日本過江龍 超人氣打卡美食 GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé 唔洗去日本排隊食喇😋外型打卡 選擇眾多 經常推出唔同嘅限定口味推出唔同嘅限定口味即叫即整 可以近距離觀賞到整個製作過程✨店內仲有寬躺嘅座位比客人慢慢享用原味士多啤梨🍓 $165杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/士多啤梨伯爵紅茶忌廉杏脯果醬🍵 $145杏脯果醬/伯爵紅茶忌廉黃金色嘅餅底非常酥脆香口 充滿牛油焦香🧈 裡面鋪滿厚厚嘅醬汁同水果 用料十足 啖啖醬料兩者完美配搭 口感豐富😆甜度剛好 好喜歡伯爵紅茶忌廉 兩款茶香平衡出色👍🏻

即叫即整 可以近距離觀賞到整個製作過程✨

黃金色嘅餅底非常酥脆香口 充滿牛油焦香🧈
裡面鋪滿厚厚嘅醬汁同水果 用料十足 啖啖醬料
兩者完美配搭 口感豐富😆
甜度剛好 好喜歡伯爵紅茶忌廉 兩款茶香平衡出色👍🏻

唔少人都識呢間日本人氣千層酥專門店東京 大阪 京都同福岡都有分店 而海外一號店就選址左係香港同行朋友正正上年去大阪時食過 少不免都要排隊 但覺得好好食一個trip去食左兩次.ᐟ .ᐟ 而我竟然仲未食過 咁就約埋去左香港店 估唔到唔洗排隊喎( Ꙭ)!店內空間闊落 有枱櫈可以比食客堂食 另外廚房係開放式 可以睇到哂成個製作過程每份千層酥都係即叫即製 朋友話感覺香港店員既製作比日本更細心我地試左招牌口味 — Napoléon同朋友心水之選— Chocolat & Banana Praline兩份隔左幾個鐘進食 千層酥仲係同樣無比酥脆 真心抵讚 ჱ̒ ー̀֊ー́ )餡料方面都係好足料好厚 Napoléon即係原味士多啤梨配以吉士忌廉酸甜適中另一款香蕉朱古力都係唔會錯既經典配搭 整體甜度較高 我最中意佢加左好多原粒榛子 更有層次.ᐟ
唔少人都識呢間日本人氣千層酥專門店
東京 大阪 京都同福岡都有分店 而海外一號店就選址左係香港

𓋭 𓋭 𓋭來自日本的GARIGUETTE首間海外店落戶香港,主打影片分享平台的拿破崙脆酥Mille-pressé。店內有小量堂食座位,開放式廚房令整間店子都充斥着拿破崙的牛油香和焦糖香。客人隔着玻璃可看到,店員製作拿破崙脆酥的整個過程,療癒又令人垂涎三尺!𓎤 Napoleon ($165)招牌原味士多啤梨拿破崙。在脆酥擠上香滑的吉士忌廉,再將新鮮士多啤梨肉逐塊逐塊鋪滿,每一口都是又香又甜的幸福感!𓎤 Earl Grey & Abricot ($140)香港獨有的限定口味。伯爵紅茶忌廉有淡淡茶香,配上酸甜的杏脯果醬,是甜而不膩的清新組合,個人私心推薦。其實店子還有鹹味拿破崙脆酥,如牛油果煙三文魚、芝士火腿等,全部會配以香滑薯蓉作內餡,好像很好吃的樣子。下次來一定要試試鹹味脆酥作午餐。𓋭 𓋭 𓋭

𓋭 𓋭 𓋭

𓎤 Napoleon ($165)

𓎤 Earl Grey & Abricot ($140)

𓋭 𓋭 𓋭

2024-06-30
下午茶
  • 原味士多啤梨
2024-07-04 10 浏览
自從知道他們在香港開了首間海外分店後,一直心思思想去,但價錢又有點卻步,不過最近見到他們有優惠,即衝去買! 🔅原味士多啤梨($1️⃣6️⃣5️⃣)如果第一次吃,必點這個!酥皮鬆脆不在話下,外層帶有焦糖香,單吃酥皮已很出色!再加酸甜的士多啤梨和吉士醬,層次很豐富。🔅栗子忌廉黑加侖子($1️⃣5️⃣5️⃣)如果喜歡酸甜味重一點的,可以選擇這一款。黑加侖子味超重,而栗子蓉會感覺甜一點,組合很新鮮。其實買完之後,我們看見原來有香港限定的味道,奶茶配芒果!可惜這次買完才看到,只能下次再吃了。

🔅原味士多啤梨($1️⃣6️⃣5️⃣)

🔅栗子忌廉黑加侖子($1️⃣5️⃣5️⃣)

外卖自取
2024-07-03 12 浏览
今日同一個好鐘意食甜品既女仔朋友去銅鑼灣食飯,行過Fashion walk 附近見到有日本人氣甜品拿破崙千層酥,仲有得堂食,點可以錯過。我哋食左:🌟必食士多啤梨🍓Napoleon 💰165表層有焦糖唔會好甜,拿破崙千層酥好鬆化,冇得輸。士多啤梨🍓鋪到滿晒成塊千層酥,每咬一啖都有士多啤梨香味。🌟另外仲食左一個香港限定Mango Mike tea💰168奶茶味好出,朋友好鍾意奶茶,奶茶加芒果又幾特別,芒果果肉好新鮮,唔澀。總結:價錢雖然唔平,但是香港都可以食到日本正宗味道,值得一試😻可以解下旅行忍,旅客黎香港都可以打卡,仲有得堂食比你慢慢打卡。10分滿分味道:8.5/10環境:8/10價格:7/102人總數💰333,人均💰166.5#hkfoodieblogger #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #香港探店 #香港探店分享 #香港探店 #拿破崙#日本人氣 #甜品#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #

我哋食左:

價格:7/10

2人總數💰333,人均💰166.5

#hkrestaurants
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店
#拿破崙#日本人氣 #甜品#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #旅客必去 #香港日常 #旅行手信
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍩 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕣𝕚𝕟𝕘 𝔽𝕚𝕟𝕖𝕤𝕥 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕄𝕚𝕝𝕝𝕖-ℙ𝕣𝕖𝕤𝕤é @ 🌟 GARIGUETTE 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Matcha Cream & Strawberry HKD 168Earl Grey & Apricot HKD 145.🥳 自從來自日本表參道嘅超級人氣法式千層酥開左起銅鑼灣,終於唔洗下下去日本先食到啦!連梁祖堯都介紹過好多次,好難唔去幫襯試下!.🤩 果然優質唔係浪得虛名,口感獨特絕對唔常見。由法國傳統嘅千層酥改良而成,非常鬆脆,濃郁嘅牛油焦香,同埋有好多款口味選擇!一咬落去,真係非常正呀!.🍓 首先揀左一款係「宇治抹茶忌廉 X 士多啤梨」味!來自京都宇治產地嘅香濃抹茶,製成吉士忌廉,再配上酸甜嘅士多啤梨,加埋紅豆同麻糬,好有層次感,吃好味!仲要係數量有限供應,一定要儘快去試下!.🍊 另外一款揀左「伯爵紅茶忌廉杏脯果醬」,杏脯果醬同伯爵紅茶忌廉結合,估唔到係咁獨特嘅口味組合。淡淡嘅紅茶香氣,同杏脯果醬嘅甜酸味好夾,真係令人回味無窮!.😎 呢款拿破崙層次感好明顯,真係一個好完美嘅甜品,仲可以望住成
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Earl Grey & Apricot HKD 145

Earl Grey & Apricot

😎 呢款拿破崙層次感好明顯,真係一個好完美嘅甜品,仲可以望住成功製作過程好療癒,有機會絕對值得一試!

📍 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
☎️ +(852)2897-8211
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Earl Grey & Apricot
  • Earl Grey & Apricot HKD
日本過江龍、超人氣打卡美食GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé,啱晒鍾意甜食嘅朋友們。黎到銅鑼灣Fashion Walk,超級大嘅地鋪,空間感十足,亦有大量坐位。NAPOLÉON ナポレオン🍓(原味士多啤梨)杏仁拿破侖脆酥 / 特製吉士忌廉/ 士多啤梨MANGUE THÉ AU LAIT🥭香滑奶茶忌廉芒果(香港奶茶忌廉)奶茶忌廉/芒果/黑糖核桃兩款口味都超級正,拿破崙餅面有啲焦糖味,中間夾上不同味道忌廉,再加上不同水果,口感味道一流,食過返尋味。除咗甜味之外,仲有咸味嘅 lunch set ,包飲品、一件迷你size 甜品。👍🏻👍🏻👍🏻+$10 購買冰袋、仲送冰塊

NAPOLÉON ナポレオン
🍓(原味士多啤梨)
杏仁拿破侖脆酥 / 特製吉士忌廉/ 士多啤梨

MANGUE THÉ AU LAIT
🥭香滑奶茶忌廉芒果(香港奶茶忌廉)
奶茶忌廉/芒果/黑糖核桃

+$10 購買冰袋、仲送冰塊

2024-06-26
午餐
*✲゚*。 🇯🇵ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ 🍓 日本人氣法式千層酥 第2件7折😋之前香港分店啱啱開張果陣去過一次見佢做緊6月限定優惠買兩件拿破崙嘅話 第2件有7折優惠😆所以最近又去試下其他味🫶🏻個Mille-pressé即叫即製 還原到日本嘅味道🥰千層酥皮好香脆 而且滿滿牛油香🧈有選擇困難症嘅人 中間個餡可以叫Half-Half試到唔同味😋一個都幾大份 足夠2-3人share🫶🏻建議買完即食 放得耐可能會淋左會冇咁好食🥺今次食左伯爵紅茶忌廉杏脯果醬同宇治抹茶忌廉×士多啤梨Earl grey 果款茶味幾突出 同apricot幾夾☕Matcha果款入面除左有士多啤梨 仲有幾粒mochi架🍓-✨ 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 ($145)✨ 宇治抹茶忌廉×士多啤梨 ($168)-📍GARIGUETTE @mille_feuille.gariguette🇭🇰 𝐇𝐎𝐍𝐆 𝐊𝐎𝐍𝐆 @gariguette_hk銅鑼灣百德新街42-48號 Fashion Walk 地下D號舖🇯🇵 𝐅𝐔𝐊𝐔𝐎𝐊𝐀 @gariguette_fukuoka福岡県福岡市博多区博多駅中央街7-26博多駅センタータワー1階A区画🇯🇵 𝐓𝐎𝐊
*✲゚*。 🇯🇵

建議買完即食 放得耐可能會淋左會冇咁好食🥺

今次食左伯爵紅茶忌廉杏脯果醬同宇治抹茶忌廉×士多啤梨
Earl grey 果款茶味幾突出 同apricot幾夾☕
Matcha果款入面除左有士多啤梨 仲有幾粒mochi架🍓
✨ 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 ($145)
✨ 宇治抹茶忌廉×士多啤梨 ($168)
🇭🇰 𝐇𝐎𝐍𝐆 𝐊𝐎𝐍𝐆 @gariguette_hk

🇯🇵 𝐓𝐎𝐊𝐘𝐎
東京都港区北青山3-7-2FPG links OMOTESANDOⅡ 1F

🇯🇵 𝐎𝐒𝐀𝐊𝐀
大阪府大阪市北区大深町4-1グランフロント大阪 うめきた広場1F

🇯🇵 𝐊𝐘𝐎𝐓𝐎
京都府京都市中京区石橋町17番2
🍓原味士多啤梨💰$165🥭香滑奶茶忌廉芒果💰$168.⚡聽過Gariguette嘅大名好耐,日本過江龍嘅拿破崙mille-pressé真係吸睛又吸引🤤今次豪氣地試2款經典嘅🍓士多啤梨+吉士醬永遠唔會令人失望,即叫即整嘅拿破崙mille-pressé千層酥皮香脆,食落滿口牛油香,夾住超香甜🍓士多啤梨+絲滑吉士醬,簡直係人間極品~.⚡新品🥭香滑奶茶忌廉芒果超適合夏天,芒果清爽香甜,伴隨幽香奶茶忌廉,大家必須試🤣
🍓原味士多啤梨
💰$165
🥭香滑奶茶忌廉芒果
💰$168

香港係佢哋嘅首間官方海外分店😉開喺銅鑼灣fashion walk斜對面嘅地舖,有室內室外座位💁🏻‍♀️我哋係閑日去,原本唔算多人只見到一枱客,點知我哋入座之後,就無啦啦連續嚟咗五六組客人,所以有冇得坐底食都係睇彩數🤣Menu總共有十幾款千層拿破崙選擇,有甜有鹹,有期間限定,仲有可以係half half喺一個拿破崙整兩款味道添🤤佢六月份做緊優惠係買第二份拿破崙會有7折嫁💰今次係第一次食,我哋總共試咗4找口味,最推薦係JAPANESQUE $168 同埋 蜂蜜檸檬忌廉 $145‼️🍵🫘 數量限定 - JAPANESQUE $168 呢個配搭真係冇得輸,係有齊宇治抹茶忌廉、士多啤梨、紅豆同埋麻糬嫁,好豐富係淡淡滿足🥰🍯🍋 蜂蜜檸檬忌廉 $145係鋪滿咗自家製嘅蜂蜜檸檬果肉,好酸爽好解膩😚🫖🥭 香港限定 - 香滑奶茶忌廉芒果 $168🫖🍑 伯爵紅茶忌廉杏腩果醬 $145前者係港式茶,後者係西式茶,食嗰時冇為意,所以覺得兩者會有啲相似🙈 所以可以二選一,跟自己嘅生果喜好去選擇😉

🍵🫘 數量限定 - JAPANESQUE $168

🍯🍋 蜂蜜檸檬忌廉 $145
係鋪滿咗自家製嘅蜂蜜檸檬果肉,好酸爽好解膩😚

🫖🥭 香港限定 - 香滑奶茶忌廉芒果 $168
🫖🍑 伯爵紅茶忌廉杏腩果醬 $145
  • 宇治抹茶忌廉×士多啤梨
2024-06-26 24 浏览
來自日本嘅超人氣打卡美食排隊王Gariguette 依加係銅鑼灣就買到啦📣店內所有製餅機器 材料都由日本進口 務求百分百還原日本嘅口味甜品概念源自法國傳統千層酥 改良成圓形嘅拿破崙脆酥開放式廚房讓顧客可以欣賞整個製作過程 堂食 / 外賣都可以😋原味士多啤梨 ($165)杏仁拿破崙脆酥 / 特製吉士忌廉 / 士多啤梨香港店限定❗香滑奶茶忌廉芒果 ($168)奶茶忌廉 / 芒果 / 黑糖核桃每個都獨立包裝 又香又酥脆如果想試多幾款口味可以叫半份都得😊室內 / 戶外都有充足座位 即買即食最幸福🥰
甜品概念源自法國傳統千層酥 改良成圓形嘅拿破崙脆酥

原味士多啤梨 ($165)
杏仁拿破崙脆酥 / 特製吉士忌廉 / 士多啤梨

香港店限定❗
香滑奶茶忌廉芒果 ($168)
奶茶忌廉 / 芒果 / 黑糖核桃

每個都獨立包裝 又香又酥脆
如果想試多幾款口味可以叫半份都得😊
室內 / 戶外都有充足座位 即買即食最幸福🥰
2024-06-24 51 浏览
日本東京過江龍人氣Gariguette登陸銅鑼灣Fashion Walk,主打吃法式千層酥,法式千層酥Mille-pressé表面有焦糖脆皮,帶有香濃牛油香,口感香脆,每件都係即叫即製,分別有8款甜味和4款鹹味。宇治抹茶忌廉x士多啤梨 (HKD168) 是他們最近的限定口味,用上京都宇治產地香濃抹茶製成的吉士忌廉,再加上士多啤梨、紅豆蓉和麻糬,抹茶味道平衡了紅豆和吉士的甜味,口感豐富,有滿滿幸福感。而朱古力香蕉果仁 (HKD145) 口味以朱古力製成忌廉,內餡有焦糖果仁和香蕉,同樣吸引,味道比前者甜,相比下來個人更喜歡抹茶士多啤梨那款!

講唔停之前已經食過呢間個拿破崙批 覺得佢個士多啤梨吉士批真係好好食 但係今次竟然去到賣晒😭😭✔️香滑奶茶忌廉芒果 $168呢個係香港限定🇭🇰 本身以為一定係奶味偏重 無諗過個佢個茶香都好出 更加有有少少回甘味🍵芒果都好甜 應該有浸過糖水🥭🙈 配料仲會有埋黑糖黑桃!而拿破崙批今次都係仍然做得好酥脆 讚👍🏻 不過講唔停都係最鍾意士多啤梨吉士嗰個口味🥹✔️開心果忌廉覆盆子 $85(half)+ 朱古力忌廉香蕉果仁 $78 (half)呢個嘅開心果醬味道都算濃郁🥰配合酸酸甜甜嘅覆盆子 完全唔會覺得膩😋 不過講唔停就覺得個raspberry sauce個味會有啲搶咗開心果個味🤔我哋揀左half half 另一半嘅朱古力味道香醇 有點偏甜 再加上好香脆嘅焦糖果仁 口感豐富❤️

✔️香滑奶茶忌廉芒果 $168

✔️開心果忌廉覆盆子 $85(half)
+ 朱古力忌廉香蕉果仁 $78 (half)

📍銅鑼灣-Gariguette @gariguette_hk 果日路過銅鑼灣百德新街🏘️見到依間喺日本都有嘅拿破崙專門店就即刻買咗兩舊試下😍✨ 果然係日本過江龍🐉🔥真係好好食!(●°u°●)​ 」❤️🍓原味士多啤梨拿破崙聽個名驚會好甜嘅朋友可以放心 首先佢哋嘅吉士唔係超甜果種!🔥❤️另外加埋🍓士多啤梨真心好refreshing!!! 🍵宇治抹茶拿破崙依個係店員推介✨❤️!! 個皮好脆身 再加埋宇治抹茶真心超夾!口感滿滿(。・ω・。)—————📍銅鑼灣-Gariguette @gariguette_hk 地址: 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

🍓原味士多啤梨拿破崙

🍵宇治抹茶拿破崙

—————

2024-06-20 48 浏览
日本人氣過江龍Gariguette喺銅鑼灣Fashion Walk開咗一段時間,今次👧🏻終於去試啦!呢間主打法式千層酥表現相當出色,夠曬重牛油香同酥脆🥰,加上可以透過透明玻璃觀賞廚師🧑‍🍳即時製作同組裝甜品,絕對係加曬分!整體來講拿破崙千層酥質感相當酥脆,每層都幾薄,層次分明,並帶有芳香牛油香氣!睇住店員即場焗製餅皮,並均勻灑上糖再烤焗,焦糖烤得均勻嘅焦糖啡色,甜度剛剛好。🌟Nepoleon (原味士多啤梨🍓)原味組合夠曬經典同穩陣,用法式千層酥夾埋吉士忌廉醬同士多啤梨片、雲尼拿Glaze,吉士醬重奶香,配埋士多啤梨嘅微酸同清甜🌟Pistache & Framboise (開心果忌廉覆盆子)呢排開心果當道,緊係要試下!開心果吉士醬質感輕盈,果仁味唔算太重,個人認為可以再重手啲🤪!配上開心果嘅最好朋友覆盆子果醬,甜酸分明同食落都冇咁單調!整體上甜度會比原味嘅稍甜。🌟焦糖牛奶咖啡//抹茶牛奶飲品都係發揮正常。

🌟Nepoleon (原味士多啤梨🍓)

🌟焦糖牛奶咖啡//抹茶牛奶
飲品都係發揮正常。