2017-08-01 1089 浏览
工作關係要到上環一趟,碰巧友人有空,所以相約飯飯友人話由堅尼地城以小時計可步行至摩星嶺摩星嶺就行唔到去啦路邊有好多酒吧,但是日想靜靜地二人聊天,就去咗呢間街角店舖食啦同同街其他店唔同,睇落比較似飲cocktail嘅地方,唔似飲draft beer咁我哋叫咗一杯cocktail一杯mocktailCocktail 杯邊以為係糖,飲落原來係鹽先飲有酒香,後有鹽巴味,感覺特別Bartender 表示車里子自家醃製友人mocktail有薄荷味道,感覺清新,可解油膩頭盆有芒果蟹肉沙律同黑松露菇菇湯黑松露菇菇湯味道好因為方間實在黑松露太過泛濫,咩都加大量黑松露,令原本其他食材嘅味道都冇曬但此湯比例唔錯,入口有其香,但不蓋其他菇菇味,實屬難得主食有肉眼扒同意粉肉眼扒肉汁豐富,雖然好似錯重點,但旁邊薯仔批真係好好食面層香脆,内裡乾爽大蝦意粉,有趣的是,雖是扁意粉,但粉身非常幼細,吸汁力強食完整碟意粉,汁汁剛好完成甜品有cheesecake同cappuccino 不好甜嘅我都可以完成,就知到有幾好味值得一提,飯後bartender大叔同本人傾咗整整成個鐘因為本人問有關車里子做法Bartender 如數家
工作關係要到上環一趟,碰巧友人有空,所以相約飯飯
友人話由堅尼地城以小時計可步行至摩星嶺

摩星嶺就行唔到去啦

咁我哋叫咗一杯cocktail一杯mocktail

Cocktail 杯邊以為係糖,飲落原來係鹽
先飲有酒香,後有鹽巴味,感覺特別
Bartender 表示車里子自家醃製

友人mocktail有薄荷味道,感覺清新,可解油膩

頭盆有芒果蟹肉沙律同黑松露菇菇湯
黑松露菇菇湯味道好
但此湯比例唔錯,入口有其香,但不蓋其他菇菇味,實屬難得

主食有肉眼扒同意粉
肉眼扒肉汁豐富,雖然好似錯重點,但旁邊薯仔批真係好好食
面層香脆,内裡乾爽

大蝦意粉,有趣的是,雖是扁意粉,但粉身非常幼細,吸汁力強
食完整碟意粉,汁汁剛好完成

甜品有cheesecake同cappuccino
不好甜嘅我都可以完成,就知到有幾好味
值得一提,飯後bartender大叔同本人傾咗整整成個鐘
因為本人問有關車里子做法
Bartender 如數家珍將佢對餐酒嘅認識傳授本人,甚為感動
慨嘆時代變遷,以往美好嘅時期都熱衷到美式餐廳叫一個steak伴一個cocktail,與友人談天說地
到現在時移世易,朋友間到酒吧飲手工啤,威士忌
原來此店仲有自家制Campari

大叔話搞掂就搵我過嚟試
2017-07-23 498 浏览
平民價錢高級享受😋環境優美而且音樂都好Relax,一入到舖wa好舒服😌,叫左2個精美午餐,牛扒和黑松露雞胸飯,黎到後發現唔單只環境服務好,D野食都好好味,簡直無得彈😋,服務又超好😍好到我有些尷尬。
平民價錢高級享受😋環境優美而且音樂都好Relax,一入到舖
wa好舒服😌,叫左2個精美午餐,牛扒和黑松露雞胸飯,黎到後

好好味牛扒
黑松露雞胸飯
好好味牛扒
黑松露雞胸飯
2017-07-15 601 浏览
西環為食街坊又出動! 今次嚟到西環尾加多近街呢一間新開嘅西餐廳 Gastrobox The Union 試一試佢嘅二人套餐 由於嗰日係閒日所以唔算好多人咁環境好舒適  餐廳內部裝飾好型格做完一日野 淨係想坐低抖下~ 我哋一人叫咗一杯飲品 我呢就點左一杯White Lady $78 呢杯熱門cocktail, gin , lenon juice 同cointreau  三者配搭清新 朋友就唔太好酒所以只叫了fruit punch $68享用過飲品之後 我哋點左二人餐$688餐單有沙律餐湯主菜甜品 食物亦都開始慢慢黎到喇 首先上場嘅有香芒蟹肉田園沙律蟹肉份量好多再加埋粒粒芒果肉成個配搭好得宜 用料豐富令到胃口大開享用過前菜後就到餐湯 今次餐湯係黑松露野菌忌廉湯  餐湯奉出嘅時候已經有陣陣嘅黑松露香味再加埋大量野菌 入口之時口感好豐富。再過多一陣另一主菜大蝦香草醬扁意粉(變成天使麵) 亦都嚟到喇 天使面上面嘅係用咗新鮮大虎蝦再配以橄欖油洋蔥紅椒等配料去烹調但嚐過一口後覺得有點油膩 如果可以輕手番少少成件事就完美了再來的就係呢個特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁呢個肉眼扒真係值得一讚肉質好鮮嫩入口完全唔

環境好舒適  餐廳內部裝飾好型格

大蝦香草醬扁意粉

天使面上面嘅係用咗新鮮大虎蝦
新西蘭肉眼配紅酒燒汁

新西蘭肉眼配紅酒燒汁

肉質好鮮嫩入口完全唔韌亦都冇渣加埋醬汁配搭令人一口接一口欲罷不能!

最後呢一個芝士蛋糕亦都係水準之上
係呢一個舒服嘅環境呢餐食得非常之愉快都分推薦俾姊妹係一個可以傾計嘆美食嘅好地方
2017-07-11
  • 新西蘭肉眼配紅酒燒汁
又一個工作週過去了,在身心疲憊下,想搵個人共進晚餐,安安靜靜地度過一個晚上,其實唔係難事。有人有酒有故事,開開Openrice發現原來有間新餐廳,於是愉快地決定今晚就食Gastrobox啦!果然無令人失望!👍🏼👍🏼👍🏼西環有名「蘇豪西」,差不多每一間餐廳都可以令人食過番尋味,Gastrobox都唔例外。一入去就感覺到餐廳室內設計好有心思。一盞燈、一個擺設都可以同對面既人有講唔完既話題,仲可以免除尷尬添哈哈!不錯不錯!講番食物質素先,我地兩個人叫左個dinner set,前菜係芒果蟹肉沙律,蟹肉料非常足料!一級棒!一坐低,Bar Manager Ray就好溫柔咁問我地想飲咩,男伴要渣車,但堅持要淺嚐一口,Ray就幫我地兩個特別調製一下兩杯佢既「大作」!😜❤️前面是他的Negcroni,有Gin、Campari(好似係),口感較甘,適合男士飲;而我個杯呢,就係Salty Dog。Ray仲特別「教導」我要先舔杯上既鹽再飲Grapefruit味既酒。(有一刻我覺得佢有點鬼馬哈哈)最令我印象深刻既,就係調酒師對飲品既認真。每間酒吧/餐廳,調酒師都可算係靈魂人物,而今次西環Gastrobox既小小藝

前菜:芒果蟹肉沙律

Bar  Manager 自由發揮時間!

Negcroni
Detail  matters

最令我印象深刻既,就係調酒師對飲品既認真。每間酒吧/餐廳,調酒師都可算係靈魂人物,而今次西環Gastrobox既小小藝術品,足以令我放在手中,把玩左好一段時間⋯😆
黑松露野菌湯

食完沙律就到餐湯,呢個truffle cream soup啖啖菇粒,唔會好thick/tacky係好事,無咁快飽嘛😁

新西蘭Rib  Eye

新西蘭Rib Eye,份量大好Juicy,但牛味可以再重d就好啦!
大蝦Linguine

虎蝦扁意粉:虎蝦好好味!但個頭有點細,cream sauce有點黏口。

飯後甜品:芝士蛋糕

最後點少得有飯後甜品呢?今次係cheesecake!不錯!

酒不醉人人自醉,喺「蘇豪西」搵到一片淨土真心唔容易。Gastrobox都可算係其中之一個好地方,靜靜地聽柔和音樂,呷一口甜酒,嬉笑怒罵,笑看人生又一晚。

前菜:芒果蟹肉沙律
Bar  Manager 自由發揮時間!
Negcroni
Detail  matters