2015-04-19 2438 浏览
今晚同五個朋友gathering, 於openrice search 發現有間餐廳有open area, 所以試下打電話去,一book就有位😅我們八點去到點了個超蠔海鮮拼盤,d 蠔同三文魚超新鮮,仲要唔貴,讚一下👏跟住我們點了四個主菜:肉眼,羊架,帶子意大利反同豬肋骨,美式款,肉質可以,味道不錯,賣相一般但係個甜品好好味,法式蕉糖燉蛋,好有水凖,我地原本叫左兩個,最後點多左4個,讚👍會再上來gathering😈希望多d 好味甜品

跟住我們點了四個主菜:

超蠔拼盤
法式蕉糖燉蛋
帶子意大利反
2015-04-15 2144 浏览
昨天是我和男朋友拍拖三週年紀念, 原本男朋友訂了尖東食, 但係收工都要八點, 只能取消BOOKING. 上OPENRICE 睇下有無其他選擇....找一下后發現工廈晚餐價錢都唔貴, 就試下FRIENDMILY星期二晚無需等位, 侍應給了兩杯 Lemon Water, 感覺比其他餐廳好, 我們點了以下兩款SET DINNER. 餐湯什菜湯, 無咩特別, 但牛角包新鮮焗真係好好食男朋友週年紀念叫左BOSTON龍蝦意大利蛋麪, 超靚, 味道唔錯, 係龍蝦肉少左D我就叫左蟹肉紅花意大利飯, 味道好味, 唔會太DRY.紅花配落黃色, 賣相不錯最後佢支CIDER真係超好飲,花香味,好少有,極力推介,會再來SHADOW

餐湯什菜湯, 無咩特別, 但牛角包新鮮焗真係好好食

龍蝦紅花意大利蛋麪
我就叫左蟹肉紅花意大利飯, 味道好味, 唔會太DRY.
紅花配落黃色, 賣相不錯
紅花蟹肉意大利飯

龍蝦紅花意大利蛋麪
紅花蟹肉意大利飯
  • 龍蝦蛋麫
2015-03-28 2297 浏览
跟好多其他食家一樣, 第一篇的食評係忍唔住用來閙餐廳的.同老婆與舊同事約食飯, 想搵過坐得舒服0既地方食, 上OPEN RICE 就搵左friendmily 呢間工廠區餐廳.book左枱跟時間到達, 地點都方便, 由商場apm 到達餐廳都唔駛5分鐘. 先講環境, 有室內同室外, 枱唔算多, 坐得都舒服0既( 我地好彩坐倒張梳化位), 坐低後侍應會先放低熱水俾你, 另外枱面會放另一支水俾你.點菜, 我地總共叫左4個set dinner同1個小食. 主菜分別叫左意式菠菜芝士雲吞,德國豬手腸拼盆同2份A級肉眼扒. 小食就叫左焗薯角.先上0既有沙律, 餐湯同餐包(餐包上枱前會先用光波爐整熱):然後到主菜上場:先黎意式雲吞, 最快出枱面, 同事試後話個汁唔錯, 但係啲雲吞唔熱, 同埋好似煮得唔夠熟透.到我0既豬手腸拼盤, 係幾個主菜中最好0個個....豬手唔係成隻上, 切左幾舊放0係碟上, 跟一芝士牛肉腸同一香草豬肉腸, 味道OK唔錯的, 但係啲意粉好干, 同埋無味.其後就到等左好耐好耐先有0既肉眼扒, 一塊5成, 一塊7成, 意粉同樣地干同無味(更要連香草都無灑落去..)跟0既薯角就係凍的..
跟好多其他食家一樣, 第一篇的食評係忍唔住用來閙餐廳的.

沙律
然後到主菜上場:
鮮茄牛油汁煮意式菠菜芝士雲吞
德國豬手腸拼盤配意粉
澳洲A級肉眼扒
其後就到等左好耐好耐先有0既肉眼扒, 一塊5成, 一塊7成, 意粉同樣地干同無味(更要連香草都無灑落去..)跟0既薯角就係凍的....兩塊扒唔同成數, 但同樣地係韌, 同埋就咁睇落去無分別, 都係煮咁耐一般..花園餐廳0既肉眼扒好食過佢.....
洋蔥煙肉芝士焗薯角
小食: 芝士多少少會開心啲, 不過都好食的, 起碼係熱0既..

餐飲: 本身係有跟餐飲的, 我就加$5 轉飲凍檸樂, 老婆大人就加$2 飲橙汁.
先講橙汁, 飲落去好淡味, 沖0既橙汁, 正確黎講叫橙水會好啲.
到凍檸樂, 中伏了,  加$5 只係俾一枝細可樂加3塊檸檬, 將可樂倒晒落杯入面都只係去到隻杯0既一半, 感覺好差, 當加$2 係要一枝細可樂, 加多$3只係俾多3片薄片檸檬你, 真係不能不寫食評俾呢間餐廳.
题外话/补充资料: 總結論語係, 黎坐環境, OK~~~~~黎食野, NO GOOD. 我唔會幫襯第二次.
2015-03-28
2015-03-26 1921 浏览
朋友話Friendmily都ok, 幾好坐, 就去試下佢嘅午餐啦~ 而家觀塘愈開愈多工廈入面嘅café, 要differentiate 自己間舖同其他同類型餐廳, 相信老闆們都要絞盡腦汁做d unique d 嘅野或者做d有niche嘅野. Friendmily 其中一個過人之處, 可算是它的驚喜午餐&神秘小食.Friendmily 環境的確唔錯, 好舒服.餐包用嘅木盆令我見到都好想食d入面牛角包, 包夠熱亦好有牛油香味.叫個午餐只要加$10就有神秘小食. 今日嘅神秘小食係泰式生蝦~!!!!! $10好抵好surprised~!!!!Main 我要左雞扒意粉, 朋友要mussel pasta. 朋友唔食洋蔥, 可以做到pasta走洋蔥, 幾貼心. 我個pasta 都ok, 雞扒都幾juicy.

Friendmily 環境的確唔錯, 好舒服.
2015-03-18
2015-03-26 1540 浏览
觀塘由一個工業區漸漸演變成一個商業區, 新式而又整潔商廈相繼落成, 但 換來的代價就是區內鋪租水漲船高. 餐廳, 商鋪紛紛向上發展, 搬往樓上去了, 形成獨特的生態. 今天與朋友到訪的食店Friendmily就是其中一間隱身在工商大廈內的樓上café.Friendmily意指Friend + Family, 沒有華麗的裝潢, 卻有溫暖而親切的環境. 正是一個與朋友, 家人相聚的好地方.與兩位朋友一起相聚, 今自點了一份晚餐. 晚餐附送餐湯, 牛角包, 沙律及餐飲.牛角包應該不是餐廳自製的, 看到店員在一個大膠袋內取出麵包, 再放進焗爐內加熱. 但我們的包包上桌時是一點也不熱的, 有點失望. 牛角包不像平時吃的, 它外皮是有點酥皮的口感, 但內裡則是像餐包, 軟綿綿的, 沒有牛油香. 還是比較喜歡酥酥脆脆, 焗到一個圈一個圈的傳統牛角包.餐湯是羅宋湯, 質地是濃稠的, 有濃濃的蕃茄味, 配以大大粒的西芹, 洋蔥, 紅蘿蔔等, 相當足料, 而且, 近乎沒有辣味, 最適合怕辣的我了!主菜點了鮮茄牛油汁煮意式菠菜芝士雲吞($168): 雲吞只有六顆, 以女子的食量只是剛剛足夠. 雲吞外皮煙煙韌

主菜點了鮮茄牛油汁煮意式菠菜芝士雲吞($168): 雲吞只有六顆, 以女子的食量只是剛剛足夠. 雲吞外皮煙煙韌韌, 內餡是芝士菠菜蓉, 芝士味比較突出, 偏鹹, 菠菜的味道近乎吃不出來. 但我很喜歡它的汁醬, 茄味十足! 加入牛油調製, 很滑溜, 我忍不住把剩餘的汁醬當羅宋湯喝掉了! 嘻嘻! 卡路里一定不少!
餐飲點了斯里蘭卡天然果香紅茶(跟餐+$2), 沒有甜味的, 帶點草莓香.
友人點了德國豬手腸拼盤配薯角($168), 她嘀咕說豬手的皮不脆, 我試了一塊, 外皮是煙煙韌韌的, 肉質帶筋性, 個人覺得還是不錯吃!
簡約而有型格的裝潢, 吸引不少傳媒及明星到臨拍宣傳照.
2015-03-20
2015-03-03 3010 浏览
因為月底的食品展攤,所以便提前過來視察環境兼派傳單洗樓,莎拉和三毛總取笑我沒有男朋友,也對喇,忙成這個樣子,怎似有拖拍呢?今日午餐選在Friendmily吃,最近的店名似乎潮興自創新字,像「Friendmily」、「Fooody」、「i Cremeria」,只聽發音或驟眼看還真的會被騙倒。因為香港租金上漲,形成商舖上樓發展,而樓上文化最成熟的地方,觀塘算是數一數二。曾經是工廠區的觀塘,現在充滿驚喜。工廈在慢慢改頭換面,你可以找到拍照的studio、零食店、紅酒和生蠔等高級食材店,當然少不了各式各樣的餐廳和cake shop,儼如另類的商場,夠你逛足一整天。Friendmily位於巧明街,小小的店子,對面是教會,很有family的溫馨氣氛。午餐有六款選擇,價錢由$59~$138不等,非常親切。是日餐湯是雜菜湯,酸酸的很開胃。以木盒盛載的小巧牛角包非常出色,外皮脆脆,內裡有酥皮的層次感之餘又帶點麵包的質感,那陣牛油的酥香,像魔鬼的引誘。拿上手,滿滿都是牛油,邪惡度爆登。餐牌中特別註明另加$10有神秘小食,小食每天都不一樣。好奇之下點了一個,本來是冷盤的黃金螺,小小一杯有兩隻,size有點細
餐包
餐牌中特別註明另加$10有神秘小食,小食每天都不一樣。好奇之下點了一個,本來是冷盤的黃金螺,小小一杯有兩隻,size有點細小,入口帶少許腥,不太欣賞。
神秘小食
神秘小食
午餐選擇了法式厚切豬扒配洋蔥汁,通常在牛和豬之間,選後者比較安全,因為感覺在香港比較難遇到好吃的牛。豬扒整整成寸厚,厚度很足夠,但意外地比較乾身和鞋囗,豬扒感覺未經醃製便拿去香煎,然後只靠香草和洋蔥汁吊味。
法式厚切豬扒配洋蔥汁
八安士的紐西蘭A級肉眼扒像一座小山,那麼大件,心想應該很難煮得嫩滑了吧。出奇地下刀很容易,肉質很嫩,有些許韌,不過牛味濃郁搭夠,最重要是那麼有份量都不過是$138,感覺很抵。
紐西蘭A級肉眼配黑椒汁跟薯菜
匆匆結帳離開,開始拍住拖派傳單的時光,如果你路過見到我們用心製作的傳單,拜託麻煩伸手接一下,給我們一點鼓勵哦 : )~
2015-01-25
2015-02-24 2687 浏览
公司去食開年飯。首先,訂左十人一時半,但去到都等左15分鐘先入到座。其實同walk-in no different. 之後,坐左15分鐘,包同湯都冇出現,主菜到先。連幾多成熟都冇得㨂=-=好老,未解完凍就grill... 最後連包都食完先話冇湯,so sad... No next time...
公司去食開年飯。

之後,坐左15分鐘,包同湯都冇出現,主菜到先。
Rib eye

連幾多成熟都冇得㨂=-=好老,未解完凍就grill...

最後連包都食完先話冇湯,so sad...

No next time...

2015-02-23
2015-02-06 3385 浏览
上上個星期五由於冇book, 所以食唔到…星期五0係觀塘, 牛頭角一帶食飯真係有人滿之患…. 汲取上次教訓, 之前一日book定咁冇問題啦!同同事上到去, 見到出面有open area, 如果有少少太陽就好舒服喇…不過今日比較凍呢。整體裝修比較簡單, 都OK啦。等左兩分鐘, 侍應就執好檯俾我地坐0係雪櫃旁邊, 都唔算好嘈 (唔似0個間好大0個間工廈餐廳, 嘈到坐隔離都聽唔到講咩 XD), 不過餐廳容納40人左右, 唔好expect好靜呀。冇影到餐牌, 大概係有原隻雞脾, 咖喱汁豬扒, 紐西蘭嘅魚, 同澳洲牛扒(配飯/意粉)…而我地就揀左巨形虎蝦菠菜欖油蒜香意粉同驚喜午餐。又有幾驚喜先………..好快就上左牛角飽同湯牛角飽暖暖地, 面頭少少脆, 都ok湯就係忌廉粟米湯….我估, 不過不失邊飲湯邊傾計, 過左幾分鐘, 主菜就到了好香蒜味, 意粉al dente, 蝦就唔稱得上巨形, 佢只係一隻做左本份嘅正常虎蝦, 肉質彈牙, 少少overcook。不過夾左面頭嘅意粉, 就見到…好多欖油0係底。果然冇呃人, 寫0係menu上嘅材料都全部見到。驚喜午餐 – 黑松露海鮮飯好Creamy, 有青口,
上上個星期五由於冇book, 所以食唔到

好快就上左牛角飽同湯
牛角飽, 湯
牛角飽暖暖地, 面頭少少脆, 都ok
湯就係忌廉粟米湯….我估, 不過不失
邊飲湯邊傾計, 過左幾分鐘, 主菜就到了
巨形虎蝦菠菜欖油蒜香意粉
唔....都有成2茶匙.........
驚喜午餐 – 黑松露海鮮飯
黑松露海鮮飯
好Creamy, 有青口, bb露筍, 蝦仔, 魷魚, 帶子粒, 落左D黑松露醬, 頗有菇味, 不錯。
份量係正常, 不過兩個女仔竟然食唔哂 …….可能油同Creamy加埋會”漏”左少少
最後飲返杯檸茶, 而我就叫左錫蘭紅茶, 都係免費跟餐。有D飲品如凍飲同Nespresso咖啡要另外加錢。
上錫蘭紅茶時都幾有趣, 自己unpack個茶包放落杯熱水度…可能俾顧客睇到唔係求其俾包茶你。雪櫃頂上面有D 好colorful嘅茶罐, 呢個牌子係來自斯里蘭卡的。

茶濃夠香, 消一消膩。
埋單$163, 尚可接受, 食物有待改進。

题外话/补充资料: 最好打電話book定位以免peak hour冇位
2015-02-06
黑松露海鮮飯
  • 紅茶
2015-02-05 2728 浏览
 牛角包微暖, OK 的茄汁芝士波菜意大利雲吞皮好薄, 一D都唔膩, 可能佢外面係茄汁既關係GOOD~但份量比較少, 只有5隻,如果我只係食呢個東東一定唔夠飽囉~芝士焗雜菇因為佢冇白汁一齊焗既關係比較乾, 份量都係偏少的~白酒煮青口 (10 PCS)佢唔係忌廉煮, 自己覺得比較一般
 牛角包微暖, OK 的
茄汁芝士波菜意大利雲吞
皮好薄, 一D都唔膩, 可能佢外面係茄汁既關係
GOOD~
但份量比較少, 只有5隻,
如果我只係食呢個東東一定唔夠飽囉~
芝士焗雜菇
因為佢冇白汁一齊焗既關係
比較乾, 份量都係偏少的~
白酒煮青口 (10 PCS)
佢唔係忌廉煮, 自己覺得比較一般

题外话/补充资料: P.S.因為我地個雲吞係DINNER SET, 咁諶飲係諗住叫COFFEE 啦 點知佢話所有COFFEE 都可+ $10 咁普通既東東都要加錢....BAD P.SS 佢LAST ORDER 到8:00PM 要食就早D啦
2015-02-04
  • 茄汁芝士波菜意大利雲吞
話說辦公室搬到觀塘以後,每天都想著要在工廈尋寶的。今次就來到Friendmily~一走入這家餐廳就被它的酒品吸引了,這裡售賣的酒的款式也蠻多的啦,相信在這裡fine dinner會是不錯的地方喔~說說這裡的環境吧,十分寬敞的,寧靜且有情調,好友相聚,又或是約會,都是不錯的選擇喔~Wing跟好友坐下以後,二話不說就已經選擇了自己想要吃的套餐了。好吧,先來說說這個前菜吧,是欠缺黑醋的沙律。儘管菜再新鮮,也缺少了甚麼似的。雜菜湯鹹得要命,喝兩口以後就放棄了....幸好牛角包做得不錯,表面夠鬆脆,為前菜部分挽回點點分數~蟹肉紅花露筍意大利飯 ($198)這個飯呢,初時看上去是碟大飯少那種,但一切只是錯覺,原來這個飯的份量也蠻多的,對於女生來說是有點over的啦。至於食物方面,意大利飯的汁的味道剛好,加上爽口的鮮露筍,為這個飯添加了點點清新的感覺。蟹肉的份量夠多的,一口吃到露筍跟蟹肉跟飯,口能十分豐富,而且很有層次的。紐西蘭香草羊架配意粉 ($198)這個羊架有夠特別的,這家餐廳畢竟是以BBQ為主的餐廳嘛,整隻羊架是以燒烤的方式烹調而成的,把羊架的肉汁鎖在脆卜卜的外層之下,一咬落去吃到很香濃的羊
蟹肉紅花露筍意大利飯 ($198)

紐西蘭香草羊架配意粉 ($198)

這個羊架有夠特別的,這家餐廳畢竟是以BBQ為主的餐廳嘛,整隻羊架是以燒烤的方式烹調而成的,把羊架的肉汁鎖在脆卜卜的外層之下,一咬落去吃到很香濃的羊肉味,很好味的。把我所認識的香草羊架伸延另一個層次~

题外话/补充资料: 這家餐廳並不難找啦,格局很不錯的,情侶拍拖、朋友或家庭聚會也可以的,主食食物水準也偏高的,而且也蠻有驚喜,但就是因為前菜而減分了。希望下次再光顧的時候能讓我對前菜的感覺有所改善吧...
  • 紐西蘭香草羊架配意粉
  • 蟹肉紅花露筍意大利飯
2015-01-30 2371 浏览
聽聞呢度都好多人黎食,所以我BOOK定枱先!同女朋友早左15分鐘上去,不愧係工廈,工業風好重!D座位都隔得幾開,會係一個吹水聚會ge好地方!MENU都有唔同ge set dinner, 價錢都可以叫豐儉由人!我地點左個羊架配意粉同埋豬手腸配薯菜!頭盤沙津個sauce幾特別,唔單單係沙津醬!粒車厘茄好鮮甜!羅宋湯少少辣,但係幾吸引人飲落去&開胃!入邊仲有d菜同蘿蔔!仲有牛角包,牛油味幾濃,而且鬆軟,食多個都得!我個主菜黎啦!薯角唔夠熱,但係好脆!茄子同脆肉瓜呢個配菜好正!豬手都好大隻呀,有一種食極都食唔完GE感覺!肥同肉比例約為1:2,唔會太多肥膏又食到肉,正呀!最好食係其中一條腸,入邊有芝士流出黎!好好食!另外個羊架都好食,唔騷又幾軟淋淋!不過個價錢黎講我覺得有稍貴,仲有加一,如果平返20-30蚊會比較合適!不過係好食ge!
聽聞呢度都好多人黎食,所以我BOOK定枱先!
同女朋友早左15分鐘上去,不愧係工廈,工業風好重!
D座位都隔得幾開,會係一個吹水聚會ge好地方!
我地點左個羊架配意粉同埋豬手腸配薯菜!
頭盤沙津個sauce幾特別,唔單單係沙津醬!
粒車厘茄好鮮甜!
羅宋湯少少辣,但係幾吸引人飲落去&開胃!
入邊仲有d菜同蘿蔔!
仲有牛角包,牛油味幾濃,而且鬆軟,食多個都得!
我個主菜黎啦!薯角唔夠熱,但係好脆!
茄子同脆肉瓜呢個配菜好正!
豬手都好大隻呀,有一種食極都食唔完GE感覺!
肥同肉比例約為1:2,唔會太多肥膏又食到肉,正呀!
最好食係其中一條腸,入邊有芝士流出黎!好好食!
另外個羊架都好食,唔騷又幾軟淋淋!
不過係好食ge!
2015-01-28
2015-01-18 2667 浏览
紐西蘭羊架最好味,鮮嫩多汁!澳洲A5肉眼扒都好味,咁大塊,超抵食!整個餐包括忌廉湯及牛角酥,忌廉湯非常幼滑,牛角酥好軟熟!不果個雜菇淡而無味!餐飲選擇相對比較少,但整體上食物好味!環境尚算舒服!座位數目比較少,所以來之前,最好要訂台!
紐西蘭羊架
日式沙律
牛角酥
  • 紐西蘭羊架,澳洲A5肉眼扒
2014-12-15 3256 浏览
巧明街一帶的工廈餐廳愈開愈多,今次揀左呢間名字特別一點的Friendmily 試一試!唔知係咪天氣凍!? 餐廳客人不多,待應好快就安排我坐在梳化位~餐廳整體齊潔,都算舒服~午餐餐牌有6款選擇! 有虎蝦意粉 原隻雞脾 羊架等...最後我揀左驚喜午餐-刺身帶子燴意大利飯!我見到水吧哥哥好好,一入客佢就數人數兼焗包,咁客人就唔使等咁耐,而且有暖暖的包食住等的確唔錯!意大利飯好精緻,份量就好似少左d...先試帶子,刺身級,所以廚師只係輕輕煎脆外面~金黃色~吸引 !食落無雪味!意大利飯,有雜菌一齊煮,雖然望落份量少,但食食一下又覺得剛剛好,因為有cream,呢個份量就唔會太溜~餐飲有熱錫蘭紅茶 / 伯爵紅茶 揀~不過我都係揀最愛的凍檸茶! 呢間餐廳中價,質素唔錯,有下次!
試一試!

餐廳整體齊潔,都算舒服~

大時鐘

午餐餐牌有6款選擇! 有虎蝦意粉 原隻雞脾 羊架等...
最後我揀左驚喜午餐-刺身帶子燴意大利飯!

餐湯 牛角包

意大利飯好精緻,份量就好似少左d...
先試帶子,刺身級,所以廚師只係輕輕煎脆外面~金黃色~吸引
!食落無雪味!

刺身帶子 燴 意大利飯

餐飲有熱錫蘭紅茶 / 伯爵紅茶 揀~
不過我都係揀最愛的凍檸茶!

呢間餐廳中價,質素唔錯,有下次!
2014-12-09
餐湯 牛角包
刺身帶子 燴 意大利飯
2014-12-13 3011 浏览
聽說這間店在觀塘區薄有名氣,今次是與老師、舊同學相聚,選這間店最好了,一來勝在店名夠warm,friend and family的combination,二來畢竟星期天要在觀塘區找家小店傾計,實在不容易!當日午餐選擇都夠多,我選了2,老師和舊同學選了5,本來想試驚喜午餐,但我怕會有我不吃的東西,所以都是請店員畀了些hints我,結果他就說漏口,說是海鮮乜乜risotto,哈哈!既然都知道了,那就無驚動啦!剛落單無耐,店員瞬間送上餐湯及牛角包,牛角包好好味,又夠酥化,正!湯就一般,無乜特別我的主菜到了,檸汁香菇焗深海石班配薯菜,份量剛好,男生的話,應該就不夠的了! 至於他們的澳洲A級肉眼牛扒配紅酒汁,都怪我忘了為它們拍照,但他們都吃清光啦,味道應該過得去吧!
1948 浏览

牛角包
檸汁香菇焗深海石班配薯菜
题外话/补充资料: 本來餐廳3點就應該中場休息,我們卻傾得興起,一直到5點才離開,感謝店員無落閘!!
2014-11-16
牛角包
檸汁香菇焗深海石班配薯菜
2014-11-20 3451 浏览
11月18日,寶寶同幾個同事為經理慶祝生日,見到Friendmily個名夠特別,食物圖片都好吸引,就帶經理去試下啦。裝修與裝飾都幾好,一點都不工廈感,相反,感覺有點warm的,可能咁既感覺提高了對食物的希望。餐湯 - 南瓜cream湯 & 牛角包 ╰(*´︶`*)╯♡♡ 湯: 好creamy, 好香♡ 牛角包: 自家製,好好食,夠甜夠軟 經理的主菜 - 燒三文魚伴薯菜 ♡ 黑醋生菜: 普通啦,黑醋冇特別♡ 薯蓉: 冷的,冇味♡ 三文魚: 外暖內冷的,出水,冇味。份量太太太太太細了,同手心一樣大。寶寶同事N媽媽 - 雞扒意粉♡ 雞扒: 冷的,極普通♡ 意粉: 乾身,冷的寶寶 - 粉紅汁藍青口三文魚意大利飯♡ 粉紅汁: 亦即是茄汁加極多糖♡ 青口: 熟而冷的♡ 三文魚意大利飯: 熱的!!!! 仲有好驚喜有一啖的三文魚! 頭幾口是蠻好食,不過因太甜啦,好溜寶寶同事P媽媽 - 4oz 牛扒飯♡ 牛扒: 侍應話medium,原來中間完全紅bok bok係,餐刀都唔係好切到,就係medium咁解♡ 白飯: 乾身,各人不同啦,寶寶喜歡乾身白飯,所以都ok。不過被血水染紅,變紅飯了。寶寶餐飲 - 伯爵

餐湯

♡ 湯: 好creamy, 好香
♡ 牛角包: 自家製,好好食,夠甜夠軟

經理的主菜 - 燒三文魚伴薯菜
♡ 黑醋生菜: 普通啦,黑醋冇特別
♡ 薯蓉: 冷的,冇味

寶寶同事N媽媽 - 雞扒意粉
♡ 雞扒: 冷的,極普通
♡ 意粉: 乾身,冷的

寶寶 - 粉紅汁藍青口三文魚意大利飯

♡ 粉紅汁: 亦即是茄汁加極多糖
♡ 青口: 熟而冷的

寶寶同事P媽媽 - 4oz 牛扒飯

寶寶餐飲 - 伯爵紅茶

♡ 伯爵紅茶: 等了又等 (好似出幾條白髮) 好難唔好飲

❁ 結❁ 如果食物是熱的,應該會好好多。80蚊一個餐,是有好大進步空間。