餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2011-05-28 14 浏览
自從上次用OR餐券有免費LUNCH之後,尚有幾張餐券未用,就趁結婚十八週年的日子,把餘下的都用光,誰不知,卻食出一肚子氣.未知是否有免費餐券出現,店方將食物大幅降格,先講雪糕,今次是整個雪糕櫃出事,十二款雪糕都溶化,其後好像將已溶解的雪糕再雪過,不過已失去信心,所以一球雪糕都沒有踫過.上一次PASTA是即叫即煮,今次是煮好一盤,放在熱爐上,結果是沒人問津,粥類更是可憐,上次欣賞的即煮海鮮粥,今次換上杰撻撻豬肉粥,慘不忍睹.最離譜的是,上次任飲三款果汁及汽水,今次只提供石榴汁及甘筍汁其一,再加一杯茶類,跟兩個月前相比,完成全是差天共地.刺身師傅依然是貪快,切得一舊舊大小不一,求其擺上碟就算.朱古力噴泉附近的水果最得我心,熟透了的菠蘿浸鹽水後,散發了本身的果甜,火龍果及蜜瓜,哈蜜瓜都是供應充足.值得讚賞的是負責喇沙湯麵檔的師傅,整日笑容可掬,加水入鍋後,亦會建議客人稍後再來,雖然食味一般,但配料有肥牛,鮮蝦,青口等十幾種,在其他食物不太吸引下,倒是食了兩碗.西冷牛扒真的夠生,表皮實在太結實,所以都將外皮都切去,但肉味未夠濃郁,不過不失.海鮮類一如以往,有長腳蟹腳,凍蝦,藍貝及生蠔,自從上過
海鮮類一如以往,有長腳蟹腳,凍蝦,藍貝及生蠔,自從上過開蠔班後,對蠔的認識多了,今次生蠔個子較細,海水味已經給沖走,肉質尚算嫩滑,蠔味太輕,BUFFET貨色,不能要求太多,蟹腳未解凍,食極都有冰塊,其他兩樣還是一般.
沙爹只得雞肉一種,醬汁不夠香,無乜雞味,勉強食兩串已放棄.
海南雞飯用的是黃油雞,貨源問題,雞肉有嫩滑感覺已經好難得,不敢再奢求有雞味,雞油飯好濕身,雞油味好輕.
甜品都只不過食了兩件千層糕.
今次真的失望.
2011-05-28
午餐
幾經波折最後終於攞到openrice送既兩張 lunch buffet coupon啦,本來諗住上兩個星期六去食的,不過因為撞正母親節coupon停用,跟住就book左啱啱過左既星期六去食啦,同埋家姐媽咪一齊去食,咁就要俾一個人既錢,見openrice有八五折coupon,於是訂位問清楚可唔可以一齊用,話可以就一齊去啦.山長水遠撘車終於嚟到啦,都幾近地鐵站的,行一條直路就到, 12:15左右到達,已經開始左啦,不過就唔多人,一邊窗是望海的,另一邊則是長長的擺放食物既地方,行入去已係壽司,刺身,跟住就係一邊水果,沙律,雪糕,生蠔,青口,長腳蟹,熱葷,粥,粉麵,燒味等等,另一邊係甜品.我們坐係中間位置,出去睇下食咩先,首先梗係食生蠔,青口,長腳蟹啦,生蠔細細隻的,攞住兩隻試下先,兩條長腳蟹,兩隻青口,兩隻蝦,生蠔有幾種醬的,都係試最正宗的那種茄醬,加些檸檬,好新鮮鮮甜喎,沒有泥味的呀,好味呀,家姐本來都唔食生蠔,見我講到咁好味都去攞左兩隻嚟食下,跟住都話好鮮甜呀.青口都係一樣好鮮味,沒有腥味,長腳蟹好大條架,啖啖肉都好爽甜,好鮮味. 之後兩攞刺身又攞左兩隻生蠔,今次試下芥辣醬先,見食評寫過

我們坐係中間位置,出去睇下食咩先,首先梗係食生蠔,青口,長腳蟹啦,生蠔細細隻的,攞住兩隻試下先,兩條長腳蟹,兩隻青口,兩隻蝦,生蠔有幾種醬的,都係試最正宗的那種茄醬,加些檸檬,好新鮮鮮甜喎,沒有泥味的呀,好味呀,家姐本來都唔食生蠔,見我講到咁好味都去攞左兩隻嚟食下,跟住都話好鮮甜呀.青口都係一樣好鮮味,沒有腥味,長腳蟹好大條架,啖啖肉都好爽甜,好鮮味. 之後兩攞刺身又攞左兩隻生蠔,今次試下芥辣醬先,見食評寫過話咁食好味,又有另一種風味呀,都好味.刺身都算新鮮.

跟住食左燒牛扒,好淋身好味,唔會好鞋,臭芝士加係d餅干面食,雖然好濃味,不過都好味,另外有一隻芝士加蕃茄,ok, 煙三文魚,另一隻係咸咸地既魚,一般啦,仲有巴拿馬火腿蜜瓜,不過片火腿好薄好細片,一般般啦.

沙律選擇不多,熱葷都麻麻地吸引,有些印度薄餅,咖喱等,天婦羅都唔脆的,一些菜,魚,雞之類,麻麻地,有pizza, 干炒牛河,蒸魚,咖喱雞等等,還有瑤柱飽魚粥,加左些配料,油炸鬼,皮蛋,咸蛋都幾好味的,有專人現成煮的啦沙麵,不過我都冇食,還有pancake的,我也冇食到.

我已好飽,食埋甜品,水果及雪糕就好滿足的了,甜品唔係好吸引,選擇都唔係好多,試左幾種都係朱古力的,但係好甜呀,跟住有食焦糖燉蛋,呢個好滑好味呀,水果有火龍果,西瓜,蜜瓜,菠蘿,都好甜喎.雪糕係movenpick,有人幫你,只點你想食的就ok,我太貪心叫左芒菓雪杷,士多啤梨及雲妮拿,好好味呀,好rich,不過唔知係咪食得太多,所以好滯呀!

餐飲係包一杯果汁及一杯熱飲.

服務好好,環境都好好,酒店好grand,食物就真的不是太吸引,價錢都唔化算,如果食環境服務係ok的.
2011-05-21
2011-05-24 20 浏览
今天又係紀念日, 又係想滿足自己咩都食少少既食欲, 決定食buffet~~~搵左成個星期左睇右睇, book 左3間~~最後決定食返呢一間~~係佢岩岩開個陣時我已經食過一次, 個價錢比起其他貴, 但海鮮&甜品實在係太出色~~不過係度點都要thank you openrice~皆因呢間野實在唔值埋單$5xx一位~我2次都用左openrice 既coupon, 埋單都係$4xx~~慳返成夠水~不過都係貴~ 好少地方有得食龍蝦, 勁鮮甜~~皆因我同朋友仔都唔食生蠔, 為有靠食返d 龍蝦黎回水~另外凍食類有大蝦, 蟹腳. 螺~~都好好食~~refill 超快~~唔需要怕冇得食一次過拎好多~ 唔好expect 太好~只係普普通通~色澤埋埋~食落ok~事日冇我最愛的海膽供應.....>___< 熟食類比較上埋埋地~~其實款式尚算多~但皆因把位有限度, 前前後面後放菜~逼埋一齊~感覺比人覺得少~而且冇心機睇~ 食buffet 唔知點解特別喜歡食即煮既麵..........雖然好飽, 但愛食~麵包布甸, 就係因為佢令我再次黎~~以前既我唔多喜歡食~~但呢一度整得太好味啦~令

第一激: 凍食海鮮~~睇真d係半隻龍蝦連埋蟹魽~
刺生~~色澤一般~但鮮甜~
唔好expect 太好~只係普普通通~色澤埋埋~食落ok~
事日冇我最愛的海膽供應.....>___<
北京片皮鴨....不覺不失
逼埋一齊~感覺比人覺得少~而且冇心機睇~
即整西式意大利粉: 唔夠軟, 有d 硬~~份量應該係少左.....
喇沙麵: d 湯濃到似撈麵多過似湯麵........
movenpick 雪糕: 超多味道選擇~
第二round 甜品
麵包布甸, 就係因為佢令我再次黎~~以前既我唔多喜歡食~~但呢一度整得太好味啦~令我愛上左~今次再黎食都係咁好味~~
另外兩款, 朱古力心太軟, 味道ok, 不太甜; 燕窩牛奶布甸又係一流之作~~好滑~
普普通通的蛋糕款....
其他甜品款式其實比起其他酒店特別少少, 唔係大眾化~不過個人覺得味道太甜~

2011-05-23
纪念日
第一激: 凍食海鮮~~睇真d係半隻龍蝦連埋蟹魽~
刺生~~色澤一般~但鮮甜~
movenpick 雪糕: 超多味道選擇~
第二round 甜品
  • 龍蝦
  • 麵包布甸
2011-05-24 24 浏览
是次有幸得到 Openrice與 Mircosoft合辦的食評抽獎而成為幸運兒, 免費到海逸君綽酒店內的Harbour Grand Café品嘗中午自助餐, 訂檯時要求近窗邊, 都能順應要求安排了臨窗長桌. 這裡近望東區走廊天橋, 遠眺維港景致, 中午時份, 陽光燦爛奪目, 透過落地大窗,將維港景色盡入眼簾,景觀開揚,是理想的用餐環境。是日還見數十艘帆船揚帆出海, 配合岸邊高聳的建築物, 映照在維多利亞港, 真令人心曠神怡, 舒適愜意。現場有幸和主廚 Anthony 傾談, 他沒有特別推介, 只謙說菜式水準平均, 只見他不斷來回打點食物的熱暖度, 食物是否充足, 一切看在眼內, 只覺得他態度認真專業, 而其他食品檔的廚師彬彬有禮, 還不時看見他們以溫度計測量冷盤, 以確保新鮮衛生 ; 服務員也服務勤快, 勤於換碟, 整體服務令人滿意, 這一餐實為賞心樂事。 熱盤有中、西、印度及泰國美食, 蒸魚,炒菜,天婦羅,燒味, 蜜汁叉燒, 中式點心, 水煮牛肉, 印度咖喱, 番紅花飯紅花飯, 咖喱羊肉, 但非常一般自助餐飲款式應有盡有:-冷盤: 新鮮長蟹腳, 鮮蝦, 青口, 美國蠔, 魚生美國蠔是

冷盤: 新鮮長蟹腳, 鮮蝦, 青口, 美國蠔, 魚生

美國蠔是師傅在現場活剝的, 面積雖然比較小, 但仍不失有海水咸鮮味

凍蝦: 蝦肉爽口彈牙帶海水味

長蟹腳: 味鮮有甜味

廚師不停地補充, 不會出現缺貨景象現場安排廚師在魚生柜前切魚生, 但個人認為魚生一般, 但魚生師傅就有求必應, 順應要求, 不介意多加各種魚生熱盤有中、西、印度及泰國美食, 蒸魚,炒菜,天婦羅,燒味, 蜜汁叉燒, 中式點心, 水煮牛肉, 印度咖喱, 番紅花飯紅花飯, 咖喱羊肉, 但非常一般Mövenpick雪糕, 稍嫌溶得太快甜點豐富多采
焦糖燉蛋Cream Brulee 我尤為喜愛

Tiramisu芝士柔軟, 滿有酒香, 浸過咖啡的蛋糕底也入口軟滑

朱古力蛋糕: 濃郁, 厚重的朱古力漿讓朱古力停留在口腔更久, 蠻好吃的

桂花糕: 晶瑩糕身, 配合清香桂花味 麵包在焗爐內熱烘著, 熱櫃裡的麵包款式雖然不多, 挑了德國麵包, 粗糙口感, 充滿麥香巴馬火腿蜜瓜味: 哈蜜瓜爽脆甜美, 但火腿稍嫌過薄, 不夠鹹香
2011-05-14
  • 雪糕
  • 甜品
2011-05-23 9 浏览
長話短說.本人原在12/5幫媽媽補慶祝母親節,估不到換來一個惡夢.我在10月的時候試過他們的自助餐,覺得食品跟環境也不錯,才力排眾議不選Excelsior (我親人本身有Excel member card).但是現在真的很後悔.食品:1. Main course 的牛跟豬都有種特別的苦味.我在不同的餐廳也是過一些比較味濃的主菜,但是苦味真的是第一次嚐到.我媽媽說了之後,我出去拿一件來試試,我對食是很tolerant的人,但是我也不得不放下我的刀子.我的太太很勉強吃了,因為不想浪費食物.2. drink buffet 突然消失了,我記得10月來的時候,還有紅/白酒供應.我進去後,已經覺得奇怪,一問下,才知道是在五月才取消的.我爸比較喜歡喝酒,對此.又是一千萬個失望.3. 最後,也是最重要的問題,我爸他吃了翡翠螺,而我們其他人沒有,他吃完後覺得肚子很痛.在回家途中,已經要轉的士返家一共肚瀉了5/6次,才吃了家裡的成藥,把所有的東西吐出來,才覺得好一點.我對爸爸所受的真的很難過和悔疚,原本是開開心心慶祝的,倒頭來卻這麼失望而回.這間一等的食店,一等的價錢.......sigh.還有一樣的東西
長話短說.

本人原在12/5幫媽媽補慶祝母親節,估不到換來一個惡夢.

食品:

這間一等的食店,一等的價錢.......sigh.

還有一樣的東西我留意到不同了,就是餐廳的國內同胞多了很多,環境也變得比較嘈.不知道是不是這個原因把drink buffet 也關掉.

希望他們將來會改善吧.

2011-05-12
母亲节
2011-05-21 75 浏览
有幸得到OR送出嘅buffet voucher, 攞完之後直接去食,方便,不用再揾日子過海食一趟。地點唔難揾,落咗叮叮,再行7mins就到。個酒店大堂好靚,好grand,樓底又高。未夠十二點去到,無得入住,尚未準備好。等到差唔多12點,見有幾個師奶入咗,於是我地又去問吓入得未。個經理話其實未開始,不過俾我地入去坐住先。安排坐喺窗邊位,個view 幾正,望住個海。不過就較晒同較熱。不過服務員都好醒目,佢問我野時,見我回答時眯晒眼,即刻話幫我落番個簾。場地都幾大,望落食物種類好似好多咁喎!等到12點多,就可以攞野食了~由於係Monday,所以人唔多,唔迫,攞野食又唔識排隊。冷盤有蟹腳、青口、蝦同蠔。試咗蟹腳、青口、蝦,蟹腳解凍唔掂,好多水,味道雖唔會太咸,但肉質好鞋。青口一般,唔算新鮮,又細隻。蝦ok,大隻又爽口。仲有好多款cold cut, smoked salmon, parma ham 之類,不過不失,但唔算特別。刺身、壽司就擺到同冷盤分得開一開,仲要擺近大門口。壽司賣相麻麻,仲要擺到去大門口,感覺唔太衛生。不過刺身就幾好,新鮮,salmon 肥美。湯有中、西湯。中湯係雪耳煲豬展之類
地點唔難揾,落咗叮叮,再行7mins就到。
個酒店大堂好靚,好grand,樓底又高。
未夠十二點去到,無得入住,尚未準備好。
Thanks Openrice
環境舒適
nice view
場地都幾大,望落食物種類好似好多咁喎!
等到12點多,就可以攞野食了~
由於係Monday,所以人唔多,唔迫,攞野食又唔識排隊。

冷盤有蟹腳、青口、蝦同蠔。
青口一般,唔算新鮮,又細隻。蝦ok,大隻又爽口。
刺身壽司就擺到同冷盤分得開一開,仲要擺近大門口。壽司賣相麻麻,仲要擺到去大門口,感覺唔太衛生。
不過刺身就幾好,新鮮,salmon 肥美。
冷盤
刺身、天婦羅不錯,蒸魚最正
湯有中、西湯。中湯係雪耳煲豬展之類,夠火喉,濃郁。西湯係雜菜湯,多料,不過不失。

熱盤種類都多,咖哩都有三款;有羊架、蒸斑塊、蕃茄煮長通粉、柚子排骨、白汁mushroom炆牛肉、天婦羅、燒味、炒金邊粉、涼拌牛展、拍青瓜、涼拌海蜇等。
柚子排骨好好食,好強柚子味,又多肉,唔會太多肥膏。
蒸海斑好好食,不過refill 後嘅魚唔同咗,第一次嗰d超正,好鮮好爽口。應該係青衣魚柳。第二次嗰d就似飲宴嘅海斑,肉質都好,不過有少少腥。
天婦羅正,炸嘅水準雖然一般,但佢個汁挽回不少分數,好配合個天婦羅。
涼拌海蜇ok, 不過有點韌,牛展就乾身咗少少。
豐富~
仲有即煮粉麵,通常我都會食兩碗。
有河粉、金邊、油麵、米粉、烏冬等。
配料有蝦、青口、魚旦、獅子狗等。
第一碗要了蝦米粉,由於係隔咗一陣去拎,拎嘅時候已經有湯,仲係清湯。個清湯清如水已知不妙,無錯,的確係無咩味道,仲清過自己屋企煮。
第二次,師傅煮緊時,即刻問係咪有第2款湯,佢話仲有喇沙。
早講啦,如果有喇沙我一定會揀喇沙囉!
喇沙好過清湯多多聲,夠濃味,有椰奶味,亦辣辣地好好食。米粉soak 晒喇沙湯,夠味。
即煮粉麵配牛展
甜品lu~~~~~~~一向我都唔好甜品,亦唔會投放太多quota 落去。
但今次食完咸野之後,都未算好飽,仲有位食甜品
個choclate cake 賣相得,味道都得,中間有層raspberry jelly, 酸咪咪,夾埋個cake一齊食不錯。
movenpick ice cream, 原本好大期望,諗住會好好食啦...點知,佢地個冰櫃唔夠凍,d ice cream 畢嘅時候已經似軟雪糕狀,未攞到埋位已經溶...O mouth....溶得超快。
movenpick ice cream 又超甜,甜到喉嚨痕。
waffle 反而好食,脆脆地,又唔太甜。
movenpick, 溶得太快,也太甜
原來除咗果汁任飲之外,仲有餐茶。
要咗凍檸茶,幾好飲喎,夠凍又夠茶味。

環境舒適,可以慢慢嘆,認真唔錯。
環境舒適
nice view
Thanks Openrice
豐富~
刺身、天婦羅不錯,蒸魚最正
  • 蒸魚、柚子排骨
2011-05-16 16 浏览
佛誕果日假期去左harbour grand cafe食lunch自助餐去到都幾多人~之前book位本身想坐窗邊位但接線哥哥話冇晒但去到果時都比左個幾好既位比我地..幾闊落可能係因為樓底高同埋d位擺得好既關係,就算full晒都坐得唔迫一坐低先拎左轉生蠔同蟹腳生蠔同蟹腳refill得算密,refill姐姐一見冇晒就會係個雪箱度拎d出黎refill果度d客人都幾守秩序,所以海鮮counter前冇爭食情況出現生蠔同蟹腳尚算新鮮~其實今次係咁大個第1次食生蠔生蠔我落左一隻白色既醬,應該係蜜糖芥末~隻味易接受,又唔會遮左生蠔原本既味但惟一缺點係食得多會好滯,我食到第5隻時已經有d頂住頂住既感覺蟹腳鮮甜,又多肉~唔使點任何醬都已經好好食但因為要自己拆黎食既關係,會冇晒儀態=_=其實仲有青口,但望落都係普通青口仔,而且我覺得熟既青口仲好食,所以冇食到.之後就拎左d魚生同煙三文魚+煙?魚食魚生普通,唔特別新鮮,肉質都係普通,同一百幾十既自助餐貨色差唔多切魚生既師傅刀功有待改善........(我細妹話佢係日本人,但點解日本師傅都咁.......既?)仲有就係一定要同個師傳講比double!!! 唔係既話
去到都幾多人~之前book位本身想坐窗邊位但接線哥哥話冇晒

但去到果時都比左個幾好既位比我地..幾闊落

一坐低先拎左轉生蠔同蟹腳

生蠔and蟹腳~
生蠔同蟹腳尚算新鮮~
其實今次係咁大個第1次食生蠔

蟹腳鮮甜,又多肉~
唔使點任何醬都已經好好食
但因為要自己拆黎食既關係,會冇晒儀態=_=

之後就拎左d魚生同煙三文魚+煙?魚食
魚魚們~
仲有就係一定要同個師傳講比double!!! 唔係既話會得好少,講double就可以行少幾轉~
煙三文魚同煙唔知咩魚係我至愛!
次次食buffet都食好多!
呢度既煙~魚~都係普通,不過不失啦! 都算係有油香既,煙燻味唔會蓋過魚本身既味

另外拎左d擺係魚生隔離既壽司
佢個位擺得好鬼祟,差唔多出到大門口(感覺好唔衛生
佢有幾款壽司~三文魚,八爪魚,加洲卷,太卷etc.....
唔知係咪因為擺得太耐,壽司一d都唔凍,仲有d暖

壽司飯d味都怪怪地......唔係落得太多醋,又唔係冇醋,總之就係怪.....
但佢好在舊飯好細,唔會用晒個胃d quota
sushi~
食到一半既時候細妹拎左成大碟甜品番黎
冇乜特別既甜品
佢d甜品算係多款,但全部都好普通,味道亦清一色普通
果日諗住有評價好少少既梳乎厘食...但唔見有

有既係都係cheesecake,椰汁糕,朱古力蛋糕果d大路野........
我每樣試左少少,都冇咩特別好食,同普通buffet供應既差唔多........
惟一係食左個暖暖地既朱古力布甸同凍既焦糖燉蛋,覺得幾好

朱古力布甸有d似心太軟,食完喉嚨唔乾,唔錯(但隻朱古力味唔係個個岩果隻)
焦糖燉蛋唔太甜,d蛋都夠滑,但食得多都會好漏
其實仲有朱古力噴泉,但我細妹食左之後話佢d餅好似過左期咁........所以冇食到

M字頭雪糕有好多隻味揀,一次佢會幫你裝2,3隻味(但都係各得一球)
但唔知點解雪糕好快熔

熱盤掛住食冇影到相(同埋我係食凍多過食熱既人)
熱盤既野麻麻地...佢有普通蒸魚,炒菜,天婦羅,燒味,包點果d..仲有印度咖喱同粥檔

我淨係記得蒸魚同紅花飯係咩味.....其他應該係太普通唔記得左

蒸魚d肉鞋口,冇魚味,連豉油都好似冇味(究竟佢用咩豉油XD)唔建議浪費quota食.....
紅花飯反而係意想不到地好味
好香~~~配埋咖喱一流
如果飯唔係飽肚,我一定會狂食

最後食到冇咩野好食果時去拎左我細妹食左好多舊既waffle食
忌廉華夫
華夫先生幾好味
唔知係咪因為好耐冇食waffle,食番覺得幾正.......
佢d cream打得滑,擺成舊上去足夠過cream癮!!!
但前題係要有大胃!!!同埋一定要擺多d生果/朱古力醬中和番d忌廉!!!

總括黎講呢個buffet算係不過不失啦....野食選擇唔算太多,但都未至於冇選擇既地步XD
但如果要食buffet,呢間一定唔係首選....因為佢都唔平, 用coupon都要成200幾一個人
但佢好在假期可以食耐d(12-3),比普通buffet多半個鐘.....
果日見好多人都有用openrice既coupon

侍應都算有禮貌,大部份都有笑容同埋都有求必應

係執碟方面慢少少..可能因為人多(但佢侍應人數都唔少)...有幾次我出左去拎野食番到黎d碟仲未執
食物counter後既crews都幾好....有時會幫你掀擺食物既鍋蓋

飲品方面真係需要改善..之前好似有果汁之類任飲
今次去淨係包1杯juice同1杯tea/coffee,感覺寒酸

其實任飲應該係基本,客人比200幾蚊食buffet,果汁任飲都冇咩需要慳掛...?

淨係比任飲水真係唔夠.....而且水都少有自動自覺refill,呢個應該係成個buffet既一大敗筆
food counter~臨走前影所以冇乜人
康乃馨~母親節前後既裝飾
2011-05-10
生蠔and蟹腳~
忌廉華夫
康乃馨~母親節前後既裝飾
  • 蟹腳
食咗呢間lunch幾次,食物款式愈來愈多.地點得易找,地鐵站一出行5分鐘就到.餐廳環境幽雅,光猛,望海,坐得舒服,.食物種類比前幾次更多元化,,很新鮮,refill快,服務好刺身:厚切三文魚,呑拿魚,蛋卷......壽司:加州卷,鰻魚,吞拿魚,三文魚......冷盤:想不到中午也有生蠔,長腳蟹......熟盤:咕嚕肉,各式燒味,中式點心,西湯,牛扒,炸魚塊,炒飯,粉麵......甜品:pancake,窩夫,梳夫里,蛋tart,十款movenpick雪糕, tirimirsu,cheesecake,cholocate moouse cake......飲品 : 3-4月仲做任飲橙汁,汽水,平時包飲品一杯.coupon或匯豐卡也有85折
食咗呢間lunch幾次,食物款式愈來愈多.
地點得易找,地鐵站一出行5分鐘就到.
餐廳環境幽雅,光猛,望海,坐得舒服,.
食物種類比前幾次更多元化,,很新鮮,refill快,服務好
刺身:厚切三文魚,呑拿魚,蛋卷......
壽司:加州卷,鰻魚,吞拿魚,三文魚......
冷盤:想不到中午也有生蠔,長腳蟹......
飲品 : 3-4月仲做任飲橙汁,汽水,平時包飲品一杯.
coupon或匯豐卡也有85折

3-4月任飲飲品
2011-04-28
3-4月任飲飲品
  • 刺身
  • 梳夫里
  • 蛋tart
2011-05-10 819 浏览
Thanks to the coupons given by OpenRice I was able to have a free lunch there.The hotel was very easy to get there, it is just a few roads across from Fortress Hill MTR facing the sea.I really liked the dessert section especially the soufflés and the ice-cream, they also had yogurt ice-cream which tasted refreshing. The other flavours I liked were pistachio and chocolate.They had free flow of juices, and it was fun mixing them, the melon one was nice, but slightly too sweet, but was nice after m

They had free flow of juices, and it was fun mixing them, the melon one was nice, but slightly too sweet, but was nice after mixing it with grapefruit juice.

The chocolate earl grey cake is also a must try item, the chocolate taste is nicely infused with earl grey taste.

In the salad section, the mozzarella slices and tomato was nice with pesto dressing and pinenuts.
nice #1234 :)
2011-05-10 149 浏览
四月十六日 (星期六)記得上年頭參加了寫食評比賽上個月突然收到Openrice的電話,得到了大獎-八張自助餐劵真的很感謝Openrice!!!獨食難肥,何況是自助餐決定與我和老公仔的父母分享第一回先約了老公仔的父母,一行四人起行!酒店座落於炮台山,地鐵站行十分鐘就到,不算太遠因是新蓋的,所以裝潢頗新食物放在很長的"食廊"(有點像澳門的自助山,但短一點)各款中西日美食都有,不過款式就不是太多甜品反而頗多選擇之餘,質素還不錯,有梳乎里和movenpick雪糕我和老公仔盡量每一款的吃一點而老公仔爸爸則主攻長腳蟹和生蠔他說味道不錯,以自助餐來說算是不可多得老公仔最喜歡這裡的芥辣八爪魚,很像在八千代吃到的那碟約四十多元的保守估計,老公仔吃了約三碟的份量,已值回票價~我則喜歡這裡的雪糕和蛋糕,質素很不錯致於點心則有牛肉球,馬拉糕和蓮蓉包略嫌不夠熱,味道亦一般反而主菜方面有待改善,牛扒較嚡口,魚肉亦有點韌最恐怖的是魚皮餃,內裡的豬肉餡似乎是變壞了希望下次來訪會有所改進~We’ll be back!
四月十六日 (星期六)

記得上年頭參加了寫食評比賽
真的很感謝Openrice!!!

獨食難肥,何況是自助餐
決定與我和老公仔的父母分享
第一回先約了老公仔的父母,一行四人起行!

酒店座落於炮台山,地鐵站行十分鐘就到,不算太遠
因是新蓋的,所以裝潢頗新
食物放在很長的"食廊"(有點像澳門的自助山,但短一點)
各款中西日美食都有,不過款式就不是太多
甜品反而頗多選擇之餘,質素還不錯,有梳乎里movenpick雪糕

我和老公仔盡量每一款的吃一點
生蠔
而老公仔爸爸則主攻長腳蟹生蠔
他說味道不錯,以自助餐來說算是不可多得
芥辣八爪魚
不錯的梳乎里
保守估計,老公仔吃了約三碟的份量,已值回票價~
牛肉球 l 馬拉糕 l 蓮蓉包
我則喜歡這裡的雪糕和蛋糕,質素很不錯
致於點心則有牛肉球,馬拉糕和蓮蓉包
略嫌不夠熱,味道亦一般
牛扒較嚡口
魚肉有點韌
反而主菜方面有待改善,牛扒較嚡口,魚肉亦有點韌
最恐怖的是魚皮餃,內裡的豬肉餡似乎是變壞了
希望下次來訪會有所改進~

We’ll be back!
2011-04-16
生蠔
芥辣八爪魚
不錯的梳乎里
2011-05-09 8 浏览
內裏環境優美感謝openrice送出的兩張贈卷, 使本人得以完成小豬兒酒店buffet之夢.食品也挺多的, 生蠔, 起初很多, 也較大只, 但吃到後來, 可能貨尾...很小! 小得可憐, 所以要快, 一開始大大只的, 幸好也吃了先長腳蟹其實不是很鮮美, 但平日的確很少機會吃到, 可能因為必定經過雪藏吧, 蘸一些蒜蓉沙律醬則更為美味.蝦似乎普通, 所以也沒吃了.找到這個小豬兒仔最愛印度薄脆牛扒其實又是那種un un的, 沒特別好吧.刺身也新鮮的, 蠻不錯, 師傅會問你要多少片的.吃buffet 最怕只得叫一杯飲料, 這兒不錯! 可以自己jum果汁, 選了西柚.甜品吧, 豬兒仔最愛, 桂花糕, 普通, 沒有香氣.笑口棗, 少少脆, 少少回氣.朱古力fountain, 不錯, 有餅, 有棉棉糖, 但沒小豬兒仔最愛士多啤梨~朱古力cake? 得糖霜地方有甜味...小豬兒則狂不, 應是叫人不, movenpick 雪糕向海風景的確一流但持平說句, 如果要用自己錢吃buffet, 似乎到對面海, 紅磡國際都會 那酒店的更佳thx openrice
內裏環境優美

thx openrice :)
長腳蟹其實不是很鮮美, 但平日的確很少機會吃到,
可能因為必定經過雪藏吧, 蘸一些蒜蓉沙律醬則更為美味.
蝦似乎普通, 所以也沒吃了.

找到這個小豬兒仔最愛印度薄脆
牛扒其實又是那種un un的, 沒特別好吧.
刺身也新鮮的, 蠻不錯, 師傅會問你要多少片的.

甜品吧, 豬兒仔最愛,
桂花糕, 普通, 沒有香氣.
笑口棗, 少少脆, 少少回氣.

朱古力cake? 得糖霜地方有甜味...
小豬兒則狂不, 應是叫人不, movenpick 雪糕
向海風景的確一流

thx openrice
thx openrice :)
2011-05-05 2 浏览
首先要感謝送贈兩張lunch buffet coupon我同媽媽book左29號,本來想復活節去,但coupon唔用得。地點都唔遍辟,係炮台山港鐵站出,再過一條街就到。去到見到好多food 尤其係dessertmy favourite首先我同媽媽進攻壽司刺身部,但質素麻麻個咖哩好好味,個薄餅係媽媽最鍾意食果款。佢所有熱盤都好好味,最欣賞既係手撕雞粥。最後係甜品區,個芝士餅好好味,當然唔少係moverpick雪糕)成餐食到好飽,好滿足。最後都好多謝openricethank you so much:)
首先要感謝送贈兩張lunch buffet coupon

地點都唔遍辟,係炮台山港鐵站出,再過一條街就到。
去到見到好多food
尤其係dessert

my favourite

首先我同媽媽進攻壽司刺身部,但質素麻麻

個咖哩好好味,個薄餅係媽媽最鍾意食果款。
佢所有熱盤都好好味,最欣賞既係手撕雞粥。
最後係甜品區,個芝士餅好好味,
當然唔少係moverpick雪糕

成餐食到好飽,好滿足。

最後都好多謝openrice

thank you so much:

2011-04-29
  • 雪糕
  • 甜品
  • 手撕雞粥
2011-04-24 4 浏览
地點: 北角油街, ACTUALLY 都唔係好難搵, LOCATION OK.服務: 除左 FRONT DESK 同 RECEPTION 姐姐之外, 全部都唔得, 一間酒店既 UNIFORM 係有 DIRT 既, NO WAY! 笑容亦欠缺....請同事好好 TRAINING. (由其係黑衫既 MANAGER, 你 LEAD 咁多人, 你都唔得, 你都要 TRAIN, 唔該)環境: OK, 不過可能係 HOLIDAY, 好多小朋友, 好嘈...........食物: DESSERT 係 10 款以內, 唔得, SEAFOOD 得 3種, 其他都係燒味熱食, 無咩新意. 味道一般. 由其係 ICE-CREAM, 未去到位 已經 MELTING, NO GOOD!不過, 個燒牛肉幾好食, 個湯都唔錯!!! 唔係有2張voucher 都唔會去食. 唔多講喇, 一般 buffet 都係食果d嘢, 不過, 呢度係我好 SURE 唔會再去既一間.

不過, 個燒牛肉幾好食, 個湯都唔錯!!!

2011-04-23
2011-04-22 6 浏览
LUNCH BUFFET: 凍食:三交魚: 鮮美蝦: 彈牙生蠔: 太細樣子不討好, 冇食到長腳蟹: 多肉芝士: 香濃熱食:蒸魚: 新鮮好味燒牛肉: 有牛肉味, 加了黑椒汁, OK焗排骨: 細細件, 好味.甜品:生果: 只有波羅, 西瓜和蜜瓜, OK蛋糕: 不好味格仔餅& 薄餅: 加配料, 加醬汁, DIY, 好味Movenpick 雪糕: 食了4球, 好香滑, YUMMY任飲: 西柚汁/ 茄汁, 好難飲地點: 距離MTR實在太遠, 不方便.
LUNCH BUFFET:

凍食:
三交魚: 鮮美
蝦: 彈牙
生蠔: 太細樣子不討好, 冇食到
長腳蟹: 多肉
芝士: 香濃

熱食:
蒸魚: 新鮮好味
燒牛肉: 有牛肉味, 加了黑椒汁, OK
焗排骨: 細細件, 好味.

甜品:
生果: 只有波羅, 西瓜和蜜瓜, OK
蛋糕: 不好味
格仔餅& 薄餅: 加配料, 加醬汁, DIY, 好味

任飲: 西柚汁/ 茄汁, 好難飲

地點: 距離MTR實在太遠, 不方便.
2011-04-18 28 浏览
已經係第二次來! 今次用Open Rice cupon 簡直底唒!生蠔好搶手! 美國生蠔同青口好新鮮, 好勁海水味! 魚生都唔錯! 多春魚最好味熱食以咖喱同水煮魚最好食! 水煮魚嘅魚塊經炸過, 好好食, 不過好辣飽點都好搶手, 等流沙飽要成45分鍾... 出到來, 我都飽啦甜品好多choices 呀! 有無糖蛋糕... 最愛抺茶蛋糕, 好濃茶味, 微甜带甘仲有即行Pancakd 同格仔餅仲有好多Movenpick 雪糕... 真係抵!!

生蠔好搶手! 美國生蠔同青口好新鮮, 好勁海水味!
魚生都唔錯! 多春魚最好味

仲有即行Pancakd 同格仔餅

仲有好多Movenpick 雪糕... 真係抵!!
2011-04-10
生日