2021-08-22
香港大學站附近有一間隱世新派素食主題西餐廳,住係西環嘅我都冇留意到呢一間餐廳原來已開業兩年!今晚約咗一位食素嘅好友食飯,專誠帶佢嚟試一試。唔係食素嘅我都覺得好有驚喜!我敢講呢度絕對係西環最高質嘅素食餐廳!👍🏻☺️雖然呢度嘅裝修比較簡單,但原來係有一班曾經喺外國學過西廚嘅年輕人創辦嘅!聽老闆講呢度經常轉換新menu,周不時會推出新嘅菜式❤️。今晚我地試左新推出嘅二人套餐,套餐包左兩個頭盤、兩個主食、兩碗湯、甜品同埋飲品,分量超多絕對飽肚!椒鹽海鮮菇 - 一睇到個擺盤就已經覺得好吸引!🥰 炸到十分香脆嘅海解菇咬落外脆內軟,點埋秘製昆布汁,食起嚟好似天婦羅咁。香脆小雞腿 - 一開始以為係素雞肉,但原來係將腐皮卷到好似雞腿一樣,再炸到外脆內軟,非常有心思,配上特製泰式辣醬食非常惹味又開胃。西蘭花薯仔湯 - 湯嘅口感好creamy,飲完有飽肚感。碗湯好完美地將西蘭花同薯仔嘅味道融合左,飲完想再N call。素大蝦冬陰意大利粉 - 第一次食素大蝦🍤 口感好彈牙有啲似食緊香脆內軟嘅蟹柳。配料有露荀、離菌同埋蕃茄仔等。意粉帶點微辣嘅冬陰公味,fushion嘅idea好有創意而且係意想不到地好味😋!野菜豆腐
野菜豆腐大啡菇堡 - 依家潮流興生酮飲食,呢個漢堡絕絕係好味又健康之選:以香烤大啡菇代替塊包,中間嘅配料有炸得香脆彈牙嘅魚豆腐、翠玉瓜、茄子同埋蕃茄。伴碟嘅配菜都非常有心思:以薑黃調味嘅鷹嘴豆泥、藜麥同埋新鮮嘅油醋汁沙律菜代替炸薯條,好味又健康!
甜品有純素士多啤梨芝士蛋糕🍰 - 採用左無蛋奶成份嘅純素芝士再加入椰子油製作,食完都唔會覺得肚滯!飲品有熱玫瑰杞子肉丸黑糖茶同埋凍嘅豆花檸檬特飲選擇,養生又美味。今晚品嚐左一頓豐富而美味嘅vege dinner,大滿足!