餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2011-12-05 37 浏览
記得小時候,家人的生日飯通常都會去吃自助餐,最常去的是銅鑼灣富豪酒店。近幾年偶然也會,但取而代之的是日本菜,自從和婆婆一起住之後,他們的生日都指 定想吃日本菜,自此我和家人也少了一起去吃自助餐。今年爸爸生日正日,我們也是吃日本菜,因為是婆婆要求的,說老人家要多吃三文魚,不過我心裡面想是爸爸 的生日,希望他可以說到自己想吃的東西,所以就找了一個星期六和爸爸單獨吃飯,他說他想吃有生蠔的自助餐。綜合過食友的意見,最後選了這裡,另一個原因是午餐後爸爸要上班,來這裡比較近,不用太趕,反正爸爸連有這間酒店都不知道。本來擔心星期六下午會爆場,幸好早幾天在酒店網頁透過網路訂也可以,店方會在前一天打電話確認。餐廳樓底很高,似淺紫色和白色為主,而且有落地大玻璃,陽光從窗外透進來,又有維港景色相伴,環境很不錯。有不少人都是一家大小一齊來,檯與檯之間不會太擠,感覺良好。第一輪當然是主攻生蠔。生蠔不是即開的,預先開好的生蠔放在一個大大的鐵盤上,廚師每一次會放二、三十隻生蠔出來,當客人差不多都夾完就再加。不知道是那種生蠔,size不會太少,味道還不錯,是爽口的,爸爸就算有點偏鹹。熟蝦裡面有少量的蝦膏,蝦肉結實彈牙

第一輪當然是主攻生蠔。生蠔不是即開的,預先開好的生蠔放在一個大大的鐵盤上,廚師每一次會放二、三十隻生蠔出來,當客人差不多都夾完就再加。不知道是那種生蠔,size不會太少,味道還不錯,是爽口的,爸爸就算有點偏鹹。熟蝦裡面有少量的蝦膏,蝦肉結實彈牙,不錯;長腳蟹腳水準也不賴,之前忘記在哪裡吃過那些蟹腳是沒有味道的,連丁點海水味都沒有,只能單靠醬汁來提味,而這裡的有淡淡海水味之餘也有些蟹味。除了傳統的cocktail sauce之外,還有好幾款自家調製的醬汁來配海洋,其中一款wasabi汁味道不錯,不會太搶鼻,和海鮮的味道也夾。
Cold cuts那邊有兩款ham、salami、煙三文魚和水牛芝士配蕃茄。看起來就是平常的水準,沒什麼特別,所以我也沒有試,只吃了煙三文魚,我覺得瘦了一點,沒油份,幸好不算太鹹。旁邊有幾款cheese,除了不愛吃的blue cheese,其他的都是硬芝士,所以就沒吃。
燒西冷扒。生熟度剛好,裡面紅紅的都又沒有流出血水。肉味算濃,而且肉質嫰滑,爸爸吃得很高興。
自選粉麵區。爸爸點了一個海鮮油麵,要了清湯。麵煮得有點過腍,沒咬口,配料有日式魚蛋、帶子和蝦等等,味道不過不失,如果不是一定要有澱粉質下肚的 話,可以不用吃。不過我看到有喇沙湯底,之前在兩家不同的自助餐吃到很不錯的喇沙,不知道這裡的水準如何。
甜品區的甜品其實不太吸引,生果、普通的蛋糕和朱古力噴泉,試了一兩件,味道很一般。來這裡除了有任吃生蠔之外,其實movenpick雪糕也是一大吸引之處,還記得我之前在海港城買兩球movenpick也要六十多元,現在可以任食,雖然雪糕球會小一點,每次也只可以要兩種口味,但是多走幾轉就可以回本了,所以愛吃雪糕的人值得來。十款口味任你選擇,上一次我自己買的時候就是吃了maple walnut和creme brulee,依然好吃。

使用了openrice的優惠券之後,每人都只不過是$245,有任吃生蠔和movenpick我覺得已經很抵,其他的熱葷質素雖然未算出色,但也不過不失,只是如果那兩樣東西你都沒有很愛吃的話,這個價錢就變不抵了。
2011-11-15 56 浏览
今日為左慶祝紀念日, 我同bf 專登簡左lee 間新新地既酒店,試下佢地既buffet, 睇過其他人既食評之後, 覺得應該都唔差, 有蟹腳, 餓肝, 生蠔, 魚生...等等.. 一入到去酒店其實大堂都幾靚架, buffet 係3/f , 好嬲自己唔記得左print 定張85折既coupon... 不過都算啦, 一場黎到點都會食既~ 以香港人既習慣當然一黎就係食生野啦. 我主攻蟹腳同小青口...佢地都幾細心,將蟹腳都界開左, 台面上亦都有較剪方便客人, 可惜一咬落去...咸到呢.... 說不出的咸.....唔係海水味, 係得個咸字....值頭係咸到生丁.... 好失望....食左一碟已經唔想再encore.. bf 就咩都食既..佢話prime rib 唔好食..片皮鴨都麻麻,,軟殼蟹佢食左一舊..都停哂手, 見佢食得最多既都應該係餓肝多士~ 應該算係最好味既一樣野, 不過就多油左小小,, d 油多到穿過塊多士流到落碟...我見到就怕怕.., 而螺片,同翡翠螺佢都話ok ~ 全晚我最滿意既都應該係movenpick雪糕同朱古力噴泉喇, 可以任食, 包保好味~ hehe
不過都算啦, 一場黎到點都會食既~

好失望....食左一碟已經唔想再encore..

, 而螺片,同翡翠螺佢都話ok ~

全晚我最滿意既都應該係movenpick雪糕同朱古力噴泉喇, 可以任食, 包保好味~ hehe...

總括黎講...唔會再黎,,亦都唔會叫朋友黎食...因為真係...好麻麻...4百幾蚊..其實大把選擇.
2011-11-14
纪念日
2011-09-29 46 浏览
之前幾次到頂層Le188,午晚餐均不俗! 還有美景欣賞没想過,這里3層cafe,甘"",總之失望!!生蠔: 不鮮不肥!蟹腳: 新鮮,味道鮮甜 正!刺身: 魚生乾爭爭!熱盤: 除了鵝干,其他很一般!雪糕Movenpick: 超正!!總之整體食物質素未達標,有待進一步改善!!看见有食評家發表,關於這里服務態度差;同意,特別是最高級和高級待應的幾位。
之前幾次到頂層Le188,午晚餐均不俗!
還有美景欣賞

没想過,這里3層cafe,甘"
",總之失望!!

生蠔: 不鮮不肥!
蟹腳: 新鮮,味道鮮甜
正!
刺身: 魚生乾爭爭!
熱盤: 除了鵝干,其他很一般!
雪糕Movenpick: 超正
!!
總之整體食物質素未達標,有待進一步改善!!

看见有食評家發表,關於這里服務態度差;
同意,特別是最高級和高級待應的幾位。
2011-09-28
2011-09-14 109 浏览
海鮮選擇比較少, 蟹腳幾新鮮, 燒味幾好吃, 可惜魚生只有幾款選擇, 甜品選擇較多有12款雪糕, 多款強糕, 還有兩小時免費泊車和用OPENRICE 優惠劵, 9月份生日有1LB蛋糕送, 可取走, 蛋糕比較多CREAM, 味道好好吃, 價錢合理
海鮮
朱古力cake 正
  • 叉燒
  • 油雞
  • 蛋糕
環境寬敞開揚又對海,贊!!! 擺放順序,無回頭返拎既感覺!!!刺身新鮮肥美,仲有少有既大大粒帶子提供!!!回本回本(舊煎鵝肝)天上有,地下無既人間極品,入口即溶,非佢莫屬!!!後面塊牛排即時比下去,不值一提=.=生蠔新鮮,味道濃郁,長腳蟹帶有陣陣海水味道,不俗!!!(每位客人都附贈交剪方便進食,貼身)其他海鮮就麻麻地,建議專攻呢2樣便可金邊粉超難食!阿媽都炒得出色過師傅,陰公=.=片皮鴨切得勁厚身囉,似食緊鴨D皮又係厚粉兼難食,真係食唔落,唒野都咁話!D粥同翅就正常得多!!!擺得入口~甜品唔算出眾!!!梳乎厘好唔掂,食完一口,憤然走返出去睇下何妨神聖!?雪糕個人口味認為''Haagen Dazs''好味D第1次寫食評,圖加少字,繼續努力改善!!!
環境寬敞開揚又對海,贊!!!
擺放順序,無回頭返拎既感覺!!!
刺身新鮮肥美,仲有少有既大大粒帶子提供!!!回本回本
後面塊牛排即時比下去,不值一提=.=
生蠔新鮮,味道濃郁,

其他海鮮就麻麻地,建議專攻呢2樣便可
金邊粉超難食!
阿媽都炒得出色過師傅,陰公=.=
片皮鴨切得勁厚身囉,似食緊鴨
D皮又係厚粉兼難食,真係食唔落,唒野都咁話
!
D粥同翅就正常得多!!!擺得入口~
甜品唔算出眾!!!
梳乎厘好唔掂,食完一口,憤然走返出去睇下何妨神聖!?

雪糕個人口味認為''Haagen Dazs''好味D

第1次寫食評,圖加少字,繼續努力改善!!!

2011-08-24
  • 鵝肝
  • 帶子
  • 三文魚
2011-08-21 27 浏览
7月有同事唔撈,為慶祝佢脫苦海,有同事有依間野既75折劵,我地就走左黎依間野度食因為之前食過紅磡火車站隔離間都會海逸覺得幾好食,諗住依間係同一集團應該都差唔多,所以就黎試下但去到發現食物款式唔夠都會海逸多,都有少少失望不過佢d野其實都算幾好食壽司果邊有帶子刺身,平時比較少食到龍蝦同蟹都唔錯,龍蝦係一隻隻由中間切開一半,好易就將肉同殼分開熱食種類就唔多雪糕係幾好食,不過就淨係用個碗出去拎,又無其他配料可以加另外甜品果個芒果芝士蛋糕我都覺得幾好食,走果陣係門口見到有得賣我都差d想買個返屋企食雖然大家都話d野係幾好食,但係如果係用正價無折,成500蚊一位我地都覺得唔多抵,始終如果俾正價我地會揀d食物種類多d既地方去食
但去到發現食物款式唔夠都會海逸多,都有少少失望
不過佢d野其實都算幾好食

壽司果邊有帶子刺身,平時比較少食到
熱食種類就唔多
雪糕係幾好食,不過就淨係用個碗出去拎,又無其他配料可以加

壽司魚生
  • 烤鴨
  • 刺身
  • 甜品
2011-08-20 24 浏览
今次專程黎試我最愛既movenpick雪糕!!因為話說movenpick 得一間門市,, 有特價先$55/2球, 但我又想有咁多試咁多隻味wor...所以我就黎啦!!!!!!!!! 因為呢度係全hk有最多既movenpick味既buffet!!其實十二隻味包括:ice-cream: maple walnut, caramel, cream brulee, espresso, chocolate, strawberry, vanilla, pistachio, tiramisu, yogurtsorbet: lime & lemon, passion fruit & mango等我樣樣都介紹下啦~maple walnut: 很香, 有maple syrup的味道, walnut 雖然表面有少少淋, 但咬落去還算是爽脆的caramel: my favourite!!!!!! 食極都唔會厭!! 香濃的焦糖, 還有焦糖粒粒, 又不會太甜!!! 無得輸!! 最正係你!cream brulee: 入口濃滑, 黏口, 好似真係食緊cream brulee 咁,, 中間還有cream brulee 表
今次專程黎試我最愛既movenpick雪糕!!

其實十二隻味包括:

等我樣樣都介紹下啦~
cream brulee: 入口濃滑, 黏口, 好似真係食緊cream brulee 咁,, 中間還有cream brulee 表面的焦糖脆片~
espesso: 我同我妹都唔好coffee.. 所以無試
chocolate: 沒什麼特別, 有chocolate chip inside
strawberry: 又是沒什麼特別, 雖然都有果肉, 但haagen dazs 做得更勝一籌
vanilla: ohh! 入口很濃很黏, 濃郁到好似假咁@@ 可能太少食d咁堅既vanilla!! vanilla 籽充滿整球雪糕! 充滿驚喜!
Pistachio: 充滿失望..... 入口是杏霜味.. 完全不是開心果味... 還是da dolce 的開心果好食多了!!
tiramisu: 沒什麼特別, 略厭酒味濃了一點..
yogurt: 又是失望, 酸得黎有點奇怪..- -

lime & lemon 同
Passion fruit & mango 都係一樣,, 很酸, lime 仲酸到打冷震0口0 不過是refreshing的, 一試就足夠了
btw,
waffle雖然脆身, 但沒什麼蛋味... 麻麻地..
lime&lemon, cream brulee, tiramisu
vanilla, maple walnut, caramel~
pistachio, yogurt, caramel
passion fruit&mango, chocolate, strawberry
其他冷盤熱盤都跟其他食評一樣, 沒什麼特別, 因為沒什麼特別好吃的- - 雖然有不同風味的菜, 但款式很少- -
可讚的只是
咖喱的味道是不錯的,
西冷尚可,
牛肉串燒也很不錯~
蟹腳不錯, 但size好細- -
青口好fresh, 不錯~
至於dessert, 款式少得可憐.....T^T 味道又不出眾
tiramis:u 酒味很重@@ 吃不到cheese的味..
綠茶cheese cake: 有抹茶味.. 但很空洞- -
沙巴翁: 算是okay的啦, 下面有mixed berries
cream brulee: dessert中已經是很好的了, 算不錯~
其實還有2-3款, 不過賣相不討好... 所以沒有試

然後就專攻我最愛的caramel了~~ 差不多每人都吃了11球雪糕~ 最後飽到差D行唔到- -
2011-08-11
pistachio, yogurt, caramel
  • movenpick
  • 雪糕
2011-08-17 34 浏览
2.4.2011多謝openrice, 多謝microsoft, 若不是收到openrice的領獎通知, 我也忘記了自己參加了這個提交食評比賽. 那時根本是無心贏得獎品, 只是一心想寫食評, 怎料竟然給我贏得八張免費自助午餐卷呢? 這是我有生以來贏得最昴貴的禮物, 實在十分感恩. 既然是值得感恩的事, 何不借此餐來多謝家人的愛和照顧呢? 於是決定了要將這八張餐卷與家人分享.那日是星期六, 我們12:15pm 來到, 已經有不少人開始buffet了. 由於我們有八個人, 所以就我們被安排坐一張大圓桌. buffet 枱真的很長, 食物也好像很吸引, 不知從何吃起呢? 於是我決定先吃我最愛的三文魚. 刺身是叫師傅即時切的, 款式只有八爪魚, 立魚, 吞拿魚和三文魚. 我拿了三文魚和八爪魚. 三文魚是厚切, 夠肥美, 又凍又新鮮, 所以我吃了很多. 八爪魚只是夠凍, 但不太鮮味. 另外, 巴馬火腿的火腿咸得很, 而那片哈蜜瓜也不是很甜. 生蠔, 凍蝦, 青口, 長腳蟹等海鮮雖然是放在冰上給食客自取, 但師傅不會預先放太多在冰上, 他每次都只會放少少, 相信都是為了保持新鮮, 以免浪費食
2.4.2011

生蠔, 凍蝦, 青口, 長腳蟹等海鮮雖然是放在冰上給食客自取, 但師傅不會預先放太多在冰上, 他每次都只會放少少, 相信都是為了保持新鮮, 以免浪費食物. 讚
我沒有吃生蠔, 不過家人吃了生蠔, 他們說生蠔雖然新鮮, 但不夠蠔味, 也不算很大隻, 但都算ok的. 長腳蟹很鮮, 但不太凍. 我吃了很多凍蝦, 蝦很鮮甜, 大隻, 肉質爽口, 我吃了十二隻哩.
甜品的部份真的令人失望, 切件蛋糕的選擇很少, 幸好芝士蛋糕也很香很滑. 生果方面, 西瓜, 蜜瓜, 火龍果和車厘茄也很鮮甜.
熱盤我沒有吃太多, 但吃了椰菜花, 甘旬和荷蘭豆, 每一樣都夠淋, 算不錯了. 由於每一樣熱盤都有蓋蓋著, 所以很難影到相.
雪糕是movenpick, 有十二種味. 由於此牌子在其他餐廳和酒店比較少見到, 所以我十二種味也試一試. 十二種味包括榛子, 開心果, 意大利咖啡, 法式焦糖燉蛋, 焦糖, 士多啤李, 乳酪, 呍呢拿, 瑞士朱古力, 意大利奶凍, 意式碎朱古力和合桃. 講真, 吃雪糕也吃到飽
, 雖然怕肥, 但機會難得, 所以也不理這麼多, 即管放縱一次吧.
總括這十二種味道, 如果相比起Haagen Dazs來說, movenpick不算太甜, 而且也很夠滑, 令人回味, 希望將來多點機會吃到movenpick吧.
飲品有蜜瓜汁, 西柚汁和橙汁. 另外最後每位也附送茶或咖啡. 我先後都飲了這三種果汁, 飲得出是鮮榨的, 但三種都幾甜.
最後要一讚的是這酒店的服務. 我們揀這一天吃自助餐是因為當日是我阿姨生日, 所以我們想用此餐作為她的生日飯. 雖則buffet都有蛋糕吃, 但若然有一個正正式式的生日蛋糕又怎可與之相比呢? 於是我打電話book位時問了餐廳可否送蛋糕, 起初我們覺得就算要訂一個蛋糕也不會太貴吧, 怎料餐廳回覆我們說可以送一個"buffet 枱的普通芝士蛋糕" 給我們, 而且還可以送刻了名字的生日牌哩. 而到了切蛋糕時, 她們給我們的蛋糕竟然不是"buffet 枱的普通芝士蛋糕", 而是cream cake哩. 其實我們覺得有一個普通芝士蛋糕已經ok了, 現在竟然是cream cake, 真教人喜出望外.
這個蛋糕的cream好滑, 生果也十分新鮮.
我們的位置是近窗邊, 無錯, 我們可以望到東區走廊和維港, 但卻十分熱. 那時是中午, 當太陽直射入來時, 冷氣也發揮不了作用. 因此, 想提醒各位, 如要揀窗邊位坐, 就要三思了.
這一餐大家都吃得很開心, 很滿足. 很感恩有這個機會請家人大吃一餐.
希望日後有更多機會和家人分享美食吧.
2011-04-02
生日
2011-08-15 53 浏览
十分多謝OR送來幾張自助餐贈券。收到之後馬上聚眾約了個週末來吃一頓....看一看voucher,是座落於北角油街的海逸君綽酒店的餐券。不是聽太座說,也不知這兒有一間酒店存在,真是孤陋寡聞之至....一家三口搶先抵達。發覺這裡地方偌大的,窗外景致是極度的開揚。晴天底下邊用餐邊看景色,實令人心曠神怡得很....食物選擇是多得讓人眼花 --- 熱及冷盤、海鮮類、中西及東南亞等各國菜式一應俱全。每樣試一些,很快便會吃飽了....由於選擇繁多,實在是沒辦法每樣也嚐得到,唯有只挑自己的心水吧....Salami、Parma ham with melon是很例牌的頭盤款式,味道亦只是普通。龐馬火腿大瘦削欠油香,不過以如此自助餐格局,能吃到高質素的火腿應是不大可能吧;許多人說蟹腳的水準不差,但小弟是日吃到的卻是又嚡又沒味,尤如在吃柴皮一般的;凍蝦亦是一點鮮甜也嚐不出來,只是一味的死硬質地....天婦羅外層的油份很驚人;西湯只是普通的忌亷湯,不是杰撻撻的一團粉貨色,已是萬幸...生蠔入口有一咲異怪味。吃了一隻,便不敢再吃下去了...燒牛肉肉地不韌,gravy sauce也算可以,不是味淡如水的;蒸石班沒

....

;凍蝦亦是一點鮮甜也嚐不出來,只是一味的死硬質地
天婦羅外層的油份很驚人
生蠔入口有一咲異怪味
。吃了一隻,便不敢再吃下去了
...
離晒譜>.<
燒牛肉肉地不韌,gravy sauce也算可以,不是味淡如水的;蒸石班沒想像中的粗嚡,乃是驚喜;茄汁螺絲粉味甚酸,幸粉團還算al dente....
吃多一碗北菇雞粥。貪心一些下了各款伴菜如鹹蛋粒、皮蛋、葱花、薄脆及魚皮,卒之吃出來是一堆全無章法的混賬之味。有點怪責自己的貪婪
吃得人頭昏腦脹
,幸好有六小球movenpick雪糕相伴。每款味皆各有特色,但全都入口香滑細軟,甜度十足。就這樣吃它三五七球,再不值的自助餐也變得有價了
2011-08-09 32 浏览
有幸得到貴網贈送的兩張自助午餐卷,所以叫爸爸一起同我分享. 一早訂了12:30pm,後來去的前一日知道有窗口位,於是打電話問問可否幫我留,但接線生回說不肯定有,要到時去到看情況,自己知道沒一早訂位的時候說明,所以也不感失望,來到當日侍應生帶我們入座,竟然安排一張完全可觀賞東區走廊的枱,雖然並不是貼窗那張,是隔著一張,但開揚的觀景已令人賞心悅目第一件事先巡視一番看看有什麼食物,食自助餐好多時都眼寬肚窄,今日自己心中有個概括,而自己通常會食熱盤先,南乳豬手~~辣子炒雞~~豬扒肉~~炆薯仔~~炒雜菜什菇~~天婦羅等這些普通不過的食物,味道也是一般般,尤其是天婦羅還差過出面好多食店.一向都喜歡食有關芝士的食物如用來焗的龍蝦,意粉,pizza等等,今日好想試吓淨食芝士,選擇了4款(雖然唔知道它們的名字),食之前都聞一聞,有一兩款味道有些怪味,但已擺在面前總要食,嘩....原來好難入口,自己真的接受唔到,也不懂形容這種味道,好在自己並不貪心,每款只拿少少,如果唔係後果不堪>芝士<我以後都係唔會胡亂掂你了,冷盤選了幾款火腿,煙三文魚,栗米粒,紅腰豆,不過不失,但凍蝦就唔夠鮮味.到主角
有幸得到貴網贈送的兩張自助午餐卷,所以叫爸爸一起同我分享.

到主角出場蟹腳,行了幾轉都無補給出來,後來已經差不多到中段後,再同爸爸出去看看,還是沒有,終於忍不住問個師傅會唔會再出,他話會,之後他問我是否想要,叫我拿隻碟給他.見他從個箱拿出幾隻蟹鉗同蟹腳,但又沒有即時補給上枱,有些不解?我們的蟹腳並不大隻但就有蟹鉗,
蟹鉗啖啖肉,肉質爽口,真的好滋味,食晒成碟已飽晒也好滿足,可惜好咸,所以鮮味道亦降低了.
爸爸第一次主動話食魚生,不過選擇很少,要了三文魚同吞拿魚,我比較喜歡吞拿魚多些,因為鮮味好多,而到臨尾爸爸好像發現新大陸,他拿了些咖哩蝦及咖哩羊,食過之後讚好有水準,他話咖哩蝦比起之前食的凍蝦鮮甜啲,後來他再出去拿多一轉回來,可想而知他幾欣賞這兩道菜,我食過後也覺唔錯,咖哩香濃而不太辣,羊肉夠淋.
魚生選擇極之少~~~
最後留著少少空間食甜品,還叫了一杯咖啡,這樣才完滿,但爸爸對甜品興趣不大,所以唔敢拿太多款試,而且這裡的甜品並不太吸引,後來爸爸話只想食朱古力布甸,而我選了牛油麵包布甸~~朱古力沙連華~~綠茶蛋糕~~朱古力蛋糕,平傭普通,但幾欣賞個朱古力沙連華,質感軟綿,唔會太甜,面頭灑上花生碎粒,又唔會太單調,連爸爸都話幾好味.
能夠在這樣一個環境下,悠閒地慢慢享受一個午餐真的並不多,餐廳本身取食物的地方又夠寬闊,加上今日全場並沒座滿,可以輕輕鬆鬆出去取食物,再加上面對著這個靚景,就算食物方面有不足,已不太重要了,我只知道我同爸爸兩人都好享受今日的午餐的時光
Thank you ^.^
2011-07-29
2011-08-07 12 浏览
早前得到4張免費午餐自助餐卷,月中的時候都跟男友去了2次的感覺都不同,今次我會把2次的食記打成一篇 !!樓底高,地方大,望住海景食午餐 心情都會變好 !!冷盤有4款 - 凍蝦、青口、蠔、蟹腳凍蝦 蝦肉結實 ;青口 大多都未開口而且冇味 ;蟹腳 鮮甜多汁蠔 味道濃 帶有海水味每隻的質素都差不多,最好的是冇限每次拎幾多隻壽司Bar有冷麵、卷物,壽司及刺身 - 三文魚、吞拿魚、八爪魚、玉子而週六還有 希靈魚刺身 !! 三文魚切得厚薄不一,但勝在夠肥美!! 吞拿魚根太多冷麵 細細碗的 ,旁邊有 木魚絲 跟 紫菜冷麵汁是自己加的,但味道偏淡熟食區冇咩點試到,反而對即煮麵檔有興趣有2種湯底 、 5款麵揀 - 清湯 即係雞湯 ; 喇沙湯個麵岩岩好唔會太多雖然食飽,但女生嘛 總是有另一個胃放甜品的伯爵茶朱古力餅 朱古力味夠濃、但外層帶有苦澀味泡芙 賣相雖然唔錯,但口感普通楊枝甘露糕 重椰汁味,而且落得太多魚膠粉Tiramisu 芝士好滑 加上好香酒味法式焦糖燉蛋 個面燒得好靚,不過蛋漿太甜了芝士餅 賣相好靚雪糕櫃有12種味的雪糕,可以一次叫幾隻味不過溶得快的話,味道會混埋 !!當中以士多啤梨、乳酪、
早前得到4張免費午餐自助餐卷,月中的時候都跟男友去了
2次的感覺都不同,今次我會把2次的食記打成一篇 !!

樓底高,地方大,望住海景食午餐 心情都會變好 !!
冷盤有4款 - 凍蝦、青口、蠔、蟹腳
蠔 味道濃 帶有海水味
每隻的質素都差不多,最好的是冇限每次拎幾多隻
壽司Bar有冷麵、卷物,壽司刺身 - 三文魚、吞拿魚、八爪魚、玉子
冷麵 細細碗的 ,旁邊有 木魚絲 跟 紫菜
冷麵汁是自己加的,但味道偏淡
熟食區冇咩點試到,反而對即煮麵檔有興趣
有2種湯底 、 5款麵揀 - 清湯 即係雞湯 ; 喇沙湯
個麵岩岩好唔會太多
雖然食飽,但女生嘛 總是有另一個胃放甜品

伯爵茶朱古力餅 朱古力味夠濃、但外層帶有苦澀味
泡芙 賣相雖然唔錯,但口感普通
楊枝甘露糕 重椰汁味,而且落得太多魚膠粉
Tiramisu 芝士好滑 加上好香酒味

法式焦糖燉蛋 個面燒得好靚,不過蛋漿太甜了
芝士餅 賣相好靚

雪糕櫃有12種味的雪糕,可以一次叫幾隻味
不過溶得快的話,味道會混埋 !!
當中以士多啤梨、乳酪、意大利奶凍味最討好

估唔到lunch buffet會有朱古力噴泉,有餅同棉花糖俾你揀
另外仲有即切的生果!!

係午餐的自助餐黎講,E度算唔錯
有好多野食揀,不過當然假日會比較好
2011-07-31
2011-08-01 11 浏览
剛坐正望海坐位,亦遠離拎食物的地方,所以坐得好舒服,如果是4位,我建議訂位前要求第一次食buffer唔洗點排隊,因為食物出得好快食物:長腳蟹 鮮甜,亦唔會水流流生蠔 新鮮,細細隻爽口螺 出奇地好味鮮甜,絕配介辣醬刺身 種類少,有海膽鵝肝 可以,多士好硬魚翅湯 似碗仔翅牛尾湯 似汁扁皮鴨 可以甜品一般,好味只有疏乎厘,拿破倫蛋糕,雪糕包餐前和後飲品,餐前仲有白酒,紅酒選擇

第一次食buffer唔洗點排隊,因為食物出得好快

食物:
長腳蟹 鮮甜,亦唔會水流流生
蠔 新鮮,細細隻爽口
螺 出奇地好味鮮甜,絕配介辣醬
刺身 種類少,有海膽

鵝肝 可以,多士好硬
魚翅湯 似碗仔翅
牛尾湯 似汁扁皮鴨 可以

甜品一般,好味只有疏乎厘,拿破倫蛋糕,雪糕

包餐前和後飲品,餐前仲有白酒,紅酒選擇
長腳蟹,螺不停食
新鮮
還可以,不過太多砂糖
2011-07-31
長腳蟹,螺不停食
新鮮
還可以,不過太多砂糖
  • 長腳蟹,生蠔,螺
2011-07-26 23 浏览
是日去完東龍島又去埋西貢後, 肚仔餓餓, 北角落船, 於是就近walk-in揀左呢間既buffet, 一個字: 差!因為酒店buffet近年都加價得好嚴重, 以往係金鐘三寶常客的我都少去左好多, 呢間正價要$498, credit card 85折, 折埋都仲要$475/位. 收得咁既錢, 我就expect比返咁既質素既食物, 結果係連放題都不如, 只可當呢個價錢係買view睇, 仲要係坐窗口位果d先有view, 我地walk-in當然窗口位冇我地份.生蠔: 死實不新鮮不肥美蟹腳: 味道鮮甜, 可惜細隻兼瘦削刺身: 正常花膠翅羮: 真係feel唔到有花膠有翅, 好流牛尾湯: 直頭係難飲, 其實呢類標準西湯好難整得難飲...費解...印度薄脆: 呢樣又係好難會唔好食, 但….佢竟然係可以腍腍地唔夠脆….片皮鴨: 似係燒鴨仔多過片皮鴨, 因為塊皮係連住大大舊肉Earl grey chocolate cake: 我絲毫食唔到我喜愛的earl grey香味….雞粥: 難得可獲讚既食品, 好綿, 亦煲得好香, 好味!鵝肝多士: 鵝肝係外脆入口溶既, 只係多士硬得可憐水煮牛肉: 牛肉係唔韌既, 只

生蠔: 死實不新鮮不肥美
蟹腳: 味道鮮甜, 可惜細隻兼瘦削
刺身: 正常
花膠翅羮: 真係feel唔到有花膠有翅, 好流
片皮鴨: 似係燒鴨仔多過片皮鴨, 因為塊皮係連住大大舊肉
雞粥: 難得可獲讚既食品, 好綿, 亦煲得好香, 好味!
鵝肝多士: 鵝肝係外脆入口溶既, 只係多士硬得可憐
水煮牛肉: 牛肉係唔韌既, 只係沒有半點水煮的香味
燒牛肉: 其實都好難唔好食, 但竟然食左幾啖, 幾啖都有筋咬唔開, 唯有棄食

其實仲試左好多野, 不能盡錄, 總之整體食物質素真係好一般, 咁既價錢唔應該比呢d貨色客人, 難怪我地一行四人可於周六晚walk-in都有位, 背後點都有d原因既...
2011-07-16
  • 雞粥
  • movenpick
2011-07-25 11 浏览
之前有人介紹過話好食,不過因為北角太隔囁,所以一路都無試,但原來亦不覺可惜甫坐下,侍應話會每人送一杯紅酒或白酒,雖然唔係好靚,但都算係一個驚喜一開始,先試魚生,叫了三文魚,吞拿魚,帶子,三文魚同吞拿魚切得好薄,一啲口感都無,後尾先知師傅驚唔夠貨,所以先切得咁薄,因為差不多去到九點嘅時候,忽然切得好厚跟住海鮮區,龍蝦都算大隻,但無咩鮮味,唔夠彈牙;長腳蟹好咸,影響哂口感,生蠔望落好大隻,不過都係一樣無咩鮮味,有啲失望另一重點推介美食-鵝肝,唔知點解師傅要沾粉來煎,結果所有油都聚哂係件鵝肝度,好膩其它熱盤一般啦,個翅仲差過街邊啲碗仔翅反而個片皮鴨唔錯,可以一試;甜品都幾好,雪糕係Movenpick,味道都幾多選擇,窩夫可以即叫即整,現成蛋糕就略為一般了整體而言,這裏供應貨色一般,並非上乘之選

,生蠔望落好大隻,不過都係一樣無咩鮮味,有啲失望

其它熱盤一般啦,個翅仲差過街邊啲碗仔翅

反而個片皮鴨唔錯,可以一試;

整體而言,這裏供應貨色一般,並非上乘之選
2011-07-12
2011-07-17 184 浏览
訂了12:00,訂位時,窗口位已full,準時入座,大把吉位,原來陸續有國內人/本區OL來吃午飯。怪不得餐廳那麼大,且咁團體餐Feel啦!雖然食物枱很長很長,但食物賣相,一點也不吸引。楊州炒飯,炒貴刁,中式魚柳,义燒包,潮式蝦餃,海南雞飯,芝士螺絲粉、咖哩魚柳,雜菜咖哩,等等.....通通,質素求其。吃了半句鐘,來電說:「呢度係harbour grand,小姐你book了12:30buffet會不會來?」我說:「吓!?我食緊lu喎!」心諗,首先她booking時間說錯,再者剛才已對號入座了,我不是去錯地方吧!? 電話者說,不好意思。真好笑。食物已失分,竟然.....繼續食野。最好吃的東西,可笑的,都不關酒店廚部事,因為最好吃的是現成的生蠔(Creamy),凍蝦(鮮甜),長腳蟹肉咸。還有現成的Movenpick雪糕!焦糖布甸/咖啡/朱古力/乳酪/TIRMISU/士多啤梨奶凍,等等,款式夠多!又好吃。有好吃雪糕,也要找些伴吃pancake,女服務員在煎時,看到”蛋漿”會起大粒大粒的泡泡!?而且煎功很差,知道「出事」了!果然是橡筋pancake!彈力十足,兼沒蛋味。吃兩啖,接受不了!蛋糕ba
怪不得餐廳那麼大,且咁團體餐Feel啦!
雖然食物枱很長很長,但食物賣相,一點也不吸引

我說:「吓
電話者說,不好意思。
真好笑。食物已失分,竟然.....
蛋糕bar,甜品賣相中規中舉,味道比預期中好吃,正說的只是金莎蛋糕,百爵朱古力蛋糕。
餐飲除咖啡茶,還有果汁。
咖啡是自己加奶那種,苦的!勁難飲
!
是次buffet是openrice送的voucher,所以是免費的。
酒店食物水準絕對,不恭維。當一個節目也好吧。
酒店lobby
左邊甜品,右邊長長食物枱
團體地方!?
沙嗲雞串、咖哩、潮式蝦餃
Movenpick雪糕
最近鏡那款,就是我所謂的金莎蛋糕喇! 上面朱古力whole cake就是百爵朱古力!
橡筋pancake
左邊: cheese cake、唔熱有酒味的軟心朱古力
2011-07-14
左邊甜品,右邊長長食物枱