2018-04-24 264 浏览
Really slow service... took an hour to make a burger. Burger came out dry and bacon was burnt. Pasta was nice but so stingy on the sausage... two tiny pieces in a whole plate of pasta... and they call it pasta ragu sausage...Not worth your money, go somewhere else.
2018-03-12 455 浏览
咁多間連鎖咖啡店入面,Habitu係我比較喜歡的一間,可能係佢裝修簡約,亦係本地咖啡店出身。佢太古城分店喺太古城誠品入面,很就腳,適合同朋友出嚟hea 同 catch up 聚會嘅好地方。佢啲Cakes嘅賣相一向都好精美,今次我哋揀咗三款。 pure65%係黑朱古力蛋糕,佢嘅朱古力味好濃郁,唔會好甜食落去又滑。另外揀咗個千層蛋糕,都係朱古力味,配上crepe味道都唔錯, ,不過可能我鍾意食zacha cake,所以自己鍾意第一款多啲。最後因為依個粉紅色賣相吸引到我叫嘅Rose cake,襯返我嚟呢度必飲既 rose coffee,好得。無論件蛋糕同咖啡都有淡淡玫瑰香味,色香味俱全。

2018-02-27 456 浏览
每日營營役役,都係搵餐晏仔。但有時食晏仔都想唔駛衝鋒陷陣咁,所以今日嚟到太古城開飯,揀咗水準穩定,唔會催交枱嘅Habitū。午餐選擇都幾多,食肉獸或清淡派都照顧到。是日餐湯係南瓜湯。平時嫌南瓜湯甜同寡嗎?呢個南瓜湯加咗pesto同幾粒好濃味嘅蒜蓉包粒,個味即刻豐富好多喇。主食揀咗自家製煙燻三文魚刁菜菠菜薄餅。如果希望食到正宗嘅意式或美式pizza,咁唔好意思喇,呢個薄餅完全不是嗰回事。佢餅底比較似薄脆,煙三文魚十分足料,香得嚟唔會一味死鹹,配埋夾喺中間嘅菠菜,滑滑茅屋芝士,清香嘅刁草同檸檬味,可以話係脫俗(肥)之選啦!值得一讚嘅係作為連鎖店,Habitū太古誠品店嘅侍應們都好友善、誠懇同熱心。今時今日咁嘅服務態度,唔易呀!

午餐選擇都幾多,食肉獸或清淡派都照顧到。
烤南瓜葵花籽香草醬藜麥湯

自家製煙燻三文魚刁菜菠菜薄餅

2018-02-27
烤南瓜葵花籽香草醬藜麥湯
自家製煙燻三文魚刁菜菠菜薄餅
初初決定和同事吃這家時,我是沒留意到店名的。坐下才發現原來這家店就是最近在銅鑼灣吃過,但覺得不特別好吃的餐廳來 (默)心想 ... 這下子又是要再一次中伏了嗎?但也坐下了,只好硬著頭皮看看午餐的餐牌。午市套餐的價錢倒是還不錯,可以選沙律/湯 +主食+飲品!我和同事也選了湯~店員說這個是紅椒湯什麼來的。味道會像羅宋湯那樣子,不過我覺得這個不會很酸,是稍微濃調點外也不錯主食我選的是 - Luxury All Day Breakfast 全日豪華早餐 ($128)大概是因為喝了湯打底的關係,再加上有1片厚多士,吃完所有真的十分飽肚喔麵包皮有點太乾~配的 Rose Strawberry Jam 有點稀 ... 果醬還是較喜歡杰身的,這感覺會較實在一點。因為加入了玫瑰 (?) 果醬沒有太酸,但也不是太甜。煙肉煎得十分油,但不會煎到很乾。大概因為脂肪比例亦多的緣故!別看那菇好像皺成一團會失去了水份,完全沒有那回事呢番茄有點太酸,吃了一粒就放棄。另外那個雜豆也是 ... 味道有點淡淡的,加上混了其他我不太喜歡的豆 ... 最後那炒滑蛋看上去頗滑的~但不知是不是蛋白/奶佔的份量較多?吃起來口感有點怪怪
初初決定和同事吃這家時,我是沒留意到店名的。
午市套餐的價錢倒是還不錯,可以選沙律/湯 +主食+飲品!

我和同事也選了湯~店員說這個是紅椒湯什麼來的。

因為加入了玫瑰 (?) 果醬沒有太酸,但也不是太甜。

別看那菇好像皺成一團會失去了水份,完全沒有那回事呢
最後那炒滑蛋看上去頗滑的~但不知是不是蛋白/奶佔的份量較多?吃起來口感有點怪怪,而且蛋香味也不足。

餐飲選了 - 咖啡。這杯比起之前在銅鑼灣分店的好喝。
會是因為這杯是最普通的咖啡來嗎?
咖啡
2018-02-21
$140.8 (午餐)
2018-01-20 751 浏览
用窮人apps book枱有50% off(只限食物,飲品除外)今次order左漢堡包配薯條,無花果沙律(冬節限定),鮮茄大蝦墨汁意粉及凍espresso漢堡包既包好食,有d果仁係上面,不過漢堡扒既size細左d(有圖有真相)。配菜粗炸薯條新鮮炸起,又脆又熱鮮茄大蝦墨魚汁意粉份量充足,鮮茄汁十分野味開胃,大蝦新鮮無花果沙律好像係用了醋汁,味道清新,份量都充足,配著濃味既意粉同油膩既漢堡包,超了調和的作用。最後來一杯凍espresso,啱我囗味,略帶苦但不會有太強既酸味半價之下食係十分滿意,正價就要考慮

鮮茄大蝦墨魚汁意粉份量充足,鮮茄汁十分野味開胃,大蝦新鮮

半價之下食係十分滿意,正價就要考慮

2017-12-12
2017-07-28 1335 浏览
呢個現實嘅世界,從來都要食全餐。揀個樣靚嘅女朋友,預左會有基本嘅公主病;揀食個常餐,自然要哽埋個牛油方飽,唔通會轉個blueberry muffin 俾你?去得Habitu,通常都係buy佢杯茶,個杯茶,真係講緊飲得落口個杯茶。食物質素?mi埋雙眼食感覺會好d.....今日,去左太古城誠品入面個間habitu, 其實本身想食佢上一手嘅中菜,好味但出奇地少人,點知間野真係捱唔住,轉左habitu. 見有位就試下啦,唉,只能講句,全餐就係咁,你要靚茶,就唔該你唔好要求食物會係點囉。叫左三個lunch set, 前菜可揀沙律或湯,main 再加杯茶。沙律極唔新鮮,湯還可以,叫做正正常常。main 叫左慢煮牛肉藜麥意大利飯,卡邦尼意粉同亞麻籽蕃茄千層麵,全軍覆沒!意大利飯勁咸,千層麵好難食,咸,質地奇怪,同事食左兩啖已經放棄,我揀個個最穩陣嘅卡邦尼都一樣出事,超咸,身為食物焚化爐嘅我都無辦法食曬,只食左半碟!三個心情差到極點的癈中,當飲完杯餐茶後,又好返曬!杯檸茶真係好得!茶香有層次,配檸檬真的好夾。同茶餐廳的熱檸茶真的係兩回事!一向鍾意呢間的飲品,但無諗過跟餐的檸茶都做得咁好咁有水準。真的有

三個心情差到極點的癈中,當飲完杯餐茶後,又好返曬!杯檸茶真係好得!茶香有層次,配檸檬真的好夾。同茶餐廳的熱檸茶真的係兩回事!一向鍾意呢間的飲品,但無諗過跟餐的檸茶都做得咁好咁有水準。真的有點無語

總結,要飲靚出品的茶我絕對推介,但呢度食物質素🙅🏻
現實,往往就係咁矛盾!
2017-07-22 890 浏览
今時今日,網絡已在不經不覺間進佔了我們的日常生活。不少書刊順應趨勢,同时推出綫上閲讀電子版,實行雙管齊下,保住市場席位。儘管如此,個人還是崇尚實體書,喜歡翻翻書頁,夾枚漂亮書簽;遇上精闢字句,畫上記號,貼張 post-it 或於旁邊做㸃筆記。往後重温、細讀、品味,總覺如此暢遊書海樂趣無窮。太古站上蓋的商務印及誠品都是慣常留流連之地。六月發現 Habitu Table 進駐了誠品。如果從太古城商場内書店下層的大門口進入,餐廳位於收銀台的大後方。設計簡潔整齊,温馨閑適。一邉是水吧。餐㕔採用開放形式(廚房除外),置身其中,不難感受到瀰漫周遭的書卷氣息。小綠植盆栽,注入生氣及綠化環境。執筆之時,已到訪了餐㕔两次,就將兩次體驗一併分享。厚切香烤豬柳扒 Juicy Bone-in Pork Loin Chop $188(Thick cut Canadian pork rack grilled to perfection, accompany with caramelised onion gravy)來自加拿大的豬扒,體型健碩,厚度可觀,表面呈香烤過的烙印,微泛焦香。切開後清𥇦可見肉質豐腴,卻不現脂

執筆之時,已到訪了餐㕔两次,就將兩次體驗一併分享。

來自加拿大的豬扒,體型健碩,厚度可觀,表面呈香烤過的烙印,微泛焦香。切開後清𥇦可見肉質豐腴,卻不現脂肪,饒富肉汁,未有過熟而變得乾涸。搭配的 caramelised onion gravy 其中工序是將洋葱由爽身慢炒至光亮焦糖色澤,迫出洋葱的甜香,至收乾水份...過程費時亦費工夫。多個洋葱只能製成小分的洋葱汁。洋葱汁帶有法式洋葱湯的風韻,豬柳扒沾點汁吃,更添香氣。嫩而帶嚼勁的啖啖肉,肉香在口腔四散,徘徊齒間。剩下的洋葱汁用來蘸配菜的薯仔及雞肶菇,亦甚冶味。還有兩片比較爽口的小南瓜,已撒上玉桂粉,另類風味。

軟殼蟹意大利飯 Blue Crab Risotto $188
(Blue crab, battered soft shell crab & red quinoa)

軟殼蟹的炸粉輕盈,這層薄薄的外衣酥脆香口,內裡柔嫩;算不上厚肉,但嚐到鮮味。惟上桌時蟹件還泛著丁㸃炸後的油分,若能稍為處理,即理想不過。意大利飯火候控制得宜,米粒呈 Al Dente 狀態,每顆均勻地掛滿醬汁;黏黏的感覺來自芝士,一羹入口,明顯但未過濃的芝士味及清芬酒香撲鼻而來。飯中摻入了近年備受追捧的藜麥,正因飯料的多樣化,形成軟軟糯糯煙煙韌韌、咬口兼具的多層次口感。喜見蟹肉藏於飯中;夾雜著蟹肉的絲絲縷縷鮮甜,飯味既豐富又滋味。伴碟的脆卜卜綠葉是羽衣甘藍(Kale),味道清新甘美,炸得一咬即碎。

香煎三文魚配薯蓉 Seared Wild Salmon $188
(Witted greens & mashed potatoes, drizzled with honey citrus glaze)

三文魚的表面煎至金黄,魚皮甘脆可口,全熟的三文魚肉質柔潤依然。三文魚屬油脂豐富的魚類,柚子醬汁甜酸有致,有效地為魚肉提鮮兼平衡腻感。早已調味的薯蓉,入口綿密幼滑,有飽足感。碧綠蔬菜,莖葉糼身,纖維豐富,待會得一問大名。

吃得渾然忘我,心滿意足捧腹而去。時間尚早,再逛逛書店,看看新品舊作,走動走動,亦有助消化。回家後猛然醒覺忘了問及蔬菜名稱...

餐廳7月中推出新優惠:凡惠顧一款海鮮或肉類主菜,可以半價享用一款手製意粉。服務費則按照正價計算。據聞推廣期至8月31日。

味道 : ★★★★☆
  • 厚切香烤豬柳扒
  • 軟殼蟹意大利飯
  • 香煎三文魚配薯蓉
2017-06-30 874 浏览
本身幾鐘意食Greenprint, 見到裝修完之後無左,都有D失望。但而家變左Habitu Table,都係一個幾好既選擇!  入到Habitu Table,佢地既裝修感覺幾舒服同relax,sofa位仲有cushion~  員工們都幾有禮貌! 一向幾鐘意Habitu, 環境、飲品同食物都唔錯。好耐無食佢個all day breakfast, 每次見到一個咁豐富既早餐未食都好滿足,雖然今次覺得個all day breakfast差左,但個rose strawberry jam依然都係好香好正!搽多士一流~

2017-06-17 3141 浏览
今天一家人逛太古誠品,發現Green Print 的位置,變了一間新餐廳,叫“Habitu Table”,裝修以大自然“Live Green”為主, 種了許多小盆栽,小型水耕,正值下午茶時段,我嗰肚又有點餓,所以大家就話係這裡食嗰tea 啦!侍應生醒目快手, 一見我地企左係門外睇餐牌,已經立即上前問有咩需要我地最初揀了梳化櫈,等老人家坐得舒服一點,不過侍應生很有禮地說:“張櫈太細啦!驚我地一陣叫d食物放唔哂”, 他領我地去張較大的枱,並攞了個cushion給老人家,很細心,值得一讚他放低菜單後,菜單設計簡潔附上精美食物照,我地一見到wellness latte的照片,立即被佢吸引住,所以決定點哂嗰3款:心型花紋的紅菜頭泡沫牛奶、四葉草花的抹茶泡沫牛奶及花花紋的黃薑泡沫牛奶試一試,再點多個厚切豬扒同蜂蜜脆脆焦糖千層蛋糕作甜品我同弟弟趕著起身俾錢, 因為我地去慣太古的caffe habitu都是先俾錢後自行攞菜, 不過侍應生見到這情況立即說這裡是table, 即是有table service, 食完才結賬, 哈哈我地又長知識啦!食物終於來啦!,第一碟是蜂蜜脆脆焦糖千層蛋糕賣相一流,千層蛋糕

我地又長知識啦!

食物終於來啦!,第一碟是蜂蜜脆脆焦糖千層蛋糕
蜂蜜脆脆焦糖千層蛋糕

賣相一流,千層蛋糕每一層做得很薄,很鬆軟,蛋糕面上的蜂巢更是脆脆的
,不過完全食唔出有焦糖味

隨後而來的是3杯健康系列飲品,同相片一樣靚
,試味開始

(心型)紅菜頭泡沫牛奶 (四葉草)抹茶泡沫牛奶 (花)黃薑泡沫牛奶

心型花紋的紅菜頭泡沫牛奶: 淡淡的紅菜頭味, 不過牛奶味重些
四葉草花的抹茶泡沫牛奶:oh, 好重手,滿滿抹茶味,濃得有點澀

花花紋的黃薑泡沫牛奶:黃薑粉味濃偏鹹

飲完後就知點解?!
看!杯底下留有一舊舊未溶化的綠茶粉/黃薑粉

嘩!d 抹茶粉同黃薑粉都未溶😢😢

豬扒一上,立即bling bling 眼
,如斧頭咁厚咁大的豬扒躺在碟上,肉上還有烤過的網面格字印,一切開肉汁慢慢流出來,雖然厚,不過無唔熟或過熟現象出現,肉還是彈牙。下面墊著烤過的薯仔、紅蘿蔔、菇、甘薯,烤得外脆內嫰,配埋芡汁,味道一流

如斧頭厚同大嘅豬扒

如斧頭厚同大嘅豬扒
2017-05-24 888 浏览
之前有去食過Greenprint,鐘意佢地冇味精既湯。最近再黎,變左Habitu.佢個位置其實係響太古城誠品書店入面,唔係我轉錯彎都未必見到。因此我12點半黎到冇咩人。但之前響尖沙咀都有食過,印象中都唔錯的,係有點貴。見佢環境好光猛又舒服,所以就黎試下lunch.Lunch有set,包salad or soup, Carbonara同加錢點左杯Rose Latte,果然係佢地主打,好香好滑!Carbonara係幾好食的,d意粉好彈牙,我最怕有d餐廳煮定,有人叫就秒上,一上汁就淋哂得閒黎享受下都ok,如果唔係會破產我食食下都開始有人流。下次都要早黎。
之前有去食過Greenprint,鐘意佢地冇味精既湯。

最近再黎,變左Habitu.
,所以就黎試下lunch.

得閒黎享受下都ok,如果唔係會破產
我食食下都開始有人流。下次都要早黎。