鮮,而且酸酸地好開胃

另一款頭款係芝麻雞翼,雞翼好脆口肉質唔會太乾

餐湯配新鮮嘅牛角包,牛角包夠熱,餐湯分量略細

龍蝦汁花蝦手作麵

係呢間整得好好味,唔會太鹹,而且大蝦亦都好新鮮!

美國頂級1855安格斯肉眼扒

餐茶係凍檸茶,杯形狀都算係其中一賣點

最後上嘅甜品係芝士蛋糕,食到飽飽lu

2017-05-24
鴨胸沙律
龍蝦汁花蝦手作麵
美國頂級1855安格斯肉眼扒
2017-05-21 50 浏览
這幾天 雖然下著毛毛細雨卻沒有減少跟朋友相聚的興緻相約去吃一頓美味既午餐 屯門人又來元朗覓食今次朋友選了 這間友緣西餐一陣食完又可以去附近千色店同嘉城廣場行街購物了餐廳裝潢不錯 舖面很大 座位又闊落很喜歡盞水晶燈 感覺高貴 夜晚黎食應該好浪漫set lunch 選擇多 價格經濟 配餐湯連飲品都係$68-128仲有些小食 沙律選擇 小食決定揀芝士蟹肉焗意大利大啡菇 set lunch 就點比卡達龍脷柳配香蒜茄蓉汁同美國頂級安格斯肉眼扒8安士要7成熟是日餐湯係青瓜忌廉湯配牛角包好清新既味道 淡淡既青瓜味 唔膩 牛角包好驚喜 係鬆脆軟熟配湯一流芝士蟹肉焗意大利大啡菇 一碟2件配沙律菜厚厚芝士舖響菇面 好吸引~~~啡菇新鮮爽甜 配上啖啖蟹肉 芝士迷必點~沙律亦新鮮美國頂級安格斯肉眼扒8安士賣相不錯 配菜有西蘭花及車厘茄已有薯菜配上 如想加飯或意粉+$10七成熟剛好 充滿肉汁 質素很好 肉質軟~朋友不停讚比卡達龍脷柳配香蒜茄蓉汁加意粉龍脷柳做得香脆唔油 啖啖魚肉配上茄蓉汁酸酸甜甜 好開胃 意粉用扁意粉更有咬口2個人share剛剛好埋單連加一$315 相當合理要讚既係餐飲既熱朱古力 十分香濃飲完更
這幾天 雖然下著毛毛細雨

是日餐湯係青瓜忌廉湯配牛角包
好清新既味道 淡淡既青瓜味 唔膩
牛角包好驚喜 係鬆脆軟熟配湯一流

芝士蟹肉焗意大利大啡菇 一碟2件配沙律菜
厚厚芝士舖響菇面 好吸引~~~

啡菇新鮮爽甜 配上啖啖蟹肉 芝士迷必點~
沙律亦新鮮

美國頂級安格斯肉眼扒8安士
賣相不錯 配菜有西蘭花及車厘茄
已有薯菜配上 如想加飯或意粉+$10

七成熟剛好 充滿肉汁 質素很好 肉質軟~
朋友不停讚

埋單連加一$315 相當合理

要讚既係餐飲既熱朱古力 十分香濃
飲完更加滿足
2017-05-19 1176 浏览
今日補祝母親節,來到西菁街嘅友緣餐廳,之前媽媽經過話好想試下。店員安排窗囗位俾我地,靜d 又冇咁迫。 點蠟燭好有情調,睇menu 時店員送上免費嘅welcome drink蜜桃乳酸飲品,唔凍,唔太甜,啱我口味。我地叫套餐,可以享受「一元美食大放送」,每套餐可加一份。有幾个選擇,香煎法式鵝肝、香蒜包糠焗扇貝,我地就選了香煎大蝦伴薯蓉同埋挪威三文魚伴雜菜沙律。雖然係一蚊,但絕對唔馬虎。大蝦煎得好香,肉彈牙,薯蓉香滑。三文魚沙律菜新鮮而且份量幾多,酸酸地嘅醋汁令人開胃。南瓜湯好香滑,食到南瓜蓉,感覺好健康。烘暖嘅牛角包好香牛油味,鬆脆。法式酥盒焗田螺(升級+$42)有幾粒田螺好足料,濃味嘅醬汁再加焗溶左嘅芝士,酥盒香脆。烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁10oz $228點了五成熟,但因為牛扒係薄切,有點過熟了,不過牛味十分濃郁。邊位有少少脂肪好甘香。伴碟用勝瓜好特別,媽媽好喜歡焗薯。石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁 $178石斑柳有成吋厚,煎至皮金黃香脆,肉質鮮美彈牙,份量十足。醬汁用鮮茄切粒似salsa 好清新唔會膩。北海道帶子嫩滑。十分滿意這個主菜!法式焦糖燉蛋$38喺餐廳食creme brule

法式酥盒焗田螺(升級+$42)
有幾粒田螺好足料,濃味嘅醬汁再加焗溶左嘅芝士,酥盒香脆。

烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁10oz $228

石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁 $178

法式焦糖燉蛋$38
喺餐廳食creme brulee 哩個價錢真係超值,面頭焦糖脆皮,燉蛋都幾滑,有蛋香。店長仲好有心思咁送左支24k 金玫瑰俾我媽媽真係好surprise!

整體質素好高,服務十分貼心,(除左上前菜嘅時候,湯、牛角包、沙津同另外兩款前菜同時間一齊上菜,令我同媽媽應接不暇之外),店員嘅態度十分好,反應又快。最緊要係氹到媽媽歡喜,絶對物超所值!

2017-05-16
庆祝纪念
母亲节
  • 法式酥盒焗田螺
  • 石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁
2017-05-14 119 浏览
今日去元朗, 因為朋友話呢間西餐廳好食,咁我哋約出嚟傾計順便食下晏藍色暗花牆身,加上白色嘅梳化感覺令人舒服。餐廳中央又一棧大吊燈,令間餐廳變得更有氣派。揀咗個香草肉汁燒紐西蘭羊扒,叫了7成熟。 每張枱每一位都有個提子乳酸飲品,酸酸咪咪幾開胃牛角包夠鬆軟又熱辣辣,配埋個薯仔煙肉湯真係好味薯仔煙肉湯咸道適中,湯應該係用真薯仔去做嘅,因為一路飲一路有大大小小嘅薯仔粒, 香滑之中又有嚼感。加咗個鵝肝拌黑車厘子,鵝肝香軟,外面有少少脆,食後齒頰留香可惜我應該先食咗個沙律,因為食完鵝肝再食沙律,即刻冇咗鵝肝嘅香氣留喺口入面羊扒燒得非常之香,肉汁一咬就流曬出嚟有羊香味又唔太羶,配菜中嘅薯條,外皮香脆內裡軟滑。朋友午餐跟咗個扁意粉,我梗係試一試,扁意粉煮得煙煙韌韌哩餐真係好豐富,我哋傾咗好耐計,坐咗好耐餐廳又舒服, 約朋友傾計,坐喺呢一間餐廳入面真係一流

藍色暗花牆身,加上白色嘅梳化感覺令人舒服。

餐廳中央又一棧大吊燈,令間餐廳變得更有氣派。

揀咗個香草肉汁燒紐西蘭羊扒,叫了7成熟。

每張枱每一位都有個提子乳酸飲品,酸酸咪咪幾開胃

牛角包夠鬆軟又熱辣辣,配埋個薯仔煙肉湯真係好味

加咗個鵝肝拌黑車厘子,
鵝肝香軟,外面有少少脆,食後齒頰留香
可惜

羊扒燒得非常之香,肉汁一咬就流曬出嚟
有羊香味又唔太羶,配菜中嘅薯條,外皮香脆內裡軟滑。

朋友午餐跟咗個扁意粉,我梗係試一試,扁意粉煮得煙煙韌韌

2017-05-12
  • 鵝肝拌黑車厘子
2017-05-12 81 浏览
今日約左同事去食lunch~佢地話成日食碟頭飯,不如今日豪一豪食西餐~佢地帶我去左食Forever友緣西餐,平時成日路經,但冇入去食過。入到去坐底,~環境唔錯~以紫色同銀色配襯~播住柔和音樂~餐牌入面都有十幾款午餐選擇,輕食有沙律~重食有扒据~未叫午餐前,原來逢店內光顧每人會送一小杯提子乳酸汁,不錯~午餐我就order左加拿大黑毛豬鞍,未食過~大約等左5分鐘,送薯蓉湯及牛角麵包上枱,牛角麵包微暖好食~之後黎主菜~賣相不錯,豬鞍唔靭,好juicy~配芥末醬一流,薯條亦炸得好脆~如果塊扒大少少仲好總結:配合食材、味道,價錢算是合理~
提子乳酸汁

焗加拿大黑毛豬鞍
如果塊扒大少少仲好

總結:配合食材、味道,價錢算是合理~
2017-05-12
焗加拿大黑毛豬鞍
2017-05-06 123 浏览
之前已經同媽媽黎食過呢間餐廳嘅午餐今晚帶左男人黎食佢地嘅晚餐果然無令我地失望 元朗區又開飯地方了!我地未夠7點就了 未有人咁早食飯不過我地8點幾走個埋。全場爆滿 勁同男人一人一個餐 有湯 沙津 飲品 抵食我至愛嘅煙三文魚沙律 沙律菜非常新鮮餐湯配上牛角包 已經係誠意之作跟住到主菜 我嘅安格斯肉眼扒 5成熟岩岩好入口夠juicy 有牛味 唔洗點汁已經好好味了男人嘅鵝肝配牛柳 佢喜歡到不得了大大塊鵝肝 入口唔會太膩 好香肝味配埋有牛味但比較有咬口嘅牛柳 無得輸囉!
之前已經同媽媽黎食過呢間餐廳嘅午餐
今晚帶左男人黎食佢地嘅晚餐
果然無令我地失望 元朗區又開飯地方了!

我地未夠7點就了 未有人咁早食飯

入口夠juicy 有牛味 唔洗點汁已經好好味了
安格斯肉眼

男人嘅鵝肝配牛柳 佢喜歡到不得了
大大塊鵝肝 入口唔會太膩 好香肝味
配埋有牛味但比較有咬口嘅牛柳 無得輸囉!
牛柳拼鵝肝
安格斯肉眼