2015-08-06
男友買左Harbour Grand既會員,兩人食buffet有半價,好抵!今次黎左炮台山的Harbour Grand食lunch buffet,因lunch都有生蠔及長腳蟹,好抵食。我地book左12點半,一到場已坐左近一半人。男友話城哥既酒店一定會refill,所以可以慢慢食,食d熟食墊底先食生冷野,驚我肚仔唔舒服。個場一字開排,好多選擇,有刺身壽司、甜品、雪糕有一大個Movenpick雪糕櫃任選、沙律前菜、海鮮、熟食,仲有車仔麵檔。熟食挺不錯,炒面好好食,咸味適中又不會過淋。粟米魚塊十分好味,魚塊啖啖肉,好好味。蔬菜類都好味,翠肉瓜微辣爽口香甜,雖然係平野,但好食所以食左好多。而且都有燒味,叉燒好好味,又甜又香,而且軟淋唔韌。餐飲只包一杯野飲,要飲多杯就要加錢啦!叫左汽水。生蠔係已開定,但有師傅現場幫你沖凍水,每次排隊可拎3隻,最讚賞的是放生蠔既碟都係凍的。生蠔係澳洲蠔來的,我最鍾意食,生蠔有點瘦,但很新鮮,只須加些檸檬汁已很鮮味,入口爽脆甜,有輕微海水味,實在令人回味,所以都食左好多隻。最後被男友勒令唔準再食三文魚十分滑及魚味濃,好正!可以同師傅講要腩位,佢就會俾腩位你架啦!凍蝦
我地book左12點半,一到場已坐左近一半人。
粟米魚塊十分好味,魚塊啖啖肉,好好味。
而且都有燒味,叉燒好好味,又甜又香,而且軟淋唔韌。
餐飲只包一杯野飲,要飲多杯就要加錢啦!叫左汽水。
最後被男友勒令唔準再食
题外话/补充资料: