餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-02-15 3471 浏览
收工過黎食buffet海鮮都算新鮮刺身攞左三文魚同海膽 鵝肝煎唔透 裏面凍既熟食種類好少 呢兩碟已經攞左大部分了甜品幾多款式 不過味道麻麻麵包布甸幾好食 窩夫唔係即叫即製 但都仲熱辣辣加埋雪糕食正呀12款movenpick雪糕 食左兩轉食物款式少都算食完仲要肚屙無下次
2016-12-28 5736 浏览
食物水準不錯,可惜數量太少丶款式不多,服務不是太好,整體來說一般而已,用OpenRice coupon 也要550多一位,不是太優惠,因為生日當日如享用了優惠就沒有蛋糕送贈,沒有太大吸引力去這裡,服務員態度又不太用心so bad😔
服務員態度又不太用心so bad😔

dinner  buffet
2016-12-28
生日
  • Buffet
2016-12-21 5255 浏览
已經來過N次,每次都為大量食長腳蟹而來,好大條好多肉,少少海水咸味加蟹腳的鮮味,真係食幾雙腳已經回本。自助餐仲有刺生、生蠔、各款熱盤都好有水準,最精彩係食到貴價Movinpick雪糕,配即整的pancake,真係非常滿足,lunch用埋信用卡埋單唔洗$300一位,真係勁抵。
2016-11-22 6146 浏览
本人11月20號生日, 早兩星期前已經電話order要訂蛋糕, 我在那天六點鐘已再去餐廳確認有的, 誰知去到我埋單走人的時候, 那個蛋糕仍然係不知所蹤, 那天我是一家四口去食自助餐, 之前是要個蛋糕去影相留念及為我慶祝, 誰知有這樣的結局………………之後到自助餐哪部分, 我六點半開始食, 一開始攞完魚生, 帶子、三文魚、吞拿魚, 之後6點50分左右我見住佢見住他把帶子和 甜蝦 放在櫃下面, 我立刻問佢仲有冇, 佢居然答我買曬、吃曬、要等下一輪, 直至去到九點埋單嘅時候都仲係冇, 真的是太失望!
2016-11-20
生日
2016-10-21 27067 浏览
其實很多人吃自助餐都回不了本,不過仍是對自助餐有不可抗拒的喜愛。正如我本人一樣,明明吃不了太多,明明不喜歡要排隊,明明不喜歡配食方式… 但仍是想吃。只因為,自助餐有很多選擇。這次來,是因為在報紙上看到有優惠。原價7折,滿四人就送一枝紅酒。原價是538.00+10% 即是 HKD 592.00 一人,但7折後是 HKD 415.00。但在加一時,加上了紅酒的加一費用,所以每人要多付15元。所以最後每人是HKD 430.00 ,這個價錢也相當的值得。由6點30分吃到10點,這真的是飽到一個不行!我們一下班就跑去了,不過最後還是6點45分到,職員已經安排好位子了,不過當天的窗口位早已經被人訂了,我們是坐到裡面。有點可惜啦,因為這裡可以看到好美的維港景色。每次食自助餐,第一件事就是食能回本的。生蠔是必須要的,不過這家還是要排隊。排隊不是一個問題,因為早已經習慣了。但是開蠔的職員,可能是收了order,不能開太快,又可能開太多吧。當排了8-10分鐘左右,到我們的時候,他說要過15分鐘再來吧。唉,其實這種感覺真的不太好,感覺像要向人討食一樣…而且每次是配額的,每人只可拿3隻。好不容易才拿到3隻小小

每次食自助餐,第一件事就是食能回本的。
生蠔是必須要的,不過這家還是要排隊。
排隊不是一個問題,因為早已經習慣了。
好不容易才拿到3隻小小的生蠔,真的是很小的一隻。不過真的幸好,蠔是新鮮的,不錯。我們每人食了三轉,共9隻。
這麼小的一隻,其實吃了9隻,根本就不多… 但到最後已經不想再吃了。
我想說,餐廳的做法,其實是真的好聰明每個客人食到的生蠔數量就大大減少了…
魚生
選擇不多,有三文魚,吞拿魚,希靈魚及八爪魚。
第一次職員給我三文魚腩,算是新鮮,不過個人不太好腩位,因為太油膩。
吞拿魚就比較瘦,但是不錯吃。職員也比得重手,件件厚切,不錯。

第二轉的三文魚很瘦,而且不夠凍,好似室溫。個人偏好比較凍的口感。

另帶一提的是,wasabi 不是很夠味。
另外到海鮮冷盤。
值得一讚的是,開邊龍蝦fill 得幾快。
開邊龍蝦都不錯,肉質爽甜,另外也有些有膏的。
好多人一碟有好幾邊龍蝦,證明真的不錯。

沒有吃蝦及其他的海鮮,但友人說不錯。

熟食的選擇是不少的,但也不算好多。
牛肉有點生,沒甚麼牛肉味。順帶一提的是,在牛肉位置的職員面口好黑,好像所有人都欠他錢一樣。

叉燒好乾… 好乾,但味道是不錯的。

最前面的是漢堡扒,調味是偏去泰式的,我不喜歡,不過牛肉味比剛剛的一片片的牛肉更濃。
最好吃的是鵝肝多士,我跟友人都吃了兩份。鵝肝好香好濃郁的甘香味,配上半脆的多士,好夾。
蟲草花雞湯
不錯,每碗都有一件肉,一件雞以及少少的蟲草花。味道也香醇好飲。
Pama ham 及哈蜜瓜,哈蜜瓜好甜,好好味!
芝士也很好味,但是餅乾就不是脆的,有一點點稔….
炸天婦羅可以不用試,因為不好吃。

選擇不多,凍的熟的熱的都少選擇。
最令人失望的是生蠔開的好慢好慢…
不過,也是有好的地方。就是可以吃好久,地方也不錯。

如果下次有優惠的話有可能會再來,但會選擇吃午餐,而不是晚餐。
2016-10-05 7517 浏览
滑潺潺的蟹腳,見到其實都覺唔對路,攞上手全部滑潺潺的蟹腳,同d職員講但d職员話無問題,攞過d比我,明顯洗左d潺但非常咸越黎越差,食品質素直情未見過咁差,未到1pm就無野食既lunch buffet,海鮮類好似賣晒咁一定唔會再黎

一定唔會再黎
2016-10-05
午餐
2016-09-28 5824 浏览
為了午餐食生蠔來的。吃第二次。這次,嚇到了。生蠔吃落感覺腥味,有點難生吃。更驚嚇,是準備叉生蠔吃時,突然跳出一只蟲,不停蠕動。也不知是否會寄生的蟲還是什麼。生蠔都死了,蟲還活著,我還聽到別桌的也吃到蟲。是有多小條。準備找第二家了
2016-09-07 5627 浏览
呢度個環境真係超正-樓底高、陽光充足、地方闊,係對自助餐愛好者天大的喜訊!當天肚子不是很舒服,所以唔能夠一一為大家詳細介紹食物。我只重點分析一下~~~我啲同事話芝麻雞翼好好食,夠曬入味咁話。另外生蠔都非常新鮮,但我眼見就比較細隻。我就叫師傅即炒左個雜椒粟米忌廉螺絲粉俾我食,我覺得相當好食!因為忌廉汁調味調得好,咸度適中。但配料似乎少左啲...可以加多啲磨菇呀、雜豆呀等等令素食者多啲選擇。講講個甜品counter,其實冇咩邊隻係好食。除左用黎點朱古力噴泉個手指餅ok之外,其他真係好令人失望。個tiramisu直頭唔知發生咩事,咖啡酒多到似水浸咁><最終我放棄左食唁落去!希望可以注意下....

呢度個環境真係超正-樓底高、
陽光充足、地方闊,係對自助餐愛好者天大的喜訊!

我啲同事話芝麻雞翼好好食
,夠曬入味咁話。另外生蠔都非常新鮮,但我眼見就比較細隻。

講講個甜品counter
tiramisu
2016-08-29 4226 浏览
食完之後真係想喊. 話說打算同屋企人, 尤其係就黎要返學既幾個細路一齊係暑假結束前一齊食餐好聚一下. 有生蠔供應為首要條件, 搵左十間左右都full晒, 得呢間有位, 因為食過一次覺得都算多野食同有落地大玻璃海景就算啦. 講真環境同服務都無咩問題, 仲按要求比左大圓枱我地添, 食物水平都預左一般, 生蠔同雪糕可以話最正常. 但估唔到老父母會開聲話啲菜又老又無味, 啲甜品唔好食; 連幾歲大既侄女都講理應低1,2個檔次既黃金海岸Buffet仲多野食同仲好食.Buffet寫明12pm食到3pm, 但當我2pm出去打算拎熱葷既時候竟然十室九空, 水煮田雞無田雞, 咖喱雞無雞, 肉骨茶無晒湯水, 燒味得啲皮, 連麵包都無晒, 最搞笑係即淥粉麵檔由2點話無碗話到成3點都無碗, 即係唔再供應.....你放慢手腳一人一輪配給3隻生蠔已經唔同你計, 但2pm即係仲有1/3用膳時間你就一啲熱葷都唔加呢下野真係好有問題. 我平時去六國食晏$178都無咁興.撇除環境同埋易訂位外, 大家一大班人去動輒幾千蚊去唔去真係要認真考慮.
食完之後真係想喊.

题外话/补充资料: 雖然有7折, 大人$300, 細路$200左右, 但係都唔抵.
2016-08-28
  • 生蠔
  • 雪糕
  • 其他想食都無得食了...
2016-07-22 4517 浏览
六點半到.不用等,全餐廳都冇乜人龍蝦及長腳蟹腳都係焗熟左,每張枱派一碟,味道勁差,竟然唔係凍食,超難食凍食只有凍蝦,青口同螺(螺已經整走左腸先放返入殼)熱食無特別,只係補菜非常慢甜品叫左好d雪樣- 竟然溶溶地食到七點半都係三份一人食,可想而知有幾差之前都食過二次,都叫正常,但今次五星酒店的buffet 可以差到咁,真係以後都唔會幫襯
六點半到.不用等,全餐廳都冇乜人

凍食只有凍蝦,青口同螺(螺已經整走左腸先放返入殼)

熱食無特別,只係補菜非常慢

甜品叫左好d

雪樣- 竟然溶溶地

食到七點半都係三份一人食,可想而知有幾差

2016-07-21
2016-06-25 12845 浏览
突如其來的假期,令我想找一件充實的事辦!就係食lunch buffet,平時好難抽時間坐喺度食幾個鐘頭嘅lunch , 放假就可以滿足我嘅願望!好似外國人咁嘆番幾個鐘 Buffet嘅位置距離地鐵站大約十分鐘來可到達,但係地理位置係內街,比較隱蔽都有啲難搵🤔但係一入到去就覺得座位非常之寬敞,同隔離位唔會手碰手,座位舒適而且景觀望海,以落地玻璃設計,陽光打入餐廳,令食客更富心情品嚐自助餐海鮮冷盤: 款式有長腳蟹、青口、大蝦、龍蝦仔、即開生蠔、螺等等。但係本人對冷盤興趣不大,淨係食咗長腳蟹、龍蝦仔同生蠔,生蠔新鮮但頗為細隻,長腳蟹同龍蝦仔啖啖肉,隻隻新鮮,唔會有梅肉!日本刺身、壽司: 當嘅刺身款式有三文魚、吞拿魚、八爪魚、玉子等等。可以叫師傅比三文魚腩,因為主動問先會比腩位啊即切牛: 呢樣係令我最喜出望外! 因為一般都覺得酒店烤牛肉會比較乾,但係佢烤完十分之juicy ,而且肉質非常嫩口、鬆化!完全冇咬唔開嘅情況仲有牛扒非常有牛香,脂肪比例均勻,忍唔住食咗幾塊此外,餐廳有提供即煮意粉、生滾粥、即煮中式粉麵,能夠照顧唔同客人嘅口味,午餐自助餐都提供晒三款即煮美食,抵讚!甜品大的有15-20款選

日本刺身壽司: 當嘅刺身款式有三文魚、吞拿魚、八爪魚、玉子等等。可以叫師傅比三文魚腩,因為主動問先會比腩位啊
仲有牛扒非常有牛香,脂肪比例均勻,忍唔住食咗幾塊
甜品大的有15-20款選擇,當一款款式食完之後會用另外款式甜品代替,無論係蛋糕、泡芙鬆餅, 每一款都十分有水準!而且甜度適中,忍唔住差唔多每一款都試左
而呢度一大亮點就係有Movenpick 雪糕,仲一次過提供12款口味, 保證一款口味啱食
現場仲有即製窩夫同班cake 送雪糕
  • Movenpick雪糕
2016-06-21 9058 浏览
拆完連加一 $414一位!底到爆!本身唔知有拆就覺得自助餐黎講,野食算小選擇!但佢要有嘅野都有,係熟食比較小choice! 燉蔘湯,得個苦味!本身勁想試南瓜湯,叫極都冇人拎d 新碗出黎,結果冇試到!但意料之外,有肉骨茶!super yummy! 好夠味?好好味呀!我飲左2大碗生蠔,係甜美嘅,唔「聲」!但食得出唔係好新鮮!鵝肝....好心呀廚師先生就用個大d 嘅pan黎煎啦,一次煎得小小!最憎自助餐要排好耐拎一樣野食!仲有,我食左一粒入面仲係凍嘅!拎一次就算!甜品就真係正到飛起啦!未試過可以一次過食咁多種movenpick ice-cream! 開心到飛起呀飽到冇位試其他甜品lu
拆完連加一 $414一位!底到爆!
燉蔘湯,得個苦味!

本身勁想試南瓜湯,叫極都冇人拎d 新碗出黎,結果冇試到!

生蠔,係甜美嘅,唔「聲」!但食得出唔係好新鮮!

飽到冇位試其他甜品lu
2016-06-13 4015 浏览
同事上星期食完,10日內憑單再食正價約298有7折,所以我地今星期跟食,即每人約240左右。環境好光猛,甜品區好搶眼亦多選擇。最吸引既係有生蠔!亦有各類海鮮同魚生熟食,如長腳蟹、sashimi、蝦。。etc生蠔即開,仲好重海水味,好新鮮,絕唔行貨!隻隻肥美,唔會好腥。長腳蟹好多肉,肉質鮮甜、彈牙,唔會散開。值得再去食!

環境好光猛,甜品區好搶眼亦多選擇。

長腳蟹好多肉,肉質鮮甜、彈牙,唔會散開。

值得再去食!

唔想母親節正日同人逼,所以今日先帶兩位媽媽黎食lunch buffet慶祝,環境及服務真係唔錯,雖然熱食唔係咁多,但有回本的生蠔、剌身、各款甜品及movenpick, 以午餐黎講算係足夠啦,最重要係大家都食得好開心。坐座位闊落,仲有一張長沙發,坐得好舒適冷盤小食,種類不多,味道普通都係冷盤甜品當中最值得一讚嘅係馬卡龍,唔太甜,真係有果種入口即溶嘅感覺,其他甜品不過不失,無乜特別。今次黎食呢餐嘅主要目的就係為左黎食movenpick雪糕,因為本人極愛食雪糕,而且食幾球都回本啦!蟹腳同青口嘅味道不過不失
坐座位闊落,仲有一張長沙發,坐得好舒適
冷盤小食,種類不多,味道普通
都係冷盤
蟹腳同青口嘅味道不過不失

2016-05-09
母亲节
  • 甜品
  • 生蠔
  • Movenpick雪糕
今時今日,吃自助餐不只想要食物選擇多,而且還要「 各 類 食 品 選 擇」都要多如果妳是雪糕的愛好者,相信 Harbour Grand Cafe 的自助餐就最啱妳啦12款口味的 MOVENPICK 雪糕任妳選擇------------------------------港島區,如果要吃Lunch自助餐啦,姐姐最喜歡去 Harbour Grand Cafe 啦位於炮台山地鐵站B出口,過馬路行油街方向,2分鐘就到Harbour Grand Cafe 在 Harbour Grand Hotel 三樓餐廳寬敞光亮,落地大玻璃向外望就是維多利亞港了自助餐提供生蠔、長腳蟹、大蝦、各式刺身、沙律、熟食、甜品等等等等任妳吃,還有提供一杯果汁,可選擇西柚或者橙汁,至於奶茶、咖啡都是任添的美國生蠔是即叫即開的,新鮮爽甜,每人每次限量取3隻,吃完再排過最殺吃的是12道風味的 MOVENPICK 瑞士雪糕,香蕉、焦糖燉蛋、朱古力、乳酪、檸檬、咖啡、草莓等等等等,選擇實在太多啦客人可以一次過吃勻12款口味都得ga姐姐都吃左5個雪糕球啦 ( 肥都唔理甘多la ),真是好好味呀香蕉雪糕的味道蠻清甜的,還有粒粒香蕉肉
12款口味的 MOVENPICK 雪糕任妳選擇
12款口味的MOVENPICK雪糕
位於炮台山地鐵站B出口,過馬路行油街方向,2分鐘就到
餐廳寬敞光亮,落地大玻璃向外望就是維多利亞港了
長腳蟹
窩夫
新鮮生蠔
最殺吃的是12道風味的 MOVENPICK 瑞士雪糕,
客人可以一次過吃勻12款口味都得ga
香蕉雪糕的味道蠻清甜的,還有粒粒香蕉肉tim
朱古力雪糕內有朱古力碎片,令原本的朱古力味道更添口感,更為濃郁
MOVENPICK雪糕
另外甜品還有朱古力噴泉,朱古力不太甜,蠻不錯,姐姐特別享受玩的過程呢
朱古力噴泉配棉花糖
朱古力噴泉配棉花糖
沙律菜非常新鮮,吃落爽甜又清脆,配上黑醋欖油和芝士一齊吃,味道更佳
沙律
三文魚和吞拿魚都切得夠厚,特別肥美,沾少許醬汁和芥辣,帶出刺身的鮮味
長腳蟹是必吃啦,肉質厚實鮮美,滲出陣陣海水味道
海蝦彎彎的,證明夠新鮮,拉長有10cm長,好大隻呀,而且鮮甜得很
冷凍拼盤
安格斯牛扒,烤得剛剛好,嫩滑帶牛油的香味,配上黑椒汁,特別惹味
茄子天婦羅,炸得金黃鬆脆,卻沒有半點油膩感,可以吃多兩塊
還有牛肉燒賣,外間比較少有的,爽滑又彈牙
熱食
窩夫是有專人做好的,厚度有一寸寬,塗上士多啤梨醬一齊吃,鬆軟甘香,又甜滋滋的
試下蛋撻先,蛋香濃郁,曲奇皮做得鬆化既香脆,好味呀
還有由朱古力醬裹着的棉花糖,軟綿綿的,伴着朱古力醬,帶點濕潤
甜品
同朋友傾下偈,拎下喜歡的野吃,看看窗外風景,就是我們的慢活時光啦!
Habour Grand Cafe
Address: 北角油街23號港島海逸君綽酒店酒店3樓
Time:星期一至日 6:00~00:00
Tel:2121 2689
Buffet Price:HK$298
自助餐優惠】
於Open rice下載優惠券可享75折,優惠至4月30日 (連10%服務費都是HK$253)
匯豐、恆生、渣打、Citi Bank、Compass Visa可享85折優惠
2016-04-05
12款口味的MOVENPICK雪糕