2015-04-08 633 浏览
復活節假期沒什麼地方去,於是上網找些食肆去試試,今天專程坐車去試這個窩芙,下車後花了近半小時才行到MIKIKI。飯後便去這間試,當然叫個大份的窩芙,有小份窩芙,但不會夠我和男友一起吃。等了約十分鐘便有了,但口感令我好失望,裡面很「稀」沒有窩芙的「實在」感,等同於「雞蛋仔」有些店裡面是「空心」一樣。不需再專程來這裡再試窩芙了。
朱古力雪糕窩芙

不需再專程來這裡再試窩芙了。
2015-04-04
$20.00 (下午茶)
2015-03-01 1305 浏览
餐廳環境光亮整潔,具歐陸式風格,更於門外設有露天茶座,方便携帶寵物人士進餐。 雲石圓桌面上是身穿和服的 My Sweet Piano ,色彩粉嫩,充滿可愛感覺及新年氣氛。❤❤ 即烘窩夫配莫加朱古力碎雪糕,碟上用朱古力糖漿畫上清麗花紋,用可可粉畫出 My Sweet Piano ,賣相非常可愛。窩夫暖暖的脆脆的,咖啡味雪糕很香濃,配合粒粒朱古力,味道超然。❤❤ 即烘窩夫配夏威夷果仁雪糕 ,雪糕香滑,每口都品嚐到果仁香味。❤ 熱朱古力上有樣子甜美的半身 My Sweet Piano,可惜味道淡了些。 熱咖啡則有全身的 My Sweet Piano ,可愛又吸睛,奶泡豐盈,可惜味道比較滯。
即烘窩夫配莫加朱古力碎雪糕 + 即烘窩夫配夏威夷果仁雪糕 + 熱朱古力 + 熱咖啡

即烘窩夫配莫加朱古力碎雪糕 + 熱朱古力 + 熱咖啡
题外话/补充资料: My Sweet Piano 即烘窩夫配雪糕 HK$88 My Sweet Piano 蛋糕或芝士蛋糕 HK$52 My Sweet Piano 熱咖啡或熱朱古力 HK$38
2015-02-23
  • 即烘窩夫配莫加朱古力碎雪糕
2015-02-26 1125 浏览
自不久之前吃過位於尖沙咀一間所謂很出名又要排隊但爛到用不到詞來形容的窩夫後,我後悔左,那次的經歷簡直抹黑了我對窩夫的熱情和喜愛……為了彌補那次心靈上的創傷,我決定再吃過!第一次吃過Geláre的窩夫和雪糕,已深深留下美好印象,好食到「點解可以咁好食嫁?!」心中不禁地叫嚷出來,雖然沒即日寫下食評既有多少遺憾,但我一直有這個念頭:「我一定會再返嚟食過!」。有多款雪糕選擇,每款也相當吸引,色澤很自然沒有添加色素,味道更加不在話下。很多也很想嘗試,我也猶豫了良久才決定了吃什麼。看見門口有一些模型食物,熱朱古力新地似乎也不錯,有機會必試這個。My Sweet Piano今期主題似乎不太吸引到我了。但既然係"羊咩年",當然會採用羊來做新年主題。星期二是窩夫半價日,不過恐怕當日會較為多人,再加上已急不及待,還是星期一來吃了。今次點了一個窩夫以及選了蜂蜜糖脆和士多啤梨兩款雪糕;窩夫是即叫即烘,入口熱騰騰,味道鬆脆軟熟又有蛋香味,加上甜美的楓葉糖漿,非常可口味道宜人,不似得別的窩夫質感厚實,入口不鬆軟好似是在吃蛋糕。蜂蜜糖脆雪糕今次來才見到有,或許是新推出的,我見雪糕筒裡還是滿滿的,淡淡的白杏色味道也較
今次點了一個窩夫以及選了蜂蜜糖脆和士多啤梨兩款雪糕;
蜂蜜糖脆雪糕今次來才見到有,或許是新推出的,我見雪糕筒裡還是滿滿的,淡淡的白杏色味道也較香淡,雖然不太吃得出有蜂蜜的味道,但淡薄的甜香味也不錯,士多啤梨味的雪糕味道香濃自然,酸甜不太過,當中夾雜了一點士多啤梨果粒,整體雪糕質感很軟熟滑溜,吃不到有冰點粒,甜度適中,不會吃得甜膩也不會吃到太重奶味,味道清新天然。
這是上次第一次來Geláre所吃的窩夫和雙球雪糕,雪糕是摩卡朱古力脆雪糕及波斯玫瑰露雪糕口味,味道也各有特色同樣美味可口。
Geláre的雪糕是由天然材料製造,100%全天然絶無添加,食得放心又開心。
2015-02-16
  • 窩夫
  • 雪糕
2015-02-24 880 浏览
話說小妹是my melody的dead hard粉絲, 估唔到melody的好朋友sweet piano係羊年紅起來!! 商場更把呢隻粉紅羊打造成主角一樣, 實行「妹仔大過主人婆」 XDDD影完靚靚佈置之後, 當然是要試埋同食店crossover的食物, 今次我睇中Gelare!!! 皆因我超愛窩夫的喔~喜愛程度連友人都說情有獨鍾我承認我是衝著那個窩夫而來的, 而有朋友提及過這裡waffle是不錯的, 所以我一直想找機會去試試吧! 一入店內, 位子有大概20個多個, 多是圓檯, 有2~4個位, 幸好不用等, 已經有位了, 檯上也貼上粉紅羊的佈置, 加上粉紅羊穿上日式和服, 很有新年的氣氛一睇期間限定餐牌, 窩夫 $88, cheese cake $52, coffee/chocolate $38, 老實說, 飲品還可以接受, 但窩夫要$88!!! 也偏貴吧, 既然來到, 也照order了, 而且這款waffle不像平時食開的有格仔紋的一種, 睇相片似長法包, 還附有一球雪糕, 味道可以自選的喔, 款式在雪糕櫃可見到的 (也挺多選擇), 一谷歌得知澳洲gelare雪糕比一般雪糕更健康,
一睇期間限定餐牌, 窩夫 $88, cheese cake $52, coffee/chocolate $38, 老實說, 飲品還可以接受, 但窩夫要$88!!! 也偏貴吧, 既然來到, 也照order了, 而且這款waffle不像平時食開的有格仔紋的一種, 睇相片似長法包, 還附有一球雪糕, 味道可以自選的喔, 款式在雪糕櫃可見到的 (也挺多選擇), 一谷歌得知澳洲gelare雪糕比一般雪糕更健康, 佢地深信用最新鮮的食材,才有真正的味道, 更沒含有任何防腐劑或人工添加劑, 食到食得放心D啦
即烘窩夫配雪糕
因為係即叫即整, 都等左10分鐘左右, 嘩......好靚丫!!! 相機食先的我, 急不及待要餵飽相機, 雖然明知D畫花圖案最後都係走哂樣, 但見到賣相咁吸引, 都唔捨得整花佢囉 (> <) 雪糕揀左草莓味, 呢個長條型窩夫做到外脆內軟, 味道似pancake的呢...很有蛋味, 除左雪糕外, 兩邊仲有少許忌廉同埋蜜糖醬, 好味指數急速上升, 唯一不足是兩個人share的話, 會爭食架!! 嘻嘻
下次搵日星期二去試佢地既格仔型waffle, 有半價優惠, 抵得好多
DDD
题外话/补充资料: 食完upload張相上facebook/ instagram, 會有甜蜜御守一對, 記得keep番張單, cs姐姐會睇番
2015-02-20
即烘窩夫配雪糕
  • 窩夫
2015-02-22 664 浏览
赤口不是拜年的好日子,只好找節目去……見到有介紹mikiki商場的羊年佈置,有piano, 又是粉紅色的主題,勁靚。於是便到新蒲崗既mikiki商場影下相*^O^*。影完就想找個地方歇息一下,經過Gelare,見到好可愛既piano在latte和hot chocolate上,就吸引左我倆入去。要有piano圖案,就只有限定的latte 和hot chocolate.二話不說,各來一杯!兩杯野飲奉上,各有一小包餅乾和糖放着,latte可以啦,可能我本身不是咖啡愛好者,冇乜特別要求,但是味道及香味-比其他連鎖咖啡店淡、奶味都重,奶泡很細綿……而朱古力普通,他話淡左d,冇乜香味,都好既,咁甜都唔係咁好!話曬醉翁之意不在咖啡和朱古力……在於可愛既piano嘛!憑單拍照上載facebook or instagram,又可以獲得一對護身符架!
話曬醉翁之意不在咖啡和朱古力……在於可愛既piano嘛!

2015-02-02 1120 浏览
位於譽港灣Mikiki的澳洲Geláre雪糕店,他們的雪糕都是標榜天然材料製造、不含人造色素及防腐劑,令人食得健康又放心,店內都有多款的雪糕及雪沙口味,例如有焦糖布朗尼、熱帶芒果、波斯玫瑰露、蜂蜜糖脆、牙買加朱古力等.....店鋪分成室內及露天茶座,客人更可帶寵物在露天茶座共度用餐,店中除了蛋糕、窩夫、咖啡、雪糕之外,更有供應All Day breakfast ,可以令人吃得更豐富。此外,逢星期二格仔餅也有半價優惠,一聽已經令人興奮。是日與妹妹一起share 一份大窩夫加兩球雪糕共食,我們各自選擇一款雪糕口味。大窩夫加兩球雪糕,窩夫即叫即焗超香脆,熱辣辣外脆內軟,加上香甜的楓葉糖漿,超甜美,雪糕晤會好雪而死實實,點的mocha 朱古力脆雪糕及波斯玫瑰露雪糕,超好食清涼透心又晤好甜膩。mocha 朱古力脆雪糕的朱古力的好香,不過咖啡味較重一點,整體不錯,波斯玫瑰露雪糕的玫瑰花香氣怡人味道,都幾清幽。
2015-01-26
Mikiki是個可以讓狗狗進入的商場,真希望有多點地方可以容納狗,帶狗仔跑下去街街又可以多個選擇!一直都好想帶埋屋企隻狗仔去一些不同的地方,正正Mikiki就在我家的附近,所以密謀帶狗仔去Mikiki。但去之前我自己也預先去做個場地考察先,畢竟帶狗狗去街並沒有想像中那麼容易⋯⋯「考察」到一半,找間Coffee Shop坐下,之前朋友介紹有間拉花的咖啡店,上網查查原來Mikiki的咖啡店相當有特式!除了有Gelare的2D卡通拉花,更有Karena Cafe的立體拉花,咖啡味道固然重要,但聽講有海賊王的拉花,對我這個海賊王迷確是相當吸引!下次去Karena Cafe試試先,今日就來到Gelare啦! 室內的位置大概可以容納15人,而設有露天雅座,但天氣那麼凍,還是回室內坐吧!看起來Gelare的雪糕也挺受歡迎,就算是冬天,期間有不少人出入購買雪糕!到櫃檯點單和付錢,當準備好店員就會送上食物。沒有很餓,因此輕手地點了個細窩夫,大概一人份量。近期有很多窩夫店,但好不好吃就見仁見智。也有很多店的窩夫是以賣相出眾的,不過Gelare的窩夫沒有什麼賣相可言,但又有不同的見解啊!Gelare的窩夫絕

Gelare的窩夫絕對是走實力派的路線,脆身的窩夫帶有很濃的蛋香,外脆內軟,加上雪糕簡直是一流的配搭!比起外面的窩夫較為鬆軟又沒有太過乾!
吃完窩夫發覺我點的Caramel Latte還未到,走過去問問店員才發覺他們跪在地下,埋頭苦幹地拉花畫公仔!頓時覺得自己的催促實在太過份了,見到他們的心機我也不敢打擾他們,乖乖地返回自己的位置慢慢等。
點單時問過店員是不是可以揀自己想要的拉花,我也指明想要海賊王的人物。完成拉花的Caramel Latte終於完成了!將奶泡和咖啡分佈作為顏料,分明地畫上很可愛的喬巴,用咖啡勾線的更令喬巴的樣子更加突出!
當日的其他客人都有不同的拉花圖案, 姆明,熊仔的公仔都沒有難度。不要說拉花,連拿起筆畫的卡通我只懂得畫個火柴人!店員年紀小就可以有如此厲害的畫功,實在佩服!
以為卡通拉花只是噱頭,想不到窩夫也甚有驚喜!有機會會再來!題外話,若趕時間就不要選擇Gelare的咖啡了,畢竟拉花的製作需要,無謂要店員難做!

2014-12-23
2014-12-16 713 浏览
好吃的格仔餅不容易吃到,通常不是太軟就是太硬,或是像麪包,或是沒有香味。這家的格仔餅是小數較好吃的之一。格仔餅微甜,蛋味香濃,外脆內軟,配以小許糖漿,跟雪糕是一絕配。今次選擇的雪糕是低脂朱古力粒雪糕。雪糕還可以,個人較喜歡特濃朱古力味,可能低脂和濃朱古力味是不能並存的。該店逢星期二格仔餅半價優惠。這個價錢吃到這種格仔餅,很是不錯。

大窩夫配雪糕
2014-12-16
大窩夫配雪糕
  • 窩夫(格仔餅)加雪糕
2014-11-23 1081 浏览
由於社會運動搞到冇地方想去,於是就揀咗大家都好就腳嘅新蒲崗。友人K想飲好味咖啡,於是我就推介咗呢間Gelare。我叫咗辣肉腸熱狗、咖啡同玫瑰味雪糕窩夫。友人K要求拉花要Line公仔,我要鼻窿雞(居然有人知係咩嚟)。雖然啲線唔係好實,我隻雞又方型得滯,但味道幾好,啲奶夠香啡又夠濃味。辣肉腸熱狗一如以往熱辣辣,食咗早餐有啲飽都咁好味。玫瑰味雪糕其實有啲怪,但情意結鍾意玫瑰,窩夫底今次唔夠外脆又唔夠熱,有啲失望。

2014-10-19
2014-09-04 1221 浏览
今日行去mikiki 行街,同朋友行到攰就搵間cafe坐,見到呢間好吸引,啲雪糕仲寫住低脂即刻沖左入去,搵位坐低之後,我地揀左個窩夫,兩球雪糕]好甜好脆 我揀左杯flat white ,仲可以要求係要麵包超人嘅拉花好可愛朋友都係揀麵包超人,但係pose 唔同咖啡其實冇咩特別,只係拉花好靚
即刻沖左入去,搵位坐低之後,我地揀左個窩夫,兩球雪糕
]
好甜好脆

好可愛

朋友都係揀麵包超人,但係pose 唔同

咖啡其實冇咩特別,只係拉花好靚
2014-09-02 1336 浏览
Have tried a few places in Mikiki Mall, Gelare has always been on my wish. This late afternoon I pushed myself to give it a go.Casual spacious decor, I like.Theres one big menu for dessert and drinks, the savoury stuff are on a separate A4 menu.Big Bang Smootie $43This is the most expensive smoothie of all, others were $37.Big Bang is all the fruit choices collide and blend tgt. It uses apple juice as base, and mix with blue berries, raspberry, strawberry and banana. It's quite sweet and icy, at

Big Bang Smootie $43
Big Bang Smoothie
Big Bang is all the fruit choices collide and blend tgt. It uses apple juice as base, and mix with blue berries, raspberry, strawberry and banana. It's quite sweet and icy, at the end there are plenty foam and residue left.

Large Waffle $42 (half price on Tuesday)
plus one scoop ice cream $18
plus second scoop ice cream $10
Large Waffle & 2 ice cream
Bf had cookie & cream, quite nice with loads of Oreo bits in it.
I had passion fruit, liked mine better, with the sourness and the tang.😋
The waffle was really nice crispy on the outside, soft and warm in the centre.
Love the maple syrup that goes with it, I like it sweet.
This in total is $70, is a bit pricy, but I'll come back for it on a Tuesday!✌️
Along with Korea Variety Show "Running Man", 2 hours was very well spent.😎
Great food and laughter, BEST COMBO.
Will return for all day breakfast and baked potato. 😘

Laters, baby.
看到其他食評知道可以自己要求咖啡拉花的圖案就慕名而來, 大約7時多來到店裏也不是太熱鬧,大概是甜品店應該晚一點才會人流多吧...看著明明主打是雪糕窩夫的餐牌我點了All Day Breakfast心裏也覺得有點搞笑不過重點是咖啡拉花也就問了店員是否可以自行要求圖案, 她說沒問題, Yeah!先來的是All Day Breakfast普通的一份餐不是特別驚喜, 唯一要評的就是麵包有點不夠鬆軟咖啡是由一位男侍應生送上, 我猜他便是製作者但沒有確認, 看見了圖案後真的心花怒放 本來只是預期會有Keroppi的大頭, 想不到得到了一個很可愛的全身圖案, 很開心呀~~~不於味道也是沒有什麼特別, 但是為了拉花圖案又不太貴絕對有下次!

先來的是All Day Breakfast
普通的一份餐不是特別驚喜, 唯一要評的就是麵包有點不夠鬆軟
Caffe Latte

2014-08-22
Caffe Latte
2014-08-19 1243 浏览
好耐冇食過Gelare,太掛住呢度既雪糕窩夫,有日行過即貢入去!由於已經食左下午茶,我地只係叫左窩夫同一份all day breakfast。半份窩夫加兩球雪糕(特濃朱古力&薄荷朱古力)一如以往地好食!雪糕奶滑,窩夫亦鬆軟 至於all day breakfast都有窩夫!蛋亦炒得滑,唔錯!而杯咖啡(cappuccino)係重點 黎之前睇過其他食評話有line既拉花,去到問waitress都話有,結果拉出黎係圖中咁樣……其實,如果唔講係照brown咁拉,隻熊仔都幾得意…既……見到隔離檯拉隻winnie the pooh好似樣,可能係我唔好彩…… 不過呢度既味道係無容置疑好食!

半份窩夫加兩球雪糕(特濃朱古力&薄荷朱古力)
一如以往地好食!雪糕奶滑,窩夫亦鬆軟
窩夫加雪糕
而杯咖啡(cappuccino)係重點

all day breakfast
其實,如果唔講係照brown咁拉,隻熊仔都幾得意…既……

不過呢度既味道係無容置疑好食!
2014-08-01
窩夫加雪糕
all day breakfast
2014-08-13 987 浏览
好多時經過新蒲崗我對Gelare都是過門而不入,不諱言是對它之雪糕球外層不甚喜歡所以總是提不起腳,踏上大門但自從交友網突來一張可愛咖啡畫圖後,又再一次軀使我踏上這個不斷改變老區新蒲崗內..速戰速决,一心要上靚靚拉花、所以一入內已在收銀台上問著: 咖啡可有公仔花花嘛?收銀員回答亦很爽快: 有.你想要甚麼公仔花?嘩,我未免太貪婪、一時間未知如何時好 唯有從電話中拿上朋友轉發之公仔好了 可以嗎?收銀員: 得!相隔大約15分鐘我的漂亮可愛小公仔出現了生動而又趣緻小熊維尼,在待應妹妹震騰騰之步伐下、送上枱前眼前之維尼,相信沒有那個凡夫俗子對它不動心呷一口濃濃的咖啡香從嘴間滲進喉嚨內郁香而沉厚,一面細意品嚐着咖啡給我之味美一面視覺上跟維尼先生談情,看得人心也融化了喝畢.墪個維尼樣貎還清晣可見 我還會從返...為的就是盼能偶遇更多可愛之畫花咖啡。
所以總是提不起腳,踏上大門

但自從交友網突來一張可愛咖啡畫圖後,
又再一次軀使我踏上這個不斷改變老區新蒲崗內..

收銀員回答亦很爽快: 有.你想要甚麼公仔花?

嘩,我未免太貪婪、一時間未知如何時好

唯有從電話中拿上朋友轉發之公仔好了

可以嗎?
收銀員: 得!
相隔大約15分鐘我的漂亮可愛小公仔出現了
生動而又趣緻小熊維尼,在待應妹妹震騰騰之步伐下、送上枱前

眼前之維尼,相信沒有那個凡夫俗子對它不動心
呷一口濃濃的咖啡香從嘴間滲進喉嚨內
郁香而沉厚,一面細意品嚐着咖啡給我之味美
一面視覺上跟維尼先生談情,看得人心也融化了
喝畢.墪個維尼樣貎還清晣可見

我還會從返...
為的就是盼能偶遇更多可愛之畫花咖啡。
2014-08-12
$30. (午餐)
  • Flat white
2014-08-08 810 浏览
呢間係朋友推介所以特登黎試下要左一個大窩夫,加左兩球雪糕係紅桑子雪芭同曲奇妙趣事前還可以試食!當日客人不算太多所以很快就有得食個窩天外脆內軟,好香同雪糕一齊食,簡直係天作之合曲奇妙趣都有吾少曲奇,而且好有黏性雪芭都ok 既,好fresh 不過太凍,同窩夫吾係甘襯下次應該會揀其他味道不過整體黎講都係不俗的窩夫
呢間係朋友推介
所以特登黎試下

要左一個大窩夫,加左兩球雪糕
係紅桑子雪芭同曲奇妙趣
事前還可以試食!

當日客人不算太多
所以很快就有得食
個窩天外脆內軟,好香
同雪糕一齊食,簡直係天作之合
曲奇妙趣都有吾少曲奇,而且好有黏性

雪芭都ok 既,好fresh
不過太凍,同窩夫吾係甘襯
下次應該會揀其他味道
不過整體黎講都係不俗的窩夫