2017-04-17 359 浏览
今日是我放假的最後一天,相約好友吃個午餐,午飯時間每間食肆都是人頭湧湧,朋友介紹下這裡可以舒舒服服坐下,有歌聽又有得食,食飯時間人流也不多。Bar 檯感覺一流, 三五知己飲兩杯, 暢談一番!不喜歡坐Bar檯無問題, 坐旁邊的黑色Sofa一樣感覺舒服!一般半自助,每人自選一個主菜,可加錢選擇任吃頭盤、沙律和甜品。這裡$88任吃頭盤、沙律和甜品,不夠飽的話,才决定加不加主菜。小小Buffet檯, 看似還可以湯~薯仔忌廉湯,味道不是太驚喜,但勝在夠熱。紅色麵包沒有特別味道, 味道只是一般。頭盤和沙律都很正路,沙律材料新鮮!這蛋也是凍凍的, 吃一口已足夠了。甜品就真是一般,試過便算吧!吃完沙律我已經7成飽了,所以只是加了一道主菜四式芝士披薩 $354 Cheeses (Mozzarella, Gorgonzola, Parmesan, Taleggio)這披薩就十分驚喜, 一般說用幾種芝士作來烹調菜式,當食下時都無什麼特別, 當沒有期望時,竟然給我意想不到的感覺。這幾種芝士十分配合,Mozzarella加熱食用,質感柔軟,在烤箱裡加熱可以令Mozzarella慢慢融化在食物裡。Gorgonzo
Bar 檯感覺一流, 三五知己飲兩杯, 暢談一番!

小小Buffet檯, 看似還可以
湯~薯仔忌廉湯,味道不是太驚喜,但勝在夠熱。
紅色麵包沒有特別味道, 味道只是一般。
頭盤和沙律都很正路,沙律材料新鮮!
這蛋也是凍凍的, 吃一口已足夠了。
甜品就真是一般,試過便算吧!

吃完沙律我已經7成飽了,所以只是加了一道主菜

四式芝士披薩 $35
四式芝士披薩

Gorgonzola產自義大利北部的倫巴底,味道辛辣,帶有蘑菇的味道。

Parmesan製造及銷售都受控制,柔軟滑嫩是他取勝的地方。

Taleggio味道相對溫和。

廚師懂得運用過這幾種芝士的特質,也不會混合後產生混亂,相返可吃到層次感,芝士味適中,也不會過鹹,真的柔軟滑嫩,配上批邊鬆脆,口感一流。

值得一讚是配上蜜糖,加上蜜糖一起吃,又一驚喜,少少甜少少鹹,吃起來一點也不膩,你一件我一件,很快就掃清了。
最後加錢飲杯 Latte $20

也做得不錯,他們選擇的咖啡豆也是我喜愛的味道,香濃咖啡味,不會太強烈和苦澀,混合香滑的鮮奶,分量適當,嘆到一杯不錯的咖啡啊!

主菜味道總算不錯,相隔了一段時間,有點念念不忘四式芝士披薩和Latte,也令我再次光顧的想法啊!
2017-03-09
2017-04-14 230 浏览
HMV除左買CD之外,原來仲開埋餐廳,今次同朋友一齊去食飯,諗住試下啲新野呢度環境幾好,有Live band,有酒吧焗檸檬香草牛骨髓伴有機藜麥牛骨髓真係好少機會食到,今次呢個牛骨既骨髓好大舊,上面放左好多香草黎焗牛骨髓好滑溜,有少少似食緊肥膏,但實際係骨髓而下面既藜麥有好香檸檬味,食落好開胃呢個前菜認真特別!另一前菜就叫左炸軟殻蟹配脆蒜伴木瓜芒果沙沙炸軟殻蟹炸得好香脆,好酥,而且一啲都唔油木瓜芒果沙沙食起黎好開胃,酸酸甜甜咁仲有兩隻炸鵪鶉蛋,入面蛋葽係流心架!食完呢個前菜開左個胃,更加有食欲食主菜!意大利麵配菜甫蝦乾,鮮蝦及鮮蕃茄醬起初以為呢個只係普通既大蝦意大利粉,誰不知都有驚喜!最特別莫過於會係西餐廳食到菜甫啲菜甫好爽口,令整個意粉增加口感蝦亦都係烤得好好,香噴噴之餘仲好彈牙意粉亦夠彈牙,整體好好味澳洲肉眼牛扒配黑松露牛油及黑松露薯蓉 ( 12安士 )肉眼扒叫左5成熟,先將上面既黑松露牛油輕輕塗上牛扒,微微既黑松露味滲透入塊扒度切開入面仲係粉嫩既顏色,食落好嫩,好腍身平時旁邊既配菜通常都唔會食,但呢度既配菜我同朋友都食佢個蒜頭好香,下面既露筍夠爽口,而薯蓉則混左啲黑松露落去,好滑

呢度環境幾好,有Live band,有酒吧
焗檸檬香草牛骨髓伴有機藜麥

牛骨髓好滑溜,有少少似食緊肥膏,但實際係骨髓
而下面既藜麥有好香檸檬味,食落好開胃

呢個前菜認真特別!

另一前菜就叫左炸軟殻蟹配脆蒜伴木瓜芒果沙沙
炸軟殻蟹炸得好香脆,好酥,而且一啲都唔油

木瓜芒果沙沙食起黎好開胃,酸酸甜甜咁

仲有兩隻炸鵪鶉蛋,入面蛋葽係流心架!

食完呢個前菜開左個胃,更加有食欲食主菜!

意大利麵配菜甫蝦乾,鮮蝦及鮮蕃茄醬
起初以為呢個只係普通既大蝦意大利粉,誰不知都有驚喜!

最特別莫過於會係西餐廳食到菜甫

啲菜甫好爽口,令整個意粉增加口感

蝦亦都係烤得好好,香噴噴之餘仲好彈牙
意粉亦夠彈牙,整體好好味

澳洲肉眼牛扒配黑松露牛油及黑松露薯蓉 ( 12安士 )

切開入面仲係粉嫩既顏色,食落好嫩,好腍身
平時旁邊既配菜通常都唔會食,但呢度既配菜我同朋友都食

2017-04-03 355 浏览
由銅鑼灣"惠康"左邊搭直上4樓,來到HMV Bar & Restaurant , 餐廳幾大,坐得舒服,耳邊音樂聲響不停……"風乾火腿冷盤配秘製酸菜及脆包",幾大份,可以2人分享,佐酒一流,如果用咖啡代酒,一樣可以品嘗出菜式的美味,都不失為一種愉快的用餐享受😍用"巴馬火腿"捲住"芝士條"一起吃,又香又鮮又鹹又脆,好味呵!
冷盤中的巴馬火腿
芝士條
風乾火腿冷盤配秘製酸菜及脆包/咖啡
2017-04-03
冷盤中的巴馬火腿
風乾火腿冷盤配秘製酸菜及脆包/咖啡
2017-03-07 811 浏览
Knew that one when shopping around here. Like the relax style, listening music while having meal.The waitress instructed the dinner set, but we prefer to choose what we want from menu.There are only a few choice of appetizer on the menu. we selected a cold cut with fruit and bread, and share a clam soup as well.Main course is carbonara, because there are much meat on our appetizer. We let the carbonara aside and kept chatting. The waitress refilled hot water and also reminded us to eat it first

Main course is carbonara, because there are much meat on our appetizer. We let the carbonara aside and kept chatting. The waitress refilled hot water and also reminded us to eat it first. That's true. The taste will not good if carbonara turned cold.
Finished meal and chatted a lot. We want to order a dessert. The waitress highly recommended the chef's special. That's really special..... crystallised pineapple with cinnamon, the top with some gel, seems like roe. The mid of plate is coconut ice. Beside is a bottle of pineapple sauce and brown combo. The combo is curry taste, but not spicy. All can mix to eat,it's so fresh for us.
2017-03-03
HMV 2016 年真是一個起死回生的關鍵年份,由蝕轉賺,令人十分鼓舞充滿正能量!銅鑼灣這間店包含一站式的音樂有關產品,有CD、超齊備的音響之餘,還有很多明星週邊產品。行逛累了,到最頂層的 Cafe,偶爾還會有現場表演呢!餐廳座位頗多,食物質素也很不錯,想悠閒地休息一下,絕對是一個好地方。是日吃了一個pizza和apple pie,特別要推介蘋果批。它的肉桂味很香,批是我喜歡的那種厚脆,配上雪糕,作為晚餐的結束實在是圓滿!

行逛累了,到最頂層的 Cafe,偶爾還會有現場表演呢!

Apple Pie
2016-11-30
Apple Pie
  • apple pie
2017-02-03 783 浏览
今日好多人一齊午餐, 第一次來臨,,裝潢感覺幾特式。地方算大,,好新淨,仲有個台似係作live band,情調不錯。今日提供午餐buffet, 畢竟人數太多,但服務水準都合理,服務員加工及換碟都很快手。食物可以話係不過不失,沙律菜都ok,煙三文魚、吞拿魚都可以。熱盤選擇雖不算太多,水準正常,較為突出係炸蝦,爽口,口感唔錯。甜品精緻,水果都新鮮,整體可以。有熱會希望再試試平時的下午茶或午餐,可以慢慢坐下享受下。

甜品精緻,水果都新鮮,整體可以。
有熱會希望再試試平時的下午茶或午餐,可以慢慢坐下享受下。
2017-02-02
2017-02-02 712 浏览
今日人多,係半包場lunch buffet開年飯。呢個buffet實在經典坐低望望四圍環境都ok, 但一望其實估到有幾多地方放嘢食比人自己去拎呢?如我所估,一張L枱一邊係南瓜湯、兩兜沙律菜、粟米、紅菜頭、沙律汁、車厘茄、火腿片、煙三文魚、吞拿魚、巴馬火腿配哈蜜瓜、水牛芝士講曬,要食多幾轉。就係咁,未出事熟食一眼望曬,有六個器皿盛載,分別係肉醬千層麵,有D漏、蔬菜,記得有D西蘭花、薄燒牛、炸蝦、魚柳、茄汁雞翼+肉丸,肉丸唔多ok,味有點怪甜品共有三款, 每件切好細少件, 試咗朱古力cake, 有朱古力味, ok.生果中波蘿較為企理, 好甜, 冇渣整體上食物選擇係少d, 但環璄、服務都唔錯, 食物不過不失
如我所估,一張L枱

講曬,要食多幾轉。
就係咁,未出事
熟食一眼望曬,有六個器皿盛載,分別係肉醬千層麵,有D漏

生果中波蘿較為企理, 好甜, 冇渣
整體上食物選擇係少d, 但環璄、服務都唔錯, 食物不過不失
2017-02-02
2017-01-25 609 浏览
兩個人行完ikea想食吓tea,飲杯嘢,突然記起HMVcafe開咗都一段時間,所以嚟try try!欣賞佢哋杯咖啡,沖得唔錯!叫咗水牛雞翼!炸得好好,好脆,可惜~。雞冇味!完全沒有味道。水牛雞翼D汁同雞翼分開上!冇咗整個靈魂不過幾條西芹返而新鮮!好多水喎!呢間cafe服務員以年輕人居多,可惜個個似發緊夢!我另外叫了一杯花茶,冲好咗,服務員準備拿過來,怎料有2個同事行過㠟同佢傾咗兩句,佢就走開咗!其實行多兩步俾杯茶我唔洗多少時間!最後杯荼過咗幾分鐘先等到另一人見到,拿過來!到埋單,叫咗另一人埋單,最後完來佢都唔記得冇埋到,由於趕時間,所以自己走過去俾$!仲有,其實呢個場好好坐,可惜佢地冇一個較精緻嘅 tea menu! 即係甜品,窩夫,pancake, sandwich 之類!可能亦因為咁所以冇咩人!講真,食tea點會叫個regular size嘅pizza 或者意粉呢?
欣賞佢哋杯咖啡,沖得唔錯!
叫咗水牛雞翼!炸得好好,好脆,可惜~

。雞冇味!完全沒有味道

。水牛雞翼D汁同雞翼分開上!冇咗整個靈魂

不過幾條西芹返而新鮮!好多水喎!

2017-01-21