2021-07-20 33 浏览
閨蜜聚會碰上了下雨天,絲毫無損雅興。2個人共撐一傘,肩貼肩的來到今晚目的地:位於大角咀的「Homeland」。昏暗的天色下,更顯得「Homeland」的霓虹燈招牌的七彩繽紛。餐廳內的裝潢予人溫馨之感,營造”Home”的感覺。分別有4款小食:芝士薯條、酥炸雞翼、魚手指和吉列廣島蠔。粗薯條淋上車打芝士,薯香和芝士味十分match,不過稍嫌薯條有點腍。酥炸雞翼蘸了柚子醬,酸甜的味道加上香脆口感,成為4款中的最愛。至於魚手指和吉列廣島蠔,外層炸得非常脆,點配沙律醬吃更滋味。大角咀店限定的冬蔭功海蝦闊條面,擺盤亮麗。手工意粉有蛋香,質感偏硬身一點,配上冬蔭功醬汁,入口微辣惹味。海蝦肉質彈牙,榨上青檸汁會多了幾分酸香,越食越開胃。最後來一杯紅茶特飲,士多啤梨味幾出,再加入口感特別的爆爆珠。甜度雖然被固定,但可以接受。

。餐廳內的裝潢予人溫馨之感,營造”Home”的感覺。
小食拼盤

分別有4款小食:芝士薯條、酥炸雞翼、魚手指和吉列廣島蠔。

,成為4款中的最愛

冬蔭功海蝦闊條面

。海蝦肉質彈牙,榨上青檸汁會多了幾分酸香,越食越開胃

爆爆珠士多啤梨紅茶

2021-07-20
小食拼盤
2021-07-19 1507 浏览
今日放工又約咗朋友去食好西啦~揀咗去食巿林立嘅大角咀食一間良心西餐廳💛 由於係良心店多人幫襯,所以都要提早book定枱嘅~ 我哋準時七點半到餐廳就安排咗我哋坐一張二人枱,係我哋睇緊食咩嘅時候好好人嘅餐廳職員同我哋講有人取消咗Booking,所以邀請我哋轉去一張大啲嘅四人枱到!真係好貼心好有良心呀💛我哋最後叫咗一個主食一個小食一個Pizza兩杯嘢飲最後仲叫咗個甜品share~香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 - $148牛扒就食得多但係豬肩肉扒就真係比較少食,所以一於點嚟試吓!點餐嘅時候店員問我哋想要全熟定係九成熟!喺印象中豬肉係要全熟先食得,咁既然有得揀就試吓九成啦,果然夠成熟嘅豬肩肉保留住更多肉汁,食落更加tender~呢塊扒肉味濃郁且油份都幾重,一路食就發覺個越咬越有脂肪香味!真心好唔錯! 另外仲配有好creamy嘅薯蓉,仲有爽脆嘅蔬菜!招牌明太子海鮮薄餅 -$118上海嘅時候仲係熱辣辣相信係即叫積焗嘅!薄餅餅皮好crispy,上面嘅材料亦非常之豐富(大蝦、煙三文魚、蟹柳、燈籠椒⋯⋯⋯)每一啖都好滿足嘅!自選醬料酥炸雞翼 -$68我哋揀咗「松露忌廉芝士醬」一份有成六隻咁多,每一隻雞翼都包

香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 - $148

招牌明太子海鮮薄餅 -$118

自選醬料酥炸雞翼 -$68
我哋揀咗「松露忌廉芝士醬」一份有成六隻咁多,每一隻雞翼都包滿咗醬料,松露味同埋cream cheese味都拎到平衡,寂寞又唔會話好流,都唔錯!
2021-07-15
2021-07-19 26 浏览
食好西係喺疫情期間維持動力嘅其中一個心需嘅活動~今日嚟咗大角咀搵好嘢食~朋友介紹呢間良心小店唔錯值得幫襯,於是早咗一日book枱約埋個friend一齊食~「作為一間本土小店⋯⋯香港本土證是我們的家」😊 一定支持本土呀!呢個係豬肩肉扒,可以揀九成熟!打都算鮮嫩有肉汁,亦都有啲脂肪,咬耐啲會有脂肪香味走出嚟!塊豬扒下低有牛油味好重嘅薯蓉同埋我都幾鍾意嘅翠玉瓜~呢個係明太子海鮮pizza,皮薄餡靚,口感豐富!唔錯!黑松露cream cheese醬雞翼黑松露味幾重,忌廉芝士又唔會太Heavy,well balanced flavor ~榛子奶蓋美䘵,個奶蓋好正,我係飲唔到美䘵味!青檸水果梳打多多,好飲!海鹽焦糖cheese cake海鹽味都幾突出,中和到焦糖嘅甜味個餅底真係做得好鬆,食落去同上面嘅芝士蛋糕口感一致!高質!

呢個係明太子海鮮pizza,皮薄餡靚,口感豐富!唔錯!

黑松露cream cheese醬雞翼
榛子奶蓋美䘵,個奶蓋好正,我係飲唔到美䘵味!

青檸水果梳打多多,好飲!
海鹽焦糖cheese cake
海鹽味都幾突出,中和到焦糖嘅甜味
個餅底真係做得好鬆,食落去同上面嘅芝士蛋糕口感一致!高質!
2021-07-15
2021-07-18 27 浏览
很久沒有來這裡吃東西了,經過附近就決定過來吃點東西。晚市剛開始人流不多,可以選擇位置坐🙈。餐牌上有多款食物供應,飲品的選擇也有很多,還有手工啤酒🤩。-💥芝士凍肉腸拼盤 HKD$98,金文畢芝士/莫札瑞拉芝士/車打芝士/既馬火腿/莎拉美腸/辣肉腸/乾果/多士。吃東西前先吃點小吃吧😆,每一款凍肉味道咸咸的,配合飲品邊吃邊喝挺好的。-💥香辣蕃茄白酒煮藍青口 HKD$88,這個味道很香,而且份量十足🤩。青口味道鮮甜,細醬汁味道酸酸的很開胃,慢慢散發著微微辣味。-💥爆炸楓糖三文魚魚柳配薰衣草忌廉汁 HKD$138,這個店舖限定食物,面頭鋪滿爆炸糖。魚皮煎到脆脆的,魚肉肉質鮮嫰🤤。這個擺盤賣相不錯,魚柳底下還有滑滑的薯蓉拌著吃。-💥西班牙海鮮炒飯 HKD$168,這個也是店鋪限定的食物,上菜時已聞到很香的味道😛。海鮮包括大蝦、大蜆、八爪魚肉等等,味道爽口鮮味。炒飯口感煙韌,味道酸酸的不會感到咸。-飲品方面點了芝士奶蓋士多啤梨牛奶 / 黑糖蜂蜜梳打 /雜果賓治 / 熱情果梳打多多,每杯飲品也有英文字句。飲品味道不錯,味道不會太甜挺消暑解渴☺。食物質素不錯,價錢一般。

2021-07-16
2021-07-15 32 浏览
中午出街食飯,見到有間新開嘅Homeland,感覺好年青,忍唔住走入去試吓先。兩個人分別叫了兩個午餐,主菜一個是香烤西班牙乳豬配果洒燒汁,另一個即是煙肉蛋安格斯牛堡,因為為食,再加多個小食香草牛油蒜香焗田螺。午餐首先端上一個田園沙律,蔬菜新鮮配上黑醋汁,相當醒胃。田螺剛剛由焗爐送出,熱辣辣香噴噴,小心薯蓉盪咀呀,田螺新鮮軟淋,一口咬落去剛剛好。乳豬上碟,皮脆肉欶,配上新鮮熱炸的薯條!  安格斯牛堡,牛肉剛剛熟,配上豐富配料洋蔥、芝士、煙肉蛋和太陽蛋,咬落去層次非常豐富,肉質四溢,令人大滿足。再配上冰凍檸檬茶,這個午餐很豐盛呀。

再配上冰凍檸檬茶,這個午餐很豐盛呀。
2021-06-26
依家假期嘅時候都會揀去啲平時少去嘅地方👀 想發掘吓多啲高質嘅餐廳!今次嚟咗大角咀,專程去試呢間Homeland😛 呢間都真係幾出名,佢喺大埔仲有一間分店,但有啲遠🙊 下次有機會入大埔會再試吓!今次近近哋去大角咀先🤣餐廳位置唔算特別難揾,門面好色彩繽紛,都幾靚😆 我哋早到咗等佢開門,喺我哋前面已經有幾個人排隊等候,可見喺區內都幾受歡迎!入到去裝修有種柔和舒適嘅感覺,裝飾都幾有心思,顏色配搭好有活力👏🏻  講返個Menu先😎 呢度有午市套餐,揀一款主菜,送田園沙律及飲品(茶/咖啡/汽水/橙汁),仲可以用優惠價追加小食同轉飲品!另外佢哋有提供生酮餐單,係每日限量㗎,要食就要早啲過嚟😏❤️ 田園沙律沙律菜都幾fresh幾爽口! 淋上黑醋好開胃🙊❤️ 煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108一上枱有少少嚇親,都幾厚喎😳 望落已經知係非常足料!😙 第一眼比隻蛋吸引到,隻蛋靚到…🤩 個麵包一睇就知唔係普通貨色,表面有光澤,有細心用牛油烘過👏🏻 嗰牛有得揀幾多成熟,我揀咗全熟!食落去有肉汁,配埋兩條大bacon食,真係幾邪惡😈薯條係厚切同有撒上調味粉,新鮮炸嘅當然好食,食落唔油膩😝❤️ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $14

❤️ 田園沙律
田園沙律
沙律菜都幾fresh幾爽口! 淋上黑醋好開胃🙊

❤️ 煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108
煙肉蛋安格斯牛漢堡
薯條係厚切同有撒上調味粉,新鮮炸嘅當然好食,食落唔油膩😝

❤️ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $148
香煎西班牙伊比利亞豬肩肉
香煎西班牙伊比利亞豬肩肉
嚿肉好厚身,分量十足🤩 我叫咗全熟,佢有得揀9成熟!肉質好軟腍鬆化,有少少脂肪,油潤甘香,仲有炭燒味😋 豬肉帶有少少粉紅色!👌🏻 唔洗驚,伊比利亞豬其實唔洗全熟都食得,可以放心食😼
配菜亦有烤過,同樣有炭燒味!另外值得一讚係佢哋個薯蓉好出色,幼滑得嚟帶牛油香氣😜

❤️ 是日甜品 $38
是日甜品
今日甜品係榛子朱古力蛋糕😍 上層係好幼滑輕盈嘅榛子朱古力mousse,面頭仲有榛子粒,底層係濃郁嘅榛子朱古力脆脆,口感豐富!食落完全係變奏版嘅金莎,甜度唔算太高,唔會太漏😚 甜品水準令我幾驚喜👏🏻

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
水準都幾唔錯,果然好值得推介!感受到餐廳係有心去經營同用心去烹調,連配菜都好食👏🏻 今次專程去食都值得嘅😏
2021-07-11
$161.5 (午餐)
2021-07-14 21 浏览
呢間餐廳個環境幾舒服 佈置唔錯 想食個休閒d既lunch 就揀咗呢間。兩個人叫Eggs Benedict 同 All Day Breakfast 真係好食抵食 佢都係基本既英式鬆餅上面加煙三文魚同埋蛋 蛋就係夠流心 佢連配菜都唔錯 幾豐富 佢有多塊煙三文魚有牛油果有腸仔有煙肉右加埋d沙律菜 我食完都幾飽下。
2021-07-13 29 浏览
Homeland (牡丹大廈) (大角咀)💡:大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖🥘脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $48呢度嘅薯條真係幾驚喜因為薯條外層真係煙煙韌韌,口感唔錯,同埋佢嘅松露蛋黃醬都幾creamy,不過松露味唔重🥘蟲草花松露忌廉醬杏鮑菇麵 $108呢個杏鮑菇麵真係好驚喜👍 因為我從來冇食過冇澱粉質嘅面 一開始食落去冇為意 食食吓先發現原來啲面冇乜面嘅口感 再仔細去睇吓先知原來全部都係杏鮑菇😍 再更加深層次嘅係佢哋嘅松露忌廉醬真係做得好出色 混合埋呢個杏鮑菇同埋蟲草花可以話係天衣無縫🙀 對於鍾意食黑松露嘅人來講更加係極品🥘香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $148豬肩肉有9成同全熟兩個選擇,怕衛生問題嘅可以揀全熟,我自己就膽粗粗食9成熟,豬肉肥瘦相間,食落好嫩,外皮脆脆地,調味用鹽已經食落好好味🍺奶茶🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:4.5/5 抵食 : 3.5/5 環境 : 4.5/5#香港食評#飲食推介#相機食先#食得是福#民以食為天#餐廳推介#飲食情報#食評#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#insta
Homeland (牡丹大廈) (大角咀)

💡:大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4.5/5
抵食 : 3.5/5
環境 : 4.5/5

#香港食評#飲食推介#相機食先#食得是福#民以食為天#餐廳推介#飲食情報#食評#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#instagrams#restaurant#hk restaurant#大角咀
2021-07-11 29 浏览
今日黎到Homeland食野,Homeland係香港有兩間分店,係新意式餐廳,一間係大埔,另一間係大角咀,我地一直都想試依間餐廳,今日終於有得黎啦。香草牛油蒜香焗田螺 $88牛油同蒜香都好特出,仲有薯蓉食,好好味呀。西班牙海鮮炒飯 $168海鮮好足料,有蝦,青口同蜆等等。個飯亦都幾大碟,調味調得幾好,飯粒仲好有咬口。煙肉蛋安格斯牛漢堡 $118漢堡好大個,安格斯牛肉好大塊,配上煙肉同蛋令到個漢堡味道更多元化。薯條都有好多條,依個價錢黎講算幾多野食。美祿恐龍沙冰 $36美祿味道幾特出,唔算太甜,亦都幾大杯。蝶豆花草莓牛奶 $36顏色非常鮮艷夢幻🌌,有3個層次感,底部仲有梅果醬,奶味又重,打完卡就可以攪勻飲用,味道唔會太甜。我覺得今餐既食物都幾大碟,特別係個漢堡真係好大個,同飲品亦都好特別。

香草牛油蒜香焗田螺 $88
牛油同蒜香都好特出,仲有薯蓉食,好好味呀。

西班牙海鮮炒飯 $168

煙肉蛋安格斯牛漢堡 $118

美祿恐龍沙冰 $36
美祿味道幾特出,唔算太甜,亦都幾大杯。

蝶豆花草莓牛奶 $36

2021-07-10 29 浏览
今日去咗一間好有家嘅感覺嘅黃店Homeland😄 餐廳裝飾好有心思,好靚,吊飾同掛畫都好黃💛 店員服務好好,抵讚!食物選擇都唔少㗎😃 我哋叫咗兩個主食一個小食😄 主食都跟沙律同埋飲品,幾抵食。秘製卡邦尼意粉 $118佢哋嘅卡邦尼意粉賣相好特別丫!芝士碎沈到滿碟都係,就好似放煙花咁,幾好看頭🌈中間有隻流心蛋,加西班牙火腿,味道咸香好味😋香烤西班牙乳豬配果酒燒汁 $188特別嘅菜式,乳豬皮脆肉嫩,份量啱啱好。配果酒燒汁中和一下油膩感,味道好夾😄 明太子雞翼$30係炸雞翼外面有一層明太子醬,意外地好味😋食落好重忌廉感,好有口感。

秘製卡邦尼意粉 $118

香烤西班牙乳豬配果酒燒汁 $188

明太子雞翼$30
2021-07-07 22 浏览
因為趕時間時間睇戲就胡亂去咗呢間好多好評嘅餐廳食飯,本店喺大埔對我嚟講太遠,去到大角咀好就腳!我非常喜歡牛面頰,佢嘅肉質本身較硬,要長時間炆燉先會軟稔,中間充塞住滿滿骨膠原~呢嚿都炆到好入味,肉質都夠軟夠腍,不過牛面頰肉好細嚿,感覺好小器⋯而意大利飯好似比水浸咗咁,好多汁,食到尾有點膩喉⋯冬蔭功海蝦闊條麵好東南亞風情,手功意粉做到合格,不過我覺得麻麻喜歡咁fusion,硬係有啲格格不入咁⋯而蕃茄白酒煮藍青口個汁比較酸,至於個青口肉好嚡,而且無鮮味,我好鍾意食青口,呢個令人非常失望⋯⋯可能今次叫嘅食物唔係招牌菜,我覺得做得唔夠細緻,質素亦一般般,反而兩枝本地啤酒係幾好~都係果味有酸酸地,女仔都好易入口!
因為趕時間時間睇戲就胡亂去咗呢間好多好評嘅餐廳食飯,
本店喺大埔對我嚟講太遠,去到大角咀好就腳!

我非常喜歡牛面頰,佢嘅肉質本身較硬,
要長時間炆燉先會軟稔,中間充塞住滿滿骨膠原~
呢嚿都炆到好入味,肉質都夠軟夠腍,
不過牛面頰肉好細嚿,感覺好小器⋯
而意大利飯好似比水浸咗咁,好多汁,
食到尾有點膩喉⋯

冬蔭功海蝦闊條麵好東南亞風情,
手功意粉做到合格,不過我覺得麻麻喜歡咁fusion,
硬係有啲格格不入咁⋯

而蕃茄白酒煮藍青口個汁比較酸,
至於個青口肉好嚡,而且無鮮味,
我好鍾意食青口,呢個令人非常失望⋯⋯

可能今次叫嘅食物唔係招牌菜,
我覺得做得唔夠細緻,質素亦一般般,
反而兩枝本地啤酒係幾好~
都係果味有酸酸地,女仔都好易入口!
冬蔭功海蝦闊條麵
匈牙利牛面頰燉意大利飯
香辣蕃茄白酒煮藍青口
2021-07-02 43 浏览
同朋友傾計食飯,揀左一直冇留意到的Homeland,見到Menu都感覺到有很多美食選擇,最後揀左煙三文魚沙律、美國安格斯牛肩、啤酒雞。煙三文魚沙律正常水準,都幾大份,面包粒啲有香草味。美國安格斯牛肩肉質就有點普通,叫了5成熟,可能食唔慣太生。但薯蓉有好香嘅芝士加牛奶味,加分。壓軸出場嘅燒雞,熱辣辣剛出爐,店員提供手套、較剪比我地,唔怕切唔開。朋友一邊剪一邊啲汁流落黎,睇到我地垂涎三尺,連平日嫌雞胸榎口嘅朋友都覺得雞胸好食!本來擔心食唔晒,最後用手撕下撕下就清晒,而下面嘅翠肉瓜、青瓜等等嘅配菜吸收晒啲雞油,香口得黎唔會好油膩。總結個雞係今次晚飯嘅小驚喜

煙三文魚沙律正常水準,都幾大份,面包粒啲有香草味。

• 惹味啤酒釀全雞
2021-06-29 57 浏览
之前經過店前發覺內裡環境好colorful & warm發現佢既食品款多,擺盤精美仲好色彩斑斕,連隻碟既花紋也很美。不過題一題,用餐時間70分鐘,因為店內都非常多人,外邊亦有人等位。打開餐牌看見有青口都已好想食,上碟後發現數量都頗多,亦不是很細隻,我哋兩人各也可以食到八隻左右,亦很新鮮,味道有少少辣的但都可以接受。另外點了煙肉蛋安格斯burger Burger 🍔 既包係好大件 滿滿一層既牛同芝士 ,煙肉同蛋,一切下去 ,蛋汁流晒出來、正呀。再加點肉醬芝士千層闊條麵,基本上食西餐都會想點的,貪佢夠飽肚而且份量剛好,夠曬熱lala 肉醬味道濃厚,整晚滿滿的芝士😋😋😋環境,食物質素都不錯 ,比想像中好呀🤩🤩下次要食佢個燒雞,挺特別的
之前經過店前發覺內裡環境好colorful & warm

另外點了煙肉蛋安格斯burger

肉醬味道濃厚,整晚滿滿的芝士😋😋😋

環境,食物質素都不錯 ,比想像中好呀🤩🤩
下次要食佢個燒雞,挺特別的

2021-06-29 49 浏览
星期六心血來潮,去了大角咀一間很出名的西餐廳Homeland, 老公去了番工,祇能一個人食Lunch, 12時餐廳也好多位,因為早的關係,坐到一時半己滿晒人!很喜歡這裏的裝修和罷設,尤其是燈飾是主打用不同的紅楓葉和綠色的植物,也有不同的掛畫和掛飾!坐下被安排到一個頗舒服的位置,待應生遞上一個好聞煮抗疫套餐牌我叫了我最愛的巴馬火腿芝士薄餅套餐及2個小食!首先田園沙律跟餐,既開胃又爽口,我覺得十分健康!大隻妹的口最愛吃海鮮,很喜歡吃香辣蕃茄白酒煮青口,青口很多又鮮味,我一下子吃光了!另外蒜香辣椒炒活蜆也很出色,而且味道不錯!巴馬火煺薄餅很脆而且很入味,口感一流!凍檸茶很解喝,我很欣賞這間餐廳! 我會再來的!

我叫了我最愛的巴馬火腿芝士薄餅套餐及2個小食!

首先田園沙律跟餐,既開胃又爽口,我覺得十分健康!

另外蒜香辣椒炒活蜆也很出色,而且味道不錯!

巴馬火煺薄餅很脆而且很入味,口感一流!

凍檸茶很解喝,我很欣賞這間餐廳! 我會再來的!
2021-06-26
午餐
2021-06-28 37 浏览
今次與朋友到大角咀吃飯,選了這家店,環境較居家,氣氛暖和休閒,滿有藝術氣息。香辣蕃茄白酒煮藍青口湯汁香辣惹味,藍青口份量多,粒粒飽滿無砂,這價錢可說是抵食。巴馬火腿芝士薄餅薄餅大塊偏薄口感極香脆,芝士軟香拉絲配搭巴馬火腿,咸香富口感。蒜香辣椒炒大蜆意大利粉意大利粉以手工製作,比一般機製更粗身,質地更煙韌,看個人喜好。蒜香辣椒香口惹味,大蜆鮮香,屬於經典不衰的配搭。心太軟最後來個甜品作結尾,甜品不過不失,沒有大驚喜。總括來說,整體還是很不錯,附近的朋友可以一嚐。

香辣蕃茄白酒煮藍青口

巴馬火腿芝士薄餅

蒜香辣椒炒大蜆意大利粉

蒜香辣椒香口惹味,大蜆鮮香,屬於經典不衰的配搭。

心太軟
最後來個甜品作結尾,甜品不過不失,沒有大驚喜。

總括來說,整體還是很不錯,附近的朋友可以一嚐。
  • 香辣蕃茄白酒煮藍青口
  • 巴馬火腿芝士薄餅