🐻想去尼間咖啡店好耐啦❗️全因為佢地既得意造型咖啡 ☕️ 不過聽得更多就係大家喜愛女店主既落力用心與關係 ❤️ 咖啡店曾經暫別大家,但又再同一位置夾埋 @tsukimi.bakery 重新出發,新裝修極之用心,不難發現好多熟客仔,同埋可愛既毛孩們呢 🐶🐱 ⁡🐻の試食‼️✨Hochickcha Yuzu Latte $98✨Iced Gwee 70% Chocolate $60✨Peanut Butter Roll w/ Bulgarian Chocolate Ice Cream ✨Hoji Hojicha Double Cheesecake ⁡今次除左試到好可愛既復活節🐔🐥🐥🐥造型咖啡外(去到4月尾),仲有Special Menu 既甜點(可惜係bagels賣曬了) 最有心係店主送上飲品時親自教點樣好好品嘗 ☺️ 當然樣靚都要味道好,雖然🐻唔算好熟悉咖啡,但都飲得到佢嘅層次仲有各味道既互相配合 🥹 Peanut Butter Roll 令🐻好喜愛,唔會太甜太漏,cheesecake超濃芝味,非常滿足呢✨ 期待下次再來😌⁡

🐻の試食‼️
✨Hochickcha Yuzu Latte $98
✨Iced Gwee 70% Chocolate $60

「私藏已久的咖啡☕️小店」這家店是開在上環的一個小角落,店面不大,但出品和食物都十分用心。店主每個季節都會推出seasonal drink,而臨近復活節,小店就推出了Hochickcha Yuzu Latte🐤🐤✨!!這也是我在小店回歸後第一次拜訪🙈✨Hochickcha Yuzu Latte $98這款seasonal drink 層次十分豐富,底層使用了柚子朱古力🍫,柚子味很清新自然,中層是巴西espresso,而頂層是自家製芝士奶蓋,焙茶cream和🐤🐤蛋白糖🙈,必須稱讚的是焙茶cream濃郁到微苦的程度,茶控表示很滿意🤣 店主建議先喝latte再把蛋白糖浸泡,口味會比較好🥰這杯latte實在太可愛了🥹🫶已經不捨得喝了~✨肉桂花生奶酥鹼水包 $58我本來就很喜歡吃鹼水棒🥹,這個的口味真的太驚艷了!肉桂花生餡扭紋地卷進鹼水包裡,肉桂的味道非常濃郁,麵包體很有嚼勁又鬆軟🥰,而隔壁還有肉桂奶酥醬可以塗抹在麵包上吃🥹,肉桂香味濃郁到極致,肉桂奶酥醬不油膩反而很濕潤綿密💕太深得我心了😋
「私藏已久的咖啡☕️小店」

✨Hochickcha Yuzu Latte $98

✨肉桂花生奶酥鹼水包 $58
2023-03-27 100 浏览
👨🏻‍🍳Gwee Coffee & More (上環)📍上環太平山街1號地舖 🍽️開心果紅桑子朱古力撻吾肯定系咪呢個名🙈無影低當日menu🥲好有口感 軟、硬、脆🤤不會太甜,味道好夾🤤🫶🏻 🍽️Cream mocha朋友點的,店員建議飲幾啖之後,隔?幾分鐘再攪,之後白色個粒meringue會慢慢溶系coffee🙈淺嚐,因平時少飲咖啡 (怕苦)🙈味道都不會太濃,易入口的。meringue不建議就咁食,好甜🙈🤣 🍽️Mocha latte 正正常常的mocha latte🙈mocha濃度中上🙈 Gwee staffs都好nice🤤animal friendly!!見到佢地準備左狗狗零食,需要時比客人的狗狗🤤又陪狗狗玩,好chill🤤🫶🏻 #gweecoffeenmore
👨🏻‍🍳Gwee Coffee & More (上環)
📍上環太平山街1號地舖

🍽️開心果紅桑子朱古力撻
吾肯定系咪呢個名🙈
無影低當日menu🥲
好有口感 軟、硬、脆🤤
不會太甜,
味道好夾🤤🫶🏻

🍽️Cream mocha
朋友點的,
淺嚐,因平時少飲咖啡 (怕苦)🙈
味道都不會太濃,易入口的。
meringue不建議就咁食,好甜🙈🤣

🍽️Mocha latte
正正常常的mocha latte🙈
mocha濃度中上🙈

Gwee staffs都好nice🤤
animal friendly!!
見到佢地準備左狗狗零食,需要時比客人的狗狗🤤
又陪狗狗玩,
好chill🤤🫶🏻

#gweecoffeenmore
cream  mocha
mocha  latte
2023-03-20
下午茶
自從Gwee搬了新店後都沒來過了😳今次看上它們家的CNY Special🐇🧧就決定和朋友一起來抓緊新年的尾巴~ -🎈Iced Gweefy Fukulatte $95果然是尷尬而不失禮貌微笑的🐰這杯其實是桂花Latte,喝起上來帶有淡淡清香的桂花味🌼面頭還有粉紅色的桂花岩鹽奶蓋,配以杯邊的桂花脆脆花瓣作點綴,果然是誠意十足呢🫶🏻雖然定價有點高,不過限定特飲這個價錢個人覺得還算可以吧!-🔸Gwee📍上環太平山街1號地舖

🎈Iced Gweefy Fukulatte $95
Hot Gweefy Fukulatte

🔸Gwee
📍上環太平山街1號地舖
2023-01-31
Hot Gweefy Fukulatte
2023-02-20 135 浏览
一直收藏左呢間咖啡店,今次終於可以來到試下!🤗呢間cafe shop啲咖啡好有特色,完全俾佢地咁賣相吸引左, 打卡真係一流,飲落去都好好味,完全冇失望💗,再試埋佢地嘅咖啡栗子蛋糕,唔算好甜栗子味好重,我鍾意,鍾意栗子蛋糕嘅朋友,可推介比你地
一直收藏左呢間咖啡店,今次終於可以來到試下!🤗
2023-02-12
2023-02-14 155 浏览
Wishing everyone good luck in the Year of the Rabbit 🐇 This year, there will also be a special New Year's drink for the festival in the Gwee Coffee☕️. The Gwee Rabbit serves as the ambassador for the Year of the Rabbit which is served hot or cold with Osmanthus Latte☕️. It will be re-opened on the sixth day of the Lunar New Year❤️. @gwee852 ☕️Gwee Coffee & More x Tsukimi Bakery📍1 Tai Ping Shan Street, Sheung Wan, Hong Kong#HkCafe #Hkcoffee #coffee #coffeetime #coffeedaily #lovecoffee #coffeelover #相

#HkCafe #Hkcoffee #coffee #coffeetime #coffeedaily #lovecoffee #coffeelover #相機食先 #gwee #gwee852 #gweehk #gweecoffee #gweecoffeenmore #specialtycoffee #精品咖啡 #localroaster #seasonalcake #coffeeshopcorner #coffeeshop #hkcafe #hkcoffee
2023-02-08 100 浏览
定期到Gwee打卡系列。新年已過,回顧下新年期間到過的cafe。有時鍾意去一間餐廳或者Cafe,其實都係一個情意結。自2021第一次同牛牛打過卡後,好似就變了每個節日的一個例行節目❤︎︎ 打卡之餘,更重要的是對創作者一份支持與尊重。食野最緊要開心,雖然飲品價錢比最初都有所調整,但至少我每次去都滿足 (唔飲得奶都每次要食藥去飲🙈)𓃹 2023兔年限定— Gweefy Fukulatte 桂花latte ,好特別。巴西Espresso + 荔枝蜜+ 台灣桂花製作而成,當然唔少得仲有兔兔meringue喇,拎住隻大吉真係好得意♡´・ᴗ・`♡ 幸運的我獲得極限量「發錢寒」Gweefy 一隻 🥰 希望今年都會有運。桂花latte意外地好match,荔枝蜜頗甜,但同Espresso攪勻後,其實甜到剛剛好,還嚐到點點咖啡香味,桂花亦為兩者加添多層味道。另外,朋友亦點了一份pizza bread 。pizza食得多,但pizza bread好似第一次食!麵包鬆軟,面層又有蛋黃醬味噌蝦,仲熱辣辣添,好味喎~
定期到Gwee打卡系列。

𓃹 2023兔年限定— Gweefy Fukulatte

2023-02-04
2023-02-07 76 浏览
☕️☕️☕️.☕️Cream Mocha ☕️Gwee 70% chocolate .💭Thoughts: The queue was surprisingly short for a weekend, there were only a few tables before us and I think we waited for around 30 mins. Was so sad that they didn’t have any special meringue design that day though😭 They also said I can’t get meringue if I want oat milk instead of normal milk in my drink, which was a little confusing🤷🏻‍♀️ The tho chocolate was nice though ~.😋Recommend? ✅ if there is no queue 👩🏻‍🍳Food rating: 3/5👩🏻‍⚖️Overall experience ratin
☕️☕️☕️
☕️Cream Mocha
☕️Gwee 70% chocolate
👩🏻‍🍳Food rating: 3/5
👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3/5
見到呢間cafe啲嘢飲咁可愛,忍唔住嚟朝聖一下!•͈౿•͈  一入店內,坐滿客人,好在唔洗等太耐就可以享用我下午嘅第一杯咖啡 ♡✎ CNY Fukulatte 粉紅奶蓋泡沫,伴隨一片片桂花花瓣,甜中帶點回甘。再呷下底層嘅latte,有點苦,咬一口兔兔蛋白霜,即刻甜入心~✎ Cream Mocha整體味道甜甜的,偶爾伴隨少少奶味同甜味!✎ Peanut Butter Roll with Ice Cream 嘗一口朱古力雪糕,凍感十足ꉂꉂ(ˊᗜˋ*)ʬʬ周圍散滿Peanut粒,增加口感。整塊Butter Roll外脆內鬆軟,充滿牛油、花生醬味♡

✎ CNY Fukulatte

✎ Cream Mocha
整體味道甜甜的,偶爾伴隨少少奶味同甜味!

CNY Fukulatte
Cream Mocha

2023-01-28
$111.5 (下午茶)
CNY Fukulatte
Cream Mocha
2023-01-27 97 浏览
📌Gwee Coffee & More ~上環新一年祝大家兔年大吉 心想事成🧧Happy Lunar New Year! May your year of Rabbit be full of happiness and health!今年又係唔少得要去Gwee飲新年限定特飲 「Gweefy Fukulatte」💁🏻‍♀️自家製嘅蛋白餅係人手一筆一筆畫混吉嘅兔兔用尷尬而不失禮貌嘅微笑坐喺桂花拿鐵上也太可愛了吧😚杯邊鋪滿桂花脆脆 加上粉紅奶蓋簡直係一杯藝術品💯今次嗌咗一凍($95)一熱($90) 熱飲桂花味會更加濃🤌🏻但係個人偏好都係鍾意凍飲多啲😗‼️留意初一至初五都休息‼️初六啟市(9am-6pm) 想飲嘅記得早啲去🔥✄-------------------------✄整體味道😋: 9/10性價比💵: 7/10打卡指數😍: 9/10 環境服務🥂: 8/10推薦指數👍🏻: 9/10 🍴: Gwee Coffee & More📍: 上環太平山街1號地舖🔍: 09:00 -18:00(Mon-Tue, Fri); 11:00-18:00 (Sat-Sun) *WED, THUR OFF*☟︎ 同地區
📌Gwee Coffee & More ~上環

☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
店外嘅造型已經好吸引眼球,帶點可愛又有點神秘😍圓圓嘅小窗,可以睇到少少店內淡粉紅色嘅環境,暗黃色嘅燈,增加左一種溫暖又和諧嘅感覺🤩亦都可以令室外嘅光線射入店內☀️🌤️窗口印有小店嘅吉祥兔子,好可愛,啱哂今年兔年嘅主題🐰店內分兩部分,近門口就係舒適座位區,再行入少少就會見到咖啡落單櫃枱同埋一啲吧枱,近牆就會有一啲較輕盈嘅座位,都好舒適不過枱就細小一點💕牆上面都有展示左呢間咖啡店嘅室外裝修構圖🫶🏻可以知道呢間良心小店嘅店主同員工係幾用心☺️最特別係每逢特別節日,小店都會有一至兩種特別嘅蛋白酥公仔咖啡飲品,2022年聖誕嘅雪人朱古力咖啡☕️2023年就有新年兔兔嘅咖啡,真係好可愛❤️但小編去嘅時候已經無左呢款期間限定嘅咖啡啦🥲唯有下次再試啦⋯⋯😭大家請期待下一篇嘅食物介紹💕🧧祝大家兔年行大運,心想事成,要咩有咩🫶🏻🎍

大家請期待下一篇嘅食物介紹💕
🧧祝大家兔年行大運,心想事成,要咩有咩🫶🏻🎍
新年快樂🧧大年初一雖然有好多ᑕᗩᖴE都無開。。但我尋日就去左我最鍾意嘅ᑕOᖴᖴEE SᕼOᑭ。。去飲定杯兔年限定嘅啡👍🏼👍🏼今次嘅限定佢係桂花口味😋😋有啲覺得咖啡好苦嘅朋友。。呢杯就啱晒你地啦👍🏼👍🏼佢有桂花嘅香味。。但保持咖啡嘅味度再帶少少甜。。呢個口味配合得好好👍🏼👍🏼再加上佢嘅限定兔仔。。佢擁有一個尷尬而不失禮嘅笑容之外。。仲要抱住個吉仔。。好似同我哋拜年咁樣好得意☺️☺️當然佢新年就冇開啦。。初六先啟市。。以我所知晏晝已經冇晒呢個限定嘅咖啡。。我諗佢啟市嘅時候都要早啲去飲啦👍🏼👍🏼..☕️GᗯEEᖴY ᖴᑌKᑌᒪᗩTTE..📍 Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖..@gwee852@tsukimi.bakery..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkc
新年快樂🧧
大年初一雖然有好多ᑕᗩᖴE都無開。。
但我尋日就去左我最鍾意嘅ᑕOᖴᖴEE SᕼOᑭ。。
去飲定杯兔年限定嘅啡👍🏼👍🏼
今次嘅限定佢係桂花口味😋😋
有啲覺得咖啡好苦嘅朋友。。呢杯就啱晒你地啦👍🏼👍🏼
佢有桂花嘅香味。。但保持咖啡嘅味度再帶少少甜。。
呢個口味配合得好好👍🏼👍🏼
再加上佢嘅限定兔仔。。佢擁有一個尷尬而不失禮嘅笑容之外。。
仲要抱住個吉仔。。好似同我哋拜年咁樣好得意☺️☺️
當然佢新年就冇開啦。。初六先啟市。。
以我所知晏晝已經冇晒呢個限定嘅咖啡。。
我諗佢啟市嘅時候都要早啲去飲啦👍🏼👍🏼
☕️GᗯEEᖴY ᖴᑌKᑌᒪᗩTTE
📍 Gwee Coffee & More (上環)
上環太平山街1號地舖
@gwee852
@tsukimi.bakery
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#gwee#gwee852#tsukimibakery#centralfood#sheungwanfood#creammocha#上環cafe#中環美食#上環美食
☕️GᗯEEᖴY ᖴᑌKᑌᒪᗩTTE
Gwee 的Cream Mocha一直好受歡迎.臨近聖誕店舖用上 Openmarcheatelier 的聖誕花藝裝飾.同時推出左Snowman Cream Mocha.肥雪人☃️浸係碟豆花海鹽奶蓋上.曬住日光☺️每次都捨不得將說人放到最後先摧毁.🥯Bagel有紫蘇蟹羔味噌伴松葉蟹棒.令人懷念前年的大閘蟹Bagel🥹因為未有大閘蟹將貨源所以今年無得食😢但小妹有少少想拎蟹醬配食😆成個太平山街都隱約帶點聖誕氣息🎅🏼有興趣嘅朋友可以周圍行逛一下.試多幾間咖啡店☕️...x'ᴍᴀs sᴘᴇᴄɪᴀʟ➿紫蘇蟹羔味噌伴松葉蟹棒ʙᴀɢᴇʟ ʜᴋᴅ 𝟻𝟾➿ sɴᴏᴡᴍᴀɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ ʜᴋᴅ 𝟾𝟾➿ ɪᴄᴇᴅ sɴᴏᴡᴍᴀɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ ʜᴋᴅ 𝟿𝟻..(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison 👩‍🍳  整體味道: 8/10  💸  性價比: 7/10  📸  打卡指數: 9/10  🤵🏼  環境服務: 9/10   🤔  推薦指數: 8/10
sɴᴏᴡᴍᴀɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ

sɴᴏᴡᴍᴀɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ
ɪᴄᴇᴅ sɴᴏᴡᴍᴀɴ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴏᴄʜᴀ
紫蘇蟹羔味噌伴松葉蟹棒ʙᴀɢᴇʟ
2023-01-08 61 浏览
最近見好多人ig都post黎左試呢間cafe,所以搵左個天氣好既星期日黎試下Signature coffee好飲不住係偏甜既,岩哂我呢d鐘意食甜野既人呢餐最出色係個bagel,bagel質地好好,d醬都好出色。

午餐
2023-01-06 90 浏览
☁️ 太平道重開嘅 @gwee852 ,平日一早坐滿人。聽講每個節日/季節都會有唔同造型嘅嘢食今次就連同 @tsukimi.bakery 有唔同嘅嘢食同埋cake 🤤外牆真係一個超正嘅打卡位置 📸 完全滿足到我個港女lomo 推薦食物🌟Cream Mocha 🐰 除咗好飲之外,可愛嘅兔仔造型 真係啱曬要打卡嘅lomos
☁️

太平道重開嘅 @gwee852 ,平日一早坐滿人。

聽講每個節日/季節都會有唔同造型嘅嘢食

今次就連同 @tsukimi.bakery
有唔同嘅嘢食同埋cake 🤤

外牆真係一個超正嘅打卡位置 📸
完全滿足到我個港女lomo

推薦食物🌟
Cream Mocha 🐰
除咗好飲之外,可愛嘅兔仔造型 真係啱曬要打卡嘅lomos