2019-05-08 238 浏览
第一次去,但唔會再有下次經過間餐廳,喺門口見到lunch set menu有岩食先入去,雖然貴咗啲,但一心打算試食心態入到去,個女侍應1號只係比咗個main menu我地,我問佢係咪有lunch set menu佢先行開拎比我地,到我地叫咗嘢食,隔離位個叔叔份嘢食到咗,佢就問同一個侍應拎個lunch set menu, 原來佢坐低叫嘢食時個侍應同樣無比lunch set menu佢睇,結果佢叫咗main menu 同lunch set menu 一樣但價錢貴好多嘅餸,個叔叔問個侍應,個侍應就淨係識話頭先唔係我落單就行開咗,之後佢再問另一個女侍應2號,侍應又話佢叫咗杯咖啡係lunch set 無得加嘅,要佢比原價,再之後個副經理出嚟搞掂件事,話計返佢lunch set, 杯咖啡就free 比佢。個副經理處理手法值得一讚👍🏻到返我地啦,上咗碗粟米湯,但好奇怪,個粟米湯面有少少紅色粉,飲落去辣嘅!雖然我食得辣但我覺得個湯好奇怪,之後撥開左啲紅色粉先飲粟米湯,飲飲下又發覺個湯原來有黑胡椒味辣辣地,乜粟米湯原來咁整架咩?😨最後飲唔晒個湯😓老公叫嗰杯少甜少冰凍檸茶個味怪怪地,而且好甜!我份白汁煙肉
第一次去,但唔會再有下次

老公叫嗰杯少甜少冰凍檸茶個味怪怪地,而且好甜!我份白汁煙肉蘑菇意粉都正常,雖然比起平時食嘅普通西餐廳仲差一皮,但都叫入得口,老公份海南雞飯都係一般。

食緊期間觀察其他新入嚟餐廳食嘢嘅客人,原來呢個女侍應1號一樣係唔比lunch set menu 客人,又係要客人問先拎。究竟佢每日有幾多嘢要啲經理幫佢執手尾呢?

到埋單時,女侍應1號幫我地埋單,佢好似啞咁,就咁遞張單俾我哋,之後叫佢幫手拎牙籤,又唔講聲等一陣我都唔知佢係咪聽到,全程佢serve 我地無聽過佢講一個字😅

2個set 加埋一要三百幾蚊,呢個價錢同咁嘅質素,一啲都唔值!
2019-05-04 232 浏览
Greyhound今日約左朋友出尖沙咀點知吾記得係黃金週周街都係人好吾容易先去到海港城一入去第一間就坐低上次食夜晚今次食lunch佢一人最低消費100蚊可能因為51掛我地一人嗌左樣野嗌杯野飲傾下計個椰子千層蛋糕話係推介佢真係鮮椰子整既但咬落係硬既但d蛋糕就軟既感覺好奇怪算不上好食意粉都麻麻係個帶子好食報告完畢同係咁想崔我地走同當我地係內地人
Greyhound

報告完畢
同係咁想崔我地走
同當我地係內地人

2019-05-01 273 浏览
來到海港城,真是不一樣!到處都是人流,人來人往!逛完街,就找個地方歇一歇!聽聞這間泰國菜的單骨雞翼出名,就一定要去試試!這碟招牌脆炸單骨雞翼,十分惹味,真是一口一隻,除了香脆可口外,完全不用擔心失儀態!另外,鮮蝦牛油果沙律,都是要讚!新鮮的牛油果,配上彈牙的大蝦,除了能嚐到濃濃的牛油果味之外,還有彈牙飽滿的大蝦,一口咬落去,真是好滿足!泰式河蝦冬蔭公湯河,真是去泰國餐廳必食之選,不過這碗湯河就較多酸味,少少辣,喜歡酸味的吃貨應該會喜歡😘另外,不可不提,這裡的檸檬茶具有特色,因為冰塊都是真正的檸檬茶雪的,不是純冰!
2019-05-01
  • 招牌脆炸單骨雞翼
  • 牛油果大蝦沙律
  • 檸檬茶
  • 冬蔭功河蝦湯河
1K
2019-04-18 352 浏览
Greyhound 個海南雞飯賣相精美, 不過原來係唔好食架, 雞胸有點乾及嚡口! 我都係正正經經食返我最愛既單骨雞翼算喇! 唔知點解食極都唔厭! 粟米餅都係我喜愛的, 炸得香脆, 粟米甜不過總有幾粒有點硬! 米紙卷, 我家稱之為 “白色皮” 乃係我媽媽的手本名菜, 任何餐廳都比不上的! 這家米紙卷餡料尚算豐富, 蝦肉新鮮彈牙! 飲品也是滿有特色的, 不過忘記拍照! 註: 只為單骨雞翼而來便好!

飲品也是滿有特色的, 不過忘記拍照!
註: 只為單骨雞翼而來便好!

佢呢到嘅千層蛋糕好出名 所以小編特別黎試佢個蛋糕🤤個椰子千層蛋糕🥥($68)雖然唔夠多層 但勝在夠椰子肉 所以口感豐富 入口有濃郁嘅椰子味 唔會過甜😚個椰奶雞湯有冬陰公嘅香味 好creamy 仲有椰香味❤️個烤魷魚筒($178)🦑相比下有d遜色🥺佢係唔un嘅 但冇咩味 要dim佢嘅醬汁先有味 但無奈小編覺得個醬太辣☠️至於個海鮮冬陰公炒螺絲粉($148)好好食 個味超開胃 第一次食泰國同西餐嘅fusion菜 估唔到咁夾 最後小編用佢嘅汁黎點魷魚😂😳-The crepe cake here is famous, so I have come here for the fresh coconut crepe cake 🥥($68). Although the number of layers is just a few, there are many coconut between the layer, so it has a rich flavour of coconut and the texture is rich. It will not be too sweet😋. The gala
The crepe cake here is famous, so I have come here for the fresh coconut crepe cake 🥥($68). Although the number of layers is just a few, there are many coconut between the layer, so it has a rich flavour of coconut and the texture is rich. It will not be too sweet😋. The galangal and coconut soup has the fragrance of coconut milk and dhongyumgong. It is so special! The grilled 🦑 ($178) is not comparable to other dishes. It is tender but flavourless. There is a sauce for it but the sauce is too spicy for me🤫. The fusilli with Thai tom yum ($148) is excellent! It is appetising and well-seasoned. This is my first time to try the fusion dishes of western food and Thailand food. The combinations are matched and the dish overwhelms me! A secret is that I used dip the squids into the sauce of the pasta😳😂
價錢:$180-25 (+10%)
地址: Tsim Sha Tsui Habour City
性價比:🤤🤤⚪️⚪️⚪️
飽肚:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:88/100
帶着小朋友去食飯都係一個好頭痛嘅事,Baby friendly餐廳一定係長期排滿人龍,嗰日喺尖沙嘴約朋友食飯,見有一間餐廳唔多人排隊所以就入去,首先成間餐廳係可以提供,也都不緊要因為我自己有帶,就在我們繼續壓着地安頓小朋友的時候,店員強行要放下水杯,而在我們邦聯中移動桌面的物品,避免小朋友接觸到餐具時,不記得此時待應又放什麼上枱面,但這個時候我們還未點菜,於是我忍不住和待應說,叫他們不要亂動我們枱上的東西,然後那個侍應竟然通過對講機向全店的工作人員說不要動我們枱上的東西!就算說也不要在客人面前說吧!總括來說這間餐廳的食物是不錯但是員工的服務態度真的有待改善,這間餐廳是開在海港城最底層,全層也是售賣童裝及玩具的,就算不是想招待小朋友,也難免很多家庭帶着小朋友來用餐吧!
烤魷魚筒
脆炸豬手糯米飯
烤魷魚筒
脆炸豬手糯米飯
2019-03-02 493 浏览
即使唔係成日去曼谷,都一定有聽過呢間泰國名牌 Greyhound Cafe,喺當地嘅熱門食肆,雜誌FORTUNE更加選佢為最熱門餐廳之一,唔少香港名人明星去曼谷都會去朝聖。望穿秋水,終於等到Greyhound Cafe黎香港大展拳腳,第一間喺IFC ,要過海,我哋就唔係成日有機會去試。好彩,佢卒之進軍尖沙咀,平時經過都見到佢人山人海,所以一早早有準備BOOK 定枱。雖然係泰國名牌,但係睇佢嘅MENU就知唔係SELL 傳統泰菜,反而似係FUSION 菜。泰菜我最鐘意嘅係青木瓜沙律係冬蔭公湯,所以每次去試新餐廳,我都一定會點呢兩個菜式。睇其他嘅食評話呢度嘅串燒好得,所以我哋都叫咗一客試,最後就加多一個帶子扁意粉。我個人一向都鐘意食啲偏酸嘅青木瓜沙律,所以呢度就岩晒我口味,又酸又辣,夠晒開胃。冬蔭公我就嫌佢略淡,無乜酸味。個扁意粉其實都OK,最令人失望嘅反而係個串燒,燒得比較乾身,有啲名不符實。
青木瓜沙律
串燒
冬蔭公
帶子扁意粉

题外话/补充资料: 可能因為比較多人,所以上菜嘅速度超快,都完全無理過你張枱擺唔擺得晒D 野食,就係咁上菜,然後你食淨少少,D 侍應就好想幫你收走晒佢咁,總之成個感覺都係想你快啲走:(
青木瓜沙律
帶子扁意粉
2019-02-16 360 浏览
每次黎Greyhound cafe必點三文魚,好好食呀一個人可以食曬一碟,調味好出色,加蒜頭同埋唔加蒜頭都別有風味其他菜色就普普通通啦,略嫌份量太少。朋友大推cake,不過今次就未有機會試,下次再試整體來說,呢間野係好味的!
每次黎Greyhound cafe必點三文魚,好好食呀
整體來說,呢間野係好味的!
2019-02-09 404 浏览
和客人早上開會後蛇王,打算吃完午餐才回公司。有海洋中心選了這間餐廳。11點45分還未到高峰時間。顧客不多。我點了帶子香草意粉套餐。頭盤沙拉新鮮。不錯。主菜意粉香草汁香濃,伴意粉很配。帶子也新鮮。很快便吃光了。最後的咖啡也不錯。餐廳裝修走中高檔路線。午餐160元有點偏高,但食物質素對得住這個價位。有機會還會蛇王再來的。
2018-10-30
2019-01-30 364 浏览
2018年8月10日朋友就生日就黎左greyhound 同佢食飯兼一齊慶祝生日。次次食佢都要排隊,最麻煩係要企定定,冇得拎飛。好彩今次前面得4個人。都唔算排好耐隊。我覺得黎greyhound 食飯,呢個三文魚真係必食!如果黎左唔食佢好似冇食過呢間咁。因為佢真係好好食米紙卷,好有驚喜,平啲出面食會好硬,今次唔會。下次可以再叫!椰水,好正常既野飲。解辣一流!泰式奶茶,個人覺得佢太甜。可能咁先係泰式雞翼,佢呢間個雞翼好特別!因為佢係開左半邊先煮,所以唔洗怕食唔到中間個肉。又唔怕要用手!可以好斯文咁食雞翼!金邊粉,我覺得佢炒覺都幾好食。但係係普通既好食。無乜特別。不過greyhound 價錢唔算太貴。都可以得閒就黎食下~
2018年8月10日
三文魚必食
米卷
椰水
椰水,好正常既野飲。解辣一流!
泰式奶茶
泰式奶茶,個人覺得佢太甜。可能咁先係泰式
雞翼
金邊粉
金邊粉,我覺得佢炒覺都幾好食。但係係普通既好食。無乜特別。
不過greyhound 價錢唔算太貴。都可以得閒就黎食下~
2018-08-10
  • 招牌脆炸單骨雞翼
  • 薄切三文魚配泰式辣汁
3K
2019-01-09 384 浏览
星期六跟友人去了海港城逛街,行得累了,走入 Greyhound下午茶,人流不算多,但限時一個半小時和每人最低消費一百大元,其實有無需要咁做呢!到我吃完還有好多空席。友人極力推介椰子千層蛋糕,賣相真係幾得意。入口椰子味香濃,不過太甜太膩,有點甜過頭。千層皮亦太厚,講真不是我杯茶。另叫了招牌單骨雞翼,陣陣香氣樸鼻,炸得香脆可口,肉質還保持嫰滑,調味又稍為重手了,食後要飲大量水。Cappuccino 中規中矩,算是味道香濃,缺乏回甘的餘韻。

友人極力推介椰子千層蛋糕,賣相真係幾得意。

2019-01-05
2019-01-07 272 浏览
Greyhound Cafe 很久很久沒來了,靓女三人行 裝潢感覺挺不錯., 喔 價錢有點貴!上菜超快 ...招牌 單骨雞翼($78)香脆可口,滋味、惹味,香氣濃郁,如果份量大d 就好了,想多吃 ... 喜歡吃的 coconut crepe cake ($78)賣相得意,味道比較以前,似乎退步了! 椰子、奶油的配合,椰子的清香 調和了奶油的甜膩,朋友們說太甜,而我覺得尚可接受  Cappuccino ($38)非常一般的拉花,味道不過不失* 最低消費,每位 $100
Greyhound Cafe 很久很久沒來了,靓女三人行
裝潢感覺挺不錯., 喔 價錢有點貴!
上菜超快 ...

招牌 單骨雞翼($78)

喜歡吃的 coconut crepe cake ($78)

Cappuccino ($38)
非常一般的拉花,味道不過不失

* 最低消費,每位 $100

2019-01-05
2019-01-05 195 浏览
唔知係咪之前到太多廣告介紹Greyhound 泰國 Fusion 菜,講到最出名既椰子千層好好食。今日放假睇完大黃蜂🐝就過左黎試單骨雞翼 $78 好細隻既雞翼 泰式海鮮意粉 $138 泰式香料配意粉,味道唔錯,但份量好細碟,一個人食完都唔覺飽芒果千層蛋糕 $78 因為老公唔好椰子味,所以試左芒果,都大件既,芒果有少許酸,千層口感唔夠軟滑環境幾舒服,服務不錯,不過又貴又唔抵食,好後悔試左Greyhound無試Brooklyn😑

單骨雞翼 $78 好細隻既雞翼

2018-12-27 242 浏览
一大班朋友聖誕節出來聚一聚這間Cafe不是第一次來了環境很好食物質素有保證所以再次選擇這個地方來聚會我們來的時間比較早所以不用等位便可以入內🎉特別推介一下,🤫甜品賣相很好👍🏻味道很好(不算太甜)由於我們叫了很多款食物🤣但是放相片只可以放12張🤦🏻‍♀️所以其實還有其他甜品沒有放相出來😎他的一口牛⋯質感很好👍🏻牛味很濃郁🤤另外漢堡包也要推介一下🤗如果下次還有聚會🎉仍然會選擇這間Cafe💕因為還有很多款式沒有嘗試😎
一大班朋友聖誕節出來聚一聚
這間Cafe不是第一次來了
環境很好
食物質素有保證
所以再次選擇這個地方來聚會
我們來的時間比較早
所以不用等位便可以入內🎉
特別推介一下,🤫甜品賣相很好👍🏻味道很好(不算太甜)
😎
焗長通粉
粟米餅
一口牛
2018-12-26 152 浏览
星期日到沙田新城市廣場,真的處處都是人,到了晚飯時間,大路的餐廳都人頭湧湧,這家就需要等大概10檯客,於是選定這家餐廳。等了半小時就能入坐,食物選擇其實不少,滿滿泰國的fusion菜,奈何我倆是不吃牛及海鮮,所以對我倆來說,選擇真的很少。最終選了泰式豬肉湯河及咖喱雞腿蛋麵。泰式豬肉湯河雖然上桌時感覺有點唏噓,心想這碗粉如何值$100,但喝一口湯後,又覺得很好味,湯底微辣,增添惹味;河粉也非常滑,而且飯後沒有口渴,值得一讚!咖哩雞腿蛋麵這碗麵的驚喜是右手邊那碗,原來是炸雲吞皮! 其他就一般,不過不失。

泰式豬肉湯河

咖哩雞腿蛋麵