2021-10-26 107 浏览
諗住做運動之前食啲清淡啲嘅嘢 🤔所以去普通食個麵。點知一嚟飲咗個湯🤪🤪就畀佢嚇親,真係冇諗過睇落好平平無奇,但味道好鮮甜,唔係味精嗰種那喉嚨嘅味道🤤🤤同埋飲咗半碗都唔會覺得口渴👍👍就知道佢係真材實料。扎肉都好厚身係冇咩期望嘅情況下食到佢,真係好驚喜呢
係冇咩期望嘅情況下食到佢,真係好驚喜呢
配菜
扎肉湯河
2021-10-25 90 浏览
放假係銅鑼灣行街行到攰,就走咗去L Square搵野食🤤天氣愈來愈凍,想食返碗熱嘅湯河。 .美國安格斯生牛肉湯河粉🐮🍲餐廳menu有教點樣食最好,先飲湯底,之後將生牛肉快啲浸入湯度。牛肉尚算嫩滑,但湯底偏咸,無咩特別,肉又比較少,食完都唔夠飽。.香茅豬扒湯檬粉🐷🍲豬扒另外上,又會碎上,唔會食到好狼狽,又唔會俾啲湯浸淋咗,幾貼心。.椰汁冰🥥🥤椰子味好重,幾正,飲完都幾滿足。.#fuhnhk
美國安格斯生牛肉湯河粉🐮🍲
美國安格斯生牛肉湯河粉

香茅豬扒湯檬粉🐷🍲
香茅豬扒湯檬粉

椰汁冰🥥🥤
椰汁冰

椰子味好重,幾正,飲完都幾滿足。
#fuhnhk
椰汁冰
🇻🇳Fûhn 出名火車牛魔粉 湯底勁濃牛肉味嫁😋但由于天氣太熱 今次食左撈檬🤪🌱🐽香茅豬扒撈檬 $69豬扒炸得好香脆 香茅味好出醬汁好清新 解油膩 夏天首選🍃若豬扒另上會開心啲 咁就唔會比撈檬汁浸淋😉*靜靜雞話你知 撈檬汁隻味每度都有啲分別 呢間就無咩辣味令嗜辣嘅靜靜雞有啲啲咁多失望 😆但佢既牛魔粉係無得輸既😌😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅☑️☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓3號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #vietnam #越南菜 #asianfood #撈檸 #旺角美食 #黃店 #fuhnhk
🇻🇳Fûhn

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

2021-10-21 110 浏览
秋高氣爽 冷鋒殺到 天氣變得愈黎愈凍🥶 就好想食返啲熱辣辣既野簡單 - 分享 💁🏻‍♂️🍜 美國安格斯牛肉粉(湯金邊粉) $78有時食越南嘅湯粉 最著重係食個湯底好唔好食 呢間嘅湯底味道尚算清香 安格斯牛肉落熱湯整熟 所以都嫩口唔會老 但係唔太食得出牛味 份量亦唔算多 普普通通啦對於呢個價錢 只可以話係銅鑼灣價 出黎既品質只可以話Normal同埋其實可能最影響我既係 啲員工同廚房不斷係度吹水 而餐廳得果兩台客所以真係幾嘈 令到食慾同感受都有所影響 最後仲要收加一服務費我就真係...😪

簡單 - 分享 💁🏻‍♂️
🍜 美國安格斯牛肉粉(湯金邊粉) $78
安格斯牛肉湯粉

安格斯牛肉湯粉

2021-10-21
2021-10-19 87 浏览
喺OpenRice度見到呢間越南餐廳長期喺銅鑼灣地區度排名都幾高,今次轉程來試一試先!越南湯粉的質素主要取決於湯底同埋食材嘅新鮮度。呢度主打嘅牛魔王牛肉湯粉,湯底食得出有濃濃嘅牛肉味,應該係落咗唔少牛骨煮咗好耐先至會有咁香嘅味道,係一個好食嘅湯底!湯入邊嘅牛肉配料新鮮,每件都切到細細粒,方便客人食用。而每張枱都放有餐廳嘅特製魚露,客人可以跟着指示放幾滴落湯麵到,令到個湯底鮮味更加提升!除咗牛肉粉之外,我哋都叫咗個鹹蛋炸薯條,但係掛住食唔記得咗影相😅,薯條即炸非常新鮮,鹹蛋味好香濃,質素唔錯,值得加來試吓! 越南滴漏咖啡,質素中規中矩,係正常嘅味道。而牛油果奶昔,就有濃濃嘅牛油果味,同奶昔嘅味道非常之夾,喺出邊餐廳牛油果嘅飲品都較為少見,嚟到呢度值得試一試呢杯嘢飲!

,質素唔錯,值得加來試吓!

• 牛油果奶昔
  • 鹹蛋黃薯條
  • 火車牛魔粉
👍🏻火車牛魔粉 $128餐廳招牌菜式,份量非常大份,配料非常豐富,包括有安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊和牛柏葉。湯頭清澈,牛骨湯不油不膩,有濃濃牛香。麵條可選擇湯河粉或湯檬粉,今次就選了湯檬粉,麵條較幼,吃起來較彈牙。❤️‍🔥香烤芝士法包 $48作為芝士控的我,這個當然必點!外層烤得非常香脆的法包,內餡夾了越式扎肉,再配上濃郁的芝士醬,完美配搭💯👍🏻蒜蓉牛油雞翼 $58炸到金黃色的雞翼上面鋪滿炸蒜粒,陣陣牛油香味,令人流哂口水,十分邪惡!👍🏻鹹蛋黃薯條 $35新鮮炸起的薯條,配上重口味的鹹蛋黃碎碎,十分滋味;如果薯條長度更長和不要太碎的話 會更好。🤍越式鮮蝦沙律 $78由於其他菜式味道非常出色,沙律變得相對普通,味道健康清淡,配上酸甜的汁,吃起來會增加食慾。🤍牛油果奶昔 $52由於食評上多人介紹,所以都點來試試看。可惜,牛油果味沒有想像中濃烈,可能本人比較重口味。奶昔質地也沒有很濃稠,但口感細膩,沒有飲過牛油果奶昔都可以試試。👍🏻柚子益力多冰沙 $45上面有一層厚厚的柚子蜜醬,清新嘅柚子味配搭酸甜味益力多,能夠中和口中的油膩感,非常推介!有意想不到的驚喜!📍Fûhn (The
👍🏻火車牛魔粉 $128

❤️‍🔥香烤芝士法包 $48

👍🏻蒜蓉牛油雞翼 $58

👍🏻鹹蛋黃薯條 $35

🤍越式鮮蝦沙律 $78

🤍牛油果奶昔 $52
由於食評上多人介紹,所以都點來試試看。

👍🏻柚子益力多冰沙 $45

📍Fûhn (The L. Square)

✨評分:8.5/10
💰人均價錢:$200(已包括加一服務費)

Tips 1 💫在OpenRice 訂位,晚市享8折,下午茶更享75折!
Tips 2 💫建議可以2人share一個份量較大的湯粉,這可以額外一次過吃更多越式滋味的小食~
2021-10-05 96 浏览
今次呢間餐廳係朋友搵嘅~地點就腳 不過要注意嘅係有時要等lift 我哋四個女仔今日都好肚餓 叫咗超多嘢有牛油雞翼 芒果蝦米卷 鹹蛋黃薯條 炸蝦餅 雞扒撈檬粉 牛油果軟殼蟹沙律 仲有鵝肝三文治每一樣野都幾好食 比較推介嘅係個牛油果沙律 份量好多 有兩隻軟殼蟹 成個牛油果 手打炸蝦餅都好好食~好彈牙不過好多人推介嘅鹹蛋黃薯條我就覺得麻麻 冇乜鹹蛋味 同埋有啲淋鵝肝三文治有好多鵝肝醬 再放咗啲越式扎肉嘅肉片 幾特別有fusion嘅感覺朋友叫咗牛油果奶昔 佢話好好飲 不過睇落有啲Heavy😅 我叫咗碟豆花特飲 好清新 顏色超夢幻 今餐叫嘅炸嘢都幾多 好彩每樣都唔算太油膩性價比OK👍🏾
我哋四個女仔今日都好肚餓 叫咗超多嘢

手打炸蝦餅都好好食~好彈牙

今餐叫嘅炸嘢都幾多 好彩每樣都唔算太油膩

性價比OK👍🏾

2021-09-29 98 浏览
夏天就係想食東南亞地方食物,令自己開胃啲又可以有食慾呢間餐廳主打越南菜,一於試下,見餐廳新推出咗冰磚鮮奶咖啡,奧爾良雞翼,香烤芝士蝦餅法包,扎肉撈金邊粉,就叫一啲食下😊香烤芝士蝦餅法包個包係用排包整,所以帶有少少甜味,蝦餅幾彈牙,加埋芝士&肉鬆,無得唔好食,又可以豐富口感越式扎肉撈金邊粉+太陽蛋完全清涼之選,口感好似韓國冷麵咁,好爽滑,有少少辣,溝埋蛋黃液😍口感更佳軟殼蟹米紙卷米紙卷比平時supermarket買嘅更煙靭,更可以包曬啲蔬菜& 軟殼蟹,軟殼蟹炸到幾脆口,點埋啲醬,更正👍🏻👍🏻青檸梳打&蝶豆花青檸梳打一定要叫蝶豆花個款,完全打卡之選,搞拌後,漸層色好靚間餐廳好貼心,如果叫湯粉係要點食法,下次有機會試下
夏天就係想食東南亞地方食物,令自己開胃啲又可以有食慾

香烤芝士蝦餅法包

越式扎肉撈金邊粉+太陽蛋

軟殼蟹米紙卷

青檸梳打&蝶豆花青檸梳打
一定要叫蝶豆花個款,完全打卡之選,搞拌後,漸層色好靚

間餐廳好貼心,如果叫湯粉係要點食法,下次有機會試下
L.Square既餐廳向來都質素唔錯,今日黎到呢間越南菜餐廳本身期望唔高,因為香港好多間越南菜都一式一樣,每間都唔覺有咩唔同.但今次黎到Fuhn可算係有驚喜首先椰青係我飲過比較新鮮同清甜,好多時第二d餐廳既椰青都有d益益地既味,而且一d鮮甜味都無,但呢間好飲得出夠曬新鮮鵝肝醬法包亦都好脆好足料,食完一啖會好想再食多下一啖生牛肉湯河用上最高質既料,叫得和牛湯河真係有和牛味,牛肉夠曬嫩同肉味,比起一般既牛肉湯河別有一番風味而且服務亦都好好,可以講得上係一個好既體驗
鵝肝醬法包亦都好脆好足料,食完一啖會好想再食多下一啖
而且服務亦都好好,可以講得上係一個好既體驗
2021-09-20
2021-09-26 68 浏览
銅鑼灣 the L square 1/f Fuhn正宗越南餐廳,menu多款選擇,價錢唔貴。火車牛魔粉,配料有安格斯牛,牛坑腩,手打牛丸,牛筋,牛腩邊,牛柏葉,非常豐富!大大碗熱辣辣,湯頭夠熱夠濃,有陣陣檸檬葉味道滲出,非常有東南亞風味,安格斯牛夠鮮嫩,牛坑腩夠淋身又入味,牛丸爽口彈牙夠多汁,整體非常高質!咸蛋黃雞翼,炸到好脆口,卜卜脆,咸蛋黃咸香夠惹味,滲到內層都香!雞肉嫩滑。來來漢堡扒太陽蛋飯,唔食肉既朋友叫左呢個未來漢堡扒,佢話都好岩口味,大大份幾足料。煎蛋夠香and蛋汁送飯一流。

,湯頭夠熱夠濃,有陣陣檸檬葉味道滲出,非常有東南亞風味,

2021-09-26 77 浏览
“Let’s have Fûhn.” 依句子令我留意到呢一間餐廳。仲以為Fûhn係Fun😂。原來Fûhn嘅名之所以改成咁,係為咗佢有「粉」嘅粵語諧音。Let’s have 「粉」🤪。餐廳提供越南🇻🇳菜,採用上等高質食材,而且醬汁都係自己研發,非常獨特、有新意。小編點咗香茅雞扒撈檬同埋凍新鮮椰青。🏷 香茅雞扒撈檬($75)雞扒🐥係香煎嘅,啱啱上檯嘅時候熱辣辣、香噴噴,雞肉🐥質感好柔嫩。粉好彈牙,軟硬適中。檬汁細細杯,原本以為個份量唔夠,但係食到最後發現份量啱啱好☺️。依個檬汁同一般餐廳所用嘅唔同🤔,一般餐廳嘅檬汁都係非常酸🙈,而且唔係個個人都接受到。 Fûhn嘅檬汁微酸帶少少辣,但係撈左落去粉之後就唔覺得辣啦,淨係剩低少少酸味,辣味唔係好察覺到。🏷 凍新鮮椰青($49)椰青水🥥鮮甜美味,非常滋潤,比想像中大個,飲完即刻飽咗。餐廳仲加咗一支匙羹喺椰青入邊,可以用嚟𢳂椰青肉。椰青肉好實,目測有5mm嘅厚度,就係難𢳂咗啲,所以小編最後只係𢳂咗少少嚟食。*另收加一服務費*餐廳做緊promotion: 買一盒純正越南滴漏咖啡,堂食全單九折;如果買兩盒嘅話,全單八折。(一盒售價$65,內有5包獨立包裝

小編點咗香茅雞扒撈檬同埋凍新鮮椰青。
🏷 香茅雞扒撈檬($75)
香茅雞扒撈檬

🏷 凍新鮮椰青($49)

*另收加一服務費
*餐廳做緊promotion: 買一盒純正越南滴漏咖啡,堂食全單九折;如果買兩盒嘅話,全單八折。(一盒售價$65,內有5包獨立包裝咖啡)
2021-09-25
午餐
香茅雞扒撈檬
2021-09-24 48 浏览
今日早放工當然要約人食飯啦,諗諗下決定係美國式既越南粉lol之前一直知道呢到有個巨人size既粉,而且食過一次味道唔錯,今次黎encore。上咗芽菜、香葉、洋蔥絲和辣椒🌶️火車牛魔粉:其實都係好大配成個面盆咁,入面有牛丸粒、牛筋、牛柏葉、牛腩和生肉片,岩曬我想試曬所有野。湯底既味道比較清唔會好油。金邊粉好彈牙唔會軟林林咁。配料食得出新鮮,呢碗粉實係復刻到美國食開既味道!如果可以好似美國咁牛丸一粒粒上、牛筋係一塊唔係粒粒就好喇。雞扒撈檬:友人話有醃蘿蔔絲、洋蔥絲、生葉,加埋個撈檬汁食,好開胃同清爽,我都偷食咗一口,雞肉唔鞋無我最驚既雪藏味,脆得黎幾多汁。咸蛋黃薯條🍟:薯條係粗薯,香口得黎入面充滿薯蓉,外衣係咸蛋黃粒,食得出係用切碎既蛋黃粒出,口感十足白桃沙冰,出面好少會見到,唔會太甜啖啖桃香,個沙冰飲到底都仲有味,而個陣桃味係好天然唔假,今次因為佢既沙都係果汁黎,如果可以有香桃粒粒就好喇。菠蘿冰沙:朋友話比白桃甜,都係鍾情白桃多d.

上咗芽菜、香葉、洋蔥絲和辣椒🌶️

菠蘿冰沙:朋友話比白桃甜,都係鍾情白桃多d.

銅鑼灣Fuhn 北美越式牛肉粉出名好食無人會懷疑吧!新裝修過後都好耐無上過黎,心血來潮,食番碗牛肉粉都咪話唔過癮。而且仲多左好多新菜單,係舊menu無的,yum yum新menu我喜歡特式牛肉湯河粉 148Fuhn新menu上的特式牛肉湯粉和牛牛丸,比起舊果個招牌菜 滋味更加升級, 原因係今次用上和牛去做主菜,先嚐一啖湯頭, 湯色清澈飲落純厚, 一飲就知冇落味精, 而且仲散發出淡淡的越南香菜味,和牛牛丸彈力十足,而且咬落啖啖油香 安格斯牛, 肉味香濃,富層次感,牛筋片牛腩麵牛栢葉咬落爽口, 河粉仲煙煙韌韌有米香,good job。越式香茅牛仔骨128新menu 仲有越式香茅牛仔骨,牛仔骨 入口鬆軟,香茅仲能夠為菜式帶來清新味的茲味,減低肥膩感。芒果扎肉米紙卷68絕對係清新而飽肚之選, 米紙卷內皮煙韌,入面粉絲份量亦都,多生菜爽脆,扎肉有口感,芒果仲帶嚟酸酸嘅清香味道,開胃呢咸檸梳打30飯後當然要叫番杯鹹檸梳打吧! 一啖落肚,清新非常。餐廳仲送左椰絲蛋糕仔比我地, 少甜得黎又點榔子香味, 個口感超得意~~滿足!

特式牛肉湯河粉 148

原因係今次用上和牛去做主菜,

先嚐一啖湯頭, 湯色清澈飲落純厚,
一飲就知冇落味精, 而且仲散發出淡淡的越南香菜味,

和牛牛丸彈力十足,而且咬落啖啖油香

安格斯牛, 肉味香濃,富層次感,

牛筋片牛腩麵牛栢葉咬落爽口,

河粉仲煙煙韌韌有米香,good job。

越式香茅牛仔骨128

芒果扎肉米紙卷68

咸檸梳打30

飯後當然要叫番杯鹹檸梳打吧! 一啖落肚,清新非常。

睇咗評論以為好正啦,點知去到叫咗個豬頸肉飯,啲豬頸肉好靭,而且好難咬開,好肥好油膩,非常失望!於是同職員講,他說有好多人食過都話冇問題!我於是同他說,我都唔係第一次食豬頸肉,但係未試過咁差囉!我覺得又貴又唔好食,仲要收加一,但服務態度差!🤮🤮🤮
我於是同他說,我都唔係第一次食豬頸肉,但係未試過咁差囉!
我覺得又貴又唔好食,仲要收加一,但服務態度差!🤮🤮🤮
2021-09-23
2021-09-19 48 浏览
🇻🇳 It’s fun, not pho#銅鑼灣✅呢到嘅越南湯河湯頭好入味,加埋牛肉食,食到濃濃嘅牛味,份量亦算大份✅米紙卷高質,勁足料,個人推薦軟殼蟹😍✅撈金邊粉係fusion菜,加左燒汁甜甜地,唔錯👍🏻.📌 Fûhn (The L. Square) (銅鑼灣)#銅鑼灣美食 駱克道459-461號The L. Square 1樓-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #韓國菜
🇻🇳 It’s fun, not pho#銅鑼灣

✅米紙卷高質,勁足料,個人推薦軟殼蟹😍
✅撈金邊粉係fusion菜,加左燒汁甜甜地,唔錯👍🏻
📌 Fûhn (The L. Square) (銅鑼灣)