之前到銅鑼灣L Square覓食,已發現這間越南菜小店人氣甚高,Bookmark好久終於吃得到了!Dinner時段未夠7點已滿了一大半,幸好早點入座,建議要Book位以免摸門釘。火車牛魔粉 Special Beef Fûhn $128牛魔王必叫的火車牛魔粉,6款牛牛包括安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊和牛柏葉,超級豐富,配合清澈不油膩的牛骨鮮味湯底和滑溜溜河粉,大胃王都會好滿足。香茅豬扒撈檬 Lemongrass Pork Chop Bun Tuoi $75夏日炎炎想吃清爽一點,可以試試香茅豬扒撈檬。豬扒份量頗多,已去骨啖啖肉,除了香茅味之外,還附上一點點蔥油,超級香,I’m lovin’ it!越南炸豬手 Vietnamese Fried Pork Knuckles $98外皮卜卜脆,連住一層膠感脂肪,油香無法抗拒。豬手肉味道鹹香,大部份都是嫩滑的,只有一小部份靠邊位的口感較粗糙。鮮蝦米紙卷 Rice Paper Roll w/ Fresh Shrimp $82餡料豐富,紮實爽脆。本身口味較清淡,沾點醋汁調一調味就剛剛好!

火車牛魔粉 Special Beef Fûhn $128

越南炸豬手

鮮蝦米紙卷

越南炸豬手
鮮蝦米紙卷
2022-05-29 102 浏览
平日經過銅鑼灣都有注意到這間越南餐廳,它強調自己是北美風味越南菜,今日放假便和太太去品嚐一下。上到去餐廳一眼望曬,雖只有十張4-6人餐枱,不過座位很闊落,而且店員頗多。要試它的湯底,就點了個最簡單的牛坑腩湯河($75)。首先喝一啖湯,除了鮮甜外還比一般越南粉多了一層香料味,味道更添層次。另外我好欣賞它兩點,一是湯滾熱,二是湯夠多。枱面上有是拉差辣椒醬和魚露,想品嚐更多層次可自由添加。其中裝魚露的小瓶子是滴漏的,好可愛,可能是店家怕客人落太多過鹹吧。至於牛坑腩是本地牛坑腩冷藏成四方形再刨片,入口富有嚼勁和牛肉味。燒安格斯牛肉拌金邊粉+太陽蛋($88)安格斯肉味濃、脂肪均勻,炒過後入口爽滑無渣,拌麵醬汁是牛肉汁和蒜蓉辣椒,惹味好食。金邊粉幼滑有少少煙韌,和平日食的有少許不同,原來是用較有米香的柬埔寨金邊粉。三上小食拼盤($108)蒜蓉牛油雞翼、手打蝦餅和春卷各2件。手打蝦餅彈牙惹味,內裏還有未打爛的蝦肉,蝦味濃厚。春卷非常酥脆鬆化。蒜蓉牛油雞翼味道不算特出,相對較普通,也較油膩。冰磚鮮奶咖啡($48)濃縮咖啡製成冰磚,再加入牛奶,真是越喝越香濃。新鮮芒果沙冰($38)超級好飲和抵飲,芒果份

要試它的湯底,就點了個最簡單的
牛坑腩湯河($75)。

牛坑腩湯河

燒安格斯牛肉拌金邊粉+太陽蛋($88)
安格斯牛肉拌金邊粉加太陽蛋

三上小食拼盤($108)
蒜蓉牛油雞翼、手打蝦餅和春卷各2件。
三上小食拼盤
手打蝦餅

冰磚鮮奶咖啡($48)
濃縮咖啡製成冰磚,再加入牛奶,真是越喝越香濃。
冰磚鮮奶咖啡

新鮮芒果沙冰($38)
超級好飲和抵飲,芒果份量相當多,透心涼。
芒果沙冰
安格斯牛肉拌金邊粉加太陽蛋
芒果沙冰
👍🏻XO醬雞絲蝦炒金邊粉 $98招牌越南牛河以外嘅新菜式!金邊粉好煙靭,完全唔係腍啤啤/糊哂痴埋一舊XO醬味道唔太似平時港式嗰種,不過微微辣都幾惹味😜比較特別係加咗紫蘇葉去炒,有淡淡紫蘇葉味餸嘅份量都幾多,除咗四五隻爽口彈牙嘅蝦仁之外仲有好多雞肉🤪雞肉係香茅炸雞扒切條,肉質正常唔會太老,本身都有調味唔會淡茂茂芽菜爽口,中和一下油膩感味道:8/10性價比:7/10-👍🏻火車牛魔粉 $128主打嘅北美式越南牛河配料非常豐富,當中安格斯牛肉片同手打牛丸最好食😎牛味突出無雪味,唔會連住太多肥膏用熱湯浸熟,肉質保持軟嫩🤤手打牛丸口感爽彈,混咗啲脂肪粒,牛味一樣好濃郁湯底好清唔油膩,有淡淡牛骨味,無乜味精感覺唔會太鹹河粉幼身好彈牙,雖然價錢唔算平,但大大碗份量唔少味道:7/10性價比:6/10-👍🏻手打炸蝦餅 $98新鮮熱辣炸起,但唔會好油膩厚切大大塊,口感爽彈,邊皮好脆口😙蝦肉唔會攪到太爛太碎,仲明顯見到好多粒蝦仁壓成蝦餅真材實料,唔會溝咗好多粉,但價錢相對上就無咁親民味道:8/10性價比:6/10-👌🏻蒜蓉牛油雞翼 $58/4隻雞翼大隻,炸到金黃酥脆,外皮唔會太厚粉肉質唔算好juicy,再入味
👍🏻XO醬雞絲蝦炒金邊粉 $98

招牌越南牛河以外嘅新菜式!
金邊粉好煙靭,完全唔係腍啤啤/糊哂痴埋一舊
XO醬味道唔太似平時港式嗰種,不過微微辣都幾惹味😜
比較特別係加咗紫蘇葉去炒,有淡淡紫蘇葉味
餸嘅份量都幾多,除咗四五隻爽口彈牙嘅蝦仁之外仲有好多雞肉🤪
芽菜爽口,中和一下油膩感
味道:8/10
性價比:7/10

👍🏻火車牛魔粉 $128
主打嘅北美式越南牛河
配料非常豐富,當中安格斯牛肉片同手打牛丸最好食😎
牛味突出無雪味,唔會連住太多肥膏
用熱湯浸熟,肉質保持軟嫩🤤
手打牛丸口感爽彈,混咗啲脂肪粒,牛味一樣好濃郁
湯底好清唔油膩,有淡淡牛骨味,無乜味精感覺唔會太鹹
河粉幼身好彈牙,雖然價錢唔算平,但大大碗份量唔少
味道:7/10

👍🏻手打炸蝦餅 $98
新鮮熱辣炸起,但唔會好油膩
厚切大大塊,口感爽彈,邊皮好脆口😙
蝦肉唔會攪到太爛太碎,仲明顯見到好多粒蝦仁壓成蝦餅
真材實料,唔會溝咗好多粉,但價錢相對上就無咁親民
味道:8/10

👌🏻蒜蓉牛油雞翼 $58/4隻
雞翼大隻,炸到金黃酥脆,外皮唔會太厚粉
肉質唔算好juicy,再入味啲會更好食
外皮有淡淡牛油味,口感比較油膩,蒜蓉味就無牛油味咁明顯
味道:6/10

📍#Fuhn @fuhnhk
2022-05-27 32 浏览
炎炎夏日☀️食翻啲酸辣開胃嘅越南菜就最好不過🇻🇳.軟殼蟹米紙卷🌯椒鹽軟殼蟹用米紙卷包住🦀夾住青瓜🥒生菜和米粉🤍再加上酸辣醬汁🌶口感層次豐富😋.越式鮮蝦沙律🥗蝦肉彈牙大隻🦐爽脆沙律菜😆淋上酸甜醬汁,好開胃🤤.XO醬蝦頭油炒通菜🥬好香蒜蓉同蝦味🧄而且有少少肉粒🐖好惹味😗.鹹蛋黃薯條🍟鹹蛋黃薯條新鮮炸起🔥香濃鹹蛋黃味🥚.新鮮椰青🥥椰青大大隻,椰青水冰涼清甜😚椰肉嫩滑.凍洛神花茶🌸酸甜解渴
炎炎夏日☀️食翻啲酸辣開胃嘅越南菜就最好不過🇻🇳
鹹蛋黃薯條🍟鹹蛋黃薯條新鮮炸起🔥香濃鹹蛋黃味🥚
新鮮椰青🥥椰青大大隻,椰青水冰涼清甜😚椰肉嫩滑
凍洛神花茶🌸酸甜解渴
  • 軟殼蟹米紙卷
  • 鹹蛋黃薯條
  • 新鮮椰青
  • 炸椒鹽軟殼蟹米紙卷
2022-05-27 36 浏览
這間之前逸東有食過,今次來了食分店,這間主打大大份船麵.最新還新出了vodka lime soda,價錢很平.💠特級安格斯牛肉和牛丸湯粉 $108 🐂🍜Prime Augus Beef w/ Wagyu Beef Ball 本身想叫特級安格斯火車頭湯粉,後來食完才發現職員下錯了🥲雖然份量和食材款式少很多,但味道好好食😋湯粉可叫金邊粉和河粉.個人比較喜歡金邊粉,幼身更吸湯汁.牛肉高質又嫩滑,牛丸彈牙爽口.💠西班牙黑毛豬撈檬 $128🐖🍜Iberico Pork Collar w/ Vermicelli 很少越南餐廳有黑毛豬,當然不能錯過.賣相相當吸引,望落材料豐富,淋了撈檬汁撈,如果怕不夠汁,可向職員再要😝撈檬粉清爽又酸,超開胃😍黑毛豬肉更是煎得又香又好食.💠新鮮椰青 $49🧉Young Fresh Coconut 超多果肉,椰汁新鮮又香甜.💠碟豆花青檸梳打 $38🍹Buttery Pea Tea Lime Soda 又酸又甜,超清新的口感,超解渴😝

💠特級安格斯牛肉和牛丸湯粉 $108 🐂🍜

💠西班牙黑毛豬撈檬 $128🐖🍜

💠新鮮椰青 $49🧉
Young Fresh Coconut
超多果肉,椰汁新鮮又香甜.

💠碟豆花青檸梳打 $38🍹
Buttery Pea Tea Lime Soda
又酸又甜,超清新的口感,超解渴😝
2022-05-27 21 浏览
一間主打北美風味越南菜嘅餐廳🇻🇳Menu有多款湯粉、小食、特色菜等等~最近仲新推出咗酒類飲品同新菜式 真係超多選擇😙-🍜特級安格斯牛肉和牛丸湯粉 $108牛肉湯粉份量驚人 安格斯牛肉舖滿係面🤩牛肉部位似係牛板腱 比較有咬口🐮越南河黎講 湯底絕對係重要元素之一!!呢個湯充滿牛骨嘅甜味 好滋味~想有風味啲可以落埋Sriracha一齊食 正🤪-🥩美國安格斯生牛肉湯粉 $78生牛肉比起牛板腱腍身 肉質令佢更加吸收到湯嘅鮮味~我仲加左招牌海瑞雞丸($28)🍢咬落有清甜鮮雞味 又特別又提升味覺層次!-🍤特上小食拼盤 $198個拼盤定價唔低 但我想講個質素絕對對得住個價錢👍🏻拼盤有牛油雞翼、春卷、炸蝦餅、扎肉粒同成隻椒鹽軟殼蟹!高度推薦齒頰留香嘅軟殼蟹同爽口彈牙嘅蝦餅😍
一間主打北美風味越南菜嘅餐廳🇻🇳
Menu有多款湯粉、小食、特色菜等等~
最近仲新推出咗酒類飲品同新菜式 真係超多選擇😙
🍜特級安格斯牛肉和牛丸湯粉 $108
牛肉湯粉份量驚人 安格斯牛肉舖滿係面🤩
牛肉部位似係牛板腱 比較有咬口🐮
越南河黎講 湯底絕對係重要元素之一!!
呢個湯充滿牛骨嘅甜味 好滋味~
想有風味啲可以落埋Sriracha一齊食 正🤪

🥩美國安格斯生牛肉湯粉 $78
生牛肉比起牛板腱腍身 肉質令佢更加吸收到湯嘅鮮味~
我仲加左招牌海瑞雞丸($28)🍢
咬落有清甜鮮雞味 又特別又提升味覺層次!

🍤特上小食拼盤 $198
個拼盤定價唔低 但我想講個質素絕對對得住個價錢👍🏻
拼盤有牛油雞翼、春卷、炸蝦餅、扎肉粒同成隻椒鹽軟殼蟹!
高度推薦齒頰留香嘅軟殼蟹同爽口彈牙嘅蝦餅😍
2022-05-26 36 浏览
係L.square樓上有間大碗又美味既越南菜,今日就過去試下【火車牛魔王】有河粉同金邊粉揀,我地揀左河粉。叫得牛魔王,當然有好多牛牛啦~有牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛柏葉同牛坑腩....湯底好清澈,但好多牛味,河粉口感軟又掛湯。【美國安格斯生牛肉湯粉】生牛肉湯粉係越南pho必食既,牛肉雖然切得簿,但牛味濃郁,加上其他醬汁一齊享用,味道更濃郁,而且有少少辣味。【XO醬蝦頭抽抄通菜】惹味既XO醬加上蝦頭抽,鹹鮮辣有齊,加上通菜既爽口,真係食到停唔到口。【蝶豆花青檸梳打】蝶豆花加青檸做成漸層效果,未飲睇到甘靚既效果,已經好賞心悅目啦! 味道酸酸甜甜,好開胃。【蝶豆花蜂蜜檸檬茶】蜂蜜係另上架,想飲幾甜就自己加,唔甜就唔加就可以。茶底清清地唔苦,可以解油用膩。

【火車牛魔王】

【美國安格斯生牛肉湯粉】

【XO醬蝦頭抽抄通菜】

【蝶豆花青檸梳打】

【蝶豆花蜂蜜檸檬茶】
2022-05-26 1346 浏览
Fûhn地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓陰晴不定嘅春天🌦️居然今次會誤打誤撞入咗間超好食嘅越南餐廳,而且價錢仲好親民,服務又好添,絕對係會令你一試難忘😍。順化湯粉(辣另上)🍜 $128上菜比佢大碗嚇親,份量絕對係二人美式份量🤣。第一啖飲落去已經飲到湯底鮮甜濃郁牛骨味, 又唔會好鹹,絕對飲得出係真材實料咁煲😚,係咁飲都唔怕會口渴。湯粉配料包括有黑毛豬、豬手、扎肉、牛展、雞丸。個人最鍾意係雞丸、黑毛豬和豬手🥰,豬手彈牙半肥瘦,肉質夠淋夠入味😋;雞丸軟硬適中超有嚼勁,爽口彈牙,而且鮮香味濃,正😎;薄薄黑毛豬肉質好嫩,肉同脂肪分佈好均勻,而且口感爽滑入口即溶,真係超級高質,正🤩🥳😍!香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108 坊間絕對較為少見嘅大大條牛筒骨登場,牛筒骨烤得好香😇。將香濃油脂牛骨髓配上香草搽係脆卜卜嘅蒜蓉包上,真係好惹味好香脆,味道令我一試上癮😛,真係好滿足,正!特上小食拼盤 🍱$198呢個拼盤份量十足,一個價錢已經食到蒜蓉牛油雞翼🐥、春卷、手打炸蝦餅🦐、🐷扎肉粒、椒鹽軟殼蟹、雞肉串,好岩有選擇困難嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其實佢樣樣野都好好好好食
Fûhn

順化湯粉(辣另上)🍜 $128

香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108

特上小食拼盤 🍱$198
呢個拼盤份量十足,一個價錢已經食到蒜蓉牛油雞翼🐥、春卷、手打炸蝦餅🦐、🐷扎肉粒、椒鹽軟殼蟹、雞肉串,好岩有選擇困難嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其實佢樣樣野都好好好好食,當中我最難忘係雞翼和炸蝦餅。第一次覺得牛油雞翼咁正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,牛油雞翼好香牛油再加少少蒜味而且炸到外脆內嫩滑,啖啖都好香口,正🤤!蝦餅真係好好正,蝦餅炸到外脆,入面充滿好好好多彈牙手打蝦肉,仲要食得出好重鮮蝦味,正🤤👍🏻!

軟殼蟹牛油果沙律 (是拉差沙律醬)🥗 $128
炸軟殼蟹牛油果沙律賣相相當吸睛,真係估唔到會有咁大隻炸軟殼蟹😍。軟殼蟹炸得好鬆脆,而且咬落仲有啖啖肉添又唔乾又唔油膩,再配上新鮮牛油果、沙律菜同酸醬一齊食,酸酸甜甜😋,好fresh好鮮好開胃,正😚😜!

越南西貢啤酒 🍺 $42 + $8鹹檸檬
啤酒泡沫豐富持久,啖啖都飲到麥香味,甜甜地唔會苦🤪。如果再加上鹹檸檬,啲啤酒味口感會仲更強更香更豐富細膩😏。

#nicefoodie銅鑼灣
2022-05-22 40 浏览
#越式eatcovery #銅鑼灣eatcovery💡抵食又大碗之越南野今日約左朋友經開銅鑼灣,朋友介紹左呢間越南野,店鋪雖然唔係好大,但環境舒適,最緊要係美食嘅選擇種類有好多,包有一款岩你口味😋🍽特級安格斯牛火車頭湯粉 上到菜比佢咁大碗嚇親,配料非常豐富,特級安格斯牛、牛坑腩、和牛丸、牛筋片、牛腩邊及牛柏葉😋小編特別推介和牛丸,好彈牙。特級安格斯牛大片得黎又唔鞋,牛肉肉味頗濃郁,唔算太多脂肪👍🏻牛坑腩肉質夠滑,牛柏葉就夠爽口。而湯底用返牛骨湯底,所以味道清甜。 🍽 順化湯粉越南順化就係皇帝以前住嘅地方,配料非常多,有黑毛豬、豬手、牛展、雞丸同扎肉。豬手啖啖肉,煙韌彈牙,牛展牛味夠曬濃。個湯底好特別,好香濃,配埋洋蔥同香茅更加香口,真係忍唔到飲多幾啖。最特別係順化湯粉配左特製辣椒醬,加小小已經好惹味,同埋都幾辣,所以唔食辣就加好小就夠。🍽xo醬蝦頭抽炒通菜係好香xo醬味嘅炒通菜,帶有少少辣味,愈食愈惹味。
#越式eatcovery #銅鑼灣eatcovery

💡抵食又大碗之越南野

🍽特級安格斯牛火車頭湯粉

🍽 順化湯粉

🍽xo醬蝦頭抽炒通菜
係好香xo醬味嘅炒通菜,帶有少少辣味,愈食愈惹味。

2022-05-22 1233 浏览
#大食小公主銅鑼灣區出動👸🤪 🚩火車牛魔粉 $128一上枱已經見到好大碗🥰食泰國同越南嘢一定要嗌金邊粉~講咗個湯底先係非常濃郁嘅牛味🥰基本上飲晒成個湯係冇難度!餸方面有牛柏葉 安格斯牛 牛丸 牛筋等等值得一試推介‼️🚩 越式豬頸肉撈檬 $88豬頸肉非常鬆脆☺️撈嗰個汁酸酸美味非常開胃~配菜仲有大量嘅沙律菜撈埋一齊食口感非常清新☺️☺️☺️🚩三上小食拼盤 $108小食拼盤有春卷牛油雞翼蝦餅‼️蝦餅非常彈牙一咬開就見到好多一粒粒嘅蝦肉春卷一啲都唔油而且非常脆😍牛油雞翼就正常~🚩鹹蛋黃薯條 35非常抵食薯條份量超多🧡🧡鹹蛋黃份量都超級多如果兩個人一齊食嘅話可以share食‼️🚩牛油果奶昔 $52牛油果味超級濃郁🥹🥹口感非常滑😍😍鍾意食牛油果嘅朋友千祈唔好錯過~不過提一提飲之前搞一搞成杯嘢飲牛油果🥑會均勻少少🚩白桃沙冰$35白桃味道都非常濃郁沙冰入邊有一嚿白桃不過味道呢就有少少酸~
#大食小公主銅鑼灣區出動👸🤪

[銅鑼灣 越南菜 Fuhn]

環境舒服嘢食精緻😍😍

🚩火車牛魔粉 $128
一上枱已經見到好大碗🥰
食泰國同越南嘢一定要嗌金邊粉~
講咗個湯底先係非常濃郁嘅牛味🥰
基本上飲晒成個湯係冇難度!
餸方面有牛柏葉 安格斯牛 牛丸 牛筋等等
值得一試推介‼️

🚩 越式豬頸肉撈檬 $88
豬頸肉非常鬆脆☺️
撈嗰個汁酸酸美味非常開胃~
配菜仲有大量嘅沙律菜撈埋一齊食口感非常清新☺️☺️☺️

🚩三上小食拼盤 $108
小食拼盤有春卷牛油雞翼蝦餅‼️
蝦餅非常彈牙一咬開就見到好多一粒粒嘅蝦肉
春卷一啲都唔油而且非常脆😍
牛油雞翼就正常~

🚩鹹蛋黃薯條 35
非常抵食薯條份量超多🧡🧡
鹹蛋黃份量都超級多
如果兩個人一齊食嘅話可以share食‼️

🚩牛油果奶昔 $52
牛油果味超級濃郁🥹🥹
口感非常滑😍😍
鍾意食牛油果嘅朋友千祈唔好錯過~
不過提一提飲之前搞一搞成杯嘢飲牛油果🥑會均勻少少

🚩白桃沙冰$35
白桃味道都非常濃郁
沙冰入邊有一嚿白桃不過味道呢就有少少酸~

• 牛油果奶昔
  • 特式牛湯粉
2022-05-22 35 浏览
FUHN1/F The L.Square, 459-461 Lockhart Rd, Causeway BayFUHN是越南字, 解作麵, 在香港甚至壞南當地一賣都的都會見到FUHN呢個字。粉麵店越開越多, 我個人鐘意米做的越南小食, 紙米卷, 炸春卷, 平實又飽肚。$58 特式鵝肝醬法包,我最愛架法包baguette ,個醬是成個包架精髓,加埋生菜札肉同醃酸菜,我真係可以日日食$108 三上小食拼盤 有蒜蓉牛油雞翼,手打蝦餅同春卷,雞翼香口真無無得彈,肥美大隻多肉架。手打蝦餅就彈牙鹹香,春卷油炸至金黃。$168美國安格斯生牛肉湯粉配焗牛筒骨,高級版食法,個牛骨筒直接吸收精華。這個是新menu 之一呢最後加杯傳統架越南滴漏coffee,perfect 架假日dinner
FUHN

$108 三上小食

2022-05-21 881 浏览
同朋友講想清清地食越南菜🇻🇳佢就帶左我黎L. square 嘅樓上舖原來呢度有間北美風味越南菜嘅Fûhn就去睇下佢同傳統越南菜有咩分別😎.🌟軟殼蟹米紙卷 ($88)呢道菜總共有4件米紙卷 香脆嘅軟殼蟹🦀加埋米粉同生菜🥬食起上黎唔油膩 仲幾有份量.🌟特色鵝肝醬法包 ($58)香港嘅越南菜多數都只係得粉食所以見到有法包就一定要試下!🤩法包都幾大個 只係50幾蚊都幾抵食🥪札肉、鵝肝醬同菜嘅配搭好好 特製醬汁亦都好惹味😋.🌟美國安格斯生牛肉湯粉 ($78)生牛河係必食之選 好多時餐廳都係靠湯底一分高下🤔呢間餐廳有個牌教點樣可以品嚐到呢度嘅湯粉🍜我地先試清湯 再加入呢度嘅特式北美風醬汁😛作為重口味嘅食客 我比較鐘意加左醬之後嘅湯底 帶有少少辣味同味道更濃郁🌶😚牛肉亦都切得夠薄 味道唔錯.🌟越式炸豬手湯粉 ($118)呢個炸豬手湯粉好有驚喜!😍炸豬手熱辣辣 食起黎外脆內軟 好高質我最欣賞佢嘅湯底 因為同平日牛河嘅湯底唔同🍜有特登配合炸豬手用上豬骨湯豬骨湯味道濃郁又唔油膩 相當出色👍🏻.🌟椰子雪糕 ($38)網上睇相覺得賣相唔錯所以點左呢個椰子雪糕食到一絲絲椰絲 果然真材實料再加埋椰果條令雪糕口感更
同朋友講想清清地食越南菜🇻🇳
佢就帶左我黎L. square 嘅樓上舖
原來呢度有間北美風味越南菜嘅Fûhn
就去睇下佢同傳統越南菜有咩分別😎

🌟軟殼蟹米紙卷 ($88)
軟殼蟹米紙卷

呢道菜總共有4件米紙卷
香脆嘅軟殼蟹🦀加埋米粉同生菜🥬
食起上黎唔油膩 仲幾有份量

🌟特色鵝肝醬法包 ($58)
特色鵝肝醬法包

香港嘅越南菜多數都只係得粉食
所以見到有法包就一定要試下!🤩
法包都幾大個 只係50幾蚊都幾抵食🥪
札肉、鵝肝醬同菜嘅配搭好好 特製醬汁亦都好惹味😋
🌟美國安格斯生牛肉湯粉 ($78)
美國安格斯生牛肉湯粉

生牛河係必食之選 好多時餐廳都係靠湯底一分高下🤔
呢間餐廳有個牌教點樣可以品嚐到呢度嘅湯粉🍜

我地先試清湯 再加入呢度嘅特式北美風醬汁😛
牛肉亦都切得夠薄 味道唔錯
🌟越式炸豬手湯粉 ($118)

呢個炸豬手湯粉好有驚喜!😍
炸豬手熱辣辣 食起黎外脆內軟 好高質
我最欣賞佢嘅湯底 因為同平日牛河嘅湯底唔同🍜

有特登配合炸豬手用上豬骨湯
豬骨湯味道濃郁又唔油膩 相當出色👍🏻
🌟椰子雪糕 ($38)
椰子雪糕

睇落好吸引 下次約多D人都想試下🤪
特色鵝肝醬法包
  • 特式鵝肝醬法包
2022-05-19 50 浏览
食越南菜當然離不開生牛肉湯河,今次食到間真心唔錯嘅越南湯河,必試呢間嘅牛魔王🐮火車牛魔王 $128叫得牛魔王入面當然有好多🐮🐮有安格斯牛,牛坑腩,手打牛丸,牛筋片,牛腩邊同牛栢葉6款餸配湯粉 可揀河粉/金邊粉 湯底清得嚟帶有牛味👍🏻好好飲,安格斯牛入口嫩滑🤩牛坑腩軟腍入味,牛筋片軟嫩適中,牛丸彈牙而牛栢葉夠晒爽脆,河粉吸湯又軟滑,真係好正軟殼蟹牛油果沙律 $128牛油果切粒上 份量都幾多軟殼蟹有成兩隻咁多,炸得勁香脆,入口脆卜卜👍🏻配返個沙律菜,酸酸甜甜幾開胃咸檸梳打 $30酸酸甜甜嘅清新味道好解渴新鮮芒果沙冰 $38芒果🥭沙冰味道鮮甜,沙冰幼滑椰子雪糕 $38雪糕入口有陣陣椰子清香,椰子味非常濃郁,完全唔覺甜膩,味道天然另外見到餐廳仲有啲special 嘅菜式同酒類,下次要試吓🙂

火車牛魔王 $128
叫得牛魔王入面當然有好多🐮🐮

軟殼蟹牛油果沙律 $128
牛油果切粒上 份量都幾多

咸檸梳打 $30
酸酸甜甜嘅清新味道好解渴

新鮮芒果沙冰 $38
芒果🥭沙冰味道鮮甜,沙冰幼滑

椰子雪糕 $38

2022-05-18 501 浏览
好耐冇食越南嘢啦,相約朋友到銅鑼灣嘅 Fûhn 食晚餐,睇餐牌就見到每款菜式都好吸引,咩都好想食,最後就叫咗主食、小食及飲品,成餐晚餐食到勁滿足連朋友都話值得推介,就係呢款 [ 香草焗牛筒骨配 3片法包 $108 ] 可以選配湯麵。好大件牛筒骨,將牛骨筒內嘅牛骨髓放係香脆法包上一齊食,真係非常之邪惡,非常之好食,包你食到停唔到口包含一段愛情故事嘅特飲 [ Love Spark Vodka Soda $45 ] 老闆及老闆娘調配出嚟嘅飲品,味道仲好特別,同愛情一樣有齊甜、酸、辣,而呢罐飲品包裝圖案仲係老闆及老闆娘嘅Q版樣(佢哋當年結婚嘅回禮禮物圖案) So Sweet涼透心嘅 [ 牛油果奶昔 $52 ] 牛油果 + 奶,香濃牛油果味,入口香滑又creamy,味道唔會太甜,特別愛飲呢碗 [ 越式豬頸肉撈檬 $88] 嘩,燒得又香又爽口嘅豬頸肉,肉質嫩滑又多汁夠惹味,配埋彈牙嘅撈檬,再撈埋啲沙律菜及蘿蔔絲一齊食,完美配搭,正除咗主食及飲品,仲叫咗兩款小食,一款係 [ 軟殼蟹牛油果沙律 $128 ] 兩隻軟殼蟹炸得又香又酥脆,再配埋餐廳秘製醬汁一齊食, 真係冇得彈,呢款秘製醬汁加入咗是拉差沙律

除咗主食及飲品,仲叫咗兩款小食,一款係 [ 軟殼蟹牛油果沙律 $128 ] 兩隻軟殼蟹炸得又香又酥脆,再配埋餐廳秘製醬汁一齊食, 真係冇得彈,呢款秘製醬汁加入咗是拉差沙律醬,帶點微辣好特別,配埋切粒牛油果及新鮮沙律菜

最後一款就係,一上枱就聞到香濃嘅牛油味,熱辣辣嘅 [ 蒜蓉牛油雞翼 $58 ] 炸到外脆內軟,肉質嫩滑,加埋蒜蓉調味,食埋夠哂惹味

Fûhn (銅鑼灣) 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓
2022-05-16
$263.5 (晚餐)
  • 蒜蓉牛油雞翼
  • 軟殼蟹牛油果沙律
  • 越式豬頸肉撈檬
  • 牛油果奶昔
  • Love Spark Vodka Soda
  • 香草焗牛筒骨配 3片法包
2022-05-18 57 浏览
🤍Fûhn (The L. Square) (銅鑼灣)🖤銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓🍽一直bookmark咗一間銅鑼灣嘅越泰菜,今日終於有機會試!銅鑼灣站行出去只需要幾分鐘,我哋七點左右上到去,已經幾乎坐滿人,都好多人食👏🏻🦐XO醬雞絲蝦炒金邊粉 $98我哋本身想食越式湯河,最後決定試泰國菜新嘢,揀咗炒金邊粉,XO醬同金邊粉出奇地好夾,好惹味,而且唔會好油,雞絲份量俾得好足!🥖特色鵝肝醬法包 $58上到枱先知咁大份🤣仲要好足料,法包抹滿厚厚嘅鵝肝醬,好香!入面有札肉,仲配咗菜、醃酸蘿蔔酸青瓜,超多配料,所以都幾飽~🦀軟殼蟹米紙卷 $88米紙卷必嗌!勁大份,軟殼蟹仲係即炸,好脆!可以配蟹醬或者酸甜汁嚟食!🥬越式炸春卷配生菜 $58熱辣辣炸越南春卷,脆卜卜,夾生菜一齊食,好清新~🥚鹹蛋黃雞翼(4件)$68滿滿嘅鹹蛋黃醬,係個超邪惡嘅小食,雞翼都係大大隻,仲好嫩滑!
🤍Fûhn (The L. Square) (銅鑼灣)

🦐XO醬雞絲蝦炒金邊粉 $98

🥖特色鵝肝醬法包 $58

🦀軟殼蟹米紙卷 $88

🥬越式炸春卷配生菜 $58
熱辣辣炸越南春卷,脆卜卜,夾生菜一齊食,好清新~

🥚鹹蛋黃雞翼(4件)$68