呢間係一間需要bookmark定準備好決心再去嘅cafe🤣一星期淨係開星期四至星期六,同埋需要喺碼頭行20至30分鐘或者乘搭街渡先去到🙈cafe既環境好寧靜好舒服🥰🍊日本蜜柑卷蛋$55呢個卷蛋真係有大大舊蜜柑係入面🤩呢個卷蛋上面用左塊dried orange,而入面就係用左純忌廉✨清新之選👍🏻唯一缺點係蜜柑係有d纖維連住,所以咬嘅時候會食到渣🍎蘋果批配雪糕$52蘋果批即叫即整🥰呢個價錢食到呢個份量真心CP值好高👍🏻上到嚟熱辣辣仲帶有少少油酥味✨熱酥皮配埋雲呢拿雪糕食簡直一流👍🏻☕️Latte$38奶香偏重🥰拉花好靚咖啡味濃,帶小小果香味🍫Milk Chocolate$42朱古力味好濃,吾會好甜👍🏻上面仲有pat好靚既cream✨啱晒打卡📷
呢間係一間需要bookmark定準備好決心再去嘅cafe🤣
一星期淨係開星期四至星期六,
同埋需要喺碼頭行20至30分鐘或者乘搭街渡先去到🙈
cafe既環境好寧靜好舒服🥰

🍊日本蜜柑卷蛋$55
呢個卷蛋真係有大大舊蜜柑係入面🤩
呢個卷蛋上面用左塊dried orange,
而入面就係用左純忌廉✨清新之選👍🏻
唯一缺點係蜜柑係有d纖維連住,所以咬嘅時候會食到渣

🍎蘋果批配雪糕$52
蘋果批即叫即整🥰
呢個價錢食到呢個份量真心CP值好高👍🏻
上到嚟熱辣辣仲帶有少少油酥味✨
熱酥皮配埋雲呢拿雪糕食簡直一流👍🏻

☕️Latte$38
奶香偏重🥰拉花好靚
咖啡味濃,帶小小果香味

🍫Milk Chocolate$42
朱古力味好濃,吾會好甜👍🏻
上面仲有pat好靚既cream✨啱晒打卡📷
2022-04-10 94 浏览
早前睇到網上介紹哩間cafe, 就趁復工前去試吓,我仲專登揀咗平日去,但估唔到都咁多人😮‍💨「Heima Heima」係喺長洲嘅一間隱世Cafe,因為佢唔係喺落船附近嘅位置,而係由碼頭出發,大慨行20分鐘先到嘅Cafe😌 只要沿岸邊往張保仔洞方向行,去到長洲家樂徑入口望你左手邊就到啦🤓Heima Heima 分咗室外同室內位置,室內位置有間房仔,房仔入面有「榻榻米」❤️埋邊就有梳化位比較Home feel 🤭近門口就高枱可以望返出面風景❤️成間cafe唔算大,但播住柔和輕快嘅英文歌,感覺都幾relaxing 😌我當時係星期五下晏14:15左右到,餐廳內外都己經坐滿人,好幸運地只係等咗15分鐘就有位❤️因為我地走嘅時候,門口已經排咗10個人左右🥲所以想去可能早少少會好啲😆餐牌分兩部分,第一部份係餐牌上面嘅食物同飲品,第二部分係Daily Special ,就會寫咗係塊黑牌上面💕如果比較餓,我建議點All Day Breakfast ,因為見佢都幾豐富,如果輕食呢,我哋就一人一件cake+嘢飲就夠😗不過留意返有低消,就係一人一杯嘢飲啦💕🍰日本蜜柑卷蛋一個非常打卡able嘅卷蛋,我就係比佢吸引而嚟

不過留意返有低消,就係一人一杯嘢飲啦💕

🍰日本蜜柑卷蛋
一個非常打卡able嘅卷蛋,我就係比佢吸引而嚟,蛋糕非常鬆軟而且帶酸甜味道❤️ 蜜柑酸中帶甜,非常開胃

🍰海鹽焦糖咖啡卷蛋
表面果塊係焦糖脆脆,咖啡卷蛋咖啡味好濃中間有兩粒咖啡凍非常Q彈

🍹牛奶朱古力
朱古力好特別,唔似平時出面飲到果啲❤️香濃帶甘甜,上面嘅cream好滑

🍵鮮奶抹茶
抹茶味幾香濃,飲落口順滑

另外,值得留意係佢哋飲品可以外賣但蛋糕唔做外賣嘅,如果真係想食就要坐低食,所以記得預埋時間啊❤️

營業時間:星期四-星期六 12:00-17:00
2022-03-26 144 浏览
𝙝𝙚𝙞𝙢𝙖 𝙝𝙚𝙞𝙢𝙖 係我一直bookmark好耐左既長洲Cafe,喺西苑個邊~ 雖然離碼頭遠d,要行遠d,但係絕對值得去,北歐簡約風格既裝修令人好放鬆,的確有heima(冰島文意思:🏠家) 既感覺,我地喺梳化椅位好舒服咁食野、放空☁️☁️☁️ 我就睇書,鐵飯腳就寫書⋯⋯ 佢少有地讚good pick,話第時屋企都係想走呢個風格 (點頭點頭🙊)講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 冬季卷心菜濃湯 ($68)係暖暖既雜菜湯啊🥰 同環境營造既氣氛完全和諧~ 欣賞佢地同一般羅宋湯唔同既地方就係用左椰菜苗取代椰菜,所以保留到菜既爽脆度😋 酸種麵包烘得脆卜卜,有嚼勁~➿ 楓糖栗子焙茶蛋糕 ($55)小店黎講,蛋糕既選擇都幾多🍰 外協既我,去之前心儀呢度既卷蛋🙊 但去到發現有焙茶蛋糕,問一問店主(?)意見,佢話呢件蛋糕係季節限定既,就快暫停供應,所以我就揀左呢件~ 蛋糕有層次感,焙茶茶味唔係最出,栗子既加乘🌰令到焙茶蛋糕多左份甜味,所以我覺得唔點楓糖都可以~➿ 檸檬伯爵茶檸檬茶 (+$24)➿ 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 ($38)檸檬茶伯爵味好香好香~ 咖啡唔是我飲的,唔評價了😛

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 冬季卷心菜濃湯 ($68)

➿ 楓糖栗子焙茶蛋糕 ($55)

➿ 檸檬伯爵茶檸檬茶 (+$24)
➿ 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 ($38)
檸檬茶伯爵味好香好香~ 咖啡唔是我飲的,唔評價了😛
2022-03-13 823 浏览
“Heima” 係冰島語「家」嘅意思,呢間小店位於離碼頭15-20分鐘路程嘅西灣,遠離人群,周圍環境寧靜,店內佈置亦有家嘅感覺。老闆好友善,見我地飲完點嘅飲品即刻遞上暖水。留意每款蛋糕數量有限,有時三四點幾去已經賣淨一兩款,感謝同行朋友願意陪我食左蛋糕先搵正餐。🍽海鹽焦糖咖啡卷蛋 Sea Salt Caramel Coffee Roll Cake ($55)朋友鍾意嘅款式,蛋糕軟綿濕潤,忌廉嘅咖啡味道相當明顯,中間兩粒咖啡凍幾彈牙。🍽日本蜜柑卷蛋 Japan Mikan Roll Cake($55)呢度嘅名物,賣相好吸引,一大片蜜柑佔據卷蛋嘅中心,蛋糕同樣鬆軟,忌廉輕盈,蜜柑清甜多汁,好食!🍽楓糖栗子焙茶蛋糕 Maple Syrup Chestnut Hojicha Cake($55)切面好靚嘅蛋糕,栗子蓉同焙茶蛋糕層層相間,栗子味好濃郁,焙茶喺呢度係配角,由於另外兩款食材甜度較低,面頭嘅楓糖漿負責增添甜味。☕️傳統手打抹茶Matcha ($42)用茶碗上別有風味,餐牌寫明選用小山園抹茶粉,澀度較高,如果選用鮮味重啲有回甘嘅茶粉就好,價格相應提高都冇問題。☕️鮮奶抹茶/鮮奶焙茶 Match

楓糖栗子焙茶蛋糕

☕️傳統手打抹茶Matcha ($42)
傳統手打抹茶

☕️鮮奶抹茶/鮮奶焙茶 Matcha Latte/Hojicha Latte ($38)
朋友點嘅,正常發揮。
鮮奶抹茶
鮮奶焙茶

蛋糕好高質,下次入長洲會試埋其他款式!

餐牌:
午餐
鮮奶焙茶
2022-03-03 104 浏览
山長水遠黎到長洲跟係都要搵好野食下啦😁😁呢間ᑕᗩᖴE朋友點名要黎。。我緊係照跟啦。。佢仲要係西灣個邊。。我地就去到長洲再坐啲轉艇過去。。咁嘅天氣熱到飛起。。一入到餐廳簡直係天堂🥰🥰呢度主要食甜品嘅。。我地都叫左好多ᑕᗩKE試😋😋直心好好味架。。到我地走個陣都已經有人排隊啦。。仲有呀。。其實可以租單車踩過去。。其實都好近👍🏼👍🏼..🍰日本蜜柑卷蛋🍰柚子抹茶芝士蛋糕🍰黃豆蕨餅豆乳黑芝麻蛋糕☕️ᗩᖴᖴOGᗩTO🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE..📍 Heima Heima 長洲贊端路25號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkong
山長水遠黎到長洲跟係都要搵好野食下啦😁😁
呢間ᑕᗩᖴE朋友點名要黎。。我緊係照跟啦。。
佢仲要係西灣個邊。。我地就去到長洲再坐啲轉艇過去。。
咁嘅天氣熱到飛起。。一入到餐廳簡直係天堂🥰🥰
呢度主要食甜品嘅。。
我地都叫左好多ᑕᗩKE試😋😋
直心好好味架。。
到我地走個陣都已經有人排隊啦。。
仲有呀。。其實可以租單車踩過去。。其實都好近👍🏼👍🏼
🍰日本蜜柑卷蛋
🍰柚子抹茶芝士蛋糕
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
📍 Heima Heima
長洲贊端路25號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#heima#heimaheima#cheungchau#cheungchauisland#cheungchaufood#cheungchaucafe#長洲美食#長洲一日遊#長洲
🍰日本蜜柑卷蛋 🍰柚子抹茶芝士蛋糕 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
2022-01-20 77 浏览
終於到訪bookmark了很久的Heima Heima🔖那天大約五時到達 卷蛋已經全部售罄🥺於是叫了日本茶甜品拼盤 ($105)🍰🍵-拼盤包含了柚子抹茶芝士蛋糕、焙茶醬配雪糕和煎茶芝士蛋糕有粒粒柚子果肉 淡淡回甘抹茶味而且有令人又愛又恨的餅底 好吃٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وHojicha Affogato的焙茶味也很出呢~美中不足的是壺中的煎茶是用茶包泡的🍵茶味普普通通 我想像是會更香濃的🤔-店內木系的裝修非常文青 環境不錯唷~這次到訪沒有令我很驚艷畢竟我試的不是店裏最有名的甜點😳下次要早點來 誓要吃到他們的卷蛋o(`ω´ )o
終於到訪bookmark了很久的Heima Heima🔖
那天大約五時到達 卷蛋已經全部售罄🥺
於是叫了日本茶甜品拼盤 ($105)🍰🍵
拼盤包含了柚子抹茶芝士蛋糕、焙茶醬配雪糕和煎茶
芝士蛋糕有粒粒柚子果肉 淡淡回甘抹茶味
而且有令人又愛又恨的餅底 好吃٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
Hojicha Affogato的焙茶味也很出呢~
美中不足的是壺中的煎茶是用茶包泡的🍵
茶味普普通通 我想像是會更香濃的🤔
店內木系的裝修非常文青 環境不錯唷~
這次到訪沒有令我很驚艷
畢竟我試的不是店裏最有名的甜點😳
下次要早點來 誓要吃到他們的卷蛋o(`ω´ )o
2022-01-05 138 浏览
呢間cafe好隱秘🤫行到西灣盡頭~背山面海環境非常好💁🏻‍♀️不過要坐室外先可以欣賞到😗室內座位冇景睇但勝在舒適~去到見到有唔少狗主坐出面, 睇書打卡既坐入面😗野食有驚艶到喎🤤<蘋果批配雪糕>呢個好好食!!!!!😻本來朋友想嗌我仲覺得會好普通好無聊😂蘋果批底好脆好脆👐🏻蘋果薄切同傳統蘋果批唔同~ 食到蘋果香加批底香, 材料表現好平等(形容少怪😂)即係唔會搶哂focus咁啦下😗雪糕係點綴, 齋食蘋果批已經好正🤤呢個好推薦大家一定要試!!!!<海鹽焦糖咖啡卷蛋>呢個卷蛋雖然冇蘋果批咁好食但都有驚喜喎😗以為佢係海鹽焦糖咖啡味既卷蛋但原來佢每一part都唔同味🙌🏻入面既cream係海鹽焦糖味正正常常啦~入面有兩粒咖啡凍☕️佢味道係好稀既齋啡味, 唔飲齋啡既我都接受到🙋🏻‍♀️卷蛋係咖啡味, 香濃有甜味既咖啡包🍞上面個舊cream係最濃咖啡味既~整體佢淨係咖啡味都有三個濃度啦👇🏻咖啡凍<卷蛋<上面舊cream成個卷蛋好有層次感👍🏻👍🏻我食完覺得店主真係好用心製作食物😸<凍青森蘋果伯爵茶>呢杯推薦~ 飲到蘋果香🍎而蘋果既酸味比伯爵茶中和左飲
呢間cafe好隱秘🤫行到西灣盡頭~
背山面海環境非常好💁🏻‍♀️
不過要坐室外先可以欣賞到😗
室內座位冇景睇但勝在舒適~
去到見到有唔少狗主坐出面, 睇書打卡既坐入面😗
野食有驚艶到喎🤤

蘋果批配雪糕

<蘋果批配雪糕>
呢個好好食!!!!!😻
本來朋友想嗌我仲覺得會好普通好無聊😂
蘋果批底好脆好脆👐🏻
蘋果薄切同傳統蘋果批唔同~
食到蘋果香加批底香, 材料表現好平等(形容少怪😂)
即係唔會搶哂focus咁啦下😗
雪糕係點綴, 齋食蘋果批已經好正🤤
呢個好推薦大家一定要試!!!!

<海鹽焦糖咖啡卷蛋>
呢個卷蛋雖然冇蘋果批咁好食但都有驚喜喎😗
以為佢係海鹽焦糖咖啡味既卷蛋
但原來佢每一part都唔同味🙌🏻
入面既cream係海鹽焦糖味正正常常啦~
入面有兩粒咖啡凍☕️
佢味道係好稀既齋啡味, 唔飲齋啡既我都接受到🙋🏻‍♀️
卷蛋係咖啡味, 香濃有甜味既咖啡包🍞
上面個舊cream係最濃咖啡味既~
整體佢淨係咖啡味都有三個濃度啦👇🏻

而蘋果既酸味比伯爵茶中和左
飲完覺得蘋果同伯爵茶好夾🙏🏻
呢杯同蘋果批一齊食完覺得好幸福☺️

<Latte>
個名唔太記得😅正常冇咩comment~

下午茶
蘋果批配雪糕
2021-12-26 155 浏览
由碼頭散步嚟依度大概需要20分鐘由於當日係聖誕正日到達嘅時候人比較多但大家都比較鐘意坐outdoor於是我地就可以獨佔一間房除咗menu之外店內黑板仔上面都寫有當日供應嘅甜品款式記得每人都需要點一杯飲品/湯品點餐時如果無點齊女店員(老闆?) 會提醒需要點多一杯飲品.坐喺Tatami影過去係木頭啡色桌椅同白色牆擺設好簡單但加埋窗邊嘅白色窗簾就變得好日系.紅絲絨士多啤梨卷蛋卷蛋質地輕盈但綿密裡面嘅忌廉軟滑帶少少乳酪味清甜士多啤梨帶微酸.日本蜜柑卷蛋比較似係原味忌廉卷蛋但夾埋中間嘅蜜柑食又幾夾而且蜜柑好清甜!整個顏色同擺盤都好靚啊!.巴馬火腿芝士意式三文治配沙律另外仲點咗巴馬火腿芝士意式三文治配沙律panini麵包比較硬夾埋中間嘅parma ham同熱辣辣cheese連埋旁邊份量十足嘅沙律菜一齊食就啱啱好喇
由碼頭散步嚟依度大概需要20分鐘

裡面嘅忌廉軟滑帶少少乳酪味
清甜士多啤梨帶微酸

比較似係原味忌廉卷蛋
但夾埋中間嘅蜜柑食又幾夾
而且蜜柑好清甜!

整個顏色同擺盤都好靚啊!
巴馬火腿芝士意式三文治配沙律

另外仲點咗巴馬火腿芝士意式三文治配沙律
panini麵包比較硬
夾埋中間嘅parma ham同熱辣辣cheese
連埋旁邊份量十足嘅沙律菜一齊食就啱啱好喇
2021-12-25
  • 紅絲絨士多啤梨卷蛋
2021-12-19 65 浏览
那天時間尚早,我們幾個人進了這間優雅的cafe,幸運地還有座位,這裡有限定最低消費 👉🏻就是每人要點一杯飲品,不可只點蛋糕或食品👈🏻 也可以只要飲品,但這裡的蛋糕很不錯,當然要嘗一嘗,日本蜜柑卷蛋中間的蜜柑真材實料很香,酸酸甜甜很美味,海鹽焦糖咖啡卷蛋帶著淡淡咖啡味都尚可,整體上卷蛋的質感十分鬆軟好吃,而楓糖栗子焙茶蛋糕的焙茶味就較為突出有水準🍰 我喝的飲品是凍青森蘋果伯爵茶,有清新的蘋果味,吃蛋糕後喝著凍茶,享受了一個美好的下午🍹

2021-11-20
  • 日本蜜柑卷蛋
逛了幾家商店、海灘及數個景店,心裡還是有點焦慮,擔心一直心儀的卷蛋賣光,於是乎馬上往 「Heima」方向走!幸好卷蛋沒有賣光,更幸運是剛好接上要離開的客人,不用等便可以順利入座!其實 「Heima」室外的座位很舒服,正適合這個季節享受自然風、欣賞晴空兼放放空,如果可以選擇,我一定會坐在室外去!不過我們的座位也不錯,闢在一個蠻寧靜的房間內,分別放有沙發和小餐桌,我們在小餐桌那邊!除了進門的用餐區,「Heima」另有一間日式味道的房間。Today's Special 好合心意啊,五款蛋糕、兩款凍飲,當中兩款更是卷蛋,興奮難耐!首先凍芒果檸檬梳打 HK$40 及凍青森蘋果伯爵茶 HK$40 均輕甜,帶著應有的果香、茶香,層次分明、味道清新,不可能不滿意啊!我們選了楓糖粟子焙茶蛋糕 HK$55 和日本蜜柑卷蛋 HK$55。最欣賞 「Heima」蛋糕輕軟的質感,配合低糖、與及恰到好處和自然流露的味道,吃得舒暢和無負擔!就楓糖粟子蛋糕而言,能再加添粟子蓉便更完美了!至於經常被打咭的日本蜜柑卷蛋,就連頂上的蜜柑乾也好吃啊!「Heima」完全沒膩意的蛋糕,令我好想追加另一款卷蛋,心想平日不太選擇的咖啡
除了進門的用餐區,「Heima」另有一間日式味道的房間。
首先凍芒果檸檬梳打 HK$40 凍青森蘋果伯爵茶 HK$40 均輕甜,帶著應有的果香、茶香,層次分明、味道清新,不可能不滿意啊!
我們選了楓糖粟子焙茶蛋糕 HK$55日本蜜柑卷蛋 HK$55

就楓糖粟子蛋糕而言,能再加添粟子蓉便更完美了!
至於經常被打咭的日本蜜柑卷蛋,就連頂上的蜜柑乾也好吃啊!

「Heima」完全沒膩意的蛋糕,令我好想追加另一款卷蛋,心想平日不太選擇的咖啡味道,可能也有驚喜。但似乎有點放縱了,於是決定將 Quota 留下來下次品嚐!

不久,海鹽焦糖咖啡卷蛋也宣告沽清!
邊吃飲、邊品味房間內的擺設,就是一種快樂 — 放慢腳步的快樂!

一間令人好想再次到訪的小房子!
2021-11-27
  • 蛋糕
2021-11-26 112 浏览
放假黎到長洲,就去試下呢間都幾出問既coffee shop, 但要留意番,佢只係開星期四至星期日由碼頭行過黎,向張保仔洞方向慢慢行大概20分鐘左右行到過黎,今日天氣唔算熱所以都行得幾舒服😌cafe日系灰色簡約裝修,簡單就是美海鹽焦糖咖啡蛋糕 $52焦糖味同咖啡味都好濃郁,cream亦都好滑😌反而個啫哩咖啡凍就唔係好夠咖啡味喇Iced Latte $40咖啡好濃👍🏻無偷功減料😋凍青森蘋果伯爵茶 $40呢個有驚喜,飲落去清清爽爽咁☺️

cafe日系灰色簡約裝修,簡單就是美

海鹽焦糖咖啡蛋糕 $52
焦糖味同咖啡味都好濃郁,cream亦都好滑😌
反而個啫哩咖啡凍就唔係好夠咖啡味喇

Iced Latte $40
咖啡好濃👍🏻無偷功減料😋

凍青森蘋果伯爵茶 $40
呢個有驚喜,飲落去清清爽爽咁☺️
2021-11-15 129 浏览
為咗呢間cafe第一次去長洲嘅呢一邊西灣好可惜嚟到都係已經冇晒佢最出名嘅cake叫咗兩杯嘢食 earl grey lemon tea同cold chocolate。好rich嘅朱古力重點係坐出面聽住雀聲睇住個日落真係chill爆
為咗呢間cafe第一次去長洲嘅呢一邊西灣
好可惜嚟到都係已經冇晒佢最出名嘅cake
重點係坐出面聽住雀聲睇住個日落真係chill爆
2021-11-08 174 浏览
位於張保仔洞附近的 Cafe裝潢是北歐木系風格室內座位有點局促反而坐外面 吹吹海風也不錯店內一人下單出餐 所以要耐心等候.✗ Iced Cafe Latte // $40✔ Cappucino // $36咖啡偏酸 不是我喜歡的口味
位於張保仔洞附近的 Cafe
✗ Iced Cafe Latte // $40
✔ Cappucino // $36
咖啡偏酸 不是我喜歡的口味
2021-11-05 799 浏览
踏入秋季,秋高氣爽,又是遊山玩水的好時機!當時10月份的週末,我專登請假跟兩位好姊妹走去長洲,她們很早已經到達長洲,我要由屯門往中環搭船到長洲 10:00 後 join 她們;我不熟悉長洲,問她們哪裡等?她們建議我由長洲碼頭沿海旁行到尾!我們在這一帶兜個圈!其實!我們的目標餐廳就是位於長洲贊端路的 <Heima Heima>! 後補好姊妹生日! 等到 12:00 準時開門!我們等餐廳開門,一行3人衝入去! 店內環境寧靜優雅,以日式木系裝潢,空間感充裕,採光度十足,乾淨舒服! 絕對是一個一邊享用美食,一邊享受悠閒的好地方!現時營業時間:星期四、五:12:00~5:00om星期六:12:30~6:00om星期日~三:全日休息Menu供應:全日早餐、定食、沙律、甜品、咖啡、茶...等, 還有 Today's Special!後補好姊妹生日 LunchAll day breakfast 全日早餐 $88每款配料均是師傅悉心烹調,上得算快!賣相色彩繽紛!包括:黑松露炒蛋、茄汁豆、巴馬火腿、珍寶腸、沙律及多士...等!黑松露炒蛋:炒蛋本身沒有調味,尚算滑溜! 黑松露提升味道!法蘭克
踏入秋季,秋高氣爽,又是遊山玩水的好時機!

後補好姊妹生日!
 等到 12:00 準時開門!

我們等餐廳開門,一行3人衝入去!

絕對是一個一邊享用美食,一邊享受悠閒的好地方!

現時營業時間:
星期四、五:12:00~5:00om
星期六:12:30~6:00om
星期日~三:全日休息

Menu
供應:全日早餐、定食、沙律、甜品、咖啡、茶...等,
 還有 Today's Special!
後補好姊妹生日 Lunch
All day breakfast 全日早餐 $88
每款配料均是師傅悉心烹調,上得算快!
賣相色彩繽紛!

黑松露炒蛋:炒蛋本身沒有調味,尚算滑溜! 黑松露提升味道!
法蘭克福腸:不算鹹,咬開薄薄的脆皮,富有肉汁!

茄汁豆:軟腍的茄汁豆不是我喜好!

巴馬火腿:不算重口味!
沙律菜:翠綠而口感帶脆,加上一點黑醋,酸酸的更醒胃!

多士:烘至金黃色,外層香脆的多士,包身略為煙韌!
All day breakfast
桂花茶 (壺) $42
滾熱的水溫,把桂花清香發揮得淋漓盡致!
  口味清怡淡雅!
 蜜糖是最好幫手!
桂花茶
熱鮮奶焙茶 $36
賣相比鮮奶咖啡更深色一點似朱古力色,
 散發焙茶獨特的甘香及口味,
喝起來質感綿滑細膩!整體香滑帶甘微甜!

熱鮮奶焙茶
熱鮮奶咖啡 $36
表面濃厚細膩的奶泡,鎖住咖啡香及水溫,入口咖啡的甘味跟奶味平衡!恰到好處!就算不加糖,也帶出甘香醇厚!令人滿意!

熱鮮奶咖啡
Dessert 自家製就有其心思所在

日本蜜柑卷蛋 $50
店方的卷蛋加入新鮮水果,給人感覺清新,真材實料之外,賣相亦討人歡喜!
 蜜柑鮮甜爆汁,比較香橙少一種酸度!卷蛋質感綿密卻不失鬆軟,甜度剛剛夠!

楓糖栗子焙茶蛋糕 $50
栗子及焙茶兩者口味不突出!我們一致也略嫌乾身些少,
比預期差!
楓糖栗子焙茶蛋糕
我們好勇,食完還一起走到張保仔洞!真係難得的體驗!
2020-10-24
庆祝纪念
生日
All day breakfast
熱鮮奶焙茶
2021-10-15 586 浏览
見好多人都話呢間又隱世又乜咁,諗住嚟試下啦,當日我哋兩個人,星期六下午大約4點左右嚟到,店內都幾多人。|原本係叫一個All day breakfast & Cold brew($5x),但餐牌上有列明每人最低消費一杯飲品,不包括食物;我就照叫咗一個All day breakfast($88),加錢轉普通Iced coffee($2x),再加多杯青森蘋果伯爵茶($4x),該位落Order嘅女店員/主?即時面露不悅,可能因為我哋叫嘅兩杯飲品都唔夠杯Cold brew貴?|食物到咗之後,我老公向同一位女店員/主拎多隻碟,該女店員/主頗悔氣地回答「轉頭丫」。|食物味道就不過不失啦;飲品就好普通,杯伯爵茶同水一樣,冇乜味,杯啡同樣地係淡。|價錢嚟講,食份All day breakfast係ok嘅,但飲品可以唔駛試,不值得。加上佢哋對待客人嘅態度,不了。

下午茶