2024-07-27 193 浏览
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣) 🇯🇵日本人氣千層拿破崙🇭🇰香港係首間海外分店,唔洗去日本都食到‼️甜蜜脆餅誘惑..🥹🥹🤣食左佢?定係影相先?甜品控的姐妹們👭可以直接衝去試試!!個餅真係好酥脆🥹🥹🥹~🍓宇治抹茶忌廉 x 士多啤梨 $168☕️伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145✨香港店限定✨ 香滑奶茶忌廉芒果 $168🍑期間限定set $198🍑Peach Mille-Presse Peach Soda 好彩今次去唔洗排隊😎即場整即叫即整!好脆口~我覺得伯爵紅茶味好食啲同🤤
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)
🇯🇵日本人氣千層拿破崙
🇭🇰香港係首間海外分店,唔洗去日本都食到‼️
甜蜜脆餅誘惑..🥹🥹🤣
食左佢?定係影相先?
甜品控的姐妹們👭可以直接衝去試試!!
個餅真係好酥脆🥹🥹🥹~

🍓宇治抹茶忌廉 x 士多啤梨 $168
☕️伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145
✨香港店限定✨ 香滑奶茶忌廉芒果 $168
🍑期間限定set $198🍑
Peach Mille-Presse
Peach Soda

好彩今次去唔洗排隊😎即場整
即叫即整!好脆口~
我覺得伯爵紅茶味好食啲同🤤
2024-07-25 160 浏览
終於都到我去試呢個日本過江龍千層酥拿破崙Mille-pressé!今日同同事係銅鑼灣食完lunch,就去左附近買甜品食😋黎遠已經見到好搶foc既鋪名,餐廳環境裝修得有種簡潔既型格感,仲有個大透明玻璃可以見到店員製作餅餅既過程,成個feel都幾好,重點係唔洗排隊😙可以慢慢係舖頭chill下呢間係日本海外第一間分店,我見得最多就係有焦糖面既拿破崙膽酥Mille-pressé!如果想一次過試多一款口味,就可以揀Half-Half,自選兩種口味,價錢就會係半價+半價咁(餐單都有列明每種口味既半價係幾多) 另外,原來佢都有咸點叫LA Collation不過我今次就冇試,始終食左lunch 有啲full🙈招牌拿破崙Mille-pressé數量限定 - 白桃吉士味$168我想特別啲,再試左佢數量限定既白桃吉士忌廉醬口味,果然冇失望!😍 首先餅底真係好脆口!焦糖面甜而不膩,但又增加佢既口感。白桃十分香滑,佢唔係甜,但好香!配上吉士醬既甜滑,兩者配搭得好好🤤 一啖咬落去真係感覺到好香又甜又滑又脆,咩都有😚 夏天食有個清爽感係幾好feel😚伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145另一款口味帶左返office同同事分

招牌拿破崙Mille-pressé
數量限定 - 白桃吉士味$168

伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145

另一款口味帶左返office同同事分黎食。頭先嗰款嘅食法係好似漢堡包兩層咬落去咁😂食起上嚟係有啲困難同埋呢hea。不過返到Office同事就用刀切開,呢個食法係方便啲嘅,同埋細細啖,啲cream同杏脯就唔會飛走🙈

講返呢個口味,伯爵紅茶忌廉醬味道好出,再鋪上酸甜可口的杏脯,兩樣野balance得好好👏🏻 即使我take away隔左可能一個鐘先食,個餅底依然好脆,食過既同事都讚不絕口😚

結論
🫰視覺、味道、口感都一流
🫰配搭好夾,吉士醬味道獨特
草下錢去試下過江龍啦,可以當一餐😂

好味度:9.5/10
回頭度:8.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:GARIGUETTE
餐廳地址:銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
營業時間:星期一至日 12:00-20:00
紅爆日本過江龍❤️‍🔥拿破崙千層酥終於喺銅鑼灣開咗啦😝😝💯神還原日本味道👅環境以黑白為主,超型格呢!仲可以隔住玻璃睇哂成個製作過程添🍓原味士多啤梨 x 開心果忌廉覆盆子今次仲揀咗Half-half🫶🏻一次過食晒兩種味拿破崙千層酥食落超酥脆!配上士多啤梨同吉士醬,酸酸甜甜👍🏻開心果濃厚,食落仲有覆盆子增加口感呢兩個配搭真係一流🤤要再encore!🍵 宇治抹茶忌廉x士多啤梨用咗京都宇治抹茶製成吉士醬食落茶味超濃郁,再配埋士多啤梨🍓中間加上紅豆🫘酸酸甜甜超好食!仲有最愛嘅麻糬,超煙韌呢~一流!📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖#銅鑼灣美食 #香港美食 #銅鑼灣潮食 #日本過江龍 #日本美食 #銅鑼灣甜品 #打卡甜品
紅爆日本過江龍❤️‍🔥拿破崙千層酥
終於喺銅鑼灣開咗啦😝😝
💯神還原日本味道👅

環境以黑白為主,超型格呢!
仲可以隔住玻璃睇哂成個製作過程添

🍓原味士多啤梨 x 開心果忌廉覆盆子
今次仲揀咗Half-half🫶🏻一次過食晒兩種味
拿破崙千層酥食落超酥脆!
配上士多啤梨同吉士醬,酸酸甜甜👍🏻
開心果濃厚,食落仲有覆盆子增加口感
呢兩個配搭真係一流🤤要再encore!

🍵 宇治抹茶忌廉x士多啤梨
用咗京都宇治抹茶製成吉士醬
食落茶味超濃郁,再配埋士多啤梨🍓
中間加上紅豆🫘酸酸甜甜超好食!
仲有最愛嘅麻糬,超煙韌呢~
一流!

📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)
2024-07-25 53 浏览
行經銅鑼灣,見到有拿破崙餅。又有地方坐。又有得食咸甜味既拿破崙餅,仲要紅爆日本,好岩夏天食❤️想不到咸同甜味既層次都好豐富,抹茶味用上日本宇治抹茶,抹茶味濃滑,再用上士多啤梨的甜到帶出拿破崙的鬆脆。餅底帶有焦點味又用上麻糬煙靭,最正係感覺很creamy 食得出日本的味道。❤️💚牛油果三文魚感覺十分健康,而且牛油果十分鮮甜,三文魚配牛油果令口感嫩度提起,而且兩者味道相約,好像分不清一樣。但係咬落鬆餅够香口❤️

2024-07-25 48 浏览
日本過江龍拿破崙嚟到香港啦!上年已經見到好多foodie推介,一直好想試,今次終於搵到機會嚟銅鑼灣試吓🫰🏻佢哋嘅拿破崙係新鮮整,可以見到佢哋人手搓餅皮同焗,聞到好香牛油味😚除咗賣相吸引外,味道都好食🤤❥宇治抹茶忌廉士多啤梨 $168係期間限定味!拿破崙好酥脆,表面有焦糖有好多層,食落好有層次感抹茶忌廉順滑抹茶同奶香平衡得好好,甜度適中中間夾咗好多塊士多啤梨,酸酸甜甜仲有紅豆同白玉同抹茶好夾!❥香滑奶茶忌廉芒果 $168奶茶味係香港地區限定~日本都唔一定有得食,所以就叫咗試吓🤣餡料有奶茶忌廉、芒果、核桃芒果食落幾甜,核桃帶有堅果香味估唔到同奶茶味都幾夾!如果平時鍾意飲港式奶茶嘅一定要試吓~

❥宇治抹茶忌廉士多啤梨 $168

係期間限定味!
拿破崙好酥脆,表面有焦糖
有好多層,食落好有層次感
抹茶忌廉順滑
抹茶同奶香平衡得好好,甜度適中
中間夾咗好多塊士多啤梨,酸酸甜甜
仲有紅豆同白玉
同抹茶好夾!

❥香滑奶茶忌廉芒果 $168

奶茶味係香港地區限定~
日本都唔一定有得食,所以就叫咗試吓🤣
餡料有奶茶忌廉、芒果、核桃
芒果食落幾甜,核桃帶有堅果香味
估唔到同奶茶味都幾夾!
如果平時鍾意飲港式奶茶嘅一定要試吓~
想試日本過江龍Gariguette 好耐啦😍銅鑼灣店仲有開放式廚房,每份千層酥都係即叫即製,可以睇到整個製造過程,仲有枱凳可以堂食架!🍓原味士多啤梨千層酥🍓Napoleon必食!千層酥餅皮十分酥脆,層次分明,而且外層有焦糖,好香甜🤤內裏係自家製的吉士醬同鋪到滿滿既多汁士多啤梨切片🍓整體好香好好味唔會太甜☺️果然名不虛傳~🩷開心果忌廉覆盆子千層酥開心果我最愛,店員起餅皮上邊擠咗好多開心果cream,真心好香開心果味,上面再加覆盆子果醬酸酸甜甜🥰估唔到好夾,配合口感超鬆脆千層酥,令人想一口接一口🫶🏻

🍓原味士多啤梨千層酥🍓Napoleon

🩷開心果忌廉覆盆子千層酥

兩位甜品控一起逛街,最大的好處就是可以甜品當正餐,幸福😚bookmark了這家很久,確實高質,沒有失望🤤 ✿ 原味士多啤梨 $165✿ 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145重點一定是咔嚓咔嚓的酥脆拿破崙餅皮😍有一定厚度,層次分明帶焦糖香甜,即使單吃餅皮也會覺得不錯內餡選擇挺多,而且每款都有特色選擇困難的我最終pick了伯爵茶忌廉,夾著一粒粒清甜的杏脯果肉,我喜歡😋不過朋友還是覺得他偏愛的士多啤梨更勝一籌🤣還有栗子、冧酒提子等很吸引的口味,吃過的可以分享一下😝 價錢不便宜,不過拿破崙蛋糕一向都是不便宜的(?製作工序繁複,想再吃的話,我應該還是來直接買吧😂
兩位甜品控一起逛街,最大的好處就是可以甜品當正餐,幸福😚
bookmark了這家很久,確實高質,沒有失望🤤

✿ 原味士多啤梨 $165
✿ 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145

重點一定是咔嚓咔嚓的酥脆拿破崙餅皮😍
有一定厚度,層次分明

帶焦糖香甜,即使單吃餅皮也會覺得不錯
內餡選擇挺多,而且每款都有特色

不過朋友還是覺得他偏愛的士多啤梨更勝一籌🤣

還有栗子、冧酒提子等很吸引的口味,吃過的可以分享一下😝

價錢不便宜,不過拿破崙蛋糕一向都是不便宜的(?
製作工序繁複,想再吃的話,我應該還是來直接買吧😂

• 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬
2024-07-23 79 浏览
一試難忘·法式千層酥由東京食到返香港避開人潮 等到依家先黎試😋同日本店一樣 即叫即整仲可以睇住店員整宇治抹茶忌廉士多啤梨🍓一定要試下期間限定口味新鮮整出黎既千層酥皮 特別酥脆酥皮上層帶有甜甜焦糖 內餡有抹茶忌廉,紅豆蓉士多啤梨同埋白玉宇治抹茶香濃甘香 夾埋幼滑濃郁吉士忌廉士多啤梨酸酸甜甜+小麻糬煙韌+香甜紅豆多重口感😋蜂蜜檸檬忌廉🍋🍯檸檬口味超解漏 岩哂夏天食 😋配搭蜂蜜酸酸甜甜 入面仲加左檸檬果皮
一試難忘·法式千層酥

宇治抹茶忌廉士多啤梨🍓
一定要試下期間限定口味
新鮮整出黎既千層酥皮 特別酥脆
酥皮上層帶有甜甜焦糖
內餡有抹茶忌廉,紅豆蓉士多啤梨同埋白玉
宇治抹茶香濃甘香 夾埋幼滑濃郁吉士忌廉
士多啤梨酸酸甜甜+小麻糬煙韌+香甜紅豆
多重口感😋

蜂蜜檸檬忌廉🍋🍯
檸檬口味超解漏 岩哂夏天食 😋
配搭蜂蜜酸酸甜甜 入面仲加左檸檬果皮

.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【銅鑼灣爆紅甜品|日本過江龍千層拿破崙🧇】🐨伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145推薦度:⭐️⭐️⭐⭐⭐由兩片圓形千層酥皮,夾住絲滑伯爵紅茶忌廉吉士醬而成... 拿破崙片雖然預先整定放好,但食落嘅時候都保持到好酥脆,表面用上糖燒過表面成焦糖皮,食到甜味又唔會黐牙份量調配得好好,店員仲有特別提醒建議一個鐘內食用,以免影響酥脆口感~ 吉士醬上仲灑滿伯爵紅茶,伯爵清香味濃!杏脯果醬係有蜜餞味同少少酸味!整體係偏甜,小編甜品控已被吸入~.🐨宇治抺茶忌廉x士多啤梨 $168推薦度:⭐️⭐️⭐⭐⭐期間限定點都要試埋~ 呢款用咗京都宇治產地嘅抺茶製作成忌廉吉士醬,抹茶味非常之濃,認真啲試,會有啲回甘味。抹茶紅豆呢個組合本身已經冇得輸,加埋足料嘅士多啤梨片,雖然睇落薄薄地,但微微嘅酸味,可以去除成個甜品嘅飽滯感。佢仲加咗麻糬粒粒增加咗煙靭口感,就好似食每一啖都有唔同嘅驚喜一樣!——☼——☼——☼——☼——☼——Gariguette📍地址:銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍
.#foodie #hk #hkfoodie

🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB銅鑼灣 #HTB甜品
#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #日本菜 #甜品 #打卡 #拿破崙片 #宇治抺茶 #士多啤梨 #伯爵紅茶 #杏脯 #美食推介
  • 宇治抹茶忌廉×士多啤梨
之前去日本時已經好想試,但喺岩岩食完野經過見到,同埋又趕住去shopping,所以無食到,一直都bookmark 左去日本要再試,但喺香港都有了,們今日真喺順路行Donki一定要嚟食埋。必試就classic士多啤梨啦,吉士同士多啤梨就喺最完美嘅配合,再加埋超級脆,層層鬆化嘅法式千層酥,味道口感太絕了,同埋唔喺太甜真喺好正。香港店限定嘅香滑奶茶忌廉芒果,估唔到奶茶同芒果都幾夾,喺有少少香港特色風味,不過夠creamy再配脆餅,真喺好好食。其實食完一個都真係幾飽可以當正餐,下次想試埋佢嗰啲鹹味嘅配搭。

2024-07-19 44 浏览
Gariguette是日本東京過江龍,主打拿破崙Mille-pressé,餐廳所有材料都是由日本進口的,務求香港售賣的與日本的一樣味道和品質。而店舖的整餅過程亦是公開的,下單後師傅會即刻在我地面前製作。拿破崙有咸的La collation,又有甜的Mille-pressé,今次各買了一份。原味士多啤梨千層酥千層酥超酥脆,咬落層層分明,而且外層有配上自家製的吉士醬超香甜的士多啤梨切片🍓口感一流,而甜度亦適中而三角形的包裝亦是經精心設計,食的時候可以接住D餅碎,唔會食到成身都係牛油果煙三文魚咸食的千層酥真的是第一次食,煙三文魚配牛油果酸忌廉這個組合非常夾,而且入面再入洋蔥等配料,味道配搭都好出色,值得一試GARIGUETTE📍銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖

原味士多啤梨千層酥

牛油果煙三文魚

GARIGUETTE
2024-07-19 14 浏览
今日同朋友仔經過銅鑼灣行街,想搵cafe hea 下,chill 下,但原來已經6點🥹🥹,諗住轉食甜品,點知俾卵地遇到佢,日本過江龍🤣🤣其實宜個詞好老土,不過好食就得,好脆,cream 好滑
  • 香滑奶茶忌廉芒果
2024-07-17 18 浏览
差唔多有成年都無去過東京啦!勁掛住嗰度啲美食🫢唯有係香港搵住啲過江龍食吓先啦!今次同朋友過咗去銅鑼灣Fashion Walk,食呢間即叫即製千層拿破崙Mille-pressé❤️之前都有係東京食過一次,嗰時已經覺得好好食啦!估唔到係香港唔使點排隊就有得食啦😚我同朋友叫咗一甜一鹹share食🥰牛油果煙三文魚✨超級足料!超多煙三文魚同超多牛油果啊!加埋軟綿綿嘅忌廉芝士同薯蓉😋再用千層酥夾住一齊食,口感非常豐富🤩原味士多啤梨另外甜嘅口味叫咗佢哋嘅招牌士多啤梨口味啦!啲士多啤梨夠晒甜又多汁,仲落咗少少檸檬皮碎成件事更加清新,吉士醬又夠晒滑溜!外面嘅千層酥表面燒滿焦糖,真係好香口!
差唔多有成年都無去過東京啦!
勁掛住嗰度啲美食🫢唯有係香港搵住啲過江龍食吓先啦!

之前都有係東京食過一次,嗰時已經覺得好好食啦!
估唔到係香港唔使點排隊就有得食啦😚
我同朋友叫咗一甜一鹹share食🥰

牛油果煙三文魚✨

超級足料!超多煙三文魚同超多牛油果啊!
加埋軟綿綿嘅忌廉芝士同薯蓉😋

再用千層酥夾住一齊食,口感非常豐富🤩

原味士多啤梨

另外甜嘅口味叫咗佢哋嘅招牌士多啤梨口味啦!

外面嘅千層酥表面燒滿焦糖,真係好香口!
  • 牛油果煙三文魚
2024-07-11 35 浏览
上次經過見到唔駛排隊,就試試佢啦。見到個餐牌,都係決定試下原味Nepoleon。開放式廚房設計,即刻係你面前製作,拿破崙酥皮脆口,好有層次。入面有士多啤梨同埋custard cream,味道同甜度恰到好處,真係唔錯,幾好食,不過香港價錢實在太貴了,而家都唔駛排隊都可以食到,都係留待下次去日本再食過其他味啦!
🇭🇰 𝓖𝓪𝓻𝓲𝓰𝓾𝓮𝓽𝓽𝓮-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ黎自🇯🇵東京表參道既過江龍千層酥品牌🙌🏻依家唔洗去日本, 喺銅鑼灣都食到🥺!! 香港店仲有限定既香滑奶茶忌廉芒果口味~-🍓原味士多啤梨圓碌碌既法式千層酥好cute💕整得好鬆脆同埋面頭仲有焦糖好好味🤤吉士忌廉好濃郁🙌🏻配埋士多啤梨食好夾❤️❤️同埋可以隔住玻璃睇左佢即叫即整好開心😌🍫🍌朱古力忌廉香蕉果仁呢款都幾好味~中間加左果仁令到口感更豐富更有層次感🙌🏻不過我自己就都係中意招牌士多啤梨味多d~-雖然香港店既價錢比起日本mark-up左🥲🥲但如果短期內去唔到日本又想試既話就可以黎銅鑼灣止下渴😎-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ#simplicity_causewaybay #simplicity_銅鑼灣 #simplicityhkfood #gariguette
🇭🇰 𝓖𝓪𝓻𝓲𝓰𝓾𝓮𝓽𝓽𝓮
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ