2017-04-10 111 浏览
最近有野做要去轉新蒲江,估吾到咁都俾我揾到正野!我最愛既all day breakfast,完全滿足我呢類又想食又起吾到身既懶鬼!Menu有成十幾個set,最後俾呢個吸引住一set有齊窩夫,黑松露炒蛋,意大利烤菇,田園沙律同牛油栗米粒炒蛋炒得好滑,熟度剛剛好,加埋黑松露係面頭變得好滋味好香!抵讚!烤菇烤過後菇味更加出,雖然表面乾身,但入口超juicy!而且菇身夠大夠厚,相對口感亦會更好本身對窩夫喜好一般,但呢間窩夫的確做得吾錯,鬆軟度一百分,淋埋糖漿好夾!All day breakfast本身無飲品, 我就叫左杯士多啤梨味特濃奶昔($46)佢用雪糕打成,質感好滑偏向流質吾太杰,味度偏向重奶味,推介如果鍾意奶香味既朋友要試
最近有野做要去轉新蒲江,估吾到咁都俾我揾到正野!
Menu有成十幾個set,最後俾呢個吸引住

2017-04-07 737 浏览
平時經過mikki, 看到這間吃窩夫雪糕店Gelare, 其實早就想想試了~ 奈何mikki實在太多好東西吃, 與家人吃飯總是光顧中餐廳呢~ 上星期六終於有機會了, 約好朋友一同來到Gelare 品嚐美味的all day breakfast 也順便試試它們的paste和咖啡~ Gelare就在mikki 底下, 地方是雪糕店格局, 給人開心愉快的感覺 地方坐得舒服, 可以輕鬆喝咖啡呢~ 上網看了它們的一些評語, 有朋友說它家的服務員比較cool, 沒有太多笑容 說實, 店員真的是缺了點笑容, 不過服務也算不錯, 點單送菜都沒有遺漏,亦保持基本禮貌, 也可以吧~ 食物方面, 餐廳主打美味的意大利雪糕,另外還有窩夫,allday,意粉飯類,炸物小吃等好選擇 價位方面個人覺得合理可以接受 ~ 意大利雪糕有大約有8個選擇, 可以單買又或點窩夫時order指定雪糕~ 櫥窗做了幾款窩夫的造型, 每款都很吸引, 很想食呀! 原來這裡星期六有set lunch的 我們二人點了all day, 朋友要了一個Set lunch, 是有餐湯附的~另外還可以包一杯hkd 25 以下的飲

上星期六終於有機會了,

也順便試試它們的paste和咖啡~

地方坐得舒服, 可以輕鬆喝咖啡呢~

也可以吧~

價位方面個人覺得合理可以接受 ~

櫥窗做了幾款窩夫的造型, 每款都很吸引, 很想食呀!

原來這裡星期六有set lunch的

我們二人點了all day, 朋友要了一個Set lunch, 是有餐湯附的~另外還可以包一杯hkd 25 以下的飲品, 過了額可以再補差價~

是日餐湯是南瓜湯, 喝得出是用上新鮮南瓜磨蓉來弄, 粒粒南瓜粒粒令到口感很豐富, 又香又甜又好喝!

很快來了我的all day, 包括有香草吐司, 蕃茄, 炒疍, 煙肉, 茄汁豆, 蘑菇, 香腸, 粟米和沙律菜等

很大堆頭而且很香!

煙肉煎得很香口而且乾身, 入口一點都不油膩! 炒疍夠滑夠香, 有陣陣奶香呢~

香草多士烘得脆卜卜, 沾上牛油果jam來吃, 更加美味!

蕃茄亦烤得微焦, 令到口感微得脆又不會酸, 好吃~

另外我當然補錢點了杯大的flat whilte! 因為是大杯的闗係, 店員給我用上外賣紙杯~

不要以為外賣杯就求其呢~ 一打開杯蓋子, 噢賣割!! 上面同樣有着美美的拉花!!!! 太花了~

陣陣咖啡味不住的湧出, 甜度適中, 不需另加啡糖, 奶泡又香又綿滑, 喝下去很舒服又順喉,

飯後來一杯實在相當滿足!

這款是朋友點的美式鮮奶紅茶~ 本以為是普通茶餐廳的奶茶, 但上桌時真的驚喜處處, 上面有拉花小bear 喔!!!!!實在是太可愛了吧!!!

朋友說奶茶口感細緻綿密, 相當幼滑, 而且奶味和茶味均勻, 相當好喝呢~

這款是朋友set lunch的黑松露野菌意大利飯 - 大大隻的野菌實在是相當吸睛!!菇菇很juicy, 又淋又多汁! 意大利飯有陣陣黑松露味道, 香氣四溢, 而且濕度適中, 入口不黏笠亦不會太乾, 米粒亦恰到好處, 不會太硬啃胃呢~

見胃還有位空間, 點了個燒烤拼盤來吃~

內有雞翼, 燒豬肋骨和粗薯條, 份量十足, 足2-4人用~

每款味道都不錯, 雞翼入味又香口, 薯塊很有薯味又炸得夠脆!

不過最驚喜還是燒豬肋骨! 充滿蜜糖燒汁的氣味, 外皮燒得卜卜脆, 雖然有點焦, 但就是增加了不少咬口, 內裡的肉質夠juicy又夠嫩滑, 相當不錯呢~

下次再試它家的雪糕和窩夫吧~

Geláre 新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G02A號舖 T: 2781 4978
2017-03-18
2017-04-07 78 浏览
收工陪男友去新蒲崗探朋友,經過Mikiki商場看到有很多餐廳選擇,就隨意找一間坐下來吃個悠閒晚餐。 因為在門外在到餐牌選擇很多,所以最後決定試試這間Gelare,在收銀處點完餐後就可以返回坐位,店員會親自送上餐點。 凍朱古力,有好有心意的史迪仔畫花,朱古力味超濃郁,入口幼滑,不錯。 是日餐湯,磨菇忌廉湯,有粒粒磨菇口感非常足料,不過略嫌有點太咸。 熱狗配烤薯角(米蘭肉醬) 熱狗有幾款配料選擇,而我選的是米蘭肉醬,熱狗腸份量十足,配上烤過的麵包及那層濃厚的芝士,吃起來非常滿足。 燒春雞(半隻) 想不到原來半隻春雞都很大份,春雞皮薄入味,切開會有肉汁流出,肉質好嫩滑,是出乎意料高水準。 配菜有色彩鮮艷的三色椒及小蕃茄,燒得香口味道清甜, 大量薯角,熱辣辣甘香惹味,好飽肚。

熱狗配烤薯角(米蘭肉醬)

燒春雞(半隻)

配菜有色彩鮮艷的三色椒及小蕃茄,燒得香口味道清甜,

大量薯角,熱辣辣甘香惹味,好飽肚。

2017-04-02
  • 熱狗配烤薯角
2017-04-06 454 浏览
今晚又去Mikiki幫3兄弟入貨,lunch食個麵之後就放狗和餵飽3兄弟才能外出,總之3兄弟行先,處理完主子事務,奴才才能醫肚,所以非常餓,路過Gelare,決定食餐豐富的,好食下次可以和3兄弟一齊再來,因為Gelare有戶外位置,所以可以帶狗狗一齊晚飯呢!之前路過,見門口有一個大大的雪糕櫃,還一直以為食甜品為主,原來甜味以外還有很多款式食品,也有set dinner~All day breakfast 款式也很多~還有輕食和小食類,本來我們打算點set dinner,但又被其他食物吸引,所以最後決定單點吃一餐更豐富的~單點加$15可以有個蘑菇湯,但這個蘑菇湯的確超值,一來份量大,二來菇味極濃,遠勝之前光顧過的幾間高級餐廳,除了味道出色外,不一樣的是菇菌打得較碎,少了份咬口卻更加似在飲蘑菇湯,非常驚喜,喜歡蘑菇湯的朋友大力推薦👍🏻👍🏻雞蛋沙律法飽配沙律$48我向來非常喜歡食雞蛋沙律和法包的,這個雞蛋沙律法包同樣超驚喜,第一次嚐到如此香脆的法包,絕對不是𡁻到牙骹軟的那種,而是像多士一般的脆法包,而且沙律更是用上新鮮水果,當中的青紅蘋果都非常新鮮和爽囗,即叫即製,大愛😍😍😍醬燒豬肋骨$68
All day breakfast 款式也很多~
蘑菇湯
碎蛋沙律法包配沙律
雞蛋沙律法飽配沙律$48

醬燒豬肋骨
醬燒豬肋骨$68

早幾日才食完Ruby Tuesday的豬肋骨,一向覺得Ruby的Ribs很美味,可惜早幾日Ruby那份Ribs完全失準,堪稱得上難食,所以今晚在Gelare點了這份Ribs完全完勝Ruby,Gelare的Ribs肉質較結實有咬口,而且醬汁惹味兼且入味入到骨子裡,相比Ruby梅梅地的肉質真的頓時覺得Gelare的Ribs超班,我們邊吃著邊叫可惜,因為我們原本是點燒烤組合的,但因為是晚沒有雞翼供應,所以無法試試雞翼的味道,但相信一定不會差,下次有機會一定要再試~
米蘭肉醬熱狗配烤薯角
米蘭肉醬熱狗配烤薯角$58

又是包?對啊﹗我真的非常喜歡吃包的,所以才有阿包這個名字,熱狗包外脆內軟,夾著大大條熱狗腸和芝士肉醬,味道自然有點濃,加上我們點了太多美食,所以2個人Share食比較適合,但如果喜歡芝士和肉醬的朋友一定會喜歡這個份量十足的米蘭肉醬熱狗,薯角也是脆脆的,我們吃光了所有薯角﹗
Gelare's Big Breakfast
Gelare's Big Breakfast$88

這個All day breakfast份量大,應有盡有,相比其他cafe賣百幾蚊一個的all day breakfast更超值和更豐富,炒蛋滑滑的,磨菇是新鮮蘑菇,相信一位男士也夠飽呢~

我們叫到一枱食物,附近幾枱客人有些是點set dinner,有些是來吃waffle和雪糕的,但都不時望向我們吃的是甚麼,甚至在餐牌配對著我們點了甚麼,隔離枱的阿姐還後悔點了set dinner,因為我們單點食物更豐富和吸引,當然可能都會有點覺得我們生大食積吧﹗咔~
單點還可以加$10配$25以下的飲品,超過$25只需要補回差價~
除了飲品外,還可以加$18配1球雪糕,我們試了芒果雪芭和牙買加朱古力,芒果雪芭酸酸甜甜味道不錯,牙買加朱古力有朱古力碎和果仁,有層次的口感,但朱古力味對我來說不夠濃,如果可以更濃味就完美了﹗
Gelare雪糕有8種口味,相信總有一種你喜歡的﹗
$300多元就可以嚐到非常豐富且高質素的晚餐,真的非常滿足,而且是免加一的,真的好抵食﹗
2017-04-02
$170.5 (晚餐)
蘑菇湯
碎蛋沙律法包配沙律
醬燒豬肋骨
米蘭肉醬熱狗配烤薯角
Gelare's Big Breakfast
  • 碎蛋沙律配法包沙律
2017-04-05 77 浏览
今日約咗愛狗如命嘅女人見面,自從幫佢發掘左 Mikiki 呢個可以帶寵物行街街嘅商場,自此就一行愛上,見到Bobby好開心咁係 Mikiki 自由行動, 佢主人食餐飯都開胃啲。Bobby去咗扮靚靚,我同佢媽咪就搵個地方坐低食個飯傾吓計。門口見到親民價錢就可以食到高質素嘅 gelato 唔係唔食呀嘛!我一入門口已經失控,即刻叫咗杯熱朱古力新地 $45。朱古力雪糕香濃無比。跟住索性食埋賣相好吸引的 Gelare big breakfast $88。有健康又高纖維嘅全麥多士,嫩滑的炒蛋,香脆的煙肉。靚到好似玫瑰花嘅煙三文魚。見到 set dinner 都好抵食,Sharing is caring包Daily soup,main 我要蟹肉帶子闊條麵 $108。雖然係自助形式,但賣相一啲都唔失禮,兩粒帶子size勁大,厚肉彈牙,醬汁好 creamy。跟套餐加$18就可以配雪糕 , 食埋 ice cream I like Mango Sorbet 。好大杯呀,入口甜蜜滑溜,有一點微微的生果酸味,味道清新自然。Set 加$10就可以配$25以下嘅飲品, 最後 +$20 order 了 green t
門口見到親民價錢就可以食到高質素嘅 gelato
有健康又高纖維嘅全麥多士,嫩滑的炒蛋,香脆的煙肉。
靚到好似玫瑰花嘅煙三文魚。
跟套餐加$18就可以配雪糕 , 食埋 ice cream
Set 加$10就可以配$25以下嘅飲品, 最後 +$20 order 了 green tea latte ,本來沒有抱太大期望,但竟然有很大的 surprise
三眼仔拉花,wow~~~so cute
下次我會為了 waffle 再來幫襯。
  • Gelare big breakfast
  • 蟹肉帶子闊條麵
  • 熱朱古力新地
2017-04-05 426 浏览
上個月開始轉了新的工作環境, 工作較以前忙, 但同時也可以發掘新的食嘢地點, 新蒲崗便是其中一個新發現. 以前甚少在這區食飯, 依加多咗, 今次試了位於Mikiki的Gelare. 見到有晚餐, 便選了, 主菜有八款選擇, 再配是日餐湯, 價錢由$88至$238, 另外加$10可以配$25或以下飲品, 加$18可以配雪糕. 最後, 我選了芝士焗大蝦, 是日餐湯是南瓜湯, 飲品點了熱的焦糖咖啡, 除了拉花外, 可以要求畫公仔. 咖啡幾幼滑, 質感不錯. 南瓜湯. 湯夠熱度, 最怕唔熱的湯. 湯稀杰適中, 夠滑身, 入口有香濃的南瓜味道. 芝士焗大蝦. 賣相幾精緻. 一共有四隻蝦, 蝦不算大隻, 不過算彈牙, 而且蝦面敷滿芝士, 入口多了一份芝士味道, 雙重口感. 配菜也不要忽略, 當中有不同顏色的椒, 色彩繽紛, 還有蘑菇粒和薯蓉, 這樣能夠起中和作用. 最後, 當有要食甜品. 我選了窩夫, 可以加錢加雪糕, 醬和鮮果. 雪糕選擇有成十多款, 好難選擇, 最後我揀了薄荷軟糖, 胡桃糖忌廉和低脂藍莓芝士餅, 口味幾特別. 雪糕夠幼滑, 又幾香濃, 好味道. 相

以前甚少在這區食飯, 依加多咗, 今次試了位於MikikiGelare.

見到有晚餐, 便選了, 主菜有八款選擇, 再配是日餐湯, 價錢由$88$238, 另外加$10可以配$25或以下飲品, $18可以配雪糕.

咖啡幾幼滑, 質感不錯.

南瓜湯.

湯夠熱度, 最怕唔熱的湯.

湯稀杰適中, 夠滑身, 入口有香濃的南瓜味道.

芝士焗大蝦.

芝士焗大蝦
賣相幾精緻.

最後, 當有要食甜品.

我選了窩夫, 可以加錢加雪糕, 醬和鮮果.

雪糕夠幼滑, 又幾香濃, 好味道.

相對下, 窩夫較一般, 窩夫唔夠脆身, 蛋味不夠濃.
芝士焗大蝦
同朋友去開新蒲崗,係Mikiki商場發現到Gelare,見menu啲野好似好好味價錢又ok,我地就決定試下啦~餐廳唔係好大,咁啱我地入去果陣有位,唔洗等。值得一提係服務好好!我地食食下野,有個6人家庭入左黎,但當時得隔離張四人枱同遠處有張2人枱,佢地要分開坐。店員見到我地果邊有位可以移過少少,幫我地移,之後再移張2人枱俾佢地一齊坐,好貼心👍🏻講返野食先~Aussie Breakfast HK$68佢有5款All Day Breakfast可以揀,價錢由HK$38-88都有,都好抵食。我地就揀左Aussie~份量好足,味道都唔錯。值得一讚係啲煙肉,唔會煎到硬「掘掘」又唔會好油,啱啱好!BBQ Combo HK$78有ribs, 雞翼,薯角同少少沙律。ribs好入味、雞翼皮脆肉嫩,薯角好薯(講緊廢話🤣)總之好味又抵食啦~煙三文魚牛油果醬焗薯+沙律 HK$78牛油果煙三文魚醬好好味😋如果加埋芝士就更加正啦~ 水果沙律有青蘋果紅蘋果菠蘿同埋提子乾,一啲都唔hea👍🏻 我平時係好少食沙律醬嘅,但呢個又唔係好油膩,我覺得唔錯喎!最後食甜品--窩夫加兩球雪糕 窩夫本身已經有cream同糖漿,加埋雪糕

講返野食先~

Aussie Breakfast HK$68
BBQ Combo HK$78
煙三文魚牛油果醬焗薯+沙律 HK$78
最後食甜品--窩夫加兩球雪糕
窩夫本身已經有cream同糖漿,加埋雪糕仲正!有八款雪糕揀,我地揀左cookie & cream同牙買加朱古叻味。好足料,啖啖都有曲奇粒粒;朱古叻味入面有啲nuts都好味~
原來新蒲崗都有好野食,又多個行街食野嘅好去處啦😄
2017-04-04
這天又來到新蒲崗探朋友,當然,又是例牌的先吃飯,再到他家作客及打機,而這天我們放棄了小店,改投到Mikiki內的餐廳吃飯。說實,Mikiki內的食店挺多,中餐、西餐、日式餐廳,可說是應有盡有,我們沿商場露天的地方一直行,發現不少食客帶著心愛的寵物,於餐廳設有的露天茶座享受陽光及美食。最後,我們鎖定目標到Gelare開餐。Gelare的餐牌非常吸引,款式多,而且價錢合理,單單是all day breakfast 都有5款選擇。而set lunch方面,價錢由HK$78-98不等,當中價錢已包括餐湯及主菜,多加HK$10便可以配HK$25以下的飲品。這天的餐廳是南瓜湯,這個南瓜湯集濃、醇、香於一身,湯質不但濃厚適中,南瓜味道非常濃郁,入口時還會喝到點點的南瓜及紅蘿蔔蓉,感覺真材實料,營養高又好喝。扮大蝦配蒜香意粉的賣相不錯,不過,個人認為男生吃的話份量會不夠,意粉口感十足,非常煙韌,帶有濃厚的蒜蓉香味,而大蝦面灑上了黑椒,令鮮味大大提升,加上蝦肉爽口彈牙,非常惹味。朋友點的是黑松露炒蛋,送上來時,已經有濃厚的黑松露香味傳來,而炒蛋蛋汁豐富,入口帶有濃濃的蛋香味,與黑松露的味道非常合拍,與香
朋友點的是黑松露炒蛋,送上來時,已經有濃厚的黑松露香味傳來,而炒蛋蛋汁豐富,入口帶有濃濃的蛋香味,與黑松露的味道非常合拍,與香脆的多士一同放進咀裏,絶對是一種享受。
來到Geláre,又怎可以錯過它們的雪糕,這裏的雪糕全都是由天然材料製造,而且是100%全天然絶無添加。我點的是香蕉船,可選2款不同口味的雪糕,全都是口感特別豐富,柔軟且有咬感,很好吃。
飲品方面,我點了blue monkey,就是由香蕉及藍莓製成的smoothies,入口時淡淡的香蕉甜香混合藍莓的微酸香味,味道挺豐富的,當然,如果甜度能強一點的話,相信味道會更好。
2017-04-01
午餐
  • 黑松露炒蛋
2017-04-04 121 浏览
早排順路同朋友行開越秀廣場再去埋mikiki 一田超市買D日本零食同埋日本清酒飲,順便係附近食埋先鬆人,我朋友想食西餐又要食甜品,真係俾佢攪到我頭暈暈,好彩又俾我見到呢間餐廳兩様都有齊,咁就一於幫襯又可以了結佢要求我地點一set晚餐&Gelare 's Big Breakfast 同埋一份waffles 先來係Big breakfast 份量十足,有煙三文魚&早餐腸&煙肉&火腿&炒蛋&牛油粟米粒&焗蕃茄&田園沙律&鮮茄焗豆&蘑菇同牛油多士。炒蛋香滑半山熟,煙三文魚肉質鮮嫰,煙肉鬆脆,田園沙律蔬菜夠新鮮,加埋早餐腸啖啖肉配埋焗豆同粟米。再來係黑松露野菌大烤菇意大利飯加埋是日餐湯係蘑菇湯,湯底香滑綿綿,蘑菇粒有𡁻口香濃未食已聞到濃濃黑松味,烤菇夠大隻咬落多汁又滑,燉飯黏口加上黑松露粒提升層次,食落較清新再來係甜品雪糕,因我地食餐可以加錢食先來一杯單球,honey malt crunch雪糕球非常香滑廷身又結實,入口非常有囗感,加上蜂蜜香甜同糖脆夠濃郁,配撘完美又好食最後窩夫要咗兩個單球同埋加鮮果雪糕球有雲呢拿豆& 曲奇妙趣窩夫香脆鬆軟,加埋雪糕濃郁同生果一齊食更恰到好處,可以中和番冇咁滯,
先來係Big breakfast

最後窩夫要咗兩個單球同埋加鮮果
雪糕球有雲呢拿豆& 曲奇妙趣
窩夫香脆鬆軟,加埋雪糕濃郁同生果一齊食更恰到好處,可以中和番冇咁滯,食到超飽才回家
同埋呢度D雪糕超好食,唔會差得過D大品牌Hxxx同Dxxx。

• waffle
2017-03-31 231 浏览
行經mikiki見到有outdoor 餐廳感覺好relax,當然有活在當下,嘆反個lunch,咁樣先叫人生😎其實一點也不貴,$297兩個人到飽飽,非常豐富all day breakfast 系我target男友獨愛set lunch,不用煩惱All day big breakfast $88~全麥土司更高纖炒蛋非常嫰滑煙三文魚好juice,配沙律更美味bacon 好脆口兩條啖啖sausage set lunch~什菌湯好creamy lamb steak$118~新鮮有羊味,肉質鮮嫩多汁,火喉啱啱好well done 薯蓉系用薯仔即做,不是一般薯粉,有心思sauce 是黑椒男友的bid bang~是鮮果沙冰,我們雖然知道不是韓國😂但這裡也非常出色,用上什果mix而成,鮮味又健康waffles $40~我們已經非常飽,但有半份可以order,我們又豈能錯過呢加兩球雪糕,意大利的藝術
其實一點也不貴,$297兩個人到飽飽,非常豐富
all day breakfast 系我target
男友獨愛set lunch,不用煩惱
炒蛋非常嫰滑
煙三文魚好juice,配沙律更美味
bacon 好脆口
兩條啖啖sausage
set lunch~什菌湯好creamy
薯蓉系用薯仔即做,不是一般薯粉,有心思
sauce 是黑椒
加兩球雪糕,
意大利的藝術
2017-03-30
  • waffle
  • Lamb  steak
2017-03-30 125 浏览
Gelare一間喺新蒲崗mikiki商場樓下時cafe地方 食英式食物好似egg benedict意粉 等等 仲有coffee, 環境舒服鮮果雪沙 既啤梨聯盟 40 蚊 97 % fat free雖然係啤梨 但係真正係berry 有好香berry味 飲落唔甜 口感好軟滑 應該有少少奶昔既香味 整體唔錯Avocado egg benedict 88 蚊 有benedict egg牛油果 英式鬆餅 田園沙律配荷蘭汁 烤蕃茄 低層有好香脆充滿牛油香味外脆内滑 中層有大大塊牛油果 好軟墊 再連埋上層一個流心蛋 一整開d蛋皇汁同包牛油果合而為一 好好味Mocha mega size 39 蚊 用大大個gelare紙杯 載住時mocha單眼仔帶花好得意好靚 咖啡mocha口感香濃 咖啡味充足 甜度適中 唔洗落糖都okWaffles大窩夫 42 蚊 加雪糕 第一球 18 蚊 第二, 三球 10 蚊 第四球 正價 32 蚊 加士多啤梨醬 8 蚊 加香蕉 12 蚊 雪糕 大窩夫十分香脆熱辣辣 甜度適中 食落軟墊 香蕉切得細細塊 要黎裝飾幾靚 加上士多啤梨醬點綴 , 而4 球雪糕(本身只放三球 第四球

鮮果雪沙 既啤梨聯盟 40 蚊
Avocado egg benedict 88 蚊
Mocha mega size 39 蚊
大窩夫十分香脆熱辣辣 甜度適中 食落軟墊 香蕉切得細細塊 要黎裝飾幾靚 加上士多啤梨醬點綴 , 而4 球雪糕(本身只放三球 第四球分開上 但我格硬方埋上去影相) 有薄荷軟糖味 , brownies味 夏威夷果仁味 曲奇味 雪糕係自製味道香濃 質感夠軟滑有口感 而且味道好夠 同埋熱辣辣時窩夫食好正
2017-03-30
2017-03-27 167 浏览
行開新蒲崗就嚟mikiki食晏! 又係late lunch不過連早餐都未食 就食個大大分all day breakfast啦。好味, 啲蛋唔會太多牛油同奶味, 純正嘅蛋味,茄汁豆翻熱咗嘅 (like!), 煙肉啱啱好係小小脆, 粟米應該調咗味, 少少甜少少鹹幾好味! 朋友黎到同我share多份waffle, 侍應好細心等我食完個breakfast先至上waffle! 真係估唔到個waffle咁好食,我哋配咗香蕉,cappuccino雪糕同埋cookies n cream,waffle食落係外脆內軟 你睇下我切開咗,入邊係好多氣孔, 所以先可以做到外脆內軟! 雪糕有種黏黏嘅感覺, 夾埋waffle & cream 一齊食真係一流。餐廳出面有露天茶座嘅!不過今日凍咗啲同埋天陰陰, 我哋都係坐咗室內。 陽光普照嘅日子喺外邊嘆番杯咖啡真係好正!
, 粟米應該調咗味, 少少甜少少鹹幾好味!
all day breakfast
朋友黎到同我share多份waffle
侍應好細心等我食完個breakfast先至上waffle!
waffle
2017-03-27
all day breakfast
waffle
  • alldaybreakfast
3K
2017-03-27 118 浏览
無論食得幾飽,甜品要佔的位置一定有。途經Mikiki外圍有好多特色餐廳,選中了一間雪糕cafe店。售賣主打雪糕外,還有窩夫,多士類,焗薯, 連all day breakfast都有。小妖喜歡食窩夫,點了半份加兩球雪糕,再加蜜桃。窩夫底好香濃有蛋香。雪糕選了咖啡味和榛子味。雪糕質感稔稠有别於平常食的那些,心想一定不好味啦⋯⋯誰知一試難忘。味道方面是不會太甜,看似稔稠但食落順滑。咖啡那球有著濃厚的咖啡香,而榛子那球有大大粒的果仁。由於窩夫真的好好味,又點多半份,今次不要伴雪糕,想食原汁原味,真的外脆內軟,讚!飲品點了Vianna Coffee ,喜歡那層厚厚的忌廉溶化入咖啡中,另口感更加順滑。咖啡帶有甘苦味,不錯的選擇。

2017-03-26
$100 (宵夜)
2017-03-26 98 浏览
今日帶狗狗去逛mikiki,呢個商場好特別,可以借狗狗手推車逛商場……不過有些食肆還是不可以帶狗狗進場,所以我們挑了室外的地方,自由度較大。呢間餐廳算係好多嘢食,嘅有一般set lunch,又可以叫All Day Breakfast。但係老婆今日想食甜品, 而我就叫咗個焗芝士肉醬意粉……餐湯係南瓜湯,水準ok,但如果濃啲相信效果更佳!至於個芝士肉醬意粉我就好欣賞啦, 我一直覺得芝士份量配肉醬再加意粉硬度都是鐵三角組合。第一芝士一定要多,而肉醬多肉就夠咬口, 所以我覺得呢個意粉好好食!唯一美中不足係汁浠咗少少……至於我個甜品,我老婆話好好食,所以只俾我試咗兩啖...
餐湯係南瓜湯,水準ok,但如果濃啲相信效果更佳!
至於我個甜品,我老婆話好好食,所以只俾我試咗兩啖...
2017-03-25
2017-03-26 129 浏览
已有一陣子沒有跟表妹外出用膳又知道她一向都喜歡吃雪糕,所以今次特意帶她到Gelare吃個late lunch再吃雪糕。Gelare食物款式比我相像中還要多,而價錢亦非常相宜。Berries United $40這杯Berries United Smoothies是藍苺和士多啤梨blend成的,藍苺味較士多啤梨味重,每喝一口都喝到陣陣的藍苺香,非常討好! 雖然Berries United Smoothies是97% fat free,但口感上仍然非常creamy,味道又不會太甜,多喝一點也不覺膩,相當美味。Peach Tea – Large $28他們的蜜桃茶是用上Twinings的蜜桃茶,蜜桃味清香,而茶味亦見濃郁,至於糖是另上以便自行調較甜味,整體味道不錯!Aussie Breakfast $68Aussie Breakfast非常豐富,蘑菇、多士、炒蛋、煙肉、沙律、蕃茄、香腸跟茄汁焗豆樣樣齊全,單是一看已令我們垂涎欲滴。多士烘得香脆,煙肉香口而不膩,蘑菇炒得乾身而帶濃濃的蘑菇香味,每款食物都各有出色之處,當中以炒蛋最為出色,雞蛋炒得十分嫩滑富蛋香,令我們吃過不停!Smoked Sa
Gelare食物款式比我相像中還要多,而價錢亦非常相宜。
Berries United $40

Peach Tea – Large $28

Aussie Breakfast $68

Smoked Salmon Egg Benedict $78

水煮蛋煮得恰到好處,只是用刀輕輕一切,蛋黃如泉流出,極為流心。荷蘭醬亦做得十分出色,不會過酸或過淡,跟帶點咸香的煙三文魚和煮得剛好的水煮蛋一起吃配搭得宜,味道變得更有層次感,再跟烘得外脆內軟的English Muffins一起吃就更上一層樓。旁邊的薯角也不容忽視,薯角烤得香脆可口,一點也不油膩,薯味濃郁,早已調味的薯角即使不醮茄汁亦很美味可口。沙律清新可口,簡簡單單的配上意大利醋就已經變得開胃又醒神,為整個Egg Benedict作出一個很好的balance。
Large Waffle with Chocolate Overload and Caramel Fudge Brownie Ice-cream $70

吃過All Day Breakfast的我們已相當飽,不過表妹是個甜品控而我們亦非當饞嘴,所以我們絕不能錯過他們的甜品。除了All Day Breakfast是即制外,他們的窩夫也是即制的,熱辣辣的窩夫配上凍冰冰的雪糕,單是這一點已很吸引。窩夫微脆而內裡軟綿綿富蛋香,口感相當不俗,不過再脆身多一點就更為出色,即使不配任何雪糕已很美味。雪糕口感極為幼滑creamy ,兩款雪糕 (Chocolate Overload and Caramel Fudge Brownie Ice-cream)都帶有極濃的朱古力味,甜度剛好,而 Caramel Fudge Brownie Ice-cream吃上就更濃更有口感,因為雪糕裡有點brownie。整個雪糕配窩夫的組合如我們預期中的出色,吃過甜品的我們,感覺很滿足。
Cookies-N-Cream Ice-cream $32

由於他們的雪糕極為美味,表妹也抵不住它的誘惑,再點了一球Cookies-N-Cream Ice-cream,雪糕同樣幼滑creamy,曲奇味香濃,吃得她開心不已。

吃過一輪All Day Breakfast和甜品,我們都非常滿意,對這店的評價甚高。這店食材新鮮又美味,用心制作,份量大,價錢又相宜,服務又細心。如果這店不是跟我們家有點距離,它便成了我們的飯堂。
2017-03-25