2022-09-01 174 浏览
前排見到網上有人介紹依間餐廳嘅鑪魚好似幾正,尋日出去又一城買野,順便食埋鱸魚晚餐先返去屋企。環境相當舒適寧靜,空間感十足。我地點左泰式燴牛肉及牛丸湯米粉,會有4款醬料俾大家自行調配,但個人覺得湯頭已經好夠味,所以唔洗加。燴牛肉相當嫰滑。泰式雜菌炒金邊粉個人好鍾意泰式炒金邊粉嘅,惹味得黎又開胃,加埋花生多份口感就更滋味。泰式香茅明鱸魚依個相當有特色,同平時食明鑪魚好唔同,佢地會起晒肉拆骨再炸,令魚肉口感外脆內嫰。食到熱辣辣,飲返杯泰式奶茶和凍檸茶降降溫。本身想食芒果糯米飯,但咁岩今日無貨,所以點左雲呢拿和朱古力雪糕,夏日食就最岩。

環境相當舒適寧靜,空間感十足。

泰式雜菌炒金邊粉

泰式香茅明鱸魚

食到熱辣辣,飲返杯泰式奶茶和凍檸茶降降溫。

2022-08-26 1081 浏览
順便喺又一城附近食dinner今次我哋就揀咗Greyhound一間好啱打卡嘅泰國餐廳🔱其實中學時期已經係Moko食過佢 覺得唔錯今次一於試吓水準有冇keep到先前菜: 泰式蒜香炒迷你八爪魚🐙擺碟幾精緻 份量比較大八爪魚口感軟身易咬加入青檸同埋五層塔 都幾惹味個調味幾好 感覺非常清新😍😍呢度嘅曼谷牛肉船麵好好食呀😄船麵好大碗 足夠2個人share 黎食湯底好濃郁 所以配料都好入味麵非常幼身 易吸湯 吸滿鮮香唔腥嘅船湯汁配搭牛肉、牛丸好足料牛肉肉鮮嫩唔肥膩 牛丸好重牛味泰式香茅明鱸魚Whole Seabass Pae Sa (Sour Plum, Ginger, Lemongrass)明鱸魚大大條 2個人食都好飽 魚肉大大塊 肉質滑溜軟腍😍做法幾特別係將魚肉起片再走油 所以食落幾清淡蔥、香茅、通菜同菌類作配料 仲有粒酸梅添令味道頗有層次 酸酸地整體又唔會好鹹 值得加分👍🏻愈食愈開胃!黎得泰國餐廳 焦點就當然係芒果同埋糯米飯甜芒果糯米飯🥭芒果有這麼大個都很少見🤣🤣超甜芒果又多汁!暖暖既糯米飯配凍椰漿加埋芒果一齊食超正同喺泰國🇹🇭街邊食到嘅真係冇乜差別💦Greyhound泰式奶茶 & 檸檬水泰

順便喺又一城附近食dinner

呢度嘅曼谷牛肉船麵好好食呀😄
船麵好大碗 足夠2個人share 黎食
湯底好濃郁 所以配料都好入味
麵非常幼身 易吸湯 吸滿鮮香唔腥嘅船湯汁
配搭牛肉、牛丸好足料
牛肉肉鮮嫩唔肥膩 牛丸好重牛味

泰式香茅明鱸魚

明鱸魚大大條 2個人食都好飽
魚肉大大塊 肉質滑溜軟腍😍
做法幾特別係將魚肉起片再走油 所以食落幾清淡
蔥、香茅、通菜同菌類作配料 仲有粒酸梅添
令味道頗有層次 酸酸地
整體又唔會好鹹 值得加分👍🏻愈食愈開胃!

黎得泰國餐廳 焦點就當然係芒果同埋糯米飯
甜芒果糯米飯🥭
芒果有這麼大個都很少見🤣🤣
超甜芒果又多汁!
暖暖既糯米飯配凍椰漿加埋芒果一齊食超正
同喺泰國🇹🇭街邊食到嘅真係冇乜差別💦

Greyhound泰式奶茶 & 檸檬水
泰式奶茶出名甜我都幾驚 唔太鍾意
但呢度甜度都唔會太過份 煉奶味好重

整體份量偏多 加加埋埋好夠飽肚
水準有keep到😂
環境同埋服務都唔錯~性價比都幾高🤪
下次有機會都想試吓佢哋嘅冬陰功!
2022-08-25 145 浏览
我很久沒有來了!這才發現出了新菜單!新出烤魚太吸引了!再加上我很喜歡吃烤魚!雖然還有很多其他味道選擇!但我選擇了的是泰式甜酸鱸魚!酸酸甜甜賊開胃!魚肉又不會太老!
2022-08-23 815 浏览
這數年間,未能外出旅遊,幸好在香港仍可享用不同國家的菜式。眼睛暫未能去旅行,先用味覺去旅行也不錯, 今次去Greyhound Café 味遊泰國。Greyhound 有「仿室外」座位(其實只是在店外),都幾寫意,有到外國旅行的感覺。Spicy Seafood Instant Noodle Salad 香辣海鮮即食麵沙律 ($108)泰式沙律及即食麵都是泰國人很喜歡的食物,但這兩樣食物mix and match 還是第一次見呢!蝦頗為大隻,口感爽脆,沒有霉肉。另有肉碎,扎肉,生菜,車厘茄等,材料豐富。泰國mama 麵煮得夠爽口彈牙,每條麵都沾上肉碎,相當惹味。泰式沙律的靈魂當然是醬汁!辣椒,檸檬,魚露,酸辣味道分明,但又不會過辣,怕辣的我也輕易KO!Deep Fried Turmeric Pork Neck 泰式黃薑炸豬頸肉 ($98)豬頸肉份量多,足夠三四人共享。豬頸肉,炸得金黃香脆,內裡的肉汁得以鎖住, 不會過於乾身,  比平時食的豬頸肉更加惹味可口。面層鋪滿炸蒜,又香又脆,簡直令味道得以昇華,不用沾醬已經夠惹味。就是吃不出黃薑味來。Whole Seabass in Sweet an
今次去Greyhound Café 味遊泰國。

豬頸肉份量多,足夠三四人共享。

Whole Seabass in Sweet and Sour Soup泰式酸甜明爐魚 ($298)
用這款爐上桌,讓我想起四川式的烤魚,如果可以食完魚可以再用來打邊爐,相信會更加過癮。

味道以香茅及檸檬為主的泰式明爐烏頭平時就食得多,想不到酸甜汁的明爐魚竟有另一番風味。湯底以蕃茄味為主,更加入了豆角,西蘭花,椰菜花等蔬菜,令湯底更添蔬菜的清甜。辣度只算是BB 辣,不會遮蓋魚的鮮甜。

用上鱸魚替代烏頭,更覺矜貴之餘,鱸魚更是啖啖肉,骨少肉多,肉質比烏頭更鮮甜彈牙。
鱸魚入鍋前先經過油炸,除了增添惹味之外,魚肉亦會變得不易散開。而且已經切件,食用時非常方便。

Mango Sticky Rice甜芒果糯米飯 ($78)
不可不提的是盛載甜品的碟子的雪到冰冷的,真貼心。

糯米飯的溫度卻是暖烘烘的。糯米飯用上椰漿去煮,本身已是充滿椰香,再在面層再淋上一層椰漿,令椰香double up.
椰漿略帶鹹鹹甜甜的味道,所以多吃都不覺膩。椰漿上再灑上炸黃豆,脆脆的,更添口感。

芒果絲滑無渣,味道香甜又juicy ,與糯米飯同吃,就是歷久不衰的絕配。

Thai Iced Tea with Milk 凍泰式奶茶 ($42)
泰國人嗜甜,喜用煉奶及淡奶沖泡奶茶。
奶茶絲滑到有掛杯的效果,香甜而不膩,同樣嗜甜的我相當喜歡。

Iced Lemon Tea (Greyhound Style) 凍檸檬茶 ($42)
冰塊是以檸檬茶雪凍而成,所以不怕冰塊溶化而令檸茶變淡。
茶底不像港式的紅茶,比較濃郁,少少澀,加上青檸,解渴又解膩。

2022-08-22
  • 泰式酸甜明爐魚
  • 香辣海鮮即食麵沙律
  • 泰式黃薑炸豬頸肉
  • 凍泰式奶茶
今日我地黎左Greyhound lunch, 特登上到黎食li間泰菜因為坐室外位勁cozy a😍, 整到勁有camping feel, 舒服嘅梳化位👍🏻, 原來有lunch menu, 勁多野食揀.🍽Lunch有得揀比較輕食, 亦有豐富嘅餐連埋湯OR沙律. 想講今日餐湯蘑菇湯超正, 濃濃忌廉湯base, 每啖都係勁多蘑粒; 油醋沙律啲菜新鮮爽口, 脆脆bacon好味.🍽脆炸三文魚塊配辣椒蝦炒飯驚喜炸三文魚塊外脆内juicy, 剝好殼嘅蝦又大隻又新鮮, 炒飯粒粒分明均勻好味, 正宗地附上青檸, 雞蛋, 新鮮芒果粒同紅葱撈埋食, 辣度溫和唔好辣嘅朋友都啱食, 口感n味道都非常豐富, 推介!🍽泰式燒羊架配黃薑飯好大碗黃薑飯! 加入黃薑粉炒成嘅飯唔單止好好味仲更加健康添, 加上大量脆卜卜炸蒜頭🧄勁香, 我最鐘意個飯完全唔會油淋淋, 份量又大. 燒羊架有2大件, 肉質夠哂腍軟, 啖啖肉, 重點係無羶味反而燒得好香, 高質, 加$38抵食. 🥣每個飯都附上一碗酸酸甜甜嘅酸菜豬肉碎湯, 幾開胃der.🧋凍Thai Tea正宗Thai Tea, 濃濃Thai Tea x 煉奶x淡奶… 夠哂sweet正

蘑菇湯
沙律

🥣
每個飯都附上一碗酸酸甜甜嘅酸菜豬肉碎湯, 幾開胃der.
🧋
凍Thai Tea
凍泰式奶茶

正宗Thai Tea, 濃濃Thai Tea x 煉奶x淡奶… 夠哂sweet正!
2022-08-23
蘑菇湯
沙律
凍泰式奶茶
  • 泰式奶茶
2022-08-22 192 浏览
係朋友口中得知menu加左好多新菜式今日趁住lunch time試左佢地新出嘅☺︎︎海南雞金麵 ($138+$18)好香濃好惹味雞件都好嫩滑麵底好掛到湯 推薦度♥︎♥︎♥︎♥︎♡︎另外叫左☺︎︎帶子、蘆筍、香草寬麵($138+$18)一如以往好食好creamy小食叫左☺︎︎招牌脆炸單骨雞翼$68新出嘅✨☺︎︎杏仁蝦餅$48加左杏仁多左一層口感好食🥰*設加一收費*
係朋友口中得知menu加左好多新菜式
今日趁住lunch time試左佢地新出嘅
☺︎︎海南雞金麵 ($138+$18)
好香濃好惹味

雞件都好嫩滑
麵底好掛到湯 推薦度♥︎♥︎♥︎♥︎♡︎
另外叫左
☺︎︎帶子、蘆筍、香草寬麵($138+$18)
一如以往好食好creamy
好食🥰

*設加一收費*

• 海南雞金麵
2022-08-20 173 浏览
果日同朋友去Festival walk shopping 突然好想食泰國菜,就去咗Greyhound見到佢set menu 好扺食就入左去Set menu 包餐湯/salad, main course, set drinks我同朋友分別叫左一個海南雞金麵同帶子。蘆筍意粉Salad 係凱撒沙律,菜好新鮮,清新健康海南雞金麵,個汁超濃,雞件十足,一個女仔食完全夠飽另外意粉都好足料,個汁唔會好稀,都好推介!我同朋友都加左一人一個小食單骨雞翼同炸蝦餅,個炸蝦餅十分高質係新鮮炸出黎。唔係翻炸。誠意十足最推介係set drinks 我叫左一杯泰式奶茶,同泰國味道係一樣的😭十分感動,另外椰青水都好Fresh😻🫰🏻不得不提,員工服務態度好好主動問我地有乜需要,同多次主動加水絕對會再回頭幫襯💪🏻👍
果日同朋友去Festival walk shopping
突然好想食泰國菜,就去咗Greyhound
見到佢set menu 好扺食就入左去

我同朋友分別叫左一個海南雞金麵同帶子。蘆筍意粉

Salad 係凱撒沙律,菜好新鮮,清新健康
海南雞金麵,個汁超濃,雞件十足,一個女仔食完全夠飽

另外意粉都好足料,個汁唔會好稀,都好推介!
我同朋友都加左一人一個小食
單骨雞翼同炸蝦餅,個炸蝦餅十分高質
係新鮮炸出黎。唔係翻炸。誠意十足

最推介係set drinks
我叫左一杯泰式奶茶,同泰國味道係一樣的😭
十分感動,另外椰青水都好Fresh😻🫰🏻

不得不提,員工服務態度好好
主動問我地有乜需要,同多次主動加水
絕對會再回頭幫襯💪🏻👍
2022-08-17
  • 招牌脆炸單骨雞翼
  • 泰式奶茶
  • Caesar Salad
2022-08-19 182 浏览
九龍塘呢間ɢʀᴇʏʜᴏᴜɴᴅ特別有悠閒ғᴇᴇʟ因為餐廳係商場嘅頂層,所以陽光從玻璃打入餐廳內,感覺好ʀᴇʟᴀх呢間主打泰式ғᴜsɪᴏɴ菜,由主菜、飲品到甜品都令我哋讚不絕口沙律菜好嫩好新鮮「冬陰海鮮炒米粉」本身我極度鍾情幼身米粉米粉好吸味道,酸酸辣辣,勁惹味當中嘅仲有蕃茄嘅酸味,所以特別開胃,而且有越食越辣嘅感覺「脆炸三文魚配辣椒蝦炒飯」用左ᴅᴇᴇᴘ ғʀɪᴇᴅ炸三文魚,令多餘嘅魚油迫哂出嚟,所以食咁多舊都唔會膩❤️而且啲肉質非常軟滑炒飯感覺似用左日本米,有啲sᴛɪᴄᴋʏ,所以啲飯充滿甜甜辣辣嘅味道令人有越食越想食本身無打算食甜品🍮但見到有我好鍾意食嘅芝士蛋糕,諗住叫嚟食,點知得返千層蛋糕🍰咁都食吓喇果然無叫錯‼️每一層千層皮都整得好薄,啲ᴄʀᴇᴀᴍ又夠滑夠凍,感覺好似食緊雪糕飲品一定要飲自家製檸檬茶茶底夠濃,檸味夠香,而且啲冰仲係原粒茶冰添飲極都仲係好香濃
九龍塘呢間ɢʀᴇʏʜᴏᴜɴᴅ特別有悠閒ғᴇᴇʟ

呢間主打泰式ғᴜsɪᴏɴ菜,
由主菜、飲品到甜品都令我哋讚不絕口

沙律菜好嫩好新鮮

「冬陰海鮮炒米粉」
本身我極度鍾情幼身米粉

米粉好吸味道,酸酸辣辣,勁惹味

當中嘅仲有蕃茄嘅酸味,所以特別開胃,
而且有越食越辣嘅感覺

「脆炸三文魚配辣椒蝦炒飯」
用左ᴅᴇᴇᴘ ғʀɪᴇᴅ炸三文魚,
令多餘嘅魚油迫哂出嚟,所以食咁多舊都唔會膩❤️
而且啲肉質非常軟滑

炒飯感覺似用左日本米,有啲sᴛɪᴄᴋʏ,
所以啲飯充滿甜甜辣辣嘅味道

令人有越食越想食

本身無打算食甜品🍮
但見到有我好鍾意食嘅芝士蛋糕,
諗住叫嚟食,點知得返千層蛋糕🍰
咁都食吓喇
果然無叫錯‼️

每一層千層皮都整得好薄,
啲ᴄʀᴇᴀᴍ又夠滑夠凍,
感覺好似食緊雪糕

飲品一定要飲自家製檸檬茶

茶底夠濃,檸味夠香,
而且啲冰仲係原粒茶冰添

飲極都仲係好香濃
2022-08-18
午餐
2022-08-19 158 浏览
我們平時很喜歡去Greyhound,平日晚飯時間,九龍塘分店相對地人較少人,裝修闊落舒適,係一個適合聚會嘅好去處 經理告訴我們最近換了新嘅菜牌,推介下我們點了幾款新的菜式 泰式檸檬茶最讚嘅係入面嘅冰係原粒檸檬茶雪糕而成味道沒有因此而變淡, 泰式咖啡味道有點似越南咖啡,有點朱古力嘅香味入口細滑香濃 黃咖哩配炸雞配印度煎餅$128 一份有兩大件炸雞,配有印度煎餅。 咖喱是新配方,顏色偏紅,味道帶點椰香味十足! 入面有蕃茄薯仔一起煮,一點都唔辣,而且令人好開胃份量足雜錦海鮮辣粉絲沙律$128 入面有魷魚,生菜,花生,蕃茄...再加入了紫洋蔥辣椒和肉碎調味,非常惹味 泰式甜酸明爐魚$298 海鱸魚有稍為炸過,炸得外脆內嫩,沒有腥味!湯底酸酸甜甜,帶點蝦膏嘅香氣,非常濃香如果呢個時間間碗白飯就一流啦! 明爐魚裏面還有大量配菜,包括西蘭花椰菜甘筍青豆等,也是健康之選點了份栗子千層蛋糕做甜品, 千層蛋糕之間每一

我們平時很喜歡去Greyhound,
經理告訴我們最近換了新嘅菜牌,推介下我們點了幾款新的菜式
泰式檸檬茶
最讚嘅係入面嘅冰係原粒檸檬茶雪糕而成味道沒有因此而變淡,

泰式咖啡
味道有點似越南咖啡,有點朱古力嘅香味入口細滑香濃

黃咖哩配炸雞配印度煎餅$128

一份有兩大件炸雞,配有印度煎餅。
咖喱是新配方,顏色偏紅,味道帶點椰香味十足!

入面有蕃茄薯仔一起煮,一點都唔辣,而且令人好開胃份量足
雜錦海鮮辣粉絲沙律$128
入面有魷魚,生菜,花生,蕃茄...再加入了
紫洋蔥辣椒和肉碎調味,非常惹味

泰式甜酸明爐魚$298

點了份栗子千層蛋糕做甜品
千層蛋糕之間每一片都充滿栗子蓉和鮮忌廉,口感幼滑充滿栗子呀香氣,為這餐畫上完美的句號。
2022-08-15 190 浏览
家人慶生訂了午餐,叫了兩個菠蘿炒飯、海南雞、泰式肉碎飯。菠蘿炒飯,以往的原個菠蘿沒有了,改為石鍋上,味道差勁。海南雞飯的雞,柴、硬、凍,不予置評。最後order的兩件千層蛋糕,硬、干,難以入口,兩個字:後悔。服務方面,其實服務員態度還好,算是好幫忙,但在原本的餐廳配置下,令用餐體驗大打折扣!如室內溫度太熱,三催四請(溝通問題?)先打開兩部風扇。另外執抬、上蛋糕,過程用了起碼20分鐘,兩個侍應分三次去執拾,中間叫極都搵唔到人…內心確實係有啲勞氣。今次俾左最後一次機會,下不為例了。
2022-08-07
午餐
庆祝纪念
生日
2022-08-15 180 浏览
在商場的最頂層,餐廳外面的座位有著自然光,很舒服,還有沙發的卡位,乾淨企理又寬敞~忌簾蘑菇湯~超多蘑菇粒在湯裡,很足料,忌簾味濃郁,是我想要的蘑菇湯味道😋而且粉量也不少,一大碗~煙肉蘑菇白汁意大利麵~醬汁很夠,足夠掛麵及伴吃完整碟意大利麵,而煙肉是烘脆了的,吃起來特別香口~泰式豬肉炒河粉~相比香港地道的,泰國版會甜甜的,吃起來特別可口,炒河粉的油剛剛好,碟底沒油膩反光,吃得較舒服,而豬肉片的份量也不少,性價比較高~Greyhound style 檸檬茶~冰塊是用上茶冰的,能保證喝到最尾的時候,還可有濃濃的茶味不變淡,而檸檬味也亦處理好,很濃郁,相比平日喝到的更好味😋

我地兩個人星期日下午4點行街行到肚餓,見呢間大把位唔洗等就行入去。 兩個職員分別第一句都係同我地講呢度有最低消費!每人$150! 有最低消費都唔緊要,但佢地迎賓既第一句說話加語氣都好似唔想有客嚟咁。最少我作為客人有咁既感覺。 其中叫左碟香辣黑橄欖煙肉意大利粉,份量極細, 根本唔夠正常份量。 食6啖到就食晒。 一碟$128加一既意粉咁細碟真係好過份! 味道普通, 偏咸及油。唔會想再去!另外餐廳好多位, 佢問我想坐出定入面,我說坐出面, 佢大把梳化位都冇俾我, 叫我地坐近商場行人路邊最差既位。於是我要求坐返去近窗梳化位,兩個男staff service 好唔細心。 係有個姐姐 staff 反而好有禮貌。

香辣黑橄欖煙肉意大利粉
單骨雞翼
泰式通菜
西瓜沙冰
2022-08-14
2022-08-14 141 浏览
今日咁啱經過又一城,見到好耐都無食過既Greyhound,緊係要食翻次😋我地大概1點直接walk in就入得👍唔洗等環境唔錯,幾舒服,有分outside同inside,侍應有主動問我地想坐入面or出面,我同朋友就揀咗係出面卡位坐。Salmon Carpaccio: 辣汁三文魚,呢個次次都會叫,類似泰式生蝦既汁,再加埋蒜片一齊食,辣辣地好開胃,好好食👍單骨雞翼: Greyhound Signature雞翼,呢樣又係必食,唔洗多講😋😋鮮蝦帶子墨魚汁麵: 呢個今次第一次試,有少少辣不過都好好食,帶子同蝦都好新鮮。Overall食物唔錯,服務都ok,侍應有禮貌,亦有主動加水,下次有機會一定會再嚟。

我地大概1點直接walk in就入得👍唔洗等

2022-08-13
  • 招牌脆炸單骨雞翼
  • 鮮蝦帶子墨魚汁麵
  • 薄切三文魚片配泰式辣汁
2022-08-12 94 浏览
剛剛吃豬頸肉青木瓜沙律,豬肉有一種臭味,吃下令人倒胃,十分可怕。其他肉食,包括羊扒,都有一陣怪味,感覺上肉類應該是煮熟後放置了很久,已經發臭了才加工送給客人吃。真怕今晚會拉肚子沙爹串根本冇燒烤過,加熱都省下來,肉質也是很差,所謂的串燒菜就是用水煮熟,放置很久才給人客吃的。唯一好點的只有豬腳,但也微温,看來師傅連使用微波爐加熱的時間都沒有。如此垃圾股的一餐泰國菜,二人每位$350,如果不是投訴臭豬頸肉省了點錢的話,應該要$400,簡直是騙子餐館。

2022-08-12
2022-08-09 129 浏览
都真係幾差 服務態度已經普普通通 需要人均$200最低消費 8:30入坐已經要last order 入座的時候明明話可以食到10點 有好多吉枱但係又唔俾掉位 叫甜品又話雪櫃壞了 吐血 … 😵
2022-08-09